Categorie archieven: Keuken

Kookdemonstratie “Wokken met groenten”

Elk weekend tot en met november gaan in de groenteafdeling van grote winkelpunten in Vlaanderen hostessen aan de slag met gezonde én lekkere Flandria-groenten. Tijdens de kookdemonstraties kunnen bezoekers smullen van vers gewokte Flandria-groenten. In de zomermaanden willen de frisse klassiekers sla, tomaat en komkommer de consument bekoren. In de herfst komen heerlijke champignons en witloof hun kwaliteit als wokgroente bewijzen.

De overzichtslijst van de wokacties in de tweede helft van augustus en september, telkens op vrijdag en zaterdag in volgende winkelpunten.

Bekijk ook de speciale mini-website Recepten voor een wok met groenten.

20 en 21 augustus

Colruyt Blankenberge, Colruyt Vorst, Colruyt Woluwe.

27 en 28 augustus

Carrefour Zemst, Carrefour Korbeek-Lo, Carrefour Ninove, Carrefour Auderghem en Carrefour Wépion.

3 en 4 september

Carrefour St Denijs Westrem, Carrefour St Eloois Vijve, Carrefour Oostakker, Carrefour Bierges, Carrefour Bomerée

10 en 11 september

Colruyt Hamme, Colruyt Mechelen, Colruyt Ninove, Spar Merchtem

17 en 18 september

Colruyt Westmalle, Colruyt Bredene, Colruyt Torhout, Spar Deurne, Spar Hofstade-Zemst

24 en 25 september

Carrefour Burcht, Carrefour Koksijde, Carrefour Brugge B Park, Carrefour Soignies, Carrefour Jambes

Culinaire eigenschappen van kleine en grote puntpaprika

Met twee verrassende recepten!

 

image

Paprika’s kwamen van Zuid-Amerika naar Europa en via Hongarije kwamen ze in onze streken terecht. Geen wonder dat ‘paprika’ het Hongaarse woord voor ‘pepertje’ is.

Europees geteelde paprika’s werden zoeter dan de kleine vurige ‘Spaanse’ pepers.

Dit vurig trekje wordt veroorzaakt door de stof capsaïcine die de warmtezintuigen in de mond prikkelt, waardoor een gerecht inderdaad ‘hot’ gaat aanvoelen.

De typisch geblokte paprika’s (waarvan de rode, oranje, gele en groene variant het best bekend zijn) is helemaal niet pikant en is in menig keuken een bijna constant gegeven voor zomerse slaatjes of lekkere ovenbereidingen zoals pizza. Iets minder bekend is ook dat je gepofte paprika’s kunt gebruiken in tapenades en dat in combinatie met o.a. gedroogde tomaatjes, peterselie, pecorino, aubergines,olijven, walnoten… Tapenades vormen een smakelijk wachtbordje als bijvoorbeeld de barbecue nog niet helemaal op temperatuur is.

(Tapena is het Provençaalse woord voor ‘kappertje’. In een tapenade gaan altijd zwarte olijven, kappertjes, ansjovis en olijfolie. Een pesto zou dan weer van Genua afkomstig zijn. Het fijngestampte mengsel van olijven, knoflook, pecorino en olijfolie vormt altijd het basisbestanddeel van een pesto.)

Bovendien kan een paprika zeker mee op de barbecue want verwarmd wordt iedere paprika nog zoeter, nog zachter en zeker vol van smaak.

Een verse paprika herken je aan de stevigheid, de glanzende kleur en de knapperige, sappige beet. Als je de paprika in repen snijdt, zie je hoe de druppels – bevrijdt van spanning – uit de vrucht spatten.

Intussen kent het Flandria-gamma ook zoete puntpaprika’s. Vol van smaak maar nog veel zoeter dan hun collega’s. De zoetwaarde van vruchten wordt uitgedrukt door de zogenaamde Brix-waarde. Ter vergelijking: sommige puntpaprika’s halen een waarde van 9, een zoete appel een waarde van 10,5 tot 13. De gewone paprika’s halen een waarde tot 7.

Een ander voordeel van de puntpaprika’s is dat ze haast geen zaadlijsten bevatten en als het ware ‘hapklaar’ zijn. Dat maakt deze paprika handig voor gebruik: versnijden in ringen en het zomerse slaatje staat weer pittig. Of in de langte doorsnijden en opvullen voor een smakelijk en origineel voorgerecht. Of gewoon uit het vuiste als aperitiefhapje of tussendoortje.

Bovendien zijn puntpaprika’s (en eigenlijk de hele paprika-familie) super-gezond, want ze bevatten ontzettend veel vitamine C.

Puntpaprika’s zijn echte vitamine C-bommetjes: op 100 gr bevat de puntpaprika 200 mg vitamine C en dat is vier keer meer dan een sinaasappel!

Corno di Toroblnkyfuiemcyqbvx

 

Zuccherina, DolcePunta en Corno Di Toro (“stierenhoorn”, verwijzend naar zijn lange grillige vorm) zijn zoete puntpaprika’s uit het Flandria Specialty Street gamma.  
De Zuccherina is de kleinste van de drie zoete puntpaprika’s uit het gamma van Specialty Street. DolcePunta en Corno Di Toro zijn de grotere varianten, maar ze smaken even zoet. Je vindt de puntpaprika’s in verschillende kleuren: rood, oranje en soms ook geel.

