Categorie archieven: Handel

Patenten op groenterassen?

Zullen patenten de diversiteit aan groenterassen straks nog meer beperken? Onderstaande video en een audioverslag was voor mij de aanleiding om in dit artikel kort de evolutie te schetsen van de zaadteelt van groenten, van regionale rassen tot hybriden en nu misschien groenten met een ‘Trade Mark’. In slechts 50 jaar tijd is de evolutie in de zaadteelt enorm geweest. Laat ook horen wat u vindt van deze nieuwe evolutie.

Video

 

Audio

Tekst

1. Strijd-om-gerimpelde-tomaat-en-gezondere-broccoli.html –2. Patent-op-broccoli.html – 3. wie-is-de-eigenaar-van-broccoli/

Regionale tuindersselecties

Tot de jaren zestig van vorige eeuw had iedere tuinbouwregio dikwijls zijn eigen groenteras. Zaadteelt gebeurde door de tuinders zelf, zodat zij hun eigen rassen konden selecteren volgens de typische eisen van de streek.  Ze hadden namen als “Mechelse krombek” of “Mechelse Vroege,” “Walcheren Winter”, “Langedijker Vroege”, “Vroege van Enkhuizen”, “Amsterdams Reuzenblad”, “Roem van Zwijndrecht”, enzovoort.

Landelijke rassen

Toen kwamen er de veredelingsfirma’s die geleidelijk aan de taak van de tuinders overnamen. Economische noodwendigheid dwong de tuinder immers tot verdere specialisatie en één van de eerste activiteiten die afgestoten werd, was de zaadteelt. Zo kwam het dat er groenterassen ontstonden die over het hele land geteeld werden.

Hybriderassen

Maar de grootste evolutie was de opkomst van de F1-hybriden. F1- hybriden van Tomaten en andere vruchtgroenten waren de eerste waarvan hybridezaden geteeld werden.  Dit omdat de hoge kostprijs van de zaden bij groenten met lage plantdichtheid en hoge opbrengst per plant het beste kon verantwoord worden. Daarna kwamen ook heel wat andere groenten aan bod, bij veel groenten is de evolutie naar hybriden nog vrij recent. Bloemkoolhybriden zijn er pas sinds begin jaren negentig. En hybriderassen bij prei deden nog maar bij het begin van deze eeuw hun intrede. Hoe dan ook, telkens van een groentesoort hybriderassen geïntroduceerd worden, blijkt dit een succes te zijn.

Voor- en nadelen van hybriderassen.

Over de voor- en nadelen van hybriden hebben we het wel eens gehad.
Je kan er over lezen in het artikel Oude groenterassen contra hybriderassen. Een grotere groeikracht, een betere bestendigheid tegen veel ziekten en plagen en een grotere uniformiteit  zijn de voornaamste pluspunten. Dat laatste, lijkt mij, voor de hobbytuinder en voor éénmalige te oogsten groenten soms een nadeel te zijn. 

Zo zullen tien hybride-bloemkolen allemaal binnen enkel dagen oogstbaar zijn, zo spaart de tuinder op arbeid. Maar dat kan de moestuinder op zo’n korte tijd niet verwerken.  Spruitjes zullen allemaal even groot zijn op de stam, wat het machinaal oogsten gemakkelijker maakt. Maar als moestuinder wil je liever regelmatig wat spruitjes oogsten, over een langere periode. Zelf zaden telen van hybriden is niet mogelijk. Omdat je dan een zogenaamde uitsplitsing krijgt van de ouderlijnen en er dus andere eigenschappen in de nakomelingen te vinden zijn. Soms valt dit mee, maar het kan even goed dat deze tweede generatie niet goed is.

Hybriderassen vallen onder kwekersrecht.

Hybriden waren dus eigenlijk al een soort ‘patent’ voor de zaadhuizen. Niemand mocht gedurende een flink aantal jaren dit ras zelf telen. Maar alle veredelingsfirma’s mochten wel de eigenschappen die in dat hybrideras aanwezig waren overnemen naar hun eigen teeltlijnen. En dat laatste is nu net het grote verschil tussen “kwekersrecht van groenterassen”  en het recent opgedoken fenomeen van “patent bij groenterassen”.

Om maar een voorbeeld te geven : knolvoetresistente kool. Dit werd, meen ik te weten, eerst op de markt gebracht door Syngenta. Maar, andere zaadhuizen mogen die eigenschap wel overnemen en inkruisen in hun eigen rassen en koolsoorten.

Waarom patenten te ver gaan.

Met de invoering van patenten zou dit betekenen dat je een patent neemt op een bepaalde eigenschap van een groente. En net daar gaat men te ver. beneforte broccoli patentEen voorbeeld van een recent verkregen patent, is dat van een broccolisoort waar extra veel glucorafanine in zit, een stofje dat goed zou zijn tegen kanker. De naam van de Broccoli is Beneforté TM

Inderdaad de Trade Mark (TM), dat is nieuw bij groenten!

En ook voor een gerimpelde tomaat met een laag watergehalte, een patent aangevraagd en verkregen.

Het komt steeds vaker voor dat nieuwe gewassen met speciale eigenschappen een patent krijgen. Maar veel wetenschappers, milieu-activisten en zelfs de zaadhuizen keren zich daar nu tegen!

