Categorie archieven: Tomaten

Alle artikelen over tomaten zaaien, planten,dieven, verzorgen, ziektes, bemesten, oogsten. Teelt in de serre en kas. In de moestuin.

Wanneer en hoe tomaten planten in de kas.

 

IMG_6217

Foto: Deze plant is klaar om te planten.

Update 2015

Nog enkele zeer koude nachten in ’t verschiet. Tot zaterdagochtend. Wie al geplant heeft, en dat zijn er wel wat, sluit best vroeg in de namiddag de serre zodat er veel warmte kan gespaard worden. Als je kan wachten met planten , dan zijn de planten beter af als ze overdag in de kas staan en ’s nachts afgedekt worden.  Of wachten met planten een optie is lees je in het begin van dit artikel.

Update 2014

Nog wat koude dagen dit paasweekend, maar daarna gaan de temperaturen omhoog en ook de nachttemperaturen.  Het weekend daarna halen we opnieuw bijna 20 graden. En met de nodige zonneschijn. Heb je al voldoende grote planten, dan kunnen die volgende week eigenlijk wel de kas in. Zijn de planten nog wat kleiner en doen ze het goed in de pot, dan kunnen we het weekend daarna aan de slag. Door het mooie weer is de grond wel voldoende warm, dus dat is geen punt. Dit jaar hoeven we niet te wachten tot 1 mei, zoals vorig jaar wel het geval was (zie hieronder). Zelf voorzie ik het uitplanten het weekend van 26-27 april.

(Update 2013 Nog wat koude nachten tot eind deze maand (april). Maar vanaf 1 mei lijkt er niets in de weg te zitten om de tomaten in de kas uit te planten. Deze tekst uit een ander artikel  is nu wel heel toepasselijk : “In regel kan men ten vroegste vanaf half april tomaten in de kas brengen. Toch zijn er heel wat jaren waarin het beter is om te wachten tot 1 mei om de tomaten definitief in de kas te brengen, wegens al te koude nachten, nog niet opgewarmde grond en onvoldoende uitgegroeide planten” Zelf kwam ik ook niet aan planten toe. De planten zijn nog te klein en de voorteelt is nog niet geoogst!)
 

Het goede planttijdstip kiezen?

Of je al dan niet kan planten hangt van veel dingen af. Van de grootte van de planten die je teelde of gekocht hebt. En van de voorbereidingen die je al genomen hebt. Die voorbereidingen, zijn na een koude aprilmaand extra belangrijk. Kleinere planten kun je nog wat verder in de pot opkweken. Je kan ze wel al naar de kas brengen om af e harden. En de grond kan je best nog wat laten opwarmen. Maar waarschijnlijk is dit laatste dut jaar niet echt nodig.

Ten eerste, hoe groot zijn de planten al?

Als je zelf opkweekte is er veel kans dat de planten ook wel al vrij groot zijn. Als de bloemen nog niet zichtbaar zijn, en als de groei nog in de plant zit, met een mooie bladkleur, dan is er geen haast bij. Zo kan je nog een weekje wachten. Maar toch al de voorbereidingen treffen. Zelf zal ik nu nog niet planten, omdat de planten nog geen bloemtrosje laten zien. En omdat de grond nog te koud en te nat is, na een voorafgaande slateelt. Volgend weekend, dan wel.

Afkweken, Afharden (wat is dat)?

Is er al bloei of is het eerste trosje zichtbaar, dan kan er toch wel aan uitplanten gedacht worden. Ook planten waar de groei er uit is, omdat ze al te lang in dezelfde pot staan, kunnen best uitgeplant worden.

Deze planten, die al dan niet een zeer kleine, bloemtros hebben maken we best al gewoon aan de kas. Breng deze planten, die in een aparte opkweekruimte stonden, of die je kocht in het tuincentrum naar de kas, maar laat ze in de pot. De eerste dag laat je ze nog bij elkaar. De volgende dag zet je ze uit elkaar, zodat ze elkaar niet meer raken. Een vijftal dagen laten we de planten zo in de pot. Sommige jaren is dit goed om de planten gewoon te maken aan de fellere lichtinval in de kas. Soms is het om gewoon te worden aan de lagere temperaturen. Hoe dan ook, de overgang maken van de opkweekruimte of het tuincentrum naar de kas, door ze eerste enkele dagen in de pot te laten is een goed idee. Wil je het helemaal perfect maken, dan haal je ze, bij nachttemeraturen onder de 7-8 graden, de eerste twee dagen ’s nachts naar binnen.

De grondvoorbereiding (verhoog de bodemtemperatuur).

Foto : Bloemtrosje net zichtbaar

Dit alles geeft ons de tijd voor de grondvoorbereiding, om de grond los te maken en te bemesten. Strooi een 80 gram van een samengestelde minerale meststof, bv 12-8-16, of 150 gram van een organische handelsmeststof bv 6-3-12. Dit is voldoende als er de grond ieder jaar ook voorzien wordt van compost of stalmest en er vanaf de derde tros aan bijbemesting gedaan wordt. Specifiek voor tomaten strooien we op lichte grondsoorten nog wat extra kalium voor een betere kwaliteit en kleuring van de vruchten? Strooi zo’n 45 gram per m².

Werk alles zeer goed in. En maak zo de grond goed los. Dit bevordert de opwarming van de grond.

Maak droge grond wel eerst wat vochtig, maar niet (te) nat. Doe dit voor de grondbewerking en bemesting. Een iets vochtiger grond zal wat trager opwarmen, maar geeft ’s nachts minder snel zijn warmte af.

Als alles klaar is leggen we een plastiekfolie, zo warmt de grond sneller op. Eind deze week kan je planten.

Hoe planten?

Maak een voldoende ruime plantput. Plaats de potkluit daar in. Vul aan met aarde, tot je even hoog zit als de potkluit en druk met de hand aan. Aarde op de potkluit vermijd ik liever de eerste weken. Dit doet de mogelijkheid ontstaan dat er sporadisch een stengel net boven de grond gaat rotten door verschillende varianten van voetziekten. Dit is zeker van belang bij komkommers, paprika en meloen die gevoeliger zijn dan tomaat voor voetziekten

De bovenkant van de potkluit zit iets dieper dan het omringende grondniveau, zo ontstaat er een klein putje rondom de plant. Op die manier wordt het makkelijk om de plant aan te gieten met, bij voorkeur, lauw water. Tomaten verdragen wel wat in verband met de temperatuur van het water, maar koud en te veel water aangieten bij komkommers en meloenen kan de wortels onmiddelijk doen afsterven.

Enkele weken later, als de plant goed ingeworteld is, de stengel harder en beter bestand tegen voetziekten is, kan het putje rondom de plant dicht gedaan worden, waardoor er nu ook kasgrond tegen de stam zal komen. Maar noodzakelijk is dat volgens mij niet. Een wijd verbreid gebruik bij volkstuinders is het schuin in de grond zetten van (iets te lang uitgegroeide) tomatenplanten. Ook hier zou ik het planten in twee keer uitvoeren en dus pas later de hele plantput vullen.
Foto : goed doorwortelde potkluit.

Tomaten planten

Hoe ziet een ideale tomatenplant er uit als die klaar is om uit te planten?

  • De potkluit is voldoende doorworteld, zodat deze bij het uitplanten niet uiteen valt.
  • Het eerste tomatentrosje wordt net zichtbaar. Dit is de ideale grootte van de plant. In een grotere potmaat (diameter 12 cm) kunt u wachten tot net voor de bloei. Als u het planten uitstelt, let er dan op dat de bladeren mooi groen blijven, zoniet moet u uitplanten of bijbemesten indien dit niet mogelijk is.
  • De potkluit is voldoende vochtig (de planten enkele uren vooraf water geven ofwel de potten water laten opzuigen)
  • De planten zijn al gewoon aan de lichtrijke – warme en (in andere jaren) koude omstandigheden van de kas. Ze zijn afgekweekt/afgehard.

Nader verklaard : afharden/afkweken van tomatenplanten.
Met name planten die voor het raam opgekweekt zijnzet u de eerste dagen niet de ganse dag in de volle zon. Zoniet zou er bladverbranding kunnen voorkomen. De planten moeten afgekweekt (= afharden, maar dan in de kas) worden, dat wil zeggen gewoon maken aan het klimaat in de kas. Breng ze bij zeer zonnig en warm weer de eerste twee dagen slechts enkele uren in de kas, hetzij voor 11 uur, hetzij na 16 uur. Na een drietal dagen laat u ze de hele tijd in de kas, maar wel nog even in de pot. U zal merken dat de bladkleur donkerder wordt en de stengel steviger.

Tot slot : beter een iets kleinere plant uitplanten dan één die al volop in bloei staat. Jonge planten slaan beter aan en maken meer blad vooraleer de eerste tros bloeit. Planten die bloeien in de pot zijn dikwijls niet sterk genoeg om deze eerste tros goed te doen uitgroeien.

 

 

Foto : Ruim en voldoende diep plantgat

Foto : Niet helemaal bijvullen, die plantput, doe dit binnen enkele weken

Lees hier tientallen artikels over tomaten telen

Tomaten poten

Tomaten zaaien : alle info die je nodig hebt.

In dit artikel vind je alle belangrijke info die je nodig hebt om tomaten te zaaien.

tomaten zaaien

Het zaaiseizoen voor tomaten is begonnen. Sommigen beginnen al in februari, maar de meest gekozen maand is maart. Eerder in de maand zaaien voor de kastomaten en wat later op de maand zaaien voor de tomaten in open lucht.

In dit artikel lees je niet de ideale en perfecte omstandigheden om te zaaien (bestaan die wel?) maar tips en bedenkingen opdat ook de hobbytuinder met soms eenvoudige middelen toch tot een goed resultaat kan komen. Deze zijn ook gebaseerd op de vele lezersbijdragen, mails en op discussiemomenten tijdens de voordrachten. Met voorbeelden onderaan het artikel.

Lees verder Tomaten zaaien : alle info die je nodig hebt.

Informatie over tomaten zaaien.

De aankondiging “Tomaten zaaien vanaf 10 tot 25 maart!” van Guy op zijn weblog Fruit ABC  deed mij er aan denken dat er op GroentenInfo al meerdere interessante artikels over tomaten zaaien verschenen zijn. Over de exacte zaaidatum lopen de meningen nogal uiteen. Wie de zorgen bij de opkweek wil beperken kan zich inderdaad richten op half maart voor de kasteelt en op einde maart voor de openluchtteelt. Enkele ervaren tuiniers, die graag het maximum uit hun teelt halen, zaaien al eind of zelfs half februari. Het is niet zo dat een maand vroeger zaaien ook een maand vroeger oogsten betekent, de oogst zal  wel bv. één week vroeger zijn en er zal waarschijnlijk, bij een goede groeikracht, een tros meer kunnen geteeld worden. Maar de opkweek van deze plantjes zal meer aandacht vragen in verband met de temperatuureisen van de plantjes, niet iedereen is daartoe uitgerust en voldoende ervaren. Ook wie in maart zaait zal nog een mooi resultaat halen. Maar, dit ter zijde, eerst nog wat leesvoer voor wie tomaten wil gaan zaaien, misschien voor de eerste keer, of gewoon om wat ideeën op te doen. Daarop aansluitend vindt u mijn zaaimethode van 2008 in een fotoreportage van 21 foto’s, zonder tekst, want daarvoor verwijs ik graag naar de andere  vier berichten. Er zijn immers heel wat mogelijkheden om tomaten te zaaien.

Artikels  over tomaten zaaien.

Zelf tomatenplanten kweken, de methode van Cor. Hier doet Cor zijn beproefde methode uit de doeken, onder het motto “Het leed dat je normaal ondervindt bij het uitproberen kun je met dit artikel wel vergeten” Tomaten zaaien : hoe doe jij dat? In dit artikel worden de verschillende aspecten belangrijk bij het zaaien nog eens besproken, met aandacht voor vocht, licht, warmte, zaaisubstraat en zaaimethodes. Tomaten zaaien. Met foto’s stap voor stap. Eén van de eerste artikels op deze weblog. Een praktische methode om wat later op het seizoen tomaten te zaaien zonder extra verwarming van het zaaikistje of belichting. Best wat later op het seizoen uit te voeren. Zaaien en Verspenen (Tomaten kweken bij Herman in 2007 Deel 1) In dit artikel leest u hoe u tomaten kan zaaien en opkweken binnenshuis met behulp van een verwarmde propagator en een lichtbak.

 

Foto’s tomaten zaaien

 

Zo zag mijn zaaimethode er vorig seizoen stap voor stap uit. Ik heb er geen tekst bij vermeld, er zijn immers al vier artikels met tekst over tomaten zaaien, zie hierboven. De beelden spreken voor zich, hoop ik. Indien u toch vragen hebt bij sommige foto’s, stel ze op de voorziene plaats onder dit artikel.
Klik op de foto’s voor een vergroting.

tomaten zaaien 2008-1 tomaten zaaien 2008-2 tomaten zaaien 2008-3

tomaten zaaien 2008-4 tomaten zaaien 2008-5 tomaten zaaien 2008-6

tomaten zaaien 2008-7 tomaten zaaien 2008-9 tomaten zaaien 2008-10

tomaten zaaien 2008-11 tomaten zaaien 2008-11 tomaten zaaien 2008-12

tomaten zaaien 2008-13 tomaten zaaien 2008-15 tomaten zaaien 2008-14

tomaten zaaien 2008-16 tomaten zaaien 2008-17 tomaten zaaien 2008-18

tomaten zaaien 2008-20 tomaten zaaien 2008-21 DSC00068

Het is nu ook het moment om uw zaaimethode onderaan dit bericht toe te voegen. Met dank!

Wat met de groene tomaten?

tomaten narijpen (groen geoogst)Update van dit veel gelezen artikel, september 2012.
Gisteren dacht ik nog dat het te vroeg was om dit artikel onder de aandacht te brengen. En dat is ook zo, maar enkel voor de tomaten in de kas of serre. Daar kan je nog tot half oktober wachten met het oogsten van de groene tomaten. Tenminste, als je ze zo lang gezond kan houden. Want dit is  wat mij deed besluiten dit artikel toch te publiceren.  Dit jaar heb ik, voor het eerst sinds lang, ook buitentomaten (met dank aan de vierkante moestuin). En kon ik die tot nu vrij gezond houden. Toegegeven, mits de nodige dagelijkse aandacht voor nieuwe vlekjes die onmiddellijk verwijderd werden. En ook met één behandeling halfweg juli, met een nieuw middel, veilig voor het milieu, de omgeving en zijn toepasser. Zonder dit middel had ik nu geen tomaten meer, dat hoef ik velen onder jullie niet te vertellen. Na meer dan zes weken afwezigheid heeft de ziekte, jammer genoeg, opnieuw toegeslagen. De hogere temperaturen gecombineerd met wat regen deden de sluimerende ziekte herleven. Nu nog eens behandelen lijkt mij zinloos. Dus kom ik binnenkort waarschijnlijk met flink wat groene tomaten te zitten.

In dit artikel vind je tips en adviezen hoe je groene tomaten kan laten rijpen.
Deze van “tomaten in een bakje” lijkt mij de beste, maar ik moet toegeven dat ik de tip “tomaten op een droogrekje” nog niet uitgeprobeerd heb. Natuurlijk zou het fijn zijn als jullie nog extra tips hebben om groene tomaten te doen rijpen! Dit artikel mag best nog wat narijpen met nieuwe tips!

Oorspronkelijke artikel.
Het wordt binnenkort  tijd om de tomaten naar binnen te halen als dat nog niet gebeurd is. Toch voor wie het geluk heeft nog gezonde tomatenplanten over te hebben. Van rijpen aan de plant zal er vanaf nu immers niet veel meer in huis komen. Zeker als het  koud en nat wordt met nachttemperaturen die lager gaan dan 10°C. De kans op rotten wordt dan eigenlijk groter dan die op rijpen bij de buitentomaten.

In de kas is de situatie anders en kan de temperatuur overdag nog mooi oplopen. En blijven de vruchten droog. Heb je de ruimte en de plaats niet nodig voor andere groenten en hebben de planten weing last van ziekten of plagen dan kunnen ze in de kas nog wel een tijd aan de plant blijven hangen. Dat is immers nog steeds het beste voor een goede rijping. Veel bladeren hoef je er trouwens niet meer aan te laten. Enkele in de top van de plant zijn voldoende. Zo kunnen ook de vruchten voldoende opwarmen als er eens wat zon is. Water geven is natuurlijk uit den boze, maar dat is eigenlijk al een hele tijd zo.

Tomaten op een droogrek.
Wat is nu de tip die mijn aandacht trok in het tijdschrift “Moestuin”, gepubliceerd in 2007?
Lees verder Wat met de groene tomaten?

Tomaten : Virgilio F1 is een nieuw ras met unieke eigenschappen.

De zaden van het tomatenras Virgilio F1 zijn pas sinds dit voorjaar verkrijgbaar in België. GroentenInfo testte dit ras voor u uit.
Hieronder leest u de bevindingen tijdens een eerste teelt deze zomer.

Virgilio-collage

Klik op de foto hierboven voor een “posterformaat” met detailweergave

De zaden van het tomatenras Virgilio F1 zijn  pas sinds dit voorjaar verkrijgbaar in België. GroentenInfo testte dit ras voor u uit.
Hierbij de bevindingen
De opkweek van deze tomaten verloopt normaal, maar het uitzicht van de planten is wat speciaal. Het doet wat denken aan de ietwat  gedraaide en opgerolde bladeren die je ook wel ziet bij Coeur de Boeuf. Indien je dit ras voor de eerste keer teelt zou je wel eens de indruk kunnen hebben dat er iets mis is met de planten. Later verdwijnt dit en zien de bladeren er perfect normaal uit

De groei van de tomatenplant is vrij krachtig maar niet té sterk.  Een niet al te dicht gebladerte en de  vrij grote afstand tussen de bladeren zorgen voor een mooie plantopbouw waardoor in principe weinig bladpluk nodig is.

De kleur van de onrijpe tomaten is bijzonder. Zo groen heb ik onrijpe tomaten nog nooit gezien. Veel rassen hebben  een donkergroene kraag in onrijp stadium. Maar Virgilio is over de hele oppervlakte opvallend donkerder groen dan alle andere tomaten in de proef. Je kan ze zo herkennen tussen alle andere rassen.

De rijping. Wie al wat ervaring met tomaten telen heeft, die weet dat een donkergroene vruchtkleur ook inhoudt dat de kleuring soms moeilijker verloopt. Deze zomer was er niet echt sprake van een hittegolf of dagenlange felle zonneschijn, waardoor de kleuring (rijping) van de vruchten gewoon goed te noemen was. Misschien dat dit in kleine serres (kassen) of dicht bij het glas,  of in warme zomers wel anders is. Dat komen we waarschijnlijk volgend jaar te weten.

De vruchten zijn uitzonderlijk stevig! Een ideale tomaat om te versnijden. Het vruchtvlees is zeer stevig maar zonder melig te zijn. De smaak viel heel goed mee, en werd door iedereen die mocht proeven als superieur bevonden vergeleken met veel andere rassen.
De eerste vruchten zijn uitzonderlijk groot. Ondanks de zware vruchtbelasting onderaan was ook hogerop de plant de vruchtzetting goed. Weliswaar met kleinere vruchten.

Besluit

Eigenlijk is dit een uniek (vlees)tomatenras dat geen gelijke kent, omwille van de zeer donkergroene vruchtkleur en de uitzonderlijke stevigheid.
Dit ras is er voor wie een grote, stevige, lekkere en goed bewaarbare vleestomaat zoekt die ook nog eens goed te versnijden is.  Bijvoorbeeld omdat hij/zij de andere vleestomaten te zacht vindt, moeilijk te versnijden en met te veel sap en zaadjes. Ook wie zicht ergert aan enkele barstjes en scheurtjes in de vruchten zal dit ras beter vinden. Het lijkt mij in ieder geval een goed alternatief voor wie al eens Supersteack tomaat teelde. De opbrengst is minstens even goed, de bewaarbaarheid en de snijdbaarheid zijn beter.
Nadeel, alhoewel het dit jaar niet echt aan de orde was, is de donkergroene kleur. Dit kan  in warme zomers of in kleine, niet goed afgeschermde serres, wel eens voor een moeilijkere rijping zou  zorgen. Dan zou je tomaten oogsten met hier en daar nog een groen(e) vlek(je). Maar zijn dit niet die halfrijpe  tomaten die je ’s zomers in Spanje op de markten en in de salades terug vindt? Supersteack tomaten zijn bleek in onrijp stadium waardoor ze beter kleuren bij hoge temperaturen.
Je krijgt ergens wel de indruk dat Virgilio F1 een zuiders tomatenras is. Ik had bij het oogsten en gebruiken van deze tomaten toch wel een beetje vakantiegevoel :-;

Volg ook de evaluatie van alle geteelde tomatenrassen op de facebookpagina van GroentenInfo

Deze rasbesprekingen zijn al eerder verschenen deze zomer (in de nieuwsbrief van augustus)

  1. Tomatenrassen 2012 – Ananas – GroentenInfo

  2. Dit najaar volgen nog meer dan tien rasbesprekingen van tomaten, blijf aan de lijn…

Hoe gaat het met de tomaten? Een stand van zaken.

Dinsdag zag ik ongeveer 40 moestuintjes in Koksijde. Hierbij geef ik u enkele vaststellingen en bedenkingen die mij opvielen wat betreft de stand van het gewas, de groei en de gezondheid van de tomaten. Met een link naar meer info over wat al dan niet waargenomen is.

Misschien krijgt u de indruk bij het lezen van dit artikel dat het allemaal kommer en kwel is, wat zeker niet de bedoeling is. Er was ook heel wat goeds te zien natuurlijk.

 

  1. De klassieke buitentomaten (ronde en vleestomaten), zonder bescherming hebben een sterke achterstand opgelopen. De beste  hebben nu drie trossen en de tomaten op de eerste tros zijn ergens halfweg de groei. Toch zullen we binnenkort moeten toppen.  En lijkt het erop dat het aantal trossen minder zal zijn en de oogst later.
  2. Wie zijn tomaten onder een afdakje teelt heeft niet alleen minder kans op aardappelziekte, maar ook een groeivoorsprong dit jaar. Kerstomaten en snoeptomaten groeien beter bij kouder weer. Bekijk ook het fotoalbum : tomaten droog houden, een must!
  3. Ondanks het slechte weer de afgelopen week hier in deze regio, heb ik toch maar één geval van aardappelziekte/aardappelplaag in open lucht gezien. Waarschijnlijk komt dit door de lage temperaturen. Blijf hoe dan ook 100 % op uw hoede! De aantastingen komen dikwijls pas in augustus. Lees ook : de resultaten van de grote enquete aardappelplaag bij tomaten.
    Tomaten-koksijde-aardappelziekte
  4. Ook een geval van beginnende aardappelziekte in een kas/serre was te zien. Niet te verwonderen dat dit onder een druppende goot was. Het blad blijft heel lang nat en de temperatuur is hoger in de kas. Als uw planten daarentegen droog blijven, dan is de kans op aardappelziekte in de kas heel, heel klein. Digimax A50 / KENOX Q2
  5. De kou en tocht heeft duidelijk een invloed op de groei van sommige rassen. Het fenomeen van paarse koppen die overgaan in een groeistop, zoals uitvoerig beschreven door Herman de Moor in zijn artikel heb ik na drie jaar opnieuw gezien en dit op meerdere plaatsen. Herman schreef toen “Vandaag moet ik concluderen dat inderdaad lage temperaturen tijdens de teelt de oorzaak is maar eveneens koude wind of langdurige tocht waaraan de tomatenplant blootgesteld wordt. Al naargelang de ernst van de aantasting gaat het over paars wordende bladeren (beginnend aan de onderkant van het blad) van het bovenste deel van de plant (de meest recente bladeren dus) of slechts enkele kleinere jonge blaadjes in de kop van de plant. Ook mijn eigen snoeptomaatjes in de vierkante moestuin lijken er last van te hebben. Lees meer over dit fenomeen.
  6. De tomaten in de kas hebben niet zo’n grote achterstand ten opzichte van vorige jaren. Soms staan ze zeer weelderig, soms ook niet. Meestal staan ze mooi groen. In enkele gevallen is bladpluk nodig.
  7. Neusrot bij tomaten was, dacht ik, een jaarlijks probleem dat altijd wel ergens in één of andere kas opduikt. Maar dit  jaar zag ik het nog niet. Niet verwonderlijk natuurlijk daar de verdamping beperkt is. Eén van de oorzaken van neusrot is dat de plant om één of andere reden te weinig water kan opnemen. Volledig uitleg over neusrot hier.
  8. Bladvlekkenziekte is duidelijk aanwezig  bij tomaten in de kas. In drie serres was deze schimmelziekte nu al aanwezig. Dikwijls komt deze pas opzetten ergens half augustus. Bladvlekkenziekte is een typische probleem bij oude tomatenrassen. De meeste hybriderassen zijn resistent. Of beter, recentere hybriderassen, want ik zag het eergisteren ook op de F1 hybride “Pyros”. Let op : dit is niet hetzelfde als de aardappelziekte. Bladvlekkenziekte komt eerder voor in de kas, terwijl de aardappelziekte eerder een probleem is van de buitentomaten. Bladvlekkenziekte is dan ook dikwijls te wijten aan te weinig luchtcirculatie. Aardappelziekte aan te lang nat blijven van de bladeren door regen. Nog een verschil is dat bladvlekkenziekte niet overgaat op de stengels of vruchten, aardappelziekte wel. Wil je het fijne weten over de twee schimmels die in de huidige kwakkelzomer de kop kunnen opsteken, lees dan dit artikel over Cladosporium en Phytophthora.
  9. Het fenomeen van de virusziekten steekt opnieuw in alle hevigheid de kop op. Dit jaar opgemerkt in veel kasteelten, maar ook in heel veel openluchtteelten. Het lijkt erop dat dit fenomeen sinds ik daarover een artikel schreef in 2008 een toenemende probleem is.  Zo waren bij een dame die al jaren tomaten teelt in een glazen serre, alle planten aangetast. Ieder jaar teelt zij zelf opgekweekte planten. Dit jaar kocht zij ook enkele planten. Bij deze planten heeft zij het fenomeen voor het eerst vastgesteld. Uit onwetendheid heeft zij dan de gewasverzorging verder uitgevoerd, ook bij de zieke planten. Geleidelijk aan waren alle planten, meer dan twintig, aangetast! Als je één iets moet onthouden over virusziekten is het dat je deze planten niet meer mag aanraken als je daarna ook aan de gezonde planten wil werken.  Lees zeker nog eens het artikel over virus bij tomaten.
  10. Heel merkwaardig : voor het eerst zag ik tomatenplanten die zich herstelden van een virusziekte! Tot op heden was mijn advies om de het gezonde deel van de plant te laten staan en de viruszieke kop van de plant uit te snijden. Om daarna deze planten niet meer aan te raken. Groot was mijn verwondering toen ik deze plant zag. Onderaan zag ik de kenmerken van de virusziekte en bovenaan bladeren die opnieuw gezond zijn. Hoe dan ook is het zeker dat dit niet steeds het geval zal zijn en dit echt wel een uitzondering is. Maar je kan het altijd proberen natuurlijk, als je de planten maar niet meer aanraakt en geen bladluizen toelaat die ook het virus kunnen overbrengen.
  11. Zelfs bij dit minder veeleisende weer doen geënte tomaten in de kas het dikwijls beter. Deze tuinder bewijst nogmaals dat drie stengels per plant niet onmogelijk is als je geënte planten teelt.
  12. Ik zag één enkele serre die beschermd was met temperzon. Gelukkig maar! Deze zomer is echt geen zomer om een zonnescherm op de kas aan te brengen. Het bevordert alleen maar de vorming van schimmels en een tere, gevoelige plant. Wat wel opviel was dat donkere serres dit jaar in het nadeel zijn. De planten in die serres hadden veel, zacht blad en een matige vruchtzetting.
  13. Ieder jaar zie ik het opnieuw, maar het blijft mij steeds verbazen : de aanwezigheid van bladluizen bij tomaten. Eigenlijk zouden tomaten helemaal niet gevoelig moeten zijn voor bladluizen. In mijn kas hadden de aubergines dit jaar bladluizen, de tomaten ernaast werden niet aangetast.  Een zwakkere groei kan de infectie door bladluizen bevorderen. Een bladluisaantasting herken ik in één oogopslag door de aanwezigheid van de witte vervellingshuidjes. Die vallen veel meer op dan de groene bladluizen op de groene bladeren.

