Categorie archieven: Spinazie

10 tips voor een oogst van 10 kilogram spinazie op 1 vierkante meter!

Soms zorgt moestuinieren op kleine schaal er voor dat je meer aandacht hebt voor de opbrengst.

In een vierkante meter bak waren dit jaar vierkantjes met een zijde van 60 cm. Dus een oppervlakte van 0,36m². Van één zo’n vierkantje kon de afgelopen weken 3,45 kg spinazie geoogst worden. Voldoende voor drie maaltijden met vier personen.
Groot was mijn verbazing dat,  toen ik begon te rekenen,  ik er achter kwam dat dit maar liefst 9,58 kg spinazie was. Bijna 10 kg spinazie op één vierkante meter dus!
De basis hiervoor is dat  je ruim zaait en de oogst uitvoert door plukken, zodat de spinazie een paar keer kan hergroeien.

Wil je meer info over deze specifiek teeltwijze van plukspinazie, bekijk dan deze fotoreportage  over plukspinazie

Zie ook de grotere  foto’s onderaan dit artikel.

1. Zaai niet te dicht.
Het is aanbevolen dat je twee zaadjes samen zaait op een afstand 15×15. Dunnen is dan niet meer nodig. Vrees je voor een minder goede opkomst, zaai dan drie zaadjes en dun uit tot maximaal twee plantjes. Bij een grotere zaaiafstand bekom je veel grotere bladeren, we spreken dan van plukspinazie.

2. Moderne rassen
Kies een recent hybrideras, te herkennen aan de bijvoeging F1 bij het ras. Uniforme groei, meer opbrengst en betere resistentie tegen valse meeldauw zijn twee voordelen. Kies een ras aangepast aan de zaaiperiode, er zijn vroege rassen, beter bestand tegen de kou, en late rassen die beter bestand zijn tegen opschieten. Het is vooral belangrijk een ras te kiezen dat bestand is tegen de voorjaarswarmte. Een ras dat aanbevolen wordt als jaarrond te telen is ook interessant.

3. Vroeg zaaien.
Zaai de spinazie zo vroeg mogelijk. Laat gezaaide spinazie zal minder tijd hebben om te groeien vooraleer die gaat opschieten. Een tweede of derde plukbeurt wordt dan moeilijk. Spinazie zal immers door hoge temperaturen en droogtestress snel beginnen met een bloemstengel te maken. Maart tot half april is de beste zaaiperiode. Dek na het zaaien de spinazie af met een vliesdoek tot ze een viertal blaadjes heeft. Het blijft vochtig en warm onder het vliesdoek, de kieming en eerst groei verloopt veel sneller. Te lang afdekken zorgt, door een te hoge temperatuur onder het doek, voor een lagere opbrengst.

4. Zorg voor voldoende goed verteerde compost of goed verteerde stalmest. Strooi een laagje van 5 cm goed verteerde compost en werk dit zeker 20 cm in. Heb je geen compost, gebruik dan organische grondverbeteraar voor groenten (type Vivimus e.a.). Goed verteerde stalmest is nog een zeer goed alternatief.

5. Dien voor de grondbewerking een ruime hoeveelheid meststof toe, in aanvulling op de organische voorraadbemesting uit punt 4. Strooi bijvoorbeeld 200 g/m² 7-5-10 of 300 g/m² 5-5-5 en werk dit over een diepte van 20 cm zeer goed in. Het is de bedoeling dat, als je de formule op de verpakking bekijkt, de vermenigvuldiging van de hoeveelheid (in gram/m²) met het eerste cijfer (de stikstof) als resultaat ongeveer 1500 geeft. (Voor de kenners, dit is 1,5 kg N/are of per 100 m²). Dit is tegelijk de maximale hoeveelheid om overdreven nitraataccumulatie in het blad te voorkomen.