Kruisen, geen GMO

Het gaat bij gepatenteerde groenten  niet om genetisch gemanipuleerde groenten, maar nieuwe rassen die door het kruisen en veredelen van andere rassen zijn ontstaan.  Het broccolipatent is in handen van het Britse Plant Bioscience Limited en het tomatenpatent is van het Israëlische ministerie van landbouw.

Zo’n patent heeft dan niet alleen betrekking op de kruisingsmethode, maar ook op de zaden en planten die daar het resultaat van zijn.

Tegenstand

broccoli-tomaat-patentZowel tegen de broccoli als de tomaat loopt een beroepsprocedure bij het Europees Patentbureau in München.

Hier kan je de aanklachten lezen voor de broccoli en voor de tomaat. Het zijn testcases voor alle groentepatenten. De klagers willen dat de patenten worden ingeperkt of helemaal ingetrokken. Voor het eind van dit jaar doet het Patentbureau uitspraak.

Bert Visser, directeur van het Centrum voor Genetische Bronnen in Wageningen, een instituut dat zaden van allerlei planten bewaart:

"Een patent op een groente is raar, want is er wel sprake van een uitvinding?

Het patentrecht dat nu gebruikt wordt, was eigenlijk voor de chemische industrie bedoeld en wordt nu opeens gebruikt in de biologie. Er zijn al duizenden patenten op groenten aangevraagd en er zijn er al veel verleend.

Hierdoor zullen de consument en de boer in de toekomst afhankelijk worden van enkele grote spelers die zich patenten kunnen veroorloven. Met zo’n groot wereldvoedselvraagstuk is het slecht dat we richting afhankelijkheid van multinationals gaan."

Veredelaars

Ook sommige veredelaars maken zich zorgen over de patenten. Zo ook het bedrijf Rijk Zwaan uit het Westland, dat bij de tien grootste groenteveredelingsbedrijven ter wereld zit. Ben Tax, directeur van Rijk Zwaan :

"Als er een patent is op een eigenschap in een tomaat, dan is die tomaat niet meer beschikbaar voor andere veredelaars.

Wij willen juist op zo’n tomaat voortborduren om er een nog mooiere tomaat van te maken. Een veredelaar wil dus graag een breed spectrum van eigenschappen tot zijn beschikking hebben, zodat hij voortdurend verbeterde tomaten kan ontwikkelen.

We hebben een maatschappelijke verantwoordelijkheid: de wereldbevolking voorzien van lekkere groenten. De natuur is voor iedereen bedoeld.

In de komende weken moet blijken of het Patentbureau in München ook vindt dat het zelf te ver is gegaan met het verlenen van patenten op groenten.

Misleidende reclame met groenten en fruit.

Persmededeling FreshFel

freshfelFreshfel Europe, Groenten en Fruit Handelsplatform voor Europa, presenteert een rapport met de titel ‘Where is the fruit?’. Hieruit blijkt dat het gezonde imago van groenten en fruit vaak wordt misbruikt door andere voedingsmiddelenproducenten. De verpakkingen geven consumenten het gevoel een gezonde keuze te hebben gemaakt, zonder dat dit wordt waargemaakt.

Lees verder Misleidende reclame met groenten en fruit.

Groenten bewaren : de drie meest gemaakte fouten.

Dit artikel gaat over de bewaring  van groenten en fruit in de winkels en in de handel, maar bevat zeker ook nuttige info voor de moestuinder en/of consument die zijn groenten zo lang mogelijk vers wil houden.  

Meest gemaakte fouten

Volgens het VCBT zijn dit de fouten die het meest worden gemaakt in het handelskanaal. Ik heb ze wat aangepast zodat wij, consument en/of hobbytuinder er ook iets kunnen van opsteken.

· Te lage temperatuur voor zuiderse groenten. Bij tomaten ontstaat zo lagetemperatuurbederf. Uit onderzoek van het VCBT blijkt dat courgettes bij minder dan 12 °C sneller zacht worden en een gebobbelde schil krijgen.
Ook tomaten, aubergines, paprika’s en komkommers en ook aardappelen en uiten worden best bij minimum 12°C tot maximaal 16°C  bewaard.

· Te lage luchtvochtigheid. Een hoge, relatieve luchtvochtigheid (85-95%) is aangewezen. Dit kunnen we ook bekomen door de groenten te voorzien van plastiekfolie en zeker te bewaren in de daartoe voorziene groente- en fruitbak van de koelkast.

· Het niet in acht nemen van de ethyleengevoeligheid van sommige groenten. Ethyleen is een rijpingsstof die wordt afgescheiden door rijpende groenten en fruit zoals  appels, peren, kiwi’s  en bananen. Maar ook door tomaten bijvoorbeeld. Probeer deze dus apart te houden van andere groenten.

Aangewezen temperatuurzones

· Moeten altijd gekoeld liggen in een koeltoog overdag in de winkel, in de koelruimte ‘s nachts (temperatuurzone van 0 tot 1 °C): asperges, witloof, broccoli, champignons, oesterzwammen.

· Moeten koel liggen, overdag liefst (niet noodzakelijk) in een koeltoog en ’s nachts in een koelruimte (max. 4 °C): alle slasoorten en bladgroenten, spruiten, prei, bloemkool, pitfruit en steenfruit.

