Categorie archieven: Wortelen

Wortelen zaaien in januari en februari

Wortelen behoren tot de vroegste groenten die in de koude bak of zelfs in open lucht kunnen gezaaid worden. Kiemplantjes kunnen tot -6° verdragen, zodat een afdekking met folie en/of vliesdoek na het zaaien voldoende is om een januarizaai te beschermen. In de zandstreek van West-Vlaanderen, dat een milder klimaat kent dan het binnenland, worden wortelen in open lucht dan ook dikwijls al gezaaid begin januari. Vorig jaar was dit nog voor de vrieskou toesloeg. Wortelen zaaien in januari of februari is enkel haalbaar voor wie over hele lichte, droge grond beschikt en niet te ver van de kust af woont. Dit jaar werden de wortelen omwille van de regen en de sneeuw en vorst die daarna kwam nog niet gezaaid. Het is nu wachten tot de grond voldoende droog is om te kunnen zaaien, en dit zou, zo lijkt het, best nog een tijdje kunnen duren.

Waarschijnlijk is de grond in de koude bak, tunnel of kas al iets droger. Zodat we daar vanaf nu zonder problemen wortelen kunnen zaaien. Het zou kunnen dat de grond nog iets te nat en te kleverig  is om de zaadjes ook mee af te dekken. Gebruik daarvoor dan een mengsel met de helft potgrond en de helft zand.

Let wel, dit is geen pleidooi voor het zaaien om ter vroegst. Het is niet zo dat wie wortelen zaait half januari een maand vroeger zal oogsten dan wie zaait eind februari. Een maand eerder zaaien in die periode zal waarschijnlijk uitkomen op een weekje vroeger oogsten. De kieming bij januarizaai verloopt dan ook zeer traag. Maar het lijkt mij goed om te weten dat je in de komende periode best wortelen kan zaaien als de omstandigheden gunstig zijn (geen vorst, droge grond) wat ook het weer nadien wordt. Een goede grondvoorbereiding is veel belangrijker dan wat vroeger kunnen zaaien. Vorig jaar waren de omstandigheden voor de bedekte primeurteelt van wortelen in open lucht ideaal begin januari, dit jaar lijkt het eerder februari te worden. De grond is nu immers nog drijfnat.

Kortom, wil je toch al beginnen met wortelen zaaien, dan zal je dit moeten doen in een tunnel, koude bak of kas.

Wie wortelen zaait in januari of februari onder beschutting kan de eerste oogst in mei verwachten. Wie in dezelfde periode in de open lucht zaait (onder folie of vliesdoek) mag in juni de eerste worteltjes uit de grond halen.

Trouwens, wist je wat het grote voordeel is om zo vroeg op het jaar al wortelen te zaaien? De wortelvlieg is dan nog niet actief! Naast het gebruik van insectengaas of een omheining om de wortelvlieg tegen te houden is vroeg zaaien ook een mogelijkheid.


Foto : Half maart, wortelen gezaaid in een hoge folietunnel én afgedekt met vliesdoek, gezaaid in januari.
 

Besluit : een kleine hoeveelheid wortelen zaaien in januari en februari is zeker aan te raden voor de gelukkige bezitters van lichte grond, een kas, tunnel of koude bak.

Meer info?

1. Wortelen telen vanaf de jaarwisseling :

http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/wortelen-zaaien-kan-al-vanaf-de-jaarwisseling/

2. Primeurgroenten,je kan ze zelf telen, de wortelen in de plastiektunnel

http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/primeurgroenten-je-kan-ze-zelf-telen-2-wortelen-peen/

3. Groenten zaaien, hoe afdekken met grond?

http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/groenten-zaaien-hoe-afdekken/

4. Alles over de teelt van wortelen, de teelt van A tot Z.

http://www.plantaardig.com/groenteninfo/wortelteelt.htm

Peen in alle kleuren.

Het wordt stilaan tijd voor winterwortels. Misschien gele wortels? De gele wortel wordt ook wel eens de oerwortel genoemd.

