Categorie archieven: Paprika

Culinaire eigenschappen van kleine en grote puntpaprika

Met twee verrassende recepten!

 

image

Paprika’s kwamen van Zuid-Amerika naar Europa en via Hongarije kwamen ze in onze streken terecht. Geen wonder dat ‘paprika’ het Hongaarse woord voor ‘pepertje’ is.

Europees geteelde paprika’s werden zoeter dan de kleine vurige ‘Spaanse’ pepers.

Dit vurig trekje wordt veroorzaakt door de stof capsaïcine die de warmtezintuigen in de mond prikkelt, waardoor een gerecht inderdaad ‘hot’ gaat aanvoelen.

De typisch geblokte paprika’s (waarvan de rode, oranje, gele en groene variant het best bekend zijn) is helemaal niet pikant en is in menig keuken een bijna constant gegeven voor zomerse slaatjes of lekkere ovenbereidingen zoals pizza. Iets minder bekend is ook dat je gepofte paprika’s kunt gebruiken in tapenades en dat in combinatie met o.a. gedroogde tomaatjes, peterselie, pecorino, aubergines,olijven, walnoten… Tapenades vormen een smakelijk wachtbordje als bijvoorbeeld de barbecue nog niet helemaal op temperatuur is.

(Tapena is het Provençaalse woord voor ‘kappertje’. In een tapenade gaan altijd zwarte olijven, kappertjes, ansjovis en olijfolie. Een pesto zou dan weer van Genua afkomstig zijn. Het fijngestampte mengsel van olijven, knoflook, pecorino en olijfolie vormt altijd het basisbestanddeel van een pesto.)

Bovendien kan een paprika zeker mee op de barbecue want verwarmd wordt iedere paprika nog zoeter, nog zachter en zeker vol van smaak.

Een verse paprika herken je aan de stevigheid, de glanzende kleur en de knapperige, sappige beet. Als je de paprika in repen snijdt, zie je hoe de druppels – bevrijdt van spanning – uit de vrucht spatten.

Intussen kent het Flandria-gamma ook zoete puntpaprika’s. Vol van smaak maar nog veel zoeter dan hun collega’s. De zoetwaarde van vruchten wordt uitgedrukt door de zogenaamde Brix-waarde. Ter vergelijking: sommige puntpaprika’s halen een waarde van 9, een zoete appel een waarde van 10,5 tot 13. De gewone paprika’s halen een waarde tot 7.

Een ander voordeel van de puntpaprika’s is dat ze haast geen zaadlijsten bevatten en als het ware ‘hapklaar’ zijn. Dat maakt deze paprika handig voor gebruik: versnijden in ringen en het zomerse slaatje staat weer pittig. Of in de langte doorsnijden en opvullen voor een smakelijk en origineel voorgerecht. Of gewoon uit het vuiste als aperitiefhapje of tussendoortje.

Bovendien zijn puntpaprika’s (en eigenlijk de hele paprika-familie) super-gezond, want ze bevatten ontzettend veel vitamine C.

Puntpaprika’s zijn echte vitamine C-bommetjes: op 100 gr bevat de puntpaprika 200 mg vitamine C en dat is vier keer meer dan een sinaasappel!

Corno di Toroblnkyfuiemcyqbvx

 

Zuccherina, DolcePunta en Corno Di Toro (“stierenhoorn”, verwijzend naar zijn lange grillige vorm) zijn zoete puntpaprika’s uit het Flandria Specialty Street gamma.  
De Zuccherina is de kleinste van de drie zoete puntpaprika’s uit het gamma van Specialty Street. DolcePunta en Corno Di Toro zijn de grotere varianten, maar ze smaken even zoet. Je vindt de puntpaprika’s in verschillende kleuren: rood, oranje en soms ook geel.

Als we de paprika even onderwerpen aan de foodpairing-test krijgen we boeiende resultaten. Foodpairing is een procedé om op chemische wijze de aromabestanddelen van een voedingsstof te analyseren.

Nu blijkt dat producten die dezelfde essentiële aromastoffen delen, een zeer lekkere en smaakvolle combinatie vormen op je bord. Een idee dat natuurlijk heel wat nieuwe en fantasierijke wegen opent voor keukenprinsen en –prinsessen.

Volgens www.foodpairing.be zien we dat paprika’s zich mooi laten combineren met o.a. citroen- en sinaasappelschil, geroosterde of gekookte kip, gekookte kabeljauw, citroengras, verse oesters, lavendel, geroosterde pindanootjes… Als dat geen ideeën geeft voor een heerlijke verse zomerse schotel dan weten wij het ook niet meer!

