Categorie archieven: Websites

36 verdwenen en vergeten groenten

De website www.groentevragen.be heeft het deze maand over ‘ bijna of volledig verdwenen groenten en keukenkruiden’. Sommige zijn geheel in onbruik sinds langere of kortere tijd, andere  komen weer in de keuken terecht. Willy Vanhoof heeft aandacht voor naamgeving, gebruik en herkomst van deze groenten tot in de 16de, 17de eeuw, in de Lage Landen, maar ook elders in Europa.
Enkele van de besproken groenten behoren tot de ondertussen opnieuw bekend geworden vergeten groenten zoals aardpeer, warmoes, zeekool of pastinaak. Maar er worden minstens evenveel groenten besproken die je als “verdwenen” kunt bestempelen. In totaal 36 groenten passeren de revue.
Lees hier het interessante artikel op www.groentevragen.be

Vergeten groenten : nieuwe mini-website.

 

In de serie mini-websites met groenterecepten die regelmatig gepubliceerd worden op Plantaardig.com is zopas een nieuwe website verschenen met negen recepten :

  vergeten-groenten.plantaardig.com

Vergeten groenten is een verzamelnaam voor groentesoorten die vandaag de dag nog maar nauwelijks bekend zijn bij het grote publiek en die zelden  voorkomen in het assortiment van de meeste supermarkten. Onterecht, want veel van deze groentes zijn bijzonder smakelijk en zorgen voor diversiteit in het aanbod.

Ze zijn in de vergetelheid geraakt omdat ze door ‘moderne’ groenten zijn verdrongen. Ten onrechte zijn ze soms niet erg populair omdat hun bereiding ‘moeilijk’ zou zijn of te lang zou duren. Niets is echter minder waar. De laatste tijd is de revival van deze vergeten groenten opvallend.

U kunt voor culinaire info alvast even een kijken nemen op  de nieuwe mini-website. U krijgt er over negen van deze groenten meer info over hun culinaire kenmerken en tonen we u dat er lekkere en doenbare recepten mee kunnen gemaakt worden die in korte tijd klaar zijn.

Klik hier om de nieuwe mini-website te bezoeken

Website over pepers


Tim schrijft : “Onlangs vond ik uw website toen ik informatie zocht over het kweken van pepers. Dit is een hobby van mij die ik nu voor het derde seizoen uitoefen. Ik wou u graag wijzen op de website die ik heb opgezet over chillipepers. Hierop vind u niet alleen veel informatie, maar ook een forum, zadenuitwisseldienst en peperdatabase. Het forum heeft in minder dan een jaar al meer dan 160 leden geworven en is hartstikke gezellig.” Op chilipepers.nl vind je alle informatie over pepers en hoe je deze zelf kunt kweken. Op het uitgebreide forum kun je jouw eigen pepers laten zien, informatie uitwisselen, recepten delen en nog veel meer. 
Met ChilliPepers.nl hoop ik kennis over deze fantastische planten te verbreiden. Ik nodig iedereen dan ook uit om lid te worden van deze website en mee te praten op het forum.

Zelf pepers kweken?

Lees verder Website over pepers

De herkomst van onze groenten, een uniek document.

De overgrote meerderheid van de groenten die we telen zijn helemaal niet uit onze streken afkomstig.

Het Middenlandszeegebied en Azië lopen zo  met de grootste eer weg. Maar ook Amerika bracht ons heel wat nieuwe groenten vanaf de 16de eeuw

De gegevens die Willy Vanhoof op zijn website publiceert  zijn gebaseerd op vele bronnen en het resultaat van zijn nota’s die in zijn totaliteit bijna 500 pagina’s omvatten. De samenvatting ervan telt ook nog bijna 150 pagina’s, inbegrepen een aantal detailstudies over verschillende groenten.
Bekijk hier dit unieke document, en vergeet niet dat dit document maandelijks vervangen wordt door een andere, interessante studie in verband met groenten.

www.groentevragen.be

Jans moestuin

Hybride uien zijn duidelijk groter, om de preimot voor te zijn teel je best onder gaas, de junidragers (aardbeien) bloeien dit jaar op veel plaatsen voor de tweede maal (met hier en daar een bloempje), de knolselder wordt dit jaar dik, je kan nog heel wat zaaien in augustus……… Dit en veel meer kan je leren als je het berichtje Augustus 2007 uit Jans moestuin leest.