Tomaten ruimen? Bekijk de wortels!

Herman, die u vast kent van de serie tomaten telen met Herman, heeft dit jaar verschillende nuttige proeven gedaan met tomaten telen in potten en het enten van tomaten.
En de oogst was echt verbluffend, zo mocht ik met mijn eigen ogen aanschouwen deze zomer. Dit bij de geënte tomaten, maar zeker en vast ook bij de teelt in potten.
Over de teelt in potten van tomaten in de kas bestonden nog niet veel praktische gegevens hoe je daarbij te werk moet gaan. Straks dus wel als Herman zijn methodes en waarnemingen publiceert!

Waarom deze experimenten?
Dit is om de aantasting door kurkwortel tegen te gaan.

Zijn uw tomatenplanten aangetast door  kurkwortel?

Dat kunt u bovengronds niet echt waarnemen. Enkel een verminderde groeikracht en tijdelijke verwelking op zonnige dagen zou daarop kunnen wijzen. Maar straks, als u de tomaten ruimt, is het moment aangebroken om een controle te doen. De kans is groot dat ook u baat hebt bij de teelt van tomaten in potten.
Herman heeft ondertussen al enkele potplanten en planten uit de grond geruimd. Hij stuurde mij onderstaande foto, met de vraag om, in afwachting van zijn artikels, deze te publiceren. Hij wil op die manier de liefhebber bewust maken van een onzichtbaar, ondergronds probleem.

Klik op de foto voor een vergroting.herman_wortels_tomaten

Wat een verschil!
Blanke wortels in de potten, bruine tot zwarte wortels uit de vollegrond in de kas. En dat slechts na drie jaar tomaten telen in de kasgrond! Lang hoeft het dus niet te duren vooraleer de kurkwortel zich vestigt.
Pottenteelt, volgens de methode van Herman, is dus duidelijk een voltreffer.

Update 1 oktober

Ook de geënte planten hebben een veel beter wortelstelsel blijkt uit de proeven van Herman, nu hij de kastomaten ook geruimd heeft.
Herman schrijft :

“En nu komt eens temeer aan het licht dat wortelstelsels van geente planten  geen enkele vorm van kurkwortel vertonen (zowel in de kas als buiten).
Op onderstaande foto met 3 wortelstelsels maak ik de vergelijking van twee geënte(één kas en één buitenteelt) tomaten en een niet-geente buitentomaat(Hobby F1 in dit geval).”

Klik op de foto voor een vergrotingkurkwortel tomaten geent herman

Hopelijk begrijpen een hoop hobbytuinders het belang van kurkwortel.

Wilt u, net zoals Herman, tomaten met gezonde wortels tot op het einde van de teelt? Blijf dan deze website volgen en schrijf u in op de gratis nieuwsbrief.

Lees alvast ook het informatieve artikel Kurkwortel is overal om meer te vernemen over deze hardnekkige schimmel.

Met dank aan Herman De Moor voor zijn gedetailleerde proeven en waarnemingen.

Update oktober 2010, na waarnemingen door Herman bij planten die al een tijdje afgeknipt waren, maar waarvan de wortels nog niet gerooid waren.
“Controle op het al of niet aanwezig zijn van kurkwortel gebeurt, plant per plant, en dit onmiddellijk  na het plukken van de laatste vruchten van die plant. Zo ben je zeker dat het wortelstelsel nog actief is op het ogenblik van de controle. Controleren als de allerlaatste plant afgeoogst is  zorgt ervoor dat het wortelstelsel al aan het afsterven is, zodat je verkeerdelijk de indruk hebt dat er een hevige kurkwortelaantasting is.”


Tomatenrassen : Paola, een waardige vervanger van Cristal (en van Pyros zo u wil)

Paola_F1_tomaten1Dit artikel is van 2011. Hierbij een update voor 2012. Paola blijft het goed doen in de rassenproeven van 2012. Het nadeel van het kleine scheurtje is dit jaar ook aanwezig, maar slechts zeer sporadisch. Voor de rest kunnen de conclusies vna 2011 blijven.

Artikel 2011
Dit
jaar was het tomatenras Cristal niet meer verkrijgbaar in België. Cristal was een gewaardeerd ras bij veel hobbytuinders. Als alternatief werd het ras Paola F1 aangeboden. Alhoewel dit ras in Nederland al eerder verkrijgbaar was, is het de eerste keer dat er zaden van Paola F1 in België te koop waren. In ieder geval is Paola een tomatenras van vrij recente datum. GroentenInfo nam dit ras in proef. De vraag was immers of Paola F1 een waardige opvolger van Cristal F1 zou zijn. Het resultaat was over de hele lijn positief te noemen. Dit vrij nieuwe tomatenras bleek niet alleen de concurrentie met Cristal aan te kunnen, maar wordt  ook een alternatief voor het minder mooie uiterlijk van het meest geteelde tomatenras bij de Belgische hobbytuinder,  Pyros F1.


Cristal F1 één van moeders mooiste.
Het tomatenras Cristal F1 kreeg van mij al dikwijls een bijzondere vermelding, niet alleen op deze site, maar ook op lezingen en in de Groente en Fruit Encyclopedie omdat het ras  kwalitatief hoogstaande tomaten produceert. Het was een ras voor al wie graag mooie, ronde en  perfect rode tomaten wil die het uiterlijk, de stevigheid, de kleur en de kwaliteit van de commerciële tomaten in de supermarkt bijna evenaren.  Daarmee heb ik niet gezegd dat iedere hobbytuinder op zoek is naar zo’n “perfect” ras. Net zoals smaken verschillen doen ook de keuzes van tomatenrassen dat. En kunnen argumenten als een herkenbare smaak of structuur van het vruchtvlees de doorslag geven.

Op zoek naar de perfecte tomaat?
Dit artikel is dus voor al wie graag kiest voor enerzijds visueel en kwalitatief aantrekkelijke tomaten, maar anderzijds ook voor betaalbare zaden. En een  opbrengst verwacht die op zijn minst de maandenlange inspanning van een tomatenteelt kan goedmaken. Dat is toch wel een  meerderheid van de tomatentelers heb ik ervaren

Op zoek naar een mooiere versie van Pyros?
Dit artikel is ook voor wie al jaren Pyros F1 teelt en daar zeer tevreden over is. In België is Pyros F1 het meest geteelde ras onder de liefhebbers. De vruchtgrootte en de hoge opbrengst zijn daar niet vreemd aan. Maar ook de kostprijs van het zaad is een factor die zeker meespeelt. Het zaad van Pyros F1 is heel goedkoop, waardoor ook de goedkoopste tomatenplantjes in het tuincentrum Pyros-tomaten zijn.

Bleek ras.
De goede doorkleuring had Cristal F1 vooral te danken aan het feit dat het een zogenaamd bleek ras is (in het Duits “Hellfruchttomate” zo leerde ik pas). Deze bleekgroene rassen kleuren beter door dan de donkergroene rassen. Voor wie niet direct begrijpt waar ik het over heb, verwijs ik graag naar het artikel Tomaten, F1 variëteiten kiezen, deel 2, daar vind je duidelijke foto’s van de twee rassentypes. Doordat Pyros F1  een donkergroen ras is  verloopt de kleuring vanzelf al wat moeilijker.

De twee nadelen van Cristal.
Een bespreking en foto’s van het ras Cristal F1 vind je in de eerste rassenproef van F1 hybriden bij tomaten, deel 1. Twee nadelen van  Cristal F1 waren de iets mindere groeikracht  en de vruchtgrootte, die voor veel liefhebbers toch iets te klein was. Cristal F1 konden we dan ook best plaatsen onder de “ronde” tomaten en niet onder de “vleestomaten”  Er zijn zeker nog tomatenrassen die deze twee nadelen niet hebben en zo nog beter scoren Cristal F1. De kostprijs van het zaad is dan wel navenant hoger.  Voorbeelden zijn Tamaris F1  (eveneens besproken in F1 Tomatenrassen, deel 1) en het ras Trust F1  (besproken in Tomaten, F1 variëteiten kiezen, deel 2). Over de prijsverschillen en aantal zaden in een pakje tussen Pyros F1, Cristal F1 en Tamaris F1 kan je lezen in het artikel kiempercentages bij tomatenzaden. Als je even snel rekent kost Pyros slechts 1,2 eurocent per zaadje, Cristal  6 eurocent en Tamaris 29 eurocent. (Het ras Trust F1, het meest “perfecte” ras, kost bijna 50 eurocent per zaadje!)

Paola, het aangeboden alternatief voor Cristal.
Dit jaar was Cristal F1 niet meer verkrijgbaar in België. Het was afwachten hoe de vervanger,  Paola F1, zou presteren. Meevaller was in ieder geval dat de prijs dezelfde was als die van Cristal F1, en er eveneens een  vijftigtal zaden in een pakje te vinden waren.

Over het resultaat deze zomer kunnen we kort zijn : Paola F1 was een echte meevaller! We kunnen het ras eigenlijk wel één van de titels “Beste koop” geven. De ideale verhouding tussen prijs en kwaliteit is er wel degelijk.

Ook alternatief voor Pyros.
Onverwacht was de tweede conclusie : Paola F1 kan bij veel hobbytuinders een goed alternatief zijn voor Pyros F1! Pyros F1 is, toch zeker in België, nog altijd het meest geteelde tomatenras bij de liefhebbers. De hoofdreden  is dat de zaden zeer goedkoop zijn en dat als gevolg daarvan ook het plantgoed in de tuincentra tot de goedkoopste behoort.

Dit zijn de bevindingen van het tomatenras Paola F1 bij de teelt in een glazen kas. 

  • De vruchtkwaliteit is zeer goed: een perfecte kleuring en een stevige vrucht.
  • De groeikracht is zeer goed en is vergelijkbaar met de toprassen Trust F1 en Tamaris F1.
  • De vruchtgrootte is duidelijk een maatje groter dan van Cristal F1, wat zeker een pluspunt is. (gemiddeld vruchtgewicht 150 gram). Net iets kleiner dan Pyros F1, maar een handiger formaat voor het versnijden en verwerken van de vruchten.
  • De vruchtvorm is heel licht geribd,  minder dan Pyros F1, meer dan Cristal F1, dat in feite een perfect rond ras was.

Schoonheidsfoutje.
Als er dan toch één nadeel van dit ras genoemd kan worden, dan is het de gevoeligheid voor kleine, stervormige scheuren dicht bij het kroontje. Rond het kroontje kan bij sommige vruchten een scheurtje van hoogstens één centimeter ontstaan.  Ook bij Pyros-telers is dit niet onbekend en is het scheurtje soms nog groter (zie foto). Oplossing is de vruchten zeer regelmatig te oogsten. De barsten komen vooral voor bij vruchten die net iets te lang aan de plant hingen.

Besluit.
Paola F1 is een ras dat ik, na één jaar telen, zeker durf aan te bevelen. En dit zowel voor wie vroeger graag Cristal F1 teelde als voor wie al jaren Pyros F1  teelt en graag eens een “perfecte” tomaat wil.

Verkrijgbaarheid.

Het is moeilijk om te achterhalen hoe lang dit ras al bestaat. In ieder geval is Paola F1 in België pas sedert dit jaar verkrijgbaar bij Aveve Zaden. In Nederland is het ras al (iets?) langer verkrijgbaar  bij Vanhemert Zaden. In hun catalogus wordt vermeld dat Paola geschikt is als trostomaat. Dat was hier niet het geval, te grote vruchten en niet geschikt om lang aan de tros te blijven. Ook wordt gesproken van beperkte groeikracht, ook daarmee ben ik het niet eens. De foto en de beschrijving verschillen nogal wat, waardoor ik dan ook ga twijfelen of dit wel hetzelfde ras als dat van Aveve zaden in België. Misschien dat Van Hemert bedoelt dat de soort mooie, langgerekte trossen maakt, dat is dan wel het geval. Maar een echte trostomaat is het volgens mijn niet.
Ook in Frankrijk is het ras (al langer?) verkrijgbaar, zie deze link.  De foto is daar veel meer gelijkend. In Frankrijk wordt het ras ook aangeboden als geënte plant.
Ook in Duitsland is het ras gekend (zie deze link ). Op deze Duitse pagina vinden we ook dat Paola F1 de meeste bekende ziekteresistenties heeft, waarvan de belangrijkste de resistentie is tegen Cladosporium of bladvlekkenziekte. De resistentie tegen Fusariumvoetrot is trouwens opvallend, dit  doet vermoeden dat Paola F1 inderdaad een zeer recent tomatenras is, de naam tuindersselectie meer dan waardig.

Onderstaande foto’s geven een beeld van Paola F1 in het oogstbare stadium.

Paola_F1_tomaten1Paola_F1_tomaten2Paola_F1_tomaten3Paola_F1_tomaten4

Op de uitsnedes van bovenstaande foto’s zie je het schoonheidsfoutje van Paola F1. Of dit een echte raseigenschap is of als dit te maken heeft met de kwakkelzomer van dit jaar zal de toekomst nog moeten uitwijzen. In ieder geval lijkt mij dit geen reden om het ras niet uit te proberen. De voordelen van deze “tuindersselectie” zoals men dat in Nederland noemt zijn zodanig groot dat je dit kleine nadeel er met plezier bijneemt. De vraag is dan ook nog of dit in alle omstandigheden en bij ieder klimaat zal voorkomen. (cfr. kwakkelzomer 2011)
scheurtjeIMG_4812

Iedereen kan dit : met één snoeptomatenplant: 43 trossen, 860 vruchten!

Beschouw dit bericht maar als een toepassing van drie artikels op de site Snoeptomaten telenTomaten dieven?Tomaten in pot.

Al drie jaar de meest begeerde kerstomaat ten huize.

Ook dit jaar zijn de snoeptomaten (syn snacktomaten, zeer kleine mini-pruimtomaatjes, Santa-types, rassen Sakata, Santella, Ministar enz…) hier de populairste kerstomaat. Ook de vlak ernaast staande gele peervormige kerstomaten die dit jaar de strijd aangingen om de titel “meest begeerde snoeptomaat” hebben in het zand moeten bijten. Twee jaar geleden was dit ook al zo met de rode kerstomaten en vorig jaar met de oranje mini-pruimtomaatjes. Als er één tomatenras volgend jaar zeker en vast weer de kas inkomt dan zijn het de Santa-tomaatjes. Zowel de smaak als de structuur van de vrucht zijn zeer populair. Alle info over deze tomaatjes in het artikel “Je eigen snoeptomaatjes telen.” Je mag deze tomaten niet verwarren met kleine pruimtomaten, ze zijn echt mini en wegen niet meer dan 10g.

Minipruimtomaatjes in de kas.

Kerstomaten en aanverwante : niet dieven, wel dieven, niet dieven, wel dieven, niet dieven, wel dieven …..

Dit seizoen merk ik dat het gerucht “kerstomaten moet je niet dieven” nog altijd hier en daar stand houdt. Maar wat bekom je als je kerstomaten niet dieft? Onlangs zag ik het opnieuw : een hoop bladeren en een onontwarbaar kluwen van stengels. Met als resultaat bloempjes en vruchtjes waar het licht niet aankan. Dus, kweek je kerstomaten, minipruimtomaatjes of nog andere tomatensoorten die niet groter zijn dan een duivenei dan is het toch best om te dieven, maar niet zoals bij de rassen met grote vruchten.
In het artikel  Tomaten dieven? hebben we het daar al over gehad. Kort komt het hier op neer dat we meerdere stengels per plant aanhouden (“niet dieven”) en deze stengels onderhouden we dan verder alsof het een gewone tomatenplant zou zijn (“wel dieven”)

Eén plant, vier stengels
In het vorige artikel maakte ik er al gewag van dat het mogelijk zou moeten zijn om planten met vier stengels op te kweken. Dit jaar heb ik het dan ook zo gedaan, en met succes!
Als je op zoek bent naar welke dief je best aanhoudt als extra stengel, dan kies je best voor de kopdief. Deze zit in de bladoksel van het blad net onder de tros. Op onderstaande foto zie je hoe je er toe kan komen om vier stengels per plant te houden.

snoeptomaat_met_tekeningen_aantal_trossen

snoeptomaat_met_tekeningen_hoe_zijstengel_aanhouden

Merk op dat de groei van de snoeptomaten zeer luchtig is. Blad plukken is niet nodig ook niet met zoveel stengels vrij dicht opeen. Nadeel is de vrij gerokken groei, waardoor je in lagere kassen in de problemen komt. Je kan de stengel dan over een draad leggen en naar beneden laten hangen.

34,4 euro per plant
Je merkt het 43 trossen!
Vooral de eerste trossen dragen tot 30 vruchten, hogerop wordt dit minder. Laten we de minst ideale situatie nemen en 20 vruchtjes gemiddeld per tros rekenen. Dit is realistisch, want hoe minder goed de plant groeit, hoe minder vruchtjes per tros. Dat merk je aan het kleinere aantal vruchten bij de hoogste trossen en bij de minipruimtomaatjes die in open lucht gekweekt worden.

43 trossen x 20 vruchten = 860 vruchten, 10 gram per vrucht.
860 x 10 gram = 8,600 kg snoeptomaatjes.

De prijs per kg in een bekende discounter was deze maand 4 euro! (de teler ontvangt hier slechts 40% van).
Dus dat is een bruto-opbrengst van 8,6 kg x 4 euro = 34,4 euro!

Minipruimtomaatjes op het terras.

Ook hier : eerst niet dieven, dan wel dieven.
Op het terras kan je gemakkelijke snoeptomaten telen. Jammer genoeg is het dit jaar, net op het moment dat de rijping kon beginnen slechter weer geworden. De groei van de tomatenplanten in openlucht verliep voorspoedig, maar de rijping is wat later op gang gekomen.

Omdat deze plant in openlucht staat zou het te lang duren om telkens met een kopdief te werken. De groei verloopt daartoe te traag.

In plaats daarvan laten we de plant eerst verwilderen. Dat wil zeggen niet dieven tot deze dieven zo lang worden dat ze bijna dreigen af te breken. Daarna kiezen we de sterkste stengels uit, om ze aan een bamboestok (tonkinstok) te bevestigen.

Benodigdheden.
Wat het je nodig om met één plantje “snoeptomaten” twintig trossen snoeptomaten te telen op om het even welk terras dat toch de helft van de dag over zonlicht beschikt?

  • 1 plantje snoeptomaten
  • 1 pot van 20 liter
  • 1 zakje kwaliteits potgrond
  • enkele scheppen tuingrond (mengen met potgrond 2:1)
  • Meststof om bij te bemesten
  • 5 bamboestokken van 1,80 m
  • een zonnige plaats op het terras

Andere groeiwijze  in open lucht.
Bij deze plant in open lucht zijn niet alleen de bladeren kleiner, maar ook de trossen én de vruchtjes zijn kleiner. Er zijn vijf stengels per plant en 20 trossen op één plant. Er zijn 15 vruchten per tros.
300 vruchten dus die slechts 8 gram wegen. Een opbrengst van “slechts”  2,40 kg op 9,6 euro. Een groot verschil met de plant in de kas geteeld. Nochtans hetzelfde ras en zelfde zaaidatum.

snoeptomaat_op_terras_nog_niet_gediefd.

Half juni : snoeptomaat, nog niet gediefd.

snoeptomaat_op_terras_wel_gediefd.

Een kwartier later : vijf stengels ondersteund met stokken.

IMG_4931
Einde juli : de rijping komt op gang.

snacktomaten

De prijs van de minipruimtomaatjes  bij een bekende discounter, afgelopen maand : 3,96 euro per kg.

Tomaten telen : waarom, hoe en wanneer blad snijden? – deel 2

Deel 2 Hoe en wanneer blad snijden?

Het vervolg op deel 1 over “Waarom blad snijden bij tomaten” (link), met een praktische handleiding, in woord én in beeld hoe je kunt te werk gaan. 

InlineRepresentation76f5dcb7-9853-4efb-ace6-bac2c2366acd[13] 

Hoe? Snijden of knippen.

In dit artikel gaan we uit van blad snijden of knippen. Het plukken of afbreken van de bladeren is niet aan te raden. Uit jarenlang onderzoek en ervaring bij professionele kwekers is gebleken dat er minder kans is op (botrytis)schimmel op de wonde als er gesneden of geknipt wordt, zo staat vermeld op de website www.botrytis.be. Alles wat uitsteekt en  dan afsterft, maar aan de plant blijft is later een potentiële bron van botrytis.
Snijd de bladeren met een scherp mes weg tot tegen de stam. Doe dit in de ochtend en als een zonnige dag verwacht wordt. Zo kan de wonde mooi opdrogen. 

IMG_2636 IMG_2640
Foto links : rafelige wonde door het plukken, kraken van het blad.
Foto rechts : gladde wonde door snijden van het blad

Wanneer blad snijden?

Daartoe hebben de we de teeltperiode onderverdeeld in verschillende fases.

I. Bloei tros 1 : Op dat moment komt het zelden voor dat er al te veel bladmassa is. De plant is pas geplant en vertoont nog niet een echt sterke groei. Vergeelde blaadjes onderaan de plant kunnen wel weggesneden worden. Als, bij de sterker groeiende tomatenplanten, een paar bladeren op de grond hangen, kan je die wel verwijderen. 

II. Bloei tros 2 :  De onderste 3-4 bladeren kunnen nu definitief weggesneden worden. Sommige daarvan zijn al verwijderd bij de vorige stap (bloei tros 1). 

 III. Bloei tros 2 en tros 3 : Bij zwakker groeiende planten hoeft er niets te gebeuren. In deze fase is er de vuistregel bij een sterk groeiend gewas : je moet de bloemen zien, je moet de vruchten zien hangen. Er zal dan ook al eens een blad boven de tros weggenomen worden om dat te bereiken. Een andere mogelijkheid in deze fase, toegepast door sommige hobbyuinders en bij sterk groeiende planten, is dat de bladeren wat ingekort worden. Persoonlijk vind ik dit minder makkelijk werken. 

IV. Bloei tros 4-5-6 : In deze periode zal het zelden voorkomen dat we bladeren wegnemen. De groei zal door het toenemend aantal vruchten verminderen, de stengeldikte wordt minder en de bladeren worden korter en kleiner. Enkel bij geënte planten kan de groei soms heftig blijven doorgaan. In dat geval blijven we de vuistregel van de vorige fase toepassen. 

V. Bloei tros 6-7 : De bloei van de zevende tros valt veelal samen met de eerste rijpende vruchten. Dan nemen we alle blad weg tot juist onder de rijpende tros. Deze bladeren zijn verouderd, dikwijls al wat geel en gekruld. Hoe dan ook, de plant heeft maar drie bladeren per tros nodig.
Niet teveel blad in één keer afnemen is aangewezen, beter vijf dagen tussenlaten als er meer dan drie bladeren in één keer moeten verwijderd worden om tot aan de eerste tros te geraken. 

VI. Vanaf het toppen : We gaan uit van de situatie dat de plant getopt is op zes zeven trossen. Vanaf nu gaat de bladpluk geleidelijk verder, in hetzelfde ritme als de oogst. Per tros die  aan het rijpen gaat  kunnen we drie bladeren meer afplukken tot juist onder de hoogste, rijpende tros. Is er nog één of twee vruchten of wat kleintjes die blijven hangen zijn, dan rekenen we deze niet mee en beschouwen we dit als een rijpende tros. Daar gaan we mee door tot aan de derde tros. Is het nog volop zomer, dan wachten we nog even om hogerop mee te gaan met de rijpende tros. Zoniet ontstaan er teveel nadelen zoals beschreven in deel 1 van dit artikel, vooral kwaliteitsproblemen op de vruchten dus. 

VII. Vanaf half augustus : Als er op dat moment geen  zomerse dagen (+25°C) zijn,  gaan we  iets drastischer te werk gaan bij het blad plukken. We maken een soort inhaalbeweging, waardoor de tros die pas begonnen is met rijpen ook bloot komt te staan. Die inhaalbeweging maken we door om 5-7 dagen drie bladeren weg te nemen. Zo komen we zeker tegen september zover dat ook de hoogst rijpende tros in de zon komt te hangen. Vanaf dan is de regel drie bladeren per tros die nog niet begonnen is  met rijpen en de hoogst hangende rijpe tros. Drie bladeren per tros zijn  nodig om te vermijden dat de plant teveel water richting vruchten stuurt, met barsten tot gevolg. Het is dan ook absoluut nodig de watergift aan te passen aan het verminderende aantal bladeren. Vanaf september zal de watergift minimaal zijn. 

Besluit : blad knippen zal in het begin vooral gericht zijn op het evenwicht tussen blad en vrucht herstellen, terwijl later op het seizoen blad knippen nodig is om overtollig blad weg te nemen.  Nog later zal blad wegnemen ervoor zorgen dat de rijping bevorderd wordt. 

Fasen van het blad snijden in beeld.

Met dank aan Herman de Moor voor de foto’s, afkomstig uit zijn artikels in de serie teelt van geënte tomaten en teelt in potten. Alsook voor het meedenken bij het opstellen van dit artikel. 

serre_tomaten_herman1 SSA50611blad-snijden-afhangend-blad 

fase I.
Foto’s : Vlak na het planten is de bladgroei zeker nog niet weelderig, de de onderste blaadjes vergelen soms of hangen wat op de grond en  deze kunnen dan ook al snel verwijderd worden. 

serre_tomaten_herman2 serre_tomaten_herman4 

fase III.
Foto links en rechts : bij deze planten is er een sterke groei, de stam is dik, de bladeren zijn lang en en je ziet haast geen bloemen of vruchten. 

serre_tomaten_herman5 serre_tomaten_herman6 

fase III en IV.
Op deze foto zie je dat er boven de tros een blad weggenomen werd. Zo verbetert de “doorkijkbaarheid” van de plant. Op de rechterfoto zie je dezelfde planten op het moment dat de eerste tros aan het rijpen gaat (zie onderaan de plant). Een signaal om te starten met de “de echte” bladpluk. 

serre_tomaten_herman8  

fase V
Op deze foto zie je dat er blad verwijderd werd, mee met de rijpende tros. 

