In dit artikel leest u de samenvatting van een teelthandleiding voor professionele, biologische telers van pompoenen. Daar deze teelt weinig gemechaniseerd is en wegens de geringe gevoeligheid voor ziekten en plagen zich uitstekend leent voor biologische teelt kan ook de hobbytuinder heel wat nuttige info in deze infobrochure vinden.
Verantwoording. Toestemming tot het overnemen van deze samenvatting werd verleend door www.biokennis.nl. De volledige teelthandleiding (45 pagina’s) kan u downloaden via de website Biokennis.nl, klik hier. In deze teelthandleiding wordt de teelt en de afzet van de biologische pompoen besproken. Deze teelthandleiding is tot stand gekomen als onderdeel van het project Leren met Toekomst. De auteurs, studenten aan de Christelijke Agrarische Hogeschool, hebben deze teelthandleiding geschreven voor de biologische pompoenenteler.
De pompoen is afkomstig uit Midden-Amerika en begin 1500 naar Europa gekomen. Pompoenen zijn geschikt om te eten voor de sier of om uit het zaad olie te persen. De eetbare pompoenen worden onderscheiden in de volgende twee geslachten Cucurbita maxima en Cucurbita moschata. De C. moschata zijn veelal de butternut soorten. De C. maxima zijn de buttercup en de kabocha soorten. In deze soorten is een heel scala aan verschillende rassen aanwezig. Voor de Nederlandse biologische markt zijn de rassen Uchiki Kuri en de Sweet Mama de belangrijkste. Belangrijke teeltgebieden in de wereld zijn de USA, Nieuw-Zeeland, Mexico en Japan. In Nederland is het areaal biologische pompoenen ongeveer 250 – 300 hectare.
Groei en ontwikkeling
Een pompoen houdt van warme groeiomstandigheden, en kan slecht tegen natte voeten, zodat zaai vaak pas tussen half mei en half juni gedaan kan worden om zo een vlotte start te krijgen. De pompoen heeft twee groeifasen de vegetatieve fase en de generatieve fase. De vegetatieve fase bestaat uit kieming, opkomst en aanleg echte bladeren. De generatieve fase bestaat uit aanleg van bloemen, (mannelijke en
vrouwelijk) bloei en bestuiving, zaadvorming, zaadrijping en kiemrust. De grote en het aantal vruchten per plant is te sturen door de dichtheid van zaaien, afhankelijk van het doel waarvoor de pompoenen geschikt
moeten zijn. Het gevraagde gewicht voor de Uchiki Kuri is tussen de 900-1200 gram, voor de Sweet Mama is dit 1500 gram.
Rassen
De twee belangrijkste rassen in de biologische teelt van pompoenen zijn de Uchiki kuri en de Sweet Mama.
Daarnaast zijn er nog veel rassen die gegeten kunnen worden, deze zijn echter minder bekend bij de consument. Een belangrijk onderscheidt tussen rassen is hoe rankend een ras is. Dit is belangrijk voor de
snelheid van grondbedekking en de plaats van de vruchten. Het onderscheidt wordt gemaakt in drie groepen: bush (vruchten aan de stam), semi-bush (vruchten aan de stam en ranken) en rankend (vruchten
aan de ranken). De snelheid van grondbedekking hangt af van hoe rankend een ras is, en de grootte van de bladeren.
De grond
Pompoenen kunnen verbouwd worden op bijna alle grondsoorten.
Alle records gesneuveld.
Terwijl 8 jaar geleden het gewicht van de Belgische en Europese kampioenschappen nog in de reeks van 400 kg zat (Europees record 412 kg!), komen er nu al heel veel deelnemers boven de 600 kg uit. Een fenomenale verbetering. De zwaarste pompoenen worden nog steeds geteeld in Amerika. Pech voor de Belg Jos Ghaye. Hij kwam in dit bericht regelmatig voorbij als Europees kampioen en Belgisch kampioen. Hij heeft dan ook reputatie uitgebouwd in het kweken van kolossen van pompoenen, maar had dit jaar verschillende tegenslagen. Enkele van zijn pompoenen zijn dit jaar opengebarsten, waaronder zijn vermeende recordhouder. (Zie zijn pompoenendagboek 2010) Belgisch kampioen “zwaarste pompoen”
Dit jaar werd de heer Jef Leysen recordhouder met een pompoen van 655 kg (gewegen op 3 oktober 2010 te Duisburg)De volledige uitslag, ook deze van de zwaarste squash vind je onder deze link.