Als we de paprika even onderwerpen aan de foodpairing-test krijgen we boeiende resultaten. Foodpairing is een procedé om op chemische wijze de aromabestanddelen van een voedingsstof te analyseren.

Nu blijkt dat producten die dezelfde essentiële aromastoffen delen, een zeer lekkere en smaakvolle combinatie vormen op je bord. Een idee dat natuurlijk heel wat nieuwe en fantasierijke wegen opent voor keukenprinsen en –prinsessen.

Volgens www.foodpairing.be zien we dat paprika’s zich mooi laten combineren met o.a. citroen- en sinaasappelschil, geroosterde of gekookte kip, gekookte kabeljauw, citroengras, verse oesters, lavendel, geroosterde pindanootjes… Als dat geen ideeën geeft voor een heerlijke verse zomerse schotel dan weten wij het ook niet meer!

Gevulde Corno di Toro paprika’s

Voor de paprika’s.

– 4 zoete Flandria Corno di Toro paprika’s

– 1 Crottin de Chavignol

– 75 gr vette verse kaas

– 1 dl zure room

– Limoen

Leg de paprika’s onder de gril, rooster ze tot ze bijna zwart zijn en schil ze. Snij ze open aan een kant en ontpit ze. Plet en meng de kazen. Voeg de zure room toe. Voeg wat peper en eventueel zout toe en breng op smaak met enkele druppels limoensap. Vul de paprika’s met de kaas en gaar ze verder in de oven aan 180° Fineer met een korstje onder de gril.

Gamba’s met Zuccherina’s, nameko’s en pilafrijst

Ingrediënten voor 4 personen:

8 Zuccherina’s van Flandria, 1 stukje gemberwortel, 2 pakjes nameko’s (Japanse bundelzwammen), 1 eetlepel sojasaus, 5 dl magere groentebouillon 1 ui, 2 eetlepels arachideolie, 250 g volle rijst, 1 Flandria oranje paprika, 1 Flandria rode paprika, 1 Spaans pepertje (Piccantina van Flandria) , 8 gamba’s, 2 eetlepels sesamzaadjes, peper en zout.

Schil de minipaprika’s met een fijne dunschiller en haal ze leeg. Pocheer ze 3 minuten in gezouten water en laat ze goed uitlekken. Stamp de gember fijn. Wrijf de nameko’s schoon met een vochtig stuk keukenpapier. Vul elke minipaprika met een bundeltje nameko’s. Leg de gevulde groenten in een grote pan. Voeg de gember, de sojasaus en zout toe en overgiet alles met 1 dl groentebouillon. Breng aan de kook en laat niet langer dan 10 minuten zachtjes smoren (de groenten moeten al dente blijven!).
Snipper de ui fijn. Fruit ze in 1 eetlepel arachideolie. Voeg de rijst bij en laat even meefruiten. Voeg 2,5 keer het volume van de rijst aan groentebouillon en een snuif zout toe en laat zachtjes koken tot al het vocht door de rijst is opgeslorpt.
Maak de paprika’s schoon, snijd ze in blokjes en voeg ze bij de minipaprika’s. Snijd het Spaanse pepertje open, verwijder de zaadjes en snipper het vruchtvlees fijn. Voeg het bij de paprikablokjes. Laat nog 5 minuten smoren. Bak de gamba’s in de rest van de arachideolie (laat ze desgevallend eerst ontdooien). Kruid met peper en zout.
Verdeel de groentebereiding over warme borden en leg er de gamba’s bovenop. Overgiet met enkele lepels van het smoorvocht van de groenten en bestrooi met sesamzaadjes. Geef de rijst er apart bij.

Dit artikel werd ons bezorgd door  http://www.flandria.vlam.be/

 

 

 

De teelt van mini-paprika vind je hier.

Twintig recepten met asperges

asperges Regelmatig wordt op Plantaardig.com een mini-website met recepten gepubliceerd.
De mini-website “Twintig recepten met asperges” werd aangevuld met twee nieuwe recepten en nog wat andere info.
Wist je trouwens dat je asperges kunt koken, stomen, bakken, wokken én frituren. Keuze genoeg dus. Je hebt nog tot 24 juni de tijd om één en ander uit te proberen! Dan stop je met oogsten van asperges, zodat de plant voldoende energie kan opdoen voor een nieuw aspergeseizoen.

Dit ziijn de nieuwe artikels op deze mini-website

Klik hier voor de  mini-website “Twintig Recepten met Asperges”.

Update : de website bevat nu 27 recepten!

Gebruik van, en combinaties met, komkommer in de keuken.

oocvjvvkKomkommer behoort tot de familie van de kalebassen en is verwant aan de meloen en courgette. Het is een warmteminnende plant die meestal onder glas geteeld wordt.

De meest bekende komkommer is deze met de donkergroene, gladde schil en de kleine snackkomkommer (augurk). Komkommers worden rauw gegeten, augurken vaak ingelegd. Maar een komkommer kan ook lekker smaken na snel aanbakken in de koekenpan.

