Categorie archieven: Nieuws

De moestuin in maart en april. (GroentenInfo, Nieuwsbrief nr. 138, 10 de jaargang)

Een landelijk startschot voor het  moestuinseizoen kunnen we nu nog niet geven. Te nat in veel regio’s. Zaaien of planten in een te natte grond is af te raden. Enkel dagen zonder regen zijn zeker welkom. En om het drogen te bespoedigen mag het ook wel een graad of tien warmer worden. Zelfs voor de bezitters van lichte, droge grond komt het voorjaar uitzonderlijk laat op gang. Even geduld nog voor velen onder jullie! Alles wat hieronder opgesomd wordt kan ook nog in april. Maar hou je klaar, want als dit jaar het seizoen eenmaal begint, ja dan…

Deze nieuwsbrief brengt u tips bij de vroegste teelten die traditioneel vanaf maart in de moestuin geteeld worden:  tuinbonen, erwten, vroege aardappelen, ajuin, sjalot, wortelen, bloemkool, broccoli, spitskool, spinazie, rode biet, radijs en slasoorten. We hebben het daarbij over de grondbewerking, bemesting, zaaien, opkweek van plantjes, kopen van groenteplantjes en leuke tips bij de diverse teelten.

aWens je, net zoals in deze nieuwsbrief, wat meer diepgang en kennis bij het moestuinieren op te doen, overweeg dan eens de aankoop van de Groente & Fruit Encyclopedie. Het is waar, een moestuin is een echt plezier, je kan er echt van genieten,  en moeilijk hoeft het niet te zijn. Maar het wordt nog veel leuker als je al doende én al lezend je kennis beetje per beetje kan bijspijkeren. Met wat achtergrondkennis wordt eigen groenten telen nog veel plezanter .  Duikt er al eens een probleempje op, dan heb je met de Groente en Fruit Encyclopedie een altijd raadpleegbare vraagbaak bij de hand.  Lees nu alle info over de vijfde druk van de Groente en Fruit Encyclopedie.

Ook Tuinman Peter brengt ons deze maand enkele nieuwe artikels. Dit zijn ze. Allemaal stuk voor stuk prachtige artikels. Bedankt Peter om dit te delen met ons!

Aardbeien : onbekende rassen, smaken, kleuren en texturen.
beaseascapeTuinman Peter brengt ons een superleuk en origineel artikel. Het werd een bloemlezing van te weinig gekende smaken, kleuren en texturen van talrijke bekende maar vooral minder bekende aardbeirassen. Het resultaat van jarenlang kweken, proeven en aantekenen. Geïllustreerd met tientallen foto’s.  Lees verder

Oerprei kweken in de moestuin, eenvoudig en veelzijdig.

115een mooie oogst voor de diepvriesIn dit artikel beschrijft Tuinman Peter zijn teeltwijze van oerprei, een minder bekende alliumsoort. Deze doorlevende groente is voor de hobbytuinder interessant omwille van de gemakkelijke teelt en talrijke toepassingsmogelijkheden in de keuken.
Na de uitgebreide teeltbeschrijving volgt nog een fotoreportage. Lees verder

Zuring, makkelijk in de moestuin, een zoektocht in de keuken.

In dit artikel schrijft Tuinman Peter enkele ideeën over over zuring (zurkel), een ietwat vergeten bladgroente. Lees verder

Zaai nu uw eigen kiemgroenten!

kiemgroenten-potjes (5)In dit artikel van Tuinman Peter beschrijft hij zijn verschillende teeltwijzen. Dit alles rijkelijk geïllustreerd met eigen foto’s. Je komt er ook te weten welke groentesoorten je zo allemaal kan gebruiken. Lees het artikel en ga daarna onmiddellijk zelf aan de slag! Lees verder

 

De groentetuin in het vroege voorjaar.

Welke grondsoort u hebt en de waterdoorlaatbaarheid ervan bepaalt  of u al dan niet aan de slag kan in de moestuin. Bezitters van lichte en droge gronden (artikel) zijn in het voordeel. Lichte gronden zijn niet alleen droger maar warmen ook sneller op. In  volle zomer zijn dit wel de gronden die het snelst onder de droogte te lijden hebben.

Wat er allemaal kan in maart en april :

  • Erwten zaaien en planten.
  • Rode bietjes zaaien
  • Tuinbonen zaaien, voorkiemen en planten
  • Spinazie zaaien
  • Worteltjes zaaien
  • Radijs zaaien
  • Aardappelen planten (onder folie tot begin april) Lees ook aardappelen poten en aardappelen, pootgoed snijden.
  • Slasoorten planten (onder folie tot half maart) kan ook al.
  • Vroege bloemkool  planten
  • Broccoli planten
  • Ajuin en sjalot planten
  • Peterselie planten
  • Ajuin zaaien
  • Zaaien in de kas, voor de plantopkweek : plantjes voor spitskool, sla, bloemkool, broccoli, prei, selder

Zit het weer voorlopig niet mee of is de grond nog te nat? broccoli

Geen nood. Het is nog maar half maart en zowat alle vroege teelten kunnen nog de hele maand april opgestart worden. Plantgoed dat klaar is om te planten, maar de grond niet in raakt wordt best beschut tegen de regen om doorweken van de potgrond en uitspoelen van voeding te vermijden. De kans is echter groot dat de zelf opgekweekte plantjes het ritme van dit seizoen gevolgd hebben en best nog een weekje verder opkweken kunnen verdragen. Zijn ze groot genoeg, zet ze dan wat koeler, maar zet ze wel in het licht.  Vergeet ook niet de plantjes af te harden. Vooral deze die je koopt in het tuincentrum zijn dikwijls verwend geweest, zowel bij de plantenkweker als in het tuincentrum zelf. Als je na de aankoop deze plantjes onmiddellijk uitplant in de tuin veroorzaakt dit een groeischok. Dus, laat de plantjes eerst nog enkele dagen in hun bakje. Zet ze ergens op het terras maar laat de perspotjes niet uitdrogen.En neem ze enkel binnen, als het zou vriezen de eerste paar dagen na de aankoop.
Na 5-7 dagen kunt u in alle veiligheid de plantjes in de uitplanten. De bladeren hebben ondertussen een waslaag opgebouwd en de steeltjes zijn steviger geworden. Niet alleen de kou, maar ook de wind en de uitdroging kunnen ze nu veel beter verdragen.

Voor wie plantjes wil aankopen in het tuincentrum en graag wil weten waar er op moet gelet worden is het uitgebreide artikel “over groenteplantjes kopen” een absolute aanrader. Je leest er nog meer over afharden en tips bij iedere groentesoort die je nu in het tuincentrum vindt.

