Categorie archieven: Prei

Winterprei planten in de moestuin gebeurt in juli.

gn0hgth4Een veel geplante nateelt, in uitzonderlijke situaties zelfs tot begin augustus, is winterprei . Prei heeft veel voeding nodig, een goede bemesting is hier zeker op zijn plaats. Zeker nu de grond veel neerslag te verwerken kreeg. Welke voorteelt er ook stond, er zal heel veel stikstof uitgespoeld zijn. Strooi dus op humusrijke grond toch nog zeker 100 gram per are minerale samengestelde meststof of 150 gram samengestelde organische meststof. Plant de prei in geultjes en maak om de 8 à 10 cm een plantgat met een plantstok. Als je plant in geultjes moet je de plantgaten niet dieper maken dan tien centimeter. Zijn er geen geultjes dan mogen de plantgaten vijftien centimeter diep gemaakt worden. Toch is het beter een geultje trekken, want prei groeit minder vlot weg in de te diepe plantgaten. Laat het plantje in het plangat zakken, het hart van de plant moet boven blijven. Eventueel de diepte van het gat aanpassen aan de plantlengte. Laat daarna water in de geul lopen zodat de plantgaten vollopen met aarde en water. Eind augustus en eind september zullen we aanaarden. Eerst door het geultje dicht te maken, de tweede keer door een kleine rug met aarde tegen de schacht te brengen. Preiplanten vind je momenteel dikwijls op de wekelijkse markt in het dorp of de stad.
Misschien heb jij een andere planttechniek voor de prei? Laat het weten.

De preimot is nu ook volop actief. De tweede generatie van de preimot is actief tijdens de zomermaanden, met name op recent uitgeplante herfst- en winterprei. Op korte tijd kan de rups de prei grote schade toebrengen. Controleer vanaf nu zeker twee keer per week de prei op schade en grijp onmiddellijk in. Had je vorig jaar veel schade van dit insect, dan is de kans dit jaar extra groot op aantasting. Er zijn gelukkig een drietal -biologische- rupsenmiddelen om de preimot te bestrijden.
In dit bericht vindt u de levenswijze, het schadebeeld, de bestrijding, de preventie en duidelijke foto’s van de preimot (Acrolepiopsis assectella)

Klik hier om het artikel over de preimot te lezen

Als je geen gebruik wil maken van het biologische bestrijdingsmiddel “Conserve” tegen preimot, kan je een insectengaas overwegen. Zorg voor een plaats met voldoend luchtbeweging indien mogelijk, kwestie van najaarsschimmels.

Straks kunnen we ook nog preiroest verwachten of beter gezegd nu al, want ik zag ze al op mijn plantjes die nog staan te wachten op hun definitieve plaats wegens te natte grond momenteel.

Het lijkt gek, maar het artikel over schimmels die veel voorkomen in het najaar in de moestuin is nu al een beetje actueel.

jygu4u1n

De preimot is nu actief!

In dit bericht vindt u de levenswijze, het schadebeeld, de bestrijding, de preventie en duidelijke foto’s van de preimot (Acrolepiopsis assectella)preimot_zaagmeel
Schadebeeld
De volwassen preimot heeft een vleugelwijdte van ongeveer 8 mm. De rupsen zijn tot 1 cm lang en geelwit van kleur. De larven van de preimot mineren in het blad en boren verder naar het hart van de plant met gangen in de schacht van de preiplant als gevolg. Kenmerkend is het afgeraspte bladoppervlak dat als ‘zagemeel ‘ achterblijft in het gangetje. De schade in het hart van de plant kan uiteindelijk

Lees verder De preimot is nu actief!

Prei groeit slecht: is het rozerot?

