Categorie archieven: Komkommers

Een levend boek : “Komkommers” van Hedy Willems.

Gisteren kreeg ik het boek “Komkommers” van Hedy Willems in de bus. Dit boek is zeer speciaal en verdient zeker en vast uw aandacht. Het boek is een initiatief van de vrouw van een komkommerteler.

“De teelt van komkommers met (h)eerlijke gerechten van de teler”

In het boek vind je 35 recepten met komkommers. Geen recepten waarvoor je eerst een uurtje moet shoppen om alle ingrediënten te verzamelen. Onder het motto “de lekkerste gerechten zijn veelal de eenvoudigste gerechten”. De volle smaak komt dan best tot zijn recht. Ieder gerecht is perfect geïllustreerd met prachtige foto’s, waardoor je het recept bijna zo kan uitvoeren, als had je de bijgaande tekst niet gelezen. Alle recepten zijn met weinig ingrediënten te bereiden en worden nog eens onderverdeeld in hapjes, salades en lunchgerechten en hoofdgerechten.

Terwijl je in dit boek, dat slechts € 9,95 kost, met prachtige foto’s van dochter Sharon bladert ontdek je ook nog eens waarom komkommers telen echt topsport is. Je maakt kennis met de basis van de teeltprincipes van de moderne, duurzame en milieubewuste komkommerteelt. Terwijl je die lekkere, eenvoudige komkommergerechten klaarmaakt krijg je ook eerlijke informatie over de teelt.

Om het boek te bestellen of voor meer info : mail naar komkommers@live.nl of kijk ook eens op de site van Sharon, www.sharonwillems.nl

 Hierbij nog het persberichtje dat Hedy mij ook bezorgde.

 

Ik zal me even voorstellen. Mijn naam is Hedy Willems en ik ben de vrouw van een komkommerteler in Ewijk (Gelderland). Samen met mijn dochter (fotografe) heb ik een boek gemaakt over de teelt van de komkommer, afgewisseld met recepten, met als doel de komkommer weer in het zonnetje te zetten.

Door de EHEC crisis moesten wij onze kas ruimen. Wij vonden dat we niet bij de pakken neer konden zitten en hebben een boek gemaakt.

Het boek krijgt nu voldoende publiciteit. Heel erg leuk! De komkommer wordt in ieder geval genoemd!!

En dat is precies de bedoeling. Zorgen dat er meer vraag is naar de komkommer en dat er weer een discussie ontstaat over een zuivere markt, zodat de teler ook eerlijk betaald wordt voor zijn product. De Nederlandse komkommer en over het algemeen de Nederlandse groente:We zijn er toch ontzettend trots op! Laten we het voortbestaan van de groentetelers niet op het spel zetten!

Onlangs heeft er een artikel in De Telegraaf gestaan en daarna was het hier weer topdrukte. Bij Edwin Evers 538 in de uitzending, naar de studio van Omroep Gelderland en een interview live op Simone FM in Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel. Voor volgende week zijn er weer radio-optredens gepland.

Eerder was er al publiciteit in De Gelderlander, Metro en bij Giel Beelen 3FM. En overal kunnen we de komkommer promoten en de eerlijke prijs benoemen die het product verdient!

Wilt u boeken bestellen als relatiegeschenk, voor het personeel in het kerstpakket, voor beurzen etc. u kunt bij ons altijd terecht.

Het boek is in A4 gedrukt, full color, voorzien van een harde kaft en heeft 80 pagina’s. De prijs is 9,95 euro.

Hoe meer boeken in de omloop zijn, hoe meer mensen zich bewust worden van de komkommerteelt in Nederland en hopelijk stimuleren de recepten met de prachtige foto’s ook de verkoop van de komkommer!!

Help de komkommertelers en koop die komkommer!