Zoals Jac Nijskens van De Historische Groentehof ( http://www.vergeteneten.nl/ ) het zegt: “de gele wortel is niet zoeter, maar is wel hartiger”. Ideaal voor wie wel wortelen wil gebruiken in recepten, maar niet graag heeft dat de wortel ietwat gaat overheersen door zijn intens oranje kleur en zoete smaak. Ook Olgan bevestigt dit in haar reactie op FB in verband met een dit jaar gezaaid zakje “kleurenmix van worteltjes dat ze dit jaar zaaide : ” Juist heerlijk dat het zoete niet zo aanwezig is. Lekker te combineren met pastinaak . Zalig om dikke wortelsoep van te maken. Goede oogst ook.”

Volgens Jac was de gele wortel eerst. Zo vertelt hij toch in een aflevering van “Hermans passie voor eten”.

Een ander verschil met de zomerwortel is de groei. De gele wortel blijft maar doorgroeien en wordt heel groot. In het begin houdt de groei gelijke tred met de zomerwortels. Maar later zie je de gele wortel langer en dikker worden, ook als de oranje bospeen al lang gestopt is met groeien.
Je kan wortelen in de grond overwinteren. Als het lichtjes gaat vriezen dek je ze af met een dikke bladeren of stro. Alleen als het ook overdag nauwelijks dooit gaat er een folie over, die daarna ook snel weer weggenomen wordt.

4

Artikel over gekleurde wortelen. 

Geschiedenis
De wortel werd al duizenden jaren geleden geteeld in Midden-Azië. Egyptenaren en Romeinen kenden de wortel al in verschillende kleuren zoals paars, rood, lichtgeel, groen, wit. Blijkbaar was de wilde soort Daucus carota toen toen al wat geselecteerd. Het gebruik beperkte zich toen nog tot medicinale doeleinden. Nooit werd er melding gemaakt van oranje wortelen. Tijdens de 14de en 15de eeuw werd de wortel bekend in Noord-Europa. Men gaf er toen de voorkeur aan gele wortelen. Het duurde tot de 16de eeuw vooraleer oranje wortelen voor het eerst geteeld werden, met name in Nederland. Later slaagde men er door veredeling verder in grote wortelen te telen. Alle latere rassen zijn van oorsprong ontstaan uit de Nederlandse selecties. Ondertussen is wortel een wereldgroente geworden, vooral oranje, maar in Azië is de rode en paarsekleur heel populair.

Diversificatie
Door de toenemende productdiversificatie bij groenten, die samengaat met de afbouw van de bulkproductie in de West-Europese groenteteelt is er opnieuw volop interesse voor de verschillende kleurvarianten van wortelen. De toenemende koopkracht van de consument maakt dat  deze wortelen ook nog eens op een rendabele wijze kunnen geteeld worden. De interesse van de consument is ook aangewakkerd door de gezondheidseffecten van de diverse kleurstoffen bij deze groenten.
Vanzelfsprekend kunnen deze kleurvarianten ook in de eigen moestuin makkelijk geteeld worden.

Een overzicht (tekst gebaseerd op o.a. tekst van Bejo Zaden, foto’s genomen bij povlt)

Oranje wortelen
Het oranje pigment van wortelen is rijk aan carotenen. Bèta-caroteen wordt in het lichaam omgezet in Vitamine A, een essentiële stof voor de werking van onze ogen en voor glanzende haren en een gezonde huid.

Wit
De textuur van witte wortelen zorgt voor een lekkere ‘bite’ en is ook nog eens goed voor de vertering.
Witte Belgische peen, een oud ras, heeft de typische groenkragen. Waarschijnlijk wordt dit ras ook aangeboden onder de naam White Belgian’ / ‘Green Topped White. Ook Blanche de Kuttingen is een oud wit ras.
White Satin F1 is een meer recent ras.

 

Paars 
Van paarse wortelen is bekend dat ze bulken van de blauwpaarse kleurstoffen, ook wel anthocyanen genoemd. Anthocyanen behoren tot de flavonoiden, die in het lichaam agressieve moleculen onschadelijk maken en daarmee preventief werken tegen kanker en hart- en vaatziekten. Anthocyaan kan uitstekend dienen als kleurstof voor diverse producten. Oorspronkelijk waren paarse wortelen door en door paars. Nu zijn er ook paarse wortels aan de binnenkant oranje blijven, en dus bevatten ze nog steeds veel beta-caroteen. Het kleurverschil verandert de smaak niet drastisch, de paarse wortels zijn wel zoeter dan de oranje exemplaren.  Vandaar dat sommige van deze wortelen te koop zijn onder de naam Betasweet Gekende rassen zijn Purple Haze, Deep Purple, Purple Rain. De paarse wortel verliest tijdens het koken kleur. Dan wordt het vruchtvlees wit en paars gemarmerd.