Hebt u planten die door het wachten hun groeimedium dreigen te ontgroeien, dan kunt u eventueel ook overpotten in grotere potten. Vooral koolgewassen lenen zich goed daartoe (zie foto hiernaast uit het artikel spitskool telen). Hetzelfde kan je doen met plantjes die je nu koopt maar nog niet wil of kan uitplanten. Dit is zelfs een aanrader om de teelt te vervroegen. Zo kan je straks starten met een grotere plant en een klein beetje achterstand inhalen.

Pootgoed van ajuin of sjalot legt u in afwachting zo koel mogelijk. Net als pootgoed van aardappelen dat je al een tijdje aan het voorkiemen was en waarvan de scheuten te lang dreigen te worden.

Vroeg spruitkool-rupsen-koolwitje-klein

Vroeg starten biedt een aantal voordelen. Zo zijn we een aantal veel voorkomende plagen (koolvlieg, wortelvlieg, rupsen en bladluizen) en schimmelziekten  te snel af. En hebben we minder last van de droogtegevoeligheid van sommige lichte gronden.  Wie vroeger start kan de werkzaamheden (en de oogst) wat spreiden. Nog een geluk dat, als het weer geen al te grote bokkesprongen maakt, ook de plagen dit seizoen wat later zullen zijn.

Grondbewerking.

Bewerk de grond niet als deze nog te nat is. Controleer in ieder geval goed de vochtigheid van de grond vooraleer je aan de slag gaat. Neem wat grond in de hand en knijp het samen, lekt er water uit, wacht dan nog wat met de grondbewerking. Wie te natte grond bewerkt veroorzaakt structuurbederf waardoor de plantengroei achteraf sterk gehinderd wordt. Ook in april kan je  nog starten met de hierna opgesomde teelten! Wat je, bij aanvang van een mooi-weer periode, wel kan doen is de grond oppervlakkig open breken. Dit bevordert het opdrogen van de grond. Indien er groenbemester moet ondergewerkt worden, er veel onkruid staat,  of als je veel stalmest wil inwerken is spitten nodig. Heb je de grond tijdens de winter afgedekt met een laagje compost, dan is die waarschijnlijk onkruidvrij en luchtig van structuur, dan is het omwoelen met de spitvork waarschijnlijk voldoende.

 Afdekken afdekking

Voor het zaaien. Je kan de natuur een handje toesteken door al vroeg in het voorjaar stukjes grond af te dekken met zwarte plastic, zo blijft de grond droog en warmt hij ook wat sneller op. En ben je minder afhankelijk van het weer om te kunnen starten in de moestuin. Bij langere droge periodes gaat de plastic er beter af om het drogen te bespoedigen.

Na het zaaien kan je de kieming makkelijker maken door af te dekken met doorzichtige gaatjesplastiek of vliesdoek. De warmte zal de zaden sneller doen kiemen. Hevige regen zal de grond niet toeslaan. En bij schrale voorjaarswind droog het onder de folie of groeivlies niet uit.

Lees het artikel Plastiekfolie en vliesdoek helpen de vroege moestuinder om te zien hoe ander moestuinders gebruik maken van afdekking om teelten te vervroegen.

Plantenopkweek zaaien

Is het buiten niet goed, binnenshuis of in de kas, tunnel of koude bak konden we wel al volop uitzaaien en plantjes opkweken (zie  de nieuwsbrief van vorige maand, 16 februari). Er is nog steeds volop de mogelijkheid om  broccoli, bloemkool, spitskool, slaplantjes zelf op te kweken zoals in de vorige nieuwsbrief aangegeven. Onder  bescherming kan er nu ook nog herfst- en winterprei gezaaid worden. Wat in februari nog niet kon, wegens te vroeg, was de opkweek van Selder (artikel over de teelt) en peterselie (artikel over de teelt)  Dit kan vanaf nu wel,   maar dan wel best in een warme ruimte om de kieming te bespoedigen. Warmte is bij selder ook belangrijk om vroegtijdige bloei (opschieters) te vermijden. De zaaiperiode voor knolselder en bleekselder is vrij kort en situeert zich tussen half maart en half april. Waarom is die periode zo kort? Wel, de zaadjes zijn zeer fijn, de kieming verloopt traag, en de begingroei is niet zo snel.  Zelf selder opkweken is eigenlijk niet aan te raden voor ‘eerstejaars’ tuiniers. Bij het zaaien binnenshuis of in de kas zijn temperatuur en licht de sleutelwoorden. Tot aan de kieming kan je het zaaibakje best zo warm mogelijk zetten. Vanaf het moment dat de zaadjes aan het kiemen gaan,  is licht veel belangrijker. Dan moet je het zaaibakje bij heel veel licht plaatsen. Bij te weinig licht fileren de planten en worden ze dun en zwak.

 

 Organische bemesting stalmest

Bij het spitten wordt er stalmest, compost of eventueel gedroogde koemest ingewerkt. Dit is de basisbemesting. De hoeveelheid hangt af van de vruchtwisselingsgroep. Koolgewassen en vruchtgroenten en aardappelen hebben een grote behoefte aan stalmest of compost. Bladgroenten,  hebben net iets minder nodig maar zijn hoe dan ook zeer dankbaar voor een flinke organische bemesting.  Veel Wortelgroenten en peulgewassen behoeven op goed onderhouden grond geen organische voorraadbemesting. Uitzondering zijn de aardappelen die niet houden van een te arme grond, dat lees je dan wat verder in dit artikel. Afhankelijk van de teelt die op het perceel komt wordt deze organische voorraad bemesting dan aangevuld. Dit kan met minerale, samengestelde meststof of gedroogde, organische mest met verrijkte samenstelling zijn. 

Zie ook het artikel "kiezen tussen minerale en organische handelsmest aan de hand van 10 vragen"

Door de natte winter en het koude voorjaar zal de hoeveelheid direct beschikbare stikstof eerder beperkt zijn. Ook de compost zal pas later voeding afgeven. Wil je daar het fijne van weten, dan is het artikel “Stikstof bij vroege groenten vraagt aandacht” aan te bevelen lectuur. Zo lees je daar waarom je in het vroege voorjaar soms wat snelwerkende stikstof kan geven.

 

Ajuin en andere wortelgroentenajuin

Denk eraan dat niet alle vruchtwisselingsgroepen gediend zijn met stalmest. Met name het perceel van de wortelgewassen (ajuin, wortelen, sjalot) en van de peulgewassen krijgt geen stalmest,  een zeer kleine hoeveelheid goed verteerde compost (5 liter per m²) kan wel. Stalmest kan bij wortelen en witloof en schorseneer kan zelfs vertakte wortelen veroorzaken.