6. Als het een koud en regenrijk voorjaar is, zal je twee weken voor de oogst best nog eens bijbemesten met een kleine hoeveelheid stikstofrijke meststof. Bijvoorbeeld één derde van de hierboven aangegeven hoeveelheden. Maar het is beter een snelwerkende stikstofmeststof te gebruiken. Dus kan je 40 g/m² bloedmeel (13% N) toedienen.
.
7. Geef voldoende water.
Naarmate de oogst nadert nog meer. Het is zelfs een goed idee om de spinazie drie dagen voor de oogst nog eens flink water te geven.

8. Oogst niet te vroeg.
De groeisnelheid stijgt naarmate de teelt vordert. Dit is een exponentiële groeicurve. Dus op het einde neemt de opbrengst per dag veel meer toe dan bijvoorbeeld halfweg de teelt. Hoe groter de bladeren, hoe meer fotosynthese ze kunnen doen, hoe meer groei.

9. Oogst door blad voor blad te plukken. Zodat het hart van de plant intact blijft. Telkens één week of tien dagen later kan je opnieuw oogsten. Normaal mag je rekenen op drie oogstbeurten.

10. Verwijder al het onkruid zo snel mogelijk. Onkruid concurreert met de spinazie en zorgt later voor meer werk bij het oogsten.

 

Spinazie voorzaaien en uitplanten. Oogsten als grootbladige plukspinazie

Groenten zaaien en planten in februari of maart.
Spinazie kan je ook planten. Eerst in potjes zaaien en dan uitplanten. Om nu, in februari of maart mee te starten.
Spinazie voorzaaien is extra werk, maar heeft vele voordelen. Betere opkomst, groter en meer blad, langere oogsttijd, onkruidonderdrukking en vroegheid.

Bekijk de foto’s en de uitleg bij iedere foto door er op te gaan staan met de muis of klik op de foto’s voor een grotere versie en de beschrijving.

From spinazie planten!? En nu ook oogsten., posted by GroentenInfo

Generated by Facebook Photo Fetcher 2


Spinazie planten?!

Op de http://www.facebook.com/GroentenInfo kan je dit seizoen sommige aan de gang zijnde activiteiten in de proeftuin van GroentenInfo volgen.

Vandaag : spinazie planten
Spinazie kan je ook planten. Eerst in potjes zaaien en dan uitplanten. Voordelen zijn o.a. vervroeging en gemakkelijkere onkruidbestrijding.

Bekijk de foto’s en de uitleg bij iedere foto door er op te gaan staan met de muis. Klik hier om de foto’s en de bijhorende uitleg te bekijken.

Zijn nitraten in groenten nu toch gezond?

Al jaren komen nitraten in groenten regelmatig in het nieuws. Slasoorten, postelein, rode biet, kervel, spinazie, snijbiet, radijs, bleekselderij, spitskool, koolrabi, andijvie, watertuinkers, venkel en chinese kool zijn eerder nitraatrijke groenten. Met name in de winter in donkere omstandigheden, bij minder groeizame klimaatomstandigheden, of bij een te grote stikstofvoorraad in de grond zullen deze nitraten in hogere mate aanwezig zijn.

Om één en ander te verduidelijken schreven we al eens een artikel over nitraten in groenten, nader verklaard. Daaruit konden we besluiten dat, als we met de tips vermeld in het artikel rekening houden, het nogal meevalt met die nitraten in groenten. En dat alle bladgroenten die in de winter op de markt komen een verplichte controle op nitraatresidu ondergaan. Maar om nu te zeggen dat nitraten gezond zijn, dat was toen toch iets waar  niemand zijn vingers aan durfde verbranden.

Groot was dan ook mijn verwondering en verbazing over de artikels die vorige week in verschillende media opdoken. Zowel spinazie als rode biet haalden de pers.

Spinazie

Eerst was er het nieuws over rode biet die het uithoudingsvermogen doet toenemen, enkele dagen later was er het onderzoek dat uitwees dat de nitraten in spinazie hetzelfde effect hebben.  In het artikel Spinazie als krachtvoer op Trouw.nl lezen we dat spinazie ervoor zorgt dat de energievoorziening van de spieren efficiënter wordt en het uithoudingsvermogen toeneemt. De stof die de (sport)prestaties doet verbeteren blijkt niet ijzer te zijn maar nitraat! Is daarmee de minder goede reputatie van nitraten in bladgroenten van de baan? Het lijkt er toch wel op, getuige volgend citaat uit het artikel.