Een onregelmatige gewasstand en verzwakte groei bij prei kan eventueel een gevolg zijn van een aantasting door de schimmel “rozerot” (Fusarium culmorum). Alhoewel je bij rotting meestal het verband legt met te natte grond hoeft dit niet altijd zo te zijn. Rozerot slaat toe als de plant (tijdelijk) verzwakt is. En deze zomer kon het zijn dat bij de herfst- en winterprei deze zwakte onder andere veroorzaakt was door de hogere bodemtemperatuur en de droogte!

fusarium-rozerot-prei
(klik op de foto voor vergroting)

Hoe kan je deze schimmel waarnemen en determineren?
Laat de doorgroei van de prei te wensen over en is de gewasstand onregelmatig, dan is het nuttig eens een plant voorzichtig uit de grond te halen. Dikwijls kan je bij het rooien wat bruine verrotting dicht bij de wortelplaat zien. Niet echt typisch voor Fusarium dus. Het zou ook een (oude) aantasting door preivlieg kunnen zijn. Ook witrot (wit schimmelweefsel, met in een ver gevorderd stadium kleine ronde zwarte bolletjes) kan gelijkaardige bruine verrotting dicht bij de wortelplaat veroorzaken.

Vraag is dus hoe je dan zeker bent dat het Fusarium is of niet?

Nu komt de tip met de plastiekzak goed van pas.
Heb je een schimmelaantasting, maar zie je geen schimmelpluis, breng dan het aangetaste deel van de plant in een plastiekzak en bevochtig lichtjes met fijne nevel en knoop deze dicht. Wacht enkele dagen en ga na of er schimmelpluis aan het groeien is. Zo kan de schimmel veel gemakkelijker gedetermineerd worden.

Dat is het dus wat je ziet op de foto: een zieke preistengel, die drie dagen in een vochtige plastic zak zat.
De roze kleur en het mooie sneeuwwitte schimmelpluis zijn nu duidelijk aanwezig. En laat er geen twijfel meer over bestaan, dit is een aantasting door Fusarium!

Nog meer kenmerken.
In een ver gevorderd stadium, als de rot zich doorzet, kan de hele witte schacht van de prei bruin verkleuren. Zelfs de bladeren kunnen uiteindelijk aangetast worden.

Oorzaken?
Fusarium culmorum of rozerot is een gekende schimmelziekte bij prei.
Het is een zwakteparasiet die kan toeslaan op momenten dat de plant het moeilijk heeft. Zo’n moment is bijvoorbeeld het uitplanten van de jonge preiplantjes. De wortels zijn beschadigd en de overgang van het plantenbed naar de productieplaats is voor de plant zeker en vast een stresserende periode.
Nog een moment dat rozerot gemakkelijk toeslaat is als er wateroverlast is. Langdurig te nat blijven van de wortels zal de groei verzwakken, zuurstofgebrek veroorzaken en de aantasting van Fusarium in de hand werken.
Dit alles wordt nog versterkt door het herhaaldelijk telen van prei op dezelfde plaats. Zo wordt de populatiedichtheid van de schimmel verhoogd en wordt het optreden van de ziekte meer waarschijnlijk.
Droogte!
Fusarium kan dus ook bij droogte toeslaan! Doordat de prei door de droogte moeilijk verder gaat met groeien en sterk verzwakt was, kon de schimmel zich makkelijk vestigen.

Wat te doen?
Jammer genoeg, kunnen we, één maal de aantasting aanwezig, nog weinig doen. Preventie is hier de boodschap.

*Een ruime vruchtafwisseling en vers, groeikrachtig plantmateriaal is daarbij een eerste vereiste. 
*Probeer de plantjes onmiddellijk te verplanten na het rooien op het plantenbed en vermijd dat de worteltjes, ook maar een kleine beetje, opdrogen.
*Plant de prei niet te diep. Diep planten veroorzaakt een moeilijkere weggroei. Het is beter om slechts een achttal centimeter diep te planten en dan later twee keer aan te aarden, dan onmiddellijk op 15 of 20 centimeter diep te planten.
*Je moet er dus voor zorgen dat na het planten de prei vlot kan weggroeien, daarom is ook extreme hitte en droogte bij het planten te vermijden.
*Na een felle, zomerse stortbui die zich zou voordoen de eerste maand na het planten moet de grond losgemaakt worden om wortelverstikking te vermijden.
*Verder moet de bekalking van de tuin onderhouden worden. Een lage pH  staat bekend als nadelig voor de Fusarium-aantasting.