Gevulde Corno di Toro paprika’s

Voor de paprika’s.

– 4 zoete Flandria Corno di Toro paprika’s

– 1 Crottin de Chavignol

– 75 gr vette verse kaas

– 1 dl zure room

– Limoen

Leg de paprika’s onder de gril, rooster ze tot ze bijna zwart zijn en schil ze. Snij ze open aan een kant en ontpit ze. Plet en meng de kazen. Voeg de zure room toe. Voeg wat peper en eventueel zout toe en breng op smaak met enkele druppels limoensap. Vul de paprika’s met de kaas en gaar ze verder in de oven aan 180° Fineer met een korstje onder de gril.

Gamba’s met Zuccherina’s, nameko’s en pilafrijst

Ingrediënten voor 4 personen:

8 Zuccherina’s van Flandria, 1 stukje gemberwortel, 2 pakjes nameko’s (Japanse bundelzwammen), 1 eetlepel sojasaus, 5 dl magere groentebouillon 1 ui, 2 eetlepels arachideolie, 250 g volle rijst, 1 Flandria oranje paprika, 1 Flandria rode paprika, 1 Spaans pepertje (Piccantina van Flandria) , 8 gamba’s, 2 eetlepels sesamzaadjes, peper en zout.

Schil de minipaprika’s met een fijne dunschiller en haal ze leeg. Pocheer ze 3 minuten in gezouten water en laat ze goed uitlekken. Stamp de gember fijn. Wrijf de nameko’s schoon met een vochtig stuk keukenpapier. Vul elke minipaprika met een bundeltje nameko’s. Leg de gevulde groenten in een grote pan. Voeg de gember, de sojasaus en zout toe en overgiet alles met 1 dl groentebouillon. Breng aan de kook en laat niet langer dan 10 minuten zachtjes smoren (de groenten moeten al dente blijven!).
Snipper de ui fijn. Fruit ze in 1 eetlepel arachideolie. Voeg de rijst bij en laat even meefruiten. Voeg 2,5 keer het volume van de rijst aan groentebouillon en een snuif zout toe en laat zachtjes koken tot al het vocht door de rijst is opgeslorpt.
Maak de paprika’s schoon, snijd ze in blokjes en voeg ze bij de minipaprika’s. Snijd het Spaanse pepertje open, verwijder de zaadjes en snipper het vruchtvlees fijn. Voeg het bij de paprikablokjes. Laat nog 5 minuten smoren. Bak de gamba’s in de rest van de arachideolie (laat ze desgevallend eerst ontdooien). Kruid met peper en zout.
Verdeel de groentebereiding over warme borden en leg er de gamba’s bovenop. Overgiet met enkele lepels van het smoorvocht van de groenten en bestrooi met sesamzaadjes. Geef de rijst er apart bij.

Dit artikel werd ons bezorgd door  http://www.flandria.vlam.be/

 

 

 

De teelt van mini-paprika vind je hier.

Paprika enten?

geënte paprika Vorig seizoen had ik de kans om twee geënte paprikaplanten uit te testen. Tot mijn verbazing bleek dat deze eigenlijk niet beter groeiden dan de niet geënte. De oorzaak was mij niet helemaal duidelijk, en ik twijfelde dan ook of dit wel degelijk een gevolg was van het enten of van het ras. Tot ik op proefresultaten van het proefcentrum Hoogstraten stootte. De vette, onderlijnde tekst in het citaat hieronder geeft precies weer wat ik vorig jaar vaststelde. Er was inderdaad wel een goede vruchtzetting, maar de gewasgroei bleef achter. De plant bleef het hele seizoen duidelijk kleiner dan niet geënte.

Je vindt het onderstaand bericht via deze link. Wie wat wil bijleren over het (professioneel)gewasonderhoud van paprika, vindt er trouwens nog wel wat interessante proefresulaten.(foto: let op de verdikking onderaan, dit is de entplaats)

 

De bedoeling van het enten van paprika is om met een groeikrachtige onderstam met een sterk wortelgestel een verhoogde groeikracht van het gewas en een groter productiepotentieel te bekomen. De resultaten van proeven die enkele jaren geleden werden uitgevoerd waren erg wisselend en in de gangbare teelt wordt het enten dan ook niet toegepast. In 2004 leverde het enten van Solution op onderstam NR 15 10 tot 14 % meer op, bij Derby geënt op NR 15 kwam er echter geen meerproductie uit de bus. De proeven van 2005 leverde opnieuw wisselende resultaten op. Diverse cultuurrassen werden op verschillende onderstammen geënt, bij slechts enkele objecten lag de productie hoger. Uit deze proeven bleek wel duidelijk dat het enten van paprika een generatief karakter geeft aan de planten tijdens de eerste maanden van de teelt. De zetting gaat vlot maar de gewasgroei blijft achter, pas naar de zomer toe is de groei beter.  Met de geteste onderstammen is geen significante en consistente productieverhoging mogelijk.