En vergeet ondertussen niet de berichtjes van de vorige maanden te lezen. Jan is duidelijk iemand met ervaring in de moestuin!

Fruitencylopedie op het internet : www.houtwal.be is helemaal vernieuwd

Het is een uniek gegeven : een boek dat ondersteund wordt door de respectievelijke websites van de auteurs (of is het andersom)? Zowel de auteur van het deel groenten als de auteur van het deel fruit van de Groente & Fruit Encyclopedie beschikken over een website waar u niet alleen heel wat extra info terugvindt, maar ook via de site gerichte vragen kunt stellen aan de auteurs.

Co-auteur en fruitspecialist Guy De Kinder heeft zopas zijn website www.houtwal.be helemaal opnieuw bekeken en veel overzichtelijker gemaakt. Het is nu de grootste Nederlandstalige informatiebron over fruit op het internet. Er is ook een rubriek Fruitnieuws aan toegevoegd.

Co-auteur en groentespecialist Luc Dedeene heeft als website www.plantaardig.com

De Groente & Fruit Encylopedie, tweede druk (2007) verkoopt opnieuw zeer goed en heeft ondertussen de eerste plaats bereikt bij de best verkopende boeken (rubriek Natuur en Tuinieren) van internetboekhandel www.proxis.be.

Van liefdesappel tot tomaat (www.groentevragen.be)

De tomaat heeft een lange weg afgelegd voor ze als een van de belangrijkste groente in onze keuken en op ons bord kwam. Pas rond de eeuwwisseling van de 19de en 20ste eeuw kregen we in ons land de eerste smaak ervan te pakken maar het duurde nog decennia eer gans Europa overtuigd was van de nieuwe groente. De naam van de vrucht, tomaat, was ook niet zomaar ingeburgerd.

Lees het hele verhaal in de maandelijkse rubriek op www.groentevragen.be

www.tomatentuin.com vernieuwd en in de krant. (Het Laatste Nieuws)

Update van dit artikel van augustus 2006
De website www.tomatentuin.com is vernieuwd.
En er verscheen opnieuw een krantenartikel in Het Laatste Nieuws. Klik hier om het gedrukte artikel te bekijken.
Om het artikel volledig te lezen kunt u hieronder de online versie bekijken overgenomen door Vilt. Ook  vorig jaar was Angelo al in de pers, zie het artikel van verderop.

17-jarige maakt van tomatensoorten levenswerk

De zeventienjarige Angelo Dorny uit het West-Vlaamse Heule houdt er een ongewone hobby op na. De jongeman kweekt tomaten in allerlei kleuren, vormen en gewichten. Deze zomer heeft Angelo in zijn tuin zo’n 230 soorten. “Reken maar dat ik hiermee dagelijks drie uren bezig ben”, vertelt hij enthousiast. “Het is een uit de hand gelopen hobby”. Door te ruilen heeft Angelo naar eigen zeggen zaad van maar liefst duizend variëteiten.

“Twee jaar geleden zocht ik op internet naar info over tomaten en zo kwam ik in contact met Rita Declerck uit Hamme”, blikt Angelo terug. “Ze gaf me heel veel zaden. Ik kweekte toen al tomaten maar alleen maar de gewone rode. Ook aan Nelly Dolezal uit Merksplas heb ik veel te danken. Dankzij beide vrouwen heb ik de microbe te pakken”. Angelo heeft groene vingers. In Kortrijk begint hij volgende maand in de tuinbouwschool aan het zesde jaar. “Ondanks het feit dat ik veel tijd steek in mijn hobby, had ik geen enkel herexamen”, vertelt Angelo. “Mijn hobby is veeleisend, maar ik doe het graag. Het is eens wat anders. Al die speciale vormen en kleuren boeien me”.

“Sedert dit jaar beschik ik over een negen meter lange serre. Die heeft al zijn nut bewezen met al die regen in juli. Een tomaat kan immers niet tegen water. Was ik voor de teelt volledig afhankelijk van de buitenlucht, dan zou dat een ramp zijn geweest”. Vanaf april begint Angelo te zaaien. “Nadien volgt het verpotten en vanaf half mei het uitplanten”, vertelt Angelo. “In juli en augustus is het volop rijptijd. In de serre hangen er tomaten tot in oktober. Met een goed najaar zelfs nog een maand langer. In de winter ben ik dan bezig met het ruilen van zaden met mensen uit zelfs Amerika en Rusland. Dan bepaal ik welke tomaten ik de volgende zomer zal telen. Dit jaar heb ik me eens toegelegd op gestreepte tomaten”.
Er bestaan volgens Angelo meer dan 12.000 tomatensoorten.