Best is stevige, niet-verschrompelde exemplaren te kiezen. De dunne exemplaren bevatten minder van de bittere zaadjes. Komkommers kunnen een week onverpakt in de koelkast bewaard worden.

In de keuken kan komkommer geschild of ongeschild gebruikt worden. Toch is het om gezondheidsreden aan te bevelen de schil niet weg te werpen! Want precies onder de schil bevinden zich de meeste vitamines en antioxidanten. Komkommer is een caloriearme groente, bevat 0% vet en nauwelijks koolhydraten maar wel veel vezels, kalium en calcium. Kalium helpt de zuurresten in het lichaam neutraliseren. Deze ontstaan na eten van vet en vlees. Bovendien helpt komkommer tegen stress en hoofdpijn en helpt het de bloeddruk reguleren.

Afspoelen is altijd een vereiste. De zaadlijsten kunnen met een lepel verwijderd worden. Voor het koken kan een komkommer gezouten worden: dat houdt het product knapperig en de smaak minder bitter. Komkommer is niet gemakkelijk verteerbaar. Een prima middel dus bij het diëten. Wie last heeft van oprispingen lang na het verorberen van een komkommerslaatje kan dit verhelpen met de groenteschaal in te wrijven met een teentje knoflook.

Komkommer is meer dan een ‘bodembedekker’ voor koude schotels of slaatjes. Om je daarvan te overtuigen, deden wij beroep op www.foodpairing.be, een pareltje van een website overigens als je nieuwsgierig bent naar nieuwe en harmonische smaakcombinaties.

Foodpairing bestaat uit een wetenschappelijke analyse van smaakstoffen in voedingsstoffen, waardoor een smaakprofiel kan opgemaakt worden. Op die manier kan bepaald worden welke combinaties passend zijn of hoe je binnen een bepaalde combinatie een element door een ander kunt vervangen. Hierdoor is het mogelijk én creatief te zijn in de keuken én ook meer aandacht te geven aan groenten en fruit ter vervanging van calorierijkere of minder gezonde voeding, zonder aan smaak in te boeten.

Op deze website kun je een product invoeren en krijg je onmiddellijk een sterstructuur waarbij je ziet welke voedingsproducten direct of indirect een mooie smaakcombinatie afleveren. Een ideale start om met een groente tot verrassingen te komen!

Wij namen de proef op de som voor komkommer en aubergine (voor deze laatste, zie verderop).

Zo vormt komkommer aldus de foodpairingtheorie een ideale groentecombinatie met o.a. watermeloen, guave, boter, gruyère, mozzarella, olijfolie, makreel, venusschelpen, mosselen, sojamelk, cardemom, Iberische ham, geroosterd of gekookte kip, boekweit, basmatirijst, amandel en amandelkoekjes… maar ook melkchocolade (Venezuela en Dominicaanse Republiek) en bovendien laat komkommer zich goed smaken met een Elzaswijn à la Gewürtztraminer.

(Persbericht van Flandria Groenten, met toestemming overgenomen uit de persmap http://flandria.vlam.be/)

Knolselder : gebruik en recepten

knolselder-blad-ontdaan

Volgens de enquête “wintergroenten” op de website heeft 30 % van de moestuinders in februari nog knolselder uit eigen tuin.

Tijd om wat gebruikstips en recepten met knolselder de revue te laten passeren. En ook aankooptips voor wie niet het geluk heeft nu nog knolselderij uit eigen moestuin tuin te kunnen eten.

Aankooptips
De knol wordt gekenmerkt door een knoestig uitzicht, een echte ‘bodem’look. Je kiest best stevige exemplaren uit: dit kan je testen door eens te kloppen op de knol en te luisteren of die niet te hol klinkt. Koop niet de grootste exemplaren want die kunnen soms wat ‘houterig’ zijn van binnen.

Ook let je op de buitenkant: die moet stevig zijn en geen zachte plekken vertonen. Soms bezit de knolselder nog wat blad, dat vrij bitter en sterk smaakt. Het blad wordt niet gegeten maar de kwaliteit van het blad is zeker een goede indicatie voor de versheid van de knolselder.

Bewaren
Losjes in plastic verpakt, kan de knolselder lang vers blijven in de koelkast.

Gebruik
Knolselder (ook wel knolselderij genoemd) is gezond op tafel en bevat veel ijzer, vezels,vitamines en etherische oliën.

De knolselder wordt altijd geschild waarna het witte vruchtvlees tevoorschijn komt. Hier kun je veel kanten mee op: toevoegen bij een rauwe salade, koken of bakken of pureren samen met aardappel. Gekookt of gebakken krijgt het witte vruchtvlees een zachte, romige smaak.

Om te voorkomen dat het witte vruchtvlees te vlug verkleurt, gebruik je best wat citroensap.

Bereidingstips

Ø Snijd de knol doormidden en elke helft in tweeën. Schil alleen de stukken die je zal gebruiken. De snijvlakken van de andere besprenkel je met citroensap tegen bruinverkleuring. Wikkel ze strak in vershoudfolie.