Mijn boek is te bestellen via  komkommers@live.nl

met vriendelijke groet,

Hedy Willems

d5cnobzk

indruk boek deel 2indruk boek deel  3

Gebruik van, en combinaties met, komkommer in de keuken.

oocvjvvkKomkommer behoort tot de familie van de kalebassen en is verwant aan de meloen en courgette. Het is een warmteminnende plant die meestal onder glas geteeld wordt.

De meest bekende komkommer is deze met de donkergroene, gladde schil en de kleine snackkomkommer (augurk). Komkommers worden rauw gegeten, augurken vaak ingelegd. Maar een komkommer kan ook lekker smaken na snel aanbakken in de koekenpan.

Best is stevige, niet-verschrompelde exemplaren te kiezen. De dunne exemplaren bevatten minder van de bittere zaadjes. Komkommers kunnen een week onverpakt in de koelkast bewaard worden.

In de keuken kan komkommer geschild of ongeschild gebruikt worden. Toch is het om gezondheidsreden aan te bevelen de schil niet weg te werpen! Want precies onder de schil bevinden zich de meeste vitamines en antioxidanten. Komkommer is een caloriearme groente, bevat 0% vet en nauwelijks koolhydraten maar wel veel vezels, kalium en calcium. Kalium helpt de zuurresten in het lichaam neutraliseren. Deze ontstaan na eten van vet en vlees. Bovendien helpt komkommer tegen stress en hoofdpijn en helpt het de bloeddruk reguleren.

Afspoelen is altijd een vereiste. De zaadlijsten kunnen met een lepel verwijderd worden. Voor het koken kan een komkommer gezouten worden: dat houdt het product knapperig en de smaak minder bitter. Komkommer is niet gemakkelijk verteerbaar. Een prima middel dus bij het diëten. Wie last heeft van oprispingen lang na het verorberen van een komkommerslaatje kan dit verhelpen met de groenteschaal in te wrijven met een teentje knoflook.

Komkommer is meer dan een ‘bodembedekker’ voor koude schotels of slaatjes. Om je daarvan te overtuigen, deden wij beroep op www.foodpairing.be, een pareltje van een website overigens als je nieuwsgierig bent naar nieuwe en harmonische smaakcombinaties.

Foodpairing bestaat uit een wetenschappelijke analyse van smaakstoffen in voedingsstoffen, waardoor een smaakprofiel kan opgemaakt worden. Op die manier kan bepaald worden welke combinaties passend zijn of hoe je binnen een bepaalde combinatie een element door een ander kunt vervangen. Hierdoor is het mogelijk én creatief te zijn in de keuken én ook meer aandacht te geven aan groenten en fruit ter vervanging van calorierijkere of minder gezonde voeding, zonder aan smaak in te boeten.

Op deze website kun je een product invoeren en krijg je onmiddellijk een sterstructuur waarbij je ziet welke voedingsproducten direct of indirect een mooie smaakcombinatie afleveren. Een ideale start om met een groente tot verrassingen te komen!

Wij namen de proef op de som voor komkommer en aubergine (voor deze laatste, zie verderop).

Zo vormt komkommer aldus de foodpairingtheorie een ideale groentecombinatie met o.a. watermeloen, guave, boter, gruyère, mozzarella, olijfolie, makreel, venusschelpen, mosselen, sojamelk, cardemom, Iberische ham, geroosterd of gekookte kip, boekweit, basmatirijst, amandel en amandelkoekjes… maar ook melkchocolade (Venezuela en Dominicaanse Republiek) en bovendien laat komkommer zich goed smaken met een Elzaswijn à la Gewürtztraminer.