SSA58754  SSA58758 

fase VI en VII
Nog later op het seizoen, na half augustus zullen we hoger dan de derde tros ook bladeren verwijderen, echter nooit hoger dan de laatst rijpende tros. Zo zie je dat bij de planten achteraan de foto het blad snijden al verder gevorderd is. 

Natuurlijk zijn we benieuwd naar uw bemerkingen bij deze richtlijnen over blad snijden bij tomaten. Alsook zijn we nieuwsgierig naar uw eigen methode. Laat ze weten in de reactiebox hieronder.

De tomatenteelt : waarom, hoe en wanneer blad snijden? – deel 1

InlineRepresentation32c99033-7e62-4d65-b6a1-2fc72d7ee75b[6]

Deel 1 Waarom blad snijden?

Inleiding

Blad snijden, blad plukken, blad knippen, enz… deze vraag komt heel dikwijls terug. En telkens kan je daar vrij goed, kort en bondig op antwoorden. Voor die ene vraag, die ene situatie wel te verstaan!
Maar, wat gebeurt er als je plots al die vragen, al die situaties, al die kweekomstandigheden samenlegt? Dan wordt dit een heel ander verhaal!
Dan kan je dat niet in een paar zinnen op antwoorden. Dan moet er gewoonweg één en ander verondersteld worden worden en komen er verschillende adviezen naargelang de veronderstelling.

Daardoor is dit ook een artikel geworden in twee delen, hopelijk vindt u dat niet erg en kan het voor u een leidraad zijn bij het blad snijden van tomaten. Je kan de artikels printen door op de printknop net onder de grote blauwe titel te klikken.

En toch kan niet alles in dit artikel. Er zijn nog wel een paar andere wegen naar Rome, ook wat betreft het bladplukken. Je kan deze vanaf morgen kwijt in de reactiebox. De reactiebox van dit artikel laten we nog even gesloten, tot morgen het tweede deel verschijnt.

1.1 Wat bepaalt de bladhoeveelheid aan een tomatenplant.

Niets zo moeilijk als de hoeveelheid blad aan een tomatenplant omschrijven. Het gaat ook niet altijd om de bladhoeveelheid, maar ook over de afstand tussen twee bladeren, de internodiën genoemd. Sommige rassen vertonen lange internodiën, ander korte internodiën. Bij deze met korte internodiën zal er al sneller de indruk bestaan dat er teveel blad aan de plant zit. Bij deze met lange internodiën is het geheel luchtiger en lijkt het minder nodig om blad weg te nemen.

Er is niet alleen de afstand tussen de bladeren, er is ook de bladlengte. De bladlengte kan rasgebonden zijn. Maar deze wordt nog meer beïnvloed worden door de groeiwijze. Is de groei vrij sterk, dan zullen de bladeren vooral veel langer worden. Een uitzondering daarop zijn de krulkoppen bij zeer sterke groei in het begin van de teelt.

snoeptomaat-oranje-rood-28-juni-20106

Foto :  veel kleinvruchtige tomatensoorten groeien van nature “langer” uit, dat wil zeggen langere internodiën, en langere bladeren. Daardoor lijkt de plant veel luchtiger van groei, ook al is de groei eigenlijk zeer sterk, zoals bij deze miniroma tomaten (snoeptomaatjes).
Maar ook bij grootvruchtige soorten is er een verschil. Zo zal Tamaris met veel langere internodiën groeien dan Pyros. (zie foto’s en rasbeschrijving
artikel hybriderassen bij tomaten) Te lange internodiën zijn nadelig in lage serres, de plant groeit rapper tot in het dak.

1.2. Hoe zie je dat er teveel blad is?

Het gaat erom dat je de bloemtrossen, en later de vruchten, nog ziet zitten als je enige afstand van de plant neemt. Sta je een eindje van de plant af en is de bloemtros niet zichtbaar, of zie je met moeite een glimmende vlekje van de nog jonge, groene vruchten, dan is er echt wel blad teveel aan de planten. De plantstructuur moet ‘open’ zijn.

In de praktijk kan je, wat betreft bladhoeveelheid, een onderscheid  maken tussen geënte planten en niet geënte.

Geënte planten en ook wel goed groeiende hybridesoorten zullen eigenlijk de hele teelt door een dicht en lang blad vertonen, dichte plantstructuur.

De andere zullen vooral tot aan de vierde tros veel blad vormen, daarna wordt het meestal minder, en is er een open plantstructuur. (groeiperiodes, zie artikel).

Anderzijds kan bij precies dezelfde plant, met precies evenveel blad, er toch een verschil zijn wat betreft blad snijden. Dus “te veel” blad is niet altijd “te veel” blad”. Hierbij denk ik vooral aan planten die, of slechts met twee – drie in de kas staan, of op ruime afstand staan, of vlak bij het glas van de serre staan. Deze planten zullen veel beter belicht worden dan planten die met tien of veel meer, relatief dicht op elkaar staan. Dit tegenover planten die in een minder zonrijke omgeving staan, hetzij door enkel uren schaduw overdag, hetzij door een minder lichtdoorlatende serre.

Het is duidelijk dat er in de eerste situatie zelfs schade kan berokkend worden door teveel blad weg te nemen en dit met de nodig voorzichtigheid moet gebeuren.

IMG_2612

Foto : Te veel of te weinig blad? Deze tomaten zijn net niet, net wel zichtbaar. Bij deze tomatenplanten lijkt het misschien of er  teveel blad is, maar deze planten staan aan de zijkant van de serre, die niet afgewit is. Ze ontvangen dus dagelijks heel veel zonlicht.  Staan deze planten in een afgeschermde, afgewitte serre, of hebben ze veel schaduw door een rij tomaten of een andere reden, of is het al na half augustus, dan kunnen we wel zeggen dat er teveel blad is.

1.3. Hoe de bladhoeveelheid beïnvloeden?

In eerste instantie : liever iets te veel blad, dan te weinig  blad. Is er teveel blad, dan kunnen we dit nog wegsnijden. Van een plant met veel plant zijn we zeker dat de plant goede wortels heeft en goed doorgroeit. Weinig blad van in het begin wijst dikwijls op een zwakke groei, bijvoorbeeld door één of andere vorm van bodemmoeheid.

Het enig wat we in de hand hebben om de hoeveelheid blad bij tomaten ietwat in toom te houden is de bemesting en de watergift. Een stikstofrijke bemesting is uit den boze, kies voor een kaliumrijke bemesting.

1.4. Nadelen van te veel blad aan de tomatenplanten

Mindere kwaliteit van de bloemen omdat een sterk groeiende plant minder energie in de generatieve groei zal stoppen. De slechtere bloemkwaliteit heeft een minder goede vruchtzetting tot gevolg.

– De nadelen van een slechtere bloemkwaliteit komen nog meer naar voren omdat de bloemen, verscholen tussen de bladeren, niet zo goed opdrogen. Het stuifmeel blijft langer nat en komt minder gemakkelijk los bij het trillen. Het geraakt dus niet op de stamper van de bloem. (zie artikel vruchtzetting)

Minder grote vruchten omdat de plant teveel energie in de vorming van de bladeren stopt.

Minder luchtcirculatie in en rond de plant, vruchten en bladeren die nat zijn drogen minder snel op, meer kans op schimmels (vooral aardappelziekte en botrytis en bladvlekkenziekte).

Natte bladeren zullen niet zoveel voorkomen bij een teelt in een glazen kas, maar wel meer in een plastieken tunnel ten gevolge van de condensdruppels die zich  vormen op de plastiek. Toch zijn natte vruchten ondanks de beste zorgen soms moeilijk te vermijden. Na een koude nacht is de kans condensvorming op de vruchten in de serre groot.

1.5. Nadelen van te weinig blad aan de planten

Te weinig fotosynthese  om vruchten te kunnen laten uitgroeien, zowel in aantal als in grootte.

– Door te weinig blad is er ook te weinig microklimaat in de kas. Daarmee wordt bedoeld dat in een serre waar te weinig blad in staat, de temperatuur hoger oploopt en de luchtvochtigheid verlaagt. Een professionele tomatenkas kan in de voormiddag zelfs koeler zijn dan de buitentemperatuur. De verdampende bladeren hebben altijd een koelend effect.

De vruchten hangen te veel in de zon, met als voornaamste problemen minder goede kleuring (link) en ruwe vruchten  tot gevolg.

De plant kan niet voldoende verdampen, met bij minder goed weer snel scheuren van de vruchten.

Deze laatste twee kunnen ook door de tuinder veroorzaakt worden,  door het te vroeg en te veel wegnemen van blad

1.6. Voordelen van minder blad aan de planten

– Meer energie over voor de vruchtvorming.

– De tomaten, alhoewel niet in de volle zon, warmen toch beter op en zullen beter rijpen. Dit voordeel kunnen we vooral laten gelden vanaf half augustus om te vermijden dat de vruchten te warm worden en groenkragen krijgen.

– De tomaten en de bladeren drogen sneller op, minder kans op schimmelinfecties.

Deel 1 : besluit.

 Een evenwicht op de tomatenplant tussen blad en vrucht is nodig. Om zo een goede vruchtzetting en voldoende grote vruchten te bekomen, maar ook om de kwaliteit van de vruchten te verzekeren. Later op het seizoen komt meer en meer de nadruk te liggen op minder vocht, snel opdrogen van de plant en zonnewarmte voor de vruchten, zodat ze sneller rijpen.  Er is dan minder blad op de plant gewenst.

Lees nu ook deel 2  Hoe en wanneer blad snijden?


Het groeiverloop van een een tomatenteelt in de kas.

Een artikel om te printen, voor gevorderde hobby-tomatentelers of voor wie ambitie heeft dit te worden.

In dit artikel leer je meer over de groeicurve van een tomatenplant. Wanneer kan je de sterkste groei verwachten? Wanneer zal het met de groei eerder bergaf gaan. Wat zijn de oorzaken daarvan? Wat zijn de signalen die de plant daartoe geeft. En hoe kunnen we daar met de teeltwijze wat op in spelen?

Ook in het licht van blad snijden, leek het mij nuttig even het groeiverloop van een tomatenplant te bespreken. Over blad snijden komt er binnenkort een artikel en blad snijden is des te meer nodig als de plant sterker groeit.

Om alles in een juist kader te plaatsen heb ik even een brochure voor beroepstuinders, uitgebracht halfweg de jaren zeventig, uit mijn archief opgediept. 

“Fysiologische ziekten bij tomaten”, auteur A. Goossens, en uitgegeven door het Tuinbouwbouwconsulentschap van de Boerenbond, die nog steeds correcte informatie bevat die ter inspiratie kan dienen voor de hobbyteler van de middelmatige tot grootvruchtige tomatenrassen in de kas. Ik gebruikte de brochure al eerder ter inspiratie voor dit artikel over bestuiving en vruchtzetting bij tomaat. 

Uiteindelijk bleef er, na een paar keer herschrijven, van de oorspronkelijk tekst niet zoveel meer over, vandaar dat je door te klikken op deze figuurtjes ook de oorspronkelijke tekst nog eens kan lezen.

brochurevoorkant 001 001 verloop van de groei 001

De teeltwijze van de hobbyteler nu (en toen)  is immers vergelijkbaar met de teeltwijze zoals vroeger ook de tuinders teelden. De kassen waren toen veel kleiner, en lager. Het verluchten van de kas moest manueel en op tijd gebeuren. En water geven, dat moest iedere dag opnieuw bekeken worden of het wel nodig was. Verder waren de rassen minder groeikrachtig en minder productief dan nu, met veel kwaaltjes die je nu in de moderne rassen niet meer terug vindt. En van substraatteelt was nog geen sprake.

Het enige verschil met toen is eigenlijk de rassenkeuze. Terwijl in de jaren zestig F1 hybriden ook bij de beroepstelers nog niet aanwezig waren, zijn deze nu voor iedere (hobby)tuinder verkrijgbaar. Dit is vooral van belang bij de bespreking van “periode C”, verderop in dit artikel.

Grafiek : overzicht van het verloop van de groei van een tomatenplant.

groeiperiodes%20tomaaat%20001

Periode A. De periode van matige groei, vanaf het uitplanten tot ongeveer 10-14 dagen daarna, (periode tot juist voor de  bloei 2de tros)


Storingen
De groei van de plant wordt in de tijd onmiddellijk na het planten dikwijls gestoord. Dit kan één of meerdere oorzaken hebben. Zoals wortelbreuk, beschadiging van de grondkluit, plantbeschadiging, transport, verandering van klimaat, enz…
Wie zelf planten teelt kan veel van deze dingen sterk minimaliseren. Wie zijn planten aankoopt in het tuincentrum zal iets meer van de voornoemde storingen ondervinden. Zoals het hier opgesomd staat, lijkt het wel of dit niet meer goed komt :-). Zo erg is het nu ook weer niet.

Afharden
Hoe dan ook wordt het groeiritme door het uitplanten een beetje verstoord. Dit staat dan wel in verhouding tot de behandeling van de plant en de verandering van het klimaat. Stevig afgeharde planten hebben er het minst van te lijden. ||Afharden van tomatenplanten doe je  door ze eerst nog enkele dagen, in de pot, in de de serre te plaatsen en ze pas enkel dagen later uit te planten. Zowel voor zelf opgekweekte planten uit een andere ruimte, als voor aangekochte planten is dit toch wel een aanrader.||

Het leed verzachten.
Een voldoende warme bodem en aangieten met lauw water bij het planten is ook goed. In die periode zullen we bij warm weer ook meer secuur te werk gaan bij het watergeven. Het wortelstelsel is nog beperkt en de voorraad water waar de plant bij kan is eerder klein. Regelmatig met kleine beetjes water geven is bij warm weer in deze eerste tien dagen dan ook nodig. Zo hou je de plant in de groei en kan ze stilaan haar wortelstelsel uitbreiden.
Verder zorg je natuurlijk voor een plant die nog steeds in de groei is als je ze uitplant. Misschien is het nog nodig om de plant in de pot wat bij te bemesten. Vergeeld blad aan tomatenplanten klaar om uit te planten moet je vermijden.

Inwortelen.
Maar hoe hard je ook je best doet, de plant moet in die periode de tijd krijgen om in te wortelen. En dat alleen is al voldoende opdat de groei de eerste 7-10 dagen eerder aan de zwakke kant zal zijn. Alle bladeren onder de eerste tros zullen dan ook nog niet zo heel groot zijn.

Plantleeftijd.
Tot slot nog dit  : als je zeer jonge planten uitplant zullen deze sneller inwortelen en uiteindelijk al veel vroeger een sterke groei vertonen. De periode van matige groei is dan veel korter. Maar de tweede periode zal des te sterker zijn. Waarschijnlijk in veel gevallen te sterk, met zelfs slechte vruchtzetting en overdreven krulkoppen tot gevolg. Vandaar het advies om een tomatenplant uit te planten als de eerste bloem binnen de week open zal gaan. Wie kleiner plant heeft dus te “te sterke” groeiproblemen. Bij wie groter plant zal de periode van matige groei langer duren en meer zichtbaar zijn. De plant moet dan immers twee dingen doen : inwortelen en vruchten zetten. Dit gaat hoe dan ook onvermijdelijk ten koste van de inworteling die trager zal verlopen.

tomatenplant_geworteld (2)

SSA50553 (2)

Foto links : de periode van uitplanten veroorzaakt steeds een lichte storing in de groei (zie ook artikel tomaten planten)

Foto rechts : wie dergelijke kleine plantjes uitplant maakt veel kans om later in periode twee in veel te sterke groei terecht te komen, met vooral hevige krulkoppen en slechte bloemkwaliteit.

.

Periode B. Sterke groei.(vanaf bloei 2de tros tot bloei vierde tros) 

 
Nadat de plant zich aan het nieuwe milieu heeft aangepast kan de tomatenplant plots zeer sterk gaan groeien. Het contrast met de vorige periode kan plots opvallend groot zijn. De planten zijn dan nog niet aangetast door ziekten, de wortels zijn gezond (kurkwortel!) en aan de plant hangen nog geen vruchten (zie trossnoei bij vleestomaten). De wortelvorming wordt nu nog niet afgeremd doordat energie voor de vruchtvorming gevraagd wordt. De wortelgroei is in deze periode maximaal. Ze volstaat ruimschoots voor het gedeelte van de plant dat zich boven de grond bevindt. De groei is in deze periode soms té sterk. Met teveel  bladoppervlakte en/of krulkoppen (artikel) tot gevolg. Ook mergnecrose (zie kaderstuk in dit artikel) kan heel soms een gevolg zijn van overdreven sterke groei.

Enkele kenmerken van de tomatenplant in deze periode van sterke groei zijn:

– De stam in de kop van de plant is dikker dan onderaan.
Kulkoppen (link)
– Indien geen krulkoppen, dan toch lang en breed blad, met dikwijls korte afstand tussen twee bladeren.
– Steektrossen, vertakte trossen met dubbele bloemen. Scheuten (dieven) die op het einde van de tros groeien.
– Gutteren van de bladeren (zie het artikel Gutteren bij glasgroenten: een aanwijzing van goede groeikracht.)
Tomaat_krulkop (2)
Op deze foto, ingestuurd door een lezer, zie je dat de plant de eerste periode van matig groei voorbij is en aanzet maakt naar sterke groei. De lichte krulling in de kop van de plant is duidelijk zichtbaar.  De bladeren bovenin de plant zijn groter en langer. En de stengel is eveneens dikker bovenaan dan onderaan.

SSA50762 (2) tomaten-gutteren (2)
Foto links : Op deze foto zie je dat er een dief groeit op het einde van de tros. Ook meestal een teken van sterke groei.
 
Foto rechts : ‘s morgen zie je wat druppeltjes aan de bladeren hangen. Dit is geen dauw, maar is afkomstig van de worteldruk (gutteren). Ook een teken van een sterk wortelstelsel.

Wat te doen?

Afhankelijk van de omstandigheden zullen we  proberen die hele sterke groei wat te temperen. Hoe sterk die beheersing van de groei mag zijn hangt af van het groeimilieu en van het geteelde tomatenras. Is het relatief nieuwe grond (d.w.z. grond waar nog nooit of maar één jaar tomaten geteeld werden) of werk je met geënte planten, dan zal de beheersing sterker mogen zijn.
Werk je met oude heirloomrassen of op grond die al bodemmoeheid vertoont, dan zullen de maatregelen ter beheersing eerder zeer beperkt moeten zijn. En in veel gevallen is het zelfs beter niets te ondernemen. Vergeet immers niet dat na deze periode onvermijdelijk een teruggang komt.

Lees het onderstaande dus vooral in het licht van de teelt van geënte tomaten, hybriderassen in nieuwe grond en ook nog wel tomaten in grote potten geteeld. 
-Bij geënte tomaten en hybriderassen zullen we bij de grondvoorbereiding zorgen voor nog meer kaliumbemesting dan anders voor tomaten. De kalium zorgt ervoor dat de plant beheerster groeit.
-Verder zullen we bij sterk groeiende tomaten ook wat meer vruchten toelaten, zodat de groeikracht sneller kan verminderen.
-Een hogere temperatuur proberen aan te houden kan ook helpen. Dan zal de plant meer energie gebruiken voor de ademhaling.
-Watergift is een ander paar mouwen. Wie denkt dat hij met minder water geven in die periode de groei kan beheersen komt bij de sterke groeiers van rassen of geënte tomaten soms bedrogen uit. De wortels zullen bij droogte blijven doorgroeien en dieper en dieper gaan zoeken naar water. Zo zorgt de plant ervoor dat ze een sterk wortelstelsel heeft, met eigenlijk even sterke groei tot gevolg. De truc zou er hier in bestaan de grond steeds voldoende vochtig te houden zodat de plant niet op zoek moet naar water en niet gedwongen wordt een sterk wortelstelsel te ontwikkelen..
-Dit is dus alleen voor geënte planten en hybriderassen op nieuwe grond. In alle andere gevallen zal iets droger telen wel degelijk de groeikracht van de plant verminderen.
– Tot slot zal bij sterke groeiers een blad wegnemen juist boven de tweede tros en eventueel ook boven de derde tros ook de groeikracht wat temperen.
 
   

Periode C. Teruggang van de groei. (vanaf vruchtzetting op de derde tros tot begin van de pluk)

Naarmate het gewas groter wordt en er meer afgespeende vruchten aan de tomatenplant hangen, loopt de groei terug. Dit gebeurt zo ongeveer vanaf het afspenen (=vruchtzetting) van de derde tot vierde tros en gaat door tot de bloei van de zevende tros. De wortelgroei wordt afgeremd door het toenemende aantal vruchten.De invloed van wortelziekten (kurkwortel) kan zich dan al laten gelden. Deze teruggang van de groei zal bij door kurkwortel aangetaste planten vroeger en in sterkere mate optreden.  Ook veel oudere rassen zullen deze verzwakking nadrukkelijker laten zien. Recente hybriden hebben er minder last van en bij geënte planten kan je periode C gerust schrappen uit deze lijst.

De grote bladmassa die ontstond in periode twee  kan al heel wat verdampen en kan bij plotse weersveranderingen al wat moeilijkheden geven omdat de wortels niet meer kunnen volgen met de aanvoer van water. Dit is dan ook de periode dat we, bij warmere dagen in juni, begin juli soms wat slappe blaadjes zien bij de zwakste groeiers.

De groei van de plant wordt helemaal minimaal bij het afrijpen van de eerste vruchten. De plant is op dat ogenblik maximaal belast. In dat stadium is de vorming van nieuwe wortels bijna onbestaande. De plant gebruikt al zijn energie voor de nakomelingen, het rijpen van de vruchten. Eventuele bodemziekten, gecombineerd met plotse weersovergangen veroorzaken dikwijls schade (neusrot, groenkragen, ruwheid, scheuren).

Enkele kenmerken van de tomatenplant in deze periode zijn:

-De stengel in de kop van de plant wordt dun
-De groei van de dieven is gering
-Er komt gemakkelijk magnesiumgebrek op de oudste bladeren voor.
-De zetting verloopt zeer moeilijk.

Vooral het eerste en laatste kenmerk zien we heel veel bij de hobbytelers.

Wat te doen in deze periode?

-Om de plant wat te helpen geven we vanaf de bloei derde tros regelmatig meststoffen aan de plant.
-We zorgen er ook voor dat de planten geen te hoge temperaturen ondervinden. De kas schermen is bij hitteperiodes wel degelijk nodig.
– Is de groei echt zwak door een ziekelijk wortelstelsel, dan wordt de watergift aangepast aan dit verzwakte wortelstelsel. Dat wil zeggen kleinere beurten en meer regelmatig water geven. Dergelijke planten kunnen zelf niet meer op zoek naar water.
– Maar eigenlijk zijn de meeste maatregelen om de teruggang in de groei te temperen, preventiemaatregelen om bodemmoeheid tegen te gaan. De aandachtige lezer van GroentenInfo weet ondertussen wel dat hier door Herman voldoende aandacht aan besteed werd in deze serie.
Wat in dat opzicht ook wel vergeten wordt is licht  Dikwijls zien we bij hobbytelers vrij donkere kasconstructies met daarbij nog extra schaduw veroorzaakt door een muur of een boom. In deze omstandigheden zal de groei ook veel zwakker zijn.

Tamaris2 (2)
Dat deze plant zwakker groeit, zie je duidelijk aan de stam die naar boven toe smaller wordt. Best even klikken op de foto om dit duidelijk te zien. 

Periode D. Hernemen van de groei.

Na de oogst van de onderste trossen komt er weer groei in het gewas.  De remmende invloed van de vruchten vermindert. Hoe minder vruchten aan de plant, hoe beter de plant zal groeien. De diefgroei neemt opnieuw toe. De planten komen wel opnieuw tot een soort evenwicht, maar de kwaliteit is minder, en voor de hobbytuinder wordt het dan stilaan tijd om te toppen, zodat er weinig of niet van deze periode van hergroei kan geprofiteerd worden.

Tomaten telen – Coeur de Boeuf – Ossenhart

Wil de echte Coeur de Boeuf nu opstaan?

InlineRepresentation27898e1b-568b-4624-98ed-b74773cdf1d6[4]

Daar de variatie bij de vier Coeur de Boeuf types die dit jaar
als proef geteeld werden opnieuw opvallend was, was het leerrijk en nodig om eens dieper te graven in dit tomatentype.

Dit artikel is geschreven in de veronderstelling dat er zoiets als een originele Coeur de Boeuf bestaat en dat er ook een Coeur de Boeuf type Albenga (Liguria) bestaat. De meeste kwekers van heirloomrassen behouden de naam Coeur de Boeuf enkel voor de originele Coeur de Boeuf. Daarvan bestaan er wel diverse regionale types, dikwijls ook genoemd naar die  regio. De andere vallen dan onder het type Coeur d’Albenga. Dit type is dan genoemd naar de Italiaanse stad Albenga of ook genoemd type Liguria (de regio in Italië waar Albenga ligt). Wordt soms Coeur d’Albenga genoemd, of ook wel ook wel Cuore di Bue di Albenga (Liguria) genoemd.

Enkel de originele Coeur de Boeuf heeft de vorm en de grootte van een ossenhart waarnaar de tomaat genoemd is.  Ook inwendig zijn de vruchten van de originele Coeur de Boeuf niet vergelijkbaar met de Albenga-types. De Albenga-types zijn nadrukkelijk peervormig en matig tot sterk geribd. En zijn dus verre van vergelijkbaar met een ossenhart.

Door dit artikel (10 A4 blz., 30 foto’s) krijgt u een beetje overzicht op de wirwar van Coeur de Boeuf tomaten die hetzij als zaad, hetzij als plantmateriaal in de gangbare tuinhandel verkrijgbaar zijn.  Zodat de keuze om wat te telen als Coeur de Boeuf voor u gemakkelijker wordt.

Er is natuurlijk nog altijd de zeer grote variatie aan Coeur de Boeuf types die wereldwijd bij liefhebbers verspreid zijn. Hopelijk kan er ook daar een beter zicht op ontstaan dankzij de reactiebox onderaan dit artikel.

Andere namen voor Coeur de Boeuf zijn  Cuor Di Bue (It.), Corazon de buey (Sp.), Ossenhart (Nl), Oxheart (Eng.). Nog meer synoniemen “Cuor de Toro”, “Oxheart”, “Bull’s Heart”,  “Italian Oxheart” , “Oxheart Giant”, “Bitchyeh Gertzeh”, “Heart of the Bull”,  “Oxheart Giantissima” enz… Allemaal leuk om eens in Google Afbeeldingen in te geven.