Trips in prei houdt van warm en droog weer

cosmetische_schade_prei 

Onopvallend
Trips in prei is niet direct hét insect waar de moestuinder wakker van ligt. Het beestje is met het oog bijna niet te zien en de schade die het veroorzaakt is vooral cosmetisch en weinig opvallend.  De groei van de preiplant heeft er niet altijd onder te lijden.

Warmte en droogte
In 2009 laat het beestje zich wel opmerken. Er worden hier en daar zeer grote populaties trips vastgesteld. Zeker en vast waar er weinig water gegeven werd en de groeikracht uit de plant verdwenen is. De schade is dan opvallend tot op het randje van nadelig voor de groei. 
De warmte zorgt voor een snelle voortplanting van het insect (zie verder). Daarbij komt dat de droogte de bladontwikkeling remt waardoor meer insecten op minder blad moeten overleven.
Het is tijd om eens nader kennis te maken met dit verborgen insect:  De tabakstrips of Thrips tabaci.

Schadebeeld
schade trips tabaci prei Trips veroorzaakt witte, ietwat uitgerafelde vlekjes met soms een zilverachtige schijn. De vlekken volgen min of meer de lengterichting van het blad. 
In veel zomers is dit te verwaarlozen voor de hobbytuinder. Dit jaar is  de schade dikwijls toch zeer opvallend.  Zeker waar geen of zeer weinig water gegeven werd tijdens de afgelopen droogte periode. De schade die we zien is zuigschade op de groene bladeren. De tripsen zuigen de celinhoud leeg. Dit zijn eerst geelgroene vlekken, die zich later vullen met lucht. Dit heeft de witte vlekjes op de bladeren tot gevolg. Een deel van de schade is ook veroorzaakt door het afzetten van de eitjes in een door hen gemaakte opening in het bladweefsel.

Deze kleine witte vlekjes vormen voor de groei van de plant en voor de bereiding in de keuken geen probleem. Beroepstelers moeten schade wel zien te vermijden omdat de warenhuizen “vlekkeloze” prei wensen. Prei met teveel tripsschade wordt geweigerd of gedeklasseerd.

Waarnemen.
tripslarven-volwassen-trips-in-deschacht Tijdens een warme zomer kan in prei heel wat trips voorkomen.  Ze houden zich schuil tussen de bladeren en de schacht, diep verscholen in de plant.  ’s Morgens en ’s avonds komen ze tevoorschijn.  Volwassen trips zijn vrij onopvallend en hebben een bruine kleur. Ze zijn slechts 0,8 -1,2 mm groot. Ze zijn gevleugeld en zeer beweeglijk waardoor ze minder goed waar te nemen zijn dan de larven.  De larven van de tabakstrips zijn ongevleugeld en weinig beweeglijk. Hun kleur is geel tot oranje. Wil je ze goed waarnemen, dan moet je dieper in de plant kijken en al eens een blad uitbuigen. volwassen trips prei

Snelle vermenigvuldiging. 
Tabakstrips houdt van hoge temperaturen: de ontwikkeling start namelijk pas boven de 11,5 °C.  Bij een gemiddelde temperatuur van 15°C duurt de levenscyclus 65 dagen, bij 20°C 27 dagen. Maar, in een warme zomer, bij een etmaaltemperatuur van 25°C, is er al een nieuwe generatie in 17 dagen! Waarbij iedere trips zowat 70 eitjes afzet. Iedere nieuwe generatie wordt dus vele malen groter dan de vorige. De vermenigvuldiging gaat des te sneller omdat de meeste tabakstrips vrouwtjes zijn en nakomelingen ontstaan zonder dat er bevruchting is.   