Ik ben ook mijn eigen soort aan het kweken. Dat duurt vijf tot zeven jaar”. De tiener is de zoon van een zelfstandig vloerlegger. “In de buurt noemen ze me de tomatenboer”, lacht Angelo. “Ik zou er niet meer zonder kunnen. Mijn ouders zijn met mijn broer en zus een week op vakantie geweest. Ik ging omwille van mijn tomaten niet mee. Daarom kan ik ook geen vakantiejob doen” (KS) Bron: Het Laatste Nieuws

Het artikel uit 2006 :

16-jarige wil kaap van 1.000 tomatenrassen ronden

De 16-jarige Angelo Dorny uit Heule heeft wel een heel speciale hobby. De tiener teelt maar liefst 230 tomatenrassen in de tuin van zijn ouders, goed voor in totaal 3.500 tomaten in alle kleuren, maten en gewichten. De jongeman volgt een opleiding tuinaanleg in het Provinciaal Technisch Instituut in Kortrijk. “Mijn klasgenoten vinden mijn hobby helemaal niet vreemd”, zegt hij in Het Laatste Nieuws.

Witte, gele, roze, zwarte, groene of zelfs rood-zwart gestreepte tomaten: Angelo Dorny heeft ze allemaal. De tiener kwam vorig jaar via het internet in contact met een dame uit Hamme die hem zaden cadeau deed. “Ik heb tomaten uit alle hoeken van de wereld, te veel om op te noemen”, vertelt Angelo. “Een heel opvallend ras vind ik Fylvain Gaume uit Zuid-Amerika. Dat zijn bordeaux tomaten die wel tot een kilo zwaar worden. Leuk zijn ook de bestomaten, amper een vingertopje groot. Ik verkoop mijn tomaten niet, maar verwerk ze in salades, soep of sausjes. Iedere tomaat heeft een andere smaak, wat leuk is om te experimenteren”.

Angelo Dorny raakte in de ban van tomaten toen hij enkele gewone soorten begon te telen in de groentetuin van zijn ouders. “Nu wil ik er steeds meer. Ik hoop ooit de kaap van duizend rassen te bereiken.”, zegt hij. “Tomaten telen is niet moeilijk. In maart wordt er in bakjes ingezaaid, waarna de plantjes worden verspeend naar een pot in de serre. Halfweg mei, na de IJsheiligen, plant ik de planten in de tuin. Belangrijk is dat de tomaten veel licht krijgen, het niet te warm hebben en niet te veel water krijgen”, aldus de jonge expert.

Bron : HLN via VILT – Vlaams Informatiecentrum over Land- en Tuinbouw.

De spinazieacademie over historisch koken en kweken

De blog van Lizet Kruyff, die deel uitmaakt van de website http://spinazieacademie.nl/ is al een tijdje actief. En heel actief moet ik zeggen. Er komt bijna dagelijks een nieuw artikeltje bij.
Daarom dat ik het de moeite vond om haar blog even in de kijker te zetten (klik hier
Dit blog gaat over haar ervaringen met het historisch koken, met het kweken van historische en andere groenten, over de oude appelrassen in de tuin, over historische kookboeken en alles wat daar mee te beleven valt. Zij heeft het zowel over haar de oogst uit haar eigen groentetuin als over wat je met die groenten kan doen, dikwijls gebaseerd op antieke kookboeken uit vorige eeuwen.

 

Een greep uit wat al verschenen is.

 
   

De auteur Lizet Kruyff is wetenschapsjournalist met specialisatie culinaire geschiedenis. Ze is de auteur van  onder meer Twintig Eeuwen Koken en Eten, Lekker Glutenvrij, Mozarts Menu, , Cha cha cha, tja wat zullen we eten.