De internationale pompoenenweging in het Duitse Ludwigsburg op 10 oktober 2010.
Die wedstrijd kan een beetje beschouwd worden als het Europese kampioenschap. Winnaar de heer Baumert met een pompoen van 661 kilo. Op de tweede plaats Jef Leysen, met een intussen iets lichter geworden pompoen van 648 kg. Op de derde plaats ook een Belg uit Kasterlee, Luc Berrens met 601 kg. (link)
Het is de eerste keer dat een Duitser het Europees kampioenschap in Ludswigburg wint. Vorig jaar was de eer nog aan Jos Ghaye met een pompoen van 654 kilogram
Brits record : 682 kilogram, gewegen op het Pumpkin festival in Netley, Hampshire, op zaterdag 9 oktober 2010.
Deze gigantische pompoen groeide in een serre in het Britse Hampshire. De pompoen heeft een omtrek van ruim 5 meter. Met een gewicht van 682 kg verbreekt deze reuzepompoen alle Europese en wereldrecords.pompoen werd gekweekt door de Britse tweelingsbroers Ian and Stuart Paton (link)
Nederlands record
Bart Jan van Raalte (19) won met zijn reuzenpompoen de eerste prijs bij het officieuze NK Reuzenpompoenen in Beilen. De pompoen was 586 kg zwaar. (link)
Het wereldrecord is weeral gesneuveld.
1810.5 pound of 823 kg is het nieuwe wereldrecord, verbeterd door de Amerikaan Chris Stevens. (link) Dit is 41 kilogram beter dan het vorig wereldrecord van 2009!
Update 4 oktober 2009
Jos Ghaye heeft het weer gedaan! Zijn eigen record van de dikste pompoen (en dat van vele anderen) is grandioos verbroken. Wat een verrassing, ook dit jaar weer. Iedere keer komen er niet een paar kilootjes bij, maar worden de reuzepompoenen gegarandeerd enkele tientallen kilo’s zwaarder. Dit jaar zomaar eventjes 40 kilogram dikker.
Vrijdag laatst oogste hij, volgens zijn pompoenendagboek 2009, twee even grote dikkerds, één werd zondag laatst gewogen op het Duitse kampioenschap voor pompoenkwekers. Met de kampioenentitel tot gevolg. Hoeveel de andere weegt komen we waarschijnlijk binnenkort te weten. En dan te bedenken dat hij het Europees kampioenschap in 2004 won met een pompoen van 416 kilogram!. Hoe je (misschien….) zulke zware pompoenen teelt, lees je in de dagboeken van Jos 2004200520062007 en 2008 of lees een interpretatie ervan in de minihandleiding : Reuzen pompoen telen is full time job.
4 oktober 2009
De dikste pompoen van Europa weegt nu 659 kg ! Proficiat Jos! Op naar het wereldrecord!
Dit teletekstbericht blijkt uiteindelijk niet juist te zijn, de zwaarste Duitse pompoen komt wel degelijk uit België, maar weegt 659 kg, geen 695!
Update 15 oktober 2008 Records sneuvelen dit jaar aan de lopende band bij de Europese pompoenwegingen. Blijkbaar groeit de kennis en ervaring en komt stilaan komt het wereldrecord van 766 kg (Joe Jutras, Rhode Island, USA, 2007) ook in Europa in zicht. Een week nadat de Limburger Jos Ghaye het Europees record kon afsnoepen van een Engelsman ligt de bal helaas weer in het Engelse kamp.
Twee broers uit het Verenigd Koninkrijk kweekten een pom poen van 660 kilogram Met deze pompoen hebben Ian en Stuart Paton het Europees record gebroken. De pompoen werd gekweekt in een kas. Volgens Ian Paton draait alles om de juiste zaden en voldoende voeding. Er was 1,5 ton kunstmest nodig voor deze pompoen, die soms wel 22,5 kilogram per dag groeide. Het duurde 129 dagen om de vrucht tot Europese recordgrootte op te kweken.
