Categorie archieven: watermeloen

Watermeloen : Sugar Baby & Crimson Sweet

Wat is er heerlijker dan een zomers warme augustusmaand waarbij je als verfrissing zelf geteelde, heerlijk ijskoude en superzoete watermeloen kan gebruiken? Net zo verfrissend als een waterijsje! Maar wel gezonder.

Wie GroentenInfo’s teelthandleiding van watermeloen toepaste kan er deze zomer zeker de vruchten van plukken. Zowel voor teelt als consumptie van watermeloen is deze zomer immers een topper. Wist je trouwens dat een pas gezet watermeloentje al na 35 dagen oogstbaar kan zijn! Van uit het niks een flinke bol van 4 tot wel 8 kilogram in amper 5 weken tijd! Geen enkele groente doet dit na. watermeloen_crimson_sweet_plantjes
Foto (eind april) : te koop aangeboden plantmateriaal van Crimson Sweet (Super, opvallend is dat er vier tot vijf plantjes per pot zitten. Teveel van het goede eigenlijk. Het lijkt mij beter enkele van deze plantjes te verspenen/verpotten en te beperken tot maximaal twee per pot. Zeker in dit jonge stadium kan dit nog. Zo bekom je een betere verdeling van het gewas. En zo heb je met één pot al voldoende! Deze planten zijn ook nog te jong om uit te planten. Best nog een weekje wachten tot de potkluit meer wortels bevat.

Dit jaar kon ik naast mijn favoriete ras Sugar Baby ook het ras Crimson Sweet uitproberen. Er was een verschil in zaaidatum, Sugar Baby werd gezaaid einde maart. Crimson Sweet, afgaande op de grootte van de planten, ongeveer twee weken later. Maar dit gaf eigenlijk geen verschil in groeisnelheid en vroegheid. Niet verwonderlijk, want net zoals gewone meloenen begint de groei pas echt op gang gekomen ergens na half mei of zelfs juni. Na een periode van relatief trage groei wegens nog te koele nachten. Maar dan kan het plots heel hard gaan..

Opvallend was dat de watermeloenen dit jaar echt weelderig groeiden. Eigenlijk nog nooit voorgehad. Een sterk groeiende plant vormt heel veel mannelijke bloemen, terwijl de vrouwelijke bloemen op zich laten wachten. Begin juli pas verschenen de eerste vrouwelijke bloemen op de uiteinden van de ranken. Toen ging het allemaal heel snel en kwamen op 10 dagen veel vrouwelijke bloemen op. Na half juli, als er een aantal vruchten gezet zijn houdt de groei op en steekt de plant veel energie in de vruchten. Slechts enkele vruchten kwamen er achteraf nog bij.

35 groeidagen of meer
Het is niet makkelijk om te zien wanneer een watermeloen rijp is. Je kon al een aantal tips lezen in “teelt watermeloen”, maar deze tip die ik dit jaar aan de praktijk toetste lijkt mij ook wel gemakkelijk : “de tijd tussen vruchtzetting en rijpe vrucht bedraagt zo’n 35 dagen”.  Deze tip wordt ook door professionele kwekers toegepast en het bleek te kloppen.
(Andere kenmerken zijn : de gele verkleuring van de ligplek van de watermeloen, maar vooral het holle geluid als je met de hand op de vrucht slaat.)

Minder dan 35 : Er werd ter controle al een meloen geoogst  rond 10 augustus, maar dit bleek net iets te vroeg, de vrucht had dan ook nog net geen 35 groeidagen. Toch was de vrucht eetbaar, maar ze was nog niet doorgekleurd tot aan de buitenste rand. Een watermeloen begint van binnenuit te rijpen. Oogst je te vroeg dan moet je heel van het vruchtvlees weggooien.

Juist 35 : Een oogst op 15 augustus, slechts vijf dagen later, bleek al veel beter te zijn. Het zonnige weer heeft ervoor gezorgd dat de 35 groeidagen voldoende waren.
Ieder vruchtje een etiketje omdoen met de datum van de zetting zou dus nog niet zo’n slecht idee zijn. Zo hou je alvast oudere en jongere vruchten uit elkaar, want ook dat is niet altijd makkelijk te zien.