(Persbericht van Flandria Groenten, met toestemming overgenomen uit de persmap http://flandria.vlam.be/)

Gewasonderhoud bij minikomkommers

Wie dacht dat hij met de teelt van enkele planten van minikomkommer het plaatsgebrek in zijn kas wat kon temperen, die is eraan voor zijn moeite. De vrucht bij minikomkommers is echt veel kleiner dan zijn grootvruchtige soortgenoot, maar de plant zeker niet. In tegendeel, de minder grote vruchtbelasting lijkt er soms nog voor te zorgen dat de plant sterker groeit dan de grootvruchtige glaskomkommer. De bladeren zijn op zijn minst even volumineus.
In dit artikel leest u enkele suggesties om uw sterk groeiende  minikomkommerplanten wat in toom te houden. Alhoewel u deze komkommer ook zou kunnen telen zonder snoei (aan gaasdraad bijvoorbeeld, zoals augurken), is een systematische  snoei van de plant toch aan te bevelen.

Waarom minikomkommers snoeien? Lees verder Gewasonderhoud bij minikomkommers

Vruchtdunning en snoei bij komkommers

Komkommer_bloem (2)……Het kan eigenlijk niet dat je iedere vrucht laat uitgroeien. Als je de vruchten niet zwaarder dan 400 gram laat worden, kan je het erop wagen om de vruchten uit te dunnen volgens het schema `twee laten en één weg‘ . Wil je grote komkommers samen met een sterk groeiende plant dan zal je `één vrucht laten en één weg‘ moeten hanteren…..
Lees verder in het artikel over vruchtdunning en snoei bij komkommers (met stap voor stap foto’s)

Komkommer bewaart langer in krimpfolie

Nu de komkommerplanten volop aan het produceren zijn kan u misschien ook deze tip uit de vakpers toepassen. Maar bewaar ze best niet in de koelkast. Zoek een koele plaats uit,  een temperatuur van 10°-12°C  is ideaal, bij een lagere temperatuur ontstaat koudebederf. Dus beter een iets hogere temperatuur dan te koud. Hetzelfde geldt voor alle warmtebehoeftige vruchtgroenten : tomaat, paprika, courgette, meloen, aubergine.

Plastic om komkommer verlengt houdbaarheid met 10 dagen. Consumenten hebben kritiek op de plastic verpakking om komkommers in de supermarkt. De Britse Cucumber Growers Association (CGA) liet daarom onderzoeken of de krimpfolie om de komkommer voldoende voordeel heeft. Er werd 2 weken getest met verpakte en onverpakte komkommers in een koelcel en in een koelkast thuis. De onverpakte komkommers werden na 3 dagen zacht en na 5 dagen rimpelig. De verpakte komkommers waren na 14 dagen nog verkoopbaar. De verpakte komkommers werden wel lichter van kleur en een beetje zacht, maar konden na 14 dagen nog verkocht worden. Het verschil in houdbaarheid is zo groot dat de CGA het advies handhaaft om komkommers in krimpfolie te verpakken om de kwaliteit te behouden. Bron AgriHolland : nieuws

Ook broccoli bewaart veel langer in krimpfolie. De geelverkleuring, typisch voor broccoli blijft veel langer uit. Broccoli kan wel in de koelkast natuurlijk

Fotoreeks : komkommers, oud en nieuw

Dit jaar kocht ik een pakje zaad van Cucumber Long White bij Thompson and Morgan.
De teeltbeschrijving vermeldde niks over welk type komkommer dit was. De info deed vermoeden dat dit een recent komkommertype was. Er stond immers dat de schil niet bitter is en dat je de komkommer moet laten opgroeien tot aan de gewasdraad, dan intoppen en dan twee scheuten laten komen. Precies zoals moderne komkommers gesnoeid worden. Enkel de kleine stekeltjes op de vruchthuid deden vermoeden dat het om een ouder komkommer type gaat.
witte-komkommer-vrucht-dwarsDe soort Cucumis sativus is de basisvorm van de huidige komkommers. Door veredeling en selectie heeft men deze vorm gegeven in twee richtingen. Enerzijds de augurken zoals we ze nu kennen en anderzijds de komkommers.
Bij de komkommers was de eerste groep de vollegrondskomkommers die zaad bevatten en bestuiving en bevruchting nodig hebben om uit te groeien. Verderop worden ze de “ouderwetse” komkommers genoemd.
Later zijn de parthenocarpe F1-hybriden ontstaan die zonder bevruchting uitgroeien en geen zaad vormen.