Inspiratie vindt zij in haar uitgebreide collectie historische kookboeken en boeken over de geschiedenis van het eten en uit haar moestuin met historische groenten en oude appe- en perenrassen. Workshops en lezingen over dit onderwerp zijn een
mogelijkheid voor haar om de liefde voor het culinaire erfgoed uit te dragen. Zij is ook lid van het genootschap der vergeten groenten.

www.hetabcvandevolkstuin.be

Volkstuinen: seizoensgebonden groenten, een praatje met de allochtone buurman, zicht op de oprukkende stad, een stoel in de schaduw van het tuinhuis, een voorbijrazende trein. Het mag misschien vreemd klinken, maar deze groene lappendekentjes kennen een rijke geschiedenis. De recente aandacht voor de volkstuintjes wijst er bovendien op dat ze nog steeds velen aanspreken.

Verleden en heden van dit – vaak letterlijk én figuurlijk verdoken fenomeen komen deze zomer aan bod in vijf activiteiten :

  • drie tentoonstellingen
  • in een publicatie
  • tijdens een zomercursus.

Alle info hierover is te vinden op www.hetabcvandevolkstuin.be Hieronder volgt een kort overzicht.

Tentoonstelling 1
In “Het abc van de Volkstuinen” ontdekt u een stuk levendige volkscultuur in 26 stappen waarvan u misschien amper weet had.
A(mateur), B(ernard) en C(omplex) en de 23 andere letters van het alfabet dompelen u onder in een eeuw verse groenten, en de geheimen van de vruchtwisseling.
Op het einde van de negentiende eeuw bewerkten de Belgische werklozen en industriearbeiders voor het eerst volkstuintjes in georganiseerd verband. Het motief opbrengst is nu voor velen bijkomstig geworden.

Tentoonstelling 2
In ‘Down to Earth’ brengt Freya Maes op een aparte manier de fascinerende architectuur en de eigen leefwereld van volkstuinen in beeld. Aanvankelijk dacht de fotografe bij volkstuinen aan “volks ingerichte tuinen”, maar dat waren het niet. Het ging om grote lappen grond, meestal aan de rand van de stad, verdeeld in kleine paradijsjes.

Tentoonstelling 3
Het schone van het schamele
Mijn kijk op volkstuinen. Foto’s van Karel Rimanque

In geen enkele omgeving heeft Karel Rimanque zo vaak het materiaal gevonden voor de foto’s die hij wil maken, dan in volkstuinen. Beschouw ze als kunstzinnige beelden, als picturale foto’s. Compositie, vorm, kleur en sfeer primeren op het documentaire of het verhaal.

De publicatie ‘Volkstuinen, een geschiedenis’ bevat acht artikelen. Het boek is een realisatie van KADOC onder redactie van Yves Segers (ICAG) en Leen Van Molle (K.U.Leuven). Rijk geïllustreerd met historisch beeldmateriaal van lokale volkstuinafdelingen en actuele foto, te koop op de tentoonstelling en in de boekhandel. Een publicatie van Uitgeverij Davidsfonds.

“Zomercursus, het abc van de volkstuin” is een zomercursus over de geschiedenis van de volkstuinen die doorgaat in Gent op 22 en 23 augustus.

Alle informatie zoals toegansgelden, openingstijden  en verschillende locaties van deze activiteiten vindt u op www.hetabcvandevolkstuin.be

www.groentevragen.be : geschiedenis van groenten en groenteteelt.

Op de website www.groentevragen.be wordt ongeveer elke maand  een onderwerp aangraakt dat te maken heeft met de geschiedenis van groenten en groenteteelt in zijn breedste betekenis.

In de maand juni had Willy Van Hoof  het over de naamgeving van selder, dit tot ver na de middeleeuwen eppe genoemd werd. In mei was het over de spraakverwarring tussen cichorei, suikerij, witlo(o)f, capucijnenbaard, andijvie, pissenlit, pisbloem, molsla en paardebloem. Nu kan je er al de tekst van juli lezen op www.groentevragen.be, het gaat over De eerste Mechelse groentemarkt aan de Botermarkt (1871).