Bij het publiek heeft nitraat een slechte naam. Lange tijd werd gedacht dat de stof, in het lichaam omgezet in het schadelijke nitriet, kanker veroorzaakt. „Maar het bewijs daarvoor is mager”, zegt onderzoeker-fysioloog Eddy Weitzberg vanuit Stockholm. „De laatste jaren blijkt vooral dat nitraat voordelen biedt. Het verlaagt de bloeddruk en gaat klontering van het bloed tegen. De efficiëntere energieproductie komt daar nu bij. Ik zie nitraat juist als ’good guy’.”

Toch is het aan te raden om de bereidingstips en de bewaartips uit het artikel nitraten in groenten, nader verklaard verder te blijven volgen. Om zo te vermijden dat nitraten in de voeding nitrieten zouden worden.

En, zoals met alles, overdaad schaadt. Het afwisselen van verschillende groentesoorten, ook minder nitraatrijke, blijf natuurlijk absoluut noodzakelijk.

Rode Biet

Een week eerder al vernamen we dat Vlaanderen stormloopt voor rode bietensap en de sporters plots met bosjes vallen voor het product. Bio- en natuurwinkels zien  de flessen de deur uit vliegen. De uitbaters stellen dan ook vast dat de impact van een tv-programma en van mond-aan-mondreclame bijzonder groot is. Sinds zes wielertoeristen in ‘Ook getest op mensen’ aantoonden dat het sap de uithouding gevoelig verbetert, lijkt niemand nog te malen om de vreemde smaak van het sap. Inspanningsfysioloog Peter Hespel van de K.U.Leuven bevestigt de werking. Bekijk hier een video met een vergelijkende test bij zes sporters in verband met het gunstige effect van rode bietensap.

Straks meer spinazie en rode biet zaaien in de tuin? Bekijk hier alvast de teeltschema’s van rode biet en van spinazie om te weten wanneer je ermee aan de slag kan in de tuin.

Geef ons uw methode om rode bietensap te maken.
Het is bekend dat een aantal ervaren hobbytuinders de kunst om rode bietensap te maken perfect beheersen. En de gezonde effecten ervan al jaren kennen. Misschien ben jij één van hen en ben je bereid om jouw recept van rode bietensap te delen? Laat dan zeker niet na uw methode in de commentaarbox hieronder mee te delen.

Primeurgroenten? Je kan ze zelf telen! 1. SPINAZIE

Wie houdt er niet van, de eerste nieuwe groenten van het seizoen, die de echte lente aankondigen. De restaurants en de media in ieder geval. De restaurants pakken graag uit met primeurgroenten op de kaart. En de eerste nieuwe groente van het seizoen is meestal belangrijk genoeg om in de krant vermeld te worden.  Deze week was er het bericht over de eerste Belgische aardappelen. Heel wat van deze groenten kan de hobbytuinder ook telen! Vooral deze die best tijdens een graadje vorst kunnen in het vroege voorjaar. In deze artikelenreeks komen diverse groenten die je als primeur kan telen aan bod.

Het artikel Groenten telen onder beschutting in februari gaf eigenlijk al de aanzet tot de primeurteelten, waarvan we nu de vruchten plukken. Terwijl buiten de groei van sla, spinazie enz … toch vrij traag verloopt, kan je nu volop sommige groenten oogsten in de kas of plastiektunnel. Pijpajuin, radijs, spinazie, sla en binnenkort ook bloemkool en nog iets later worteltjes en prei. Uitzonderingen zijn de groenten die warmte vragen tijdens de vroege teelt: tomaten, komkommers, courgette en paprika.