1. Coeur de Boeuf tomaten kopen.

1. 1 De Coeur de Boeuf in de groentewinkel.

1.1.1 The Original

De originele Coeur de Boeuf vind je niet in de groentewinkel (laat maar weten als je weet waar die wel te verkrijgen zijn). Deze tomaten zijn glad, niet of lichtjes geribd en hartvormig. De vrucht heeft brede schouders en een smal uiteinde. De kleur is eerder donkerroze zowel buitenkant als binnenkant. De vrucht is bijna niet hol, bevat veel vruchtvlees en heel weinig zaden.
Original : Deze zaadvaste populatie is al meer dan honderd jaar geteeld en heeft waarschijnlijk als oorsprongsgebied Italië.

1.1.2  The New One

 De  “commerciële” Coeur de Boeuf, die aangeboden wordt in de groentewinkels en warenhuizen lijkt helemaal niet op de originele Coeur de Boeuf.  Het gaat hier eigenlijk om Coeur de Boeuf type Albenga. De vruchten zijn peervormig en afhankelijk van het type sterk of matig geribd. De vruchten zijn iets meer hol en bevatten meer zaden. Alhoewel de vruchten aan de buitenkant soms nog wat onrijp lijken en eerder oranje zijn met zelfs wat groenige vlekken soms, is de binnenkant toch al mooi rijp.
New One : Je zou kunnen stellen dat dit een nieuwe Coeur de Boeuf is die in het laatste decennium door de professionele groentehandel tot leven gewekt is.

1.2 Plantjes kopen van Coeur de Boeuf 

Plantmateriaal van Coeur de Boeuf die je vindt in tuincentra is niet altijd de originele Coeur de Boeuf. Zijn het F1 hybriden die je koopt dan zijn dat altijd tomaten van Coeur de Boeuf type Albenga (zie verder)

De goedkope Coeur de Boeuf plantjes die je ook wel vindt  zijn vrijwel zeker de originele Coeur de Boeuf types. Ze zijn goedkoop omdat het geen F1 hybriden zijn.

1.3. Zaden kopen van Coeur de Boeuf

Zaden van niet-hybriden van Coeur de Boeuf die je vindt in de tuincentra zijn altijd de originele Coeur de Boeuf soorten. De echte Coeur de Boeuf bestaat nog niet niet als hybride (?). Het spreekt voor zich dat je van de originele Coeur de Boeuf zelf zaad kan overhouden.

Koop je hybridezaden van Coeur de Boeuf (voorlopig heb ik enkel weet van verkrijgbaarheid van deze bij Vlaams Zaadhuis) dan zijn dat altijd tomaten van Coeur de Boeuf type Albenga.

2.  De groei van de originele Coeur de Boeuf

2.1 De bladeren en dieven

De groeiwijze van de echte Coeur de Boeuf is niet om aan te zien, de bladeren hangen helemaal naar beneden, lijken wel te lijden  onder chronisch watergebrek. De bladeren zijn bont, ze vertonen alle symptomen van magnesiumgebrek. En toch vertonen alle andere tomatenrassen in dezelfde kas deze bontkleurigheid niet. En tenslotte, om het helemaal mistroostig te maken, rollen de bladeren na een tijdje sigaarvormig op.

2.2 De bloemen

De bloemtrossen zijn sterk vertakt en eveneens afhangend. De bloemen hangen met tientallen aan één tros. Toch is het zo dat hoogstens één derde van die bloemen effectief vrucht zet. Al bij al valt de productie toch nog mee, en hangen er toch wel een vijftal vruchten per tros.

De groeikracht van deze echte Coeur de Boeuf valt eigenlijk heel goed mee. De plant blijft ook na meer dan vijf trossen goed doorgroeien. Enkel het aantal vruchten op de hoger gelegen trossen heeft de neiging om redelijk wat te verminderen.

Deze  opmerkelijke, ietwat mistroostige groeiwijze werd nu al drie jaar na elkaar vastgesteld bij de echte, zaadvaste Coeur de Boeuf types, afkomstig van diverse zaadleveranciers en/of plantenkwekers. Je zou bijna niet geloven dat van zo’n plant toch nog een goede  oogst kan komen. In ieder geval niet een plant om als beginnende tomatenteler mee naar buiten te komen. Ervaren kwekers, maar die Coeur de Boeuf niet kennen, zouden wel eens denken dat je alle zonden van Egypte begaan hebt bij uw eerste tomatenteelt.

2.3 De vruchten

 De vruchten zijn wisselvallig van grootte, maar er zijn altijd wel wat grote vruchten tot 400 gram zijn wel bij. De vorm is hartvormig of omgekeerd eivormig met brede schouders dus en uitlopend op een smal uiteinde. De kleur van de echte Coeur de Boeufs die ik uitprobeerde was is eerder roze, tot zacht rood. De vruchten zijn bij rijpheid vrij zacht en zullen bij de wisselvallige weersomstandigheden wel een barsten. De neiging tot groenkragen is groot. De kleur in de vrucht is dezelfde rozige kleur als buitenkant. Ook zijn er heel wat vruchten die minder groot zijn en zelfs misvormd. Ook de vruchten zijn, net zoals de plant, niet echt een toonbeeld van schoonheid.

3. De groei van de Coeur de Boeuf Albenga (syn Coeur de Boeuf Liguria) 

Het type Albenga wordt al onder diverse soorten hybriden aangeboden, die meestal groeikrachtig zijn, en een vrij goede productie geven. De groei van bladeren en bloemen van het type Albenga is  vergelijkbaar met de klassieke tomaten, alhoewel een goede toeschouwer toch wel de licht hangende en bonte bladeren van de echte Coeur de Boeuf zal opmerken. Opvallend hierbij is dat hoe meer je de typishe Coeur de Boeuf groei van bladeren en stengels opmerkt, hoe meer de trossen op dergelijke planten ook meer vertakt zijn en het aantal bloemen per tros groot is. Het planttype van Coeur d’Albenga kan dus nauw aanleunen bij dat van Coeur de Boeuf, maar dit is niet altijd zo.

Er zijn types die zeer dicht aanleunen bij de groeiwijze van de Coeur de Boeuf en die sterk geribde vruchten geven (Aurea F1, Riviera F1) en types waarvan de groeiwijze slechts weinig opmerkelijk is en die peervormige vruchten geven die minder geribd zijn (Fourstar F1, Corazon F1).

Gelijkenis met het planttype van de originele Coeur de Boeuf of niet, nooit hebben ze de vruchtvorm van een echte Coeur de Boeuf.  De kleur binnenin de vrucht is al mooi rood, terwijl de buitenkant eerder nog wat groen lijkt. Je kan deze vruchten dus al gebruiken als ze van buitenuit nog wat groen lijken.

4. Professioneel onderzoek omtrent Coeur de Boeuf

De indeling zoals hierboven beschreven werd geïnspireerd door een professioneel onderzoek.
Het betrof een tweejarig onderzoek naar diverse Coeur de Boeuf rassen door het proefstation. ”Station Expérimentale Horticole de Bretagne Sud – 56400 AURAY (Fr).” Het volledig pdf-rapport van dit onderzoek vindt u onder deze link : proefresultaten Coeur de Boeuf.(Comparaison de variétés de tomate appartenant au type « Coeur de Boeuf »)

De definitie Coeur de Boeuf, luidt volgens hen als volgt (uit Italiaanse teksten)

  • Een gladde tomaat, niet geribd.
  • De vorm van een hart, puntige onderkant dus.
  • Vleestomaat, zonder holtes, met weinig zaden.
  • Roze kleur

Bij het uittesten van diverse tomatensoorten die door de zaadhuizen omschreven werden als Coeur de Boeuf kwamen ze tot volgende conclusies.

image

Van de 11 rassen getest waren er dus 5 in de vorm van een “hart”, waarvan 3 roze als kleur hadden en  2 rood waren. De roze bevatten minder zaden, de rode meer zaden. Er waren er ook zes bij in de vorm van een peer, meer afgeplat en geribd, allemaal rood,  met meer zaden.

5. Foto’s bij bovenstaand artikel.

(foto’s aanklikken om te vergroten)

Coeur de Boeuf (Diverse zaadhuizen of plantenkwekers), Aurea F1 (De Ruiter), Riviera F1 (Vlaams Zaadhuis) Fourstar F1 (De Ruiter), Corazon F1 (Clause)

5.1. Originele Coeur de Boeuf (Diverse zaadhuizen of plantenkwekers).

I Groeiwijze van de originele Coeur de Boeuf is opvallend, zoals beschreven in 2.1 en 2.2

Coeur-de-Boeuf-tomaten (1)  Coeur-de-Boeuf-tomaten (3)

II  Vruchtkleur en vruchtvorm van de originele Coeur de Boeuf zoals beschreven in 2.3

Coeur-de-Boeuf-tomaten (5) Coeur-de-Boeuf-tomaten (8)

Onderstaande foto is afkomstig van een eerdere bespreking van deze Coeur de Boeuf op deze tweede pagina over tomatenrassen (klik)

Coeur de boeuf oogst

III. Roodkleurige Coeur de Boeuf wordt soms aangetroffen bij liefhebbers,  voldoet dus niet helemaal aan de definitie in paragraaf 4.

Coeur-de-Boeuf-tomaten (7)

IV. Grote bloemtrossen en vooral naar boven toe moeilijker vruchtzetting soms. Vruchtsnoei op de onderste trossen is waarschijnlijk een optie om dit te voorkomen. Coeur-de-Boeuf-tomaten (9) Coeur-de-Boeuf-tomaten (10)

V. Vorm en doorsnede van de originele Coeur de Boeuf. Zeer vlezig, weinig zaden, weinig holtes. De laatste foto toont dat deze tomaten perfect geschikt zijn voor de Carpaccio van Coeur de Boeuf tomaten.

Coeur-de-Boeuf-tomaten (12) Coeur-de-Boeuf-tomaten

Coeur-de-Boeuf-tomaten (13)

5.2. Coeur de Boeuf type Albenga

5.2.1 Aurea F1

I.  Grote, sterk vertakte trossen met in eerste instantie  goede vruchtzetting. Hogerop blijft de groei van de plant tamelijk goed, maar is het aantal vruchten per tros eerder beperkt. Om dit te voorkomen is trossnoei zoals bij vleestomaten aangewezen. Sommige vruchten behouden ook na volledige rijpheid groene schouders.

Coeur-de-Boeuf-tomaten-aurea (1)Coeur-de-Boeuf-tomaten-aurea (2)

II. Plantgroei doet wel degelijk aan de originele Coeur de Boeuf denken, maar  iets minder  opvallend.

Coeur-de-Boeuf-tomaten-aurea (3)

III. Vruchtvorm en doorsnede. Vlezig, met toch meer zaden en holtes dan bij de originele Coeur de Boeuf.

Coeur-de-Boeuf-tomaten-aurea (4) Coeur-de-Boeuf-tomaten-aurea (5)

Coeur-de-Boeuf-tomaten-aurea

5.2.2 Fourstar F1

I. Langgerekte, regelmatige trossen. Zeer goede vruchtzetting, goede kleuring en weinig groene schouders. Ook hogerop nog veel tomaten. Een Coeur de Boeuf type Liguria die groeit als een gewone hybride, ook hoger dan vijf trossen.

Coeur-de-Boeuf-tomaten-Fourstar (2) Coeur-de-Boeuf-tomaten-Fourstar (3)

II. Het planttype is slechts weinig gelijkend op de originele Coeur de Boeuf.

Coeur-de-Boeuf-tomaten-Fourstar (5)

III. Vorm en doorsnede van de vrucht. Vruchten vertonen relatief weinig ribben en hebben een zeer nadrukkelijke peervorm. Vlezig, meer holtes en zaden dan de originele Coeur de Boeuf.

Coeur-de-Boeuf-tomaten-Fourstar (6) Coeur-de-Boeuf-tomaten-Fourstar (7)

 Coeur-de-Boeuf-tomaten-Fourstar

5.2.3 Corazon F1

Grote, onregelmatige trossen, goede vruchtzetting. Wat betreft vorm en uiterlijk van de vruchten vergelijkbaar met Fourstar. Het grootste verschil lijkt de trosstructuur te zijn, vandaar dat deze kan geplaatst worden tussen Aurea en Fourstar in, de groeikracht en vruchtzetting van Fourstar, de groeiwijze van Aurea.

Coeur-de-Boeuf-tomaten-Corazon (1)

Coeur-de-Boeuf-tomaten-Corazon (2) Coeur-de-Boeuf-tomaten-Corazon (3) Coeur-de-Boeuf-tomaten-Corazon (4) Coeur-de-Boeuf-tomaten-Corazon

5.2.4 Riviera F1

Lijkt mij de tomaat die het minste te plaatsen is tussen de Coeur de Boeuf types. De typische peervorm of hartvorm ontbreekt veelal en de vruchten zijn vooral plat en geribd. De groeiwijze van de plant lijkt heel sterk op deze van de originele Coeur de Boeuf. Dit ras werd al besproken in dit artikel. Of het zou moeten zijn dat Vlaams Zaadhuis veranderd is van zaadherkomst, want nu (2010) lijkt de tomaat op hun website wel veel meer op Coeur de Boeuf (klik voor de webpagina). Onderstaande foto’s zijn afkomstig van zaden gekocht in 2007. Voor een uitgebreide bespreking van dit Ras, zie deze pagina over tomatenrassen.

coeur-de-boeuf-tros-groen-21coeur-de-boeuf-tros-rijp-21 coeur-de-boeuf-bakje-21

6. Besluit : Welke Coeur de Boeuf?

The Original

De meest vlezige tomaat bekomt u enkel door de originele Coeur de Boeuf te telen. Met deze tomaat maakt u waarschijnlijk de beste Carpaccio van Ossenhart. Wilt u in de vrucht alle goede Coeur de Boeuf eigenschappen samen aantreffen, dan moet u deze telen.

Maar dan hebt u wel een plant die minder productief is en er als plant wel heel speciaal en mistroostig uitziet. Voor wie dit niet gewoon is lijkt het wel of er iets mis is met de teelttechniek. Niet echt iets om mee uit te pakken als staaltje van stielkennis. Ook de vruchten zijn eigenlijk niet zo mooi en zouden waarschijnlijk nooit in het winkelschap raken wegens groene kragen en gevoeligheid voor barsten en vrij veel misvormde exemplaren ertussen.

The New One

De Albenga (Liguria) types zijn iets minder vlezig, maar zijn veel productiever. De schaarse plaats in de kas is met dit type alvast beter benut. De wel degelijk grote inspanningen om een tomatenteelt tot een goed einde te brengen, werpen met het type Albenga -(letterlijk en figuurlijk)- vruchten af. De vruchten zijn mooi van vorm en structuur zowel inwendig als uitwendig.

Wat betreft de smaak tenslotte denk ik niet dat er een onderscheid te maken is. Beide smaken goed en zijn zacht en eerder zoet van smaak.

Hebt u andere inzichten omtrent de echte Coeur de Boeuf dan deze die in dit artikel beschreven worden?  Of hebt u specifieke redenen waarom u Coeur de Boeuf teelt? Of wilt u graag helpen om dit artikel te verbeteren en verder aan te vullen?

Laat het dan zeker weten hieronder.  Stuur uw bijhorende foto’s naar lezersbijdrage@plantaardig.com

Tomaten : over de bestuiving en vruchtzetting

bloemen tomaten 

De bouw van de tomatenbloem

Zelfbestuiver
Tomaten zijn zelfbestuivend. Dat wil zeggen dat het voldoende is dat er stuifmeel op de stamper komt van dezelfde bloem. Na een goede bestuiving volgt normaal gezien ook een goede bevruchting en zal het vruchtbeginsel uitgroeien tot een tomaat.

Bouw van de bloem.
De meeldraden van de tomatenbloem zijn vergroeid tot een soort kokertje dat zich rond de stamper sluit.

Natuurlijke bestuiving
De bestuiving komt gemakkelijk tot stand bij normale, goed gevormde bloemen. De meeldraden, die als een zuiltje om de stijl gerangschikt staan, springen bij volle bloei in lange spleten open. Gedurende de bloei wordt ook de stijl van de stamper langer. Hierdoor wrijft hij langs de geopende meeldraden en komt zo in contact met het stuifmeel.

Hulp bij de bestuiving.
In principe kan de bestuiving dus goed verlopen zonder onze tussenkomst. toch nemen we best onze voorzorgen en is het bewegen van de bloem eigenlijk noodzakelijk om stuifmeel te doen loskomen.

Buitentomaten
Bij tomaten die in open lucht staan is de wind dan ook voldoende om het stuifmeel los te maken. Als er dan al een voordeel zou zijn aan het telen van tomaten in open lucht, dan is het dat misschien.

Serretomaten
In de kas is het bijna altijd nodig om het stuifmeel kunstmatig los te maken.

Bestuiving bij de beroepstuinders

Trillen met trilapparaat
In vaktaal noemt men dit “het trillen van de bloemen”. Bij beroepstelers werd dit destijds gedaan met een trilapparaat dat korte tijd tegen de steel van de tros gehouden werd. Dit werd vooral gedaan bij de vroege teelt van tomaten omdat dan de groeiomstandigheden het minst optimaal zijn.

Foto : trilapparaat.

trilapparaat tomaten

Trillen met stok
Bij een zomerteelt zijn de bloemen vruchtbaarder en komt het stuifmeel makkelijker los. Dan werd bij de beroepstelers het trillen dikwijls beperkt tot het “slaan tegen de draden of de touwen”. De plant werd dus bewogen door, al stappend tussen de rijen tomaten, de armen wijd open te houden en met een stok in iedere hand, de draden te bewegen door er rakelings langs te passeren.

Hommels
Sedert eind jaren tachtig werd het trillen op de bedrijven vervangen door hommels. Door een speciale kweektechniek werd het mogelijk hommels te doen vliegen op tomatenbloemen. Dat is niet zo vanzelfsprekend! Want, hebt u al eens bijen of hommels tomatenbloemen zien bezoeken in uw kas of in open lucht? Hoogstwaarschijnlijk niet. Tomatenbloemen zijn net zo min geliefd als een café zonder bier.

Bloemen zonder nectar.
Tomatenbloemen bevatten geen nectar! En dat is, voor zover mijn kennis over de voedingsgewoonten over hommels en bijen reikt, één van de essentiële voedingsstoffen waar bijen en hommels naar op zoek gaan. Enkel het stuifmeel is beschikbaar in tomatenbloemen, en gelukkig in grote mate. Doordat de hommelnesten in de professionele serres voorzien worden van “suikerwater” vliegen de hommels toch op de tomatenbloemen in kas. Zo verzamelen ze stuifmeel. Terwijl ze dit doen bewegen ze ook de bloemen en is de bestuiving verzekerd. Wanneer een hommel een tomatenbloem bezoekt, zal de bloem na enige tijd een bruinverkleuring van de meeldraadbuisjes laten zien. Zo gebeurt de  controle van de bevlieging.

Foto : hommels laten bijtsporen op de bloemen na.

hommel bijtsporen tomatenhommel bijtsporen tomaten

Bestuiven  bij de hobbytuinder.

Voor de hobbytuinder is het niet mogelijk om hommels dit werk te laten doen, al was het maar omwille van de kostprijs van één zo’n hommelnest. Wij blijven aangewezen op het trillen van de bloemen.

Drie tips bij het trillen van tomaten.

Wanneer trillen?

Het stuifmeel moet voldoende droog zijn om los te komen van de meeldraden. De stamper moet ook nog voldoende vochtig zijn opdat het stuifmeel er zou willen aan kleven.

Uit het bovenstaande leiden we af dat het ideale moment om te trillen zich voordoet in de  late voormiddag, en dat is -met het zomeruur in gedachten- rond 12 uur. Als je dan tegen de bloempjes tikt  zie je dikwijls het stuifmeel dwarrelen. Dit tijdstip geldt op een normale, ietwat zonnige dag. Regent het de hele voormiddag en klaart het in de namiddag uit, dan is 16 uur ook een goed tijdstip om te trillen.

Hoe trillen.

De beste manier is met een stokje of met de vingers tegen de tros van de tomatenbloemen tikken. Heb je veel tomatenplanten en vind je dit onbegonnen werk dan kan de planten zelf bewegen, bijvoorbeeld door tegen draden of touwen te slaan.

Hoe dikwijls trillen.

De stempel van de stamper is zelfs al enkele dagen voor de bloei ontvankelijk voor het stuifmeel. Drie tot vier dagen na het opengaan van de bloem is deze ontvankelijkheid het grootst. Daarna daalt dit snel. Daar kan je uit afleiden dat drie keer per week trillen voldoende is. Kies dan ook een zonnige dag uit, zodat het stuifmeel gemakkelijk loskomt.

Waarom volgt na bestuiving geen bevruchting.

– Te warm.

De optimale kiemingstemperatuur voor stuifmeel is 25°C. Bij temperaturen van 35°C is de kieming zwak en boven de 40°C lukt het niet meer. Vanaf 14°C neemt de kieming duidelijk af en bij 7°C is er geen kieming.
Zowel bij koude nachten (vroege voorjaar) als bij te grote hitte (zomer) kan het zijn dat er de vruchtzetting te wensen overlaat. Als de temperatuur langdurig boven de 35°C blijft zal de kieming van het stuifmeel niet meer goed verlopen. Waardoor de bloempjes geen vruchten vormen en afvallen. Of, in het beste geval “knopen” vormen, dat zijn tomaten ter grootte van een duivenei, die geen zaad bevatten.

Foto : slechte bevruchting na een hittegolf.

slechte vruchtzetting tomaten

Te zware vruchtbelasting

Als er onderaan de plant al enkele trossen zijn met zeer veel vruchten zal de plant energie tekort komen om nog een goede vruchtzetting te hebben bij de hoger gelegen trossen. Dit zal vooral te zien zijn bij grootvruchtige tomaten, vleestomaten in het bijzonder. Om te vermijden dat er geen vruchten komen op de vierde of vijfde tros is het belangrijk dat er bij de eerste trossen aan trossnoei gedaan wordt. Dit betekent dat we bij vleestomaten het aantal vruchten beperken tot 5-6 per tros. Vooral aanbevolen voor wie wil dat de plant ook later in het seizoen nog goed doorgroeit.

Foto : trossnoei, “punten” van de tros.

trossnoei tomaten trossnoei tomaten

– Zwak groeiende planten.

Planten die zwak groeien zullen ook moeite hebben om voldoende vruchtzetting te hebben. De kwaliteit van het stuifmeel neemt dan af. Planten met kurkwortel zullen daar zeker onder leiden.

– Dubbele bloemen

Soms zien we op tomatenplanten dubbele bloemen. Uit deze bloemen ontstaan steeds misvormde vruchten. Soms is dit eigen aan de soort. Soms is dit een tijdelijk fenomeen bij tomatenplanten die een te koude opkweek gehad hebben. Door de specifieke bouw van dergelijke dubbele bloemen verloopt de bestuiving niet altijd even goed. Hierbij denk ik aan Beefsteaktomaten. Dubbele bloemen hebben veel meer dan vijf kroonblaadjes en ook de stuifmeelkoker is veel breder. Uit dergelijke bloemen ontstaan altijd geribde, ietwat brede vruchten.

Foto : “dubbele” bloemen bij vleestomaten.

dubbele bloemen tomaten

– Zeer grote trossen

Het is niet altijd zo, maar als een plant zeer grote trossen heeft, kan het zijn dat een vrij groot percentage van de bloemen geen vruchten vormt. Hierbij denk ik met name aan enkele types Coeur de Boeuf en aan Beefsteaktomaten.

Foto : grote, vertakte trossen bij Coeur de Boeuf – type

grote trossen tomanten

Aardappelplaag, Aardappelziekte, Tomatenplaag, Tomatenziekte, fytoftora, Phytophthora infestans

voor-de-tomaten-ziektetomaten-ziekte-plaag-2de-tros Vergeet de tomaten niet! De aantasting kan zich razendsnel verspreiden. Wie denkt dat het allemaal wel meevalt komt vroeg of laat voor een onaangename verrassing te staan. Bovenstaande foto’s van een fervente tuinierster uit Engeland bewijzen dit.  ( bron : http://nipitinthebud.wordpress.com)

 

Afgelopen week waren de  nachten uitzonderlijk warm en viel er regelmatig regen. En dat betekent dus extra schimmeldruk. Met name de aardappelplaag kreeg afgelopen week diverse infectiekansen. Na de waarschuwing van vorige week voor de aardappelziekte bij aardappelen wordt het hoogtijd om ook aandacht te besteden aan de infectiekansen bij tomaten. Daartoe kunt u het herwerkte artikel Waarschuwing aardappelplaag, nu ook bij tomaten in open lucht  lezen.

Hulp gevraagd!
Bij het herwerken van dit artikel stootte ik op een eigenaardig probleem! Het lijkt dat er in Nederland geen enkel middel (meer) erkend is om de aardappelziekte bij tomaten in open lucht te bestrijden of te voorkomen. Terwijl in België zelfs de biologische telers een beroep kunnen doen op koperhoudende producten, blijkt dit in Nederland niet te mogen. Of sla ik de bal mis? Is het droog houden van de tomaten planten met extra bescherming de enige preventiemaatregel die men in het Noordelijk deel van de lagen landen ter beschikking heeft? Laat het weten op lezersbijdrage@plantaardig.com of in de reactiebox onderaan dit artikel.

In dit artikel vindt u een overzicht van alle artikels op de site over aardappelziekte, met veel foto’s en talrijke reacties van lezers. Laat ons hopen op een goede zomer, zodat de aardappelziekte ons niet te veel kopzorgen baart.

Klik hier om de tien artikels over aardappelziekte te lezen.

 

Tomaten telen zoals vroeger.

Update juni 2010 : een reactie over verspenen van tomaten van iemand die 60 jaar geleden bij een tomatenteler werkte vind je onderaan dit bericht.
Van zaad tot tomaat, deel 1. Prachtig mooi verslag met unieke beeldmateriaal van hoe in het verleden tomaten werden gekweekt in het Westland. Gemaakt door L.W. Koppenol.

Collega Guy van www.houtwal.be maakte mij attent op de film van zaad tot tomaat. Want het is een film, geen video! Het woord video was in 1962 immers nog niet uitgevonden. De film toont in 10 minuten de teelt van zaad tot oogstbare vruchten.

Voor beroepstuinders is dit pure nostalgie, maar misschien kan de (beginnende) hobbytuinder er wel wat vanopsteken. De professionele kweekmethode van toen leunde nog heel dicht aan bij de teeltmethodes van de hobbytuinder. Ik heb eventjes een overzicht gemaakt van wat op deze film te zien is. Ook toen ging men al enten!