Voor ajuin, sjalot en wortelen wordt er dus vlak voor de teelt weinig organisch materiaal ingewerkt en er wordt in principe niet bemest met stikstof. De stikstof die vrijkomt uit de humusafbraak zou op goed onderhouden percelen moeten volstaan. Twijfel je daar aan, gebruik dan maximaal 40 g/m² samengestelde meststof. Kalium toedienen voor deze wortelgroenten is dan wel belangrijk. Dit is ook een aanrader bij de bemesting van aardappelen. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld patentkali (30% Kalium). Een goede dosis is op lichte grond 60 gram/m². Op zwaardere grond, waar de kalium tijdens de winter minder uitspoelt is 40 g/m² voldoende. Bij wortelen moet de kaliumgift tijdig gebeuren. Kiemplantjes van worteltjes verdragen geen verse  mest, dit geeft verbranding door een te hoge zoutconcentratie. Een organische kaliumbron zoals vinasse (38% K) kan ook gebruikt worden. Kalium is bij veel groenten een zeer belangrijk voedingselement, bij wortelgroenten en  vruchtgroenten zelfs belangrijker dan stikstof.– Lees daartoe het artikel Kalium bij groenten. – Stop de plantajuintjes niet helemaal in de grond, zeker niet op zware grond of probeer eens de tip van Adelin uit : Ajuin planten op worteldoek. – Lees ook Ajuin en sjalot planten

 

Erwten en peulenerwt

Het perceel van de erwten kan een kleine dosis samengestelde snelwerkende meststof (30 g/m²) krijgen als startbemesting. De grond is koud, de mineralisatie is nog niet op gang gekomen en de voorraad aan stikstof is tijdens de winter flink uitgespoeld. Als ze wat groter zijn halen de erwtenplanten de stikstof uit de lucht via de wortelknobbeltjes die op de wortels zitten. Daarin zitten bacteriën die de stikstof omzetten tot nitraten en die zijn opneembaar voor de plant. Na de teelt van erwten of bonen zal de grond meer stikstof bevatten. Zeker als we de erwten of bonen boven de grond afknippen en de wortelresten in de grond laten.

– Lees Erwten zaaien en planten (volledige teelthandleiding) en ook erwten voorkiemen. – zaaikalender erwten en peulen

Zowel voor erwten als voor tuinbonen is voorkiemen een aanrader. Of zelfs het voorzaaien van erwten of tuinbonen in potjes is nu nog zinvol, want velen  voorzien pas in april te kunnen starten in de moestuin. 

Spreid de erwten open  en leg ze in een bodem van water die net boven de erwten uitkomt en laat ze zwellen.  Enkele uren later is het water bijna verdwenen en giet ik er nog wat water bij tot halfweg de hoogte van de erwten.  Daarna houden we de erwten gewoon vochtig. Dit kan door ze open te spreiden in één laag. Het schaaltje, waar een bodempje van hooguit één mm water inzit, dek ik af met een folie zonder echte volledig af te sluiten. Giet eventueel het bodempje water twee keer per dag en vervang het door vers water. Na een viertal dagen zie je een worteltje verschijnen. Deze gekiemde erwtjes kan je dan uitzaaien in de tuin. Zaai je erwten in de groentetuin die niet voorgekiemd zijn, dan duurt het toch zeker een week voor het worteltje te voorschijn komt. Is de moestuin nog niet bewerkbaar, dan kan je de erwtjes ook in potjes uitzaaien, zaai er dan een drietal per potje. Die kan je dan later uitplanten.

Heb je al eens sugarsnaps uitgeprobeerd in plaats van peultjes. Ik wel, en het was echt een meevaller. Je ziet het in deze fotoreportage : suikererwten of peultjes? En je ziet er ook nog eens hoe je te werk gaan bij het voorkiemen of voorzaaien in potjes.

Tuinbonentuinboon

Tuinbonen, alhoewel ook vlinderbloemigen mogen een grotere dosis snel werkende kunstmest (40-50 g/m²) én ook wat organische mest (10 liter compost per m²)

Heb je zin om tuinbonen te telen, maar geen idee hoe te beginnen aan deze eiwitrijke groenten? – Lees dan Tuinbonen van zaaien tot oogsten, de serie in vier delen.

Tuinbonen zijn echt gemakkelijk te telen, het enig probleem zijn de bladluizen die later op het seizoen de jonge scheuten aantasten. Maar dat kan bij jou eigenlijk niet meer gebeuren, want al tientallen lezers zonden tips in voor het artikel "Tuinbonen, luizenprobleem"  

Bladgewassen en koolgewassen spitskool

Bloemkolen, broccoli, spitskool en spinazie hebben behoefte aan een rijkere grond. Hier gebruiken we zowel stalmest of compost alsook een samengestelde meststof. Hou er bij de vroege teelten rekening mee dat de organische bemesting niet onmiddellijk ter beschikking is van de plant. En dat de mineralisatie en omzetting van organische mest zo vroeg op het jaar heel gering is. Vandaar dat hier een aanvulling met samengestelde, snel werkende kunstmeststof een voordeel is (80 g/m²). Wilt u zich wat verdiepen in wat hierboven kort weergegeven is, lees dan eens het artikel Stikstofbemesting bij vroege groenten vraagt bijzondere aandacht.

Ook een tip speciaal voor dit voorjaar, voor wie nog niet kan beginnen in de vollegrond en toch niet alle tijd wil verliezen : het artikel voorzaaien van spinazie in potjes.

Aardappelen aardappel

Ook aardappelen hebben een grote behoefte aan organische mest. Maar hier moeten we opletten met te veel aanvulling van samengestelde meststof. Te veel stikstof veroorzaakt overdadige loofgroei, met een slechte kwaliteit van de aardappelen en  meer kans op aardappelplaag tot gevolg. Een bijbemesting met Kalium, zoals uiteengezet in het artikel Bemesting aardappelen is daarentegen een aanrader. Zo vermijd je een overdadige loofgroei en is de kwaliteit van de aardappelen veel beter. Gebruik daarvoor patentkali (30% K). Een goede dosis is op lichte grond 60 gram/m². Op zwaardere grond, waar de kalium tijdens de winter minder uitspoelt is 40 g/m² voldoende.

Kan je wat tijd nemen om je te verdiepen in de aardappelteelt vanaf de aankoop van het plantgoed tot het oogsten. Dan is de link "gratis cursus aardappelen telen in de groentetuin” aan te bevelen.

Waarschijnlijk is de grond nog te nat en te koud om te planten. Maar, als je dit nog niet gedaan hebt, koop nu wel uw pootgoed. Je kan het immers een maand laten voorkiemen. Het is weinig zinvol vroege aardappelen te planten die nog niet voorgekiemd zijn. Zo verlies je een flink stuk van de vroegheid en wordt het aantal groeidagen veel langer.

Wil je eens wat speciaals uitproberen? Dan is er het artikel “aardappelen telen boven de grond” !

Nu tijd om raapstelen om in open lucht te zaaien.