Ø Knolselderij kun je zowel rauw als gekookt gebruiken. De rauwe groente kun je raspen en gebruiken als broodbeleg of in salades. Of je kan de rauwe groente ook in staafjes of dunne plakjes snijden en als tussendoortje eten. Van knolselderij maak je bovendien lekkere soep. En de gekookte groente kun je met wat aardappelen stampen tot een pittige puree of ze in plakjes serveren bij vis.

Ø Bewaring: de hele knolselderij bewaar je in een koele berging, aangesneden stukken in de koelkast.

Recepten


Wortel-knolselderijsalade met kaas

Ingrediënten per persoon: 1 Flandria wortel, ¼ van een Flandria knolselderij, het sap van ½ citroen, 80 g harde kaas (type Oud-Brugge, Comté…), 3 eetlepels lightsladressing, peper, zout, 2 sneden bruin- of volkorenbrood.

 

Schraap de wortel schoon en rasp hem. Snijd de schil van het stuk knolselderij en snijd het vruchtvlees in grote stukken. Rasp elk stuk (of snijd het in fijne reepjes). Meng de knolselderij met het citroensap tegen het verkleuren. Meng de wortel met de knolselderij en de in blokjes gesneden kaas.
Doe de salade in een kom en overgiet ze met de dressing. Serveer ze met de geroosterde sneden brood. Meenemen naar het werk? Rooster het brood niet en wikkel het in vershoudfolie. Neem de salade en de dressing mee in aparte doosjes en meng alles aan tafel.

Knolselderij met een dipsausje

Ingrediënten per persoon: één vierde van een Flandria knolselderij, ½ citroen.
Voor de dipsaus: 2 eetlepels magere yoghurt, 1 koffielepel lightmayonaise, 1 eetlepel gehakte peterselie, peper, zout.

 

Schil de knolselderij en snijd de groente in staafjes. Besprenkel ze met citroensap tegen het verkleuren. Meng alle ingrediënten voor de dipsaus. Dip de groentestaafjes in het sausje en eet ze.

Lasagne van knolselderij met kip en aardappelpuree

Ingrediënten voor 4 personen: 4 Flandria tomaten, ½ Flandria knolselder, 2 kippenborstfilets, oregano, 100 g geraspte Parmezaanse kaas, 12 aardappelen, 2 eetlepels magere melk, nootmuskaat, peper en zout.

 

Knolselderij receptPel de tomaten en snijd ze in plakjes. Schil de knolselderij. Snijd de knol met een scherp mes in dunne plakken. Kook de plakken 10 minuten in gezouten water en schep ze uit de pan. Snijd de kip in reepjes. Bedek de bodem van een grote ovenschaal met plakken knolselderij. Bedek ze met de helft van de plakjes tomaat en van de reepjes kip. Kruid met peper, zout en oregano. Leg een tweede laag knolselderij en bedek ook deze met plakjes tomaat, kippenreepjes en kruiden. Dek af met de rest van knolselderij en bestrooi met de geraspte kaas. Zet de lasagne in een voorverwarmde oven van 180°C en laat 30 minuten bakken. Maak ondertussen de puree: schil de aardappelen, snijd ze in stukjes en laat ze 15 minuten koken. Giet ze af, stamp ze fijn met een pureestamper en meng ze met de melk, peper, zout en nootmuskaat. Doe de puree in een ovenschaal en zet ze nog even bij de lasagne in de oven.

Dit artikel werd mogelijk gemaakt door Flandria, het kwaliteitslabel voor groenten.

Gezonde groenten in januari?

Wie dacht dat in het putje van de winter het aanbod aan seizoensgroenten beperkt was, zal, na het lezen van dit artikel zijn mening toch moeten aanpassen.  Je krijgt in dit bericht een handig overzicht van 15 typische wintergroenten, de gezonde effecten ervan en een paar tips wat je er mee kunt doen. Ik heb er nog wat foto’s en nuttige links aan toegevoegd. Ik was ook benieuwd welke van deze wintergroenten bij u momenteel misschien nog uit eigen groentetuin komen.
Doe  mee aan de nieuwe enquête in de rechterzijbalk van deze website.

Lees verder Gezonde groenten in januari?

Groenten en groentetuin bij “De beste Hobbykok van Vlaanderen”

Morgen misschien toch eens kijken naar “De beste Hobbykok van Vlaanderen”? Want Peter Goossens leert de kandidaten gekende en minder gekende groenten kennen in een een unieke groentetuin. Ben je ook benieuwd welke speciale groenten in de smaak vallen bij de chef van het driesterrenrestaurant Hof van Cleve? Kijk dan op dinsdag 29 september 2009 om 20u35 naar VTM.