Bestrijding.
In koelere, nattere zomers geeft het insect weinig problemen in de groentetuin. Voldoende water geven én de plant nat maken is dan ook een goed middel om de tripspopulatie onder controle te houden. Zorg ervoor dat er ook water in de schacht van de plant aanwezig is. Vergeet niet dat water geven, vooral vanaf eind augustus, aantasting van roest en bladvlekkenziekten sterk in de hand werkt.
Conserve is een welkom, biologisch, middel in de preiteelt. Het bestrijdt de preimot en de preivlieg en het ruimt een flink deel van de trips op, zodat de schade binnen de perken kan gehouden worden.

prei-trips-tabaci

 

De teelt van doorlevende prei in zeven (foto)stappen (Oerprei, parellook).

Een groente die tijdens de zomer afsterft, en waar je tijdens de herfst, winter en voorjaar doorlopend kan van oogsten. Misschien niet om in grote hoeveelheid te telen, maar eerder als smaakmaker zo nu en dan. En makkelijk te telen in pot.
Dat is doorlevende prei, oerprei, parellook, drie namen voor de soort Allium ampeloprasum.

De groeiwijze kan je het beste vergelijken met knoflook. De smaak daarentegen eerder met die van prei. Oerprei behoort dan ook tot dezelfde familie als ajuin, sjalot, knoflook en prei. Je kan bijna het hele jaar het groen oogsten, met uitzondering van de zomer, maar dan oogst je de bollen.
Als je een teelt kan starten met een tiental bolletjes, dan heb je na een jaar zeker vijftig, waarschijnlijk nog meer plantjes. Wil je grote prei en later grote bollen bekomen dan moet je de bollen ieder jaar verplanten.

 

SSA52136 (800x800)
Foto 1 (November 2006), oerprei planten.

In september worden er kleine bolletjes uitgeplant, die snel inwortelen en uitgroeien tot miniprei. Of je kan later in het najaar nog steeds kleine preiplantjes rooien en opnieuw uitplanten. Je kan dit dan bijvoorbeeld in een pot doen. Oerprei doet het namelijk heel goed in pot. Gebruik dan een mengsel van kwaliteitspotgrond en 30 % tuingrond. Goed verteerde compost kan ook toegevoegd worden. In vollegrond wordt er uitgeplant op 30 cm tussen de rijen en 15 cm in de rij. De plantdiepte van de bolletjes is 5 cm. Ook als je de  kleine plantjes gebruikt, plant je ze voldoende diep, net iets dieper dan ze zaten voor ze gerooid werden.

De bemestingsbehoefte van oerprei is matig, minder dan prei, meer dan ajuin, liefst een matige hoeveelheid compost gebruiken bij het uitplanten. Een lichte bijbemesting met een samengestelde, maar kaliumrijke meststof, toedienen in het voorjaar om de hergroei te bevorderen. Maar ook zonder extra bemesting en in minder goede grond blijft deze sterke plant gezond.

SSA52888 (800x800)
Foto  2 (april 2007) Oerprei na de winter.
Gedurende de herfst en zachte periodes tijdens de winter blijven de jonge plantjes doorgroeien. De jonge preitjes groeien vanaf het vroege voorjaar snel uit tot grote planten. Rondom de oerprei verschijnen er dan al kleine plantjes, die later ook bollen zullen vormen. Per plant worden jaarlijks ongeveer acht bollen gevormd. Het ganse voorjaar kan er geoogst worden.

SSA53551 (800x800)
Foto 3 (Juni 2007) Oerprei op het einde van de teeltcyclus – Roest.
De plant is sterk tegen ziekten, van insecten heeft de doorlevende prei absoluut geen last. Enkel op het einde van de teelt kan, zoals op de foto, roest de kop opsteken. Net zoals dat ook gebeurt bij knoflook als de teelt ten einde loopt. De roest luidt de natuurlijke verdorring van de bladeren in.