Wie straks als eerste verse groenten uit zijn tuin wil halen moet misschien eens denken aan raapstelen. Moeilijk is het helemaal niet. En het resultaat van uw inspanningen wordt vrij snel beloond.  Lees nu alles over de teelt van raapstelen

Het planten van aspergeplanten ( gezaaid of gekocht)

Maart is een goede periode om asperges te planten. Gekochte planten, of misschien wel zelf gekweekte planten. In dit artikel leest u over hoe je te werk gaat bij het planten van asperges en wat de aandachtspunten zijn. Vanzelfsprekend kunt u op dezelfde manier te werk gaan als u planten gekocht hebt. Met tien stap-voor-stap foto’s.
Lees het artikel over asperges planten, kik hier.

 

Rabarberpotten.
Kent u ze al, die decoratieve rabarberpotten om vroeg in het voorjaar langgerekte rabarberscheuten te hebben? Lees verder.

 

10 verschillende groentevullingen voor eieren.
Voor de Paaslunch. Gevulde eitjes zijn een verrassend hapje vooraf. Niet alleen voor de paasbrunch of het traditionele paasmaal, maar voor alle feestelijke gelegenheden. Vooral voor kinderen zijn ze plezierig om maken. Laat de jongste kinderen helpen om de eitjes uit te lepelen, eiwit en dooier te prakken, de groenten te mengen of de eitjes te vullen. Oudere kinderen die met een mes overweg kunnen, mogen de groenten ook in reepjes en blokjes snijden.
Lees verder

Groenten zaaien ? Hoe afdekken?

De groentezaden afdekken met tuingrond is niet altijd eenvoudig. Soms is de grond te droog, soms bevat hij te veel kluiten. En onstaat er korstvorming waardoor de zaden niet boven raken. Verder bevat deze grond ook onkruidzaden die dan tegelijkertijd met de groenten en tussen de groenten kiemen.
Herman De Moor was op zoek naar een goede methode om, bij het ter plaatse zaaien, de zaden af te dekken en de boven genoemde nadelen te omzeilen. Zijn resultaten met een aangepast grondmengsel om de zaden af te dekken waren dusdanig goed, dat hij het de moeite vindt om deze teelttechniek, in de vorm van een artikel, aan de lezer(s) te laten geworden.
Lees hier de nuttige zaaitip van Herman.

 

Hoe zit dat nu eigenlijk met de plantdatum van aardbeien?

Heb je net op GroentenInfo gelezen dat je aardbeien best plant zo ergens in augustus. Dan kom je dan één van deze dagen in het tuincentrum, en  zie je daar aardbeienplanten in potjes staan. Of misschien, zoals ik vorige week, aardbeiplanten uit de koelcel, verpakt als in turfmolm, in het rek van de bloembollen. Deze laatste zijn dan zogenaamde frigoplanten.

InlineRepresentationa579bfd4-22f6-44a3-bdf7-77a57f5015fa[4]

Hoe zit dat nu? In augustus planten of in maart? Of…?

In dit artikel wordt er uitgelegd waarom aardbeien van oudsher in augustus geplant worden. En dat er nu ook de mogelijkheid is om in het voorjaar te planten. Maar wat is nu het beste?

Lees verder

Radijs als tussenteelt radijs

Vergeet niet om de, in het begin, nog  ruime tussenafstand tussen de rijtjes sla, ajuin, erwten op te vullen met wat radijsjes. Zaai er niet meer dan nodig, maar zaai er iedere week. Later op het seizoen is radijs minder makkelijk. Op lichte grond raakt de radijs snel aangetast door de made van de koolvlieg. En bij grote hitte/droogte word radijs snel voos. Radijsjes horen dan ook bij de (vroege) lente.

Alleen in de lente kan je ze overal in de tuin zaaien. Later op het seizoen kunnen ze ook de drager zijn van knolvoet en horen ze net als alle andere koolgewassen thuis op een apart perceel.

Rode biet rode biet

  • Voor de bewaarteelt van rode biet is het nog wat vroeg, maar toch kan je vanaf eind maart al een vroege teelt van rode biet in open lucht zaaien. Rode biet vraagt wat meer voeding dan andere wortelgroenten. Geef als extra bovenop de organische bemesting een 50g/m² van een kaliumrijke, samengestelde meststof (12+10+18). Je kan de rode biet al jong oogsten. Je kan gerust wat dichter zaaien dan aangegeven. De zaailingen die je uitdunt kan je gebruiken al vroeg gebruiken als baby-leaf.

Wortelenwortelen Voor de grovere Nantes-types (zomerwortel, waspeen) is het nog wat te vroeg, net zoals voor de winterwortel. Maar de wortelen van het type Amsterdamse Bak (bospeen, busselwortelen, jonge worteltjes) kunnen nu volop gezaaid worden. Gebruik geen stalmest. Ook een stikstofbemesting is voor deze jong te oogsten wortelen niet nodig. Kalium wel. Bij wortelen moet de kaliumgift tijdig gebeuren. Kiemplantjes van worteltjes verdragen geen verse  mest, dit geeft verbranding door een te hoge zoutconcentratie. Gebruik ongeveer 45 gram patentkali per are. Een organische kaliumbron zoals vinasse (38% K) kan ook gebruikt worden. Wie in maart worteltjes zaait en deze tijdig/jong oogst, kan nog net de wortelvlieg voor zijn. Vanaf 10 april is afdekking met insectengaas aan te raden.  Aangezien wortelen en ajuin ongeveer dezelfde voedingsbehoefte hebben kan je ook afwisselend een ruitje ajuin en wortelen zaaien om zo de aantasting door wortelvlieg te verminderen. Er ontstaat dan geurverwarring. Maar enkel afdekken met insectengaas biedt 100% bescherming. Moet je de worteltjes dunnen of wieden, verwijder dan het doek ‘s morgens vroeg. Dan is de wortelvlieg nog niet actief.

 

Raadpleeg bij twijfel over het juiste tijdstip en afstanden van de groenten de teeltschema’s voor alle groentesoorten

 

De Groente en Fruit Encyclopedie, vijfde druk is verschenen.

  • a
    De Groente en Fruit Encyclopedie,
    vijfde druk is uit!
    De Groente en Fruit Encyclopedie heeft nogmaals zijn kwaliteit bewezen!

    Vooral de mond aan mond reclame van de vele tuinliefhebbers die het boek kochten zorgt ervoor dat de Groente en Fruit Encyclopedie steeds in de aandacht blijft. Daarom mijn welgemeende dank aan de meer dan tienduizend mensen die de Groente en Fruit Encyclopedie in de afgelopen jaren hebben aangeschaft.

  • Lees nu alle info over de vijfde druk van de Groente en Fruit Encyclopedie.

De groentetuin in februari. Wat nu zaaien of planten? (GroentenInfo, Nieuwsbrief nr 137, 10de jg.)