In de 5de aflevering van ‘De beste Hobbykok van Vlaanderen’ heeft Peter Goossens zorgvuldig een unieke tuin uitgezocht om zijn 11 hobbykoks onder te dompelen in de wereld van smaken en geuren. De kandidaten leren met gekende en minder gekende groenten omgaan. Maar voor ze zich aan de smaken van groenten tegoed kunnen doen, moeten ze eerst een perfecte snijtechniek bezitten. Enkele hobbykoks komen verrassend uit de hoek. Niemand die wist dat bodybuilder Gust handig met een demi-chef kan omgaan.
Voor hobbykok Inge is deze tuin een uitgelezen kans om de andere hobbykoks het nakijken te geven. Zij is namelijk thuis in de wereld van groenten en kruiden. Ze is dan ook ambitieus in haar bereiding van soep van vergeten groenten. Karl en Veronique daarentegen hebben al een woelig parcours achter de rug en voelen dat het vijf voor twaalf is.
Goed presteren is ook in deze aflevering de opdracht, want om bij de beste 10 hobbykoks van Vlaanderen te behoren, hebben de driesterrenchefs Peter Goossens en Sergio Herman de lat extra hoog gelegd.
De hobbykoks zullen zich in de trainingskeuken moeten bewijzen van hun buik- en smaakgevoel. Want voor hen liggen 5 verplichte ingrediënten. Sommige kandidaten horen het in Keulen donderen. Andere hobbykoks vrezen dat ze met deze hoofdopdracht wel eens regelrecht in de vuurlinie komen te staan. Dit is voor alle hobbykoks tot hiertoe de moeilijkste opdracht die ze al hebben moeten bereiden in de trainingskeuken. En voor twee kandidaten wordt het kantje boord. Zij zullen in een strijd tegen de tijd het tegen elkaar moeten opnemen en dat alles met maar één verwachting: bij de 10 beste hobbykoks van Vlaanderen horen.

Radijs wordt paddestoel.

Dit kwam ik enkele weken geleden per toeval tegen, en vond het zo plezant, dat ik het toch even hier neerzet. Misschien niet iets wat je verwacht op deze site, maar  zeker een goede start van de maaltijd om de  saladeschotels mee te versieren en de lachspieren wat op te warmen.
Een mooie versmelting van lente(radijs) en herfst(paddestoel).

Hier vind je de stap-voor-stap, in het Engels, maar de uitgebreide fotoreeks is eigenlijk al wat je nodig hebt.

Er zijn vast nog wel leuke tips om groenten te snijden?

Elk weekend wokdemonstraties met groenten

Deze zomer staat elke vrijdag en zaterdag  een wokstand in de nabijheid van het groente- en fruitrayon van verschillende grote Belgische winkelpunten.  Bij Colruyt, Carrefour, Champion, Makro en Spar kan u het wokteam tegenkomen en proeven van lekkere seizoen-wokgerechtjes.  In de zomer komen paprika en aubergines aan bod; in het najaar prei en bloemkool.

Hieronder vindt u de data en de plaatsen waar een wokdemonstratie doorgaat. Zeker en vast ook bij u in de buurt (als u in Vlaanderen woont tenminste). Klik hier om de data en plaatsen van de wokdemo’s te kennen.

En bekijk alvast ook eens de mini-website van GroentenInfo over wokken met groenten.

Lees verder Elk weekend wokdemonstraties met groenten

Walking dinner met groenten.

1. Maak een goede planning. Stel op voorhand een boodschappenlijst samen met de hapjes die je wilt serveren en de ingrediënten die je nodig hebt. Zorg voor voldoende wijnglazen, bordjes, cocktailglaasjes, ijsbakjes, wijnkoelers, dienbladen, servetten, cocktailprikkers. Kies de muziek die je wilt spelen.

2. Kies een assortiment hapjes met verschillende vormen, structuren, smaken en kleuren. Bereid zowel krokante hapjes (bvb. loempia, bruschetta, toast), als hartige hapjes (bvb. met olijven, ansjovis, sardines, haring), romige hapjes (bvb. met roomkaas, gerookte zalm), stevige hapjes (bvb. pizza, kleine hamburgers, worstenbroodjes, sushi) en als afsluiter eventueel een zoet hapje. Voorzie ook vegetarische hapjes. Vermijd hapjes waarmee je snel kunt morsen. Als je geen culinaire duizendpoot bent, houd het dan bij vertrouwde hapjes die binnen je mogelijkheden liggen. Experimenteren op een receptie kan wel eens voor mislukkingen zorgen.

3. Voorzie kleine porties. Een perfect vingerhapje moet je in één tot maximum twee beten in de mond kunnen steken.

4. Stem het aantal hapjes af op het aantal gasten dat je ontvangt. Serveer elke gast 4 tot 6 vingerhapjes per uur. Heb je 20 mensen gedurende 3 uur over de vloer dan heb je 12 tot 18 hapjes per persoon nodig. Dat zijn 240 tot 360 hapjes!

5. Maak voor jezelf uit hoe lang je in de keuken wil staan en wat je allemaal op voorhand kunt klaarmaken. Zorg desnoods voor hulp, want een doorsnee huiskok kan gemiddeld 8 hapjes klaar maken. Bovendien is het aangewezen dat minstens de helft van die hapjes van tevoren zijn klaargemaakt. Maak een tijdschema klaar wanneer je wat wil serveren.

6. Kies de passende drank: champagne of mousserende wijn, witte en rode wijn, plat en bruisend water, vruchtensap en eventueel frisdrank. Wil je cocktails serveren, beperk je dan tot 2 of 3 soorten die van tevoren gemixt zijn en in de koelkast worden bewaard.