Geel
Het pigment van gele wortelen bevat veelal hoge waarden Luteïne. Luteïne is een soort inwendige zonnebril die het netvlies van onze ogen beschermt tegen de schadelijke werking van zonlicht. Ook deze  stof – die behoort tot de groep van de carotenoiden – wordt een uitgesproken beschermende werking tegen kanker en hart en vaatziekten toegedicht (Rassen : Mello Yello, Yellowstone, Stompe gele uit de Doubs, Lobbericher Gele)

Rood
Ook rode wortelen zijn ter beschikking. De extra hoge concentratie van bèta-caroteen zorgt voor de de (bijna) rode kleur. Juwa-rot of Rotin, is een gekend ras en wordt ook wel de gezondheidswortel genoemd. Dit vanwege het zeer hoge caroteengehalte. Het vitamine A gehalte is dubbel zo hoog als bij gewone wortelen.  Het ras wordt ook aanbevolen voor het maken van wortelsap. Ook Samurai is een rood wortelras.

Recepten met gekleurde wortelen (Uit www.Nest.be)
Witte wortelen met komijn
Soep van gele wortelen uit de Doubs met koriander
Tagliatelle van wortelen uit Carentan en courgettes
Gemengde wortelen
Purple haze wortelen met sinaasappel

Wortelen telen achter de omheining! (lezerstip)

De wortelvlieg zet zijn eitjes af aan de voet van de peenplantjes. De maden die daaruit ontstaan eten eerst aan de fijne haarworteltjes en banen zich later  een weg naar de hoofdwortel. Hoe langer je wacht met oogsten hoe groter de schade wordt. Wortelen telen onder insectengaas is, behalve op zware grond, eigenlijk een must.

De laatste jaren maakt het gebruik van insectengaas in de moestuin dan ook sterke opgang. Zo wordt insectengaas o.a. gebruikt om te vermijden dat de wortelvlieg zijn eitjes kan afzetten bij de wortelen. Ook om te vermijden dat motten, vlinders en koolvlieg hun eitjes kunnen afzetten bij de kolen. En zelfs de prei wordt al eens afgedekt met insectengaas tegen de preimot en preivlieg. Dit alles met vrij goed resultaat.

Ooit verscheen er een artikel op GroentenInfo met als titel “De koolvlieg vliegt in de fuik” . Daarbij wordt er uitgegaan van het principe dat de groentevliegen (koolvlieg, preivlieg, wortelvlieg) vrij laag bij de grond blijven. En dat door een omheining te plaatsen de vliegen het gewas niet kunnen bereiken. Sindsdien had ik daar niets meer van gehoord. En dacht ik dat deze techniek eigenlijk geen goede resultaten gaf.

Tot ik een tip kreeg van Danny, bij het artikel Wortelen en Wortelvlieg, bestaat resistentie of is het tolerantie.

Ik plant al jaren mijn wortelen in een perceel omheind met een houten frame waar ik vliesdoek tegen heb geplaatst de constructie is 1 m hoog.

Ik pas dit nu al 3 jaar toe en ik heb sindsdien geen maden meer gehad, vroeger was 90 %  aangetast, op het einde van het seizoen heb ik er wel enkele en meestal dan nog helemaal van onder met een gaatje in maar ik denk dat dat van iets anders is, namelijk zo’n donkerbruine gekrulde wormpjes met een hard schildje die ook veel in paardemest zitten.

Hierbij de foto van de constructie, het zijn 4 panelen die ik jaarlijks terug plaats met vliesdoek tussen, kan natuurlijk ook met insectengaas dit is wel sterker maar ook duurder.

Bedankt Danny, voor deze tip.

omheining-wortelvlieg-vliesdoek-insectengaas-kl800

Primeurgroenten? Je kan ze zelf telen! 2. WORTELEN (PEEN)

foto-rood Woensdag 15 mei 2008 werden de eerste wortelen van het nieuwe seizoen verkocht  op de Reo Veiling te Roeselare.
Deze wortelen werden geteeld in een plastic tunnel bij het VABI (Vrij Agro- en Biotechnisch Instituut, www.vabi.be ) te Roeselare door twee eindejaarsstudenten als onderdeel van hun geïntegreerde proef. U leest er alles over in dit bericht op de website van de Reo-veiling : Eerste jonge wortels geveild en ook in de geschreven pers in België.