Beste moestuinder

Het was en is opnieuw een échte winter. Terwijl we begin januari nog het eerste voorjaarsgevoel ervoeren was er vanaf de tweede helft flinke vrieskou en nog lijkt die vrieskou niet echt uit de lucht en uit de grond. Enkele graadjes nachtvorst begin volgende week en nog wat kouder naar het einde van de week doen ons beseffen dat februari best nog koud kan zijn.
Maar dit is nu geen reden meer om uit de kas weg te blijven. Hou wat groeivlies (vliesdoek, agryldoek, ….) bij de hand (ook eventueel wat gaatjesfolie ) en je kunt zo meteen aan de slag in de kas, koude bak, of folietunnel. De zon wint aan kracht en zorgt voor een aangenaam klimaat onder het glas of de folie. Als de zon zich laat zien zijn lenterige temperaturen van 20°C niet meer ongewoon. ‘s Nachts kan de temperatuur wel nog een diepe duik nemen en dan komt het afdekmateriaal zeker van pas.
De zaaigrond laten opwarmen en het kiemen laat je best gebeuren binnenshuis maar de rest van het verhaal speelt zich nu makkelijk af in de serre, kas, folietunnel of koude bak.

Tenzij je kan werken met een propagator (verwarmd kweekkasje) of bodemwarmte. Of een elektrisch deken, zoals een lezer op de website vermeldt. Dan zaaien we  meteen in de kas. Hoe je ook werkt, het kan nuttig zijn, zeker nu de nachtvorst niet onmiddellijk tot de verleden tijd zal behoren, om een kasje in de kas te maken. Maak een tunneltje over de zaaibakjes, zet ze in een box die je afdekt met vliesdoek enz…. Zo  zijn er heel wat groenten die je nu perfect kan voorzaaien. Binnenshuis kan ook maar veel van de genoemde groenten in het volgende artikel houden toch niet zo van een hogere huiskamertemperatuur gecombineerd met wat minder licht. Langgerekt plantjes zijn dan het gevolg.

Lees nu het nieuwe artikel met een opsomming van wat je kan zaaien of planten nu

Welke groenten kan je zaaien of planten in februari onder beschutting

Ben je nog niet zo ervaren met zaaien, dan is het volgende nieuwe artikel misschien wel iets voor u.

Tien tips bij het zaaien van groenten voor de moestuin (om de kiemschimmel te voorkomen).

Je kan ook wel al één en ander planten onder beschutting deze maan. Je leest het ook in bovenstaand artikel. Of je kan ook het eerder verschenen artikel

Groenten kweken in februari – beschutte teelt.

raadplegen. Misschien dat binnenkort dit artikel nog eens actueel wordt

Vorst eind februari;wat nu met de jonge groenten in de koude kas?

Verder moet je echt niet meer wachten op wortelen te zaaien, je leest er alles over in het nieuwe artikel

Wortelen zaaien in januari en februari

Nieuwe of vernieuwde fotoreportages

Nieuwe rubriek op de website!

Omdat stilstaan achteruitgaan is stel ik u een nieuwe rubriek voor op GroentenInfo/Plantaardig.com. Graag geef ik aan ervaren tuiniers een eigen forum op GroentenInfo. Met tips en adviezen die soms andere ideeën kunnen bevatten dan wat u gewoon bent op GroentenInfo te lezen. Natuurlijk zal wie meewerkt aan deze rubriek ook de lezers met raad en daad proberen bij te staan. . Deze rubriek kreeg een iets andere vormgeving om duidelijk te zien dat het om lezersbijdragen gaat. Wat niet belet dat alle inzendingen eerst door mij bekeken en geredigeerd worden

Bij deze stel ik u, ter gelegenheid van het 15 jarig bestaan van GroentenInfo, de rubriek “Mijn moestuin” voor. Peter Dewulf is de eerste doorwinterde tuinier die deze rubriek binnen komt.

U vindt zijn eigen website bij Plantaardig.com via deze link http://peter.plantaardig.com

Bent u een ervaren tuinder en kunt u op regelmatige basis nuttige tips geven onze lezers, stuur dan een mail naar lezersbijdrage@plantaardig.com . Uw kandidatuur zal zeker met aandacht gelezen en overwogen worden

Dit zijn zijn eerste berichten

Recente berichten van Peter

Alle berichten.

Abonneer u zeker ook op de snelle nieuwsbrief, want er staan nog heel wat berichten van Tuinman Peter klaar om te publiceren. Mis ze niet en abonneer op de snelle nieuwsbrief (klik).

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Paprika’s en tomaten zaaien.
Naast de groenteplantjes die we vanaf nu kunnen opkweken in de koude kas kan je ook al starten met het zaaien van peper en paprikaplantjes binnenshuis. Paprika groeit trager en daardoor wordt er soms wat vroeger gezaaid dan tomaat. Zij die over voldoende uitrusting (warmte, licht)  beschikken durven ook al wel eens beginnen met het zaaien van paprika begin februari en tomaten eind februari. Voor de anderen lijkt half tot eind februari paprika, peper zaaien en tegen 10-15  maart tomaten wel degelijk een goed tijdstip.
Er zijn een drietal interessante artikels op de website over tomaten zaaien, die je ook perfect kunt toepassen op paprika zaaien. Weinig verschil in opkweekwijze, behalve dat paprika/pepers het graag nog een graadje warmer hebben. Doe uw voordeel bij de toekomstige zaai van paprika’s en tomaten met deze artikels.

Artikels  over tomaten zaaien.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Actuele berichten op de website over de allervroegste teelten.

Als het stilaan wat droger wordt in de tuin en we beschikken over lichtere grondsoort, dan kunnen we straks ook beginnen met enkel groenten in de open grond.Maar, overhaast u niet. Een voldoende opgedroogde grond is belangrijk voor een goed resultaat. Dit jaar ziet het er naar uit dat we de eerste twee of drie weken nog niet veel zullen kunnen doen. De grond is te koud en te nat. Maar het kan snel veranderen, zeker op lichtere grond.

Een variatie van erwten

Een variatie van erwten

Bij mooi weer in februari is het mogelijk om erwten te zaaien, als de grond tenminste voldoende droog is. In de praktijk betekent dit de lichtere, zandigere grondsoorten. Erwten zijn typische voorjaarsgroenten en groeien het best in het koele voorjaar. Het ziet er wel naar uit dat februari dit jaar niet haalbaar wordt. Het kan begin maart, bij mooi weer. Maar het kan ook nog in april. Start enkel met zaaien als de grond voldoende opgedroogd is en bewerkbaar is. 

Lees verder in de uitgebreide teelthandleiding erwten.

Ook nog erwten : hebt u al een suikererwten of sugarsnaps geteeld. Naast de peultjes zijn deze zeker en vast een aanrader.

Suikererwten of Peultjes? Planten of Zaaien? Hoog of Laag? Fotoboek voor startende moestuinders.

Tuinbonen, van zaaien tot oogsten. De serie.