· Moeten fris bewaard worden, dit betekent overdag in een niet gekoeld rek in de winkel, ’s nachts in een koelruimte en een temperatuurzone van 6 tot 7 °C: alle koolsoorten, wortelen en alle boonsoorten.

· Worden best bij gematigde temperaturen bewaard, zowel ’s nachts als overdag, in een temperatuurzone van 12 tot 16 °C: tomaten, paprika’s, komkommers, aubergines, courgettes, aardappelen en uien. Groenten van zuiderse oorsprong bewaar je best niet te koud, anders worden ze slap of verwelkt de steel, aubergines verliezen hun kroontje enz.

Afdekken tegen uitdroging

Als u groenten afdekt in de koeling verkleint u de kans op uitdroging. Gebruik de oorspronkelijke dekvellen of deksels. Bij niet-afdekking valt de koude rechtstreeks op de producten. Dit veroorzaakt uitdroging. Tegen uitdroging verdient het ook aanbeveling om de producten in de koelruimte met nevel te bevochtigen.

Ethyleengevoeligheid

Aubergines, broccoli, champignons, komkommer, tomaten, witloof, andijvie en koolsoorten zijn zeer ethyleengevoelig. Er zijn groenten die ethyleen afgeven zoals tomaten, rijpe appels, kiwi’s. Let erop dat groenten die ethyleengevoelig zijn nooit naast groentesoorten liggen die ethyleen afgeven (zoals tomaat).

In de koelruimte speelt de ethyleengevoeligheid minder. Door de lage temperatuur is er immers minder ethyleenproductie. Buiten de koelruimte, in de rayons, plaatst u nooit ethyleengevoelige naast ethyleenafgevende groenten, bv. nooit tomaten naast aubergines.

Rekken aanvullen vanuit koelruimte

Zet ’s morgens geen stapel dozen met producten klaar in de winkel. Vul groente- en fruitrekken altijd rechtstreeks vanuit de koelruimte aan.

Meest gemaakte fouten

Volgens het VCBT zijn dit de fouten die het meest worden gemaakt:

· Te lage temperatuur voor zuiderse groenten. Bij tomaten ontstaat zo lagetemperatuurbederf. Uit onderzoek van het VCBT blijkt dat courgettes bij minder dan 12 °C sneller zacht worden en een gebobbelde schil krijgen.

· Te lage luchtvochtigheid. Een hoge, relatieve luchtvochtigheid (85-95%) is aangewezen. De koelruimte moet hiertoe voldoende koelcapaciteit hebben (minimaal 40 watt per m³).

· Het niet in acht nemen van de ethyleengevoeligheid van sommige groenten.
(Bron Flandria, met toestemming)
Voor meer info: Vlaams Centrum voor de Bewaring van Tuinbouwproducten, W. de Croylaan, 42, B-3001 Heverlee, t. +32/(0)16 32 27 32, website: www.vcbt.be.

Groenteteler merkt niets van prijsstijging in de winkels!

Groenten in de winkels worden duurder. Bij de tuinder niet. Daar zijn ze even goedkoop als tien jaar geleden. Onderstaand persbericht deed mij naar de pen grijpen voor dit artikel. De toon werd een paar weken geleden al gezet door de berichten in de pers over de dramatische prijzen voor kropsla, die trouwens blijven aanhouden.

Groentetelers ont­vangen een steeds kleiner deel van de betalingen door consumenten voor hun product. De winkelprij­zen stegen sinds

Lees verder Groenteteler merkt niets van prijsstijging in de winkels!

Groenten duur of goedkoop deze kerst?

 

Elke vrijdagnamiddag brengt De Groenteman de nieuwste ontwikkelingen in de groente- en fruitprijzen op de website www.lava.be.

De bokkesprongen die de prijzen rond de kerstperiode soms maken komen  dit jaar nog meer uit de verf door de vriestemperaturen. Prei is ondertussen flink duurder geworden omdat het oogsten onmogelijk geworden is door de vervroren ondergrond. Veldsla en peterselie die ook door professionelen dikwijls in plastiek koepels geteeld worden zijn ook schaars geworden. Daarentegen zijn groenten uit beschutte teelten zijn vrij voordelig nu.
Groenten en fruit die voordelig zijn deze kerst: oesterzwammen, kropsla, vele koolsoorten, witloof en alle appel- en perensoorten.
Duur deze kerst: tomaten, prei, veldsla, shii-takes, peterselie en aardbeien.

De voordelige aanraders

Kropsla is opvallend

Lees verder Groenten duur of goedkoop deze kerst?

Rucola of notenbladsla raakt bekend bij de consument.

 

Flandria-rucola: een frisse, gezonde en lichte garnituur

· Smaakmaker in groene slaatjes, aardappel- en tomatensalades

· De decoratieve blaadjes ogen fris als versiering bij warme gerechten

· Zeer lekker in koude en warme pastaschotels

· Hoog vitamine C-gehalte: 15 mg per 100 gr

· Zeer lage calorische waarde: 11 kcal/100 gr

· Werkt vochtafdrijvend en maagversterkend

Rucola laat zich goed met andere slasoorten mengen; het gebruik in sla is trouwens typisch voor de Toscaanse regio. Raketsla past perfect bij salade, bieslook, schapenkaas en walnoten. Presenteer dit slaatje eens aan de verse groenteafdeling als inspiratie. Gekookt en gepureerd kan rucola ook worden toegevoegd aan soepen en sauzen als extra smaakmaker. Het is ook een volwaardig alternatief voor basilicum bij de bereiding van een pestovariant. Verras uw klanten met pesto van rucola op een toastje of laat hen proeven van een rucolaslaatje met olijfhapjes. Proeven overtuigt de consument om het ook aan te kopen en te gebruiken!