Iemand onder jullie die geënte paprika al geteeld heeft?

Paprika kweken, bestuiving en bevruchting

Bloem_paprika_peper

Foto’s boven en onder: Na een goede bloei wordt het bloempje geel en valt af. Wat is de oorzaak?
Paprika_bloem_rui
Veel mensen vragen zich af hoe het komt dat de bloempjes van de pepers of paprika’s afgestoten worden.
Misschien heb je het ook wel eens gezien: het bloemsteeltje wordt geel, de bloemblaadjes verdrogen en na een paar dagen valt het bloempje van de plant. Een slechte bestuiving kan niet de oorzaak zijn, paprika is namelijk een zelfbestuiver.
Omdat paprika een zelfbestuiver is moet het stuifmeel niet verplaatst worden naar een andere bloem. Het is voldoende als het stuifmeel loskomt en op de stamper van dezelfde bloem valt. Bij paprika gaat dit veel vlotter dan bij tomaat. De meeldraden omsluiten als het ware de stamper van de bloem waardoor het stuifmeel heel gemakkelijk op de stempel terecht komt. Daarom is trillen bij paprika of pepers niet nodig.
De oorzaak van bloemrui is dus te zoeken bij een slechte bevruchting, niet bij een slechte bestuiving.

Vruchtbelasting
Bloemrui is dikwijls een signaal dat er iets misloopt met de groei van de plant. De bevruchting verloopt dan niet optimaal of het geproduceerde stuifmeel is slecht van kwaliteit. De stuifmeelkorrels groeien niet door naar het vruchtbeginsel. Er volgt geen bevruchting en het bloempje sterft af.

Met name bij de grootvruchtige paprika’s kan de plant maar een beperkt aantal vruchten doen uitgroeien. Dit zijn ongeveer zes tot hoogstens tien vruchten. Als het een kleinvruchtige soort betreft zal de plant een groter aantal vruchten kunnen verdragen. Hoe dan ook, als een aantal vruchten bereikt wordt stopt de plant alle energie in de vruchten en wordt de wortel-, blad- en bloemgroei benadeeld. Er verschijnen weinig nieuwe scheuten en bladeren. De bloempjes openen zich nog wel, maar vallen af omdat de plant geen energie meer stopt in de bevruchting.Als je de kans ziet een aantal vruchten te oogsten in groene toestand, dan zal je zien dat de plant zijn groei herneemt en er opnieuw een goede vruchtzetting is.

Temperatuur
Te hoge temperaturen verstoren de bevruchting en de kwaliteit van het stuifmeel. Er komt wel stuifmeel op de stamper, maar de bevruchting gaat niet door. Als er verschillende dagen temperaturen van boven de 30-32°C voorkomen is het heel normaal dat er bloemrui optreedt. Ook bij tomaat is dit een bekend verschijnsel. Te lage temperaturen (’s nachts onder de 10 graden en overdag onder de 15 graden zal ook een negatieve invloed hebben op de vruchtzetting.

Groeiomstandigheden
Tenslotte zal de groeikracht van de plant ook een invloed hebben op de bloemrui. Door te nat of te droog te telen kan de plant tijdelijk in een stresssituatie (groeistilstand) komen waardoor de vruchtzetting achterwege blijft. Ook lichtgebrek kan de groei van de plant verstoren. Zelfs in een goed lichtdoorlatende kas kan een langere periode van bewolkt weer met weinig zonlicht de groei verstoren.

paprika kweken

Mini-paprika’s telen lukt even goed in de kas als in open lucht!

oogst-19okt Paprika’s telen is de laatste decennia populair geworden. Eerst waren het vooral de geblokte paprika’s in de kleuren groen, geel, rood, oranje, paars, wit die de aandacht trokken. Over het kweken van deze grootvruchtige blokpaprika vindt u heel wat informatie op Plantaardig.com en in de Groente & Fruit Encyclopedie. Dit zowel over de teelt in de kas als de teelt in potten. Gewas- en vruchtsnoei bij deze paprikavariëteiten is aan te raden en wordt  er uitgelegd met een duidelijke tekening.

