Categorie archieven: Geen

Kookdemo en proeven van vergeten historische groenten.

pagina2 (Kopie)
Beste moestuinder,

De open dagen van onze Historische Moestuin bij VABI (www.vabi.be) waren een zeer groot succes. Op twee dagen mochten we meer dan 1000 geïnteresseerde tuinliefhebbers ontvangen.
Door de drukte was het voor mij soms moeilijk om één ieder van jullie te woord te staan. Bij deze wil ik iedereen hartelijk danken voor het bezoek indien ik daar toen de kans niet toe kreeg!

Velen vroeg zich ook af hoe deze groenten smaken en hoe je ze kan bereiden. Daarom organiseert VABI, in samenwerking met het professioneel personeel van onze keuken een kookdemo. Dit alles gekaderd in de tentoonstelling “Op zoek naar voedsel op de akkers van de dood”.

Ervaar de smaak van de vergeten groenten uit onze historische moestuin op vrijdagavond 13 november om 20u. VABI organiseert dan een kookdemonstratie met met tal van minder bekende tot bijna onbekende groenten. Wat we dit jaar met veel liefde en zorg kweekten in onze historische moestuin kunt u dan proeven. U ontdekt er vast en zeker onbekende smaken en u leert ook diverse bereidingswijzen kennen.
U proeft er van een 10-tal gerechten op basis van vergeten groenten (zoals crosne, aardpeer, rode biet, wortelpeterselie, kardoen, rammenas, haverwortel, lepelblad, quinoa, enz …..)

U krijgt de groenten ook te zien vergezeld van de nodige uitleg.
Vooraf inschrijven noodzakelijk via vabi@sint-michiel.be , stuur voor donderdagmiddag (morgen dus) een mail naar vabi@sint-michiel.be . Dan kunnen we het juiste aantal inschatten.
Kostprijs: 7 euro, drankje inbegrepen.
Wie inschrijft en dit wenst, kan van 19 uur tot 20 uur een gratis rondleiding krijgen doorheen de tentoonstelling rond voedsel in WOI (Voedsel op de akkers van de dood).

Alle info over de tentoonstelling op http://www.vabi.be/index.php/vabi-stelt-voor-op-zoek-naar-voedsel-op-de-akkers-van-de-dood/

U kunt bent natuurlijk ook hartelijk welkom het komende weekend op de tentoonstelling. Je ziet er hoe de voedselschaarste tijdens WOI het ontstaan gaf aan de “Het Werk van de Akker”, de latere volkstuinen. En nog veel meer over de creativiteit die mensen aan de dag moesten leggen om voldoende voedsel te hebben.

De brochure “Historische Moestuin” met de beschrijvingen van meer dan 40 vergeten en onbekende groenten was een groot succes. Meer dan 400 exemplaren zijn ondertussen gedrukt.
U kunt ze ook nabestellen door te antwoorden op deze mail. Dan stuur ik u de betalingsinstructies, de prijs is 5 euro en verzendkosten 2 euro. De brochure kan dit weekend ook gekocht worden aan de prijs van 3 euro.

vriendelijke groeten,
Luc

pagna4 (Kopie)

Bezoek de Historische Moestuin van VABI dit weekend!

DSCN6699Beste lezers van GroentenInfo Plantaardig.com

Afgelopen seizoen was ik, samen met collega’s en leerlingen van de land- en tuinbouwschool VABI, bezig met de aanleg en het onderhoud van een historische moestuin met 43 bijzondere groenten. We zijn gelukkig dat we bijzonder goed in ons opzet geslaagd zijn. We zijn er dan ook van overtuigd dat deze moestuin ook voor u leerrijk kan zijn.
Daarom kan u komende zaterdag- en zondagnamiddag  gratis de historische moestuin van tuinbouwschool VABI in Roeselare bezoeken. Zelf zal ik ook telkens aanwezig zijn om u samen met mijn collega’s  te gidsen. Het is beslist de moeite waard om langs te komen. De moestuin staat er nu echt prachtig bij!
Er zal ook een A4 brochure met kleuromslag en 50 blz zorgvuldig bijeengezochte en nageziene  info over de 43 verschillende groenten aangeboden worden. De prijs zal hoogstens 5 euro zijn, aan kostprijs dus.

Het zou mij plezier doen u te mogen verwelkomen. U kunt in de serre ook nog even napraten onder het genot van een frisdrank, koffie of biertje.

Lees ook het persbericht http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-roeselare/van-quinoa-tot-hofmelde-en-rammenas-a2472709/

vriendelijke groet,

Luc Dedeene
Webmaster www.Plantaardig.com & Tuinbouwdocent bij  www.vabi.be

Klik op de afbeelding hieronder om de uitnodiging in pdf te lezen.capture-20150924-193238

 

 

Zorgen na aanhoudende regen in de moestuin

Vergeelde boontjes zijn dikwijls een gevolg van te veel regen.Vergeelde boontjes zijn dikwijls een gevolg van te veel regen.Deze zomer heeft iedereen wel zijn deel van de zondvloed gehad. Vergeelde boontjes of koolsoorten met paarse bladranden zijn enkele gevolgen hiervan.

Overvloedige regenval doet wortels afsterven door zuurstofgebrek. Slagregen veroorzaakt een dichtgeslagen grond die niet meer ademt. Wie mulching gebruikt of een grond die al veel organisch materiaal bevat zal dat minder ondervinden. Aanhoudende regen doet de voeding uit de grond wegspoelen. Ook hier is een grond met veel humus in het voordeel, die houdt de voeding beter vast. Net zoals een zware grond.

Een cultivator is het ideale gereedschap om de grond los te maken na ettelijke dagen regen.Een cultivator is het ideale gereedschap om de grond los te maken na ettelijke dagen regen.Hierbij enkele tips om de gevolgen wat te milderen.

– Zorg dat het water niet lang blijft staan, 24 u is echt een maximum voor de meeste planten. Maak greppeltjes dat het water weg kan of schep het water weg met een potje.

– Wacht een paar dagen om iets te ondernemen, het is waarschijnlijk nog te nat, en je maakt bij een grondbwerking dan alleen maar kluiten en structuurbederf

– Maak dan de grond bovenop lichtjes los met een cultivator

– Laat dit één of twee dagen opdrogen- Doe hetzelfde één of twee dagen later, maar maak nu dieper los

Bloedmeel zorgt voor een groeistimulans na een periode van koud en nat weerBloedmeel zorgt voor een groeistimulans na een periode van koud en nat weer– Geef nu een snelwerkende meststof met voldoende stikstof in. Bloedmeel en vloeibare meststof werkt snel.

– Stel dat het niet meer regent, dan zal je een lichte gietbeurt moeten geven om de meststof ter plaatse te krijgen.

– Heb je regelmatig stilstaand water in de moestuin, dan kan je denken aan het telen op verhoogde bedden of bakken.

paarsverkleuring wijst op stikstofgebrek en zuurstofloze grond (Broccoli)paarsverkleuring wijst op stikstofgebrek en zuurstofloze grond (Broccoli)

Door regen kan de grond helemaal dichtslaan. Hoe minder humus in de grond, hoe slechter.Door regen kan de grond helemaal dichtslaan. Hoe minder humus in de grond, hoe slechter.

Wie op worteldoek teelt heeft alvast minder problemen met dichtgeslagen grond, maar ook met uitspoeling. Bij hevige regen loopt het water van het doek af.Wie op worteldoek teelt heeft alvast minder problemen met dichtgeslagen grond, maar ook met uitspoeling. Bij hevige regen loopt het water van het doek af.

Hoe de vruchtzetting bij 6 soorten vruchtgroenten verbeteren.

Een veelgestelde vraag en/of probleem bij de liefhebbersteelt van vruchtgroenten.

“Waarom komen er geen vruchten aan mijn tomaten, paprika, komkommer, courgette, meloenen, … ?”

vruchtzetting-moestuin-gorenten

Er is hieromtrent al heel wat gepubliceerd bij GroentenInfo, een overzicht

1. Slechte vruchtzetting bij tomaten

Verderop in dit artikel vindt u waar u moet op letten voor geen goede bestuiving en wat de oorzaken zijn van een mindere vruchtzetting.
(artikel Tomaten : over de bestuiving en vruchtzetting)

2. Bloemrui bij paprika

Hoe komt het dat, vooral bij de grove, geblokte, paprika op een bepaald moment wel eens bloemrui kan optreden?
(artikel Paprika kweken, bestuiving en bevruchting)

3. Slechte vruchtzetting bij aubergine.

Tijdens het begin van een eerder koel zomerseizoen lukt de vruchtzetting bij aubergine soms niet zo goed.
(artikel Aubergines gaven slechte vruchtzetting deze zomer.)

4. Puntige vruchten bij courgette

Hoe komt het dat sommige courgettes een tamelijk scherpe punt hebben, die dikwijls overgaat in rot?
(artikel Bestuiving en bevruchting bij courgettes is belangrijk om misvormde en rotte vruchten te voorkomen)

5. Slechte kwaliteit van de komkommers

Alhoewel komkommer eigenlijk geen bestuiving/bevruchting nodig heeft, zijn er toch soms problemen met het niet voldoende uitgroeien of afstoten van de vruchten. Om voldoende sterke vruchten te hebben bij komkommer is een goede snoei en vruchtdunning belangrijk.
(artikel Vruchtdunning en snoei bij komkommers)

6. Te weinig meloenen.

Meloenen hebben insecten nodig voor de bestuiving. Die komen niet zo gemakkelijk de kas binnen. Daarom is het best om een handje toe te steken bij de bestuiving van meloenen. (artikel Meloenen telen | Bestuiven en bevruchting)

Straks nog lentenachtvorst? Geen paniek!


sla_vorst Volgens de weersvoorspellingen komt er lentenachtvorst aan. De thermometer gaat op sommige plaatsen onder nul, dus aan de grond wordt dat nog een paar graadjes lager. 

In de tabel onderaan dit artikel kan je even checken of bescherming van de plantjes in open lucht al dan niet nodig is. Heb je je niet laten verleiden door het zachte voorjaar om bepaalde groenten vroeger dan aanbevolen te planten, dan is er in principe geen probleem. 

Twee uitzonderingen misschien : het aardappelloof en de bloemen van de op sommige plaatsen al bloeiende aardbeien. Zit het aardappelloof niet onder gaatjesplastiek of vliesdoek, dan is aanaarden een oplossing om het jonge loof te beschermen. Heb je daar de tijd niet meer voor of is het al gedaan, leg dan folie of vliesdoek of ander textiel over de aardappelen. De voorspelde lentenachtvorst duurt voorlopig maar één nacht.  Misschien staan  de aardbeien in een kleine tunnel of koude bak? Sluit deze dan tijdig vandaag zodat de warmte langer behouden blijft. Wil je geen bloemen van aardbeien verliezen, leg er dan een groeivlies over, maar ’s nachts tijdelijk afdekken met iets anders (krantenpapier, deken, jutezak) helpt ook.

Toch kunnen bijna alle voorjaarsgroenten  een wit rijmlaagje wel verdragen. Sla, spinazie, radijs, erwten, tuinbonen, ajuin, wortelen, peterselie, … , afdekken ervan is niet noodzakelijk. Maar misschien hebt u al andere dan de typische voorjaarsgroenten in de tuin. Dan kan afdekken wel noodzakelijk zijn, zelfs in de kas. Staan er al tomaten in de kas? Leg er toch maar een krantenpapier over. ’s Morgens vroeg kan de kastemperatuur gemakkelijk de buitentemperatuur benaderen. 

Een uitzondering zijn pas gekochte plantjes, helemaal nieuw uit het tuincentrum. Deze zijn de lage temperaturen nog niet gewoon en kunnen bij plotse blootstelling aan een zeer lage temperatuur toch schade oplopen. Daarom dat het zo belangrijk is om aangekochte plantjes eerst enkele dagen af te harden (zie dit artikel)

De open, heldere hemel en windstil weer zorgt ervoor dat de temperatuur aan de grond nog een paar graadjes lager uitvalt dan de luchttemperatuur.
De grond is droog, waardoor deze de zonnewarmte van vandaag niet zo goed kan vasthouden. Daardoor koelt het morgenochtend boven de grond nog wat meer af. Dek je de voorjaargroenten niet af, dan is het dus wel een goed idee om de tuin vandaag eens te gieten. Zo is de afkoeling morgenochtend minder groot.