7. Begin twee dagen voor de receptie met de bereiding van de hapjes of onderdelen ervan die je van tevoren kunt klaarmaken. Bewaar ze in luchtdicht afgesloten dozen in de koelkast.

8. Koop een dag op voorhand de ingrediënten die supervers moeten zijn of die het snelst bederven, zoals groenten, salades, kruiden, vis, oesters en garnalen. Bewaar ze in de koelkast. Bereid eventuele marinades, zo kunnen hun smaken beter op elkaar inwerken. Snijd vlees of vis die je wilt marineren in blokjes, reepjes of staafjes en leg ze in de marinade. Zet ze minstens 12 uur in de koelkast. Maak de ruimte klaar waarin de receptie plaats zal vinden. Zet glazen en leg servetten. Zorg voor bloemen of andere decoratie. Koel alvast de drank die je wilt serveren. Zorg dat er voldoende ijsblokjes zijn.

9. Start de ochtend van de receptie met het snijden van de groenten die niet snel verkleuren, het bereiden van de dipsauzen, vinaigrettes en dressing. Bewaar ze in goed afgesloten recipiënten in de koelkast. Start ’s middags met het maken van alle hapjes die niet snel bederven. Frituur eventueel de frituurhapjes op voorhand zodat je ze net voor het serveren in de oven kunt opwarmen. Zo vermijd je dat er ’s avonds een frituurgeur in huis hangt. Bereid warme hapjes eventueel tot ze net niet gaar zijn. Ook zij kunnen dan nog even in de oven worden opgewarmd. Een uur op voorhand kan je toast, crackers en broodjes besmeren en het beleg klaarleggen zodat je dat maar op het laatste moment moet toevoegen. Verwarm een half uur op voorhand de oven voor. Ontkurk al enkele flessen wijn. Laat de champagne of schuimwijn pas ploppen als de eerste gasten arriveren.

10. Serveer de hapjes zoals je een menu serveert, eerst de koude hapjes zodat eventuele laatkomers geen slappe hapjes krijgen. Bedien dan vervolgens de lichte hapjes, dan de hartige en de meer stevige waarin het vet de alcohol opneemt, en tot slot de zoete hapjes. Serveer de hapjes niet door elkaar, maar één soort per keer.


De serie “Walking dinner met groenten” werd mogelijk dank zij Flandria, het kwaliteitslabel voor groenten

12 Omeletrolletjes met ham en waterkers

Voor de omelet

  • 6 eieren
  • 2 eetlepels olijfolie extra vergine
  • 200 g gekookte ham, in fijne sneetjes
  • 1 bussel Flandria waterkers, fijngesneden

Voor de bechamel

  • 80 g boter
  • 20 g bloem
  • 20 cl warme melk
  • 60 g parmezaan, fijn geraspt
  • Zeezout
  • Vers gemalen zwarte peper
  • Vers gemalen nootmuskaat

Verwarm de ovengrill voor.

Smelt 20 g boter in een pan op halfhoog vuur, voeg er al roerend de bloem aan toe. Voeg er dan geleidelijk de melk bij en roer constant tot er een dikke saus ontstaat. Verwijder de pan van het vuur en roer er de parmezaan onder. Kruid met zeezout, zwarte peper en nootmuskaat.

Laat 10 minuten afkoelen en roer er dan de resterende boter onder. Bedek de pan met plastic- of aluminiumfolie en laat volledig afkoelen in de koelkast.

Breek de eieren en klop ze op. Kruid ze met peper en wat zout. Verhit de helft van de olie in een aanbakvrije pan en giet er de helft van het eimengsel in. Bak op halfhoog vuur gedurende 1 tot 2 minuten tot de omelet bijna gaar is. Leg bakpapier op een ovenplaat en leg de omelet erop en zet hem 1 minuut onder de grill tot de omelet volledig gaar is. Herhaal deze handelingen met de resterende eieren.

Verdeel de gekoelde bechamelsaus over de omelet, leg er de sneetjes ham op en vervolgens de fijngesneden waterkers. Rol elke omelet stevig op en verpak ze elk apart stevig in plasticfolie. Leg ze 2 uur in de koelkast. Verwijder de plasticfolie, snijd er dikke sneden af, laat op kamertemperatuur komen en serveer.

 


De serie “Walking dinner met groenten” werd mogelijk dank zij Flandria, het kwaliteitslabel voor groenten

Iedere groente zijn kruiden

In de nieuwsbrief van Flandria groenten verscheen een interessant overzicht over welk kruiden de beste smaakmakers zijn voor verschillende groenten. Kruiden maken de groenten frisser, pittiger, pikanter en soms zelfs beterder verteerbaar. Vele kruiden bevatten bovendien vitamines en mineralen. In de keukenkast hebben we een vast gamma gedroogde kruiden die we meestal voor alle soorten groenten gebruiken en waar we zelden van afwijken. Zelfs in het gamma verse kruiden die in lente en zomer op hun best zijn, blijven we overwegend behoudsgezind.

Maar ook tussen groenten en kruiden zijn er ideale combinaties. Daarom zetten we deze combinaties op een rijtje. Als je ooit eens zonder je favoriete kruid zit dan vind je hier een alternatief.