image Karakteristieke smaak en uitzicht

Rucola is de Italiaanse naam voor ‘raket’ en in het Middellandse Zeegebied wordt rucola sinds de middeleeuwen geteeld. Dankzij het succes van de mediterrane keuken hier bij ons kent deze zuiderse groente een groeiende populariteit. De smalle, donkergroene blaadjes met getande rand hebben een rijk aroma en een erg aparte smaak, met zowel een pikante toets die doet denken aan radijs als een heerlijke notensmaak. Vandaar ook de benaming notensla.

Rucola die onder het Flandria-label wordt geteeld, is de authentieke zuiderse rucola met de donkergroene kleur, ingesneden bladeren én scherpe smaak. Het is net deze typische smaak die het meest wordt gewaardeerd door de handel. “Er zijn ook soorten met een zachtere smaak, maar we doen op dat punt geen toegevingen. Voor ons is het belangrijk dat deze wilde vorm en smaak behouden blijven. Zo garanderen we de afnemers ‘echte rucola’. De consument van hier wil dezelfde rucola proeven die hij kent van op vakantie”, benadrukt Rik Decadt, directeur productie bij REO-veiling.

Zuiderse groente van bij ons

“We hebben onze producenten altijd gestimuleerd om de wilde soorten te telen. De meeste producenten zullen dus onder Flandria kunnen leveren. De beschermde teelt gebeurt onder glas of plastic en het seizoen loopt van maart tot eind november. Het areaal beslaat nu slechts enkele hectaren. Rucola blijft vooralsnog een klein product.”, zegt Rik Decadt.

“Voor ons was rucola vier jaar geleden een totaal nieuwe teelt. Sindsdien is de vraag blijven groeien en nu telen we al op 100 are. Op 3 maart leverden we de eerste keer de wilde rucola onder het Flandria-keurmerk op de REO-veiling. We telen dit product tussen half februari en eind september”, vertellen telers Christian en Gino Buffel uit Hooglede.

“We oogsten met de machine alleen de jonge blaadjes, drie tot vijf weken na het zaaien. Zolang we het hart van de plant niet beschadigen, oogsten we verschillende keren. Alleen stevige, gezonde blaadjes van zeer goede kwaliteit kunnen we onder Flandria aanleveren bij de veiling.”

De blaadjes mogen geen smet, geelverkleuring of andere afwijking vertonen. Ze zijn vrij van ziekten en insecten en zonder sporen van aarde, onkruid of enige beschadiging.

De sortering gebeurt volgens lengte en de veilingen hanteren drie categorieën. Er is ‘zeer kort’ met een richtwaarde tussen 8 en 17 cm, kort tussen 10 en 20 cm en lang met een richtwaarde tussen 17 en 25 cm. De lengte is inclusief de steel die maximum de helft van de totale lengte mag zijn. De eenvormigheid per verpakking en per sortering is van het grootste belang.

Christian Buffel: “We leveren normaal los, niet gewassen. Als de koper dit wenst, verpakken we ook de groente per kilo in kisten, gewassen. Rucola wordt ook aangeboden met 10 bussels van 100 g per kist of in doosjes van 100 g. Inhoud en verpakking zijn altijd van onberispelijke kwaliteit.”

Leer uw klant de echte rucola kennen

“Rucola sloeg enkele jaren geleden aan als nieuw product en kreeg daarom steun van de REO-veiling. Door de korte afstand tussen teler en consument vormt versheid een belangrijke troef. Versnijderen vormen belangrijke afnemers voor convenience. Ze voegen de blaadjes als smaakversterker toe aan hun verse, voorverpakte slamengsels. Voor restaurateurs is rucola ook een prachtig product. En de consument die thuis een speciaal gerecht wil klaarmaken, vindt in rucola een antwoord voor zijn wens om variatie op tafel te brengen”, zegt Rik Decadt.

Waarom kiest men voor Flandria-rucola? Zuiders geïnspireerde groenten die bij ons worden geteeld, hebben onder andere het voordeel dat hun kwaliteit beter en constanter is. Het is ook belangrijk dat u als winkelier klanten erop wijst dat Flandria-rucola bij ons wordt geteeld en dus supervers is. Flandria-rucola heeft wat stuggere blaadjes en is langer houdbaar dan zachte soorten. Adviseer de klant om rucola in de koelkast te bewaren, best in een afgesloten bakje of plastic zakje.

Biobest overgenomen door Bois Sauvage, Floridienne en Domaine d’Argenteuil.

Zo nu en dan verschijnt er in de pers wel iets, waarvan alleen insiders inzien dat er iets mis gelopen is met de vertaling. Zo is er vandaag volgens de krant De Standaard ook al een biologische strijd met hommels bezig! Dit is dus een blooper in verband met de vertaling van de term “la lutte biologique”. Natuurlijk bedoelt men de term “biologische bestrijding”. En dit gebeurt natuurlijk niet met hommels, maar met nuttige insecten.