  • 00:29 Aandrukken zaaigrond met plankje, de bakjes zijn helemaal bedekt met grof wit zand.
  • 01:00 Zaaien : verdelen van de zaadjes met de losse hand
  • 01:10 De plantjes zijn gekiemd, geen idee hoe de zaden afgedekt worden en de zaaikistjes behandeld worden, dit is niet te zien op de video. Er wordt wel zeer dicht opeen gezaaid.
  • 01:25 Wat vroeger wel meer gebeurde: een eerste maal verspenen in verspeenkistjes het zijn zeer jonge zaailingen, slechs zaadlobben te zien.
  • 02:35 Eerste echte blaadjes gevormd, verspeenkistje dicht gegroeid.
  • 02:44 Perspotjes stampen. Blokgrootte 9 cm.
  • 03:10 Verplanten : Overplanten van de plantjes in grote perspotten. Dit zijn vrij grote planten
  • 03:45 Verspenen : Ook in perspotten zetten, maar dan wel veel kleinere planten, de tussenstap van verspenen in verspeenkistjes is nu blijkbaar ook al overgeslagen
  • 04:12 Ja wel! Enten. De zoogenting in jong stadium. Zeer interessant Lees verder Tomaten telen zoals vroeger.

De teelt van tomaten in potten, deel 2 (Toch kurkwortel in pottenteelt?)

Dit artikel van Herman De Moor is deel 5 in de serie over de strijd tegen bodemmoeheid bij de teelt van tomaten in de serre (kas) bij hobbytuinders. Het is een vervolg op het artikel, de teelt van tomaten in potten, waaruit bleek dat de groeikracht en opbrengst op spectaculaire wijze kon verbeterd worden.  De teeltwijze werd in 2009 licht aangepast, onder andere het grondmengsel. Deze aanpassingen vind je in dit artikel besproken. Het goede resultaat daarvan kan je zien op de foto’s.

Maar misschien kan het toch nog beter, want tot onze grote verrassing werd een beetje kurkwortelaantasting vastgesteld op de in pot geteelde tomaten. Ook twee andere lezers-hobbytuinders stelden dit vast en berichtten daarover. Hun ervaringen lees je ook in dit artikel. Over de omstandigheden en oorzaken komt Herman in dit artikel uitgebreid terug. Dit artikel wordt afgesloten met enkele aanbevelingen om de kurkwortelaantasting tot een minimum te herleiden en zo een nog beter resultaat te bekomen.

Aanpassingen aan de teeltwijze van 2008
Zoals aangekondigd werd in 2009 getest met een aangepast grondmengsel, namelijk 50% goede potgrond, 35% tuingrond en 15% grof zand. De bedoeling van de test was de doordringbaarheid van het mengsel te verbeteren zodat de watergift gemakkelijker in de diepte zou doordringen.
Daarenboven werd ook een plastic gietbuis (diameter 30mm, zonder gaten) ingeplant tot op de bodem van de pot, halfweg tussen de stengel en de zijwand van de pot.
Hierbij hoopte ik, door vanaf de 3de bloemtros water te geven in de buis, aan het wortelstelsel beneden in de pot, voldoende water beschikbaar te stellen.

Vaststellingen tijdens de oogst :

° twee planten (Harzfeuer F1 en Fandango F1) vertoonden een tijdelijke groeistop waarbij ‘s avonds de bovenste bladeren verslapten en dit ondanks een gelijke watergift voor alle planten in de kas.
Na vroegtijdig toppen (4de bloemtros) bleek het uiteindelijke teeltresultaat nog aanvaardbaar.

° Rivièra F1 (Coeur de Boeuf type) had een opmerkelijk klein wortelstelsel en  had meer water nodig dan de andere potplanten. Door vroegtijdig toppen was er uiteindelijk toch nog een goed oogstresultaat.

° één soort (Cristal F1) vertoonde op één plant “neusrot” op tros 3; het verschijnsel was tijdelijk en door vroegtijdig toppen was er nog een mooie oogst met grote vruchten.

Dat sommige soorten meer water vragen dan andere of gevoeliger zijn voor neusrot (door een minder sterk wortelstelsel) is wel bekend, maar gezien de zeer goede resultaten van 2008, was ik toch verwonderd.

De teelresultaten bleken, achteraf beschouwd, toch nog erg goed mee te vallen.

Ter illustratie,hierbij enkele foto’s, genomen in juli vorig jaar, die dit goede oogstresultaat aantonen. Bemerk ook de gietbuis in de potten waarvan hierboven sprake.

Tamaris F1.

Tamaris F1, tomaten telen in pot ter bestrijding van bodemmoeheid.

Fandango F1 + Harzfeuer F1

Fandango en Harzfeuer, tomaten telen in pot ter bestrijding van bodemmoeheid.

Hobby F1

Hobby F1, tomaten telen in pot ter bestrijding van bodemmoeheid.

Cristal F1

Cristal F1 , tomaten telen in pot ter bestrijding van bodemmoeheid.

Rivièra F1

Riviera F1. Tomaten telen in pot ter bestrijding van bodemmoeheid.

Vaststellingen tijdens het rooien van de wortelstelsels op einde oogst :

 

° De wortelstelsels van alle planten waren dit jaar,in tegenstelling met 2008, flink ontwikkeld beneden in de pot en ver doorgegroeid in de kasgrond onder de potten.

° Alle wortelstelsels waren, over gans de hoogte, in lichte mate aangetast door de kurkwortelschimmel.
Hier zie je de foto’s van Harzfeuer, Cristal, Tamaris en Hobby. Klik op de foto’s voor vergroting.

DSC00606 DSC00607

DSC00608 DSC00609

° De doorgegroeide wortels (stukken tot 30 cm lang) waren wel vrij sterk aangetast. Zie onderstaande foto’s. Klik op de foto’s voor een vergroting.

DSC00610 DSC00611

Vaststellingen bij potteelten van  twee collega’s hobbytuinders, met dank voor hun gewaardeerde medewerking.

 

° Willy Teirlynck gebruikte grote potten van 35 cm hoog, gevuld met 100% potgrond. Ze waren voorzien van een gietbuis tot op 3 cm van de bodem en deze werd gebruikt vanaf de 2de bloemtros in de buis. De potten hadden ook grote, zelf  geboorde gaten. Toch was er géén kurkwortel aantasting op de wortels in de pot. Gezien de diepte van de potten waren de wortels niet doorgegroeid in de kasgrond en het ganse wortelstelsel was ok.

Eén overblijvende plant werd, met slechts 15 cm potgrond gevuld en géén gietbuis, bovenop de kasgrond geplaatst. Bij deze ene plant bleek tijdens het rooien dat  gans het wortelstelsel stevig doorgegroeid was in de kasgrond en volledig aangetast was door de schimmel.
De aantasting gebeurde door het doorgroeien van het wortelstelsel door de geboorde gaten én er was geen gietbuisje gebruikt  bij deze ene plant.

° Daniel Lenssens liet, na de oogst van 2008, al zijn potten (zonder geboorde gaten) overwinteren in de grond. De grond in de potten én de kasgrond was toen reeds aangetast door de kurkwortelschimmel.
In de lente van 2009 werden zijn potten één per één leeg gemaakt, niet afgewassen maar wel volgegoten met water na het geven van een weinig kalkcyanamide op de potbodem.
Daarna werden de potten gevuld met het mengsel,zoals aangeraden in het artikel. Slechts een deel van de potten werden voorzien van gietbuizen tot op de potbodem.
Bij het rooien bleken alle planten aangetast door de kurkwortelschimmel. De oogstresultaten vielen weliswaar nog heel goed mee en waren beduidend beter dan in 2007.

De aantasting was hier dus aanwezig in potten zonder geboorde gaten en zowel in potten zonder als met gietbuisjes.

Toch kurkwortelaantasting bij de teelt in potten? Vaststellingen en oorzaken.

1) Het nieuwe grondmengsel blijkt bevredigende resultaten te geven.

Er werd wel degelijk vastgesteld dat, onafhankelijk van het gebruik van gietbuisjes, het wortelstelsel duidelijk meer ontwikkeld was in de diepte. Er is dus geen voorlopig geen reden om andere grondmengsels uit te testen.

2) De vaststellingen brengen aan het licht hoe agressief deze schimmel wel is. Nergens op het web was informatie, toegankelijk voor een leek, te vinden omtrent de manier waarop de schimmel zich ontwikkeld en voortplant.

De gaten in de pot werden oorspronkelijk aangeraden om te vermijden dat het wortelstelsel te beperkt zou blijven, om minder last te hebben van stilstaand water en de waterbuffer te vergroten. Dat er aantasting van de wortels zou zijn bij het naar buiten groeien was te voorzien, maar dat die aantasting de pot binnenkwam en het wortelstelsel zou besmetten was niet voorzien.

Voordeel blijft wel nog steeds dat het langer duurt vooraleer de wortels aangetast worden. Uit de bovenstaande foto’s blijkt een gezonder wortelstelsel dan wanneer er in de grond geteeld zou zijn. Men zou er kunnen van uit gaan dat in het begin van de teelt, eventueel tot aan het toppen, de aantasting gering is en de plant dus zijn vruchten goed kan laten uitgroeien. Aldus verhindert de kurkwortelaantasting de planten niet om tot volle wasdom te komen en de vruchten groot te laten uitgroeien.
Moest er geteeld geweest zijn in de vollegrond van de kas, dan zou de plant  moeite gehad hebben om tot volle wasdom te komen en zo bij de 4de-5de tros blijven steken zijn in de groei.

In mijn eigen teelt en bij die ene plant van Willy’s teelt was de oorzaak van de kurkwortelaantasting te wijten aan het doorgroeien van de wortels door de geboorde gaten in de potbodem.

In de teelt van Daniel was de aantasting niet te wijten aan doorgroeien van de wortels want er waren géén gaten geboord in de bodems.

De echte oorzaak lag hem hier enerzijds in het hergebruik van eerder(2008) aangetaste potten en anderzijds in het doorspoelen van de potten, ter plaatse in het oude plantgat.

Eindconclusies en Aanbevelingen:

 

1.  Diepere potten

Hoe dieper de potten, hoe minder kans op doorgroeien van de wortels. Potten van 20 liter en 30 cm diep zouden wel eens de norm kunnen zijn.

2. Geen grote gaten in de potten meer maken.

a) Géén bijkomende gaten meer maken in de potbodem. De reeds aanwezige (kleine) gaatjes moeten wel steeds open gelaten worden.

b) Indien u over bestaande potten mét grote gaten beschikt en deze wil hergebruiken, kan u het volgende doen.  Leg in de pot een stevige, voldoende dikke, plastiekfolie. Maak daar dan de gaten in  op dezelfde plaats als de grote gaten van de pot, maar dan kleiner.

c) Ook de methode “pot-in-pot” zou een oplossing kunnen zijn.Hierbij heeft de buitenste pot grote gaten; in de binnenste pot (zonder bijkomende gaten in de bodem) staat de plant.
Hierbij zou men op de bodem van de buitenste pot wat hard materiaal kunnen plaatsen zodat de binnenste pot wat hoger uitsteekt. De ruimte onder de binnenste pot kan dan eventueel het teveel aan water opvangen. Bovendien kan, indien dit nuttig is tijdens de teelt, de binnenste pot gedraaid worden teneinde de plant een andere lichtinval te geven.

3. Potten ontsmetten

Alle potten grondig ontsmetten ( bv. met bleekwater) en daarna grondig naspoelen vooraleer ze (opnieuw) in te graven in de kasgrond.

4. Potten hoger zetten

De potten ongeveer 5 cm boven de grond laten uitsteken en opletten dat er geen vervuilde aarde terecht komt tijdens de teelt.

5. Potten niet in de moestuin of serre leeg maken.

Bij het legen van potten, waarvan het grondmengsel besmet is, de inhoud van de pot NIET deponeren in de groentetuin of composthoop.

6. Aangetaste wortels niet op de composthoop

Door kurkwortelschimmel aangetaste wortels niet  op de composthoop gooien.

7.  Gebruik van de gietbuisjes

Het gebruik van gietbuisjes is nuttig. De watergift via de buis dient wel beperkt te zijn in timing (vanaf 3de bloem) en hoeveelheid water en frequentie.

8. Het gebruik van kalkcyanamide blijkt geen preventief of curatief middel te zijn in de bestrijding van de kurkwortelschimmel en dus eigenlijk overbodig.

9. De potten bovengronds plaatsen bovenop de vervuilde kasgrond is geen optie. De temperatuur in een kleine hobbyserre (hobbykas) kan hoog oplopen. Het wortelstelsel van de tomatenplant blijkt daar slecht op te reageren en mogelijks kan een korte of blijvende groeistop hiervan het gevolg zijn.

Update oktober 2010, na waarnemingen door Herman bij planten die al een tijdje afgeknipt waren, maar waarvan de wortels nog niet gerooid waren.
“Controle op het al of niet aanwezig zijn van kurkwortel gebeurt, plant per plant, en dit onmiddellijk  na het plukken van de laatste vruchten van die plant. Zo ben je zeker dat het wortelstelsel nog actief is op het ogenblik van de controle. Controleren als de allerlaatste plant afgeoogst is  zorgt ervoor dat het wortelstelsel al aan het afsterven is, zodat je verkeerdelijk de indruk hebt dat er een hevige kurkwortelaantasting is.”

Beste lezer, aarzel niet om vragen te stellen of uw bevindingen mee te delen.

Je eigen snoeptomaatjes telen.

De snoeptomaatjes zijn een trend (Tommies©, TomBons©, Candiezz©).

Twee jaar geleden zag je ze zelden. Nu vind je ze bij de meeste supermarkten, soms in plastic doosjes, soms in bekers én in echte snoepzakjes. De snoeptomaatjes zijn, zoals soms gedacht wordt,  niet de gekende ronde cherrytomaatjes. De snoeptomaatjes bevatten net iets minder sap en het velletje is iets meer krokant, waardoor ze nog makkelijker en zonder morsen weg te happen zijn op op kantoor of op het werk, voor TV, in de wagen, of door de kinderen thuis en op school.TomBons_snoeptomaatjes 
candiezz_snoeptomaatjesDe moderne F1 rassen van de snoeptomaatjes zijn feitelijk zeer kleine  en zeer stevige mini pruimtomaatjes (Santa-types) De smaak is uitstekend, ze zijn ongevoelig voor scheuren, hebben een blinkend uiterlijk en zijn na de oogst lang houdbaar. Ze hebben een vruchtgewicht van ongeveer 10 gram. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat Santella een wel 2 keer zo hoog lycopeen- en suiker gehalte heeft, als dat van een  gewone tomaat.

Rassen en exclusiviteit voor de beroepstuinbouw
De commercieel geteelde snoeptomaatjes zijn o.a. afkomstig van twee rassen :  Ministar F1 (Sakata) en Santella F1 (Western Seeds). Het zijn mini-pruimtomaatjes van het type “Santa”. Voor deze rassen geldt een exclusiviteitsrecht, dat wil zeggen dat slechts enkele telers dit ras mogen telen op een vastgelegde oppervlakte.

Vrij te telen door de hobbytuinder
Eigenaardig genoeg geldt dit exclusiviteitsrecht niet voor de particuliere zaad- en plantenverkoop. Zo kan je bij Vlaams Zaadhuis zaden bestellen van het ras Ministar. En kan je in het voorjaar in sommige tuincentra planten kopen van het ras Santella, geteeld door Superprof.

Proef
Van Superprof, dat planten teelt voor diverse tuincentra, kreeg ik enkele tomatenplantjes van het ras Santella om uit te proberen. En het werd een meevaller, echt niet verwacht. Zeker een aanrader voor wie eens iets anders wil. Het plantmateriaal wordt aangeboden in een ruime 10 cm pot. De planten op de foto zijn nog niet zo groot en kunnen nog wat verder opgekweekt worden in hun ruime pot. Uitplanten kan je, indien nodig, uitstellen tot net voor de bloei van de eerste tros. snoeptomaatjes vruchtgewicht is 9 gram

De plantjes worden aangeboden als Mini-Roma tomaten. Maar er zijn ook Mini Roma tomaten waarvan de vruchtjes nog net iets groter zijn dan deze zeer kleine snoeptomaatjes. 

En daar zit nu net het verschil : de echte snoeptomaatjes zijn heel klein, en mogen eigenlijk niet meer wegen dan 9-12 gram. Veel van de aangeboden “Grape” tomaten (= “druiven” tomaatjes zoals ze wel eens genoemd worden) zijn dikwijls groter met vruchtgewichten tot 20-25 gram. En dan is het snoepgehalte ervan  sterk verminderd.

Mini-Roma Santella plantgoed van Superprof

Plant- en vruchteigenschappen
pruimtomaatjes santellaDe groeikracht van Santella is zeer goed. De teelt schept dan ook geen enkel probleem. Doordat de groeikracht zo goed is en het een kleinvruchtige soort betreft kan je best meteen drie stengels per plant telen. Koop je twee plantjes, dan heb je korte tijd daarna eigenlijk zes planten. Dat is voldoende om zo twee tot drie keer per week een aardbeidoosje met snoeptomaten te kunnen plukken. Hou dus, na de bloei van de eerste tros enkele extra dieven aan om te dienen als extra stengel op dezelfde plant. 
Als je dan toch een  nadeel wil noemen, dan is dat misschien de vrij gerekte groei, waardoor de planten een weekje vroeger het dak van de serre zullen bereiken. Top ze dan echter niet, maar laat de toppen van de planten terug naar beneden komen, best over een horizontaal gespannen draad.  De vruchtdracht is overvloedig. Het zijn zeer grote, langgerekte en vertakte trossen. De vruchtjes hebben in onrijpe toestand een groene kraag, maar dit belet niet dat de kleuring van de vruchten zeer goed is. Je kan de vruchten zeer lang aan de plant laten hangen, zonder dat ze plots gaan barsten (iets waar veel cherrytomaten wel zeer gevoelig voor zijn).

 snoeptomaatjes in de keuken

Wacht met oogsten tot de vruchten dieprood verkleurd zijn. Oogsten met een kroontje is vrij moeilijk en als het al lukt, dan valt het kroontje er binnen de kortste keren vanzelf af. De vruchten zijn stevig en schitteren in het licht. De smaak en de knapperige ‘bite’ van deze tomaatjes zijn uniek.grape tomaten, santa type, druiventomaatjes dus.

 

Besluit : Zowel de groeiwijze, de vruchtkwaliteit en nog het meest de sublieme smaak en het bijtgevoel van deze tomaatjes zijn een echte meevaller. Een soort waarvan je toch een tweetal planten moet in de kas staan hebben zodat je altijd wat tomatensnoepjes bij de hand hebt.

PS Ondertussen is van het aardbeidoosje gevuld met druiventomaatjes dat hier op het aanrecht staat nog maar de helft over. Ze verdwijnen langzaam maar zeker, één per één door voorbijwandelende huisgenoten :-)

Paarse bladeren bij de tomaten

Ter inleiding

Bij het lezen van de titel van dit kleine artikel zal er bij een aantal hobbytuinders DSC00197waarschijnlijk een lichtje gaan branden.

Mogelijks hebben sommige lezers er al mee te maken gehad, in min of meerdere mate en voornamelijk in het bovenste deel van de tomatenplant (de jongste bladeren dus).
Misschien is na verloop van tijd het verschijnsel geleidelijk aan verdwenen en heeft men er feitelijk geen last van gehad. In dat geval heb je geluk gehad want het kon veel slechter aflopen voor uw plant. Dat ondervond ik in 2008 dubbel en dik.

Dit artikeltje geeft aan wat mogelijke oorzaken kunnen zijn van de paarsverkleuring van de jonge bladeren en welke maatregelen en voorzorgen er kunnen genomen worden.

Omdat, bij mijn weten, in de literatuur of op internet, het verschijnsel nog niet besproken is, heb ik mijn ondervinding met de lezer(s) van “plantaardig.com” willen delen.

Het probleem

Ruime tijd geleden (in de loop van 2007) kwam het verschijnsel ter sprake. Luc Dedeene had tijdens een bezoek aan een volkstuin, het verschijnsel opgemerkt en vroeg zich af of dit in mijn teelt ook het geval was. Bij nader onderzoek op mijn buitentomaten waren, in beperkte mate, paars wordende bladeren te vinden op een paar planten aan de rand van het teeltbed.

Tijdens het opkweken van het plantgoed had ik ten andere al geconstateerd dat de stengels van het plantgoed soms lichtpaars kleurden na een periode van koude tijdens het opkweken.

Luc en ikzelf waren, gezien het feit dat de teelt gebeurde in een koude periode, van oordeel dat het verschijnsel te maken had met koude.

Vandaag moet ik concluderen dat inderdaad lage temperaturen tijdens de teelt de oorzaak is maar eveneens koude wind of langdurige tocht waaraan de tomatenplant blootgesteld wordt

Sinds onze eerste conclusie in 2007 heb ik,telkens ik een tomatenteelt van een andere hobbytuinder kon bezoeken,aandachtig nagegaan of het verschijnsel nog te vinden was en dit bleek het geval…

Al naargelang de ernst van de aantasting gaat het over paars wordende bladeren (beginnend aan de onderkant van het blad) van het bovenste deel van de plant (de meest recente bladeren dus) of slechts enkele kleinere jonge blaadjes in de kop van de plant.

Ik vond het verschijnsel terug in volgende gevallen:

  • In de kop van de buitenste planten van een buitenteelt(onbeschermd) van mijzelf en een bevriende hobbytuinder. Dit was in 2007. Het ging hier telkens om een aantasting van de buitenste planten van het bed die, weliswaar in volle zomer, regelmatig blootgesteld waren aan koude NO-wind.
  • Op één plant van een kasteelt bij een andere collega. De plant bevond zich achteraan de kas waar de collega een ventilator liet draaien wanneer het echt héél warm werd. Bij nader inzien zag ik de plant, telkens de ventilator draaide, met de bladeren wuiven. Tocht dus tijdens een zonnige periode.
  • Bij mijzelf op bijna alle niet-geënte tomatenplanten van de onbeschermde buitenteelt. Het betrof nog steeds hetzelfde perceel dat sterk onderhevig was aan de kwalijke NO-wind en de lage temperaturen van het teeltseizoen 2008. Omdat het slechte weer zo lang aanhield, gingen de meeste buitenteelt-planten (Hobby F1) in een bijna volledige groeistop en moest ik al heel vlug aftoppen en was de productie laag. Eigenaardig genoeg bleken 7 geënte planten daar echt duidelijk minder last van te hebben terwijl ze evengoed in dezelfde omstandigheden groeiden.
  • Bij mijzelf in 2008, op een niet geënte potplant(Hobby F1),die dicht bij de ingangsdeur van de kas stond. Tocht dus. De plant ging uiteindelijk ook in volledige groeistop. Het bovenste deel (30 tot 40 cm)  van de plant was aangetast. Alle andere bladeren verloren de blank die typisch is voor een gezonde plant. De tomaten tot en met de 3de tros dikten niet meer aan en werden op het eind van het seizoen onrijp geoogst.

Om het verschijnsel, in zijn ergste vorm, duidelijk te illustreren zijn 3 foto’s van deze potplant toegevoegd.

* De eerste foto is genomen in de kas op 20/06/08 toen de plant nog in volle groei was t.t.z. 3 trossen met tomaten en 4de bloementros in ontwikkeling. DSC00166

* De tweede foto dateert van 13/07/08 en toont de volledige plant na verwijdering uit de kas.DSC00197

* De derde foto dateert eveneens van 13/07/08 en is een detailfoto van het bovenste deel van de plant

DSC00198

Conclusies

Algemeen

* Het verschijnsel kan heel beperkt en nauwelijks merkbaar zijn en weinig invloed hebben op de groei van de plant; er zal misschien een minimale groeivertraging geweest zijn maar een gezonde plant zal daar zonder moeite doorheen groeien.

* Blijkbaar zijn ook kastomaten gevoelig voor het verschijnsel. Eigenlijk niet zo verwonderlijk omdat bij het opwekken van tocht door ventilators of door het maken van “tochtbanen” door het openen van vensters en deuren, men grote temperatuurschokken teweegbrengt voor het gebladerte van de planten. Daarenboven wordt de bladvochtigheid dunkt mij sterk beïnvloed in de kas-omgeving door tocht.

* Dat de geënte planten in de buitenteelt daar blijkbaar minder last van hadden zal wel te maken hebben met de groeikracht van het wortelgestel en het recuperatievermogen van deze planten. Alhoewel geënte planten normaal gezien terug te vinden zijn in een kas-omgeving, hebben ze, naast hun resistentie tegen wortelziekten, ook een nog een bijkomende waarde bij de openlucht-teelten.

* In elk geval heeft het probleem naast pure lage temperaturen ook duidelijk te maken met langdurige tocht (zelfs in de kas). Indien tegelijkertijd ook nog de watergift (door langdurige regen) buiten proportie is, kan het recuperatievermogen van de plant alleen maar kleiner worden…

Maatregelen en voorzorgen ter voorkoming van het probleem

In de kas-omgeving

windhaan

* Vermijden van “tochtbanen” als gevolg van het openen van vensters en deuren. Dit is de reden waarom  bovenop de kas een windhaan geplaatst werd. Ik beschik over 2 x 2 ramen in het dak en 2 ingangsdeuren. Bij het openen van deuren en ramen zorg ik ervoor dat langs de zijde van de windrichting de ramen en deuren minder wijd openstaan en meer langs de andere zijde, zodat er  niet teveel wind binnenkomt in de kas en anderzijds er toch nog voldoende ventilatie gebeurt langs de andere zijde. Dit is niet altijd evident om snel in te grijpen bij windrichting-wijziging.Met uitzondering van het scharnierpunt(in brons) is de volledige windhaan uitgevoerd in pvc en werkt uitstekend.

* Gebruik van ventilatoren voor ventilatie

Zelf heb ik er geen ondervinding mee maar  de plaatsing van een ventilatorsysteem moet wel degelijk goed doordacht gebeuren om tochtproblemen te vermijden.

– In de onbeschermde buitenteelt

* Een welbewuste keuze van de inplanting van het teeltbed is belangrijk, zeker ingeval van moeilijke weersomstandigheden gedurende het teeltseizoen.

* Afscherming langs de kritische zijde van het teeltbed ingeval de inplanting niet ideaal is.Opletten hier dat de planten nog voldoende licht krijgen en ook niet gaan verbranden bij sterke zon.

Het probleem is hiermee op tafel geworpen. Aan de lezer om te reageren met vragen,eigen oplossingen,…. —> Van mekaar kunnen we leren!!

Gekrulde bladeren in de kop van de tomatenplant : krulkoppen.

Ieder jaar in het begin van de teelt worden hier en daar ‘krulkoppen’ bij tomaat gesignaleerd. Krulkoppen zijn een signaal dat de plant heel wat energie over heeft en het gaat ook wel vanzelf weer over. Het verschijnsel is zichtbaar bij planten die al een week of drie geplant zijn, maar die nog weinig vruchten dragen. Toch is het interessant om even na te gaan wat de oorzaken zijn, want veel liefhebbers stellen vragen hierover.

