Rob stuurde ons een heel bruikbare tip.
Hij schrijft : graag wil ik hobby telers wijzen op het volgende:
Het telen van bosuien en zaaiuien in de tuin vereist nogal wat inspanning en nauwkeurigheid (zaaidichtheid/verplanten etc.). Bovendien is het gewas biologisch moeilijk ziektevrij te houden en is de onkruidbestrijding lastig. Sjalotten kunnen door hun korte groeiseizoen en lange bewaarbaarheid deze twee vervangen.
Wat velen namelijk niet weten is dat sjalotten ook prima “groen” geoogst kunnen worden. Deze “bos-sjalotten” zijn heerlijk in salades en de wok. Teel gewoon meer sjalotten dan nodig voor de bewaring en pak in het begin van het groeiseizoen de verder ontwikkelde sjalotten voor het eten van het groen en het kleine bolletje. Later pak je de kleinere (achterblijvende) sjalotten en uiteindelijk hou je heerlijke bolletjes over die prima te bewaren zijn.
Kijk voor lekkere sjalottenrecepten op www.sjalot.nl. Verse “bos-sjalotten” zijn ook geheel in kruidenboter te verwerken met verse knoflook; heerlijk bij de BBQ!. Het kan daarmee dus ook de bieslook vervangen.
P.S. uiteraard alleen het blad eten als de sjalotten niet met gewasbeschermingsmiddelen behandeld zijn.”
Rob
Hartelijk dank voor deze nuttige tip Rob!
Is er ook iets wat u ook graag met onze lezers wil delen? Stuur dan uw idee, tip, foto, ervaring, reacties op teelttips van anderen…. naar lezersbijdrage@plantaardig.com. De meest eenvoudige tips zijn dikwijls de beste!
Reactie van Piet
Zelf teel ik gewone uien (ajuin) en sjalotten. De sjalotten bewaar ik het langst omdat die pas heel laat gaan schieten. De smaak vind ik zelf ook het lekkerst.
Piet.
Peter deed op het forum van tuinkrant een oproep in verband met aangetaste uien en sjalot. Na enig onderzoek bleek het om een aantasting door stengelaaltje te gaan. De moeilijkheid die ondervonden werd om de symptomen te herkennen had vooral te maken met het feit dat bij plantuien vrijwel nooit kenmerken bovengronds te zien zijn.
Lees het bericht en probleemoplossing van Peter hier.
Het openbarsten, melig worden en een onaangename geur zijn enkele symptomen van Ditylenchus dipsaci. Het feit dat ook prei en sjalot er last van heeft en er vorig jaar ook al wat, maar minder, problemen waren is typisch. Prei en sjalot zijn immers familie van ui. En de aaltjesaantasting breidt jaar na jaar uit als er op dezelfde plaats groenten van dezelfde familie geteeld worden.Dit zijn de duidelijke foto’s van aantasting door stengelaaltje die Peter nam.
Klik op de foto’s voor vergroting
stengelaaltje bij ajuin :
stengelaaltje bij sjalot
Ook op Kennisakker. wordt melding gemaakt van aantastingen door Ditylenchus dipsaci:
Momenteel worden in de praktijk aantastingen waargenomen van stengelaaltjes in ui. Wees verdacht op onderstaande symptomen en ga ziekzoeken in het gewas. Stengelaaltjes veroorzaken kroef of bolbroek in uien en sjalotten. De bladeren blijven klein, gedrongen, broos en zijn blauwachtig van kleur (zie foto).
De bollen zelf zijn vaak voos en gebarsten. Bij zware aantasting vallen planten weg. Vooral bij vochtig en koud weer worden de plekken steeds groter. In de bewaring gaat de aantasting door. Op besmette grond zijn bovengronds in tweedejaars plantuien zelden symptomen te zien, maar er ontstaan wel scheuren in de bolbodem.
Het advies is om de vruchtwisseling te respecteren. Wacht, om te vermijden dat het stengelaaltje zich kan uitbreiden, minimum vier jaar vooraleer terug te keren met planten van de familie van de Liliaceae. Als er aantasting was door stengelaaltje zal zes jaar een absoluut minimum zijn.
Klik hier voor meer artikels en teeltinfo over ajuin.
Teeltbeschrijvingen, Teelttips, Teeltervaringen en Nieuws over Groenten. Alles over groenten zaaien, planten, bemesten, onderhouden en oogsten.