Biobest werd dus overgenomen, maar gelukkig blijft het bedrijf voor biologische bestrijding van schadelijke insecten en bestuiving van gewassen door hommels in Belgische handen. Het betreft een consortium van bedrijven rond de opmerkelijke Waalse zakenman Jean-Marie Delwart.

Het verhaal van de bedrijven die zich richten op de bestuiving door hommels en biologische bestrijding begon in de jaren tachtig van de vorige eeuw met de introductie van hommels bij de bestuiving en het algemene gebruik bij tuinders van eerste insect dat voor de biologische bestrijding van witte vlieg gebruikt werd : de sluipwep “Encarsia Formosa“. De biologische bestuiving van planten en bestrijding van ziektes via insecten en mijten in de glastuinbouw is ondertussen vrij algemeen geworden. Die natuurlijke methodes zorgen zowel voor een betere kwaliteit als voor een hoger rendement van de planten. De bestuiving met hommels was een ware revolutie, want de tuinder kon zo heel wat arbeid uitsparen. Zo werd het handmatig trillen om het stuifmeel los te maken bij tomaten overbodig. Biobest is wereldleider (marktaandeel 40%) in de biologische bestuiving van planten met hommels in de glastuinbouw en de tweede grootste speler, na de Nederlandse firma Koppert, voor wat betreft de biologische bestrijding. (In België is er ook nog het bedrijf Hombio.)

Door de overname krijgt biobest  tijd, geld en ruimte voor innovatie en verdere groei. Vlaanderen staat sterk in kleine biotechbedrijven via het Vlaams Instituut voor Biotechnologie in Gent (VIB). Dat soort bedrijven vormt het industriële weefsel van de toekomst in het land. Daar hoort Biobest zeker bij.

BRUSSEL – Een consortium bestaande uit Compagnie du Bois Sauvage (40%), Floridienne (via Florinvest, 20%) en Domaine d’Argenteuil (40%) neemt het bedrijf Biobest in Westerlo over. Hierover werd een voorakkoord gesloten.

Dat meldt Bois Sauvage in een persbericht.
Biobest is actief op het gebied van de biologische strijd(!) en bestuiving door hommels. Het bedrijf kweekt nuttige insecten die kunnen ingezet worden voor de bestrijding van schadelijk ongedierte in sommige teelten en produceert ook biopesticiden. De jaaromzet van Biobest bedraagt ongeveer 20 miljoen euro. Biobest bezit, naast de hoofdfabriek in Westerlo, nog drie andere fabrieken die gelegen zijn in Turkije, Marokko en Canada.
De Raad voor de Mededinging moet zich nog over de overname uitspreken. Financiele details van de transactie zijn niet bekendgemaakt. TNL
Bron De Standaard : Bois Sauvage en Floridienne kopen samen Biobest

Biobest beschikt over productiecentra in Westerlo en over kwekerijen in Turkije, Marokko en Canada. Het bedrijf werd in 1987 gesticht door veearts Roland De Jongh. Biobest kon de sterke groei niet op eigen benen blijven financieren. In 1999 nam het investeringsfonds Creafund uit Roeselare een belang van 45 procent in Biobest via een kapitaalinbreng van 2,5 miljoen euro.
In dat jaar draaide Biobest een omzet van 9 miljoen euro. Intussen is Biobest een wereldspeler, aanwezig in meer dan 50 landen met een breed gamma aan producten voor de glastuinbouw. Er werken 318 mensen, van wie 137 in de zetel in Westerlo. Biobest is de jongste zeven jaar, of sinds de instap van Creafund, rendabel, zegt Marc Mertens. Het bedrijf haalde in 2005 een bedrijfskasstroom van 2,5 miljoen euro of een rendement van 13 procent op de omzet van 19,3 miljoen euro. ING Corporate Finance begeleidde de deal. Bron De Tijd

Diepvriesgroenten : Pinguin herstructureert

Lees ook de updates onderaan dit artikel. (20/08 : overname Christian Salvesen)

WESTROZEBEKE – Diepvriesgroentegigant Pinguin verhoogt zijn kapitaal met 12,5 miljoen euro. Dat geld moet het bedrijf uit de rode cijfers halen en investeringen mogelijk maken. De komende twee jaar pompt het bedrijf 14 à 15 miljoen euro in een nieuwe, geautomatiseerde verpakkingslijn in de fabriek in Westrozebeke. ,,De verpakkingsunit in Langemark wordt opgedoekt, maar ontslagen hopen we te vermijden’, stelt CEO Herwig Dejonghe.
Pinguin, met vestigingen in Westrozebeke, Langemark, Ieper, het Franse Ychoux en het Britse King’s Lynn, zag zijn omzet vorig boekjaar lichtjes stijgen tot 149,1 miljoen euro. Het diepvriesbedrijf heeft enkele moeilijke jaren achter de rug, maar kon het nettoverlies terugbrengen van 7,1 tot 2,9 miljoen euro in 2005-2006.

Over winst of verlies volgend boekjaar laten gedelegeerd bestuurder Herwig Dejonghe en financieel directeur Steven D’haene zich niet uit. ,,Slechte weersomstandigheden en tegenvallende oogstrendementen veroorzaakten een algemene schaarste van groenten, waardoor de negatieve prijsspiraal doorbroken wordt. ( zie ook de andere artikels over diepvriesgroenten)Vanaf volgend jaar zal de boer betere prijzen krijgen voor zijn groenten. Dat verhoogt de kostprijs van de grondstoffen van Pinguin, maar per saldo rekenen we er op de brutomarge op peil te kunnen houden door een stijging van de verkoopprijzen.’