Voor meer info en foto’s van de moderne komkommertypes kan je terecht op de pagina’s
Komkommerteelt
Bloei en vruchtdunning komkommers
Snoei en bloei bij komkommers

Voor mij is deze ouderwetse witte komkommer een tegenvaller. De vruchten bevatten veel en grote zaden en de schil smaakt bitter, in tegenstelling tot wat de info op het zaadzakje vermeld.

Misschien hebt u betere ervaringen met het telen van de oude, zaadvaste types? Laat het weten op lezersbijdrage@plantaardig.com zodat dit artikel kan aangevuld worden.

witte-komkommer-mannelijke-bloemen
In de bladoksels van de hoofdstengel, die ingedraaid wordt in een touw, vinden we enkel mannelijke bloemen.
(Nieuwe komkommertypes : in de bladoksels vinden we de vrouwelijke bloemen. Mannelijke bloemen zijn er niet)

witte-komkommer-vrouwelijke-bloemen
Op de zijscheuten vinden we de vrouwelijke bloemen. Deze zijscheuten worden best wat ingesnoeid om een overzichtelijke plant te behouden, maar worden zeker niet verwijderd.
(Nieuwe komkommertypes : De zijscheuten worden verwijderd tot de plant de gewasdraad bereikt heeft)

witte-komkommer-vrucht
Er is bestuiving en bevruchting nodig om komkommers te bekomen. De vruchten van deze rassen lijken op grote augurken. De vorm is eerder kort en dik, met een minder gladde schil (kleine uitstulpingen). Op de zijscheuten ontstaan nieuwe scheuten, goed bijhouden van de snoei is belangrijk.
(Moderne komkommers : de vruchten zijn glad, slank en ontstaan zonder bestuiving en bevruchting. Geen last van opnieuw uitlopende zijscheuten).

witte-komkommer-vrucht-overlangs
De vruchten bevatten zaad.
(Moderne komkommersoorten : de vruchten bevatten geen zaad!)

Ondanks de vermelding op het zaadzakje blijken de komkommers bijzonder bitter te zijn. Na het schillen is de bitterheid verdwenen.
Dus wel een bittere schil!

(Moderne komkommersoorten : de vruchten zijn helemaal niet bitter)

witte-komkommer-meeldauw

De planten blijken in jong stadium al bijzonder gevoelig voor meeldauw te zijn.
(Moderne komkommersoorten : er wordt door de zaadfirma’s gestreefd naar een zo groot mogelijke tolerantie tegen echte meeldauw)

“Nieuwe” groente : Lentekomkommer en Oerkomkommer

Helemaal nieuw zijn ze niet, deze speciale komkommersoorten, maar in de winkel zijn ze wel een nieuwigheid.
Twee nieuwe biologische komkommersoorten die sinds deze week op de Duitse markt zijn, kunt u zien en proeven tijdens de Open dagen van Wageningen UR Glastuinbouw op 29 en 30 juni in Bleiswijk.

De nieuwe komkommers zullen binnenkort  op de Nederlandse markt verschijnen, onder de namen Lentekomkommer en Oerkomkommer. De nieuwe komkommers komen uit een onderzoekproject van Wageningen UR Glastuinbouw en een aantal partners, zoals het veredelingsbedrijf ENZA Zaden en de firma Eosta, leverancier van biologisch groenten en fruit. In dit project is een groot aantal bijzondere komkommers onderzocht op teelteigenschappen en smaak.