Eén van de vroegste groenten, tuinbonen, kan je al vanaf eind januari voorzaaien, bijvoorbeeld in potjes. En ze kunnen, als het weer en de grond het toelaat, al heel vroeg de moestuin in. Kou deert hen niet, integendeel. Want als je de teelt van tuinboon te laat start (zaaien tot begin april) dan zullen ziektes en vooral luisaantastingen de teelt geen goed doen. Op GroentenInfo vindt je heel wat info over hoe je de teelt van tuinbonen kan aanpakken. Deze info is ondertussen ook al ruim voorzien van heel veel tips van hobbytuinders. De artikels werden zopas verpakt in een serie.
Lees ze hier

Spitskool telen?

spitskool oogst2Er zijn van die groenten die je moet vroeg telen, al weet je dat je ze later ook nog kan zaaien.  Al was het maar omdat het een soort traditie is. Spitskool bijvoorbeeld, het is raar, maar deze kool is niet in alle streken in Vlaanderen even goed gekend. En zeker niet in alle Vlaamse groenteschappen terug te vinden. In Nederland is het wel anders heb ik zo de indruk, spitskool is er veel meer verspreid.

Lees nu het artikel “Spitskool telen”.

 Nog zo’n groente die op zijn best is als primeur : raapsteeltjes

gele malseDe teelt van raapsteeltjes: gewone groene of gele malse …

Raapstelen zijn de lentegroente bij uitstek. Juist hun vroege oogst maakt deze groente zo populair.  Alhoewel je ze ook nog in de zomer of het najaar kan telen, worden ze overwegend geoogst in de periode april-mei. Lees verder

Ajuin planten, dat kan ook zeer vroeg op het seizoen gebeuren.

Broccoli

Een niet al te warme, lichtrijke plaats, daar kan je vanaf februari ook de eerste broccoliplantjes opkweken.
*Broccoli zaaien om zelf plantjes te hebben tegen maart.
-Broccoliplanten opkweken, hoe doe je dat?

 

Zeer vroege kropsla om te oogsten begin april
– Aangekochte slaplantjes uitplanten in een koude bak of kas of tunnel kan je vanaf nu.
De vroege voorjaarsteelt van kropsla of botersla in de kas.

Plastic, doek, tunnel, koude bak,……
-Doek en folie, ze zijn niet weg te denken bij de vroege vogels onder de moestuinders. Ideeën opdoen hoe je folie en doek kunt inzetten bij het vervroegen in de moestuin kan je in dit artikel lezen.
—>Plastiekfolie en vliesdoek helpen de vroege moestuinder met heel veel foto’s en voorbeelden.

-Tips voor het gebruik van de koude bak lees je in het artikel van Herman.

—>Het nut van de koude bak, het jaar rond.

– Nog snel een tunnel knutselen om de vroege voorjaarsgroenten te telen?
–>Maak zelf een verplaatsbare folietunnel

Vroege wortelen, spinazie en aardappelen voor wie een voldoende grote folietunnel heeft. Wil je een primeur, dan zul je nu echt wel in actie moeten schieten met de volgende groenten.

  1. Primeurgroenten? Je kan ze zelf telen! 1. SPINAZIE
  2. Primeurgroenten? Je kan ze zelf telen! 2. WORTELEN (PEEN)
  3. Tien tips voor primeuraardappelen

Groeit witloof aan een stengel?

Enquête
– 1 op 3 Nederlanders weet niet hoe groente groeien
– 1 op 5 Nederlanders wil een eigen moestuin
– 1 op 3 Nederlanders denkt dat biologische groenten gezonder zijn. 
– 1 op 4 Nederlanders was nog nooit op een groenteveld of groentetuin.

 

wortels-zien-groenten Hoewel 86% van de Nederlanders dagelijks groenten eten en 46% regelmatig biologische groenten eet, hebben zij vaak weinig kennis over de groeiwijze van groenten, zo blijkt uit onderzoek uitgevoerd in opdracht van Unilever-merk Unox. Zo geeft 33% van de Nederlanders aan niet te weten hoe de meeste groenten groeien en 24% van de Nederlanders is zelfs nog nooit op een locatie geweest waar groenten worden verbouwd.
Uit het onderzoek, uitgevoerd onder 537 mannen en vrouwen van 18 jaar en ouder, blijkt dat Nederlanders betrekkelijk weinig weten over de groeiwijze van groenten. Zo denkt 17% van de Nederlanders dat champignons onder de grond groeien, terwijl dat in donkere, vochtige ruimtes plaatsvindt. En 34% denkt zelfs dat de pompoen in de oksels van bladeren van een plant groeit, terwijl deze aan de stengel van een plant op de grond groeit.
Daarnaast denkt 23% van de Nederlanders onterecht dat spruitjes aan een struik groeien, 18% dat een bloemkool op een steel groeit, 18% dat erwten als vlierbessen aan een struik groeien, 23% dat witlof als een maïskolf aan een stengel groeit en meent 56% dat knoflook als een klimop groeit.
Dit alles is te verklaren, want 24% van de Nederlanders is namelijk nog nooit op een plek geweest waar groenten worden verbouwd. In het onderzoek stelt 40% graag meer te willen weten over de groeiwijze en het verbouwen van groente. Een op de drie zou ook specifiek meer willen weten over biologische groenteteelt.

‘Nederlanders geven aan groenten te eten omdat dit gezond (78%) en vooral lekker (72%) is. Groenten worden door de Nederlanders traditiegetrouw voornamelijk met aardappelen en vlees gegeten (73%), verwerkt in wokgerechten (53%) of in de soep (19%).

Moestuin is hot.
De moestuin is hot, net zoals de biologische boer. Een op de vijf Nederlanders zou graag een eigen moestuin willen hebben om lekkere groenten te verbouwen, zo blijkt uit het onderzoek van Unox. Een vijfde van de Nederlanders (20%) met een moestuin vindt een moestuin de ideale manier om de drukte van de stad en het dagelijks leven achter zich te laten. Andere redenen om een moestuin te hebben: men vindt de smaak van de zelfverbouwde groenten lekkerder (54%) en het is ook nog eens goedkoper (29%). Naast de moestuin staat met name de biologische boer in hoog aanzien bij de Nederlanders. Zo associeert de meerderheid van de respondenten hem met de eigenschappen vriendelijk, sympathiek en modern.

Nederlanders lijken zich steeds bewuster van wat ze eten; zo nemen ze steeds vaker biologisch geteelde groenten op in hun (dagelijkse) voedingspatroon. Nederlanders waarderen biologische groenten om de smaak (27%) en omdat ze denken dat ze gezonder zijn (34%). “De smaak is vaak intenser, minder water” en “bevat geen bestrijdingsmiddelen”, aldus enkele respondenten in het onderzoek van Unox.

(tekst : persbericht Unilever, Unox) (foto : Root Viewer Garden)

Groenten telen in cadmium-vervuilde grond

image 
(De Standaard, 8 oktober 2009, Auteur: Jochen Vandenbergh)

BALEN – REPORTAGE TUINIEREN MET ZWARE METALEN
‘Hoe teel ik groenten in zwaar vervuilde grond?’, een vraagstuk waar ze in de Antwerpse en Limburgse Kempen al decennia mee kampen. Een engagementsverklaring om de cadmiumproblematiek te lijf te gaan, biedt een antwoord.