Positief is alvast dat Pinguin de herstructurering van zijn afdeling in het Verenigd Koninkrijk kon afronden. Het bedrijf in King’s Lynn werd in 2002 overgenomen en meteen werd Pinguin massaal aangevallen door de Britse concurrenten, die de Belg tot persona non grata verklaarden.

,,Ze verlaagden hun prijzen en zetten de boeren onder druk om niet aan ons te leveren, waardoor we zwaar in de problemen geraakten. Nu is de herstructurering, waarbij we het personeelsbestand in Engeland van 195 naar 85 terugbrachten, quasi achter de rug”, maakt Dejonghe zich sterk.

Kosten besparen

De volgende twee jaar wil Pinguin 14 à 15 miljoen euro pompen in de centralisering en automatisering van de verpakking. ,,Die gebeurt nu op twee plaatsen, in Westrozebeke en in Langemark, en dat is te duur. De verpakkingslijn in Langemark wordt opgedoekt en er komt een compleet geautomatiseerde lijn in een nieuw gebouw in Westrozebeke.”

Over de sociale gevolgen van de ingreep blijft Dejonghe voorzichtig. ,,Maar die zullen er zeker zijn voor zo’n 40 tot 50 werknemers. Zij zullen moeten verhuizen naar Westrozebeke en door de regelmatiger aanvoer van producten zullen wij minder (Franse) interimarbeiders nodig hebben om pieken op te vangen.”

,,Automatisering veronderstelt ook een hogere scholingsgraad van de werknemers, waardoor een aantal mensen misschien niet meer in het plaatje zullen passen. Maar de eindbalans inzake tewerkstelling van vast personeel zal wellicht ongewijzigd blijven”, besluit Dejonghe.

Intussen zet Pinguin zijn zoektocht naar nieuwe producten verder. Eén van de belangrijkste innovaties van de jongste jaren is de verpakking van groenten in stoomzakjes voor de microgolfoven. (bron : Nieuwsblad)

Update 09/03/2007
Pinguin boekt 4,7 miljoen halfjaarwinst door herstructureringen

BRUSSEL – Pinguin, gespecialiseerd in diepvriesgroenten, boekte in het eerste halfjaar van het gebroken boekjaar 2006/07 een nettowinst van 4,7 miljoen euro tegenover een verlies van 0,3 miljoen een jaar eerder.

Het eerste halfjaar loopt van juli tot december, door seizoensomstandigheden steeds de beste periode voor het bedrijf. De herstructureringen wierpen duidelijk vruchten af maar ook de marktomstandigheden verbeterden aanzienlijk.

De omzet daalde 2,3 procent tot 74,4 miljoen euro doordat het bedrijf een aantal weinig-rendabele contracten stopzette.

De bedrijfskasstroom steeg met 58 procent tot 9,3 miljoen en de bedrijfswinst met 116 procent tot 6,1 miljoen euro. De slechte weersomstandigheden en tegenvallende oogsten in Noord-Europa veroorzaakten een schaarste van groenten. Dat zorgt voor hogere marktprijzen, wat Pinguin ten goede komt. Bovendien breidde het bedrijf zijn productie uit in Belgie en Frankrijk.

In het Verenigd Koninkrijk, het zorgenkind van de voorbije jaren, maakte Pinguin opnieuw winst dankzij de doorgevoerde herstructureringen. De personeelskosten voor de hele groep lagen 3,2 miljoen euro lager dan een jaar terug.

Voor het volledige boekjaar rekent Pinguin op een positief nettocijfer en minstens 10 miljoen euro bedrijfskasstroom, tegenover 7 miljoen euro in 2005/06. (Bron : De Standaard)

20/08 Pinguin neemt diepvriesgroenten Christian Salvesen over
Het West-Vlaamse Pinguin neemt in het Verenigd Koninkrijk de diepvriesgroente-activiteit over van Christian Salvesen PLC, een afdeling van Christian Salvesen Foods. Voor fabriek, machines, personeel en contracten telt Pinguin 4,65 miljoen pond (6,85 miljoen euro) neer.
Herwig Dejonghe, gedelegeerd bestuurder bij Pinguin – Foto Lieven Van Assche
(tijd) – Daarnaast betaalt Pinguin nog eens 12,54 miljoen pond (18,47 miljoen euro) voor de voorraden, een bedrag dat nog kan varieren. Het bedrijf hoopt de transactie midden september af te ronden, na goedkeuring door de TUPE, de Britse instantie die toeziet op behoud van tewerkstelling en arbeidsvoorwaarden bij overnames. Dat meldt Pinguin in een persbericht.
De overgenomen activiteit omvat de activiteiten groenteverwerking, verpakking en opslag in vestigingen in het graafschap Lincolnshire, meer bepaald in Bourne, North Thoresby en Easton. In het op 31 maart besloten boekjaar 2006-2007 realiseerden deze activiteiten een omzet van 44,6 miljoen pond (65,7 miljoen euro) en een operationele winst van 0,7 miljoen pond (1 miljoen euro).
Christian Salvesen blijft eigenaar van grond en gebouwen, die voor 6 jaar rentevrij aan Pinguin worden geleased. Pinguin heeft wel een optie verworven om de site van Bourne binnen de twee jaar over te nemen voor 4 miljoen pond.
Christian Salvesen behoudt zijn vestigingen in Grimsby, Hull en Lowestoft, die contractverwerking- en opslagdiensten bieden.
Koen Lambrecht koen.lambrecht@tijd.be

Diepvriesgroenten : voor de tweede maal opslag?