Puntpaprika’s komen de afgelopen jaren sterk op. Eerst waren het de grootvruchtige puntpaprika’s, ook dikwijls zoete paprika’s genoemd. Bij sommige variëteiten zijn de vruchten danig groot en vergen ze zoveel van de plant dat er ook hier snoei en vruchtdunning nodig is om een evenwichtige groei en geen overbelaste plant te bekomen.

In dit artikel staan we stil bij de laatste trend, namelijk de teelt van puntpaprika’s maar dan wel de kleinvruchtige soorten. Daarbij wordt  duidelijk dat het telen van deze paprikasoorten best meevalt, zowel binnen als buiten!

Veel van deze kleinvruchtige paprika’s zijn daarenboven zeer zoete paprika’s, want ze hebben een zeer hoog suikergehalte. Zoveel zelfs dat ze in het commerciële circuit onder verschillende vormen als snack-groenten aangeboden worden.

Vorige zomer stonden in de proeftuin van GroentenInfo drie rassen.

Maar, laten we eens de zaak omkeren en onmiddellijk de voornaamste besluiten bij deze teelt weer te geven.

10 notities bij de teelt van mini-paprika.

  1. Mini-paprika’s zijn zoet, van vrij zoet tot zeer zoet, soms zelfs geschikt om uit het vuistje te eten.
  2. Mini-paprika’s hoeven niet gesnoeid te worden.
  3. Mini-paprika’s hebben geen nood aan vruchtdunning.
  4. Mini-paprika’s moeten gesteund worden, best met palen en touw.
  5. Mini-paprika’s doen het ook heel goed in openlucht, zelfs in een kwakkelzomer (zoals 2008)
  6. Mini-paprika’s zijn heel sterke planten, zowel in openlucht als in de kas. Ziekten komen niet voor. In de kas kunnen bladluizen opduiken.
  7. Mini-paprika’s groeien in openlucht nog niet half zo hoog als in de kas. Sommige mini-paprika’s groeien vrij hoog, andere blijven klein.
  8. Mini-paprika’s in de kas produceren overvloedig vruchten, in open lucht zijn er, door de kleinere plant, minder vruchten
  9. Mini-paprika’s geteeld in openlucht zijn misschien nog zoeter.
  10. Mini-paprika’s bevatten heel weinig tot geen zaadjes.

Mini-paprika’s zijn dus gemakkelijke groenten om te telen, het “moeilijkste” is de opkweek.

     

Teeltverloop

Als proef werden drie variëteiten kleinvruchtige paprika’s van Somers zaden (Elite Series) gezaaid. Wat opkweekwijze en groeivoorwaarden betreft zijn deze soorten gelijklopend met geblokte paprika’s. Over het kweken ervan vindt u  informatie op Plantaardig.com en in de Groente & Fruit Encyclopedie. We beperken ons tot de opvallendste (verschil)punten.

  • Baghera : groene minipaprika, wordt rood eenmaal gerijpt. Lange paprika van het Turkse type, de plant is halfhoog. Vruchtgrootte 22x4cm.
  • Carliston : crème-wit (wordt rood, eenmaal gerijpt). Lang type, iets kleiner dan Baghera (20x4cm). De plant is halfhoog.
  • Barancio : oranje, het is een mini “corno di Toro” type. De plant is eerder laagblijvend.  De vrucht is ook klein, slechts 8x4cm.

Het zaaien van paprika gebeurt best tijdig, en best twee maanden voor de uitplantdatum. Dit is voor de grote blokpaprika zeker het geval.

Het snoeien van deze mini-paprika’s is eigenlijk niet nodig. De kleine vruchten belasten de plant veel minder. De groei en bloei blijft dus aan de gang, ook als er al vruchtzetting is op een eerder kleine plant.
Het komt er op aan dat bij kleinvruchtige paprika’s ook de eerste bloemen een vrucht mogen vormen, wat bij grote paprika’s onvermijdelijk voor groeivertraging en mindere vruchtzetting zorgt.

Toch is ondersteuning van de stengels absoluut noodzakelijk. De stengels van alle paprikasoorten zijn houterig en zullen kraken bij een te hoge vruchtbelasting. Bij de mini-paprika’s werd gekozen om de ondersteuning te doen met palen en touw.