Het zag er vorige week heel even naar uit dat Jos Ghaye zijn Europees record van vorig jaar kwijt zou raken aan een Engelsman. Maar Jos kon dit zaterdag ll. mooi rechtzetten. Hij verpulverde zijn eigen record en dat van de Engelse teler. De Standaard en Het Nieuwsblad meldden vandaag een wereldrecord, maar dit klopt niet (Het wereldrecord in 2007 bedroeg 691 kg)
Het bericht
Ook dit jaar is Jos Ghaye er in geslaagd de zwaarste pompoen te telen. De Belgische Pompoen Confederatie (BPC) heeft zaterdag in Duisburg voor het tweede jaar op rij Jos Ghaye uit Tongeren uitgeroepen tot Europees kampioen pompoentelen. Ghaye bracht de zwaarste pompoen mee, met een gewicht van 615,8 kilogram. Daarmee verbrak hij het Europees record, dat sinds vorig jaar eveneens op zijn naam stond, toen met een pompoen van 588 kilo.De tweede zwaarste pompoen zaterdag was die van Nele Cuypers uit Mol (498,2 kilo) en de derde kwam van Iwan Horde uit het Nederlandse Leerden (438 kilo).
Voor BPC-voorzitter Marc Trappeniers is de recordpompoen een grote verrassing, gezien de weersomstandigheden. “Wie had zich een dergelijke pompoen kunnen voorstellen met zo’n slechte zomer”, aldus Trappeniers.
Kennelijk woedt de pompoenenkoorts ook aan de overkant van het Kanaal, want Ghaye kreeg onlangs zelfs een journalist van de Britse krant The Guardian over de vloer staat in Het Nieuwsblad
Uit Het Nieuwsblad
“De man wou weten hoe ik mijn pompoenen zo dik krijg. Wel, ik gebruik alleen zelfgemaakte compost van tuin- en groenteafval die een jaar oud is. Die stop ik in het najaar in de grond en in de lente plant ik daar mijn pompoen op. Kunstmest komt er bij mij niet aan te pas. Het zaad is afkomstig van allerlei kruisingen. Ik stuur elk jaar naar 300 mensen over de hele wereld zaden en ik krijg er ook van evenveel terug. Daaruit maak ik dan een selectie. Het is natuurlijk altijd een beetje geluk hebben ook. Zulke kolossen kunnen immers barsten onder hun gewicht en dan heb je niks”, besluit Jos Ghaye.
nvdr : Opvallend dat van die bemesting, blijkbaar is de bemestingstechniek van Jos gedeeltelijk veranderd, want in van zijn pompoendagboeken (bv hier, 2006) van een paar jaar terug konden we nog foto’s zien van watertanks, waar vloeibare kunstmest aan toegevoegd werd om als bijbemesting toe te dienen. De hoofdbemesting was toen ook al koemest en compost, dat wel. Maar inderdaad, dit jaar heeft Jos compostthee gemaakt als bijvoeding, dit staat in zijn pompoendagboek 2008. Bij zijn bezoek aan Canada dit voorjaar naar “the Niagara Growers Convention” bleek iedere reuzepompoenteler compost te gebruiken, zo staat ook in zijn dagboek.
Onderstaand bericht dateert uit 2007, ook al een record voor Jos
We hadden het al zien aankomen in het bericht Pompoenen dit jaar dikker dan ooit?
En het is gelukt, Jos heeft het kampioenschap gewonnen! Foto : de zwaarste Europese pompoen ooit wordt van het veld gehaald. Geen makkelijke klus!
588,4 kg ! Proficiat Jos! Hoe hij er toe kwam kan je bekijken en lezen in zijn pompoenendagboek.
Jos Ghaye uit Tongeren heeft tot nu toe de zwaarste pompoen van Europa gekweekt. Gisteren brak hij in Duisburg (Tervuren) met zijn pompoen van 588,4 kg immers het Europees record. Het vorige record stond op naam van Paul Boonen met een pompoen van 484,5 kg. De zwaarste streekpompoen kwam uit Duisburg zelf. Danny Vandenplas kweekte er eentje van 255,2 kg en werd dertiende.
Jos Ghaye kwam naar Duisburg afgezakt met twee reuzepompoenen. Meteen goed voor plaats één en twee met een Europees record er bovenop. “Ik was echt verwonderd toen ik mijn pompoenen begin september snel zag groeien”, vertelde een dolgelukkige Ghaye. “Iedere ochtend moest ik mijn ogen uitwrijven toen ik zag dat het volume weer was toegenomen.”