Hetzelfde geldt voor grond die gemulcht is, ook die kan zijn warmte morgenochtend minder goed afgeven. Ook in iets lager gelegen en  afgeschermde moestuinen is er meer  grondvorst. Koude lucht gaat naar de laagste plaatsen en doordat er geen luchtbeweging is kan die niet gemengd worden met warmere luchtlagen. Ook de randen van de tuin, dicht bij een graskant of haag, waar de grond door de groenbedekking minder goed zijn warmte kan afgeven zijn gevoeliger.

Foto : op gemulchte grond verschijnt er sneller een laagje rijm (rijp).
rijm rijp sla mulch compost

In de volgende tabel vindt u een schatting van de vorstgevoeligheid van groenten als ze niet afgedekt worden. Het is niet makkelijk dit in tabelvorm te zetten. Ik heb het toch geprobeerd. Het is een goed hulpmiddel voor de beginnende of de twijfelende moestuinder. Overloop de tabel en check even de groenten die nu in de tuin staan. In sommige streken hebben we te maken met lentenachtvorst type 1, in het binnenland en meer noordelijk is het lentenachtvorst type 2.

Legende

Lente2= Lentenachtvorst, vroege voorjaar : enkele graden vorst in het voorjaar, maar niet overdag. Komt voor vanaf maart en ook nog in april.
Lente1 = Lentenachtvorst, later: vooral vorst aan de grond, soms een graadje vorst in de lucht. Typisch voor de maand april tot soms de eerste helft van mei
Herfst1 = Herfstnachtvorst, sporadisch : slechts enkele verspreide nachten grondvorst, eventueel een graadje onder nul in de vroege ochtend, kan voorkomen vanaf half oktober.
Herfst2= Herfstnachtvorst, regelmatig : enkele dagen luchttemperatuur onder nul, komt voor vanaf eind oktober. Eventueel af te remmen door afdekking met vliesdoek. Afdekking van groep “Herfst1” helpt nu niet meer.
Winter = : december tot februari, vriestemperaturen, aanhoudend, dikwijls ook overdag

+ :bestendig

: niet bestendig, verdraagt dit weertype niet.

± : risico op beschadiging, soms rasafhankelijk

: uitzonderlijk in de tuin op dat moment

Opmerking: door af te dekken met plastiekfolie of vliesdoek kunt u de vorstgevoeligheid één trapje verbeteren. Zo kan je door afdekken de bestendigheid “opwaarderen” van “Herfst1” naar “Herfst2”. Of van “niet bestendig” tegen nachtvorst naar bestendig tegen het type “Herfst1”.

Lente2

Lente1

Herfst1

Herfst2

Winter

Aardbeien

+

+

+

+

+

Aardpeer

+

+

+

+

+

Ajuin
Winterajuin

+
+

+
+


+


+


+

Andijvie

±

Artisjok

+

+

+

+

Asperge

+

+

+

+

+

Aubergine

Augurk

Bleekselder

Bloemkool

+

+

+

Boerenkool

+

+

+

Bonen

Broccoli

+

+

+

Chinese
kool

+

+

Courgette

Erwten

+

+

Groene selder

+

Groene
witte kool

+

+

±

Groenlof
Suikerbrood

+

±

Kardoen

+

+

+

+

Keukenraap

+

+

+

+

±

Knoflook

+

+

+

+

+

Knolselder

+

Knolvenkel

+

Komkommer

Koolraap

+

+

+

Koolrabi

+

+

Meloen

Nieuwz. spinazie

Paprika

Pastinaak

+

+

+

+

+

Patisson

Peterselie

+

+

+

+

Pompoenen

Prei

+

+

+

+

+

Raapstelen

+

+

+

Rabarber

+

+

+

+

+

Radicchio
Roodlof

+

±

Radijs

+

+

+

±

Rammenas

+

+

+

±

Rode biet

+

±

Rode kool

+

+

+

Savooikool

+

+

+

+

Schorseneer

+

+

+

+

+

Sjalot

+

+

Slasoorten

±

+

±

Snijselder

+

+

+

+

+

Spinazie
Winterspin.

+
+

+
+

+

+


+

Spruitkool

+

+

+

+

Suikermais

Tomaten

Tuinbonen

+

+

Veldsla langbladige

+

+

+

+

Veldsla
roosjes

+

+

+

+

+

Warmoes Snijbiet

+

+

+

+

Watermeloen

Witloof

+

+

±

Wortelen

+

+

+

±

Zeekool

+

+

+

+

+

Over ronde worteltjes, liggende tomaten, krielkippetjes, spitskool, paddenstoelen en en zoveel meer.

Tuinman Peter bracht voor GroentenInfo de laatste weken regelmatig nieuws uit zijn moestuin. In deze mail een overzicht. Peter Dewulf is een doorwinterde tuinier die ook graag in de keuken verwerkt wat zijn zweet opbrengt. Peter is een gewaardeerd voordrachtgever bij de Volkstuinafdelingen en haalt dagelijks veel plezier uit zijn job als verantwoordelijke bij de plantenafdeling van een tuincentrum. Veel leesgenot vanwege Peter Dewulf.

Een overzicht van zijn recent verschenen artikels.

worteltjes in velerlei kleuren en vormen.
Worteltjes in velerlei kleuren en vormen.

Krielkippetjes inzetten tegen slakkenvraat en lapsnuitkevers.
Krielkippetjes inzetten tegen slakkenvraat en lapsnuitkevers.

Is het nu rode spitskool of is het spits rode kool
Is het nu rode spitskool of is het spits rode kool

De laatste frambozen van het seizoen.
De laatste frambozen van het seizoen.

Mijn favoriete bladgroenten voor volgende winter.
Mijn favoriete bladgroenten voor volgende winter.

Reuzenbovist, een delicatesse.
Reuzenbovist, een delicatesse.

Rotten meloenen door regen bovenop?
Rotten meloenen door regen bovenop?

Liggende tomaten kweken in een tomatentoren!
Liggende tomaten kweken in een tomatentoren!

Alles eigen kweek.
Alles eigen kweek.

Kweeksets voor paddenstoelen.
Kweeksets voor paddenstoelen.

Elk jaar wachten tot half september.
Elk jaar wachten tot half september.

Paprika in open lucht.
Paprika in open lucht.

Mooie rupsen!!!
Mooie rupsen!!!

Oerprei, zo veelzijdig.
Oerprei, zo veelzijdig.

Bakkerij 'bij Marietje Wullen'  in museum ondergebracht.
Bakkerij ‘bij Marietje Wullen’ in museum ondergebracht.

De eendenkuikens zijn gered!
De eendenkuikens zijn gered!

De grond in onze groentetuin bewerken en toch de rug sparen.
De grond in onze groentetuin bewerken en toch de rug sparen.

Zeg niet zomaar aardappel.
Zeg niet zomaar aardappel.

De aardappelziekte is in aantocht.

Zelf bessensap maken.
Zelf bessensap maken.

Snijbloemen kweken in de groentetuin
Snijbloemen kweken in de groentetuin

De oogst komt op kruissnelheid
De oogst komt op kruissnelheid

Terug van weg geweest
Terug van weg geweest

Hoera jonge eendjes in mijn tuin.
Hoera jonge eendjes in mijn tuin.

De langste dag
De langste dag

De korte dagboekberichten van Tuinman Peter.

Tuinman Peter schrijf regelmatig artikels voor Plantaardig.com
Ik heb nog een aantal uitzonderlijke artikels en foto’s van hem in de lade liggen, die ik nu nog niet kan publiceren. Maar dat ze opnieuw even interessant worden als deze hier, dat is zeker.
In afwachting schrijft Tuinman Peter regelmatig een nieuw berichtje op de website. In zijn rubriek ‘Kort berichten van Peter‘.  Hier vind je zijn ‘dagboek’ met alle korte berichten.

 

 

Spinazie voorzaaien en uitplanten. Oogsten als grootbladige plukspinazie

Groenten zaaien en planten in februari of maart.
Spinazie kan je ook planten. Eerst in potjes zaaien en dan uitplanten. Om nu, in februari of maart mee te starten.
Spinazie voorzaaien is extra werk, maar heeft vele voordelen. Betere opkomst, groter en meer blad, langere oogsttijd, onkruidonderdrukking en vroegheid.

Bekijk de foto’s en de uitleg bij iedere foto door er op te gaan staan met de muis of klik op de foto’s voor een grotere versie en de beschrijving.

From spinazie planten!? En nu ook oogsten., posted by GroentenInfo

Generated by Facebook Photo Fetcher 2


Mijn moestuin, door "Tuinman Peter"

Beste lezers,

GroentenInfo is dit jaar 15 jaar jong!

In die tijd is de website steeds geëvolueerd. Een belangrijke stap was de overgang van een statische naar een interactieve website met nieuwsbrief en lezersreacties. Er kwamen in de loop der jaren duizenden vragen en reacties. Daarbij word ik ondersteund door enkele zeer gewaardeerde helpers.  Ondertussen was er ook het ontstaan van de succesvolle Groente en Fruit Encyclopedie. Een paar jaar geleden was er de integratie met Facebook en Twitter. En niet te vergeten de rubriek lezersbijdragen. Waar vooral Herman het grootste steentje aan bijdraagt.

Omdat stilstaan achteruitgaan is stel ik u een nieuwe rubriek voor op GroentenInfo/Plantaardig.com.  Graag geef ik aan ervaren tuiniers een eigen forum op GroentenInfo. Met tips en adviezen die soms andere ideeën kunnen bevatten dan wat u gewoon bent op GroentenInfo te lezen. Natuurlijk zal wie meewerkt aan deze rubriek ook de lezers met raad en daad proberen bij  te staan. . Deze rubriek kreeg een iets andere vormgeving om duidelijk te zien dat het om lezersbijdragen gaat. Wat niet belet dat alle inzendingen eerst door mij bekeken en geredigeerd worden

Bij deze stel ik u, ter gelegenheid van het 15 jarig bestaan van GroentenInfo, de rubriek “Mijn moestuin” voor. Peter Dewulf is de eerste doorwinterde tuinier die deze rubriek binnen komt.

Bent u een ervaren tuinder en kunt u op regelmatige basis nuttige tips geven onze lezers, stuur dan een mail naar lezersbijdrage@plantaardig.com . Uw kandidatuur zal zeker  met aandacht gelezen en overwogen worden.

 

Welkom bij de rubriek van Tuinman Peter

image001Tuinman Peter

Deelt graag zijn ervaringen en tips met de lezers van Plantaardig.com

Tuinman Peter brengt ons tips uit zijn biotuin. Peter Dewulf is een doorwinterde tuinier die ook graag in de keuken verwerkt wat zijn zweet opbrengt. Peter is een gewaardeerd voordrachtgever bij de Volkstuinafdelingen. en haalt dagelijks veel plezier uit zijn job als verantwoordelijke voor de plantenafdeling in een tuincentrum. “Door de jaren heen kunnen lentes, zomers, herfst en winter anders zijn. Tuinieren is dan ook geen exacte wetenschap. Voeling houden met het klimaat is belangrijk om de teeltwijze te bepalen”.

Veel leesgenot, Peter Dewulf

Recente berichten van Peter

Alle berichten.

Tip : plant eens pastinaak en winterpeen in pot. Een bloemrijk terras verzekerd!

Plant op het einde van de winter eens enkele pastinaakwortels, dikke winterwortels en uitgegraven snijselder in pot. Het levert einde mei al een mooi bloemrijk terras op. Op de foto van links naar rechts : bloeiende wortelen, oerprei, bloeiende pastinaak, bloemkool en de bloeiende selder op de achtergrond. Ook kan je misschien de bloeiende engelwortel ontwaren tussen het gebladerte!


Van links naar rechts : wortel, engelwortel, pastinaak.

GroentenInfo, nieuwsbrief 17 november.