De soort Carliston wordt in de warenhuizen soms aangeboden als Bulgaarse paprika. Deze paprika is in het groen stadium eerst wit, en wordt later rood. Een zeldzaamheid bij de paprika’s waar groen meestal de kleur is voor de rijping. De plant groeit vrij uitbundig en bereikte toch een hoogte van ruim één meter. De productie van Carliston is overvloedig.

De soort Barancio groeit maar half zo hoog en produceert vele kleinere, zoete oranje vruchten.

De soort Baghera groeit ook vrij hoog en verkleurt van groen naar rood. De vruchten zijn iets langer dan bij de witte puntpaprika.

In open lucht telen

De teelt lukte in de kas bijzonder goed, zonder noemenswaardige problemen. Enkel bladluizen kwamen in juni roet in het eten gooien. Gelukkig konden we “mummies” en “sluipwespen” waarnemen die de plaag onderdrukten.

Enkele planten werden rond 20 mei in de moestuin uitgeplant en ietwat verweesd achtergelaten, in de veronderstelling dat er niet zoveel van terecht zou komen. Zeker niet in een kwakkelzomer zoals 2008.

Niets bleek minder waar. Ten eerste was er in open lucht geen enkel probleem met ziekten en plagen.

Het grootste verschil met de gelijktijdig lopende kasteelt is dat de planten (veel) kleiner blijven en de rijping vanzelfsprekend later aanvangt. Maar in september en oktober kon volop geoogst worden tot de eerste nachtvorst inviel. De indruk bestaat dat ze zoeter waren dan de vruchtjes die in de kas geteeld werden. Een tragere groei, sterke lichtintensiteit en koudere nachten zouden dit moeten verklaren.

Fotoreportage

Zaaien binnenshuis, voldoende warmte. (zie Tomaten zaaien)

Zaaien van kleinvruchtige paprika zaaien van kleinvruchtige paprika

Verspenen  in vierkante potjes 9 cm op 20 april en uitplanten als jonge plant in de kas op 15 mei.

Kleinvruchtige paprika klaar om te verspenen mini-paprika-verspenen-20-april

Bladluizen en sluipwespen begin juni (zie bladluizen en natuurlijke vijanden)

Kleinvruchtige paprika bladluizen Kleinvruchtige paprika sluipwesp

Begin juli, eerste groene vruchten en ondersteuning palen en touw.

ondersteuning palen en touw Kleinvruchtige planten, grote planten witte puntpaprika
                                                9 aug verkleuring witte paprika 

Kleinvruchtige paprika, kleiner blijvende planten 9aug-bulgaarse-paprika-begin-rijping

14 aug witte paprika wordt rood, volop oranje bij Barancio

14aug-bulgaarse-paprika-rijp 14aug-corno-di-toro-rijp

Baghera, Carliston en Barancia in open lucht geplant half mei. Nog niet half zo groot, maar gezonde planten, zoete vruchten en een rijkelijke oogst.

17sept-baghera-openlucht 17sept-carliston-openlucht

                       17sept-corno-di-toro-openlucht

Een rijkelijke, zoete oogst!

oogst-19okt

Ik weet dat heel wat moestuinbezitters paprika’s in open lucht telen. Welke rassen teelt u en wat zijn de ervaringen daarmee? Laat het weten hieronder.

De heetste peper ter wereld

image

De Britse supermarktketen Tesco verkoopt voortaan de pikantste peper ter wereld. De ‘dorset naga’ is piepklein maar zo ‘brandbaar’ dat hij alleen met handschoenen aangeraakt mag worden. Wie de zaadjes eruit wil halen, moet dat bovendien in openlucht met sterke wind doen, zodat de ogen niet zwaar beginnen te prikken.
Hoe straf de peper is, wordt nog het beste uitgedrukt met de zogeheten Scovilleschaal. Terwijl een gewone paprika 0 eenheden heeft en een flesje tabasco 5.000, haalt een Dorset Nago liefst 876.000 eenheden op de Scovilleschaal. Ter vergelijking: pepperspray haalt een score van twee miljoen eenheden. De zakjes dorset naga zullen in de supermarkt dan ook niet zonder gezondheidswaarschuwing verkocht worden.
Het kleine pepertje, met een lengte van vier centimeter, werd reeds officieus uitgeroepen tot ’s werelds heetste peper. Hij is bijna twee keer zo heet als de Red Sabina Habanero, die voordien recordhouder was. De dorset naga is afkomstig uit een serre van het bedrijf Peppers by Post in Dorset, aan de Engelse zuidkust. De eigenaars van het Engelse bedrijf ontwikkelden de peper uit naga morich, een peper uit Bangladesh.
(Bron van dit bericht HLN.be en het persbericht  van Tesco van 15/08/2008)