De twee nieuwe soorten worden sinds deze week onder de namen Frühlingsgurke en de Urgurke door Eosta op de Duitse markt gebracht. Uit winkeltests bij diverse Alnatura winkels bleek dat de nieuwe soorten goed aanslaan bij de consument. De Urgurke wordt per stuk verkocht en de Frühlingsgurke wordt per 2 stuks verkocht in een composteerbare verpakking.

In Nederland liggen de komkommers binnenkort onder de namen Lentekomkommer en Oerkomkommer in het schap. De Lentekomkommer is een lichtgroene komkommer van midi formaat met een bijzonder frisse smaak. De Oerkomkommer is een echte vergeten-komkommersoort met een bijzonder uiterlijk. Hij is donkergroen van kleur, van gangbaar formaat en heeft een grove schil.

Meer info : http://www.glastuinbouw.wur.nl/

Update Oerkomkommer dit najaar bij twee telers in de kas 29 JUN 2007 De nieuwe biologische komkommer, de oerkomkommer, wordt dit najaar door twee biologische telers geteeld. Volgens de biologische afzetorganisatie Eosta in Waddinxveen, gaat het nog steeds om een proef op kleine schaal. “We hopen tussen de 4000 en 5000 vierkante meter uit te komen”, aldus Gert Kögeler, directeur van Eosta. De uitbreiding kan ook niet veel groter zijn, want er is nog niet voldoende zaad beschikbaar. De oerkomkommer heeft onlangs bij Wageningen UR Glastuinbouw op proef gestaan. Daar kwam uit dat de oerkomkommer iets minder productie geeft dan het standaardras Aviance. De planten gaven iets minder stuks, maar het gemiddeld vruchtgewicht lag wel wat hoger dan Aviance. Eosta verwacht de oerkomkommers te gaan verkopen in Duitsland, Engeland, maar ook in Nederland. Als de komkommer aanslaat, is het de bedoeling de markt met deze komkommer langzaam uit te breiden. De frülingsgurke, de zogenoemde lentekomkommer die ook werd beproefd door Wageningen UR Glastuinbouw, bleef tijdens de proef verder achter in productie dan de oerkomkommer. Ook liep de afzet in Duitsland van de lentekomkommer minder dan de oerkomkommer. UIt: Groenten & Fruit | Oerkomkommer_dit_najaar_bij_twee_telers_in_de_kas

update 02/08 : de oerkomkommer de grond in: foto’s van bij biologische teler Rinie Hopmans

Minikomkommer wordt populaire groente

2007 wordt waarschijnlijk het jaar van de doorbraak van de minikomkommer, cocktailkomkommer of snackkomkommer. Drie namen voor één en dezelfde groente. 

Zelf minikomkommer telen
Het is een plant die groeit zoals de moderne glaskomkommer, dat wil zeggen met enkel vrouwelijke bloemen. De vruchtzetting gebeurt dus parthenocarp (dat wil zeggen zonder bestuiving, zonder stuifmeel). De afmetingen van de vrucht zijn beperkt.

Maar het grote verschil is dat heel wat van deze minkomkommers meerdere vruchten in één bladoksel dragen. Sommige rassen slechts één tot twee vruchten per oksel, andere tot vier vruchten per oksel. (Bij de veredelaars heeft men het over single fruited, semi- multifruited en multifruited).

Doordat de vruchten klein blijven wordt de plant ook veel minder belast dan de gewone komkommer. Vruchtdunning zoals vermeld in het artikel over komkommers kweken is hier dus minder nodig. Enkel als de groeikracht van de plant lijkt af te nemen kan je die herstellen door vruchten te dunnen. Ook als de oogst te groot dreigt te worden kan je “preventief” kleine vruchtbeginsels verwijderen. Zo wordt de plant wat ontzien en zal ze, mits wat geluk, uiteindelijk langer meegaan.
Maar, net zoals bij gewone komkommer, moet je de vruchten tijdig oogsten. Zolang ze aan de plant blijven gebruiken ze energie ten koste van de doorgroei.
De opbrengst in kilo’s is lager dan bij gewone komkommers, maar het aantal vruchten is veel hoger dan bij een lange komkommer.