De auteur, Willy Van Hoof is de inititiatiefnemer van – en thans lid van de Raad van Bestuur – van het groentemuseum ’tGrom . Hij verricht(te) dan ook heel wat studiewerk voor dit onlangs geopende groentemuseum in Sint-Katelijne-Waver.
Hij ontving de cultuurprijs 2005 van  deze gemeente voor zijn jarenlange bijdrage aan het heemkundige en culturele leven in onze gemeente, alsook voor het toerisme in Sint-Katelijne-Waver (o.a. de beurs Kortweg, Midzeelhoeve,…).
Willy is ook auteur van heel wat publicaties over de landbouwgeschiedenis en groenten in het bijzonder. Zo verscheen onlangs dit artikel over een publicatie van hem in de krant. : Willy Van Hoof herwerkt boek over Vlaamse landbouwgeschiedenis. Willy was ook archiefonderzoeker voor de publicatie rond 50 j. veilingwezen. Er is ook een brochure over “Composteren, vroeger bij boeren, nu bij burgers”, een bijdrage in een publicatie over de Eerste Wereldoorlog hier met aandacht voor het bestaan van groenteteelt in de regio toen. Ook een eigen studie over de “Mechelse serre” die verscheen in een NLs-VL tijdschrift.

Er staan nog een aantal publicaties op stapel.
-een studie over de gebruiksvoorwerpen in de Mechelse regio in de groenteteeltsector ( is nog verkrijgbaar bij de heemkring ” Erf en Heem”).
– een studie over de “staartploeg” in Vlaanderen
– een studie over uitwijking van Hollanders en Vlamingen, begin van de 16de eeuw naar Denemarken. Zij gaven daar het ontstaan van de Deense groenteteelt . Dit onderzoek loopt i.s.m. een Deense historica.

Je kan Willy Van Hoof contacteren via het mailadres op zijn website.

Nieuwsbrief van Tuinderij Croy


Wouter van Mil is dit jaar een biologische tuinderijtje gestart : Tuinderij Croy. Graag geef ik Wouter, als jonge starter, een opstekertje.
Hij schrijft:

Ik geniet sinds kort van jullie digitale nieuwsbrieven. Ik wil graag eens een kiemblaadje met jullie delen. Dit is een nieuwsbrief van mijn biologisch tuinderijtje dat ik dit jaar ben gestart. Ik verzorg voor 25 gezinnen groentepakketten met seizoens groenten van eigen land. Eigenlijk dus 25 moestuinen…

Aanmelden voor de nieuwsbrief Het Kiemblaadje kan door een mailtje te sturen naar Tuinderijcroy@gmail.com . Dan zet ik de mensen op een mail-lijst.
Groentepakketten zijn alleen leverbaar in de regio Helmond. Maar er is nog zeker plaats!
Bijgevoegd heb ik een nieuwsberichtje van Croy Cruyden, waarmee ik samen de open dag organiseer op 24 juni. Is  Ook bijgevoegd: de tekst van onze folder, zodat mensen weten wat we eigenlijk aan het doen zijn!

Je kan alle info over de Tuinderij van Wouter vinden door op onderstaande links te klikken en zo de Word-documenten te openen. De maandelijkse nieuwsbrief bevat info over de kwekerij, bedenkingen van Wouter en ook veel recepten en is alvast de moeite om even door te nemen.

Een voorbeeld van de nieuwsbrief “Het Kiemblaadje

Een aankondiging van de Open Dag op 24 juni

De tekst van de folder van Tuinderij Croy met alle info over de kwekerij

Rodekool met appeltjes – Project 2007.

Rodekool met appeltjes. Het is niet alleen een parel uit moeders keuken, maar in 2007 ook een lekker, gezond en actief erfgoedprogramma met groenten en fruit van vroeger en nu in de hoofdrol!

Tientallen partners nodigen je uit om tentoonstellingen te bezoeken, te wandelen langs bloesems en hoogstamboomgaarden, te lezen, te luisteren naar boeiende sprekers, te proeven van de lekkerste gerechten en te koken met nieuwe en vergeten groenten en fruit. Kortom, een prachtige en veelzijdige menukaar waarop je alles vindt om de smaak van groenten en fruit beter te leren kennen én waarderen. Van voorgerecht tot dessert, geserveerd door ervaren gastronomen, met liefde voor eerlijke producten van bij ons. En ook de telers krijgen natuurlijk een plaats.

Klik hier voor een overzicht van de activiteiten.

