Een veel geplante nateelt, in uitzonderlijke situaties zelfs tot begin augustus, is winterprei . Prei heeft veel voeding nodig, een goede bemesting is hier zeker op zijn plaats. Zeker nu de grond veel neerslag te verwerken kreeg. Welke voorteelt er ook stond, er zal heel veel stikstof uitgespoeld zijn. Strooi dus op humusrijke grond toch nog zeker 100 gram per are minerale samengestelde meststof of 150 gram samengestelde organische meststof. Plant de prei in geultjes en maak om de 8 à 10 cm een plantgat met een plantstok. Als je plant in geultjes moet je de plantgaten niet dieper maken dan tien centimeter. Zijn er geen geultjes dan mogen de plantgaten vijftien centimeter diep gemaakt worden. Toch is het beter een geultje trekken, want prei groeit minder vlot weg in de te diepe plantgaten. Laat het plantje in het plangat zakken, het hart van de plant moet boven blijven. Eventueel de diepte van het gat aanpassen aan de plantlengte. Laat daarna water in de geul lopen zodat de plantgaten vollopen met aarde en water. Eind augustus en eind september zullen we aanaarden. Eerst door het geultje dicht te maken, de tweede keer door een kleine rug met aarde tegen de schacht te brengen. Preiplanten vind je momenteel dikwijls op de wekelijkse markt in het dorp of de stad.
Misschien heb jij een andere planttechniek voor de prei? Laat het weten.
De preimot is nu ook volop actief. De tweede generatie van de preimot is actief tijdens de zomermaanden, met name op recent uitgeplante herfst- en winterprei. Op korte tijd kan de rups de prei grote schade toebrengen. Controleer vanaf nu zeker twee keer per week de prei op schade en grijp onmiddellijk in. Had je vorig jaar veel schade van dit insect, dan is de kans dit jaar extra groot op aantasting. Er zijn gelukkig een drietal -biologische- rupsenmiddelen om de preimot te bestrijden.
In dit bericht vindt u de levenswijze, het schadebeeld, de bestrijding, de preventie en duidelijke foto’s van de preimot (Acrolepiopsis assectella)
Klik hier om het artikel over de preimot te lezen
Als je geen gebruik wil maken van het biologische bestrijdingsmiddel “Conserve” tegen preimot, kan je een insectengaas overwegen. Zorg voor een plaats met voldoend luchtbeweging indien mogelijk, kwestie van najaarsschimmels.
Straks kunnen we ook nog preiroest verwachten of beter gezegd nu al, want ik zag ze al op mijn plantjes die nog staan te wachten op hun definitieve plaats wegens te natte grond momenteel.
Het lijkt gek, maar het artikel over schimmels die veel voorkomen in het najaar in de moestuin is nu al een beetje actueel.