Er was 12 man nodig om de pompoen op de weegschaal te krijgen (Foto: HD)
“Wat het geheim is? Goeie grond, op tijd, maar niet te veel water geven, en heel veel compost erop gooien. Ik recupereer alle keuken en tuinafval en composteer dat om dan op de grond te gooien”, verklapte Ghaye. Bovendien kweekt Jos zijn pompoenen in een serre. “Ik kweek ze eigenlijk in zo’n plastieken tunnel”, verduidelijkt de winnaar. “Je hoort steeds dat het een slecht pompoenseizoen is geweest, maar eigenlijk hebben we toch een vrij normale zomer gehad. Althans voor mij toch”, grapt Jos.
Jos deed al voor de vierde keer mee in Duisburg aan de weging. Ook in 2004 won hij er, toen met een pompoen van 416 kg. “Ik kom hier graag”, zegt Jos. “Het is een officieel Belgisch Kampioenschap en dat geeft toch erkenning voor wat je doet.”
In de reeks squash-pompoenen (de groene) werd Alfons Verstappen uit Keerbergen winnaar met een pompoen van 259 kilo. In totaal waren er 53 deelnemers, vooral Belgen maar ook enkele Nederlanders.
Update 01/11/2007 : de pompoen van Jos lokt belangstelling uit de hele wereld. Er zijn nu al aanvragen van meer dan 200 mensen die graag deze waardevolle zaden in hun bezit zouden hebben. Daarom werd de pompoen, naar traditie van Halloween, versneden en de zaden zorgvuldig verzameld. Het lot van de pompoen van Jos wordt uiteindelijk de composthoop. Bekijk het op deze video : http://www.tvl.be/nl/nieuws/zoek?src=pompoen
De pompoen maakt de laatste jaren een sterke revival mee. De exemplaren in de tuin van Pierre Lhoas zijn een eerbetoon aan deze onalledaagse groente in bijzondere kleuren en smaken. Pierre Lhoas heeft van zijn passie voor pompoenen zijn beroep gemaakt. Hem interesseert niet zozeer het commerciële aspect als wel de buitengewone biodiversiteit van deze vitamine- en mineraalrijke groente met zoveel verschillende smaken. Lees verder Jardins de Vertumne : open dagen→
Het gaat goed met de pompoenen van Jos, zo lezen en zien we op zijn pompoenendagboek. Zijn dikste momenteel, de 998pukos woog zaterdag al 491 kg en er komt iedere dag meer dan 5 kg bij! In de erelijst van het kampioenschap te Duisburg sinds 1990 is er geen zwaardere pompoen te bespeuren.
Ook bij de pompoenen heeft het voorjaar de groei bespoedigd blijkbaar. Het zijn dus niet alleen de peren, druiven, appels en meloenen die dit jaar vroeger rijp zijn. “Vooral de warme nachten in mei en juni en het uitblijven van hitte stress lagen aan de basis dat de planten nooit zo snel groeiden als nu”, zo schrijft Jos op 15 juni 2007. Met als gevolg een vroege bloei in juni en dikke pompoenen in september.
Kanttekening hierbij is natuurlijk dat de pompoenen van Jos in een plastic tunnel geteeld worden.
Het belooft alvast de moeite te worden op het kampioenschap voor de zwaarste pompoen te Duisburg op zes oktober. En we duimen voor Jos natuurlijk, want barsten of rot kan nog steeds roet in het eten gooien!
Update : deze woorden zijn nog maar enkele dagen geschreven of er is al minder goed nieuws : een barst in de 998pukos! Als dat maar goed komt….
Tineke Huizing uit Nieuw-Weerdinge organiseert voor de twaalfde keer de Country en Pumpkin Fair in haar achtertuin. Wat is verworden tot een grote trekpleister is terug te voeren tot de achtertuin van haar schoonvader. ’’Mijn schoonvader verbouwde pompoenen in zijn groentetuin en vroeg mij om te oogsten. Dat was mijn botsing met pompoenen. De veertig pompoenen stalde ik rondom mijn boerderij en binnen de kortste keren had ik ze allemaal verkocht,’’ blikt de 52-jarige pompoenenpionier terug. Een piepkleine pompoenenmarkt volgde en trok tot haar verbazing 750 bezoekers.