Wat u niet vindt in deze berichten is hoe u ook zo vroeg wortelen kan hebben, maar dit leest u hieronder, exclusief voor de nieuwsbrieflezers. U zal het merken :  dat kunt u ook!
(Lees ook eens het artikel kweken van wortelen voor meer info over de wortelteelt, samen met het teeltschema van wortelen)

Het ideale zaaitijdstip
Vroege wortelen kan je zaaien vanaf eind december.

Lees verder Primeurgroenten? Je kan ze zelf telen! 2. WORTELEN (PEEN)

Veel muizenvraat bij wortelen

Op diverse akkers  dreigt een behoorlijke schade te ontstaan vanwege muizenvraat. Met name in het midden en het noorden van Nederland speelt dit probleem. Mede door de zachte, open winter van 2006-2007 is de muizenpopulatie explosief gegroeid. Hierdoor ontstaat er, voornamelijk in de peenteelt, veel schade. Het is bekend dat vraatschade kan leiden tot afkeuring van een partij peen. Het is dus zaak om dit te voorkomen.

undefined undefined

Klik op de foto’s voor een vergroting

Lees meer in Bejo Nederland: Muizenvraat neemt explosief toe!

Ook in 2004 waren er veel problemen met muizenwraat : zie dit artikel Muizevraat, cavity spot en kromme wortelen.

De vroegste wortelen zijn verkocht

Woensdag 15 mei 2008 werden de eerste wortelen van het nieuwe seizoen verkocht op de Reo Veiling te Roeselare.
Deze wortelen werden geteeld in een plastic tunnel in het VABI (Vrij Agro- en Biotechnisch Instituut) te Roeselare door twee van mijn eindejaarsstudenten als onderdeel van hun geïntegreerde proef. U leest er alles over in dit bericht op de website van de Reo-veiling : Eerste jonge wortels geveild en ook in de geschreven pers in België en de AGF pers in Nederland. Lees verder : Eerste jonge wortels geveild

Wat u niet vindt in deze berichten is hoe u ook zo vroeg wortelen kan hebben, maar dat leest u in het volgende bericht. U zal het merken : dat kunt u ook!

*REO:Eerste jonge wortels geveild
*Het Nieuwsblad – Gemeente Roeselare: REO veilt eerste jonge wortels
*VRT.net deredactie.be – Eerste wortelen geveild in Roeselare
*www.vakbladagf.nl | AGF Nieuws | REO verkoopt eerste jonge wortels
*De Standaard Online – REO veilt eerste jonge wortels
*KW.be – Krant van West-Vlaanderen : eerste jonge wortels
*AGF.nl : REO verkoopt eerste jonge wortelen

Fly Away wortelen oogsten in februari.

Wortelen kan je eigenlijk makkelijk op het veld bewaren. Als het vriest moet je ze afdekken met stro, en vriest het nog wat meer, dan leg je er plastiek op. En zo kan je makkelijk tot februari wortelen uit de tuin halen. Daarna gaat de smaak snel achteruit.

Maar dit jaar? Allemaal niet nodig natuurlijk.  Het loof staat er zelfs nog op. Op de foto zie je wortelen die begin februari zomaar uit de moestuin gehaald werden. Het lijken wel lenteworteltjes. Ze werden gezaaid net voor half augustus, zowat het uiterste zaaitijdstip voor wortelen in open lucht. In november vielen ze nog wat klein uit, maar dankzij het zachte weer zijn ze verder tot de juiste proporties uitgegroeid.

Het ras is  speciaal : Fly Away, het wortelvlieg ’tolerante’ wortelras. Meer daarover en over de levenwijze van de wortelvlieg kan je lezen in het artikel
Wortelen en wortelvlieg : bestaat resistentie of is het tolerantie?

Aan de vorm te zien lijken het wel wortelen van het Chantenay of Kuroda type. Breed geschouderd en vrij kort. Maar intens oranje en een opvallend goede smaak. 
Als je het niet erg vind dat de worteltjes wat korter zijn, hoef je dit ras absoluut niet te mijden! De tolerantie tegen wortelvlieg, alhoewel volgens sommigen niet waterdicht,  is dan  wel degelijk een pluspunt.