 

Wat is het?
De hoofdnerf van de bladeren in de kop van de plant krult naar beneden en naar binnen toe, als een varkensstaartje. ’s Avonds is dit verschijnsel zeer frequent. ’s Morgens is het blad dikwijls min of meer recht, of in ieder geval veel minder gekruld.
Wat is de oorzaak?
Als de bladeren zich ‘s morgens wat ontkrullen is het probleem veel minder groot. Want dit betekent dat de plant overdag wel heel wat bouwstoffen (= assimilaten (suikers, zetmeel van de fotosynthese) aangemaakt heeft, maar die ’s nachts opnieuw kon gebruiken (=ademhaling, verbranding) voor de groei van bladeren, vruchten en wortels.
Blijven de bladeren ook ’s morgens zo sterk gekruld? Dan is dit een signaal dat de plant wel zeer veel reservestoffen aangemaakt heeft. De aanmaak van bouwstoffen door de fotosynthese is veel groter dan het verbruik ervan. Door het teveel aan fotosyntheseproducten die niet kunnen getransporteerd worden (zetmeel, suikers) krult het blad. Het verschijnsel gaat dan ook dikwijls samen met een donkere kleur (na de middag)van de bladeren, ’s ochtends zijn de bladeren dan weer bleker. De bladeren zijn ook korter dan we gewoon zijn.
Wat kan je er aan doen?
Korte en donkere bladeren zijn kenmerken die je ook ziet bij planten die heel veel zonlicht ontvangen.
– Een eerste maatregel om het ontstaan van krulkoppen wat in de perken te houden is ervoor te zorgen dat de planten tijdelijk wat afgeschermd worden voor de zon. Doe dit enkel indien het probleem te groot wordt.
– Ook kan het zijn dat de planten wat meer water kunnen gebruiken, dit zal immers het verbruik van de aangemaakte bouwstoffen stimuleren.
– Is er veel zon overdag en lage temperaturen ’s nachts dan zal de plant ’s nachts weinig bouwstoffen kunnen omzetten, met opnieuw een overschot tot gevolg.
– Krulkoppen komen frequenter voor bij sterk groeiende rassen.
– Krulkoppen zijn enkel waar te nemen de eerste weken van de teelt. Eénmaal de plant beladen is met twee tot drie trossen tomaten zal het verschijnsel vanzelf overgaan. Dan heeft de plant immers veel meer energie nodig voor de uitgroei van de vruchten.

Tot slot nog dit : je moet er ook niet teveel aandacht besteden aan dit verschijnsel. Want alles wat je doet om krulkoppen te vermijden zijn ook maatregelen die de groei afremmen. Neem enkel in extreme situaties maatregelen. Het verschijnsel gaat hoe dan ook over. Het enige wat overblijft zijn enkele bladeren aan de plant hebt die een ietwat ‘verfomfaaidd’ uitzicht hebben.

Tomaten : variëteiten kiezen (F1 hybriden 2008)

Tijdens de zomer van 2008 werden door mij acht vlot verkrijgbare rassen van tomaten vergeleken. De meeste, zijn verkrijgbaar in het ene of het andere tuincentrum. Zelden vind je ze allemaal in één en hetzelfde tuincentrum. Op één uitzondering na zijn het ook allemaal F1 hybriden. Ze werden gezaaid half maart en geteeld in de kas. U leest en ziet hier de resultaten. Behalve één ras voldoen ze naar mijn gevoel allemaal, en moet de keuze vooral gemaakt worden op basis van de kleur in het onrijpe stadium. Namelijk: zijn het donkergroene, halfgroene of bleke rassen? Wat dit betekent zie je wel op de foto’s. Ook de hardheid van de vrucht kan voor sommigen een parameter zijn.  Wens je tomaten zoals je ze bij de groenteboer ziet liggen, dan zijn er slechts enkele (bleke) rassen aanbevolen.

Wat vooraf ging
Dit nadat in 2007 al enkele F1 hybriden getest werden.  Dan werden Sampei F1, Tamaris F1 en Cristal F1 naar voor geschoven als goede rassen en deze voldoen vanzelfsprekend nog steeds. Cristal enkel als er geen bodemmoeheid is. Het zijn allemaal “bleke” rassen met een goede stevigheid. Je kan de foto’s en de resultaten van deze teeltproef bekijken
F1 hybriden bij tomaten : enkele rassen vergeleken(2007). Je leest er ook waarom we steeds kiezen voor F1 hybriden rassen.

***Opmerking. Voor de vruchtgrootte : vergelijk de foto’s, deze zijn steeds op schaal van het kistje waarin de vruchten liggen. Het kistje is 30 cm breed. Ook in het artikel 2007 werd gebruik gemaakt van deze kistjes.

Bespreking van de variëteiten

Agora F1 (Vilmorin)

Tomaar ras AgoraTomaat van het donkergroene type, dat wil zeggen een kraag die in het onrijpe stadium groener blijft dan de rest van de tomaat. Een goede groeikracht. De grote, licht geribde vruchten zijn niet helemaal stevig (kunnen lichtjes ingedrukt worden), maar zijn zeker stevig genoeg en dus lang genoeg bewaarbaar. De donkergroene kraag kleurt niet altijd even goed, er zijn soms enkele gele vlekken rond het kroontje. Grotere vruchten vertonen soms één enkele kleine sterscheur vanuit het kroontje. Maar dit is heel beperkt. Zeker en vast een goed ras voor wie zich kan verzoenen met het donkergroene type.

 tomaat ras agora

 

Supersteak F1 (Abraham Sluis, Garden Seeds)

supersteak tomaten ras

Deze Amerikaanse veredeling is voor mij de revelatie van 2008! Een aanrader voor wie van grote vleestomaten houdt. Ras van het bleke vruchttype. Ietwat eigenaardige, lang gerokken groeiwijze. Zeer grote trossen met dubbele bloemen en dus echte geribde vleestomaten (bonken). Een zeer goede opbrengst dank zij de grote vruchten.

De kleuring van de vruchten is goed. Niet echt intens donkerrood. De stevigheid van de vruchten is zeer goed. De structuur van de vruchten is dan ook echt vlezig. De tomaat is ideaal om te versnijden. Goed bewaarbaar. Vruchtgewicht gemakkelijk tot 400 gram, heel wat vruchten wogen meer dan 500 gram met uitschieters van 800 en 1000 gram. Misschien niet om de hobbykas mee vol te zetten, maar zeker de moeite om een paar planten te hebben voor wie houdt van grote vleestomaten.

 supersteak tomaten ras

Buffalo F1 (Bakker)

buffalo tomaten rasMooie, ronde, grote tomaat van het bleekgroene type. Zeer goede groeikracht, zeer mooie vorm, goede kleuring en stevige vruchten. Kortom, een echte handelstomaat die zo naar de veiling en de winkel kan. Dit ras was trouwens eind jaren tachtig een standaardras bij de Belgische en Nederlandse vleestomatentelers.

 

 

 

 

 

buffalo tomaten ras 

Coeur de Boeuf (Aveve)

coeur de boeuf aveveDeze Coeur de Boeuf is geen f1-hybride en eerder per toeval in deze proef terecht gekomen. Zelden zo’n rare tomatenplant gezien. Gekrulde bladeren tot en met. En alle bladeren vertoonden gele vlekken alsof het magnesiumgebrek was. Nochtans stonden alle andere rassen mooi groen. De plant zelf groeide veel hoger dan de andere rassen en vormde overmatig dieven. De vruchtzetting daarentegen was wel goed. De kleuring van de vruchten was echter ook slecht. En de vorm? Volgens mij zeker niet de echte ossehartvorm. De ossehartvorm staat wel op de verpakking, met een mooie rode kleur. In het echt zijn het eerder sterk geribde tomaten in diverse vormen met een rozige kleur. Mooi voorbeeld hoe je met de verpakking de inhoud kan verdoezelen.

Volgens mijn bescheiden mening zou het zonde zijn om de kleine hobbykas met dit ras te vullen.Coeur de boeuf oogst

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dona F1 (Vilmorin)

Dona F1 tomatenras

Van dezelfde veredelingsfirma als Agora F1 en wat betreft groeikracht en groeiwijze overeenstemmend met Agora F1. Maar de vruchten lijken beter mee te vallen dan deze van Agora F1. De vruchten zijn eveneens met donkergroene kraag (“Frans” type) maar toch minder opvallend dan Agora F1 (halfgroene type). Dit uit zich in een betere kleuring, en ook zijn er quasi geen sterscheuren aanwezig. De vruchten zijn nog altijd groot, maar iets kleiner dan Agora. Ook de hardheid van de vrucht is goed, je kan de vrucht enkel lichtjes indrukken, maar helemaal niet ten koste van de bewaarbaarheid. Ik zou dit tomatenras bestempelen als de “verbeterde” vorm van Agora F1. Zeker en vast een ras om eens uit te testen in de eigen situatie.

 Dona f1 ras tomaat 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Durinta F1 (Somers)

Durinta F1 tomaten

Een mooie, ronde tomaat met goede groeikracht. Vruchten wel vrij klein, maar wel met zeven of acht aan één langgerekt, mooi gevormde tros. Mits trossnoei ook te telen als trostomaat. Een stevige, donkerrode vrucht met goede kleuring, kortom een echte winkeltomaat voor wie niet houdt van de grotere (vlees)tomaten. Ook dit ras was tot voor kort een veel geteeld ras bij de beroepstelers. Dat het eigenlijk een grove trostomaat is blijkt uit de plukbaarheid. Er is niet echt een breukvlak op het kroontje waardoor het plukken van afzonderlijke vruchten al eens moeilijker gaat.

 

Rassen tomaten : durinta F1

Robin F1 (Sluis Garden)

Robin f1 tomatenvariëteit

Een bij heel veel hobbytuinders gekend ras. Een echte, geribde vleestomaat van het donkergroene type. De vruchten zijn toch wel tamelijk stevig. De kleuring is voldoende, ondanks dat het een donkergroen type is. De productie is zeer goed. Zeker een ras, het beproeven waard. Zowat vergelijkbaar met Agora F1. 

 

 

 

 

 

robin tomatenvariëteit

Trust F1 (Somers)

variëteit trust

Nog zo’n ronde vleestomaat die vijf jaar geleden nog volop door beroepstelers geteeld werd. Op het oog weinig verschil met Buffalo F1.
Uitstekende soort. Ook een stevige, mooi kleurende vrucht, dus een echte “winkeltomaat”.

 

 

 

 

 

 

variëteit trust

Tomaten in open lucht : enten of niet?

In het laatste deel van de artikelenreeks “Teeltverloop bij enten en pottenteelt van tomaten” beschrijft Herman De Moor zijn waarnemingen, en conclusies bij een teeltvergelijking van geënte en niet geënte tomaten in open lucht.

Tomaten telen met Herman.

Inleiding

Dit artikel beschrijft, als laatste van mijn 2008 tomatenteelt, de teelt van geënte en niet geënte tomaten in openlucht (onbeschermd). Bedoeling was om, voor de buitenteelt, in een door bodemmoeheid aangetaste grond, de vergelijking te maken tussen geënte en niet-geënte planten. Dit leidde tot heel wat interessant conclusies.

Voorbereidingen voor het planten.

* Basisbemesting na voldoende diep omspitten van de grond.
Opmerking : alle meststoffen voldoende diep door de grond inwerken.

– 100 gram/m2 zeewierkalk

– 300 gram/m2 koe-kip-paard mestkorrels (1)

– 100 gram/m2 blauwe korrel (12-12-17)

– 30 gram/m2 patentkali (30% + 10% Mg)

(1) eventueel te vervangen door goed verteerde stalmest (1,5 kg/m2), voldoende diep ingewerkt. (zie tabel voedingswaarden meststoffen, Groente en Fruit Encyclopedie, blz 32)

Teeltverloop

Van de 39 zelf opgekweekte tomatenplanten werden er 14 uitgeplant in de volle grond (de rest in de kas, zie vorige artikels in deze serie) waarvan :

* 7 x Hobby F1 (niet geënt) en in dezelfde rij, 3 x Hobby F1 (geënt)

* 4 x Tamaris F1 (geënt) in een 2de rij

De geënte planten waren afkomstig van mijn eerste zaaibeurt dd. 09/03/08.
De niet geënte planten maakten deel uit van een tweede zaaibeurt dd. 15/03/08, verspeend op 06/04/08

07/05/08        Uitplanten onder koepel

De 10 Hobby F1 planten worden een beetje vroegtijdig uitgeplant en omwille van de kans op koude nachten onder een koepeltje afgedekt met geperforeerde plastiekfolie (foto) uitgeplant.
Ondertussen zijn nog viertal geënte Tamaris F1 planten verplant in grotere potten (diameter 13 cm). Dit is dezelfde methode als in 2007, en is om eens de verschillen te controleren in opgroei van dit systeem t.o.v. het vroegtijdig uitplanten onder koepel. (zie voor beide teelttechnieken het artikel Tomaten te groot?)

14/05/08        Uitplanten van de 4 Tamaris F1, rechtstreeks in volle grond (2de rij).

20/05/08       De planten zijn nu ongeveer gemiddeld 35 cm hoog DSC00081

Er is geen enkel verschil op te merken in de opgroei. Planten, opgegroeid onder de koepel, zijn even groot als de 4 Tamaris F1 planten afkomstig van grotere potten en later geplant.
Bovendien blijkt dat er geen verschillen zijn tussen  geënte en niet-geënte planten.

01/06/08        Eerste behandeling tegen de aardappelplaag

16/06/08        Stand van zaken i.v.m. bloemvorming

– Hobby, niet geënt, staat nu in 2de bloemtros

– Hobby en Tamaris, geënt, staan slechts in 1ste bloemtros.

Vandaag wordt ook voor de 3de maal gespoten tegen de aardappelplaag.  De planten doen het  nog steeds uitstekend; hetzelfde kan niet gezegd worden van het weer.

Overzicht buitenteelt tomaten 2008.

30/06/08        Eerste bijvoeding met roze korrel

Indien er weinig regen is kan de bijvoeding, zoals in de kas, gegeven worden in opgeloste vorm. Als de grond al vochtig genoeg is, wordt de bijbemesting gegevens door lichtjes in te werken rond de voet van de plant (5 gr/plant), wat overeenkomt met 2,5 liter bijvoeding in opgeloste vorm per plant.

05/07/08        Wat een weer!

Invloed koude wind op de buitenteelt van tomaten  DSC00195 DSC00194

De laatste tijd heeft het niet alleen geregend maar bovendien zijn er vaak periodes van sterke noord-oostenwind die heel kwalijk blijken te zijn voor de niet geënte Hobby-planten.
Het weer geeft aanleiding tot sterk opkrullen van de bladeren en verminderde groei van de nochtans zeer resistente Hobby plant. Bovendien voelen de bladeren bijzonder hard aan alsof alle vocht eruit zou zijn. Blijkbaar is de koude wind in combinatie met het uit evenwicht gebracht wortelstelsel (tgv de vele regen) de boosdoener.

Opmerkelijk hebben de geënte planten daar véél minder last van, tenzij een licht verminderde groei. Dit bevestigt wat ik, omtrent de eigenschappen van de resistente onderstam, vond op het internet, namelijk dat het wortelstelsel van de onderstammen beter wateroverlast aankan zonder hiervan nadelige effecten te ondervinden.

09/07/08        Gietbeurt met patentkali in vervanging van bijvoeding met roze korrel

Gezien de groeistop bij de niet-geënte Hobby-planten, is het nu allicht beter de vruchtvorming te verbeteren op de bestaande trossen. Over de invloed van Kalium en hoe je te werk gaat bij het toedienen van patentkali, lees je in dit artikel.

11/07/08        Aftopping op 4 trossen en 5de behandeling tegen aardappelplaag.

Het aftoppen op 4 trossen is in de onbeschermde buitenteelt gebruikelijk.  Het teeltseizoen is sowieso korter dan de kasteelt. Het komt er nu nog op aan om de vruchten nog zoveel mogelijk te laten aandikken. Voor de niet geënte planten Hobby-planten zal dit niet evident zijn gezien hun slechte staat.

Het slechte weer, meer speciaal de vinnige noord-oostenwind, blijkt bijzonder schadelijk te zijn geweest.

Dit bewijst dat in, onbeschermde buitenteelt, de positionering van het teeltbed erg belangrijk kan zijn ingeval van ongunstig weer.

In 2007 was het, voor de meeste hobbytuinders met buitenteelt, een bijzonder slecht seizoen. De meeste teelten waren, gezien de vele regendagen, aangetast door de aardappelplaag. Toen was er geen noord-oostenwind en had ik, dank zij veelvuldig spuiten tegen de aardappelplaag,toch nog prachtige resultaten (2007-artikel buitenteelt, deel 8).

30/07/08       Verschillen in groei tussen geënt en niet geënt.

Dank zij een goed uitgebouwd wortelstelsel blijken geënte planten, minder last te hebben van slecht en ongunstig weer.DSC00222 

Bovenstaande foto  toont duidelijk het verschil in gebladerte aan van de niet-geënte planten (vooraan op de foto) t.o.v. de geënte planten (achteraan op de foto).

Onderstaand foto toont nog eens detail van het minder aangetaste gebladerte van de 4 geënte Tamaris F1 planten. Dit heeft ook zijn invloed gehad op het aandikken van de trossen na aftoppen.

DSC00223

04/08/08        Eerste rijping op Hobby (niet geënte)

06/08/08        Eerste rijping op geënte Tamaris en achtste (laatste) spuitbeurt tegen de aardappelplaag

09/08/08        Eerste rijping op geënte Hobby

24/08/08        Bladsnoei rondom de trossen

Om het rijpen van de vruchten te verbeteren is bladsnoei van bladeren rondom de trossen een goede actie. Op dit tijdstip van het teeltseizoen kan het rijpen van vruchten,die verdoken kunnen zitten achter het gebladerte, de late zomerzon toch nog een beetje opwarmen. Voor goede rijping is geweten dat warmte en niet het licht bevorderlijk zijn.

Voor de laatste vruchten kan dit, gezien koudere nachten en minder warm weder, wel eens nuttig zijn.

28/09/08        Rooien van alle planten en bekijken van de wortelstelsels.

Wortelstelsels buitenteelt tomaten

Bij het rooien blijkt, zoals voorzien, dat de wortels van de geënte planten mooi wit tot lichtbeige zijn terwijl alle niet-geënte planten wortelstelsels hebben die in min of meerdere mate bruin tot donkerbruin waren, met nog zeer weinig witte worteltjes. Duidelijk is hier ook de kurkwortel-schimmel al aanwezig. Dat dit eveneens het geval is voor de kasgrond zal ook blijken bij het ruimen van de planten in de kas (zie tomaten ruimen? bekijk de wortels).

Conclusies

Naast mijn bedoeling om met deze teelt het al of niet aanwezig zijn van bodemmoeheid (kurkwortel dus) aan te tonen op de geënte en niet-geënte tomatenplanten, hoopte ik ook dat de vergelijkende test mij zou toelaten bijkomende voordelen van de teelt van geënte tomaten, in de onbeschermde buitenteelt, aan te tonen.

Aangezien ik onverwachts, ten gevolge van ongunstige weersomstandigheden, te maken had met een abnormaal slechte teelt van de niet-geënte Hobby F1 planten, ben ik enigszins beperkt in mijn vergelijkingen. Toch heeft die tegenvaller mij uiteindelijk nog een aanduiding van het weerstandsvermogen en recuperatievermogen van geënte tomaten gegeven.

Vandaag hebben we de mogelijkheid om, via zelfkweek of aankoop van geënte planten in een tuincenter, aan geënte plantenteelt te doen in onbeschermde buitenteelt.

De vraag is wat de voordelen daarvan kunnen zijn.

Andere belangrijke vraag is of er speciale aandachtspunten zijn voor deze buitenteelt.

Om daarop te antwoorden heb ik de conclusies opgevat als een vraag/antwoord lijstje.

1- Wie heeft nood aan geënte planten?

Als je het probleem van kurkwortel in de buitenteelt vaststelt en vruchtafwisseling geen oplossing biedt, dan is, naast vervanging van de grond, geen andere keuze dan met geënte tomatenteelt te starten. Het kweken in potten is, als je een goede productie wil, eerder voorbehouden voor de kasteelt en is daar reeds moeilijk genoeg (artikel kweken in potten/2008)

2- Kweek ik dan zelf de geënte planten of koop ik ze in een tuincenter?

* Wie het niet ziet zitten om zelfkweek te doen en het nodige geld wil besteden voor aankoop in een tuincenter is meteen geholpen. Aankoop is uiteraard een kostelijker zaak dan zelf opkweken.

* Wie echter de nodige tijd wil vrij maken en het zelf opkweken ziet zitten, geniet van enkele voordelen t.o.v. aangekochte planten.

– je bepaalt zelf (voorlopig nog beperkt) op welke variëteit onderstam er geënt wordt.

– je kiest welk ras je zet op de onderstam: dit is naar keuze bv. ronde tomaat, vleestomaat, waarmee niet gezegd is dat alle variëteiten even grote voordelen zullen bieden en aan te raden zijn. Sommige variëteiten zijn niet geschikt voor de teelt in open lucht.

– je hebt vrijheid van timing van aanplanting aangezien je zelf kweekt, in tegenstelling tot aankoop. Tuincentra stellen de planten vrij vroeg, vanaf april ter beschikking. Dit is dikwijls te vroeg voor de buitenteelt (te planten na half mei).

– je kiest bij zelfkweek of je een plant wil met één of twee stengels(zie mijn commentaar hieromtrent in punt 5 van dit hoofdstuk)

3- Wat zijn de voordelen van geënte tomatenteelt in openlucht t.o.v. niet geënte planten?

* Het probleem van bodemmoeheid (kurkwortel) is, door het feit dat de onderstam resistent is tegen verschillende wortelziekten, omzeild.

* De groeikracht van de plant is door het gezonde wortelstelsel groter en de groei gaat langdurig door.

* Bij slechte weersomstandigheden zal de plant daarna vlugger haar groei hernemen. (zie de commentaar hierboven in “teeltverloop”)

4- Is er resistentie tegen de aardappelziekte?

Absoluut niet, gezien aardappelziekte geen wortelziekte is. Er moet dus nog evengoed regelmatig gesproeid worden tegen de aardappelziekte bij geënte tomaten in buitenlucht.

5- Kan ik meer trossen per plant kweken dan op een niet-geënte plant?

In principe wel maar in de buitenteelt is het teeltseizoen kort. Er zijn slechts een grote vier maanden tussen het planten (vanaf half mei) en einde seizoen, vermoedelijk einde september.
Bovendien zou de eerste bloemtros wel eens een weekje later kunnen zijn t.o.v. een niet geënte plant.

Wie teveel trossen kweekt zou wel eens veel groene tomaten moeten oogsten op einde seizoen. Beter is misschien om 4 tot 5 trossen te kweken op een plant met één stengel en ook niet teveel tomaten per tros te laten. Een tweede stengel opkweken met behulp van een dief in het blad onder de eerste bloementros betekent een tijdverlies wat gezien de beperkte lengte van het seizoen in de buitenteelt misschien geen zin heeft. Als bovendien de weersomstandigheden tegenvallen kan dit een probleem zijn. In elk geval is door mij getest met éénstengelige planten met 4 trossen/plant.

Het komt er dus op aan om op tijd de planten te toppen. Het is bekend dat tomaten sneller rijpen als de plant stopt met groeien. Het stoppen met groeien wordt ingezet kort na aftoppen, enigszins versneld door wegnemen van bladeren, door bladsnoei rond de trossen op einde seizoen, door de weersomstandigheden, ziekten, enz. .

Gezien een geënte plant lang kan doorgaan met groeien kan het afrijpen van de vruchten een probleem worden. Goed opletten dus.

6- Zijn er beperkingen in de keuze van de entsoort (ras)?

Er wordt aangeraden alleen te enten met hybride soorten m.a.w. “F1” soorten. De reden is dat enten  best niet toegepast wordt bij rassen die niet bestand zijn tegen tomatenmozaïekvirus. Door het enten wordt de kans op besmetting immers veel groter. Verder zullen vermoedelijk bepaalde entsoorten betere resultaten geven dan andere. Testen met enkele enten  van de gewenste variëteit is misschien aan te raden.

7- Biedt beschermde buitenlucht-teelt belangrijke voordelen?

Inderdaad, onbeschermde buitenteelt blijft, gezien het onvoorspelbaar klimaat, een delicate zaak:

* de aardappelplaag ligt, veel meer dan in beschermde teelt, permanent op de loer. Het gebladerte van tomatenplanten blijft beter gespaard van regen; watergift gebeurt best aan de voet van de plant.

* naast de aardappelplaag is de plant gevoelig voor andere bladziekten. Noodzakelijke spuitbeurten missen vaak hun effect door onverwachte regenbuien.

* men heeft geen controle op de watergift wat niet ideaal is voor het wortelstelsel van de plant en nogal eens leidt tot allerlei ziekten.

Daarom: wie niet over een kas beschikt, zou best de mogelijkheden bekijken van het overdekken (afdak voldoende breed) van de buitenteelt om de regen weg te houden van het gebladerte.

Een voldoende breed afdak biedt in elk geval nog het voordeel dat men de watergiften aan de voet van de plant zelf onder controle heeft.

Bovendien besteedt men best aandacht aan een doorzichtige afscherming langs de zijkanten van het teeltbed om kwalijke wind, zoals noord-oostenwind, te vermijden.

De hoogte van een afdak moet bovendien afgestemd worden op de soort van teelt. Dit kan verschillen voor geënte (één of twee stengels) of niet-geënte planten.

Bij teelt van ongeënte planten moet het afdak best jaarlijks van plaats  veranderen omwille van de bodemmoeheid (kurkwortel).

8-  Zijn er speciale aandachtspunten gedurende de teelt van tomaten in open lucht?

* Bij het planten de entplaats boven de grond houden m.a.w. niet te diep planten zodat de ent de grond niet raakt en daar wortels gaat vormen, wat kan leiden tot verlies van wortelziekten-resistentie.

* Indien overdreven groot gebladerte optreedt (ten koste van bloem-en vruchtzetting) moeten er eventueel bladeren weggenomen worden (bvb. één blad tussen elke tros tem de derde tros).

* Bij het vormen van een nieuwe tros, trossnoei doen van zodra de vruchtjes gevormd zijn. Misvormde vruchten zeker wegnemen.

* Men neemt als regel : 4 tomaten/tros voor vleestomaat en 6 tot 8 tomaten/tros voor de gewone ronde tomaat.

* Als alle trossen gevormd zijn,eventueel bijvoeding geven met patentkali i.p.v. roze korrel om de kleuring en kwaliteit van de vruchten te bevorderen (zie het hoofdstuk “teeltverloop”).

* Tijdens het afrijpen worden de bladeren tot aan de laatste (hoogste) rijpende tros weggesneden. Men stopt bij de 3de tros en later wordt alleen bladsnoei rond de hogere trossen gedaan op einde seizoen

Beste lezer, hiermee zijn de voornaamste teelten van tomaten getest en is het nu aan u om, in functie van uw teelt-omgeving, het ent-concept in de praktijk bij u toe te passen.

Omdat enerzijds mijn artikels geen evangelie zijn en anderzijds “alles altijd beter kan”, zijn uw reacties en tips steeds van harte welkom.

Wij zullen u zoveel als mogelijk uitleg en oplossingen aanreiken op al uw vragen.