Overzichtslijst

· Flandria-aardappelen: basilicum, bieslook, bonenkruid, dille, laurier, lavas, marjolein, munt, oregano, peterselie, rozemarijn en tijm.

· Flandria-asperges: bieslook, citroenmelisse, dille, dragon, grote pimpernel en kervel.

Lees verder Iedere groente zijn kruiden

Salade van linzenkiemen

Het verhaal achter de verzameling van Yvonne en haar ervaringen met de moestuin kan je lezen in de receptenverzameling van Yvonne.  Ondertussen stuurde Yvonne ook een mooie tip over het gebruik van rabarberpotten (klik hier)

 

 

 

Verse frisse groenten in deze tijd van het jaar zijn schaars. Probeer eens kiemgroenten. Gewoon wat bietjeszaad en uien en prei zaad 24 uur weken en warm tussen vochtig papier of op een zeefje laten kiemen.
Spoel ze om de dag even af en laat ze goed uitlekken. Er zijn hele mooie setjes te koop voor weinig geld die ze “kiemtorentjes” noemen. Zelf doe ik het meestal in een fles met een wijde hals (jampot of zo) met een stukje gaas over de hals. Maakt het spoelen heel gemakkelijk. Veel vitamientjes voor weinig kosten en inspanning.

Erg lekker vind ik zelf een salade van ontsproten linzen:

Ingrediënten:

Lees verder Salade van linzenkiemen

10 verschillende groentevullingen voor eieren.

image Gevulde eitjes zijn een verrassend hapje vooraf. Niet alleen voor de paasbrunch of het traditionele paasmaal, maar voor alle feestelijke gelegenheden. Vooral voor kinderen zijn ze plezierig om maken. Laat de jongste kinderen helpen om de eitjes uit te lepelen, eiwit en dooier te prakken, de groenten te mengen of de eitjes te vullen. Oudere kinderen die met een mes overweg kunnen, mogen de groenten ook in reepjes en blokjes snijden.

Lees er alles over in het volgende artikel (met dank aan Flandria groenten) : klik op –> 10 groentevullingen voor paaseitjes.

Culinair Ontdekt: Waterkers

Culinair Ontdekt: Waterkers : Nick Trachet schrijft regelmatig steengoede bijdragen over speciale groenten op Brusselnieuws.be, dit in de reeks ‘Culinair Ontdekt’. De laatste keer dat het over groenten ging, was ondertussen al een tijdje geleden. (Rutabaga – Koolraap).

Zopas  heeft hij allerlei weetjes over waterkers verzameld samen met tips voor het gebruik in de keuken. Lees dan ook het pas verschenen artikel van Nick Trachet op brusselnieuws.be :

Witlof – waterkers salade met walnoten

 

Yvonne stuurde onlangs een leuk recept in over witlof. Het verhaal achter de indrukwekkende verzameling van Yvonne en haar eerste ervaringen met de moestuin kan je lezen in dit bericht : de receptenverzameling van Yvonne.

Witlof – waterkers salade met walnoten
Heb je wat minder mooi witlof dan kun je daar heel goed salade van maken als volgt:

Lees verder Witlof – waterkers salade met walnoten

15 tips om kinderen groenten te leren eten

 

Broccoli, spruitjes, prei, witloof, venkel… de meeste kinderen trekken hier hun neus voor op. Dat komt omdat deze groenten doorgaans wat bitter smaken, of zoals venkel een opvallende smaak hebben. Waarom kinderen zo fel reageren op deze groenten heeft een oorzaak: ze hebben meer smaakpapillen dan volwassenen. De smaakpapillen van kleine kinderen liggen ook verspreid over hun hele mond en keel, bij volwassenen liggen deze nog enkel op de tong. Daarom reageren kinderen ook zo anders op voedsel dan volwassenen.

In dit zopas verschenen artikel leest u 15 tips om kinderen groenten te leren waarderen. (Met dank aan Flandria groenten)

Klik hier om verder te lezen.

Een leuk recept voor een restje winterprei.

receptenverzameling 

Onlangs kreeg ik dit berichtje van Yvonne Somers
“Ik kijk dagelijks uit naar jullie berichtjes. Ben blij met de tips, ben zelf een echte beginner. Ga nu mijn tweede moestuinseizoen is. Hartelijk dank voor deze mooie site. Mocht ik u kunnen plezieren met een paar recepten voor seizoensgroenten of bijzondere zaken. Ik verzamel al zo’n 40 jaar van allerhande recepten., tips enzo. Ik zal graag mijn best doen om dan wat bijzonders of leuks te sturen.”

Yvonne heeft sinds vorig jaar een eigen moestuin en plukt daar nu nog de vruchten van. Spruitjes, prei, wortelen, witte en rode kooltjes heeft ze nu nog. Zo schrijft ze in haar verhaal achter de receptenverzameling.
Graag wil zij nu en dan een recept met ons delen uit haar verzameling, zo’n 20 m boekenplank vol met schriftjes, boeken, historische uitgaven wetenschappelijke publicaties, politiek gekleurde publicaties en noem maar op, allemaal over eten, eten koken, eten bewaren en van weinig iets beters maken.