Of meer dan 35 : In tegenstelling tot gewone meloenen moet je ze niet direct oogsten. Rijpe watermeloenen bewaren beter aan de plant. Oogst je watermeloenen en laat je ze te lang liggen, dan verliezen ze hun knapperigheid, het vruchtvlees wordt taaier. Beter laten hangen tot je ze kan gebruiken.

meloen vrouwelijk mannelijk bloemenEindelijk vrouwelijke bloemen (links), 7 juli. (mannelijke bloemen rechts op de foto) watermeloen vruchtzettingVruchtzetting zichtbaar drie tot vier dagen later, 11 juli

watermeloen rijp
Vruchten van Sugar Baby, oogstbaar na 35 dagen, 15 augustus.

Vergelijking rassen

Wat betreft groeiwijze werd geen enkel verschil vastgesteld.
De groei was weelderig, wat de vruchtzetting wat vertraagde, maar dit was voor beide rassen net hetzelfde.
Het aantal vruchten lijkt bij Sugar baby net iets groter te zijn. Moeilijk te controleren want op de de duur groeien de verschillende planten kriskras door elkaar en is het niet te doen om het aantal vruchten per plant te bepalen.
De uitwendige vruchtkleur is totaal verschillend, dat merk je wel op de foto’s.
Het vruchtvlees van Sugar baby is meer rood, dat van Crimson sweet meer roze. De vruchten van Crimson Sweet zijn gelijkmatiger van grootte en eigenlijk nooit zo groot dat ze onhandig worden om te gebruiken.
De vruchtgrootte van Sugar baby is onregelmatig en gaat van klein tot groot. Soms te groot (+8kg). De naam “baby” is dan ook met een korreltje zout te nemen.
De vruchtvorm van Crimson Sweet is langwerpig en wat onregelmatig. De vruchten van Sugar Baby zijn werkelijk rond.

In ieder geval zijn de vruchten van beide rassen even zoet en verfrissend.

watermeloen oogsten
Vrucht van Crimson Sweet, nog aan de groei.
watermeloen crimson sweet
Oogstrijpe vrucht. Bij de Crimson Sweet is de “ligplek” niet geel maar eerder wit. De uitwendige kleur van de volgroeide meloen wordt ook iets bleker. Ook bij deze soort lijkt de 35 dagen regel te kloppen.

parisienneboortjeWil je onderstaande watermeloenmand eens proberen, dan is de lange vorm van de Crimson Sweet meloen net iets beter geschikt! Meloenballetjes zijn echt leuk om te maken en kinderen zijn er dol op. Maar het is eigenlijk ook best handige manier om deze vrucht te serveren. Je maakt de balletjes met een speciaal meloenlepeltje, eigenlijk een parisienneboortje. Maar ook een eenvoudige ijslepel of ijsschepper kan. Hoe je de meloenkorf snijdt kan je hier bekijken.

watermeloen korf(Foto : beautifulcataya) watermeloen balletjes(Foto : Smita)

 

Watermeloenen kweken

vruchtenbloemkl

Watermeloen (Citrullus lanatus) is een plant die tot de familie van de komkommerachtigen behoort. Net zoals meloenen, courgettes, pompoenen, augurken en komkommers. Toch zien de diep ingesneden, sierlijke, grijsgroene bladeren van watermeloen er helemaal niet uit zoals die van veel andere komkommerachtigen. Het is een teelt die enkel mogelijk is in de kas. Zaai en opkweek is gelijk aan die van meloenen. Wat betreft onderhoud zijn er wel een aantal verschillen. Voor wie beschikt over een ruime kas valt deze teelt zeer goed mee.

watermeloen_zaden watermeloen_zaaien
Foto : de zaden van watermeloen zijn vrij groot en donkerbruin van kleur. In ieder potje wordt een zaadje ongeveer 1-1,5 cm diep gelegd en afgedekt.

Zaaien
Zaaien in setjes of bloempotjes is aan te raden, zoals alle komkommerachtigen laat watermeloen zich niet graag verspenen. De laatste dagen van maart tot de eerste tien dagen van april is de beste zaaiperiode.

Lees verder Watermeloenen kweken