De teelt van tomaten in potten.

 

artikel 3 potten2

Het artikel beschrijft mijn testen, in de loop van 2008, omtrent het opkweken van kastomaten in potten. En volgt op het artikel  over het opkweken van zelf geënte tomaten in de volle grond van de kas.
(
artikel 2 ,geënte tomaten opkweken)

Beide artikels hebben eenzelfde doel, namelijk:
het uittesten van alternatieve teeltwijzen van kastomaten voor wie te maken heeft met bodemmoeheid van de kasgrond.
Bodemmoeheid is eigenlijk enkel oplosbaar door het diep uitgraven en vervangen van de kasgrond door onbezoedelde nieuwe tuingrond.

Naast de omvangrijke reeks artikelen op deze website “Groenten in potten” is dit artikel te beschouwen als een praktische handleiding, specifiek voor kastomaten, met de bedoeling om, ter omzeiling van de kas-bodemmoeheid, met zo weinig mogelijk middelen, tot een goed teeltresultaat te komen. Voor de kweek van andere potgroenten is dit artikel niet bedoeld geweest.

De verschillende elementen, werden vooraf met Luc Dedeene uitgebreid besproken. Deze teelttest toont aan dat, mits kleine aanpassingen, de gebruikte methode een goed resultaat oplevert en dat terwijl 2008 voor tal van teelten niet echt het neusje van de zalm was.

Er werd, tezamen met Luc, getracht de gewone kweek van kastomaten te vertalen naar de “teelt in potten” wat betreft gebruikte potten, grondmengsel, basisbemesting, watergift,…

Teeltgegevens

 

° Het plantgoed

  • 8 x Hobby F1
  • 4 x Tamaris F1
  • 1 x Hobby F1 in extra grote pot van 25 liter (bedoeld als  demo-potplant voor mijn terras)
  • 1 x Hobby F1 uitgeplant in de  kasgrond zelf (bodemmoeheid!) ter vergelijking met de potplanten

° De potten in pvc DSC00255

Ik koos voor potten van 15 liter. Dit scheen mij een goede keuze als start voor mijn test. Aangezien er moet getracht worden om de teelt in volle grond, waarbij het wortelstelsel zich uitbreidt in de breedte (en beperkte diepte), te evenaren, is de diameter van de pot best zo groot mogelijk. Met de gebruikte potten van 15 liter was dit 30 cm.

Grotere potten (meer dan 15 liter) zijn evengoed bruikbaar maar zullen meer grond vereisen en dus een duurdere oplossing zijn.

Moeilijkheid bij potplanten is om erin te slagen, door goede keuze van potten, grondmengsel en watergift, het wortelstelsel zich te laten ontwikkelen in de diepte, gezien men in de breedte beperkt is door de diameter van de potten. De wortels van de groeiende plant gaan steeds op zoek naar vocht en voedsel.

De potten werden  in de bodem, d.m.v. een klokboor, voorzien van een vijftal grote gaten (diameter 4cm).  Zo wordt opstapeling van water onderaan de pot vermeden. Anderzijds wordt het  hierdoor ook mogelijk dat het wortelstelsel van de plant door de gaten heen kan doorgroeien, tot in de kasgrond onder de bodem van de pot.

° Het grondmengsel

 

Belangrijk is een zo eenvoudig mogelijk grondmengsel te vinden dat, met een minimaal aantal componenten, zorgt voor een goede waterhuishouding en toelaat dat de voedingsstoffen goed opneembaar zijn.

Ik verwijs hier naar het artikel van Luc Groenten in potten, het grondmengsel, voor goede uitleg omtrent dit onderwerp.

Na uitgebreid consult van Luc, gingen wij akkoord voor volgende samenstelling (*)

De samenstelling voor was dan als volgt:

– 35 % goede, niet vervuilde tuingrond

– 50 % geraniumgrond

– 15 % grof zand

:

 

Als het aantal potplanten gekend is moet men dus gewoon uitrekenen hoeveel liter dit vertegenwoordigt en hierop best nog een reserve van 10% bijtellen. Deze reserve is nodig omdat na enkele weken het niveau van de grond lichtjes kan zakken door de verschillende gietbeurten. Bijvullen met hetzelfde grondmengsel is dan geen probleem.

(*) zie ook het hoofdstuk onderaan dit artikel “Aanpassingen voor de teelt in 2009”

°  De basisbemesting

 

Deze wordt grondig gemengd met het vooraf aangemaakt grondmengsel en was, na grondige berekeningen (vergeleken met de gewone kasteelt) als volgt:

Per 100 liter grondmengsel :

 

– géén zeewierkalk !

– 240 gram gedroogde koe-(+kip+paard) mestkorrels

– 70 gram blauwe korrel (12-12-17)

– 20 gram patentkali (30% + 10% Mg)

° De bijbemesting

Besloten werd te starten met de gebruikelijke bijbemesting met “roze korrel” van 2gr/liter gietwater vanaf de 3de bloemtros en één gietbeurt per week.

° Ingraven en plantafstand

 

Bij het ingraven zorgt men ervoor dat de potrand ongeveer 5 cm of meer boven de kasgrond uitsteekt om vervuiling van het grondmengsel met kasgrond te vermijden.

De plantafstand was ruim : 65 cm tussen de planten in de rij en 75 cm tussen de rijen. De planten van de 2de rij worden best tussen die van de eerste rij gepositioneerd (driehoeksverband).

Teeltverloop

 

27/04/08   Mengen, vullen en ingraven van de potten

 

29/04/08    Inplanten in de potten

Inplanten van 9 planten (5 x Hobby F1 en 4 x Tamaris F1) in de potten.tomaten Tamaris F1  in de kas in pot

tomaten Tamaris F1 in de kas in pot

03/05/08    Inplanten van 3 x Hobby F1 (2de zaaibeurt-planten)

07/05/08    Inplanten van 1 x Hobby F1 in extra (oranje) grote pot van 25 liter (demoplant)

DSC00166

 

Opmerking i.v.m. de watergift

Deze gebeurt tot aan de 3de bloem met regenwater (op kastemperatuur) maar is qua frequentie en hoeveelheid  wel verschillend van de kasteelt in volle grond.

Het is niet gemakkelijk om daar een goede regel voor te maken.

Het idee is om de hoeveelheid water van 6 of 9 liter per week ( volgens zonnige of minder zonnige week) te behouden voor de potplanten, maar het aantal gietbeurten te verhogen (bv. dagelijks, tenzij de plantgrond nog vochtig blijkt te zijn) maar dan telkens 1 of  1,5  liter/gietbeurt te geven. Evenveel water dus als de planten in volle kasgrond maar meer gietbeurten en minder water per gietbeurt. Veel hangt af van de omstandigheden waarin de potplanten opgroeien en hoe men erin slaagt om de kastemperatuur binnen redelijke grenzen te houden.

Zolang de planten nog niet aan hun eerste bloem toe zijn, kan het beter zijn de watergifte wat kleiner te nemen en zeker nooit water geven (steeds ‘s morgens !) als de grond nog vochtig is.

Vanaf de eerste bloem kan men dan bovenstaande regel van 6 of 9 liter/week watergift toepassen, bv. 6 x 1 liter/plant bij minder zonnig weer of 6 x 1,5 liter/plant bij warm weer

Vanaf de 3de bloem geeft men dan, één maal per week, zoals bij kasteelt in vollegrond, de bijvoeding met “roze korrel” bv. 1,5 liter/plant.

Aangezien de watergift héél belangrijk is,kan men best een agenda per week bijhouden om de watergiften te noteren. Ikzelf doe het zo maar hanteer ook de regel dat ik nooit water geef indien de bovenlaag van de potgrond nog duidelijk vochtig is. Geen eenvoudige opdracht dus.

15/05/08    De 1ste bloem in Tamaris F1

21/05/08    De 1ste bloem in Hobby F1

tomaten Hobby F1  kweken serre pot tomateplanten Hobby F1 serre pot tomaten Hobby F1 serre potten

25/05/08    De 2de bloem in Tamaris F1 ,2de bloem in Hobby F1 in beginfase.

 

Dagelijks worden alle dieven weggenomen.Ze slorpen uiteindelijk alleen maar energie op die verloren is voor de opgroei.

 

04/06/08    Alle planten in 3de bloem, 1ste bijvoeding (1×2 liter) met “roze korrel” oplossing

 

14/06/08    4de bloem voor alle potplanten.

tomaten in de kas in pot

 

24/06/08    Hobby F1-plant in extra grote pot verslapt volledig

 

Terwijl de demoplant schitterend opgroeide is ze op één dag tijd plots volledig verslapt. Omdat ik vermoed dat, gezien de extra grote pot, er gebrek is aan water in de diepte, maak ik de buitenrand heel diep los en geef 3 liter water. ‘s Anderendaags staat de plant er terug mooi bij! Blijkbaar is het grondmengsel te weinig doordringbaar.

De demoplant, geplaatst dicht tegen de ingangsdeur van de kas, heeft op latere datum bovendien nog te maken gehad met overdreven tocht wat aanleiding gaf tot paars worden van het gebladerte en uiteindelijk een volledige groeistop van de plant tot gevolg had. De gevolgen van koude tocht zullen in een ander artikel nog in detail behandeld worden….

25/06/08    Losmaken van de grond van alle potplanten

 

Omdat ik vrees dat het probleem met andere planten ook zou kunnen gebeuren, maak ik bij alle planten voorzichtig, rondom de potrand,de grond los in de diepte en geef 1 liter water per plant.

29/06/08    Rooien van één Hobbyplant ter controle

 

Eén Hobby F1 in de hoek van de kas stond er sinds een paar weken niet zo best bij en krijgt stilaan vergeeld en verslapt gebladerte. Ik besluit de plant te rooien om het wortelstelsel en het grondmengsel na te zien. Het blijkt dat het wortelstelsel mooi wit en goed uitgegroeid is maar dat het onderste deel van de potgrond totaal ongebruikt is en ook nooit vocht kreeg bij het water geven.

Opnieuw dus bevestiging dat het grondmengsel misschien onvoldoende doordringbaar is en er zal moeten gesleuteld worden aan de watergift teneinde het vocht tot onderaan in de pot te krijgen.

03/07/08    Maken van een gietgat tot beneden in de potten.

Met een buis van diameter 3 cm wordt tussen de stengel en de rand van de de potten een gietgat gemaakt tot op de bodem van de pot.

Omdat alle planten reeds hun 5de of 6de tros hebben en er in het onderste deel van de pot nog voldoende ongebruikte basisbemesting aanwezig is, ga ik vanaf nu bijvoeding geven met patentkali, 2gr/liter (1 liter/plant) in plaats van roze korrel bijbemesting. Dit zal de vruchten in dit stadium ten goede komen…

tomaten hobbykas Hobby F1 Hobby F1, potten oplossing voor bodemmoeheid. tomaten Tamaris F1 serre

09/07/08    Het effect van de vorige actie

Het water geven via de nieuw gemaakte plantgaten en de bijvoeding met patentkali blijkt goed te werken. De planten reageren er heel goed op en hebben nu 5 tot 6 trossen die goed aandikken.

Ik besluit nog een paar maal bijvoeding met patentkali te geven in de komende weken. De normale watergift gebeurt nog steeds dagelijks via de gemaakte gietgaten.

11/07/08    Aftoppen van alle potplanten op 5 tot 6 trossen DSC00207

 

Hier zijn een paar opmerkingen in verband met
het toppen van de planten

– De dikte van de stengel bovenin de plant (“in de kop van de plant”) en het feit of een plant goed gezond is (zonder bladziekten bv.) zal bepalen of men een plant meer of minder trossen zal laten ontwikkelen. Als de stengeldikte bovenaan de plant beduidend vermindert t.o.v. zijn soortgenoten is dit voor mij een plant die minder trossen zal aankunnen.

– Bloemtrossen maken is niet moeilijk en gebeurt automatisch telkens na 3 bladeren. Belangrijk is dat die bloemtrossen, gezien het teeltseizoen en de staat van de plant, nog wel kunnen uitgroeien tot volwaardige vruchten, zo niet is het verder laten ontwikkelen van bloemen verspilling van energie en dit is ten koste van de rest van de lager gelegen vruchten.

– Aftoppen zal dus eventueel op een verschillend ogenblik, plant per plant bepaald, uitgevoerd worden.

Om na aftoppen de sapstroom in de stengel niet te onderbreken, pas ik de techniek toe zoals in een vroeger artikel reeds uitgelegd, (klik hier) namelijk het laten verder groeien van een dief in de top van de plant boven de laatste bloementros.

– Nu het aantal trossen per plant vastligt bekijk ik bijna dag per dag de groei-evolutie van alle trossen. Zo kan ik, door trossnoei, ervoor zorgen dat ik zo groot mogelijke tomaten bekom op alle trossen.

– Uit de testen van 2008 bleek alvast dat men met potplanten geen wonderen mag verwachten wat de productie betreft, maar wel dat ze op zijn minst de productie bij teelt in de kasgrond evenaren. (en als er bodemmoeheid in het spel is zeker beter presteren)
Ik houd mij dan ook min of meer aan volgende normen :

* 5 tot 6 trossen per plant

* 4 vruchten/tros maximum voor zware (vlees)tomaten zoals Hobby F1 ; 6 vruchten/tros maximum voor de kleinere tomaat zoals Tamaris F1.

13/07/08    Laatste bijvoeding met een oplossing van patentkali.

Hierna wordt er alleen nog sporadisch een weinig water gegeven in de gietgaten

DSC00208

 

15/07/08    Eerste rijping op tros 1 van een paar Tamaris F1 planten

 

De bladeren tot aan de onderste tros worden zorgvuldig tot aan de stengel afgesneden. Wanneer de volgende trossen beginnen te rijpen zal ik, op dezelfde wijze, bladsnoei tot aan de hoogst rijpende tros doen.
Een laatste keer gebeurt dit bij het rijpen van de 3de tros.

Opmerking : de rest van het gebladerte zal later, indien nodig, minimaal verwijderd worden rondom de vruchten als blijkt dat deze verscholen zitten achter het gebladerte en hierdoor niet meer tot rijping zouden komen op het einde van het seizoen (vanaf september).

Het is geweten dat tomaten afrijpen door de temperatuur en niet door licht, wat betekent dat het afrijpen ook kan gebeuren in een donkere ruimte als de temperatuur maar voldoende hoog is.

 

21/07/08    Eerste rijping op een paar Hobby F1 planten.

 

30/07/08    Rijping van de 2de trossen

DSC00210 DSC00211

 

07/08/08    Vervolg van het rijpen (foto’s zijn aanklikbaar)

DSC00217 DSC00225 DSC00236 DSC00237 DSC00239 DSC00240

DSC00238

17/08/08    Het rooien van één Tamaris plant met wortelstelsel-kontrole.

DSC00253

Op één Tamarisplant zijn alle vruchten geplukt. Bij het rooien blijkt dat het wortelstelsel mooi wit tot lichtbeige is en heel degelijk uitgebouwd tot aan de bodem van de pot.

De productie van de plant (6 trossen volwaardige tomaten, 5 tomaten/tros gemiddeld) lijkt mij een degelijk resultaat.

24/08/08    De oogst van de potplanten loopt ten einde

3 potplanten zijn reeds volledig geoogst. Ik voorzie het einde van de oogst binnen een paar weken.

De productie was zonder meer heel goed te noemen, temeer gezien de verschillende correcties welke gedurende de teelt uitgevoerd werden om het resultaat te optimaliseren.

10/09/08    Het rooien van alle potplanten

Hierbij gebeurt controle, plant per plant, van de staat van het wortelstelsel.

Op te merken was :

– mooie witte of licht beige kleur van de wortel: logisch gezien het hier een teelt in “onbezoedelde” grond betreft zodat kurkwortel-ziekte uit te sluiten is.

– Hobby F1 heeft sowieso een uitgebreider (groter) wortelstelsel dan Tamaris F1

– Het wortelstelsel is niet voor alle planten voldoende diep uitgebouwd. Dit zou nog kunnen verbeteren

DSC00282

–  De enige Hobby F1 plant die in volle kasgrond geplant was bleek in zekere mate aangetast te zijn door kurkwortel. (zie foto links)

Rekening houdend met het feit dat de kasgrond op die plaats vorig seizoen tot op geringe diepte (15 cm) vervangen was, viel de kurkwortel aantasting nog mee en had nog niet zoveel invloed gehad op de productie van de plant. Toch toont dit aan dat de kurkwortel-schimmel relatief diep in de grond aanwezig is en zich al heel vlug terug te vinden is in de bovenste grondlaag.

De conclusies bij deze teelt in potten.

Bodemmoeheid
De kweek van potplanten in de kas is, voor wie geen liefhebber is van geënte planten, een goed alternatief, om het probleem van bodemmoeheid te omzeilen

Vroegheid
De teelt in potten kan, in combinatie met de keuze van een vroege tomatensoort, de eerste oogstbare tomaten in de kas opleveren.

Snelle groei
Opmerkelijk is dat de potplanten erg vlug opgroeien na inplanten in de pot : invloed van de soms nog koude kasgrond is sterk gereduceerd en de wortels vinden heel vlug al het nodige  voedsel van de basisbemesting dat gelijkmatig verdeeld is in het grondmengsel.

Potgrootte
Het gebruik van grotere potten dan 15 liter is niet noodzakelijk voor goede resultaten, tenzij de diameter van de potten merkelijk groter is.

Watergift
– De watergift is delicaat en dient frequenter maar met kleinere hoeveelheden te gebeuren.

– Naarmate de teelt vordert is het noodzakelijk om de watergift ook beschikbaar te krijgen in de diepte van de pot

Toppen van de plant
Evaluatie van de groeikracht (stengeldikte) dient plant per plant opgevolgd te worden om het aantal trossen/plant te bepalen en het moment van aftoppen te bepalen.

Bijbemesting
Bijvoeding van  patentkali in opgeloste vorm, in vervanging van de bijvoedingen met “roze korrel” is blijkbaar nuttig als het aantal trossen bereikt is (plant per plant verschillend)

 

Aanpassingen voor de teelt in 2009

 

* Gewijzigd grondmengsel

 

Om het grondmengsel beter doordringbaar te maken voor de watergiften wordt er meer geraniumgrond gepland.

De samenstelling voor de 2009-teelt wordt dan als volgt:

– 35 % goede, niet vervuilde tuingrond

– 50 % geraniumgrond

– 15 % grof zand

 

* Een test met een vooraf gemonteerde gietbuis

 

Het idee is om, tijdens het vullen van de potten met het grondmengsel, vooraleer de planten in de pot te planten, een stuk pvc buis (bv. diameter 30-40mm) bij te plaatsen tussen het midden van de pot en de rand.

De buis reikt tot op de bodem van de pot en is eventueel voorzien van enkele gaten (diameter 12 mm) in het onderste stuk van 10 cm.
De buis is voldoende lang zodat de bovenkant enkele cm boven het grondmengsel uitreikt. Bij de normale gietbeurten kan er dus geen water in de buis terechtkomen.

Tijdens het opgroeien van de plant kan het wortelstelsel mooi rond de buis doorgroeien.Dit is dus beter dan het maken van een gietgat tijdens het opgroeien, waarbij het wortelstelsel kan beschadigd worden.

Als besloten wordt om watergift in de diepte te geven kan men de buis verwijderen en het gietgat dat overblijft, gebruiken voor watergift in de diepte.
Of men kan de buis ter plaatse laten zitten en het gietwater rechtstreeks deponeren in de buis. Eventueel kan de buis een stukje omhoog getrokken worden om het niveau van watergift te wijzigen in de pot.

Deze beschreven methode zal in de 2009 teelt uitgetest en geëvalueerd worden op een aantal planten.

 

Update oktober 2010, na waarnemingen door Herman bij planten die al een tijdje afgeknipt waren, maar waarvan de wortels nog niet gerooid waren.
“Controle op het al of niet aanwezig zijn van kurkwortel gebeurt, plant per plant, en dit onmiddellijk  na het plukken van de laatste vruchten van die plant. Zo ben je zeker dat het wortelstelsel nog actief is op het ogenblik van de controle. Controleren als de allerlaatste plant afgeoogst is  zorgt ervoor dat het wortelstelsel al aan het afsterven is, zodat je verkeerdelijk de indruk hebt dat er een hevige kurkwortelaantasting is.”

Hebt u ervaring met het telen in potten van kastomaten? Hebt u bemerkingen? Uw verhaal en eigen bevindingen verneem ik heel graag. In de commentaarbox hieronder of via lezersbijdrage@plantaardig.com.

Wilt u ook graag telen in potten? Hebt u daarover, na het lezen van dit artikel nog bijkomende vragen? Ze zijn zeer welkom in de commentaarbox hieronder of via lezersbijdrage@plantaardig.com.

De teelt van geënte tomaten (Serie: teeltverloop bij enten en pottenteelt van tomaten -2-)

In dit tweede artikel van deze serie bespreek ik de verdere opgroei van de zelf geënte Hobby F1 en Tamaris F1 tomatenplanten in de volle grond van de kas. (klik hier voor wat voorafging in deel 1 van deze serie).

Voor alle duidelijkheid dit: naast deze kweek, werden tezelfdertijd, zowel in de kas als buiten, in open lucht, ook andere testen uitgevoerd.

Immers, 39 tomatenplanten, al of niet geënt, afkomstig van de eerste of tweede zaaibeurt, werden op volgende wijze verdeeld :

· In de kas :

o 4 x Hobby F1, geënt, geplant in de volle grond van de kas

o 7 x Tamaris F1, geënt, geplant in de volle grond van de kas

o 1 x Hobby F1, niet geënt, in de volle grond van de kas

o 8 x Hobby F1, niet geënt, in potten van 15 liter

o 4 x Tamaris F1, niet geënt, in potten van 15 liter

o 1 x Hobby F1, niet geënt, in extra grote pot

· In de open buitenlucht :

o 3 x Hobby F1, geënt, in volle grond

o 4 x Tamaris F1, geënt, in volle grond

o 7 x Hobby F1, niet geënt, in volle grond

Op die manier wordt het mogelijk conclusies te trekken omtrent :

– Kweken in potten in de kas (een volgend artikel in deze serie 2008), versus de niet-geënte tomatenplantenkweek in de volle grond van de kas.

– De zin en het nut van het kweken van geënte planten in de open buitenlucht.

– Het resultaat van een geënte plant in een door bodemmoeheid aangetaste kasgrond.

– De nood om bij de geënte tomatenteelt,de gebruikelijke opkweekmethode te wijzigen

– Het telen aan draden ipv bamboestokken of metalen spiralen.

In de conclusies zullen nodige aanpassingen van de geënte tomatenteelt opgesomd worden, die dan van toepassing zullen zijn voor mijn 2009 kweekmethode.
Belangrijk is op te merken dat dit alles gebeurt in samenwerking en onderhandeling met Luc Dedeene, waarvoor mijn welgemeende dank.

Voorbereiding van de grond
Wat de test met de geënte planten in de kasgrond betreft werd besloten de grondbewerking, basisbemesting, bijbemesting, watergift identiek te houden als de kweek van niet geënte tomaten (zie artikel 2007, tomaten planten, voor meer uitleg).

Dit betekent concreet:

* Basisbemesting :100 gr/m² zeewierkalk, 300 gr/m² koe-kip-paard mestkorrels, 100 gr/m² blauwe korrel (12-12-17), 30 gr/m² patentkali (30% + 10% Mg).

* Bijbemesting : één van de gietbeurten met zuiver water (2 of 3/week, volgens het weer) wordt vervangen door een gietbeurt met een rozekorrel-oplossing (concentratie 2gr/liter H2O) vanaf de 3de bloemtros.

Teeltverloop van de geënte  planten in de vollegrond van de kas

Ik start het teeltverhaal met het uitplanten in de kasgrond (aangetast door bodemmoeheid) :

03/05/08       Uitplanten

* Ik start met het planten van 4 x Hobby (aan de glaswand) en 4 x Tamaris (langs het pad in het centrum van de kas).

* Opletten dat de entplaats (plaats waar de onderstam aan de ent vastgegroeid is) zich boven het grondoppervlak dient te bevinden om contact van de ent met de grond te vermijden. Dan zou deze immers wortels kunnen vormen en zo toch ziekten doorgeven

* Gezien het zonnige weer wordt één dakzijde (zonnekant) van de kas afgewit met “Temperzon”. (meer info daarover halfweg dit artikel)

07/05/08        Bijkomende uitplanting

*Bijkomend worden 3 Tamaris planten ingeplant; ze waren ietwat kleiner uitgevallen bij het opkweken dan de vorige inplanting van 03/05/08

* Als test : uitplanten van één Hobby F1 (niet geënt) plant in de volle grond en één Hobby, niet geënte, plant in een extra grote (oranje) pot van 25 liter.

20/05/08        De toestand na enkele dagen

* Na een korte aanpassingsperiode blijken de Tamarisplanten (ingeplant op 03/05/08) er goed bij te staan (foto links)

* De Tamaris planten (ingeplant op 07/05/08) zijn eveneens reeds stevig aan het groeien; De Hobby plant (niet geënt) in oranje pot doet het ook uitstekend (foto rechts)

DSC00073 DSC00077

* De koorden worden met een losse knoop vastgemaakt aan het oksel van het 3de blad op de stengel.

* Als er echt veel zon is, wordt de lange zijde van de kas (zonnekant) afgeschermd in de loop van de voormiddag met een 6 meter lange rieten mat.

* Het is bekend dat tomaten stoppen met groeien onder 15°C en boven 35°C; teveel tocht veroorzaken om de temperatuur te beheersen is hierbij sterk afgeraden. Bij warm weer wordt daarom getracht, in functie van windrichting, afkoeling te geven door openen van deuren (2) en dakramen(4). Niet eenvoudig, daarom maak ik gebruik  van een windhaan en let erop dat er geen tocht is door te kijken of het gebladerte van de planten niet beweegt…

25/05/08        De eerste bloemen

* Alle geënte planten staan nu ongeveer in hun 1ste bloemtros

* De potplanten daarentegen zijn ongeveer een week voorop, ze staan reeds in hun 2de bloemtros.

DSC0015016/06/08        Nog meer bloemen en stevige groei

*De Hobby-planten staan nu in de 3de bloemtros en een goed ontwikkeld gebladerte

*De Tamaris-planten zijn lichtjes achterop (2de tot 3de tros) maar vallen speciaal op door een extreem groot gebladerte (ten nadele van bloem-vorming waarschijnlijk)

*Bladeren die de grond raken worden ingekort of verwijderd om geen schimmels op te pikken vanuit de grond.

*De bijvoeding met roze korrel (2gr roze korrel/l water, en 3l per plant 1 maal perweek) wordt nu gestart.

18/06/08        Lichte aanval van bladluizen op enkele planten

* Bladluizen richten normalerwijze geen echte schade aan op tomaten. Ik besluit toch om verdere escalatie te voorkomen en in te grijpen met een insecticide (hopelijk éénmalig).

20/06/08        Alles verloopt zoals gewenst

DSC00166 DSC00165

*Dagelijks worden de dieven zorgvuldig verwijderd.