Hebt u goede of slechte ervaringen met dit wonderras? Laat het weten via Reageren? Vragen? Binnen de 24 uur komt jouw reactie dan hier te staan!

Ongekende variatie in wortelen

Ik had het al over de verschillende kleuren bij peen.
Bij wortelen is er ook al heel lang sprake van een aantal hoofdtypes. In het artikel wortels kweken worden de busselwortelen of bospeen (Amsterdamse Bak) , de waspeen of zomerwortel (Nantes), en de winterwortelen of breekpeen (Berlikumer, Flakkeese) genoemd. Nochtans zijn er nog vijf andere rassengroepen, zo ontdekte ik bij het lezen van de wortelkrant van Bejo Zaden. Sommigen zijn bij ons totaal  onbekend, maar zijn in een andere werelddeel dan net weer het populairst. Het onderscheid zit hem niet enkel in de vorm en afmetingen, maar ook in de teeltperiode, teeltgebied en gebruik.
De Wortelkrant van Bejo zette onlangs de acht worteltypes die wereldwijd geteeld worden op een rij. Een overzicht.
(uitgezochte en relevante foto’s van ieder type komen uit diverse catalogussen, tekeningen met juiste indicatie van grootte van ieder type vind je in het artikel in de wortelkrant)

 Nantes
Bij ons vooral geteeld als zomerwortel. De vorm is cilindrisch, afgestompt. De grootte is eerder middelmatig. Het is, met uitzondering van de vroegste teelten een rassengroep die onder alle omstandigheden en voor alle doeleinden, vers en industrie, kan geteeld worden.
Lengte : 15 – 22 cm.
Diameter : 18 – 40 mm.
Gebied : wereldwijd aanwezig, maar Europa
is de thuismarkt.
Bejo-rassen : Napoli, Yaya, Namur, Narbonne,
Nerac e.

Amsterdamse Bak
Bij uitstek geschikt voor de vroege teelt en voor het telen van fijne worteltjes, zelfs babywortelen. De busselwortel voor de verse markt. De smaak wordt als zeer goed beschouwd. De vorm is cilindrisch, slank, iets afgestompt. Deze wortel is eerder klein van stuk.
Lengte : 8 – 20 cm.
Diameter : 12 – 30 mm.
Gebied : Europa, vooral daar waar vroegheid is gewenst.
Bejo-rassen : ABK, Sweetheart, Adelaide,
Mignon, Mokum.

Berlikumer
De echte winterwortel, die al in mei gezaaid moet worden om tegen oktober te kunnen uitgroeien tot de grootste wortel. De vorm is cilindrisch tot licht conisch, geschouderd. Wetenswaardig is dat deze wortel het over de hele wereld goed doet, ook in extremere klimaten, en zelfs in de tropen. Zijn bewaarbaarheid is ideaal.
Lengte : 20 – 35 cm.
Diameter : 25 – 45 mm.
Gebied : wereldwijd, kan zelfs uit de voeten in
de tropen.
Bejo-rassen : Bangor, Bergen, Belinda.

Flakkee
De vorm is zowat te vergelijken met de Berlikumer, misschien nog iets meer conisch. En dikwijls nog net iets dikker. Flakkee onderscheidt zich door zijn kleur en hoge drogestofgehalte. Lengte : 20 – 35 cm.
Diameter : 25 – 50 mm.
Gebied : wereldwijd, maar eist geen hoofdrol op.
Gebruik : industriële verwerking.
Speciaal : onderscheidt zich vaak door kleur en
drogestofgehalte.
Bejo-rassen : Kingston, Komarno, Fontana.

Imperator
De langste wortel en typisch Amerikaans. De vorm is zeer lang, slank en conisch. In zijn teeltgebied is het een echte all-round wortel. Hij wordt gebusseld, in schijfjes gesneden en gebruikt als snack-peen. Ook de industriële verwerking ervan biedt vele mogelijkheden.
Lengte : 25 – 40 cm.
Diameter : 10 – 35 mm.
Gebied : Amerikaanse continenten en Australië,
houdt Europa in het vizier.
Bejo-rassen : Inverness, Interceptor.

Chantenay
Vorm : conisch, afgestompt, breed geschouderd.
Lengte : 10 – 25 cm.
Diameter : 25 – 60 mm.
Gebied : wereldwijd, vooral populair in Oost-Europa,
Azië en Zuid-Amerika.
Gebruik : inblikken, invriezen, drogen, schijfjes.
Speciaal : een aparte, afwijkende vorm.
Bejo-rassen : Carson, Canada.