Inmiddels is de Country en Pumpkin Fair een populair uitstapje. Bussen uit Nederland en Duitsland reizen af richting de Pompoenerie in Nieuw-Weerdinge. Vier duizend belangstellenden rukten vorig jaar aan voor alles omtrent de pompoen. “Het loopt uit de hand, maar wel op een leuke manier.’’ Ook dit jaar is de fair van 15 tot en met 17 september weer groots opgezet. Een dikke zeventig standhouders met een variërend aanbod van woon- en tuindecoraties, buitenkleding, kazen, wijn proeven, kunst en antiek beslaan de landerijen rondom de boerderij.
’’Dit jaar krijgt de fair een extra dimensie door de Beauty Saloon. Hier wordt de pompoen cosmetica lijn uitgestald. Natuurlijke verzorgingsproducten als bodymilk, olie en nachtcreme zijn daar te koop.’’ Ieder jaar vliegt Huizing naar Amerika om zaden in te slaan. ’’Amerika is vanwege Halloween toch de bakermat van de pompoen. Wat veel mensen niet weten is dat de pompoen super gezond is door de vele vitaminen en anti-oxydanten. Zo hebben we dit jaar ook de spaghettipompoen. Voor mensen die niet tegen zetmeel kunnen is dit een goed alternatief. Een andere primeur is de donkergroene pompoenenpitolie, een zeer gezonde aromatische olie voor over salades.’’ Verder prijkt de markt nog met pompoengerechten in de vorm van cake, broodjes en soep. ’’Wat ook het proberen waard is, is het pompoenenpof gebakje van Janoux Ensing’’, meldt Huizing. Naast diverse workshops, demonstraties en exposities is er nog de strijd om de leukste vogelverschrikker.
Update voor 2007! COUNTRY & PUMPKIN FAIR 2007 14-15 en 16 sept. van 10.00 tot 17.00 uur. Sfeervolle outdoor Fair met meer de 80 standhouders. Zij laten u genieten van prachtige artikelen voor Huis & Hof, maar ook de Beauty Saloon zal wegens groot succes in 2007 niet ontbreken. Nieuw: de FASHION-STYLE SALOON een tent vol mode!! Dames dit is echt genieten van het Drentse Landleven, rond de Pompoenerie-Boerderij is het gezellig en echt de moeite waard om eens langs te komen, u bent hartelijk welkom.
In Sprang-Capelle staat een bijzondere kwekerij. Aan de Wendelnesseweg kweken Jo en Sander Sanders nu al vele jaren op volledig biologische wijze pompoenen en een reeks exotische groenten uit China, Suriname en Thailand. Deze maand houdt de kwekerij elke zaterdag een open dag met een expositie van gedroogde pompoenen en ‘exoten’.
Openingstijden: Elke zaterdag in maart 2007 van 9 – 17 uur. Toegang is gratis. Zij zijn op het volgende adres te vinden Sanders Pompoenen en Exoten Wendelnesseweg Oost 32 NL-5161 ZA Sprang-Capelle Telefoon: 0416-311640 (voor buitenland: 0031-416-311640) Fax: 084-7204845 (voor buitenland: 0031-84-7204845) http://www.s-sanders.nlOok verzorgen zij dia-avonden voor clubs en verenigingen.
Door zelfstudie en onderzoek is Sanders zich in de loop der jaren steeds verder gaan bekwamen in deze teelt, waaronder groenten zoals sopropo, tseetgwas, tonggwa, sponskalebas en andere komkommerachtige groenten. Jaarlijks is er in augustus in de kwekerij bovendien een grote pompoenenshow en in maart een pompoenzadenmarkt. Na de rage van de decoratie- pompoenen, nu tien jaar geleden, kwam de kweek van pompoenen voor de consumptie steeds meer in. In die zin heeft Sanders het tij mee. Veel concurrentie kent hij desalniettemin niet. “Grote be- drijven stappen er nog niet in. Daarvoor is deze teelt te risicovol.” Het kweken van nieuwe producten, vaak met van klanten uit het buitenland meegebrachte pitten, is dan ook telkens opnieuw een avontuur. Het lukt lang niet altijd. “Vaak dragen de planten hier geen vruchten.” De condities in Nederland zijn daarvoor toch te verschillend met die in de tropen en in zuidelijke landen. Met pitten en zaden uit Taiwan behaalt Sanders nog de beste resultaten. De kweker heeft inmiddels een goede relatie opgebouwd met een collega-pompoenenkweker in dat land, met wie hij belangrijke teeltgegevens uitwisselt. Verder haalt hij zijn informatie veelal van internet.