Het is nog altijdk komkommertijd, dus de media blijven er over berichten. De bakken regen van afgelopen nacht zullen natuurlijk geen goed gedaan hebben.

Diepvriesgroenten slaan op (25 augustus 2006)

Door het slechte weer gaan de diepvries- en blikgroenten opslaan. Het Ardooise Ardo, één van Europa’s grootste bedrijven in de sector, kondigde dat gisteren aan. Door eerst het koude voorjaar, dan de julidroogte, en tot slot de te zware regenval van augustus zijn er problemen met de oogst van groenten als spinazie, erwten, prinsessen, bloemkolen, wortelen en uien.

Hoe groot de prijsstijging is, vertelde Ardo nog niet. Source: Het Nieuwsblad – Diepvriesgroenten slaan op

Waarom de titel? Omdat er in mei ook al zo’n bericht in de krant stond….
Alleen de producenten, die zullen moeten afwachten wat ze krijgen als contractprijs (volgend seizoen).
Dit jaar alvast geen opslag voor hen!!!!!

Producenten diepvriesgroenten verhogen prijs

3 mei 2006 BRUSSEL – Producenten van diepvriesgroenten gaan hun prijzen met 5 tot 10 procent optrekken bij de jaarlijkse prijsonderhandelingen met warenhuizen, cateringbedrijven en verwerkers van diepvriesgroenten. Als reden voor de prijsverhoging noemt Jan Haspeslagh, gedelegeerd bestuurder van Ardo, een van de grootste diepvriesbedrijven in Europa, de gestegen energie- en vervoerskosten in de sector.

Dat zegt Haspeslagh woensdag in De Tijd en Het Laatste Nieuws. De sector van de diepvriesgroenten, die vooral in West-Vlaanderen is geconcentreerd, heeft opnieuw met schaarste af te rekenen. In 2005 leidden de hitte en de watersnood tot hoge prijzen en minder groenten. Dit jaar is de strenge winter de oorzaak.
De boeren zullen pas vanaf volgend jaar profiteren van de prijsverhoging. ,Bij de onderhandelingen met de boeren eind dit jaar zullen we toch hogere prijzen moeten toestaan”, zegt Haspeslagh.
Bron: Het Nieuwsblad – Producenten diepvriesgroenten verhogen prijs

Ook in Italië hebben ze last van prijsstijgingen en dan nog wel voor hun geliefde pesto.

Turbulente zomer maakt pesto onbetaalbaar

De Italiaanse fijnproevers zijn in alle staten. De zomerstormen hebben de oogst van basilicum in het honderd doen lopen. Hierdoor dreigt er een tekort aan pesto, de beroemde saus op basis van basilicum, olijfolie, pijnboompittten, knoflook en parmezaan. In Ligurië, waar de beste basilicum wordt geteeld, vernielden hagelbuien liefst 80 procent van de oogst. Wat door de stormen niet werd vernield,, werd later uitgedroogd tijdens de lange hittegolf die ook Italië trof . De prijs van basilicum is al verdubbeld en de kenners vrezen dat hun geliefde groene delicatesse onbetaalbaar gaat worden.
Bron :Het Nieuwsblad – Turbulente zomer maakt pesto onbetaalbaar.

Diepvriesgroenten : productie, aanbod en voorraad blijft verder dalen.

Het zit de producenten en verwerkers van diepvriesgroenten niet mee. Voor de vierde maal op rij raakt de voorraadplanning in de war.

Zowel de Belgische (Vegebe) als Nederlandse (Vigef) organisatie voor groenteverwerkende bedrijven berichtten hierover. Zie VeGeBe: “Hitte zet aanbod groenten sterk onder druk”
en Groenteverwerkers (Vigef) luiden noodklok

Het aanbod diepvriesgroenten en groenten in conserven kan zwaar onder druk komen te staan door de droogte en hitte. Dat heeft het Verbond van Groenteverwerkende Bedrijven en industriegroenten (VeGeBe) woensdag aan Belga gemeld.
-Erwten : -20 procent
-Bloemkolen -20 procent
-Spinazie -20 procent, maar dit kan eventueel nog goed gemaakt worden door extra najaarspinazie te zaaien.
-Wortelen, prei, spruiten zijn nog aan de groei, maar ook daar worden verliezen verwacht

Niet alleen de Belgische groenten hebben te lijden onder het warme en droge weer, ook andere landen in Europa stevenen af op een tekort. Het is een echt Europees probleem. Zelfs in Polen en Hongarije ligt het aantal groenten veel lager dan normaal. Zowel in Nederland, Frankrijk als Groot-Brittannië is er voor erwten een tekort van 20 procent
“De situatie doet terugdenken aan het catastrofale jaar 1976 toen er sprake was van een vergelijkbaar gebrek aan regen”, aldus de Nederlandse Groenten- en Fruitverwerkende Industrie (Vigef).
Ook de groenten die pas later worden geoogst zien sterk af van de hitte en droogte.

