Categorie archieven: Kardoen

Kardoen, een sierlijke groente (diapresentatie)

Dit artikel is een extractie van een powerpoint over het teeltverloop van Kardoen. Zaaien, planten, bleken, bereiden, overwinteren, tweede groeijaar, sierlijke bloei en zaadvorming. Volg het mee in deze presentatie van 30 dia’s.

Klik op een foto om de presentatie te starten. Het is aan te raden uw scherm vooraf op volledig modus te zetten (F11)

Kardoen, de eeuwige onbekende

Nick Trachet van Brusselnieuws.be heeft het deze week in “culinair ontdekt” over kardoen. Een boeiend geschreven artikel dat u wat inzicht heeft in de culinaire mogelijkheden en interessante achtergrondinformatie aanreikt. Ook zijn interpretatie van vergeten groente die hij formuleert vind ik wel grappig, en zeker het overpeinzen waard.

….Dan zijn er nog al die groenten die met recht en reden zijn vergeten. Het is niet omdat iets eetbaar is, dat het ook nog lekker is. De tuinbouwers in ons landje hebben echt álles wat maar kon groeien, ooit uitgeprobeerd. Weet u dat men vroeger cichorei at? Uit armoede natuurlijk. Ondertussen is cichorei zelfs uit de koffie verdwenen. Koopt iemand nog bitterpee? Nee toch. Rutabaga is nog zo’n woord dat de overlevenden van de Tweede Wereldoorlog met afschuw vervult. En ten slotte zijn er gewassen die zo duur om te kweken zijn, dat hun rentabiliteit in het gedrang komt. Met de asperge lukt het nog net, en de Hoeilaartse kasdruiven overleven op pure nostalgie. citaat uit brusselnieuws.be : Eten en drinken, Culinair ontdekt: Kardoen

 

Misschien was kardoen vroeger toch wat meer geteeld, want in het oude tuinbouwhandboek van mijn vader stond de volledige teeltbeschrijving van Kardoen tussen alle andere groenten.
Je kan deze oude teeltbeschrijving van Denis Van Dijck in zijn boek “groenteteelt in open lucht” uit 1954  lezen in het artikel
Kardoen, de eeuwige onbekende

Vergeten groenten van de boerkes

Uit Het Nieuwsblad

Wouter Keersmaeckers houdt van wat in zijn streek uit de grond komt.

,,Ik ben geboren en getogen in Boechout en ik zal hier wellicht ook sterven. Ik ben van boerenafkomst, opgegroeid met groenten en fruit, en dat heb ik in mijn keuken nooit willen wegsteken.”

Wouter Keersmaekers, chef van De Schone van Boskoop, is verzot op de producten van zijn omgeving. Hij maakte er een kookboek voor, met heel veel aandacht voor de groenten en het fruit die verloren dreigen te gaan, die bijna vergeten zijn.

Een citaat:

……..Nog zo’n bijna vergeten groente is kardoen : ,,Als er een gerecht met kardoen op het menu staat, moet ik er altijd enkele in de koelkast hebben, om aan de klanten te tonen. Kardoen is het best gebraiseerd in kalfsfond of gestoofd, heel lekker met eend……….

en een straffe uitspraak:

“Dan maar liever iets invoeren uit het buitenland, ook als het niet bij onze seizoenen past. Dat kan toch niet? Wij werken met tomaten van mei tot september, verder niet. Ik ben niet tegen de invoer van goede producten, maar vergelijk eens Franse bloemkolen met de onze. De Franse zijn bitter en stinken.”

Lee s het volledig artikel uit Plaza Weekend van Het Nieuwsblad.

Lees het artikel over de teelt van kardoen.