SSA53913 (800x800)

Foto 4 (Juli  2007) Oerprei in bloei.
Vanaf juli verdorren de bladeren, ook deze van de jonge plantjes die zich in het voorjaar al even lieten zien. De bloemen en bloemstelen zijn zeer decoratief en meer dan één meter lang. Je kan er zaden van over houden, maar weet dat de opkweek van doorlevende prei uit zaad lange tijd in beslag neemt. Wil je de bolvorming bevorderen, dan moet je de bloemstengels verwijderen, maar ook met de bloemstengels hou je nog wel voldoende over, zoals je op de volgende foto ziet.  Op het einde van de zomer worden alle planten gerooid. Een deel van de bollen kunt u gebruiken om opnieuw uit te planten, de rest kunt u gebruiken in de keuken.

SSA54569 (800x800)

Foto 5 (September 2007) De zaaddragers en jonge scheutjes.

SSA55140 (800x800)

Foto 6  Snijprei. (November 2007)
Maar je kan er ook voor kiezen om de bollen niet te oogsten. U kunt de planten dan één of meerdere jaren laten staan om dan te oogsten als snijprei. De vele plantjes vormen  als het ware een bos van preiblaadjes. Zo kunt u regelmatig vers groen oogsten, ook in het voorjaar, als de prei uit de moestuin zeldzaam geworden is.

SSA55142 (800x800)

Foto 7 Scheuren (November 2007)
U kunt in het najaar ook een deel van de prei rooien, en de kleine plantjes op eindafstand uitplanten, zie foto 1 in het begin van dit artikel. U merkt het de naam doorlevende prei is terecht! De teeltcyclus is rond.

Doorlevende prei is rijk aan mineralen en vitaminen en kan bereid worden in sausen, soepen en stoofpotten.

© 2008 Copyright tekst en foto’s :  ing. Luc Dedeene.

Ziekten en plagen bij prei : gratis brochure nu beschikbaar.

ziekten en plagen prei

Voor de gevorderde moestuinder is er nu een zeer nuttige brochure beschikbaar.

Op onderstaand adres vindt u een pdf – brochure van zowat alle ziekten en plagen die zich bij prei voordoen.  Ik heb deze brochure al een paar jaar, maar heb zopas gemerkt dat ze sinds kort ook elektronisch beschikbaar is. Vergeet niet om ze op uw pc op te slaan, want straks wordt ze misschien weer van het internet gehaald!

U vindt in dit document beschrijvingen en foto’s van het schadebeeld, oorzaken van de ziektes, levenscyclussen van de plagen, preventiemaatregelen en een tijdsbalk met tijdstip van voorkomen. Als u nog eens voor een raadsel staat als een ongewenste gast zich in uw moestuin komt nestelen kan deze brochure u alvast helpen om de indringer te ontmaskeren. En dan kan u, door de gevonden Nederlandse naam en de wetenschappelijke naam op Google te gebruiken, nog meer info zoeken

Gratis brochure ziekten en plagen in prei, klik hier om te downloaden. 

(eventueel rechtermuisknop gebruiken en kiezen voor “doel opslaan als”)

Je vindt in de brochure volgende ziekten en plagen.

Plagen

Bladluizen, (diverse)
Preimot, Acrolepiopsis assectella
Preivlieg, Delia antiqua
Spintmijt, (diverse)
Trips, Thrips tabaci
Uienmineervlieg, Liriomyza cepea

Schimmelziekten

Colletotrichum, Colletotrichum circinans
Fluweelvlekkenziekte, Cladosporium allii-porri
Papiervlekkenziekte, Phytophthora porri
Purpervlekkenziekte, Alternaria porri
Roest, Puccinia allii
Rozerot, Fusarium culmorum
Witrot, Sclerotium cepivorum
Witte bladvlekkenziekte, Stemphylium botryosum