In deze nieuwsbrief
– Prijsvermindering ter gelegenheid van de lancering van de vijfde druk van de Groente en Fruit Encyclopedie.
– Het inzetten, intafelen van witloofwortels, witlofpennen.
– Rode spitskool, een nieuwe groente
– Wokken met groenten
– Nachtvorst in de herfst
– Pastinaak
– Twee lookalike herfstgroenten
– De vierkante moestuin : groentebollen planten.
– Knoflook planten en bedekken met stro?
– Snijbiet, een prachtgroente in pot.
– Zoete puntpaprika en andere kleinvruchtige paprikasoorten.
– Oogsten en bewaren van groenten in of naast het veld.
– Groenten en wild, receptensite.
– Tomatenrassen 2012, foto’s en evaluaties (wordt vervolgd)

Ter gelegenheid van de lancering van De Groente & Fruit Encyclopedie, vijfde druk, wordt een korting toegekend van 5 euro, althans als u het boek koopt voor 30 november. Voor slechts €29,95 hebt u het perfecte boek in handen om u te verdiepen in de teelttechnieken van groenten en fruit of om te gebruiken als naslagwerk. Voor slechts €29,95 hebt u een boek zonder mooie verhaaltjes, maar met alle kennis over groenten en fruit die u nodigt hebt om succesvol uw eigen groenten en fruit te telen.
Lees meer over de Groente en Fruit Encyclopedie en hoe u van de korting kunt genieten op http://groenten-boek.plantaardig.com. De eindejaarsfeesten zijn niet ver meer af. Met de Groente en Fruit Encyclopedie als geschenk voor uw geliefde tuinliefhebber zal je vast en zeker een goed figuur slaan!
Tijdens  de opendeurdagen bij  Standaard Boekhandel was de Groente en Fruit Encyclopedie één van de blikvangers bij de natuurboeken. Klik hier voor meer info over het boek en hoe je het aan verlaagde prijs kan bekomen.

Witloof, Witlof
Over witloof vindt u al heel wat info op de website. Zo is er het artikel over de “forcerie van witloof” en het artikel “Witloof telen zonder groentetuin” met duidelijke instructiefoto’s. Goede foto’s over het telen van witloof in de grond, die ontbraken nog. Daar heeft Sofie, die regelmatig haar adviezen en weetjes deelt op de facebook pagina van GroentenInfo voor gezorgd.
Het is een mooi, stap-voor-stap artikel geworden over het telen van witloof in de grond, meer bepaald in de koude bak. Zowel op facebook als op de website is het artikel ondertussen al aangevuld met de nuttige tips van andere lezers
.
bx2opr05
Eén van de foto’s uit het stap-voor-stap artikel
Witloof intafelen in de koude bak. Door Sofie Devalckeneer. Je vindt er ook de link naar het eveneens van veel foto’s voorziene artikel witloof telen zonder groentetuin. Je kan het artikel lezen  via deze link. Witloof intafelen in de koude bak.

Wokken met rode spitskool.
De laatste tijd is wokken hier een fijne en gezonde bezigheid. Zeker omdat we dit jaar heel wat groenten in de tuin hebben met een zeer lang oogsttraject. En nu nog volop kunnen oogsten.
Ik schreef al eerder een artikel over de torentjesbloemkool of Romanesco. Alhoewel de eerste daarvan al geoogst werden in augustus, kan er nu nog steeds torentjesbloemkool gesneden worden. De aspergebroccoli, waar ik straks een artikel over maak, die is nog volop in productie, maar was dat 3 maanden geleden ook al. De rode spitskool is nu toch wel ten einde, maar is toch ook bijna 3 maanden beschikbaar geweest in de tuin. De rode spitskool brengt kleur en variatie in de wok.

Rode spitskool.
jiuoyt0lWie van de moderne groentebereiding houdt, moet zeker eens rode spitskool proberen.
Lees het artikel Rode spitskool is geen rode kool…

 

 

 

 

 

 

 

 

Hieronder een foto van een mooie oogst groenten uit de tuin in november. Allemaal lekker voor de wok.

Ook in november kan je nog volop oogsten uit eigen tuin. Sommige groenten hebben een lang oogsttraject, andere groenten werden bewust tegen de deadline aan gezaaid en geplant. Enkele zijn typische wintergroenten.
Lang oogsttraject (meerdere maanden) : stengelui, spruitbroccoli, rode spitskool, snijselder, romanesco
Bewust laat gezaaid : bloemkool, broccoli, snijbiet.
Wintergroente : pastinaak, boerenkool
Kijk ook eens op de miniwebsite “
Groenten in de wok

Jawel, we oogsten nu nog volop broccoli en bloemkool uit de tuin. Misschien herinnert u zich nog het berichtje “bloemkool en broccli telen tegen de deadline aan Ook dit jaar konden we dit opnieuw met succes toepassen. En is er sinds begin november nog atlijd broccoli en bloemkool uit de moestuin.

Nachtvorst.
De vorst heeft, althans in deze regio, eind oktober dan toch minder hard toegeslagen dan gedacht. Bij de iets minder vorstgevoelige
groenten kan je één of twee nachten vrieskou overbruggen door een goede bescherming en dan gewoon verder gaan in de moestuin alsof er niets gebeurt is. Via
de snelle nieuwsbrief stuurden we dan ook een waarschuwing uit. In deze waarschuwing vond je ook een tabel met de vorstgevoeligheid van de groenten bij de overgang van herfst naar winter. Het artikel en de betreffende tabel vind je via de volgende link :
rweaixoaTabel vorstgevoeligheid groenten najaar en winter.

Trouwens, elk nadeel heeft zijn voordeel, de eerste kou heeft ervoor gezorgd dat boerenkool en pastinaak zoeter gaan smaken. Waarom, dat lees je in het artikel Vorst doet boerenkool smaken

Pastinaak.
Na de kou werden de eerste pastinaken geoogst. De wortels zijn nog jong en niet houtig. Er werd dan ook pas gezaaid rond 10 juni. De smaak zit goed. De kruidige (selder)smaak is aan het overgaan naar zoet. Dit zijn de laatste kansen om de jonge smaak van pastinaak te proeven, de zoete smaak zal stilaan overheersen naarmate het kouder wordt.
Lees het artikel over de teelt van pastinaak

Twee ‘lookalikes’
Op mijn voordrachten/lezingen worden de foto’s van deze twee typische herfstgroenten, die al ontdaan zijn van het omblad, dikwijls door elkaar gehaald. Ken jij ze?

Ook op Facebook was er grote verwarring als deze vraag gesteld werd. De uiterlijke gelijkenis is dan ook opvallend. Nochtans hebben deze groenten slechts één iets echt gemeen, namelijk dat ze het beste gedijen tijdens de herfst.
Links zie je de chinese kool (artikel) en rechts het groenlof (artikel)

De vierkante moestuin
Ook de vierkante moestuin vergt nog steeds wat aandacht. Op de valreep werden diverse soorten winterplantui, knoflook en sjalot geplant. Ondertussen werd ook een voorlopige folie over de tunnel gespannen in afwachting van de bevestiging van een stevige folie. Bescherming van de vierkante moestuin is vooral nodig om de vele winterregen er wat af te houden. Zowel de kruiden, de veldsla, als de geplante bollen houden niet van natte voeten.

Een leuk bijverschijnsel van de vierkante moestuin was dat ik ineens een idee kreeg om iets te doen met het overschot van het plantgoed. Ik vond niet direct een plaatsje in de tuin, die nog vol met groenten stond. Dus eerst geplant in die typische bollenmanden waar men bloembollen in plant. Eindelijk hebben ze deze week een plaats gevonden. Niet in de moestuin, maar in het nieuwe bloembollenperk dat ik aanlegde!


De rest van de groentebollen werd eerst in een bollenmandje geplant. als de topjes zichtbaar werden en de wortels door de kieren van het mandje kwamen was het tijd om uit te planten.
Volg hier het verhaal van de vierkante moestuin.
Lees hier meer over ‘groentebollen’ planten voor de winter.

Trouwens, je kan nu nog wel knoflook planten, als je het nog niet gedaan zou hebben. Iets vroeger is beter, maar het kan nog deze maand. Lees het artikel over knoflook planten

Knoflook onder stro.

Als je tuiniert in de Haut Savoie zoals deze moestuinder, dan weet je het wel dat je knoflook best afdekt met stro om ze te beschermen tegen de vrieskou. Het vriest er dikwijls tot -15°C
Bij ons is het niet altijd nodig, maar verleden winter natuurlijk wel. Zo schrijven enkele lezers op de website dat afdekking hun teelt gered heeft. En je doet er ook geen nadeel mee zeggen ze, laat het stro gewoon liggen en het is in het voorjaar ook een mooie onkruidbestrijding. Toch moet ik ook Hannie Kruidenfee gelijk geven, het stro moet er tijdig af zodat de grond in het voorjaar kan opwarmen. Eénmaal er onkruid komt, dan kan het terug.Zie
http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/knoflook-telen/#comment-36830 Snijbiet in pot, een pracht van een najaarsgroente.
Wie mooie groenten wil op het terras moet soms wel wat geduld oefenen. Tussen deze twee foto’s zit bijna vier maanden verschil, maar het resultaat mag er zijn!
uhbhsmpyhzoykddn1ateably
In de late herfst mooie gezonde en groeikrachtige snijbiet? Zaai wat later. Gezaaid 10 juli, geplant 7 augustus, resultaat kan je zien. De laatste foto is vorige woensdag genomen Snijbiet in pot blijft tot lang in de winter een blikvanger!. Op de website staat een uitgebreide reeks artikels met als thema “groenten in pot”.Zowel met voorbeelden als met algemene tips bij het telen van groenten in pot. Je kan ze daar doorbladeren, de nieuwste artikels staan bovenaan.
Klik hier voor de artikelreeks “Groenten in pot”.

Zoete puntpaprika uit de vierkante moestuin narijpen.

“Zoete puntpaprika” is een aan te bevelen paprikasoort. Culinair omdat de schil iets dunner is en minder zwaar op de maag ligt en het vruchtvlees net iets zoeter is. Teelttechnisch omdat de plant meer groeikracht heeft dan de geblokte paprika, ook zonder vruchtdunning. In openlucht doet deze soort het ook goed, en kan goed geteeld worden in een pot of in de vierkante moestuin.
Dit jaar echter was het seizoen net iets te koud opdat de vruchten nog tot rijping konden komen. Net voor de vorst werden ze geoogst. Maar dat komt
nog wel goed binnenshuis, nu de er al een puntje rood te zien is.
Lees meer over het telen van kleinvruchtige (punt)paprika’s.

Oogst en bewaring van sluitkool en knolselder.
Daarover kan je meer lezen in het artikel
http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/oogst-sluitkool-en-knolselderij/
Lees eventueel het al iets ouder artikel over
bewaren van de groenten in of naast het veld.

Rode en Groene spruitjes.
Het is spruitjesseizoen. Trouwe lezers van GroentenInfo weten misschien nog dat er twee jaar geleden hier een artikel verscheen met de titel
Rode en groene spruiten kweken en vergelijken. Rode spruiten zijn zeker de moeite om te telen!

Groenten bij wild.
November is ook wildseizoen. Op GroentenInfo vind je ook de mini-website over het gebruik van groenten bij wild en ook enkele recepten van wild met groenten. Bekijk de website
http://groenten-wild.plantaardig.com

Tomatenrassen 2012
Ondertussen zijn we ook volop bezig met de foto’s en de gegevens te verwerken van de vele tomatenrassen die door GroentenInfo in 2012 geteeld werden. Alles verschijnt in een facebook-album en op de website. Dit zijn de rassen die tot nu toe al besproken werden. Deze zullen verder aangevuld worden en dan ook nog uitgebreid worden met enkele rassen die interessant bevonden werden tijdens de vorige jaren.

Tomatenrassen 2012 – Orange Queen

***

Tomatenrassen 2012 – Tigerella

***

Tomatenrassen 2012 – Conqueror – Pruimtomaat

***

Tomatenrassen 2012 – Ananas

***

Tomatenrassen 2012 : Paola F1

***

Tomatenrassen 2012 : Palmiro geënt.

***

Tomatenrassen 2012 Noire de Crimée

Tomatenrassen 2012 Virgilio F1


 

GroentenInfo volgen?
De nieuwsbrief (maandelijks)
De snelle nieuwsbrief (telkens een artikel verschijnt)
Op Facebook
Op Twitter.

De Groente en Fruit Encyclopedie, vijfde druk.

De Groente en Fruit Encyclopedie staat op één bij Libris en BLZ. De tijdelijk lagere prijs zit hier natuurlijk ook voor iets tussen.