*Waar mogelijk, worden de trossen getailleerd op 6 tomaten/tros voor Tamaris en 4 tomaten/tros voor Hobby-planten

05/07/08        Overdreven gebladerte ten nadele van bloem-en vruchtzetting, acties zijn nodig

*Het is nu toch overduidelijk welke enorme groeikracht de geënte planten hebben. Zowel de Hobby als Tamaris planten vertonen dit verschijnsel.

*De Hobby planten groeien meer in de breedte. Het teveel aan gebladerte gaat ten koste van bloemen en vruchten.

*Tamaris groeit minder in de breedte maar meer in de hoogte.De afstand tussen de trossen is ook beduidend groter dan bij Hobby.

*In samenspraak met Luc Dedeene wordt besloten van de bijvoeding met roze korrel te vervangen door bijvoeding met patentkali (eveneens oplosbaar in water, 2g/l gietwater). Dit om de sterke groei van de planten te beheersen en de kleuring en kwaliteit van de vruchten te verzekeren. De hoeveelheden en frequentie van bijvoeding blijft ongewijzigd. Patentkali is na stevig oproeren oplosbaar na enige tijd en goed aangietbaar (goed oproeren want het bezinkt vlug)

*Om bloem- en vruchtzetting te bevorderen moeten ook reeds enkele bladeren verwijderd worden (bvb één blad tussen elke tros). Er gaat momenteel nog teveel energie naar bladgroei.

*Onderstaande foto’s tonen het probleem van overdreven bladgroei duidelijk. Volgend jaar zal dan ook gekozen worden voor twee stengels per plant. De sterke groei bewijst dat dit zeker mogelijk is. (zie ook “unieke groeikracht geënte tomaten”)

DSC00181 DSC00182 DSC00187 DSC00191

13/07/08        Laatste maal aangieten met patentkali ivm overdreven bladgroei

*Sinds vorige acties gaat het een stuk beter met vruchtvorming.

*De meeste trossen zijn nu getailleerd op 4 of 6 tomaten met uitzondering van de bovenste.

DSC00209DSC00206

17/07/08        Aftoppen van alle planten

Met uitzondering van een paar Tamaris planten die nu reeds ruim 2 meter hoog reiken ga ik alle planten aftoppen.

*Tamaris planten hebben gemiddeld 7 tot 8 trossen

*Hobby planten doen het met gemiddeld 6 trossen.

o Op twee Tamaris planten die extreem krachtig groeiden laat ik één dief verder ontwikkelen tot wanneer daar nog een bloemtros op komt. Kwestie van de groeikracht te evalueren.

30/07/08        Eerste rijpende tomaten en mooi aandikken van de andere trossen

* Met een paar dagen verschil (26/07 en 28/07) verschijnen de eerste rijpende tomaten op de onderste tros

* Opmerkelijk is dat zelfs de bovenste trossen na aftoppen mooi aandikken.

* Gezien het groter aantal trossen en meer tomaten/tros zal de productie van Tamaris zeer groot zijn.

DSC00213 DSC00214

DSC00215

07/08/08        Er wordt volop geoogst (foto’s 233,234,235,239)

DSC00233

DSC00234 DSC00239

17/08/08        Toch nog genoeg groeikracht om andere trossen verder aan te dikken

* Terwijl de oogst tot de 3de tros doorgaat, stoppen de latere trossen niet met aandikken. Vermoedelijk zullen de laatste trossen nog mooie tomaten opleveren.

DSC00259 DSC00262

DSC00261

24/08/08        Verder verwijderen van bladeren voor vluggere rijping. Twee Tamaris-planten vertonen vergeelde bladeren

* Gemiddeld alle vruchten zijn geplukt geoogst tot en met de 3de tros

* Van het gebladerte worden, rondom de overblijvende trossen, bladeren weggesneden om de tomaten bloot te stellen aan de minder sterke augustuszon

* De groeikracht van de planten blijkt maar niet te stoppen. Ze ontwikkelen nog permanent grote dieven…
Zelfs op de twee Tamaris planten waar ik één dief verder liet ontwikkelen tot een nieuwe (laatste tros) zijn nog volwaardige tomaten gegroeid.

DSC00256* Op twee Tamaris planten waren reeds een aantal dagen geleden een aantal vergeelde bladeren opgemerkt ter hoogte van tros 5 en/of 6. (foto’s 256,263).

Na enig zoekwerk en bespreking met Luc Dedeene blijkt dit de “Randjesziekte” te zijn,een gevolg van tekort aan kalium, vermoedelijk in combinatie met watervoorziening van de plant. De hoge vruchtbelasting is trouwens ook een enorme kaliumverbruiker.

Het verschijnsel treedt op bij twee sterk uitgegroeide planten en blijkt niet te escaleren tot het hoger gelegen gebladerte. Het blijkt ook de verdere opgroei van de plant niet te beperken.

In de conclusies zal hiermee rekening moeten gehouden worden.DSC00263

28/09/08       Einde oogst en rooien van alle planten met evaluatie van de wortelstelsels.

*Zoals voorzien zijn de wortelstelsels, dank zij de resistentie tegen kurkwortel, in prima staat. De wortels dienen wit of licht beige van kleur te zijn bij het rooien. Ik verwijs hier naar een vorig artikel met bijhorende foto’s “Tomaten ruimen bekijk de wortels

* De bewijzen zijn er duidelijk : geënte planten zijn, naast andere wortelziekten, resistent aan kurkwortel (één van de verschijnsels van de “bodemmoeheid” wat maakt dat het wortelstelsel onvoldoende voedingsbestanddelen uit de bodem kan opnemen).

*De resistenties van de onderstam (in dit geval Resistar F1) zorgt ervoor dat er optimale opname van voedingsstoffen gebeurt zodat de planten langtijdig, krachtig en zonder wortelziekten kunnen doorgroeien.

 

Met ongewijzigde basisbemesting, hadden de planten schijnbaar voldoende voeding om het echt goed te doen. Ze benutten dus m.a.w. maximaal de toegediende voeding. Aangezien het gezonde wortelstelsel langer op zoek gaat naar voedingsstoffen, zal het bij geënte tomaten belangrijk  zijn de bemesting nog dieper dan gewoonlijk in te werken.

Conclusies bij de teelt van zelf opgekweekte en geënte tomaten.

* De hoge productie én kwaliteit bewijst zonder meer het nut van het gebruik van geënte planten en meer speciaal in geval van bodemmoeheid in de kas. Wat sneller het geval is dan je zou vermoeden, met name de aantasting door kurkwortel is al snel een spelbreker. (zie Tomaten ruimen bekijk de wortels en Kurkwortel is overal )

* Aangekochte planten geven geen mogelijkheid om de entsoort te kiezen in tegenstelling met een “ik doe het zelf scenario”

* Tamaris F1 geënte planten geven een ietwat kleinere vleestomaat dan Hobby F1 maar kunnen meer trossen en meer vruchten/tros aan.  Gezien de grotere afstand tussen de trossen hebben ze voor eenzelfde aantal trossen meer plaats nodig in de hoogte. Best dus planten waar de hoogte van de kas maximaal is. Vergeleken met Hobby F1, groeit Tamaris F1  nog een tijd langer door.

* Hobby F1 is een bijzonder sterke plant met breed en groot gebladerte en behoort tot het type van de groenkraag-vleestomaat. Het gelijkmatig kleuren van de vrucht tijdens de afrijping is dus niet altijd ideaal.

Ze is vergeleken met Tamaris iets later oogstbaar. Wat mij betreft is ze een perfecte vervanger voor wie vandaag nog steeds Pyros F1 teelt. Probeer het eens…

Aanpassingen voor de teelt in 2009

* Planten met 2 stengels

In 2009 kies ik voor telen op 2 stengels vertrekkend van éénstengelig plantgoed. De 2de stengel wordt gevormd door de kopdief in het okselblad vlak onder de eerste bloementros.  (zie hoofdstuk “geënte tomaten” in dit artikel) Gezien de plant nu haar groeikracht kan verdelen over 2 stengels zou dit er kunnen toe leiden dat de overdreven bladvorming niet meer voorkomt en hierdoor bloem-en vruchtvorming verbetert.

Tezelfdertijd bereikt men met 2 stengels, voor een gelijkblijvend aantal trossen/plant, een iets kleinere hoogte of heeft men de mogelijkheid om nog meer trossen/plant te telen als de plant dit nog aan kan door beide   stengels maximaal te laten opgroeien.

* Meer patentkali in de basisbemesting

De lichte vorm van randjesziekte die te zien was wijst erop dat sterk groeiende tomatenplanten,met hoge vruchtbelasting, grote kaliumverbruikers zijn. Daarom moet er aandacht zijn voor de hoeveelheid patentkali in de basisbemesting. Deze wordt verhoogd tot 45g/m². Deze moet tenminste over één spadesteek diep in de grond verdeeld worden.

* Bijvoeding aanpassen

De bijvoeding die, vanaf de 3de bloemtros, tot en met het aftopmoment van de plant, gebeurde met de “roze korrel”-oplossing van 2gr/ltr (éénmaal per week) zal nu vervangen worden door een gietbeurten met een patentkali-oplossing (2gr/ltr gietwater) en ongeveer 2-3 liter/plant. Gelet op de sterke groeikracht is minder stikstof wenselijk. En het is de bedoeling voldoende kalium beschikbaar te stellen voor de vele vruchten op de plant die nog in volle ontwikkeling zijn.

Patentkali is, mits goed laten inweken en oproeren, ook een oplosbaar product. Wel opletten dat bij het aanmaken van het gietwater het geheel eerst goed opgeroerd wordt want de kalium heeft de neiging om op de bodem neer te slaan.

In een volgend artikel beschrijf ik mijn ervaringen met het kweken van (niet-geente) potplanten in de kas

Opkweek van geënte tomaten(Serie: teeltverloop bij enten en pottenteelt van tomaten)

image

De artikelenreeks van Luc Dedeene omtrent het enten van tomaten hebben mij overtuigd om dit in 2008 ook eens uit te testen.
Het artikel  over de kopenting bij tomaten is daarbij een uitstekende hulp gebleken en de conclusies aan het einde van mijn testen in een niet-professionele omgeving (terug in agendavorm weergegeven), doen dan ook niets af aan de methode als dusdanig. Daarom werd, als eerste test, gekozen voor afenten tot het bekomen van een plant met één stengel.
Ik vertrok hierbij van een set onderstamzaad “Resistar  F1” (25 zaadjes met bijhorende clips gekocht bij het Vlaams zaadhuis).
Ik koos voor Hobby F1 (vleestomaat) en Tamaris F1 (kleine vleestomaat)  voor de enten.
De propagator, zoals reeds beschreven in eerdere artikels, kwam hierbij goed van pas. (Lees het artikel “Feedback omtrent het gebruik van een propagator met de thermostaat“)
Wat volgt is het exacte relaas van het ganse proces tot aan het uitplanten van de geente planten in de volle grond van de kas. Bedoeling van onderstaande agenda is de beginnende hobbytuinder concrete, uit de praktijk afkomstige, timings te geven om zodoende zijn zaai en plantdatums te gaan bepalen en reeds vooraf te weten aan wat hij zich mag verwachten. Het al of niet gebruiken van een propagator kan wat verschil in de timing geven (met propagator is kieming en ingroeien van de enten ietwat vlugger)  Ook bij de fotoreportage van Luc Dedeene over enten vind je data van het teeltverloop, dit is dan zonder propagator, maar wel tijdens het uitzonderlijk warme voorjaar van 2007.
Details over zaaien en opkweek vindt u ook in het artikel
Zaaien en Verspenen (Tomaten kweken bij Herman in 2007 Deel 1)

 

Tijdsverloop bij de opkweek en het enten van tomaten.

Opmerking : Lees je mijn berichten voor het eerst, dan is het aan te raden ook even mijn artikel over het zaaien, verspenen van tomaten te lezen.

09/03/08, dag 1
Zaaien van onderstam (Resistar  F1) en beide enttomaten Hobby F1 (30 zaadjes) en Tamaris F1  (20 zaadjes) in 3  zaaibakjes op een vochtige witzandlaag van de propagator, ingesteld op 22°C.

  13/03/08, dag 5 
Begin kieming (ongeveer 25% gekiemd). Om fileren van de eerste kiemjes tegen te gaan, in afwachting van verdere kieming gaat de propagator nog één dag onder de de lichtbak, waarna de 3 zaaibakjes apart onder de lichtbak geplaatst worden (belichting enkel overdag, lichtbak staat aan schuifraam van de keuken);
De overnachting gebeurt in de keuken (20°C) maar volledig donker.

15/03/08, dag 7
Als backup worden een aantal overblijvende zaadjes van Hobby F1 en Tamaris F1 gezaaid in de propagator. Deze plantjes zullen later uitgeplant worden in potten en vollegrond in de kas. Ook plan ik enkele afgeënte planten naast niet geënte planten in de vollegrond buiten naast mekaar te testen.

15-16/03/08, dag 7-8
’s Nachts (vanaf 23 uur) verblijven alle zaailingen in de kelder bij 15°C om fileren te vermijden tijdens het opgroeien; overdag (7-13uur +18-23uur) gaan ze terug voor de venster onder de groeilampen.

16/03/08, dag 8
De kieming blijkt nu voor alle soorten compleet en telling brengt mij op een gemiddelde van 80% gekiemde zaadjes.

18-20/03/08, dag 10-11-12
Resistar blijkt toch te fileren en zou wel eens moeilijkheden kunnen opleveren ivm met de stengel-diameter tov de entsoorten.Daarom verhuist Resistar naar de kelder(15°C) om de groei wat af te remmen. Hobby F1 en Tamaris F1 blijven s’nachts in de donkere keuken bij 20°C.

22-03/08, dag 14
Aangezien vorige actie blijkbaar weinig effect heeft,besluit ik éénmalig Hobby en Tamaris wat water (20°C) te geven en Resistar droog te houden. Dit blijkt beter resultaat te geven.
Bedoeling is van voor alle stengel-diameters binnen de norm te blijven namelijik tussen 1,8 en 2,3 mm(ideaal 2 mm volgens de instructies van het Vlaams Zaadhuis).

27/03/08, dag 19
Tijd om te verspenen in de definitieve opkweekpot(diameter 9 cm).Ale plantjes hebben nu ten minste één echt blaadje.

06/04/08, dag 29, 4 weken na zaaien
Afenten van 20 Resistar F1 onderstammen kan nu beginnen.

Diameter meten
De diameters van alle plantjes zijn als volgt en worden daarom in groepen gescheiden gehouden:

  • Resistar :5 stuks van 1,8mm,13 stuks van 2 mm,2 stuks van 2,2 mm
  • Hobby : 17 stuks van 2 mm,2 stuks van 2,2 mm
  • Tamaris : 5 stuks van 1,8 mm,6 stuks van 2 mm

Voor elke Resistar onderstam wordt nu een entplant met gelijke diameter samen gezet.
Het meten van de diameter gebeurde met een Alu-plaatje(2 mm dik) waarin twee gleufjes gezaagd zijn(met ijzerzaag) en dan uitgevijld met een sleutelvijltje tot 1,7 en 2,4 mm

Snijden
De Resistar onderstam wordt nu schuin(45°) afgesneden vlak onder de kiemblaadjes; de entsoorten worden eveneens schuin (45°) afgesneden zodat de kiemblaadjes nog juist boven de clips uitkomen.

Om mooi af te snijden heb ik één clipje opgeofferd waarvan de uiteinden nauwkeurig afgesneden zijn onder 45°.De clip wordt dan op de juiste snijplaats van de stengels(onderstam en entplant) geplaatst entijdens het snijden de clip vasthouden om mooi de hoek van 45° te kunnen volgen(ook de clip niet beschadigen tijdens het snijden).Een 2de persoon om te helpen is hier wel handig…Ontsmetting
Na elke versnijding van een stengel wordt het papiermesje ontsmet (daarna afgedroogd met keukenpapier) met DETTOL-ontsmettingsmiddel.
Het overschot van Tamaris en Hobby planten kan later gebruikt worden voor mijn andere testen zowel in of buiten de kas.

Vochtige propagator
Alle geente planten (potten voorzien van een etiket met vermelding van de entsoort) gaan nu terug in de propagator (bodem stevig vochtig gemaakt),plantjes beneveld en propagator op 24°C.

Steun
Alle plantjes werden ook voorzien van een stokje, gemaakt van een stuk electriciteitsdraad (Ø 4 mm²), om ze mooi recht te houden en de clipsen stabiel te houden tijdens het aangroeiproces.

06/04/08 = dag 0 voor het afentmoment
Toevallig kan ik ook vandaag de 2de zaaibeurt van de Hobby-plantjes verspenen;ze zullen dienen als vangnet in geval van mislukking en ook voor de potplantenkweek en buitenteelt.

11/04/08
Dag 5 na enten
1ste maal openen van propagator en 3 x 1/4 uur verluchten. De plantjes blijven daarbij mooi (geen verwelking, zoniet onmiddelijk benevelen en terug sluiten van de propagator)DSC00006

12/04/08
Dag 6 na enten,
 

3 x 1/2 uur verluchten,temperatuur van de propagator verlagen tot 21°C
De niet geente planten zijn steviger en korter. Ze blijken ook een meer ontwikkeld wortelstelsel te hebben dan de geente planten, die veel energie gebruikten voor het ingroeien van de enting.Ook blijkt dat de geente planten extra water opgeslorpt hebben uit de vochtige zand-onderlaag, wat niet bepaald gunstig is voor het ontwikkelen van het wortelstelsel(teveel is teveel).DSC00009

13/04/08
Dag 7 na enten

Permanent verluchten van de propagator via de verluchtingsgaatjes in het plexi-deksel.

DSC00013 

14/04/08
Dag 8 na enten

Ganse dag onder groeilichtbak met propagatior afgeschakeldDSC00015

16/04/08
Dag 10 na enten
Geënte planten staan nog steeds voor de venster onder lichtbak; de niet geente planten gaan overdag reeds in de kas en komen terug naar de keuken gedurende de nacht.

18/04/08
Dag 12 na enten

Geënte planten komen voor het eerst droog te staan na hun verblijf in de propagator.Ik wacht nu nog één dag om hen wat water te geven.DSC00022

21/04/08
Dag 15, na enten, meer dan  zes weken na zaaien

Alle afgeënte planten staan nu tesamen overdag in de kas vanaf 11 uur tot 18 uur. Stelselmatig zal het verblijf in de kas, naargelang het weer, opgedreven worden tot uitplanttijd.

03/05/08, 8,5 weken na zaaien.
Uitplanten van afgeënte (4 x Hobby + 4 x Tamaris) in volle grond van de kas. Tergelijkertijd worden 3 niet geënte Hobby-planten in potten(15 liter) ingeplant (wordt behandeld in een later artikel omtrent potten-tomatenkweek in de kas)DSC00037

Enkele conclusies en opmerkingen:

1- Planten met één stengel of twee stengels ?

Ik koos, zeker als eerste test, voor het kweken met één stengel.Ik twijfel er tenandere sterk aan dat een hobbytuinder de goede omgevingsomstandigheden zal kunnen creëeren om de opkweek van
meerstengelige planten (door het afsnijden van de kop van de  jonge plant) tot een goed einde te brengen. Bovendien mag men in dit geval toch vlug rekenen op een groeivertraging van een extra paar weken. Dit betekent niet alleen vlugger moeten zaaien maar eveneens de planten langer in huis moeten houden tot wanneer het moment van verhuis (in stappen) naar de kas toe te laten.
Wel plan ik in 2009 voor de oplossing van het systeem, waarbij men in de kas, eens de plant met één stengel aan zijn eerste bloemtros toe is,de eerste kopdief (dwz de dief die ontspruit uit het bladoksel vlak onder de eerste bloemtros) te laten uitgroeien tot een tweede stengel. Daarover nog meer info in een artikel van de opkweek in de kas van geente tomatenplanten heel binnenkort.

2. Planten kopen of zelf opkweken?

Hierbij kan ik enkel verwijzen naar het artikel van Luc Dedeene  over het kopen van geënte tomateplanten (klik), die naast het feit van beperkte keuze en hoge prijs, terecht de kwaliteit van deze oplossing in sommige tuincentra in vraag stelt.
Mijn conclusie is daar in elk geval :”wat men zelf doet,doet men beter”

3. De keuze van het zaaimoment?

Deze kennis moet men verwerven door het “doen”. Ik bedoel hiermee :
Gezien het de bedoeling is om, op hetzelfde moment, onderstammen en entsoorten beschikbaar te hebben met zelfde stengeldiameter (norm is 2 mm) zou je denken dat je ras en onderstam op hetzelfde moment moet zaaien.
Uit mijn testen bleek dat, bij gebruik van Resistar als onderstam tesamen met de rassen Hobby en Tamaris, Resistar eigenlijk te vlug groeide tov van de entsoorten. Ik heb dan ook getracht door licht, watergift, en temperatuur nog iets te corrigeren.Ten allen koste moet vermeden worden dat de onderstamsoort fileert (ttz dun opschiet).
Voor 2009 zal ik dus Resistar pas zaaien op het ogenblik dat de eerste kieming van Hobby en Tamaris gebeurt in mijn propagator. Maar nogmaals, dit is de conclusie van mijn test en zou bij gebruik van andere onderstammen en/of entsoorten juist andersom kunnen zijn.
Een goede basis is dus, bij een allereerste zaaibeurt, onderstam en entsoort op hetzelfde moment te zaaien en daaruit de conclusies te trekken.
Belangrijk is dat men onderstam en entplanten sorteert volgens stengeldikte. Ik vertrok bij het enten met 20 onderstammen en had uiteindelijk 20 stevige geënte planten (100% slaagpercentage dus).
Even belangrijk is dat de som van het aantal zaadjes van de entsoorten het aantal zaadjes van de onderstam (25 in het geval van Resistar in het Vlaams zaadhuis) ruim overtreft. Dan heeft men, bij het sorteren
per diameter meer kansen om gelijke diameters te vinden voor de 25 onderstammen.

4. Gebruik van clipsen of andere oplossingen?

Persoonlijk verkies ik clipsen. Ze zijn, na ontsmetting met Dettol,zeker nog een bijkomend jaar te herbruiken en gemakkelijk te plaatsen.Ze sluiten heel mooi op de entplaats zelfs bij verschil in stengeldikte.
In de reacties op het artikel van Luc Dedeene werd door Paul Baetens een oplossing aangebracht met buisbinddraad (klik hier voor de uitleg en de foto’s)  Als blijkt dat dit goed werkt zijn deze oplossingen zeker waardevol en verdienen ze onze aandacht
Geef dus maar, geachte lezer, volop feedback van mogelijke nog andere oplossingen.

5.Gebruik van een propagator?

Is uiteraard, en zeker in zijn verfijnde versie zoals beschreven in een artikel van mijzelf (klik hier)  een zeer betrouwbaar hulpmiddel. Maar terug dient gezegd dat andere zelfbouw-oplossingen ook tot een goed resultaat kunnen leiden. Er zijn namelijk meer wegen naar Rome. Ikzelf ben heel tevreden met mijn propagator maar het is uiteraard een relatief duur toestel.

Toch overweeg ik om in 2009 de zand-onderlaag in de propagator tijdens het verblijf van de geente plantjes te bedekken met een netje van dunmazige ijzerdraad teneinde de potgrond in de potjes niet zoveel vocht te laten opslorpen,wat vermoedelijk het wortelstelsel niet ten goede komt.Bij uitplanten van geente en nief-geente planten in de kas bleek tenandere dat de geente planten, gedurende de eerste paar weken na inplanting, minder vlug opgroeiden dan niet geente planten,wat waarschijnlijk zou kunnen te wijten zijn aan een minder ontwikkeld wortelstelsel en het teveel aan water in de potjes.Vandaar de aanbeveling om de potgrond van geente planten,na verblijf in de propagator, voldoende te laten uitdrogen om het wortelstelsel te laten aangroeien.Eventueel belet dit niet van nu en dan het gebladerte te bevochtigen met een mini-nevelspuit.

6.Wat zijn nog belangrijke aandachtspunten?

Steun
Ondersteunen van de geente plantjes vooraleer ze in de ingroeiruimte(bvb de propagator) gaan : zoals reeds aangehaald kan men hiervoor stukjes stevige (4mm2 sectie) electriciteitsdraad gebruiken. Ze kunnen
daarenboven elk jaar opnieuw gebruikt worden. De lengte is te kiezen volgens de beschikbare hoogte tussen plantjes en het deksel van de broeikas(propagator of dergelijke).

Licht en temperatuur
Het belang van licht,zonlicht en temperatuur: naast de ingroeiperiode (in de propagator in zeer vochtige en warme omgeving), is bij het verlaten van de propagator, het uiterst belangrijk om zoveel mogelijk licht
(géén sterk zonlicht want dit kan heel slecht aflopen) en een gemiddelde temperatuur (20-22°C) te zorgen en geen grote verschillen te veroorzaken doorheen de dag. De plantjes zijn na verblijf in de propagator nog zeer kwetsbaar.

Water
Ook al lijken ze qua gebladerte en grootte het reeds goed te doen, toch is het zwakke punt op dat ogenblik nog het onvoldoende ontwikkeld wortelstelsel in vergelijking met de grootte van het plantje.Daarom zeker opletten met watergift. Ik verkies,na het verwijderen uit de propagator, te wachten met watergift tot wanneer de grond in de potjes duidelijk goed uitgedroogd is.
Door de extreme vochtigheid in de propagator is er heel veel vocht opgeslorpt in de potjes wat dan weer aanleiding zou kunnen geven tot fileren. Droger kweken geeft kortere en stevige plantjes.

Vernevelen
Water geven en beneveling van het gebladerte, indien mogelijk, met regenwater op kamertemperatuur, is nodig bij de pas geënte plantjes tot aan de vergroeiing.
Ikzelf ondervond verbrandingsverschijnselen van de bladtopjes ten gevolge van het benevelen met zacht (kalkloos) water afkomstig van een waterverzachter. De kalk, aanwezig in leidingwater, blijkt na ontharding vervangen te zijn door zout. Een druppel water die na beneveling van de plant, blijft hangen aan het topje van het blad,zou wel eens,in combinatie met warmte tgv sterk zonlicht of een groeilamp die te laag boven het gebladerte hangt, voor verbranding van het bladtpuntje kunnen zorgen.Het verschijnsel manifesteert zich door vergeelde bladtopjes.

In een volgend artikel wordt de opkweek tot en met de oogst van mijn geente planten behandeld. Daarna volgt er nog een gedetailleerd artikel omtrent het kweken van tomaten in pot in de kas. Veel lees-en denkgenot ondertussen gewenst. Aarzel niet uw methodes, vragen of opmerkingen door te geven hieronder.

Aanbevolen lectuur voor wie de opkweek en/of enten van tomaten allemaal nieuw is. 
Zaaien en Verspenen (Tomaten kweken bij Herman in 2007 Deel 1)
Tomaten enten, japanse kopenting (Serie tomaten enten, deel 2)