Bacterieziekten

Erwinia, Erwinia carotovora
Pseudomonas, Pseudomonas syringae

Fysiologische afwijkingen

Bruine schachtstrepen en verkurking van het blad
Witte vlekjes

Andere

Aaltjes
Herbicideverbranding
Preigeelstreepvirus

Hobbytuinders ontdekken mineervlieg als nieuwe plaag in prei (levenscyclus en preventie)

Misschien zit de klimaatsverandering er voor iets tussen? De mineervlieg is blijkbaar aan een opmars bezig. Afgelopen zomer was het opvallend hoeveel koolgewassen aangetast waren door mineervlieg. (zie artikel Mineervlieg, een nieuwe plaag in koolgewassen!). De seldermineervlieg en tomatenmineervlieg zijn al heel wat langer gekend. Ook spinazie, veldsla en sla heeft wel eens last van mineervlieg.

Mineervliegen zijn kleine vliegjes. De larven van mineervliegen mineren in de bladeren van planten en maken gangetjes in de bladeren. Daarbij laten ze de epidermis (opperhuid van bladeren) onaangetast.

En nu is ook wat prei betreft de kogel door de kerk! Het is mineervlieg! Geen preivlieg! En ook geen preimot (maar dat wisten we al). De trouwe lezer weet wel waarover het hier gaat. Het raadsel in het artikel “Gewoon preivlieg of toch een andere vlieg?” is opgelost!

Wat vooraf ging.

Lees verder Hobbytuinders ontdekken mineervlieg als nieuwe plaag in prei (levenscyclus en preventie)

Gewoon preivlieg of toch een andere vlieg? Verschillende lezers meldden onbekende symptomen bij prei.

banner_preivlieg-delia-antiquaDe laatste weken meldden liefst drie -het zijn er ondertussen zestien – verschillende lezers mij dat hun prei aangetast was door een insect. Een foto van één van de lezers deed vermoeden dat het om een vlieg ging, omdat er een popje zichtbaar was. Maar om zekerheid te hebben en voor een goed onderbouwd advies ging ik dan ook even ten rade bij drie professionele preiteeltspecialisteiten uit verschillende proefstations. Een “second opinion” als het ware. De resultaten leest u in dit artikel. Maar ook uw opinie over dit probleem, beste lezer, is zeer welkom

De kenmerken

Hieronder volgt wat uitleg over de schade die de lezers mij signaleerden :

Lees verder Gewoon preivlieg of toch een andere vlieg? Verschillende lezers meldden onbekende symptomen bij prei.

Grootste verkoop van prei ooit op één dag

Op twee december stond hier het artikel Waarom België de beste prei ter wereld teelt. Dat dit bericht niet overdreven was bewijst de zeer vlotte export van prei deze winter.
Vrijdag 27 januari heeft de REO Veiling haar eigen record verbroken in de aanvoer en verkoop van prei. Driehonderd producenten hebben samen 695 ton prei aangevoerd. Daarmee kunnen bijna 70 grote vrachtwagens gevuld worden. Deze prei wordt uitgevoerd naar diverse landen in Europa. In veel landen kan al een tijdje geen prei meer geoogst worden door de extreme vrieskou.
Veel producenten hebben de voorbije dagen enkele uren langer gewerkt om meer prei te oogsten. Er werd immers opnieuw vorst aangekondigd. De groente mag dan wel bestand zijn tegen lage temperaturen, oogsten kan niet meer als de temperatuur onder nul blijft.

Volgens de veiling is de recordaanvoer mee mogelijk gemaakt door de uitbreiding van het areaal. De moderne hybriderassen die de laatste jaren hun intrede gedaan hebben in de preiteelt hebben echter ook hun steentje bijgedragen aan de productiestijging.

Waarom België de beste prei ter wereld teelt

Door een samenspel van factoren komt de beste prei ter wereld vandaag uit België.

De exportcijfers liegen er niet om: in de eerste helft van 2005 nam de uitvoer van Belgische prei in volume nogmaals toe met ruim 13 % in volume en 20 % in waarde ten opzichte van de eerste helft van 2004. Wat maakt die Belgische prei zo geliefd in het buitenland? En beseffen de Belgen zelf wel hoezeer ze boffen met hun prei?