‘Ik heb tomaten, aardappelen, wortelen en erwten in mijn tuin staan’, vertelt Henri Meeuws uit Balen-Wezel. ‘Ik weet dat ik beter geen groenten teel, maar ik sus mezelf met het feit dat ik biologisch composteer. Geen pesticiden in mijn hof. Dat is ook niet gezond en doen ze op een ander wel.’ Enkele jaren geleden werd in de tuin van Henri nog een cadmiumwaarde van 9,4 milligram per kilogram zand gemeten, bijna de hoeveelheid waarbij wordt afgeraden om geen enkele groente uit de tuin te eten.

Cadmium is een toxisch metaal en een bijproduct van de zinkwinning. Een te hoge opname kan leiden tot een verstoorde nierfunctie, osteoporose en longkanker. In de omgeving van de Nyrstar-fabrieken in de Antwerpse en Limburgse Kempen kunnen ze er over meespreken. Jarenlang al wordt hen De engagementsverklaring omvat zes projecten om de blootstelling aan cadmium terug te dringen. Gezien cadmium vandaag vooral wordt opgenomen door de voeding, is het opvallendste project ‘Train de trainer.’ Een vijftigtal compostmeesters, leerkrachten uit de tuinbouw, personeelsleden van tuincentra en andere tuiniers leren hierbij ‘cadmiumarm’ telen om daarna hun kennis door te geven.

‘Boven de 10 mg/kg teel je best niets meer’, onderwijst professor biologie Tim Nawrot van de Universiteit Hasselt. Bewoners kunnen de cadmiumwaarde in hun grond laten meten. ‘Tussen de 5 en de 10 mg/kg kunnen bonen, erwten, paprika’s en tomaten nog. Bladgroente zijn sowieso absoluut te vermijden, want die nemen veel cadmium op.’
De Kempense tuinierders leerden daarbij dat het toevoegen van klei en heel veel compost de opname van cadmium kan verminderen. De belangrijkste factor is echter de zuurtegraad. Door de moestuin te bedekken met kalk neemt de plant minder cadmium op. Helaas is dat niet optimaal voor de plant. (Lees het volledige artikel in De Standaard.)

Tip

Je kan een folder downloaden met meer informatie over hoe je moet groenten telen met Cadmium in de groentetuin, klik hier.

 

Een eigen moestuin : lekker, gezond en goedkoop

Uit : De Standaard, 19 september, blz 36-37.
   
In Parijs zijn ze aan het tuinieren geslagen. Als zelfs Paris Match –niet bepaald een blad met groene vingers- artikels met tuintips publiceert, dan is er toch wel een trend gezet!
Lekker, gezond en goedkoop is een mooie samenvatting waarom een eigen groentetuin ook in deze wereldstad tegenwoordig zo in is. Zelf zou ik er nog “verrassend” en “rustgevend” aan toe voegen.

Tuinieren in de stad, ook bij ons wordt het een trend. Zo heeft Aveve deze week zijn eerste City-winkel geopend. Met dit nieuwe concept wil Aveve het ‘leuke landleven’ naar de stad brengen. In de tuinafdeling staan alle ingrediënten om een balkon op te fleuren of een kleine stadstuin aan te leggen. (bron : artikel vilt.be)

image

CRISIS DWINGT FRANSEN VOLKSTUINTJES IN — PARIJS – De Fransen slaan dezer dagen massaal aan het tuinieren. De crisis leidt tot werkloosheid en daling van koopkracht. En een eigen tuintje met groenten zorgt juist voor goedkoop, maar toch lekker eten op tafel.

Ronde courgette
Daniele Tenet (60) loopt over een klein tuinpaadje, stapt op de aarde, gaat dan door haar knieën, duwt met haar handen wat groene bladeren opzij en zegt: ‘Kijk! Dat is ‘m! Een ronde courgette.’
Verstopt achter de bladeren hangt een kleine lichtgroene courgette, zo rond als een tennisbal. ‘Hij is nu nog klein, maar hij groeit wel hoor. Gemiddeld pluk ik er elke dag één.’
Tenet heeft midden in Parijs, tussen hoge flats en achter drukke boulevards, haar eigen groentetuin. ‘Ik heb ook sperzieboontjes staan, en tomaten. Kleine tomaatjes hoor, kersentomaatjes. Verder staan hier kool, prei en sla, maar ook kruiden en frambozen.’
Haar groenten, fruit en kruiden beslaan zo’n 20 vierkante meter op een terrein waar tientallen bewoners uit de wijk hun volkstuintje hebben ingericht.


‘Ik heb zes soorten bijzondere tomatenplanten staan’, vertelt Jean Griffault (64). ‘Helemaal zelf gedaan, de zaadjes geplant en gekweekt zonder kunstmest. Hier verderop staat prei en koolraap. En ik heb ook kruiden als basilicum, koriander, peterselie en tijm.’ Achter hem is nog een veldje met alleen maar aarde. ‘Daar komt de spinazie, maar dat is pas voor de winter.’
Aardappeltoren
Aan het uiteinde van het complex met volkstuinen staat Louis Xavier (60) naast een klein perceel met brandnetels. ‘Daar maak ik soep van’, vertelt hij lachend. ‘Ik heb van alles door elkaar staan, bloemen en groenten. Hier staan bijvoorbeeld okra’s, da’s heerlijk voor sauzen. En daar staan mijn aardappelen.’ Hij wijst naar een plastic zak. ‘Ik maak een aardappeltoren. Ik teel ze niet in de grond, maar in de hoogte, verticaal. Je begint met een beetje aarde in een zak, en als de plant groeit doe je er steeds wat aarde bij. Zo kan je met één plant wel 60 kilo aardappelen krijgen.’

Het volkstuinencomplex is in 2001 aangelegd in zuidelijk Parijs, niet ver van het drukke verkeersknooppunt Place d’Italie. Rondom ligt vooral sociale woningbouw en de bewoners daarvan werden uitgenodigd hun eigen tuintje te beginnen.
‘Mijn dochter is hier begonnen’, vertelt Louis Xavier. ‘Ze is jong en lerares. Ze had dus niet zo heel veel geld te besteden. Door haar eigen groenten te gaan telen kon ze aardig wat geld besparen. Als je in de supermarkt moet kopen wat je zelf maakt, ben je echt veel duurder af. En wat je zelf maakt is natuurlijk ook veel lekkerder!’

 
Jardiniers de France
Daniele Tenet beaamt het. ‘Zelf je eten kweken is véél goedkoper. Dat is voor mij heel belangrijk. Je plukt overdag je groenten en ’s avonds liggen ze op je bord. Bovendien ruilen we onder de mensen die hier hun tuintje hebben. Ik heb bijvoorbeeld heel veel courgettes. Nou, als er een paar tegelijk rijp zijn geef ik die aan een buurman en die geeft mij dan een krop sla uit zijn tuin. Dan heeft iedereen er wat aan.’