Profiteer van de prijsvermindering (5 euro) tot eind november en koop de Groente en Fruit Encyclopedie nu. Alle info op http://groenten-boek.plantaardig.com

De prijsvermindering is geldig in alle boekhandels in Vlaanderen en Nederland, bij afhaling in de winkel.

Je hebt wel de actiecode nodig, die vind je ook via http://groenten-boek.plantaardig.com

Schrijf nu in voor de snelle nieuwsbrief en ontvang binnenkort het artikel over aspergebroccoli, een nieuwe groente in de tuin.

Facebook[1]GroentenInfo op Facebook
Twitter[1]GroentenInfo op Twitter

De vierkante meter moestuin, hoe doe je dat?

De moestuinbak, de vierkante moestuin, de nieuwe hype, werd uitgetest door GroentenInfo. Met als leuze : “Wat GroentenInfo ook schrijft of publiceert, we hebben het zelf ook al eens gedaan!”

In de update van dit artikel over de vierkante meter tuin vindt u nog meer foto’s uit de teeltbeschrijving vanaf april tot nu.  Bij iedere foto vindt u info zodat u het verloop van april tot december goed kan volgen en misschien wel enkele tips zelf kan toepassen.
Hierbij een greep uit de foto’s.

  • Zet uw muisaanwijzer op de foto zonder te klikken en u kunt de volledige beschrijving lezen. 
  • Klik op de foto om te vergroten én de beschrijving te lezen.


“De hype van de vierkante moestuin wordt nog steeds uitgetest door GroentenInfo. Wat GroentenInfo ook schrijft of publiceert, we hebben het zelf ook al eens gedaan!”

From De vierkante moestuin. Posted by GroentenInfo on 5/05/2012 (49 items)

Generated by Facebook Photo Fetcher 2


De moestuin in de herfst : bolgewassen als groente!

Wist je dat je nu of later deze herfst in de moestuin kan starten met de teelt van een bolgewas?

Deze groenten hebben als gemeenschappelijk kenmerk dat ze, als de zomer eraan komt, afsterven. Sommige komen dan in de herfst opnieuw tot leven. Als je nu of straks plant kan je op het einde van de winter of vroeg in de lente al genieten van een eerste oogst uit de moestuin, meestal van het loof. Later kan je dan de bollen oogsten.
Alle vier behoren ze tot dezelfde plantenfamilie, de Alliaceae. Hieronder vindt u de link naar een teeltbeschrijving van elk van deze groenten. Het is nu het moment om eens één van deze speciale groenteteelten  in uw groentetuin te introduceren.

1. Winterplantajuin, planten tussen nu en half oktober.

2. Oerprei, nu uitplanten als bolletjes, later dit najaar met kleine plantjes.

3. Boomui, nu nog met bolletjes, later dit najaar met kleine plantjes

4. Knoflook, in oktober tot ten laatste begin november.

Tips en weetjes over de moestuin mei juni

 

In dit bericht een overzicht van de berichtjes die de afgelopen maand verschenen op http://www.facebook.com/groenteninfo.  Word nu ook fan op Facebook van GroentenInfo en ontvang iedere week tientallen tips voor de moestuin. Toch liever niet op facebook? Dan bezorgt GroentenInfo u op regelmatige basis een overzicht van deze korte berichtjes. Zoals nu dus. Je kan de berichtjes toch lezen door op de foto die bij het bericht staat te klikken.
Tips en weetjes over de moestuin van eind april tot 15 juni
15 juni Afrikaantjes fleuren onze moestuin op en kunnen misschien sommige plagen en ziekten onderdrukken. Deze foto is om een wijd verspreid misverstand de wereld uit te helpen : Afrikaantjes (Tagetes) zullen de slakken niet weghouden. Integendeel, ze zijn er verzot op en zijn eerder een signaalplant voor de aanwezigheid van slakken. Waarom gebruiken jullie Afrikaantjes in de tuin? Deel het met onze
groep!

De vierkante moestuin
13 juni Vierkante moestuin nr.2 is er! De beplanting werd gestart einde mei, en werd vorige week afgewerkt.
Het is een overvolle moestuinbak geworden. Nu maar hopen op een mooie zomer, want er staan heel veel vruchtgroenten in . Het beplantingsplan (zie verder in dit bericht) is eigen inspiratie. Er wordt in het begin gestreefd naar een optimale grondbedekking, vandaar tussenplantingen van sla. Misschien teveel groenten in één bak, maar dat zien we dan wel, sla kan toch ieder moment geoogst worden.
Eerst de gasten voorstellen. We beginnen onderaan en van links naar rechts.
rij nr1 : balkontomaat- spruitbroccoli(3x)-balkontomaat
rij nr2 : rode kropsla -aubergine- bleekselder (3x) boontjes (6x)-aubergine – lollo rossa
rij nr3 : Tigerella tomaat – rode eikenbladsla -zoete puntpaprika -groene eikebladsla-zoete puntpaprika-Tigerella tomaat- rode eikenbladsla
rij nr4 : Marmande tomaat – vollegrondskomkommer – lollo bionda 2x – tomaat -vollegrondskomkommer – snoeptomaat.
Dit alles afgewerkt met Afrikaantjes.

De vierkante moestuin
16 juni Snijselder lijkt heel geschikt voor een vierkante moestuin. Door zijn steile, rechtopgaande groei kun je flink wat oogsten van slechts één vierkantje. En het is nog niet gedaan, want je kan snijselder verschillende keren per jaar oogsten. Gewoon afsnijden boven het hart van de plant en straks groeien er weer heel veel nieuwe blaadjes.

De vierkante moestuin
11 juni Na de hagelschade, de wind. De tweejarige kardoen, die op het punt staat te bloeien blijkt maar matig bestand tegen wind. Eén exemplaar tegen de grond afgeknakt. Eén is zijn bloemstengel kwijt. Deze kardoen overleefde de vorst door te overwinteren in de garage. Ondertussen al bijna twee meter hoog en straks mooie paarse bloemen.

In weer en wind.
10 juni Tuinieren zonder spitten, maar met veel hooi! Een opvallende teeltbeschrijving van Michel uit Oost-Duitsland!
http://woelmuizenier.blogspot.de/2012/05/tuinieren-zonder-spitten.html
10 juni Michel Dobbelaere woont in Oost-Duitsland en verzorgt al enkele jaren een gewaardeerde support op de website. Zijn reacties op vragen van lezers getuigen van een grote deskundigheid. Toch is zijn manier van telen dikwijls speciaal te noemen. Michel is dit voorjaar een blog gestart waarin hij zijn teelttechnieken wil delen. Zijn blog heet “De woelmuizenier”
Michel schrijft “Mijn geillustreerde bijdragen zijn voor het ogenblik nog bescheiden. Even bescheiden zal het aantal lezers zijn die er iets mee kunnen doen. Maar het gaat hier dan ook niet om ‘volgelingen’ te recruteren. Als er iemand iets aan heeft ben ik blij mijn ervaring meegedeeld te hebben”
http://woelmuizenier.blogspot.de/2012/04/bovengrondse-aardappelen.html

Woelmuizenier: Bovengrondse aardappelen (het begin)
woelmuizenier.blogspot.com
9 juni Wanneer denk jij de eerste aardappelen uit de moestuin te halen? Of heb je ze al geproefd, net als Sofie?

GroentenInfo
Kon niet meer wachten… daarnet toch eens gaan kijken naar de aardappelen. Best mooie oogst, van 2 planten. Lekker nieuwe aardappeltjes op ons bord straks ;-) (Eerstelingen, geplant laatste week van maart 2012)
Publié à l’origine sur le mur de GroentenInfo
9 juni Zopas met spijt in het hart gezien dat een bijna bloeiende kardoen van bijna 2 meter hoog afgeknakt is. Lesje geleerd, ondersteunen die tweejarige kardoen! Het blijft hier maar waaien. Hopelijk hebt u de koolsoorten aangeaard. Dit artikeltje is opnieuw actueel.
http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/groenten-in-de-wind/

Groenten in de wind
www.plantaardig.com
Een omstuimige wind deze week. Hier en daar wat schade in de moestuin. Kolen die niet aangeaard zijn kunnen afdraaien!
5 juni Actueel artikel…
De moestuin in juni : tips bij het teeltschema.
www.plantaardig.com
Juni, aflossing van de wacht in de groentetuinZiezo, de vorstgevoelige gewassen zijn nog maar net gezaaid of uitgeplant of de oogst van de koukleunen die we in het vroege voorjaar aan de grond toevertrouwden is al begonnen.
4 juni Grote kans op infectie door de aardappelziekte, bij aardappelen.
Na de infectieperiode van 21 tot 24 mei bracht het droge, zonniger weer een onderbreking van een vijftal dagen. Op vrijdag 1 juni deden zich nieuwe infectiekansen voor. Met de regen van zondag 3 juni en maandag 4 juni wordt het tijd om de infectiekansen bij uw aardappelteelt na te gaan. De kans op infectie wordt nu wel heel groot.
Het artikel “Aardappelziekte : oorzaken, waarschuwing en bestrijding (syn aardappelplaag, phytophthora)” is ideaal om nog eens en ander op te frissen.
http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/aardappelplaag-waarschuwing-en-bestrijding/

Aardappelziekte : oorzaken, waarschuwing en bestrijding (syn aardappelplaag, phytophthora)
www.plantaardig.com
We krijgen regelmatig wat regen te verwerken. De nachten zijn ook warmer. Dat betekent extra kans voor aantasting van Phytophthora. Als de bladeren van aardappelen gedurende een bepaalde tijd nat blijven, dan is de kans op de kieming van de sporen van de schimmel groot.
3 juni Zopas gevonden : *39* recepten met courgettebloemen. Misschien nog twee courgettes extra zaaien straks?
http://www.smulweb.nl/recepten/&query=courgettebloem

Eetbare bloemen
29 mei Deze bloemetjes van bieslook en slangenradijs werden zopas gebruikt om een salade met diverse bladgroenten uit de moestuin op te vrolijken. Welke bloemen gebruiken jullie wel eens in de keuken?

Eetbare bloemen
26 mei De dagen zijn zonnig en de avonden blijven vrij warm, het barbecueseizoen is officieel geopend!
Wist je dat GroentenInfo meer dan 20 artikels verzameld heeft over groenten, niet bij, maar *op* de barbecue!
http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/groenten-op-de-barbecue-tien-korte-tips/
Een overzicht van deze artikels vind je hier :
http://www.plantaardig.com/groenteninfo/rubrieken/groenten/barbecue/
Groenten op de barbecue : tien korte tips!
www.plantaardig.com
Verse groenten zijn niet alleen onmisbaar náást maar ook óp de barbecue.Welke groenten kunt u rechtstreeks op de vuurgloed roosteren?Doet u dat best samen of niet samen met het vlees of de vis? En is het waar dat je zelfs sla en witloof kunt grillen?
26 mei
De vierkante moestuin
Dit pinksterweekend een superweertje voor heerlijk verse smaakvolle slaatjes of kruidige bladgroenten bij de barbecue. Nu à volonté te oogsten uit de vierkante moestuin!
Oogst uit de vierkante moestuin op 20 mei. Een slaatje met kropsla, lollo rossa, rucola en wat kruiden, radijsjes zijn er ook al.
De hype wordt dit seizoen uitgetest door GroentenInfo. Wat GroentenInfo ook schrijft of publiceert, we hebben het zelf ook al eens gedaan!
25 mei De inleiding van dit artikel, dat is er één naar mijn hart.
En zo heb ik het altijd gezien en toegepast.
-Het beste van beide.
-Biologische en traditionele landbouw begraven de strijdbijl.
-Vergeet de zwart-wit discussie.
-Een winnaar is niet aan te wijzen.