Binnen de minikomkommers zijn er ook nog varianten, zo geeft het ras Alamir F1 en Passandra F1 vruchten van 16-18 cm en het ras Picolino vruchten van 10-12 cm. Picolino vormt per oksel 3 tot 4 vruchten. Variëteiten met kleinere vruchten geven over het algemeen meer vruchten per okstel. Let daar op als je de groente kiest uit het aanbod groentezaden in de catalogussen.

Behalve het reeds aangehaalde verschil in verband met vruchtdunning kan je de teelt aanpakken zoals beschreven in artikel over komkommers kweken.

Minikomkommer in de supermarkt
De minikomkommer is ook in de groentehandel vrij sterk vertegenwoordigd. De snackkomkommer wordt meestal gepromoot als een handige “groente uit het vuistje” ( zoals de komkommer die ook deel uitmaakt van de drie Vitamini’s)
Maar ook andere telersverenigingen brengen snackkomkommers op de markt.

Minilkomkommer als kuipplant : de snacker
Nieuw is de minikomkommer als vruchtdragende kuipplant op het terras, waarvan je dan onmiddelijk kan oogsten, maar ook daarna nog een tijdje kan doorgaan met oogsten. De Snacker is een gelijkaardig concept als  Het Pluktomaatje en Het Plukpaprikaatje  
Gisteren stelde plantenkwekerij Van der Lugt uit Bleiswijk  op de eerste beursdag van de tuin­bouw relatiedagen in Hardenberg een nieuwe komkommerplant voor, die als kuipplant in de handel zal worden gebracht.  
Het is een opge­kweekte komkommerplant van ongeveer 80 centimeter hoog met oogstbare kleine komkommer­vruchtjes. ”We hopen met deze plant een aparte markt te bedienen”, stelt Johan de Hoog van Plantenkwe­kerij Van der Lugt. ”Het doel is dat het product uiteindelijk in de vensterbank belandt.
Aan de 80 centimeter hoge kom­kommerplant angen tussen de acht en tien oogstbare vruchtjes, die als gezonde snack direct kan worden gegeten. Na het oogsten blijft de plant sterk generatief, zo­dat wekenlang van de eigen kweek in de vensterbank kan worden geoogst.
Vanaf volgende week is er meer info over dit product op www.snacker.nl

Zelf minikomkommers of andere groenten in pot telen? Lees de uitgebreide serie Kweken van groenten in pot.

De snacker zoals aangeboden in de tuincentra.
De snacker zoals aangeboden in de tuincentra.

Gutteren bij glasgroenten: een aanwijzing van goede groeikracht.

Het verschijnsel is momenteel opvallend bij de vruchtgroenten onder glas. ’s Morgens zie je bij heel veel planten waterdruppels aan de bladranden hangen. Alhoewel het gutteren positief kan zijn moet je er toch op beducht zijn dat de bladeren niet de hele dag nat blijven.

Als een plant lange tijd veel moet verdampen worden de wortels zeer actief. Als daarop een wat koelere nacht en ochtend volgt komt kan je druppels aan bladeren van de planten zien. Dit verschijnsel noemt men gutteren. De plant perst, door de sterke wortelactiviteit, het water door de bladranden heen. Het is alvast een teken van goede groeikracht en van gezonde wortels.

Voldoende worteldruk heeft nog bijkomende voordelen.
Bij tomaten zorgt de extra worteldruk voor een beter aanvoer van calcium naar de vruchten, waardoor de kans op neusrot afneemt (zie artikel over neusrot).
Bij meloen en komkommer wordt de kans op het optreden van brandkoppen heel wat kleiner als er ‘s morgens wat druppels aan de bladeren hangen. Druppelvorming aan de jonge hartblaadjes van aardbeien zijn bijna vanzelfsprekend. De plant heeft immmers na de winter een sterk wortelstelsel over gehouden dat eerst slechts enkele jonge blaadjes moet bevoorraden.