Meer info over de kwekerij: Peppers by Post en over de heetste peper : www.dorsetnaga.com

Paprika’s voor Halloween

image image
(Bron Smye Holland) Kort voor Halloween verschijnt er bij het Britse Warenhuis, Sainsbury’s, een alternatief voor de pompoen. De nieuwe Halloween-paprika komt in een duo-verpakking van een zwarte en oranje paprika op de markt en wordt uitsluitend door The Greenery geproduceerd. De paprika’s komen met griezelige, scherpe patronen op de markt, zodat kinderen er een spookgezicht kunnen uithakken De speciale Halloween-paprika’s kunnen dan ook worden gebruikt als minilantaarn. Vaders en moeders kunnen de paprika als smakelijk alternatief voor de gebruikelijke pompoen gebruiken, terwijl de kinderen er ook iets aan hebben.De ongebruikelijke zwarte paprika wordt alleen door Leon Barendse en Karel Berkhout in Nederland geteeld. Karel Berkhout is één van de weinige in Nederland die onder andere witte, zwarte, paarse, lila en bruine paprika teelt. Karel kweekt al 25 jaar deze speciale paprika’s op een, naar Nederlands normen, kleine oppervlakte van 5000 m². En dit al 25 jaar.

Video : Op deze AGF pagina vindt je een video met een interview met de teler van deze zwarte Halloween paprika. Kijk mee in zijn kleurrijke kas!

Nieuwe website over chili-pepers.

image
De informatieve en nieuwe website van Peter over chili-pepers trok onlangs mijn aandacht. Op zijn website staat ondertussen al heel wat info met mooie foto’s. Heel interessant en mooi gepresenteerd zijn alvast het overzicht van al de soorten, en ook de vele recepten. Zeker de moeite om even te gaan kijken.

Op zijn nieuwe webstek schrijft hij

“….Vele jaren lang werd ik aangetrokken door de pikante toets – heet soms zeer heet – die chilis aan je gerecht geven. Tot ik besloot zelf van die chilis te gaan kweken. Sindsdien weet ik dat chilis meer zijn dan pikante lange smalle rode vruchtjes maar dat ze komen in alle smaken, in alle kleuren, in alle vormen en in alle geuren. Een ding hebben ze wel gemeen : ze geven meer pit aan je gerechten.

Met mijn activiteit en deze website wil ik enkele dingen in de verf zetten :

Vooreerst dat pepers kleurrijk en smaakvol zijn, en dus dat ze enorm veelzijdig te gebruiken zijn in de keuken. Een populair Mexicaans gezegde luidt : “Si no pica, no sabe” of vrij vertaald “als ’t niet pikant is, heeft het geen smaak”. Chilis zijn niet alleen pikant, maar ze zitten ook boordevol smaak…..”

Lees verder op de website van Peter over Chilipepers

Creatief met paprika’s : receptenwedstrijd

Gelezen op www.colourfultaste.nl, de promotiewebsite van Hollandse paprika’s.

Van 6 augustus tot en met 11 oktober kun je  geweldige prijzen winnen. Negen weken lang geven we elke week 10 kookboeken, een dinerbon voor 2 én een digitale camera weg!

Wat je moet doen om kans te maken op één van deze mooie prijzen? Duik meteen de keuken in en wees creatief met Hollandse paprika’s. Bak ze, gril ze, flambeer ze, rooster ze of gebruik ze rauw en creëer je eigen, overheerlijke colourfultaste.nl-recept. Neem er eventueel een foto van en stuur jouw unieke paprikarecept naar ons op.

Alle info en deelnemingsformulier op www.colourfultaste.nl.

Website over paprika’s even kleurrijk als de vruchten.


De website http://www.colourfultaste.nl/ is een heel kleurrijke website, net zoals paprika’s met al hun kleurvarianten dat ook kunnen zijn. Op deze gloednieuwe website vindt u een overzicht van wel zestien verschillende soorten paprika, verkrijgbaar in de handel, tientallen recepten met paprika en heel wat uitleg over hoe u paprika best gebruikt in de keuken. Het gezondheidsaspect van paprika wordt nader toegelicht.
Deze kleurrijke website is niet alleen heel mooi en overzichtelijk in elkaar gestoken, maar biedt ook heel wat bruikbare info over allerlei soorten paprika. Zeker de moeite om te bezoeken: www.colourfultaste.nl

PS : op de pagina Product staat er een foto uit het artikel paprika in potten dat onlangs op deze website verscheen.