Het beste van beide
www.kennislink.nl
Vergeet de zwart-wit discussie die biologische landbouw lijnrecht tegenover traditionele landbouw zet. Bij het wegen van de voordelen spelen zo veel dingen mee, dat een winnaar niet simpelweg is aan te wijzen.
23 mei Wie zelf aardbeiplantjes wil kweken, houdt best een paar planten apart waarvan de bloemen verwijderd worden.
http://home.scarlet.be/groenteninfo/aardbei/aardbei4vermeerdering.htm

Photos du mur
De afgelopen weken hebben we alle bloemen (handmatig) verwijderd uit de planten, zodat de plant zijn energie kan stoppen in het maken van nieuwe uitlopers. De eerste uitlopers beginnen inmiddels te komen…
22 mei Een blikvanger op de tuinbank. Niets is eenvoudiger dan bieslook in pot, nu al vijf jaar een favoriet. Komt weg met drie of vier koffielepeltjes organische mest per jaar. De bloemen zijn veel te mooi om weg te nemen en zorgen ieder jaar in mei voor kleur op het terras. In het vroege voorjaar (winter) kan je er al van oogsten. Na vijf jaar begin de bieslook toch wat af te nemen, je kan het verpotten niet blijven uitstellen…

Groenten in potten
20 mei Momenteel verlaten ze massaal hun overwinteringsplaats, en dat is ….. de bodem! Coloradokevers overwinteren als volwassen insect in de grond. De moederdieren eten van het aardappelloof en leggen gedurende drie weken tot wel 80 eitjes. De larven die na één tot twee weken uitkomen zijn zeer vraatzuchtig, waardoor de schade exponentieel toeneemt.
Coloradokevers nu vangen, dat loont!
15 mei
Hagelschade bij GroentenInfo
Groenten met gaatjes, met witte stippen, aan flarden, doorzeefd en tot moes geslagen. Hebt u ook hagelschade in de moestuin, plaats een reactie, of zet een foto op het prikbord. Gedeelde smart is halve smart :-)
14 mei En dat het gevroren heeft zondagochtend, zeker weten. Het gras zag wit. Zowel dat beetje aardappelloof dat niet ondergedekt was, als die twee potjes met bonen die over waren van de bonen die in de kas geplant zijn, waren getroffen door de (hopelijk) laatste lentenachtvorst van 2012.
Hopelijk is het bij jullie allemaal goed gegaan. Maar aangezien ik slechts op 30 km van de kust woon, zou het kunnen dat het bij jullie nog meer gevroren heeft??
Bekijk de twee foto’s op deze link
http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/gevaar-op-lentenachtvorst/comment-page-1/#comment-39039

Lentenachtvorst gehad?
www.plantaardig.com
9 mei Het is nooit zo slecht dat het voor niemand goed is. Wat het weer betreft kunnen we dit toepassen op …… slakken!
Laat u niet verrassen, door het vochtige en zachte weer zijn de slakken zeer actief. Ze glijden zelfs tijdens de dag over het terras alsof het al herfst is. En ze leggen al volop eitjes. Wie nu de slakken die vanuit de omgeving van de moestuin (hagen, graskanten, borders….) komen niet bestrijdt, zal bij een vochtige nazomer pas echt problemen hebben. Je kan de slakken van de planten afhouden door allerlei huis-, tuin- en keukentips, maar daarmee hou je hun voortplanting niet tegen. Probeer deze (na)zomer dan maar eens het aangegroeide slakkenleger te lijf te gaan.
Gelukkig zijn er ecologische, biologische, niet giftige slakkenkorrels op basis van ijzer(III)fosfaat. En vergeet niet : slechts 5g/m² (één koffielepel). Veel mensen strooien veel te veel slakkenkorrels, zonde van het geld.
8 mei Er werden zes foto’s toegevoegd aan het album “Vierkante moestuin”. Het pikant smakende slaatje was uitstekend geschikt bij de tomaat en mozzarella.
Bekijk de volgende foto’s om de eerste oogst uit de vierkante moestuin te volgen

De vierkante moestuin
Een eerste oogst van microgroenten en rucolablaadjes, 4 weken na zaaien. Bekijk de volgende foto’s om te zien hoe dat in zijn werk ging.
Een eerste oogst! Pikant slaatje met Rucola en microgroenten. De hype wordt dit seizoen uitgetest door GroentenInfo. Wat GroentenInfo ook schrijft of publiceert, we hebben het zelf ook al eens gedaan!
7 mei Met een mooi citaat
“Groenten uit eigen tuin verhouden zich tot wat in supermarkten te koop is als een symphonieorkest vergeleken met een cassettebandje. Echte rijkdom groeit het best dicht bij huis.”

De onvergetelijke groentedagen 2012, een persbericht van kwekerij Bastin.
ymlp.com
Speciaal voor deze dagen kweken we vele tientallen vaak onbekende rassen tomaten, paprika, peper, aubergine, pompoen, courgette, kolen en andere groenteplanten. We willen met deze dagen duidelijk maken dat er nog heel veel bijzonder goede groenterassen te ontdekken zijn die niet eens de kans kregen …
6 mei
De moestuin van Fil, anno 2012.
Sla planten, wortelen zaaien … in de moestuin van Fil, anno 2012. Na veertig jaar een nieuwe moestuin!
5 mei Trend? Hype? Rage?
GroentenInfo test het uit.

De vierkante moestuin
De hype wordt dit seizoen uitgetest door GroentenInfo. Wat GroentenInfo ook schrijft of publiceert, we hebben het zelf ook al eens gedaan!
4 mei Mooie foto die ik herontdekte bij mijn voorbereiding voor de lezing over glasgroenten, vanavond in Brugge.
“Bij de overgang van de vroege glasgroenten naar de vruchtgroenten in onze kas/serre kan het soms druk worden. De tomaten moeten geplant, maar de sla en bloemkolen zijn nog niet geoogst. Dit heeft deze tuinder creatief opgelost. Zowel tussen de sla als tussen de bloemkolen werden de tomaten al uitgeplant.” Leuke indeling van de kas trouwens.
Foto genomen in de Volkstuinen in Sint Niklaas, mei 2010. Meer vind je op http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/een-koud-voorjaar-in-de-groentetuinen-van-sint-niklaas/
2 mei Guido DC stuurde een video van zijn “watergeefmethode” bij tomaten. Met een PET-fles, waar dan ook soms meststoffen ingedaan worden. Bekijk het allemaal in deze video.

PET fles om tomaten water te geven.
2 mei Het is zeker nog niet te laat om pompoenen en courgettes te zaaien. Een tip die je dikwijls leest is deze : “Duw het zaadje schuin in de potgrond, met de punt naar beneden, zo’n twee centimeter”. Zo vindt het worteltje, dat uit de punt van het zaad komt, gemakkelijker zijn weg. En worden de kiemblaadjes makkelijk naar boven toe geduwd. Er is ook minder kans op rotten van het zaad. Je kan een pakketje zaden kopen met verschillende variëten en van iedere variëteit twee zaadjes zaaien en één planten. De volgende jaren kun je datzelfde pakketje nog meerdere keren gebruiken. Mijn pakketje is bruikbaar tot 2015. Zo heb je veel variatie en toch voldoende bloei voor de bestuiving. Nadeel is dat je dan zelf geen zaden kan opdoen omdat de soorten onderling verbasteren. Zaaien doe je best in potjes van 9 à 12 cm doormeter, één zaadje per pot.
In dit pakketje vind je o.a. Butternut F1, Acorn (Table Queen), meloenpompoen (Sweet Dumpling), Turkse Muts, Rolet, en Jack O Lantern.
Lees meer over pompoenen telen in de samenvatting, gemaakt door GroentenInfo, van de brochure “Biologische teelt van pompoenen”.
http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/pompoenen-biologische-kweken-teelthandleiding/
2 mei Marc Severi stuurde deze foto over zijn watergiftmethode bij tomaten. De methode blijft dezelfde als die van Sofie, alleen het gebruikte materiaal is anders, het zijn gerecycleerde gietringen.
Marc schrijft :
“Grote bloempotten die ik gratis verkregen heb bij een tuinaanlegger, de bodem uitsnijden, gaat perfect. Niet alleen met tomaten maar ook met knolselder pas ik dit toe”
Bedankt voor de foto en tip, Marc.
1 mei Een goede “water-geef-tip” van Sofie, een PVC gietring, meerder jaren bruikbaar. Hoe geven jullie water aan de tomaten? Laat het weten en stuur
eventueel uw foto’s via het prikbord (slechts één foto per bericht mogelijk) of via https://www.facebook.com/messages/groenteninfo
30 april Tomaten planten in de serre, dit is het meest ideale moment, wat een weertje.
GroentenInfo heeft zojuist tomaten geplant. Welgeteld, 21 variëteiten. 2012 wordt het jaar van de vleestomaat bij GroentenInfo. Dit zijn ze :
Coeur de Boeuf, zaadvast, origineel – Coeur de Boeuf “Gourmandia F1, osseharttype” – Coeur de Boeuf “Corazon F1, Liguria type” – Maestria (vleestomaat) F1 – Matias (vleestomaat) F1 – Trust (vleestomaat) F1- Paola (kleine vleestomaat) F1 Virgilio (vleestomaat) F1 – Pyros (vleestomaat) F1 – Noire de Crimée – Ananas – Andine Cornue – Orange Queen – Green Zebra – Marmande – Montfavet (vleestomaat) – Supersteack (grote vleestomaat) – Tigerella – Conqueror (romatomaat) F1- Santorange F1 (oranje miniroma, snoeptomaat) – Santella F1 (miniroma, snoeptomaat)
Word fan van GroentenInfo op Facebook en abonneer op de nieuwsbrief op de pagina www.plantaardig.com om tijdens de zomer meer te weten te komen over deze tomatenrassen.
29 april Buurvrouw nr. 9 van Mme Zsazsa doet dat heel goed. Dit is te mooi om niet te delen. Een voorbeeld van een goed, aantrekkelijk en correct vruchtwisselingsplan. Direct toepasbaar in iedere groentetuin. Het feit dat de knolselder niet bij de wortelgroenten staat bewijst haar deskundigheid. Had ik maar zo’n mooi handschrift…
En ook de andere tekstjes op haar -blijkbaar te vroeg gestopte- side-blog over tuinieren zijn leuk en helemaal correct….
http://mmezsazsatuiniert.blogspot.com/

Mme Zsazsa tuiniert
mmezsazsatuiniert.blogspot.com
26 april Op naar Vlamertinge vanavond (moet je maar eens zoeken waar dat ligt), gewapend met powerpoint over de komkommerfamilie (Cucurbitaceae) courgettes, komkommers en meloenen.
Dé tip is : zaai niet al uw courgettes en komkommers nu, maar zaai er ook nog eens een paar in juni! Dit zorgt ervoor dat je ook in augustus en september een jong en productief gewas hebt. Hetzelfde voor komkommers. Beide planten verouderen snel. Enkele planten later zaaien zorgt voor verjonging op het einde van het seizoen.
24 april Het gebruik van antiworteldoek of gronddoek vindt meer en meer ingang bij de volkstuinder. Op GroentenInfo hadden we het er al dikwijls over. Sla, ajuin, peterselie, koolgewassen, het is allemaal mogelijk (zie http://bit.ly/JnEYRF )
Maar aardappelen onder gronddoek telen, daar had er nog niemand iets over geschreven. VZW de Akkerwinde, volkstuinen te Oostende schreef er iets over. Van de voordelen die in het artikel opgesomd worden, zou ik er bij één een bedenking willen zetten, namelijk “meer planten per m²”. Het lijkt mij dat ze dan minder goed kunnen opdrogen en de kans op aardappelziekte verhoogt.
Jammer dat ik het niet meer kan uitproberen, ze zijn al geplant.
Is er iemand die dat al gedaan heeft, aardappelen telen onder gronddoek? Wat waren de de ervaringen?
http://www.buurttuintjes.be/aardappelen-telen-onder-doek-waarom-niet/

Volkstuinen Oostende
www.buurttuintjes.be
Deze voordelen zijn de volgende: *je wint plaats, daar je de aardappelen geschrankt kan planten, dus meer aardappelplanten per oppervlakte *de zwarte worteldoek houdt beter het vocht op en de warmt blijft beter in de grond behouden *je moet je aardappelen niet ophogen, wat resulteert in tijdswinst
23 april Zopas een voordracht gegeven over tomaten telen in Diksmuide. En een klassieker kwam ook hier terug.
– Hoe zit dat nu met de tabaksplant, helpt die echte tegen witte vlieg? –
Volgens twee aanwezigen, dit keer wel! Zij vertelden “Tabaksplanten trekken witte vlieg aan, waardoor die niet naar de tomaten gaan
Wel goed bijhouden, zoals bladeren verwijderen, het is een flinke groeier en zou al snel veel plaats in beslag nemen.”
Ooit heb ik het al anders gehoord, zoals “een kweekplaats voor witte vlieg”. Zou kunnen te maken hebben met de grootte van de plaag, als de tabaksplant vol zit…
Zelf ben ik de onmogelijkheid dit uit te proberen, wegens kas/serre te groot. De laatste tijd raad ik vooral de gele vangplaten aan tegen witte vlieg.
Nog iemand ervaring met een tabaksplant in de kas/serre als preventie van witte vlieg? Of met witte vlieg tout court? Dat witte witte vlieg ook niet ieder jaar en ook niet overal voorkomt werd door de aanwezigen bevestigd. Maar als die er is, dan is het een echte “plakker” en “bevuiler” letterlijk en figuurlijk.
http://www.plantaardig.com/groenteninfo/wittevlieg.htm