Kuroda
Breed geschouderde Aziaat, maar zeer kort, de vorm is conisch dwz  breed geschouderd, spits toelopend en soms  licht afgestompt. In Azië de populairste groep, maar bij ons zowat onbekend.
Lengte : 12 – 15 cm.
Diameter : 25 – 60 mm.
Gebied : Azië, maar verkent ook Zuid-Amerika.
Bejo-rassen : Cordoba.

Parijse markt
Kleine, ronde worteltjes, die ideaal zijn om in potten of bakken te telen, of in minder goed doorwortelbare gronden. Vooral geteeld voor de industrie, minder op de versmarkt te vinden.
Diameter : 2 – 4 cm.
Gebied : West-Europa.
Gebruik : verse markt en industrie.
Bejo-rassen : Parmex.

Wortelen zaaien? Mokum smaakt best!

Wortelen zijn één van de eerste voorjaarsgroenten die kunnen gezaaid worden.  In de koude bak, plastiek tunnel of glazen kas kan het nu al. Het kan ook al in open lucht, op lichte, droge grond, mits de nodige afdekkingsmaterialen.
Voor meer info verwijs ik graag naar het artikel Wortelen zaaien kan al vanaf de jaarwisseling!

Deze vroege wortelen zijn altijd van het type “Amsterdamse Bak”. Mokum F1 (Mokum is ook een bijnaam voor (de binnenstad van) Amsterdam) is al jaren het standaardras voor de vroegste teelt van wortelen. Tijd om te veranderen? Toch niet, blijkt nu. Het ras kwam vorig jaar namelijk tot twee maal toe met stip het beste uit de smaakproeven! Nog een voordeel van dit ras is dat het zowat de snelste groeier is en dus de vroegste van alle rassen. En het is ook vrij algemeen voor de particulier beschikbaar. Denk er aan bij het doorbladeren van uw zaadcatalogus.

Afgelopen jaar zijn er twee proefvelden met dezelfde rassen gezaaid en geoogst op het bedrijf van Jan van Lierop. Dit bedrijf teelt vollegrond groente op zandgrond nabij Helmond. In de proef zijn vier rassen beproefd op teeltaspecten en kwaliteitskenmerken. In november heeft het smaakpanel van PPO Naaldwijk opnieuw het smaakniveau en karakteristieken beoordeeld. Ook in de tweede smaaktest kwam het ras Mokum het best naar voren. De andere geteste rassen waren Austria, Merida en de witte bospeen White Satin. Voor de vier rassen lag het smaakniveau wat hoger dan de smaak screening in juli. Het panel was enthousiast over de smaak van Mokum. Dit op basis van een proefronde in drie herhalingen waarbij geen verschillen werd gevonden tussen de herhalingen. Deze winter worden de rassen beoordeeld op inhoudsstoffen (caroteen, zoetstoffen) en houdbaarheid. (Bron: Syscope)

Koninginnepage houdt van peen, venkel, pastinaak en engelwortel.

Ooit gedacht dat de waarneming van een vlinder de krant kon halen? Helaas is het ondertussen al zover.
Wie een moestuin heeft met venkel, wortelen, pastinaak, engelwortel of dille heeft meer kans ooit eens de bont gekleurde rups van de koninginnepage te zien. Leden van de schermbloemenfamilie zijn waardplant voor deze rups. De rups leeft solitair waardoor de eventuele schade meevalt. De vlinder zelf is waarschijnlijk één van de mooist gekleurde soorten die in onze regio (nog) voorkomt. Maar om de vlinder te zien woon je best in de zuidelijke helft van de Lage Landen.

EEFSELE – In een vlindertuin in Eefsele is, mede door het mooie weer, de zeldzaam voorkomende Koninginnepage gezien. Deze vlinder, met een spanwijdte van 6 tot 8 centimeter, komt zelden voor in Noord- en Oost-Nederland.
De kleurrijke dagvlinder, die tot de grootste van Nederland behoort, komt wel voor in Zuid-Nederland en België en daarnaast in Midden en Zuid-Europa.De vlinder kan al zwevend grote afstanden afleggen. De mannetjes en vrouwtjes ontmoeten elkaar op de toppen van hoge punten, zoals heuvels en torens van kastelen en kerken. De eitjes worden afgezet op de stengels, bloemstelen en bladeren van de waardplanten (planten waar rupsen van eten).
De laatste melding van de Koninginnenpage in een Groenlo was in augustus 2005. Toen werd er in een moestuin de rups van de Koninginnepage ontdekt. Deze was drie centimeter lang en een halve centimeter dik en zat op een takje van een wortelplant.
Bron S t r e e k g i d s . n l : Elke dag vernieuwend!.