Paprika op het terras (Serie groenten in potten, deel 13)

In dit artikel kan je lezen over de klassieke, geblokte, grote paprika. Eventueel kan je het ook toepassen op de grote, zoete puntpaprika’s.
Bij deze uiteenzetting moet steeds rekening gehouden worden met het feit dat de paprika’s in open lucht geteeld worden, weliswaar in de ietwat beschutte omgeving van een terras, maar geen optimaal groeimilieu. De gewasverzorging, met name (vrucht)snoei en plantdichtheid zal net iets anders zijn dan bij de teelt in kas/serre.
Verwacht niet dat de paprikaplanten hoog zullen uitgroeien. Tien vruchten aan één plant zal in ons klimaat ook niet haalbaar zijn. Maar een kleine oogst, afkomstig van enkele planten van zo’n veertig centimeter hoog, dat moet net lukken.

Planten
Wie zelf plantjes wil opkweken  moet veel geduld hebben. Paprika is een heel trage groeier. Tien weken is geen uitzondering om een plantklare paprikaplant te bekomen. 
Er zijn slechts enkele planten nodig en het is dan ook makkelijker om ze aan te kopen in het tuincentrum of op de markt.
Probeer zo groot mogelijke planten op de kop te tikken. Paprika is een trager groeier en iedere centimeter extra is enkele dagen gewonnen.
Kleur
Pluspunt hierbij is dat je voor afwisseling kan zorgen door telkens één plant van een bepaalde kleur kan aanschaffen.  Paprika’s bestaan in heel veel kleuren, de meest voorkomende kleuren zijn oranje, rood en geel. Maar eerst zijn ze allemaal groen.

De pot en potgrond
Kies een pot met een inhoud van ongeveer 15 liter. Dit is ruim voldoende om drie planten te telen.
Kies een luchtig grondmengsel  met een vrij grote hoeveelheid witveen. Paprika is een rustige groeier en neemt per dag niet zoveel water op. Als het grondmengsel niet goed gekozen wordt zal het door regen al snel te nat worden. Een potgrond met de helft witveen is ideaal (zie ook grondmengsel)

Uitplanten
Het is heel goed mogelijk drie planten in één pot te telen. Plant ze, even ver van elkaar en zo dicht mogelijk bij de potrand.
De pot vindt zijn ideale standplaats vlak tegen een zonnige bakstenen zuidermuur en uit de wind . De stenen geven ’s avonds, na een zonnige dag, nog heel wat warmte af.


Op de foto zie je de pas geplante paprika’s
Dit zijn al vrij grote planten, ongeveer zeven bladeren op de stam.
  
Snoei
Als er op de stam ongeveer tien bladeren staan  splitst de top van de paprikaplant zicht. In deze eerste splitsing vinden we ook een eerste bloempje. Op de stam komen er op dat moment heel wat kleine zijscheutjes.
 
Op bovenstaande  foto zie je de stam met wat zijscheutjes, en in de eerste splitsting een al gezette vrucht.(klik op foto)

(klik op foto) De zijscheutjes op de stam worden verwijderd. In tegenstelling tot bij de paprikateelt in de serre of kas wordt er hogerop niet meer gesnoeid. De plant blijft eerder klein en heeft al zijn bladeren nodig om de vruchten te doen uitgroeien.
Ook het eerste vruchtje (of beter nog, eerste bloempje) wordt verwijderd. Zoniet stopt de plant heel wat energie in dit eerste vruchtje terwijl ze eigenlijk nog niet genoeg blad heeft om ook nog te kunen doorgroeien. Dit ene vruchtje wordt dus opgeofferd om later enkele vruchten meer te kunnen oogsten. 

Teeltverloop
Met de vruchtzetting zijn er geen problemen, paprika is een zelfbestuiver. Ook met ziektes valt het in open lucht meestal wel mee. Misschein dat bladluizen roet in het eten kunnen gooien. 
De kwaliteitspotgrond bevat voldoende voeding voor de eerste vier weken. De bijbemesting kan je eenvoudig houden
Na vier tot zes weken, afhankelijk van hoeveel water er moete gegeven wordt er bijbemest. Het meest eenvoudig is een vloeibare meststof voor bloeiende kamerplanten gebruiken en hiermee iedere week bemesten volgens de voorschriften. Even goed kunnen de paprika’s dezelfde meststoffen krijgen als de bloembakken en de kuipplanten.
 