Witte Vlieg
www.plantaardig.com
23 april Pas terug van mijn voordracht over tomaten telen bij http://www.volkstuin-diksmuide.be/
En een klassieker kwam ook hier terug.
– Hoe zit dat nu met de tabaksplant, helpt die echte tegen witte vlieg? –
Volgens twee aanwezigen, dit keer wel! Zij vertelden “Tabaksplanten trekken witte vlieg aan, waardoor die niet naar de tomaten gaan
Wel goed bijhouden, zoals bladeren verwijderen, het is een flinke groeier en zou al snel veel plaats in beslag nemen.”
Ooit heb ik het al anders gehoord, zoals “een kweekplaats voor witte vlieg”. Zou kunnen te maken hebben met de grootte van de plaag, als de tabaksplant vol zit…
Zelf ben ik de onmogelijkheid dit uit te proberen, wegens kas/serre te groot. De laatste tijd raad ik vooral de gele vangplaten aan tegen witte vlieg.
Nog iemand ervaring met een tabaksplant in de kas/serre als preventie van witte vlieg? Of met witte vlieg tout court? Dat witte witte vlieg ook niet ieder jaar en ook niet overal voorkomt werd door de aanwezigen bevestigt. Maar als die er is, dan is het een echte “plakker” en “bevuiler” letterlijk en figuurlijk.
http://www.plantaardig.com/groenteninfo/wittevlieg.htm

Witte Vlieg
www.plantaardig.com
23 april Als je wat handig bent, dan is dit superleuk! Prachtige instructievideo en zeer bruikbare moestuinbox. Plaatse deze waar je wil van de schaduw naar de zon en uit de regen. Zopas verschenen op youtube

Moestuin op wielen 14 april 2012.mp4
www.youtube.com
Moestuin op wielen maken. Bekijk de video en maak zelf een moestuin op wielen. Benodigdheden : een europallet, planken, handzaag, boormachine, wieltjes, potgrond en plantjes.

Waarschuwing : Infectiekansen aardappelziekte bij de aardappelteelt zijn nu zeer groot!

Na de infectieperiode van 21 tot 24 mei bracht het droge, zonniger weer een onderbreking van een vijftal dagen. Op vrijdag 1 juni deden zich nieuwe infectiekansen voor. Met de regen van zondag 3 juni en maandag 4 juni wordt het tijd om de infectiekansen bij uw aardappelteelt na te gaan. De kans op infectie wordt nu wel heel groot. (Bron www.pcainfo.be)
Het artikel “Aardappelziekte : oorzaken, waarschuwing en bestrijding (syn aardappelplaag, phytophthora)” is ideaal om nog eens en ander op te frissen.

Lees verder

De Moestuin van Fil, anno 2012.

Na veertig jaar tuinieren een nieuwe moestuin!
Fil is een ervaren moestuinder, altijd bereid om mensen die vragen stellen op deze website te helpen.
Ik kreeg van Fil zopas ook nieuwe foto’s. En het was even schrikken van het mailtje die hij meestuurde.

“Als het na veertig jaar ophoudt op de tuin om te tuinieren, dan is dat is niet plezant. Om dan te stoppen met een fantastische hobby is niet zo gemakkelijk.
Dus begon ik gewoon een nieuw tuintje met nieuwe grond en al de problemen die bij een nieuwe tuin komen kijken. Een nieuwe uitdaging! Maar stoppen met tuinieren. Nee toch? !”

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan” is hier zeer toepasselijk. Hier alvast enkel foto-tips uit het nieuwe tuintje van Fil.

Interessante foto’s van zijn moestuin uit 2011 vindt u op http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/op-foto-bezoek-in-de-moestuin-van-fil/

Klik op de foto’s om te vergroten en te bladeren.

Generated by Facebook Photo Fetcher



Heel veel foto’s van zijn moestuin uit 2011 vindt u op in dit artikel

Een verrassende website : de moestuintips van Sjef. Ook in 2012!

image

6a0147e3ac0efa970b014e88dfe16a970d-800wi6a0147e3ac0efa970b0147e3bc3ff8970b-800wi 6a0147e3ac0efa970b01538e197371970b-800wi  6a0147e3ac0efa970b01538e197371970b-800wi

Via de reacties op GroentenInfo kwam ik op de site van Sjef terecht. Het was voor mij een hele grote en zeer aangename verrassing. Schitterende tips en foto’s! Heel veel praktische ideeën, zeer goed uitgelegd en met veel foto’s.

Dit schreef ik vorig jaar in Juni, ondertussen zijn er maar liefst zeven zeer gedetaileerde fotoreportages bijgezet door Sjef. We zijn blij dat Sjef blijft doorgaan met zijn zeer gedetailleerde fotoreportages. Echt de moeite waard. Zijn bijdrage nr 18, vroege preiplanten telen, voeg ik alvast aan mijn favoriete tips van Sjef toe hierboven genoemde favorieten toe.
De tips van Sjef kenmerken zich door een uiterste nauwkeurige uitvoering. Met zijn werkwijze kan er eigenlijk niets fout gaan. Maar dan moet je wel bereid zijn om voldoende tijd uit te trekken.

Lees verder en laat u aangenaam verrassen/verbazen!

Plantjes kweken van vruchtgroenten : gelijke opkweek, verschillend resultaat?

Vind je dat jouw pas gekweekte (vrucht)groenteplantjes er niet uitzien zoals je zou willen? Zijn ze te lang? Was de opkomst niet naar wens? Lukt het bij de anderen wel?  Dan is er toch goed nieuws! Het betekent namelijk niet noodzakelijk dat jij het slechter gedaan hebt dan je buurman. Bekijk maar eens de volgende vier foto-voorbeelden van tomaat, aubergine, paprika en meloen.

Inleiding
Het uiterlijk van een plant wordt bepaald door enerzijds het fenotype en anderzijds het genotype. Als tuinier hebben we door onze manier van telen invloed op het fenotype. Het genotype is vooral een kwestie van rassenkeuze.

Het fenotype : twee planten zien er verschillend uit omdat ze onder verschillende omstandigheden opgekweekt worden. Eén en hetzelfde tomatenras zal een gans ander uiterlijk hebben door de milieu-omstandigheden waar het bij geteeld wordt (licht, vocht, bemesting, weer enz….). Denk maar aan een plant die te weinig voeding of te weinig licht krijgt.

Het genotype: twee planten zien er verschillend uit omdat ze verschillende erfelijke kenmerken (genen) bezitten. Dit zijn dus raseigenschappen. Bijvoorbeeld: twee tomatenrassen hebben verschillende kenmerken.

Enkele voorbeelden

Tomaten

tomaat_genotype -Tomaten : twee rassen (Zebrino links, Flavance rechts) op dezelfde dag gezaaid, beide opgekweekt in de huiskamer op een zonnige vensterbank. De plantjes link zijn veel korter en steviger dan deze rechts. Moesten er niet twee rassen zijn, dan was het antwoord van de buurman gegarandeerd : “je hebt ze te weinig licht gegeven!” of “je hebt ze te warm opgekweekt”. (zie ook artikel “tomaten zaaien, hoe doe jij dat?”)

Deze foto maakt  duidelijk dat het ene ras een grotere lichtbehoefte heeft dan de andere bij de opkweek (=genotype). Je kan één en ander corrigeren door bij het verspenen/oppotten het plantje wat dieper in de grond te steken. Zorg ervoor dat de kiemblaadjes boven de grond blijven.

Aubergine

aubergine_genotypeAubergines : twee rassen, één hybrideras (Solara F1, links), één zaadvast ras (rechts), beide opgekweekt in de huiskamer, op een zonnige vensterbank. Na eerst een vijftal dagen in een warme ruimte bij 25°C gestaan te hebben.
Moesten er niet twee rassen zijn, dan was het antwoord gegarandeerd : “je moet ze warmer zaaien, dan zullen ze sneller kiemen”. Of : “je hebt te diep gezaaid”. Maar niet dus, want bij deze zaaiing van half maart is er , een verschil in kiemduur van twee weken. Dit is trouwens niet de eerste keer.  Er werd al verschillende jaren gemeld op deze site dat de kiemduur van aubergine erg wisselvallig is : zie het artikel “kiemduur bij aubergine erg wisselvallig”.

Paprika

paprika_genotype -Paprika : vier rassen met o.a. Baghera, Carliston, Barancia (restje van vorig jaar, herinner je het artikel over minipaprika’s telen). Rechts de sterk nakomende kieming van Carliston, nochtans uit dezelfde zaadverpakking als de drie andere. De andere rassen kiemen na zeven dagen, behalve Carliston komt meer dan tien dagen achter en kiemt dan nog vrij slecht.

Meloenen

meloen_genotype2009

Meloenenplanten: links honingmeloen, rechts Cézanne F1 (Cavaillontype), wat een verschil in lengte! Let op de kiemblaadjes die bij honingmeloen zeer hoog zitten.

Links perfecte, compacte plantjes, rechts lange slingers van planten. Zijn de honingmeloenen bij te weinig licht gegroeid? Eigenlijk wel, maar de cavaillonmeloen is bij dezelfde omstandigheden opgekweekt! En die blijft juist kort. Het verschil wordt hier gemaakt door het genotype van de honingmeloen die duidelijk een grotere lichtbehoefte heeft bij de opkweek. Al deze planten zijn, na de kieming in een warme ruimte, voor het raam geteeld, met niet de hele dag zonlicht. In een verwarmde kas zou het verschil in lengte tussen de verschillende rassen niet zo groot zijn. In ieder geval kunnen we concluderen dat de honingmeloen een grotere lichtbehoefte heeft bij de opkweek. (zie artikel honingmeloen telen)

Wat te doen als de meloen- of komkommer planten te lang zijn? Zaai ze eerst in wat kleinere potjes en zet ze dan bij het eerste echte blaadje over in een grotere pot waarbij je zo diep mogelijk plant. De kiemblaadjes blijven wel boven.

GroentenInfo, moestuintips van de afgelopen twee weken.

 

facebook_header
Beste abonnee van de “snelle” nieuwsbrief, het is lang geleden dat u deze nog in uw mailbox kreeg. Misschien las u het in de maandelijkse nieuwsbrief, momenteel zijn we bezig op Facebook http://www.facebook.com/groenteninfo.  Daarom stuur ik u deze soms interessante berichtjes ook via deze nieuwsbrief. Kan u gewoon meelezen zonder Facebook.  Dit zijn de belangrijkste berichten die de afgelopen twee weken verschenen op http://www.facebook.com/groenteninfo (na de maandelijkse nieuwsbrief van 16 maart)
17 maart De tomatenplantjes van Dirk staan al in de serre! In een piepschuimkist. ’s Nachts piepschuimdeksel erover. Interessante tip.

Photos de Dirk Van Vaerenbergh
17 maart Hoeveel telen?
Ik begrijp heel goed dat hoeveelheden inschatten voor de beginner moeilijk is. Je vindt een handig pdf-documentje onderaan dit artikel.

Hoeveel te telen? – een moestuin beginnen – deel 5
wroeten.nl
18 maart Lenteweer. Zaaikoorts alom. Spinazie, erwten, rode biet, ajuin, peterselie, radijs, vele slasoorten, snijbiet,keukenraap, wortelen… Ze kunnen nu gezaaid worden.
Wie zijn zaaisel afdekt met gaatjesplastiek of vliesdoek heeft drie voordelen : zaaigrond droogt niet uit, extra warmte en geen structuurbederf bij felle regen. Echt nodig is het niet, maar de kans op slagen wordt veel groter!
18 maart Zaaikoorts, deel 2 : lees ook eens de zaaitip van Herman.