Hoe positief een goede worteldruk en gutteren ook zijn, toch moet je er voor zorgen dat deze druppels niet te lang aan de plant blijven hangen. Er zijn ook nadelen aan verbonden.
Bij aarbei, komkommer en meloen kunnen bij te extreme worteldruk de bloemen ook nat worden. Als deze dan overdag niet tijdig opdrogen komt de goede bestuiving in het gedrang. Dit is met name bij aardbeien zo, en is minder erg bij meloenen.
Bij komkommer kunnen bloemen die te lang nat blijven later aangetast worden door rot, met name Mycosphaerella.
Tijdig de kas luchten is de boodschap,en dat kon je hier al meer dan eens lezen. Dat was dan meestal om de condens op de bladeren en vruchten tijdig te laten opdrogen ( zie artikel over grond en klimaat in de kas). Nu is het om om de druppels op de bladeren snel te doen verdwijnen.
Op de foto : het gutteren (druppelvorming op de bladranden van de bladeren) bij respectievelijk meloen (juli), komkommer (juli), tomaat (mei) en aardbeien (maart)
Klik op de foto’s om de details goed te zien.

Meloen-gutterenGutteren-komkommerTomaten-gutteren
Aardbeien-gutteren

Witte komkommers zijn eigenlijk lichtgroen.

Witte_komkommerNadat het product enkele jaren uit het aanbod verdwenen was, heeft de REO Veiling vrijdag weer witte komkommers verkocht. De vruchten werden geteeld door de bewoners van De Lovie in Poperinge, een centrum voor begeleiding van personen met een mentale handicap.

“Via een Nederlands zaadhuis kregen we de zaden”, zegt Eddy Lobeau, teeltbegeleider bij de Lovie. “De planten werden in onze serres opgekweekt. We hebben er 175 uitgeplant. De vruchten hebben een lichtgroene kleur, de nek kleurt geel.”
De witte komkommer is het perfecte product om koude schotels mee te verrijken. Het verschil met de groene komkommer is de aangenaam zoete smaak en de lichte verteerbaarheid. Maagoprispingen zijn m.a.w. uit den boze bij de witte komkommer. Dit is te verklaren door het opvallend minder aanwezig zijn van zaadjes. Bovendien differentieert de witte komkommer zich door een lager watergehalte, zodat hij langer bewaarbaar is.  

De komkommers zullen gecommercialiseerd worden onder de labels Flandria en  Vanaf begin juli worden ze elke woensdag en vrijdag op de REO Veiling te koop aangeboden.

Bij De Lovie kweken ze nog enkele andere specialiteiten: klik hier

Recept: witte komkommer in een fris slaatje vergezeld van een geitenkaasje

bereidingswijze

  • Was de groenten.
  • Versnipper de ui, snij de paprika’s in blokjes, de witte komkommer in driehoekjes en pluk de bladeren van de krulsla los.
  • Vermeng de azijn, de olie en de mosterd in een kleine kom voor de vinaigrette.
  • Roer en voeg de gesnipperde ui en de pijnboompitten toe.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Plaats het geitenkaasje in het midden van het bord, schik de sla en de stukjes paprika errond.
  • Schik de komkommer als een kroontje langs de bordrand,
  • voeg de maïs toe en garneer het geitenkaasje met de fijne takjes rode biet.
  • Overgiet het gerecht met de vinaigrette.

benodigdheden 1 krop rode krulsla 1 witte komkommer 2 oranje paprika’s 250 gr maïs 10 natuur geitenkaasjes 25 gr rode bieten (fijne takjes).

(Bron  VILT – Vlaams Informatiecentrum over Land- en Tuinbouw. en Fine Fleur.)