Gisteren, 7 oktober 2006, was het spannende moment eindelijk aangebroken. De jaarlijkse wedstrijd voor de zwaarste pompoen van België en Europa. De 484,5 kilo wegende pompoen van Boonen bleek de zwaarste van alle pompoenen die de circa 60 deelnemers dit jaar kweekten. Dat is trouwens de zwaarste pompoen ooit in Europa geteeld.
De Belgian Pumpkin Confederation (BPC) heeft Paul Boonen uit Kasterlee dan ook uitgeroepen tot Europees kampioen onder de pompoentelers.De pompoen van Paul Boonen woog precies evenveel als de winnende pompoen uit 2005. Een evenaring van het record. Luc Berrens eindigde tweede met een pompoen van 461 kilo en Leo Kuijpers derde met een pompoen van 404,5 kilo. De drie grootste pompoenen van Europa zijn dus van Belgische makelij. De grootste pompoen van Nederland komt van Limburgse bodem, uit Roggel. Harrie Poels uit Roggel eindigde gisteren tijdens de Europese pompoenkampioenschappen op een vierde plaats. Hij moest met zijn pompoen van 390 kilo drie Belgen voor laten gaan. Paul Boonen is lid van het pompoengenootschap van Kasterlee (klik).
Wil je ook een recordpoging “pompoenen kweken” wagen volgend jaar? Dan kan je alvast wat tips vergaren in het artikel Reuzen pompoenen kweken is fulltime job.
Met 65 hectare pompoenen is De Terp de grootste leverancier van deze eetbare vrucht in Nederland: „Wij zijn de hofleverancier van Albert Heijn. Toen we er zes jaar geleden mee begonnen verkochten we hen 25.000 pompoenen in één jaar, nu 150.000 stuks. De oogst is nog volop gaande. In totaal haalt De Terp negenhonderd ton van de velden af. Zes paar jaar geleden was dat nog tweehonderd ton. “70 Procent van de pompoenen verdwijnt naar het buitenland. Het gros wordt verorberd door Duitse consumenten. Engeland, Skandinavië, Italië en Frankrijk behoren ook tot de afnemers. De vraag groeit. Steeds meer supermarkten hebben belangstelling. De teelt is gemakkelijk. Ziekte komt bijna niet voor. De pompoen kan zelf knaagwondjes van muizen en hazen herstellen. Boeren krijgen 24 tot 45 cent per kilo voor een pompoen. Consumenten betalen er in de winkel circa twee euro voor. (!)(Bron: De Gelderlander)
Kwekerij De Terp heeft samen met andere pompoentelers een eigen digitale marktplaats, waar men probeert vraag en aanbod op elkaar af te stemmen. De Terp is een gemengd biologisch landbouwbedrijf (akkerbouw en veehouderij), met de teelt van pompoenen als specialiteit.
Wie de grootste pompoen wil telen die moet er echt wel wat voor over hebben. Je moet de planten helemaal in de watten leggen. Het was allemaal te volgen dit en andere jaren in het dagboek van Jos. Ongelooflijk wat er allemaal komt bij kijken om tot dergelijke resultaten te komen.
Enkele van de meest opmerkelijke teelttechnieken die je op de website van Jos kan vinden (Maar laat niet na de website zelf te gaan bekijken) staan hieronder vertaald. Aangevuld met enkele noodzakelijke teelttips om reuze pompoenen te kweken van de hierboven vernoemde websites. Klik op de foto’s voor een grotere versie.
Planten Het begint allemaal met het graven van een heel groot plantgat (2 op 2 meter), waar vijf kruiwagens goed verteerde stalmest van twee jaar oud in gaan, enkele zakken potgrond, houtas en gecomposteerde esdoornbladeren. In het plangat wordt een gat geboord van één meter diep, en gevuld met zand. Dit voor een goede drainage.
De plantruimte die je moet voorzien hangt af van de grootte die je wil bereiken, maar als je de grootste pompoen wil moet je 100 vierkante meter per plant voorzien.
Nachtvorst
Bescherming van de jonge pompoenplanten tijdens de koudste nachten is ooodzakelijk. Wil je heel grote pompoenen telen moet je vroeg beginnen (nog voor half mei). Dat kan niet anders dan met afdekking.