Groenten zaaien ? Hoe afdekken?
www.plantaardig.com
19 maart GroentenInfo gaf deze namiddag op vraag van www.volkstuin.be en www.zelfkwekensmaakt.be een workshop “moestuin” in “een tuincentrum”.
Best leuk, zo’n moestuinbak beplanten en zaaien. Steeds meer mensen willen eigen groentjes en kruiden knippen. Het concept <moestuinbak> slaat duidelijk aan bij jonge gezinnen en bij de jeugd.
En je merkt ook dat er nog wel werk aan de winkel is. Want zaadjes leg je niet onderaan het potje op 10 cm diep, tomatenplanten mogen in maart nog niet naar buiten en zaadjes hoef je echt niet elke dag water te geven…..
Met deze fanpagina proberen we alvast nog meer mensen groene moestuinvingers te bezorgen.
20 maart Groenten die je maar één keer hoeft te zaaien?
Er zijn zo van die plantjes die, als je ze één maal in de tuin gezaaid hebt, ieder jaar opnieuw goeiedag komen zeggen. Zo heb ik een hoekje dicht bij de haag waar ze hun zin mogen doen. Zoals deze postelein, die plots vanonder het pompoenblad kwam piepen. Is al vijf jaar niet meer door mensenhanden gezaaid. Maar ook de slangenradijs en de rucola blijven zo permanente gasten in de tuin (noemen ze dat geen permacultuur). In het begin moet je ze natuurlijk wel kunnen onderscheiden, van elkaar, maar ook van het onkruid…
21 maart In extreme winters kunnen ook aardbeien schade oplopen, aardbeiplantje.nl heeft dit zopas zeer goed beschreven.

Photos du mur www.aardbeiplantje.nl
Zijn mijn aardbeiplanten bevroren?
We krijgen veel vragen van mensen die bang zijn dat de aardbeiplanten deze winter bevroren zijn. Een aardbeiplant kan best tegen wat strengere vorst, maar deze winter was het op enkele plaatsen wel wat extreem. Als je het hart van de plant in de lengte richting doorsnijdt moet het eigenlijk wit zijn. Als er een bruine verkleuring te zien is, hebben de planten geleden onder de vorst. Hoe bruiner dit rhizoom ziet, des te meer schade heeft de plant. Deze schade zal zich uiten tijdens de bloei en de vruchtvorming. Planten zullen achter blijven in groei en sommigen zullen verwelken.
Kortom, ziet u een bruinverkleuring in het rhizoom dat heeft de plant schade opgelopen. De mate waarin moet nog blijken, maar weet u waar het door komt als de plant niet optimaal groeit dit voorjaar. Zie ook de afbeelding van deze bruinverkleuring (notabene in mijn eigen groentetuin!!!)
22 maart 7 tips bij de teelt van pastinaak.
Het voorjaar is ook het seizoen van de lezingen over de moestuin. Gisterenavond was ik in Marke om één en ander te vertellen over een reeks minder courante, vergeten groenten.
Graag geef ik hierbij de voornaamste weetjes over de teelt van pastinaak die gisteren de revue passeerden.
– Gebruik steeds nieuw zaad. De kiemkracht van pastinaak gaat heel snel achteruit. Een slechte opkomst is niet voor niets het meest gesignaleerde probleem door lezers van GroentenInfo.com
– Zaai niet te vroeg, juni is goed. Pastinaak blijft maar doorgroeien tot de late herfst waardoor wortels te dik worden en er een harde, houtachtige kern ontstaat. De culinaire waarde van dikke pastinaak is minder.
– Pastinaak wortelt meer dan 50 cm diep. De grond moet dus diep doorwortelbaar zijn of zo gemaakt worden. Een harde laag of kluiten in de grond hinderen de penwortel waardoor vertakte wortels ontstaan.
– Zware grond is dikwijls minder doorwortelbaar, dan nemen we beter onze toevlucht tot de halflange rassen van pastinaak. Maar lichte, arme gronden blijven in het voordeel voor pastinaak.
– Op goede moestuingrond is bemesten dus niet nodig. Stalmest is uit den boze, ook al omwille van de hogere kans op vertakte wortels.
– Er is een wereld van verschil tussen de smaak van pastinaak vóór een koudeperiode en daarna. De dominante, aromatische smaak maakt plaats voor een zoete, nootachtige smaak. De échte pastinaaksmaak dus.
– Pastinaak heeft ruimte en zon nodig. Hoe meer zon, hoe meer zetmeel in de wortel. De bladeren zijn volumineus, geef ieder plantje dan ook 15 cm in de rij.
Wie nog iets wil weten over pastinaak kan het artikel lezen dat ik schreef op het einde van vorige eeuw, toen pastinaak nog echt vergeten was, behalve in Engeland.
http://www.plantaardig.com/groenteninfo/pastinaak.htm
Of misschien wil je deze bovenstaande tips nog aanvullen, voor mijn volgende voordracht….
22 maart Korstvorming na een felle regenbui.
Gezaaid vóór de extreme regendag van 5 maart (hier 50 mm)?
Dan is er nu kans dat de zaailingen niet door de korst raken. Ik was zopas bij een groenteteler die morgen zijn worteltjes zal moeten beregenen. Ze zijn gekiemd (het witte worteltje is zichtbaar) maar de grond is te hard en droog om daar door te geraken (korstvorming). Best deze zaaisels eens controleren en indien nodig de grond nat maken om de korst te verzachten.
Tenzij u natuurlijk toen al de zaaitip van 18 maart op deze pagina gebruikte.
Of meer noordelijk woont, want daar heeft het niet zoveel geregend of hier in ’t zuiden.
23 maart Peterselie laten uitzaaien.
Teelttip van een volkstuinder op mijn voordracht in Ichtegem, deze avond.
“Ik heb wat peterselie in de hoek van de serre, die oogst ik de hele winter en voorjaar door. Tot de bloemstengels verschijnen in mei. Enkele daarvan laat ik bloeien. In augustus zijn de zaadjes dan rijp en laat ik er de zaadjes uitvallen en laat deze kiemen ter plekke. Zo heb ik al enkel jaren een “permacultuur” van peterselie in mijn kas.”
Hé, dat lijkt wel de fusie van het recente <fotoalbum snijselder>
http://on.fb.me/GS9xQf en het recente berichtje over <groenten die ieder jaar weer opduiken in de tuin>
http://on.fb.me/GGOke8
25 maart Dit moest ik toch even van mij afschrijven. “Correcte adviezen voor al wie van groenten houdt, beginners en gevorderden” is immers de leuze van deze facebookpagina …
Soms ontspoort de moestuinhype.
Ze zijn te beklagen, de tuincentra die nu volop de vraag zullen krijgen of zij de tomatenrassen Prince en Baron in hun assortiment hebben. Ik vertel u straks waarom. Weinig mensen zullen geschokt zijn door het artikel van Bartel Van Riet in het Nieuwsblad dit weekend. Ik wel! Lees verder Soms ontspoort de moestuinhype.
26 maart <<<Warm aanbevolen : de allerduurste groentezaden!>>>
Waarschijnlijk vind je ze niet voor minder dan 60 cent per zaadje. Om de prijs van het zaadzakje te drukken zullen er dan ook niet meer dan vijf in een zaadzakje zitten. En toch durf ik deze zaden aanbevelen.
Nee, ik denk het niet dat er nog duurdere zaden bestaan dan deze van de F1-hybriden van de glaskomkommer. Je weet wel, die lange, gladde komkommers zonder zaad, zoals je die ook in het groenteschap terugvindt. Onmisbaar bij ieder zomers slaatje.
Geen sprake van een zaadvast ras te vinden dat van in de verste verste ook maar gelijkt op deze komkommers. Twee tot drie zaden zijn voldoende om de hele zomer lang een overvloedige oogst te hebben. Futura F1 is een voorbeeld van een ras dat door enkele zaadbedrijven aangeboden wordt. Er zijn nog enkele F1 hybriden van de glaskomkommer. Maar geen van alle zijn ze goedkoop. De keuze in het rek is altijd beperkt tot één ras.
Vergis u niet, als je dan toch de gewone “marktkomkommer” kiest uit het zaadrek, dan heb je komkommers mét zaden en een volslanke vorm. De marktkomkommers hebben vrouwelijke en mannelijke bloemen. De glaskomkommer bloeit volledig vrouwelijk en de vruchten hebben geen zaden.
Waarschijnlijk zijn óók daarom zo duur, omdat er geen zaadvast alternatief is dat er op gelijkt en de kwaliteit kan evenaren.
Komkommerteelt : http://www.plantaardig.com/groenteninfo/komkommer_teelt.htm
http://www.plantaardig.com/groenteninfo/rubrieken/komkommers/
27 maart Nog nooit had ik het op deze manier verstaan. Je kan wel voorkiemen in wit zand. Maar je kan deze methode eigenlijk ook gebruiken om de zaaiafstand beter te beheersen. Met dank aan Volkstuinen Oostende.

Wortelen zaaien zonder uit te dunnen.
www.buurttuintjes.be
moestuin
28 maart De snoeptomaatjes, één van mijn favorieten.
Je kan ze nog wel zaaien nu. Maar eigenlijk heb je maar één of twee planten nodig van deze tomatensoort die ik ieder jaar terug wil in de kas. Een plantje kopen lijkt dan ook een goed idee. De echte snoeptomaatjes zijn minipruimtomaten van het Santa type. Ze onderscheiden zich door hun smaak en ‘krokantheid’. Vergeet in ieder geval niet om meerdere stengels op één plant te telen. Dit kan perfect met kleinvruchtige tomatenrassen.
Maar lees eerst in dit artikel over wat die snoeptomaatjes eigenlijk zijn, zodat je zeker en vast de enige, echte in huis haalt.
http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/je-eigen-snoeptomaatjes-telen/
Op de foto zie je alvast hoe je meer dan 40 trossen op één plant teelt. Ook als je in pot teelt, in open lucht kan je op een gelijkaardige manier te werk gaan. Je leest er alles over in dit artikel
http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/iedereen-kan-dit-met-n-snoeptomatenplant-43-trossen-860-vruchten/
4 april De eerste asperges laten zich zien. Tijd om de ruggen al gedeeltelijk te maken. Om de grond sneller op te warmen is het raadzaam te wachten met het maken van de ruggen tot de eerste asperges beginnen te groeien. Om dezelfde reden verhogen we de ruggen in twee keer. Eerst wat los en voorlopig, later als er weer één zijn kopje laat zien maken we rechte en stevige ruggen. Gisteren, voor de rug gemaakt werd strooide ik een laagje compost en wat traagwerkende organische meststof.
zie voor teelttechniek en recepten http://www.plantaardig.com/groenteninfo/rubrieken/asperges/
4 april 700 potjes, 90 soorten, allemaal in de woonkamer.
Van passie gesproken….

Prikbordfoto’s van www.chilis.be
Maar tenslotte zijn we blij dat we de hele living konden vol zetten met jonge chili plantjes.
Interessante tips? We zijn natuurlijk tevreden als u de pagina van GroentenInfo leuk vindt!


 

 

De Groente en Fruit Encyclopedie, vierde druk, cadeautip voor het voorjaar. 

Zopas nog een mooie recensie gevonden van Rien van de website www.overbeterleven.nl

Je vindt de recensie op http://www.overbeterleven.nl/beter-leven/voedsel/tuinieren/boeken/groente-en-fruit-encyclopedie/

Groente en fruit encyclopedie

 

Zoals reeds vermeld, wil ik dit jaar wat meer groente en fruit zelf kweken. Daar ik niet met “groene vingers” geboren ben heb ik dus toch wel wat ondersteuning nodig. Een van de mogelijkheden is een goed boek. Aangezien het bezitten van goede boeken zo-wie-zo een aanrader is, ben ik op zoek gegaan.

De zoektocht was niet zo heel moeilijk. Al snel kwam ik uit bij het boek “Groent & Fruit Encyclopedie” van Luc Deende en Guy De Kinder. Snel besteld, snel bezorgd.

Het eerste wat opvalt is dat het een enorm professioneel boek is. Eerste klas papier, uitstekende fotografie, gemakkelijk leesbare tekst, en een overvloed aan gegevens die toch op een heel verteerbare manier gepresenteerd worden. Achtergrond informatie is ook aanwezig zodat het geheel ook nog eens begrijpelijk wordt. Hoewel ik natuurlijk nog niets kan zeggen over de kwaliteit van de informatie, heb ik er alle vertrouwen in dat ook deze prima in orde is.