Paul heeft een goede tip voor wie deze vlinders absoluut in zijn tuin wil

In onze tuin hebben we speciaal “dille” staan omdat deze plant zeer gewaardeerd wordt door de koninginnepage voor hun eitjes op te leggen en om voor de rupsen voldoende voedsel te voorzien. Gisteren konden we trouwens zien dat een vrouwtje koninginnepage haar eitjes kwam plaatsen op die plant en binnenkort hopen we te kunnen genieten van die prachtige rupsen. Mensen die graag van deze prachtige rupsen en vlinders in hun tuin willen genieten moeten beslist deze plant zaaien of planten, deze plant zaait zich dan jaarlijks gemakkelijk verder, de vlinders en ook de bijen zullen u ook dankbaar zijn. Bron : Natuur.forum :: waard-plant voor koninginnepage.

Klik hier voor afbeeldingen van de vlinder en rups.

Groenten, onze ogen varen er wel bij.

Vandaag in Het Laatste Nieuws :
Vitaminerijk dieet kan ouderdomsblindheid voorkomen

Een dieet met veel vitamine C, E, zink en beta caroteen, kan deze vorm van blindheid voorkomen.

Vooral vitamine C (citrusvruchten en sappen, broccoli en aardappelen) en beta caroteen (wortelen, boerenkool en spinazie) moeten gehaald worden uit groenten en fruit.

Interessant hierbij is het hier onlangs verschenen artikel Welke groenten bevatten de meeste vitaminen.

Kiemplantjes van wortelen verdragen de vrieskou.

De teeltperiodes voor busselwortelen bieden een waaier aan mogelijkheden. Zaaien kan al zeer vroeg, want de kiemplantjes van wortelen zijn ongevoelig voor vriestemperaturen tot -6°C. Het is wel goed te weten dat de bijna oogstklare wortelen niet tegen dergelijke vriestemperaturen kunnen, waardoor je wortelen gedurende de winter niet op het veld kan laten, althans niet zonder afdekking. Natuurlijk zal de grondsoort voor het grootste deel bepalend zijn of je al dan niet vroeg kan uitzaaien. Alleen wie lichte grond heeft die ’s winters nooit wateroverlast kent kan dan al aan de slag begin januari of zelfs eind december. Maar zaaien in een plastiek tunnel of in een onverwarmde kas, dat moet zeker lukken.
Lees verder in het artikel ‘Wortelen zaaien rond de jaarwisseling’

Wortelen zaaien kan al vanaf de jaarwisseling!

De teeltperiodes voor busselwortelen bieden een waaier aan mogelijkheden. Zaaien kan al zeer vroeg, want de kiemplantjes van wortelen zijn ongevoelig voor vriestemperaturen tot -6°C. Het is wel goed te weten dat de bijna oogstklare wortelen niet tegen dergelijke vriestemperaturen kunnen, waardoor je wortelen gedurende de winter niet op het veld kan laten, althans niet zonder afdekking. Natuurlijk zal de grondsoort voor het grootste deel bepalend zijn of je al dan niet vroeg kan uitzaaien. Alleen wie lichte grond heeft die ’s winters nooit wateroverlast kent kan dan al aan de slag begin januari of zelfs eind december

Op een zonnige droge dag, vorstvrij natuurlijk, kan je dan al beginnen met de teelt van busselwortelen in de kas of onder kleine plastiektunnels. Dat wil zeggen dat je na het zaaien een kleine plastiektunnel over het zaaibed aanbrengt. In de tunnel wordt op de grond van het zaaibed nog eens een plastiekfolie gelegd. De oogst is dan te voorzien vanaf mei. Het ras Mokum staat nog steeds gekend als het standaardras voor de vroege wortelteelt. Klik hier voor het teeltschema van dit ras.