Eén warme zomermaand later is dit het resultaat. Per plant zijn er drie tot vijf vruchten uitgegroeid.(klik op foto)

Vluchten of zetsels
Meer vruchten mogen we niet verwachten. Paprika vormt zijn vruchten namelijk in ‘vluchten’. Na een eerste zetting valt de groei wat stil tot er enkele vruchten geoogst worden. Dan herneemt de plant zijn groei en worden enkele nieuwe vruchten gezet, een tweede zetsel. In de pot op het terras rekenen we beter niet op dit tweede zetsel. Daarvoor is de periode met voldoende hoge (nacht)temperaturen voor de groei van de paprika te kort.

Rijping
Een paar weken later komt er een ietwat zwarte schijn in de vruchten. Een teken dat de vruchten helemaal uitgegroeid zijn en binnenkort zullen kleuren.
Als het weer wat tegenvalt, kan die kleuromslag best lang op zich laten wachten. Maar niets dat u tegen houdt om ook al enkele vruchten groen te oogsten.
 

De eerste rijpe (gele) vrucht  zit verscholen in het midden van de foto, aan de linkerkant. (klik op foto)

tips :
Een overzicht van de artikels over paprika kweken.
Een overzicht van de serie groenten in potten.

Na het pluktomaatje, het plukpaprikaatje….

In de marge van Fruit Logistica raakte ook dit nieuws bekend.
In 2006 wordt een innovatief paprikaplantje geleverd onder de naam Pick-a-Pep. Dit plantje wordt evenals Pick-a-Tom ca. 35 cm hoog en produceert meerdere oogsten groene of rode paprikaatjes. Van dit zeer sterke en sierlijke paprikaplantje worden in 2006 ca, 25.000 exemplaren geproduceerd. De verkoop van deze plantjes verloopt via dezelfde partners als Pick-a-Tom.

Nederlandse tuinder teelt steeds meer paprika’s

Interessant artikel op de website van CBS vandaag.
De totale paprikaproductie is in de laatste 25 jaar vertienvoudigd. Deze stijging komt zowel door een toename van de oppervlakte waarop paprika’s worden geteeld, als door toegenomen opbrengsten.
Oppervlakte
Het paprika-areaal in Nederland is in de afgelopen 25 jaar verzesvoudigd tot ruim 1 200 ha in 2004. De opbrengst steeg in diezelfde periode van jaarlijks 15 kg per vierkante meter in 1980 tot 26 kg in 2004. Er zijn vooral meer rode en gele paprika’s geteeld.
Opbrengsten
De kleur van de paprika is van invloed op de opbrengsten die in de afgelopen twee decennia aanzienlijk zijn toegenomen. De jaaropbrengst van groene paprika’s is de laatste jaren ongeveer 29 kg per vierkante meter, terwijl dit voor de andere kleuren zo’n 25,5 kg is. (nvdr gekleurde paprika’s blijven langer aan de plant en zullen dus meer energie vragen aan de plant, waardoor de totale productie kleiner blijft)
In 1980 werd ongeveer 15 kg paprika’s van een vierkante meter gehaald. In 2004 was dit 26 kg!
Nu wordt er ongeveer jaarlijks nog 1 procent meer geoogst. Deze minder sterke toename ligt niet alleen aan de verminderde mogelijkheden om technische verbeteringen aan te brengen, maar ook aan de verminderde teelt van groene paprika’s.

Lees alles met grafieken en veel meer cijfers op CBS – Steeds meer paprika’s

Oorzaak voor allergie in paprikateelt kan ook bij biologische bestrijder liggen

In de paprikateelt is beroepsallergie, veroorzaakt door hoge en chronische blootstelling aan paprikapollen, een omvangrijk probleem. Als gevolg daarvan hebben tuinders een duidelijk verminderde kwaliteit van leven. Dit stelt Giséle Groenewoud in haar proefschrift ‘Beroepsallergie in de glas- en tuinbouw’, waarop zij woensdag 22 september 2004 promoveert aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Maatregelen om blootstelling aan pollen te verminderen zijn noodzakelijk om verdere toename van deze nieuwe beroepsallergie te voorkomen

lees verder op Agriholland