De eerste 75 pagina’s wordt ingegaan op dingen als klimaat, tuinaanleg, grond, onkruid, ziektes en meer. Daarna volgen meer dan 300 (grote!) pagina’s met informatie over het hoe en wat van het kweken van individuele groente en fruit soorten.

Het beste van al? Het is een enorm motiverend boek om het ook zeker zelf te gaan doen! Laat de lente maar komen!

Mijn enigste kritiek punt is de titel. Het woord “encyclopedie” laat eigenlijk de “stoffige oude boeken” verwachting opkomen. Geheel onterecht!

 

Meer info op http://groenten-boek.plantaardig.com

 

 

 

GroentenInfo op Twitter

Enkele korte berichten, zopas verspreid via Twitter.

Volg GroentenInfo ook op Twitter

http://twitter.com/groenteninfo

Is dit de grootste aardappel van de Benelux, 2,296 kilogram!http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/reuzenaardappel-gekweekt-zet-hem-hier-neer/comment-page-1/#comment-31607

Vandaag Tomatenfestival in Arboretum Kalmthout.nieuwsblad.be/article/detail…

Vandaag Open Dag in ” ’t Gegeten Verleden” De moestuin met vergeten groenten in Bassevelde. nieuwsblad.be/article/detail…

Bijzondere #tomaten in de #moestuin : Zwarte en bruinzwarte tomaten zijn verrassend mooi en lekker…fruitabc.blogspot.com/2011/09/zwarte…

Bloemkool, broccoli en andere koolgewassen controleren op eiafzetting, vlinders nog steeds actief! twitpic.com/6fhl1k

Pronkbonen, een bonensoort, die bestuivers nodig heeft. Jong oogsten (half volgroeid) om te eten met de peul. twitpic.com/6fhf3o

Pronkbonen , prachtige bloei van beneden tot boven. Ook de zaden zijn decoratief. twitpic.com/6fheuk

Pronkbonen in pot, een echte blikvanger op het terras, nu tijd om zelf zaad op te doen. twitpic.com/6fhdym

16 uur geleden

De slawortelboorder, jaar 3! Wat zijn uw bevindingen?

Beste lezer,

bij deze vraag ik uw aandacht voor de update die Herman zopas gedaan heeft bij de artikelenserie over de slawortelboorder. Het begon allemaal in 2009, toen deze  plaag voor het eerst opdook in de moestuin van Herman en onmiddelijk voor zeer grote schade zorgde. Misschien dat sommigen onder u de slawortelboorder nog niet kennen. Dan nodig ik uit de drie artikels daarover even door te nemen. Want de kans op verwarring met andere bodeminsecten zoals aardrupsen en emelten is zeer groot. Ondertussen heeft Herman, mede dank jullie inbreng, heel wat kennis kunnen vergaren over de slawortelboorder. Dit jaar komt er een vierde, afsluitend artikel. Ondertussen weten we wel al veel (o.a. dat afdekken van de sla de beste preventie gebleken is en dat zandgronden minder last hebben van dit insect), maar deze nachtvlinder heeft toch nog veel geheimen voor ons.

Graag vernamen wij van de lezers die met zekerheid te maken hadden met de slawortelboorderplaag,  hun ervaringen. Zowel van diegenen die de vorige jaren al problemen hadden, als van zij die pas dit jaar voor het eerst schade opmerkten.

Om het  relaas van de slawortelboorder in de moestuin van Herman anno 2011 te lezen, klik hier. Je kan er dan ook reageren met uw eigen ervaringen dit seizoen.  klik hier voor de update en om te reageren. Alvast bedankt!

Starten met een moestuin in juli?

Eenmaal de vakantieperiode volop bezig is valt de verkoop van nieuwe groenteplantjes in het tuincentrum volledig stil. Ga deze week zeker nog eens kijken. Waarschijnlijk komt u volgende week te laat. Let wel, het is volgende week zeker nog niet te laat om diverse groenten te planten of te zaaien, maar de tuincentra houden er meestal wat vroeger mee op. Tijdens de hoogzomer worden de groenteplantjes zeer zeldzaam in het tuincentrum, zo heb ik de afgelopen jaren ervaren. Ook het rek met zaden wordt vanaf nu niet meer aangevuld. Er kan nog heel wat in juli en augustus, maar neem uw voorzorgen en koop nu uw plantjes en vooral zaden. De tabel met de uiterste zaai- en plantdata voor diverse groenten kan u hierbij helpen.
Wat is er nu nog te koop? Deze zag ik bij mijn bezoek aan twee verschillende tuincentra. Het kan dat u niet alles vindt op één plaats.Diverse slasoorten (kropsla, lollo rossa, eikenblad enz..)suikerbrood (groenlof), knolvenkel krulandijvie, grofbladige andijvie, bloemkoolplantjes, broccoliplantjes, prei, snijselder, savooikool, knolselder, rode kool en spruitkool. Voor de laatste drie is het wel al wat aan de late kant om te starten, de opbrengst zal heel wat minder zijn.

Behalve knolselder, rode kool en spruitkool, kunt u nu ook nog al deze plantjes zelf opkweken. Want veel groentesoorten kunnen ook nog begin augustus of later uitgeplant worden. Koop nu ook nog de zaden, want ook deze raken straks stilaan uitgeput en de voorraad wordt in de tuincentra niet meer aangevuld.

Er valt nu ook nog heel wat te zaaien : zo maken boontjes maken nu hun beste zaaiperiode mee. Je kan ook nog wortelen, rode biet, snijbiet en allerlei soorten snijsla ter plaatse zaaien.


Wilt u weten wat u tijdens de hoogzomer kan zaaien en planten, raadpleeg dan de tabel “zaaien en planten in juli en augustus“. Zo kunt u perfect plannen wat er op de deadline nog de grond in kan, als zaad of als plantje.

 

 

 

Hoe is het in uw tuincentrum, hebben zij nu nog groenteplantjes te koop? Houden zij er binnenkort ook mee op, ondanks dat je heel wat groenten nog kan planten in na half juli en in augustus?

Suikererwten of Peultjes? Planten of Zaaien? Hoog of Laag? Fotoboek voor startende moestuinders.

Aan de hand van 35 foto’s krijgt de beginnende moestuinder de teelt van suikererwten en peultjes in woord en beeld.
Je komt er al een flink eind mee weg als je eraan denkt volgend seizoen ook peultjes of suikererwten te telen. En het wordt daarna makkelijker om de volledige teelthandleiding erwten te lezen.
Maar ook de collega-moestuinder kan hier misschien wel wat uit leren. Zelf heb ik ook weer wat bijgeleerd, zoals
– loont voorzaaien in potjes en trays wel de moeite  in verband met vervroeging en oogststpreiding?
– Is er een verschil in vroegheid tussen peultjes en suikerwten?
-Wat is  de goede maat van de peulen bij suikererwten, zeker niet hetzelfde als bij de gewone peultjes
en nog veel meer …..

 

“Suikererwten zijn een aanrader. Ze smaken veel zoeter dan peultjes. En ze kunnen heel wat opbrengen. In dit fotalbum de teelt van zaaien tot oogsten. De suikererwten die voorgezaaid werden, zijn veel vroeger oogstbaar. Als de voorgezaaide suikererwten voor de derde en laatste keer geoogst worden, kunnen de ter plaatse gezaaide suikererwten een eerste keer geoogst worden (op 7 juni). Een maand later zaaien gaf in dit geval een tiental dagen verschil in oogstdatum. De peultjes die op dezelfde dag ter plaatse gezaaid werden als de suikererwten kunnen tien dagen eerder geoogst worden dan de suikererwten.”

From Suikererwten of peultjes? Voorzaaien of Voorkiemen?, posted by GroentenInfo on 6/12/2011 (36 items)

Lees erover door de eerste foto aan te klikken, er verschijnt een popup, het volledige bijschrift staat onder de foto, navigeer verder door op het rechtergedeelte van de grote foto te klikken, de volgende foto met bijschrift verschijnt.

 

Generated by Facebook Photo Fetcher 2


Een gratis cursus "aardappelen telen"?

aardappelenOnlangs kreeg ik de volgende, vrij algemene vraag.

Geachte,
ik heb onlangs aardappelen gekocht om te planten. Ge hoort veel vertellen, maar is het mogelijk een juiste methode te geven stap per stap  (wanneer planten, hoe diep de aardappelen leggen, wat daarna, kuilen enz….) zodat ik dat juist kan volgen. Ik ben een beginneling en zou toch graag de correcte methode hebben.

Op het eerste zicht een hele kluif om daar op te antwoorden, zonder belangrijke dingen over het hoofd te zien. Het lijkt wel of deze persoon op zoek was naar een snelcursus aardappelen telen. Gelukkig staan er op GroentenInfo voldoende artikels om deze vraag te beantwoorden. Alleen zijn die niet altijd even gemakkelijk terug te vinden. Natuurlijk, het doornemen van deze artikelen kan niet in 1000 seconden. U zal er de tijd moeten voor nemen.

1. Dit antwoord is dus
een gratis uitgebreide handleiding  aardappelen kweken
voor de veeleisende hobbytuinder geworden.

* eerst laten voorkiemen
http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/aardappelen-voorkiemen/

 

planten
* en dan uitplanten
http://www.plantaardig.com/groenteninfo/aardappelen/aardappelen_poten.htm

 

aanaarden

 

*en dan aanaarden
http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/aardappelen-aanaarden/

 

patentkali

 

*niet vergeten patentkali te geven
http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/aardappelen-aanaarden-vergeet-de-kalium-niet-een-bemestingsadvies/

aardappelplaag*dan beschermen tegen aardappelplaag
http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/aardappelplaag-waarschuwing-en-bestrijding/

 

2. En als bonus bij deze uitgebreide cursus, als u toch nog meer wil weten.

snijden* misschien is het nuttig het pootgoed te "snijden"

http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/besparen-op-pootgoed-van-aardappelen

 

primeur* de diepere finesses bij het telen van primeuraardappelen

http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/tien-tips-voor-primeuraardappelen/

coloradokever
* en dan is er ook nog zoiets als "de coloradokever"

http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/ook-last-van-coloradokevers/

aardappel
* of wilt u weten hoe het komt dat de knollen zwart of bruin worden in de grond?http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/aardappelen-met-zwarte-of-bruine-huid/

3. Voor de moestuinder met tijdsgebrek.

Vindt u dit toch allemaal te veel en hebt u in deze drukke tijden echt niet  meer dan duizend seconden om de teelt van aardappelen onder de knie te krijgen,  dan kunt u toch ook al wat resultaat boeken met

de gratis beknopte teelthandleiding

http://www.plantaardig.com/groenteninfo/aardappelen-planten-aanaarden-oogsten-rassen/

Maar natuurlijk, zonder uw eigen beproefde teeltmethodes en tips waren deze artikels helemaal niet af. Dus laat maar komen die tips, adviezen en ervaringen.

Rubriek : moestuin in de winter.

fruittuinsneeuw Bent u ook benieuwd hoe uw wintergroenten er uit zullen zien als straks de sneeuw wegsmelt? De sneeuw zorgt er in ieder geval voor dat het uitdrogende effect van het vriesweer sterk getemperd wordt. Planten die overwinteren in de moestuin zoals boerenkool, pastinaak, aardbeien, veldsla, savooikool,… komen er dit jaar eigenlijk wel beter van af dan de vorige twee jaar toen we te maken kregen met strenge vorst zonder veel sneeuw.

In de rubriek “moestuin in de winter” vindt u een aantal artikels die typisch zijn voor deze periode van het jaar. Deze rubriek werd vorige winter samengesteld. Je vindt er geselecteerde artikels van de vorige jaren die relevant zijn voor deze periode van het jaar. Bekijk hier de rubriek “moestuin in de winter” met een selectie artikels uit afgelopen seizoenen.

Hier kunnen we alvast weer de pastinaak en de schorseneren uit de grond halen. Want het strookje Vlaanderen langs de Noordzeekust bleef als enige van de Lage Landen de laatste dagen gespaard van sneeuwoverlast.

De enquête over de oogst van wintergroenten is opnieuw open gesteld, je kan ze vinden in de linkerkolom van de website.

Haalt u nu groenten uit de tuin, ondanks de sneeuw?