In dit bericht leest en ziet u het teelverloop en de oogst van de vroegste spinazie.

Wie een plastictunnel, glazen kas of koude bak heeft heeft kan nu al volop spinazie oogsten. Het is een heel eenvoudige teelt, zonder ziekten of plagen omdat het nog te koud is voor schimmels en insecten. Verwarmen is niet nodig, spinazie kan tegen vriestemperaturen. Voor de vroege teelt

Lees verder Primeurgroenten? Je kan ze zelf telen! 1. SPINAZIE

Spinazie telen in een groeizak.

De heer Willem L. Driessen stuurde een berichtje van een zeer opmerkelijke manier van groenten kweken : spinazie in een tuinaarde-zak!

 

“Ik heb daarvoor een zak ‘bemeste tuinaarde’ (van Karwei) genomen, daarvan een zijde weggesneden en vier voortjes getrokken, waarin ik vrij dik Amsterdams Reuzeblad Scherpzaad heb gezaaid in begin januari. Dat bleek nogal aan de vroege kant te zijn. Volgend jaar start ik  half februari. Zoals gemeld heb ik inmiddels een maal voor 4 personen ervan geoogst en wel op 19 maart.

Deze spinazie-kweek laat ik voorlopig in de kas om te zien of er weer zoveel groei inkomt zodat ik een tweede keer kan oogsten.” (foto dd 15 mrt 07)

Willem, bedankt, voor deze mooi lezerstip. Te zien aan de groeikracht van het gewas, zal een tweede pluk zeker lukken! (p.s. Januari is niet te vroeg hoor om spinazie in de kas te telen)

Beste lezer, wilt u ook graag een  teelttip, een teeltmethode, een oogst, een groente(ras), een recept….  of gewoon een
(foto)berichtje uit uw moestuin delen met andere groentetelers stuur dit dan door naar
lezersbijdrage@plantaardig.com. Je doet er de duizenden andere lezers van deze nieuwsbrief alvast een plezier mee!

Reacties

Beste tuinvrienden,
Wanneer wij met vakantie in Denemarken waren, kweekten onze vrienden daar tomaten in de kas, niet in de vrije grond, maar ook in een zak met tuin aarde!
Een goede kennis van ons wil ook een tuintje aan leggen, op een soort verwaarloosd grasveld. Ik wil er zwart plastic op de grond doen, en dan de groente in zakken laten groeien. Als het lukt, zal ik U berichten!
Vriendelijke groeten, Adri Voetberg, uit Friesland.

Ook reageren of een tip voor de lezers? Klik dan hieronder op Reageren? Vragen? of stuur het naar lezersbijdrage@plantaardig.com

Gratis brochure saladegroenten kweken

De stap-voor-stap handleiding “saladegroenten kweken” werd zopas voltooid. Ik heb deze gids geschreven  voor wie geen tuin heeft of heel weinig plaats heeft, voor wie nog nooit groenten geteeld heeft én voor de ervaren tuinier die op zoek is naar vernieuwing . Met meer dan vijftig foto’s wordt dit een praktische hulp bij het telen van uw eigen slankmakers!

Allerlei groenten kan je in een bak zaaien om daarna in  verschillende stadia uit dezelfde bak oogsten. Ondertussen kan je van dezelfde zaaiing ook plantjes opkweken. Waar je dan later opnieuw op verschillende wijzen en tijdstippen  kan van oogsten. De meest diverse saladegroenten zijn daarbij heel goed bruikbaar.  Dit gaat van slasoorten (pluksla, kropsla, eikebladsla, lollo bionda en rossa, ijsbergsla)  over cichorei-achtigen zoals andijvie en radicchio en diverse kruisbloemige groenten (rucola, bladmosterd, tatsoi, paksoi) tot snijbiet en spinazie..