Ideaal klimaat…

Ga in om het even welke buitenlandse winkel kijken naar de kwaliteit van de prei en leg er een bundel of zak met prei met het Flandria-keurmerk naast: het kwaliteitsverschil spat eraf. Die kwaliteit hebben we te danken aan een historisch gegroeid samenspel van twee factoren.

Eerst en vooral mogen we ons klimaat dankbaar zijn: de productie van prei gebeurt in de open lucht en ons milde zeeklimaat blijkt ideaal te zijn voor deze teelt. We hebben geen echt strenge winters en maar zelden periodes van lang aanhoudende vorst. Hierdoor kunnen de telers hun preiplanten op het veld houden en de hele winter door zonder onderbreking vers oogsten uit de aarde. Een lange bewaring in koelcellen wordt hiermee vermeden.

Lange periodes van zeer hoge warmte zijn bij ons eveneens eerder uitzonderlijk. Dat is opnieuw goed voor de preiteelt. Een te extreme warmte is immers slecht voor de groei en bevordert bovendien de ontwikkeling van trips en andere schadelijke insecten en plagen.

…. en familiaal vakmanschap

Dit ideale klimaat gaat hand in hand met het vakmanschap van onze telers. Die is grotendeels het werk van zeer gespecialiseerde en familiale tuinbouwbedrijven, die
generatie na generatie een doorgedreven stielkennis in deze teelt hebben opgebouwd. Omdat deze bedrijven kleinschalig zijn en heel soepel kunnen werken, kunnen ze goed inspelen op de marktsituatie. Wanneer er plotseling een grote vraag naar prei ontstaat, kunnen ze hier snel en accuraat op reageren.

Lees het volledige artikel hier (persbericht van LAVA).

Stikstof in ammoniumvorm geniet voorkeur bij preiteelt


“Bij het toedienen van stikstof in de preiteelt gaat de voorkeur uit naar meststoffen die zo min mogelijk nitraat bevatten en een hoog gehalte aan ammonium.
Dat werd duidelijk tijdens een rondgang op de proefboerderij Vredepeel. In de diverse proefobjecten werden de effecten van verschillende meststoffen, vaak op organische basis, gedemonstreerd. Een groot deel van deze meststoffen is speciaal gefabriceerd om het gehalte aan ammoniumstikstof zo hoog mogelijk te krijgen ten koste van de nitraatvorm. Doel is om de uitspoeling van stikstof naar het grondwater sterk te verminderen of te voorkomen”
Lees het volledige artikel op zibb.nl/landentuinbouw

Deze bevindingen zijn natuurlijk niet nieuw. Zo doen verschillende proefstations in Vlaanderen al enkele jaren na elkaar onderzoek naar dergelijke meststoffen. Dit vooral omdat het moeilijker geworden is kwalitatieve vollegrondsgroenten telen binnen de strenge normen van het MAP (MAP = Mest Actie Plan) De bedoeling is dus om een zo hoog mogelijk rendement van de stikstof te halen.
Een uitvoerig verslag en veel meer info over alternatieve bemestingswijzen bij prei vindt u in dit artikel van het Provinciaal Onderzoeks- en voorlichtingscentrum voor Land- en Tuinbouw te Roeselare ( link : POVLT) Vooral het volgende citaat uit het artikel van het POVLT doet beter verstaan waarom stikstof in ammoniumvorm de voorkeur geniet
‘Uitspoeling is heel specifiek voor stikstof onder nitrische vorm. Ammonium daarentegen is minder tot niet gevoelig voor uitspoeling. Bacteriën in de grond zetten de ammonium om tot nitraat zodat deze voor de planten opneembaar en tevens gevoelig voor uitspoeling wordt. Vooral vanaf augustus bij warme en vochtige bodemomstandigheden verloopt deze omzetting bijzonder snel. Door nu de ammoniakale stikstof in een smalle strook toe te dienen loopt de zuurtegraad in deze strook (het zogenaamde stikstofdepot) op, zodat de omzetting door de bacteriën sterk wordt vertraagd en de stikstof dus langer tegen uitspoeling wordt behoed. Door deze stikstofstrook nabij de preiwortels aan te brengen kan de stikstof die omgezet is naar nitraat direct door de plant worden opgenomen. Een gelijkmatiger beschikbaarheid van nitrische stikstof zou de kwaliteit van de prei ten goede moeten komen’

