Categorie archieven: websites

Een verrassende website : de moestuintips van Sjef

image

6a0147e3ac0efa970b014e88dfe16a970d-800wi6a0147e3ac0efa970b0147e3bc3ff8970b-800wi 6a0147e3ac0efa970b01538e197371970b-800wi  6a0147e3ac0efa970b01538e197371970b-800wi

Via de reacties op GroentenInfo kwam ik op de site van Sjef terecht. Het was voor mij een hele grote en zeer aangename verrassing. Schitterende tips en foto’s! Heel veel praktische ideeën, zeer goed uitgelegd en met veel foto’s.

Het is de website “Sjeftuintips”.  http://sjeftuintips.wordpress.com/

Sjef woont in het oosten van Nederland. Tuinieren is zijn hobby. Op zijn weblog vindt u allerlei tips en handigheden voor het verbouwen van groenten.

Zelf  vindt Sjef zijn “grootste tip” die van bonen opkweken op keukenpapier. Kent u dat ook?   U hebt bonen of snijbonen in de tuin gezaaid en lang niet alle bonen komen op. Oorzaak: enkele bonen zijn verrot door de regen of bonen kiemen niet door te droog weer. Je zou kunnen bonen  zaaien op vochtig keukenpapier en de bonenplantjes in de tuin te planten. Hoe dat gaat staat in deze tip beschreven.

Bij mij sprong de tip met “Twee kroppen sla per week” in het oog. Dat je door ter plaatse te zaaien een te grote hoeveelheid sla kunt vermijden kwam niet direct in mij op. Toch staat hier beschreven hoe je tussen mei en augustus wekelijks 1 of 2 kroppen sla kunt oogsten.  Ter plaatse zaaien van sla is niet vanzelfsprekend. Een simpel bloempotje blijkt hierbij een enorme hulp. Het eerste deel gaat over sla binnenshuis zaaien en in een golfplaatkas opkweken.  Het tweede deel over sla zaaien in de volle grond.

Een aantal tips zijn vooral handig bij het tuinieren op zandgrond. Elke tip begint met een aantal foto’s.  Onder de foto’s staat een omschrijving van de acties. Alle foto’s zijn door mezelf gemaakt. Graag wil ik deze tips met iedereen delen. Veel kijk- en leesplezier en hopelijk kunt u wat met deze tips.

Dit zijn de tips van Sjef, stuk voor stuk de moeite waard om te bekijken! Doe zo verder, Sjef!

Update 12 april 2012. We zijn blij dat Sjef blijft doorgaan met zijn zeer gedetailleerde fotoreportages. Echt de moeite waard. Zijn bijdrage nr 18, vroege preiplanten telen, voeg ik alvast aan mijn hierboven genoemde favorieten toe.

Groenten en vis combineren

viskalender

Regelmatig wordt op Plantaardig.com een mini-website met recepten gepubliceerd. Deze keer gaat het over welke groenten je bij welke vis kan serveren. Op deze mini-website vind je een lijst met een aantal populaire vissen, schaal- en schelpdieren en de groenten waarmee ze goed samengaan.
We serveren er nog vijf zomerse visgerechten bij!
Je kan er ook de link vinden naar de viskalender.

Klik hier voor de mini-website Groenten & Vis.

Zeekool nu ook in de winkel? (of toch maar zelf kweken?)

Ter gelegenheid van de eerste teelt op grote schaal van zeekool werd de website www.zeekool.nl gelanceerd.
Zeekool heeft grote, decoratieve groene bladeren. De plant bloeit vroeg in de zomer, met naar honing geurende witte bloemen. En is dan ook dikwijls in de vaste planten border van de siertuin terug te vinden. Net zoals voor rabarber of kardoen is dit geen verkeerde plaats omdat het een meerjarige en sierlijke groente is waar we vele jaren plezier kunnen van hebben. Van de stammen van de zeekoolplant kunnen in het donker jonge scheuten of stengels worden ‘getrokken’. Het zijn deze bijzondere en zeer smakelijke stengels die we eten. Zeekool of Crambe maritima (teeltschema) behoort tot de familie van de Brassicaceae en is dus familie van de vele andere koolgewassen die we in de moestuin aantreffen.

image Straks zeekool in de winkel?
Vergeten groenten worden soms nieuwe groenten. Omdat niemand ze nog kende. En nieuwe groenten raken soms snel vergeten (waar is de BIMI?). Zeekool is nooit vergeten en is dan ook steevast in ieder groenteteeltboek uit de 20ste eeuw terug te vinden. Vergeten was de zeekool wel bij de beroepstuinders. Juist daarom is het geen vergeten groente maar een exclusieve groente.
Voorheen waren zeekoolstengels al eens beperkt verkrijgbaar in het voorjaar. Enkele kwaliteitsrestaurants hadden de zeekool dan als een exclusief seizoensproduct op de kaart staan. Zeekool wordt vanaf 2008 op grotere schaal verkrijgbaar. Zilte zeekool wordt in de aanloopfase nog beperkt gedistribueerd via twee groothandels: Schmidt Zeevis in Rotterdam en De Lindenhoff in Baambrugge. Zo blijft het vooralsnog een exclusieve groente, die bovendien ecologisch verantwoord wordt geproduceerd. De bedoeling is dat zilte zeekool binnen enkele jaren op grotere schaal verbouwd wordt.
Meer info over dit project van Zilte Zeekool vind je op de website www.ziltezeekool.nl. Daar moet je zeker ook de foto’s van de teelt bekijken met de prachtige klokken in aardewerk om de stengels te bleken.

Zelf zeekool telen?
Dat kan zeker. Zorg dat je een stukje zonnige, droge, luchtige en goed bekalkte grond ter beschikking hebt. Zware of natte gronden zijn in het nadeel.

Lees hier tot 01/03/2008 de tekstversie (zonder foto’s) van de teelthandleiding van zeekool .

Misschien teel jij wel zeekool? En heb je een goede teelttip? Of ben je op zoek naar enkele wortelstekken van zeekool (zie teelthandleiding)? Laat het de andere lezers weten bij de reacties hieronder.