Van pastinaak, via bloemkool tot paksoi. Appelen en peren in overvloed maar de Belgische tafeldruif blijft even verlokkelijk. En dan hebben wij het geeneens over de zalig smeltende aardbei. Maar geen probleem, je wordt op je wenken bediend…

Van lente 2007 tot begin 2008, van West-Vlaanderen tot Limburg en zelfs in Nederlands Limburg en Wallonië. Je verkent er de diepvriesregio, heuvelruggen gekleurd door wijngaarden of het land waar het miniwitloof zich thuis voelt. Maar je kan ook halt houden in het centrum van de groenteteelt of even verder genieten van het witte goud. En vergeet vooral niet de verrassend veelzijdige champignon te leren kennen! 

Een programma om van te watertanden, een project om in te bijten!

Alle info op www.rodekool.be

Jan’s moestuin

Het loont de moeite nu en dan eens te gaan kijken op de website (blog) van Jan Dijkstra. Deze is te vinden op  
http://jansmoestuin.blogspot.com/
Jan past de blog minimaal een keer per maand aan. Het geeft een overzicht met mooie en inspirerende foto’s van de maandelijkse wetenswaardigheden en werkzaamheden in zijn moestuin. Jan geeft ook graag antwoord op de vragen van zijn lezers.

Ik laat Jan zelf even aan het woord 

“De blog gaat over mijn moestuin en kasje achter ons huis in midden Limburg. “In mijn moestuin probeer ik zoveel mogelijk verschillende groentes te verbouwen. Het streven is om elke dag uit de tuin te eten. Alle foto’s zijn recent in mijn moestuin genomen. Ik gebruik liever geen gif in mijn tuin en probeer zo mogelijk alleen organische mest en compost te gebruiken. Ik heb al jaren een moestuin.”

Wil je wel eens weten hoe anderen hun moestuin-hobby beoefenen? Ga dan zeker heel regelmatig op bezoek bij Jan’s moestuin !

Tomatentuin.com organiseert fotowedstrijd

Angelo, de webmaster van Tomatentuin.com heeft mij zopas op de hoogte gebracht van de fotowedstrijd over groenten die hij organiseert.

Doe mee en win een zadenpakket ter waarde van 14 € !
Stuur uw favoriete groentefoto met naam in door op volgende button te klikken.

Voorwaarden:

  • Iedereen kan meedoen aan deze wedstrijd
  • Max. 1 foto per persoon
  • Thema ‘Groenten’: foto’s die niets met het thema te maken hebben worden zonder twijfel geweigerd.
  • Na uw inzending verschijnt de foto binnen de 24 uur op de fotopagina.
  • Let op! foto’s insturen kan tot en met 1 maart, na deze datum worden er geen foto’s meer aanvaard.
  • Stemmen op uw favoriete foto kan vanaf 1 maart.

Klik hier om naar de fotopagina te gaan, waar u de ingestuurde foto’s kan bekijken.

www.nellystomaten.com

Wie geabonneerd is op de nieuwsbrief Het Tomatenblad kon in de zopas verschenen nieuwjaarseditie het interview met Nelly Dolezal lezen. Deze dame uit Merksplas heeft ondertussen 1010 tomatenrassen in haar verzameling. Al meer dan 18 jaar is zij door de microbe gebeten en is, als gevorderde tomatenliefhebber, ook  bezig met eigen soorten te ontwikkelen!
Groot nieuws is dat zij  een eigen website aan het bouwen is waar heel wat info over al die tomatenrassen zal te lezen en te bekijken zijn. Ondertussen staan er al foto’s van tomatenrassen online tot en met de letter L. De kwaliteit en de helderheid van de foto’s is opvallend….
www.nellystomaten.com

Het Grom opent zijn deuren

Wat het Westland was voor de Nederlandse tuinbouw, dat was Sint-Katelijne-Waver voor de Belgische intensieve tuinbouw. Je kan nog profiteren van de nazomer om de geschiedenis van deze tuinbouwstreek op twee verschillende manieren te ontdekken

Met de fiets

Fietsroute Sint-Katelijne-Waver : Tuindersroute
Start : Station Sint-Katelijne-Waver . prov . Antwerpen
Afstand : 49 km
G.P.S. 48.850 km