Als je de zaaiingen aanvat eind januari of in februari hoef je geen gebruik meer te maken van kleine plastiekkoepeltjes, maar is het toch best om een dubbele afdekking van het zaaibed te voorzien. Dit betekent eerst een laag vliesdoek en daarover een flodderfolie (geperforeerde folie). De tweede plastiekfolie wordt dan vanaf half maart verwijderd. Een stuk van de zaaiing kan ook met één laag plastiek afgedekt worden, zodat deze wortelen dan iets lager oogstbaar zijn. Deze wortelen kunnen geoogst worden vanaf juni

Vanaf eind februari kan je met een gerust hart wortelen gaan uitzaaien zonder afdekking. Wat afdekking met agryldoek kan dan nog een lichte teeltspreiding in de hand werken. Ook de rassenkeuze kan de teeltspreiding bevorderen.

Om regelmatig wortelen te oogsten kan je zo om de drie weken zaaien, de uiterste zaaidatum van busselwortelen is half augustus. Indien je later zaait dan valt de oogstperiode na half november en is de groei van de wortelen minimaal waardoor er niet voldoende productie is. Het teeltschema van wortelen vind je hier

Muizevraat, cavity spot en kromme wortelen.

(Bron : http://www.bejo.nl)

De opbrengst bij bewaarpeen ligt dit jaar vrij hoog.

De meeste tarra wordt veroorzaakt door muizenvraat, Cavity spot en kromme wortelen.

Dit jaar is muizenvraat een groot probleem. De muis heeft een uitstekende bescherming gehad van groene akkerranden en begroeide slootkanten. Bovendien stond er veel en gezond loof op de peen. De verschillen tussen de percelen zijn groot. Een perceel gelegen tegen een akkerrand heeft doorgaans veel meer schade dan een productieveld dat midden op de kavel ligt. Ook is er minder schade op spuitsporen dan op andere regels. De reden: onder het loof van de peen heeft de muis een goede beschutting. Cavity spot wordt veroorzaakt door diverse soorten Pythium. De omstandigheden bepalen of er daadwerkelijk Cavity spot op de peen zichtbaar wordt. Een gebrek aan lucht in de grond speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van de ziekte. Tijdens de teelt is de grond van veel percelen dichtgeslagen door overvloedige regen. Zuurstof is uit de grond gedrukt, met als mogelijk gevolg meer aantastingen van Cavity spot. Foto

lees het volledige artikel op deze pagina

Paarse wortelen

Paars is blijkbaar in dezer dagen. Na het bericht over paarse spruiten enkele dagen terug worden er dit najaar ook paarse wortelen geoogst. Op de website van AGF maakt men gewag van een eerste oogst op Nederlandse bodem. Vorig jaar en dit jaar opnieuw werden al paarse wortelen geteeld in België. Ze werden gecommercialiseerd via het Fine Fleur project van REO veiling te Roeselare.

Ook in Engeland is men al twee jaar bezig met paarse wortelen. Lees het bericht op cnn

Op de foto van AGF is zien dat de wortelen groot zijn (type winterwortel) en oranje gekleurd binnenin. Ze hebben een dikke, paarse buitenlaag.

De foto in de nieuwsbrief van Fine Fleur toont ons fijne wortelen (busselwortelen) die paars gekleurd zijn.

Met de paarse wortelen keert men eigenlijk terug naar de vroegere vorm waarin wortelen voorkwamen. Op de Duitse affiche die je ziet bij AGF spreekt men van ur-möhre.

Na oerprei zijn er nu ook oerwortelen.

Lees het bericht op de website van AGF

Lees de nieuwsbrief van Fine Fleur van september 2003

Kwaliteitsproblemen in peen (Bejo zaden)

“De overvloedige regen van de afgelopen weken zorgt in grote delen van Nederland voor kwaliteitsproblemen in peen. Peen aangetast door rotpunten kan als verloren beschouwd worden. Herstel is niet mogelijk. Rotpunten ontstaan door overvloedige neerslag in combinatie met het dichtslaan van de grond, waardoor zuurstofloosheid ontstaat. De peen stikt en begint te rotten, omdat de Erwinia-bacterie de peen secundair aantast. Afhankelijk van het verdere verloop van het seizoen stagneert het rottingsproces of zet het zich voort”

lees verder op de website van Bejo zaden

Vandaag bericht ook de website van Groenten en fruit over dit fenomeen : lees het artikel.