Bemesting De ranken van de pompoenen worden opengelegd. De ranken mogen niet over elkaar groeien! Op het einde van de voorziene ruimte worden de ranken afgestoken. Er wordt ook nog tijdens de teelt compost gestrooid en verschillende samenstellingen van meststoffen gebruikt. Ook wordt er al eens bladvoeding toegediend. Let op de druppeldarmen. Daarmee wordt water met meststoffen toegediend ( Jos heeft een watertank met daarin 1000 gram 20-20-20 in 1000 liter water)Bestuiving
De mannelijke bloemen worden de avond voor ze open gaan in plastiek zakjes ‘geseald’ om te vermijden dat het stuifmeel op ongewenste bloemen terecht komt. Ook de vrouwelijke bloemen worden afgeschermd, ook nog na de bestuiving, tot ze verwelkt zijn. De vrouwelijke bloem moet minstens 3 meter (liefst verder) van de plantvoet geselecteerd worden. Je moet immers een voldoende grote plant hebben vooraleer vruchtzetting toe te laten. Vanzelfsprekend mag er slechts één vrucht per plant.
Parasol
Iedere pompoen wordt voorzien van een parasol of schaduwdoek. Het afschermen tegen de zon voorkomt het te vlug verouderen van de pompoenhuid zodat deze langer kan uitzetten (en bij de teelt in open lucht blijft de vrucht droog en kan ook niet beschadigt worden door een hagelbui).
Antiworteldoek Op de plaats waar de pompoenen moeten uitgroeien wordt antiworteldoek gelegd. Twee redenen : enerzijds bescherming van de vrucht tegen ongedierte, anderzijds om te vermijden dat de ranken van de pompoen teveel inwortelen. Immers, een eindje voor en voorbij de pompoen moet deze rank (en een stukje van de zijranken) los liggen zodat deze mee kan “liften” tijdens de groei.De zwaarste pompoen op dit moment….
Website www.halloweenpompoenen.beVoor de achtste keer op rij stelt Tom Devriendt in Henis zijn uitgesneden pompoenen tentoon…….Hoe je het klaarspeelt een pompoen om te toveren tot een Halloweensymbool met uitsnijwerk, vertelt Tom Devriendt met alle plezier. ,,Het beste werk je met grote, hoge pompoenen, platte, ronde zijn niet goed voor het snijwerk. Je begint met het uithollen van de pompoen met een schraaplepel, totdat je een wand van twee à drie centimeter dik overhoudt. Dat is een zeer intensief werkje. Vervolgens plaats je het patroon op de pompoen en begint het snijwerk. Als er geen schimmel ontstaat, blijft de pompoen een week goed. De fijne stukjes zijn dan uitgedroogd en breken af. Je kan dit proces een beetje uitstellen door de pompoenen onder te dompelen in water maar dat lukt maar één keer.”Een duidelijk beeld van hoe zulke pompoenen er kunnen uitzien en ook allerhande informatie en foto’s krijgt u op de website.Vandaag, Maandag 31 oktober 2005 van 19.30 uur tot 23.30 uur kunt u in de Weilgenstraat 21 te Henis-Tongeren terecht om de creaties te bekijkenInfo: www.halloweenpompoenen.be(Volledig artikel op de website van Het Nieuwsblad)
Jef Boonen uit Kasterlee is zaterdag in Duisburg door de Belgian Pumpkin Confederation (BPC) uitgeroepen tot Europees kampioen onder de pompoentelers. De pompoen van Boonen woog 484,5 kilo en brak daarmee het record van stadsgenoot Jos Verbachtert die in 2003 een pompoen van 447 kilo indiende. Lees verder in Het Laatste Nieuws
Hij wordt wel ‘de pompoenen-koning van Limburg’ genoemd.
Al 20 jaar is hij in de weer om een zo’n groot mogelijke pompoen te kweken. Dit jaar, viel de oogst wat tegen. Want de koning uit Roggel, kwam niet verder dan een pompoen van 291 kilo. Vorig jaar was dat nog 374 kilo.
Teeltbeschrijvingen, Teelttips, Teeltervaringen en Nieuws over Groenten. Alles over groenten zaaien, planten, bemesten, onderhouden en oogsten.
Plantaardig.com gebruikt cookies bij uw bezoek aan de website. Bezoek je de website, dan ga je akkoord met het gebruik van deze cookies.Akkoord!Meer weten.
Privacy en Cookies Statement
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.