Plastic tunnels om herfstprei in te zaaien.


Prei heeft warmte nodig bij de kieming. Er wordt gespreid gezaaid over een lange periode tijdens de winter en het voorjaar. De vroegste prei word al gezaaid rond de jaarwisseling onder verwarmd glas. Ook alle zomerprei wordt gezaaid in een glazen kas in de loop van januari en februari. Vroege herfstprei wordt door de liefhebber dikwijls in de koude bak gezaaid. De beroepsteler zaait in plastiektunnels. Vanaf eind februari worden grote tunnels gebruikt. Soms nog met extra afdekking binnenin. Op deze foto zie je, naast de verschillende formaten van plastictunnels, dat er in de grote tunnel nog twee kleine tunneltjes gemaakt zijn om een hogere temperatuur te bekomen tijdens de kieming.

De late herfstteelt kan ook in kleine tunnels gezaaid worden.
In de grote en kleine tunnels wordt steeds beregening voorzien, op deze foto duidelijk te zien. Het zaaibed mag tijdens de kieming niet uitdrogen en ook tijdens de opkweek moet al eens water gegeven worden. Na opkomst en als de planten wat groter zijn moeten deze kleine tunnels gelucht worden om te hoge temperaturen te vermijden. Later worden ze helemaal opengezet om de planten af te harden.
De prei wordt gezaaid in rijtjes met een onderlinge afstand van 15 of 20 cm. Er wordt zo ongeveer één plantje per cm geteeld. Preizaad mag slechts lichtjes afgedekt worden. Een plasticfolie op de pas gezaaide prei verbetert de kieming die na een tiental dagen begint. Drie weken na zaaien ongeveer staat de prei boven.
Een maal de plantjes boven staan moet er bij mooi weer gelucht worden. Als de planten bijna plantklaar zijn worden de kleine tunnels helemaal opengezet om de planten af te harden.

Bekijk tabel Teeltspreiding bij prei.

De laatste en de vroegste prei


Donderdag stond op sommige velden de winterprei nog met zijn wortels in het water en wachtte op een oogst vanaf nu tot ten laatste eind april. Vanaf dan zal de prei immers snel bloemstengels maken en onverkoopbaar worden. Prei is een tweejarige plant die een koudeperiode nodig heeft om te bloeien.

Ook op donderdag was men op andere velden in streken met lichte zandgrond de vroegste zomerprei aan het planten. Deze prei werd gezaaid rond de jaarwisseling in een warme kas. (ook al om de vorming van bloemstengels door koude te voorkomen) Vanaf juli kunnen we daarvan de nieuwe oogst verwachten. Het planten gebeurt hier met de hand en is dan ook zeer arbeidsintensief (let op de karretjes op de foto). Vooraf werden machinaal de ponsgaten gemaakt en de aarden ruggen. Het voordeel van dit plantsysteem is dat men op die manier prei met een perfect rechte en witte schacht kan oogsten.

In dezelfde streek met lichte grond was een landbouwer bezig met de prei vlakvelds in geulen te planten, dit kan machinaal in één werkgang. (Met een zogenaamde lepelplanter of schijvenplanter).
Dit werkt veel sneller en als bijkomend voordeel is er de iets snellere weggroei als de prei niet onmiddelijk in diepe ponsgaten terecht komt. Vooral voor vroege prei is dit natuurlijk mooi meegenomen.