Gratis te downloaden
Ik heb namelijk ook een gratis pdf-brochure van deze handleiding gepubliceerd. Deze brochure is gratis voor iedereen die zich inschrijft op de nieuwsbrief. Schrijf u in op de nieuwsbrief en ontvang onmiddellijk het private adres waar je de brochure met zestien pagina’s en tientallen verhelderende foto’s kan downloaden. (Inschrijven op de nieuwsbrief kan in de rechterkolom hiernaast). Bent u al ingeschreven, maar hebt u de downloadlink niet meer, schrijf u dan opnieuw in. Je zal de nieuwsbrief niet dubbel ontvangen. Je krijgt wel een bevestigingsmail met daarin de link naar zelf saladegroenten telen.

Deze brochure is nog altijd up-to-date. Alleen komen er nu meer en meer zaadmengelingen op de markt. Waardoor het niet meer nodig is om alle soorten apart te zaaien. Kies wel voor specifieke mengelingen. Zoals slasoorten, andijviesoorten, oosterse bladgroenten, snijbiet. Alles door elkaar is niet zo’n goed idee omdat sommige soorten elkaar overgroeien.

Nu inschrijven of opnieuw inschrijven op de nieuwsbrief en u kunt de brochure (nog)maals downloaden.

Zeer vroeg spinazie zaaien

Bent u de gelukkige bezitter van een kas, plastiektunnel of koude bak?
Of hebt u de beschikking over een lichte grondsoort die ook in de winter steeds luchtig is en weinig last heeft van wateroverlast? Dan kunt u zich eens wagen aan een zeer vroege spinazieteelt. Naast de keuze tussen open lucht en de kas hebt u bij deze teeltwijze ook de keuze tussen (pers)potjes of ter plaatse zaaien.

Lees verder in het artikel dat onlangs verscheen op Tuinkrant.com
Vanaf de jaarwisseling zeer vroege spinazie zaaien

Lees hier over de teelt van spinazie

Fabels en feiten over nitraat.

“Waar of niet waar: spinazie en andere nitraatrijke groente zijn ongezond en kunt u beter niet eten? Het antwoord: niet waar. Groente is nooit ongezond. Enkel in grote hoeveelheden kan nitraat negatieve effecten hebben op het lichaam. Daarom is het advies: wel volop groente eten, maar niet niet steeds nitraatrijke groenten gebruiken.
Lees verder op http://www.agf.nl/nieuws/2005/30aug/nitraat.htm
(Bron: consumentengids augustus-september)

Oogst spinazie

Klik op de foto’s voor een grotere weergave!
Zie ook artikel spinazie zaaien.
Spinazie van het type Viroflay is bleker van kleur, heeft vrij grote en zachte bladeren en is snelgroeiend. En was dan ook het vroegste oogstbaar. Half mei kwam deze spinazie stilletjes aan bij het oogstbare stadium. Zorg bij het oogsten voor dat het hart van de plant intact blijft en u kunt wat later nog oogsten
Traaggroeiende spinazie (hier Rico F1, type Viking) is minder schietgevoelig en beter geschikt voor teelten naar de zomer toe. Het blad is kleiner, donkerder en harder. De groei komt wat trager op gang. Uiteindelijk levert deze spinazie ook een mooie oogst, met een tiental dagen vertraging. De schietgevoeligheid is klein.
Links is spinazie Rico F1 (Viking-type) met kleinere en donkerder bladeren. Rechts is spinazie van het Viroflay type, het blad is bleker en zachter.
Door enkele zeer warme dagen die we in mei kenden is begin juni de Viroflay spinazie aan het schieten gegaan. Wacht dan niet meer met plukken, want de kwaliteit kan vanaf dit stadium alleen maar verslechteren.
Op de traagroeiende spinazie is nog geen bloemstengel te zien. We kunnen dus nog wat extra blaadjes uit het hart van de plant verwachten
Lees alles over de teelt van spinazie

Spinazie zaaien

Gewoon één methode om spinazie te zaaien.
Voor een geslaagde zaaiing : lees zeker ook Water geven
Voor afstanden, grondvoorbereiding en teelttechniek : lees Spinazie van A tot Z
Klik op de foto’s om detail te zien
Span een touwtje en trek een geultje van anderhalve centimeter diep. De diepte van het geultje mag voldoende groot zijn, de hoeveelheid grond waarmee het zaad straks afgedekt wordt is belangrijker.