Xavier: ‘Ik heb nu de tuin van mijn dochter overgenomen, maar het geld speelt ook voor mij een rol. Je eigen groenten zijn gewoon goedkoper dan in de winkel, en al helemaal als je naar de prijs-kwaliteit verhouding kijkt.’
Tuinieren mag zich al een paar jaar verheugen in een toenemende belangstelling. Het milieu werd een belangrijk maatschappelijk thema en ‘bio’ werd de trend. Maar de economische crisis dwingt de Fransen sinds vorig jaar echt èn massaal de tuin in.

De werkloosheid loopt op, de koopkracht staat onder druk en de supermarkt is duur. Dus wie een paar zaadjes in de grond stopt, kan al binnen een jaar een behoorlijke stuiver besparen. En die trend is overal zichtbaar.

De Franse Federatie van Volkstuinen (FNJFC) is een koepelorganisatie van zo’n 250 verenigingen met volkstuinen in met name de grotere steden. En die constateren een enorme aanloop van belangstellenden. Wie in of rond Parijs een ‘legale’ volkstuin wil, komt op de wachtlijst. Met een beetje geluk ben je over vijf tot zeven jaar aan de beurt. In groot-Parijs zijn 3.500 tuinen beschikbaar die allemaal in gebruik zijn. Op de wachtlijst staan inmiddels meer dan 2.500 mensen.

De Franse tuindersvereniging ‘Jardiniers de France’ heeft vooral leden die al een eigen tuin hebben. Per jaar melden zich nu zo’n 10.000 nieuwe leden, die ook zaadjes, planten en bloemen willen bestellen via de vereniging.
‘De crisis speelt sinds vorig jaar een heel belangrijke rol’, vertelt directeur Daniel Lys. ‘Mensen moeten op hun portemonnee letten en beginnen daarom vaker een eigen groentetuin. Dat horen we van de mensen die zich aanmelden als lid en ook tijdens de workshops die we organiseren in het hele land.’

‘Jardiniers de France’ heeft zelfs een speciale aanbieding gemaakt. Leden kunnen nu voor 5 euro een zakje kopen met 10 verschillende zaden voor groenten. ‘We hebben uitgerekend dat mensen daarmee op termijn duizenden euro’s aan boodschappen kunnen uitsparen.’

En daarmee is het economisch klimaat getekend. Ook kort na de Eerste Wereldoorlog en in crisisjaar 1939 verspreidde de vereniging zaden om de ergste nood te lenigen. De leden kregen zakjes met zaden om een gezin van 6 mensen een jaar lang te kunnen voeden.

Financiele motieven
Ook de Federatie voor Volkstuinen (FNJFC) wil in de huidige crisistijd die ‘economische’ kant van het tuinieren benadrukken. De organisatie liet een studie doen naar de opbrengst van een volkstuin van 150 tot 200 vierkante meter. Daaruit blijkt dat een huishouden gemiddeld 500 tot 700 euro per jaar kan besparen aan boodschappen als het zelf voor eten-uit-de-tuin zorgt.

‘De mensen die zich vandaag de dag bij ons aanmelden voor een volkstuin doen dat vooral uit financiële motieven’, zegt FNJFC-voorzitter Hervé Bonnavaud. ‘De crisis heeft een enorme invloed. Veel families hebben geldproblemen. Ik krijg zelfs mensen aan de lijn die zeggen: ‘Ik wil een eigen tuin om mijn kinderen te kunnen voeden’. Het kweken van eigen groenten bespaart ze gewoon veel geld in de winkel.’

En dat is overal merkbaar. In heel het land worden, als de ruimte het toelaat, nieuwe volkstuinen aangelegd. In het stadje Tarbes, in de Pyreneeën, waren dat er de afgelopen jaren al bijna 80. Dit jaar kwamen de laatste 22 erbij, om aan de enorme vraag van de bewoners te voldoen. ‘Pas dit jaar konden we eindelijk de verzoeken om een volkstuin honoreren die in 2002 werden gedaan’, aldus wethouder Eugène Pourchier.

De burgemeester van Cannes – bekend van vip-gasten en het filmfestival – maakte bekend de komende jaren 300 nieuwe volkstuinen in de stad te willen openen. Dit jaar werden er 10 aangelegd, volgend jaar nog eens 75.
In heel Frankrijk worden vandaag de dag workshops met als thema ‘de anti-crisis-moestuin’ georganiseerd. ‘Ik ontmoet steeds meer jongeren die nooit van tuinieren hielden, maar er nu wel mee beginnen om te bezuinigen’, aldus een van de initiatiefnemers, Michel Jourdain.

Groen balkon
Een van Frankrijks grootste ketens van tuinwinkels, Truffaut, heeft één winkel in Parijs. En daar moest de afdeling met zaadjes voor groenten en fruit worden uitgebreid – zó groot is de vraag van Parijzenaars met een tuintje of een groen balkon. De verkoop stijgt op die afdeling met 10 tot 15 procent per jaar.

Het glossy weekblad Paris Match – meestal gevuld met reportages over artiesten, politici en zakenmensen – ruimde deze zomer ruimte in voor het onderwerp ‘jardinier écolo’: ecologisch verantwoord tuinieren. Met vijf tips werden de Franse tuinders bijgepraat over mest, water en insecten.

Jean Griffault komt in zijn tuin in Parijs aanlopen met een tomaat. Hij snijdt hem in stukken. ‘Moet je proeven.’ De stukjes tomaat worden verdeeld over de aanwezige tuinders en er wordt geproefd en instemmend geknikt. ‘Heerlijk’, zegt de een. ‘Zó smaakvol’, zegt een ander.
Griffault zet daarna zijn zakmes in een perzik. ‘Die was gevallen. Dan kan je ‘m niet laten liggen toch?’. Ook de perzikstukjes gaan rond.
‘Ik ben pas in mei met mijn tuintje begonnen’, vertelt Daniele Tenet. ‘Maar ik ga door tot ik erbij neerval. Het is zo leuk. Je eigen eten kweken, het is goedkoop, en het contact hier met de andere mensen is erg gezellig.’
Over de ‘opbrengst’ zijn ze ook te spreken.
Griffault: ‘Ik heb dit jaar tot nu toe zo’n 30 kroppen sla geoogst. En ik gok ook nog wel zo’n 10 kilo tomaten. En veel kruiden, naar dat weegt natuurlijk nauwelijks iets.’
Tenet: ‘De afgelopen maanden alleen al heb ik wel 10 kilo aan sperzieboontjes geoogst. En ook veel kersentomaatjes, 2 bakken vol, dat is zo’n 5 of 6 kilo. En sla, tsja, dat is gewoon héél, héél, héél erg veel. Bijna elke dag wel een krop.’
Uit : De Standaard, 19 september, blz 36-37.