Lees verder Een leuk recept voor een restje winterprei.

Consumptie en bereiding van groenten : 25 vragen en antwoorden.

Deze vragen en antwoorden zijn overgenomen uit de nieuwsbrief van Flandria, het Belgisch keurmerk voor groenten en fruit.

1. Oprispingen in de maag door paprika?

2. Erwten en bonen groen houden na koken?

3. Slaap je van kropsla beter?

4.Spruitjes beter bij vorst?

5. Waarom smaken wortelen en pastinaak zo zoet?

6. Waarom noemt men broccoli een gezondheidsbom?

7. Handen vuil en plakkerig bij schorseneren?

8. Waarom huil ik als uien pel?

9. Is tomaat eigenlijk geen groente?

10. Het verschil tussen losse en trostomaten?

11. Hoe het witloof minder bitter maken?

12. Groeit zuurkool uit de grond?

13. De bloemkool wordt geel bij het koken?

14. Is komkommer een goede gezichtsmasker?

15. Word je sterk van spinazie?

16. Selder voor de potentie?

17. Onaangename geur bij koken van koolsoorten?

18. Waarom heet witloof witloof?

19. Mogen tomaten niet in de koelkast?

20. Maken tomaten hardnekkige vlekken?

21. Een ui als koperpoets gebruiken?

22. En sterke geur bij asperges koken?

23. Is rabarber giftig?

24. Mag ik gekookte spinazie weer opwarmen?

25. Knoflook zonder slechte adem?

Groentekok Frank Fol : Lunchbox met groenten.

Begin september verschijnt zijn kookboek voor kinderen en tieners. Eind september zijn boek snoep-goed, smaakbommen en andere snacks
Zijn gezonde snack SmaakBom is vanaf dit najaar te koop op een grote schaal. En hij blijft koppig ijveren voor schoolmaaltijden met méér groenten en fruit. Aan wie kan je beter tips voor een lekkere én gezonde lunchbox vragen dan aan Frank Fol?

Zijn tips en recepten voor de lunchbox zijn nu te lezen bij Snacks met groenten en fruit

Creatief met paprika’s : receptenwedstrijd

Gelezen op www.colourfultaste.nl, de promotiewebsite van Hollandse paprika’s.

Van 6 augustus tot en met 11 oktober kun je  geweldige prijzen winnen. Negen weken lang geven we elke week 10 kookboeken, een dinerbon voor 2 én een digitale camera weg!

Wat je moet doen om kans te maken op één van deze mooie prijzen? Duik meteen de keuken in en wees creatief met Hollandse paprika’s. Bak ze, gril ze, flambeer ze, rooster ze of gebruik ze rauw en creëer je eigen, overheerlijke colourfultaste.nl-recept. Neem er eventueel een foto van en stuur jouw unieke paprikarecept naar ons op.

Alle info en deelnemingsformulier op www.colourfultaste.nl.

Aubergines : website voor de consument

Dit jaar zaaide ik een pakketje kleurrijke aubergines van Thompson Morgan. Doordat aubergine een heel trage kiemer is en pas begin april gezaaid werd, blijft het nog even wachten op de oogst van een bonte mix van aubergines. Ondertussen is er wel al kleurverschil te zien tussen de verschillende planten. Sommige hebben heel bleke stengels en bladeren, andere zijn veel donkerder.

Op de website Purplepride.nl, gemaakt door een telersvereniging van professionele auberginetelers, kan je zien welke grote variaties er bestaan bij aubergines. Nog veel meer kleurenpracht dan bij paprika’s, zo lijkt het wel.
Aubergine is voor veel mensen nog wat vreemd. De recepten met aubergine zijn niet zo gekend. Maar op de website purplepride.nl kan je grasduinen in tientallen lekkere gerechten met aubergine. Iets om uit te proberen deze zomer.

Snelle groenten bij het studeren

Vooral het eten van verse groenten schiet er in de bloktijd bij in omdat studenten bang zijn dat de bereiding te veel tijd vergt. Dat is dubbel jammer. Ten eerste zijn
verse groenten en fruit onze belangrijkste leveranciers van de vitaminen en mineralen die we voor de nodige concentratie goed kunnen gebruiken. En ten tweede is het een misverstand dat verse groenten veel werk vragen.
“Belangrijk is dat je er ook in de examentijd op let géén enkele maaltijd over te slaan”, adviseert de studentenarts. “Vaak weten studenten dat wel, maar vinden ze drie maaltijden te veel tijdverlies.”

Daarom dit handige lijstje van “snelle” groenten die “traag” verbrand worden door het lichaam:

Snelle groenten voor studenten

“Het advies is altijd: tussendoortjes eten en knabbelen, doe het gerust. Eén enkele keer een snoepreep of een stuk chocolade tijdens het studeren kan geen kwaad, maar kies liever voor een stuk fruit, een rauwe groente, een stuk brood of een potje yoghurt. Dan neem je waardevolle voedingsstoffen in die bovendien traag verbranden”.

In dit bericht vind je groenten en fruit als gezonde knabbels die je zo uit het vuistje kunt eten.

Knabbelen mag, maar niet van suikerpiek naar suikerpiek