Verdeel de zaadjes op de juiste afstand. Voor snijspinazie wordt dichter gezaaid dan voor plukspinazie. Zaai niet te dun voor plukspinazie, je kan achteraf ook nog uitdunnen.


Met hetzelfde bamboestokje wordt het geultje dicht gemaakt. Je kan ook met de hand het geultje dicht maken. De dikte van het grondlaagje op het zaad is ongeveer één (tot maximum anderhalve) centimeter.


De grond mag lichtjes aangedrukt worden. Zo blijft het vocht beter behouden.


Ongeveer twee weken later staan de eerste plantjes boven. Vroeg gezaaide spinazie zit natuurlijk wat langer weg.

Wolf bij spinazie : nu acht fysio’s!

In het twee weken terug gepubliceerde artikel over spinazie was nog sprake van acht fysio’s van valse meeldauw (Wolf) bij spinazie. Onlangs werd een achtste fysio geïdentificeerd. Een fysio is een variant van een schimmel die zich onderscheid van de andere door een ander resistentiegedrag. Dit fenomeen is ook heel goed gekend in verband met de valse meeldauw bij sla. Daar is al sprake van meer dan twintig fysio’s.

Een uittreksel uit het artikel van Oogst dat zopas verscheen.
“In spinazie is een nieuwe variant van valse meeldauw ofwel wolf gevonden: fysio 8. De meeste rassen zijn resistent voor de fysio’s 1 tot en met 7.
Het isolaat van de ziekte Peronospora farinosa f.sp. spinaciae is afgelopen twee jaar op verschillende plaatsen in Nederland, Duitsland en België gevonden. Dat is reden om de fysio te benoemen. Inmiddels hebben zaadbedrijven al weer resistente rassen. Veredelaar Rijk Zwaan heeft zelfs al rassen met resistentie 1 tot en met 8 klaar liggen, omdat een aantal rassen al resistentie bezat toen 8 werd gevonden.”

Lees meer over Wolf en de teelt van spinazie
Lees meer over Valse meeldauw schimmels bij diverse groenten

spinAZie van a tot z

Spinazie kan al zeer vroeg op het jaar gezaaid worden. De normale voorjaarsteelt die vanaf maart kan gezaaid worden is de makkelijkste en meest aangewezen teelt. Matig snel groeiende rassen zijn in die periode het meest aangewezen. Vanaf juni tot half augustus lukt spinazie telen minder goed. Dan zijn de snelle bloemvorming en de droogte spelbrekers. Na het warmste seizoen is er nog een herfstteelt mogelijk, evenals een overwinteringsteelt.
Of een ras geschikt is voor de gekozen teeltperiode hangt nauw samen met de groeiduur van het ras De teeltwijze bepaalt hoe dicht gezaaid wordt. In Nederland is dat snijspinazie, in Vlaanderen plukspinazie.

Lees het volledige artikel over
de teelt van spinazie

Stroom uit spinazie kan laptop voeden

Dat de fotosynthese alle energie voor de planten levert, dat wisten we al. Ook steenkool, aardolie en aardgas zijn het resultaat van plantengroei en fotosynthese uit lang vervlogen tijden.

Maar dat het fotosyntheseproces op een rechstreekse wijze ook energie zou kunnen leveren is toch wel heel speciaal. Dit bericht valt te lezen op de website van www.webwereld.nl

“Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) zijn erin geslaagd om het biologische proces waarbij licht wordt omgezet in energie (fotosynthese), te gebruiken om energie op te wekken.

De opgewekte energie is voldoende om laptops, mobiele telefoons en andere apparaten minimaal een dag van stroom te voorzien. In totaal wordt ongeveer 12 procent van het zonlicht in energie omgezet.”

lees verder op

WebWereld: Stroom uit spinazie kan laptop voeden