Nog berichten over speciale kokommers (Vilt.be)
27/6/06: Tuinbouwstudenten kweken zeven komkommersoorten
1/6/06: REO Veiling verkoopt voor het eerst cocktailkomkommer

 

Hitte veroorzaakt brandkoppen bij komkommer

De warmte van vorige week kwam vrij ongelegen voor veel komkommerplanten. De planten zijn nog in volle groei en waren nog niet echt gewend om veel water op te nemen. De specifieke bladstand van de kop van de plant maakt dat de kleine, jonge blaadjes niet goed kunnen verdampen. De vele blaadjes zitten dicht opeen en belemmeren zo de afgifte van waterdamp. Verdamping van deze jonge blaadjes is nochtnas nodig  voor de afkoeling ervan.
Dit is niet voldoende gebeurt, terwijl het in de kas een eind  boven de 30°C was en de zonnestralen de bladeren nog hoger in temperatuur deden stijgen.
Brandkoppen_komkommerBrandkoppen_komkommer2
Brandkoppen bij komkommers (klik voor vergroting)
Oorzaken
– te weinig wateropname, door te droge grond, zwak wortelstel of zware plantbelasting
– moeilijke verdamping door de specifieke stand van de jonge blaadjes in de kop van de plant
– te intense zonnestraling op de blaadjes
Wat doe je er aan?
De kas schermen, al dan niet tijdelijk, dat betekent afwitten van de zuidkant. Beter is nog een schaduwdoek te gebruiken op de meest intense dagen.
– Zorgen voor voldoende vocht in de grond
Wat als het toch gebeurt?
Zorg er steeds voor dat je de zijscheutjes niet te gauw verwijdert. Verwijder ze pas als ze tien centimeter lang zijn. Zo kan je toch nog verder als het groeipunt van de komkommerplant toch verbrand is.

Komkommers telen betekent ook vruchten dunnen.

Het eerste bloempje is er! En nu binnen een tiental dagen de eerste komkommer op tafel? Dit is mogelijk, maar het zou ook wel eens de laatste komkommer van die plant kunnen zijn. De plant is eigenlijk nog te klein om nu al vruchten te dragen. De eerste zes à zeven bladoksels worden dan ook volledig uitgeplozen, zowel zijscheuten als bloemen. Zo krijgt de plant de kans voldoende bladmassa te vormen en kan het zevende bloempje een mooie vrucht vormen.
Lees verder op Komkommers telen betekent ook vruchten dunnen
Lees alles over komkommers telen

Fusarium nu ook probleem in komkommerteelt.

Fusarium oxysporum is een gevreesde ziekte voor wie al een aantal jaren bezig is met meloenen telen. Door de enge vruchtwisseling in de kas komen meloenen regelmatig op dezelfde plaats. Na verloop van tijd kan Fusarium de kop opsteken. Het is een schimmel die via infectie van de wortels de vaatbundels aantast waardoor deze verstoppen. De bladeren verkleuren geel en de plant verwelke en sterft in enkele dagen tijd volledig af. Op de voet van de plant ontstaat gomuitscheiding en rozerode schimmelpluis.
Alhoewel het bekend is dat deze ziekte ook andere komkommerachtigen kan aantasten was dit tot nu eerder zeldzaam.
In het zopas verschenen nieuwsbericht op Oogst.nl maakt men melding van een sedert dit jaar zeer sterk toegenomen aantastingsdruk van Fusarium oxysporum in de komkommerteelt.
De ziekte is bijzonder besmettelijk en bestrijdingsmiddelen zijn er niet. Verwijder zieke planten onmiddelijk. Vooral niet gaan slepen met ziek materiaal maar ter plekke in een plastic zak stoppen.
Lees het artikel in oogst.nl

Lees het artikel over ziekten bij komkommerachtigen (met foto fusarium)
Dit pdf-document van telenmettoekomst.nl toont een goede foto en een goede beschrijving van de ziekte.