45. Tuindersroute : Een ‘gezonde’ trip: fietsen door de groentetuin van Europa, in een decor van hoeven, serres en veilingen. De Tuindersroute toont de diverse facetten van het tuinbouwersleven in de Mechelse regio, vroeger en nu. Oude hoeven en hypermoderne bedrijven wisselen elkaar af. Ook bijzonder is ‘Torekenswaver’, het panorama van Onze-Lieve-Vrouw-Waver. Voor het – letterlijk – hoogtepunt van het traject zorgt de Beerzelberg, 50 meter boven de zeespiegel, geologisch het hoogste punt van de provincie Antwerpen. Lees meer op de weblog FIETSROUTES van Charel, de Fietser

Of je kan ’t Grom bezoeken, een gloednieuw groentemuseum, dat voor het eerst zijn deuren opent op 17 september ter gelegenheid van de Dag van de Landbouw

Vanaf 11 uur ben je welkom op de Midzeelhoeve te Sint-Katelijne-Waver om dit samen met ons te vieren. Naast een bezoek aan de tentoonstelling en een rondleiding door de moestuinen, voorzien we ook activiteiten voor kinderen, uiteraard met groenten in de hoofdrol. Feesten gaat ook gepaard met buiken vullen. Wij voorzien lekkere groentehapjes (gratis)en verfrissende drank. Kortom, een lekker gezond en leerrijk uitje voor de ganse familie.

’t Grom is niet zomaar een museum. Gelegen op een 18de-eeuwse hoevesite is het immers een combinatie van een erfgoedcentrum (verleden) en een informatieforum en promotieplatform voor groenten, duurzame consumptie en gezonde voeding (heden).
In het eerste deel geeft de tentoonstelling een overzicht van de tuinbouwgeschiedenis van 1900 tot heden. De oude voorwerpen, zoals een ploeg, een wortelwasmachine, een kruiwagen worden in een nieuw en aantrekkelijk jasje voorgesteld. Ook de socio-economische ontwikkeling van Sint-Katelijne-Waver wordt belicht. Kinderen kunnen hun groentefantasieën de vrije loop laten.
In het tweede deel staat een modern uitgeruste keuken centraal. Hier leert de bezoeker iets bij over de keukengeschiedenis, maar ook over de bewaarmethoden van groenten. De nadruk ligt echter vooral op het hedendaagse belang van groenten, ethische consumptie en gezonde voeding in het algemeen.

Opendeur van 11.00 uur tot 19.00 uur. Adres ’t Grom – Midzelen 25d – 2860 Sint-Katelijne Waver
Meer info over deze dag vind je hier

De website www.tgrom.be geeft nog geen antwoord…

Groenten van het Flandria keurmerk hebben nieuwe website.

Sedert kort is de volledig vernieuwde website over Flandria groenten actief.
Je vindt er informatie over al de verschillende groentesoorten die verkocht worden onder het Flandriakeurmerk.

De website wil in de eerste plaats de consumenten helpen aan goede en nuttige informatie en recepten over groenten en fruit en in het bijzonder over het Flandria-keurmerk. Ze kunnen zelf recepten en tips insturen en zich registreren om elke week een seizoensgebonden recept in hun mailbox te vinden. Elke vrijdagnamiddag wordt de rubriek ‘Groenteman’ vernieuwd. Net vóór de weekendaankopen kan men hier lezen welke producten in de afgelopen dagen op de LAVA-veilingen voordeliger of duurder werden. Nieuwsberichten en actuele dossiers kan de gebruiker downloaden uit de rubriek ‘Flandriamail’.

Een aanrader is de pagina met productinfo. Je vindt er informatie over alle groenten die verkocht worden onder het Flandria keurmerk. En dat zijn er heel wat!

En zou je nog niet weten wat het Flandria keurmerk voor groenten inhoudt, dan kan je op deze pagina terecht.

http://www.flandria.vlam.be

Teeltschema’s groenten zijn verhuisd.

Belangrijk bericht
De druk geraadpleegde teeltschema’s over groenten zijn niet meer te vinden op het oude adres. Vanaf nu vindt u ze op dit adres
Teeltschema’s voor de groenteteelt en de moestuin: wanneer zaaien, planten en oogsten?
http://www.plantaardig.com/groenten_kalender_zaaien_planten_oogsten
De gepubliceerde teeltschema’s werden voor het eerst samengesteld in 1998. De verbeterde en definitieve versie vindt u in het boek de Groente en Fruit Encyclopedie .