Waterkers is derde groente erkend als streekproduct

Aan de lijst van 38 streekproducten van VLAM zijn donderdag nog eens zes producten toegevoegd.

Een opgemerkte nieuwkomer onder de streekproducten is de waterkers. Het is een erkenning als traditioneel streekproduct, toegekend door Vlam. Hoewel de teelt bij ons nauwelijks voorkomt, zijn een aantal gebieden in Vlaanderen er erg geschikt voor. Dat is bijvoorbeeld het geval voor de bronnenrijke IJsevallei in Vlaams-Brabant. Daar vinden we dan ook  de producent Bouillart (Vlaams-Brabant).
Waterkers is een pittige groente met lange stelen die meestal in bosjes verkocht wordt ( franse benaming= cresson). De groente is een ideale smaakmaker voor tal van sauzen, soepen maar ook overheerlijk in puree. Waterkers is zeer rijk aan vitamine C maar ook A en D en tal van sporenelementen maken haar tot een zeer gezonde groente.

Waterkers is de derde groente erkend als streekproduct, voordien waren er al de hopscheuten en het grondwitloof. Meer info over streekproducten op http://www.streekproduct.be/

 

Univeg wordt wereldspeler op de markt van groenten en fruit

Het groenten- en fruitconcern De Weide Blik wordt dankzij een fusie met het Italiaanse Bocchi een absolute wereldspeler in de markt van groenten en fruit. De Weide Blik is ook wel bekend als Univeg.

Het publiek mag dan al weinig vertrouwd zijn met de naam De Weide Blik (DWB), in de wereld van super- en hypermarkten kennen ze de groep des te beter. Bijzonder talrijk zijn de consumenten die producten van De Weide Blik nuttigen. De groep voert geen eigen merkenbeleid maar zet alles op zijn klanten: de winkels. Op het juiste tijdstip de juiste hoeveelheid leveren met daaraan gekoppeld een concept van ,,one stop shopping”: de groep biedt een breed scala aan groenten en fruit aan.

Hoe een champignonteler uit Belsele groentehandelaar werd en uitgroeide tot een multinational kunt u hier lezen. (aug 2008)

Over deze fusie kunt u vandaag drie artikels lezen in De Standaard (2006)
De Weide Blik via fusie wereldspeler in groenten en fruit
Belgisch concern hertekent Europese fruit- en groentemarkt
Kloof met Amerikaanse multinationals scheelt een banaan

Update  30/08/2008 : bekijk het eerste tv-interview met Hein Deprez van Univeg.
De topman praat voor het eerst openlijk over zijn onderneming. Klik hier.

Update 29/08/2008 uit Agrarisch dagblad

Univeg en Rewe breiden contractteelt uit

29 aug 2008 11:20

De Belgische agf-leverancier Univeg breidt de strategische samenwerking met de Duitse winkelketen Rewe uit.

Na proeven met contractteelt in Italië en Spanje voor producten als aardbeien, paprika en druiven is overeengekomen de contractteelt verder uit te breiden. Rewe ziet grote voordelen aan deze verticale ketensamenwerking omdat het product kwalitatief van betere kwaliteit is. Ook kan de keten zo grip krijgen op een duurzame teelt en zich daarmee afficheren.

Na de bekendmaking van de samenwerking, stellen andere bronnen dat Rewe hiermee meer leveringszekerheid krijgt. Algemeen wordt aangenomen dat in de toekomst door een stijgende internationale vraag Europese afnemers moeilijker aan product zullen komen. Dat stelde topman Hein Deprez van Univeg recent op een internationale groente en fruitcongres.

Update 14/05/2008 uit www.vilt.be
De Belgische groente- en fruitgroep Univeg neemt de Duitse logistieke tak van de bananenmultinational Chiquita over. Daardoor groeit Univeg bijna met de helft. Met een omzet van drie miljard euro wordt het bedrijf uit Sint-Katelijne-Waver de op een na grootste in zijn sector.

Univeg neemt de Duitse distributieactiviteiten van Chiquita Brands International over, bekend als Atlanta, goed een omzet van 950 miljoen euro. Daardoor verwerft de Vlaamse groente- en fruitgroep 400 rijpkamers die een capaciteit hebben van 400.000 kartons bananen per week. Duitsland was voor Univeg al de grootste markt zonder dat het er eigen systemen had. Het verwerft nu een topspeler met sterke systemen en knowhow die de jongste jaren onder Chiquita onvoldoende aandacht kreeg. Univeg kan nu de distributiecentra van Atlanta gebruiken om de eigen groente- en fruitstroom op te zetten.

Met de overname doet sterke man Hein Deprez opnieuw een spraakmakende zet. Met de aankoop van het Italiaanse Bocchi halfweg 2006 nam hij een ticket op aansluiting bij de grootste concerns ter wereld zoals Dole, Del Monte, Chiquita en Fyffes. Anno 2008 overvleugelt Deprez ze in omzet bijna allemaal. Enkel Dole is nog groter, maar die groep is financieel zeer kwetsbaar omdat ze een zware schuldenlast torst.

Chiquita, het nummer twee, valt in omzet terug naar 2,4 miljard euro. Chiquita gaat nog tien jaar zijn bananen rijpen via zijn voormalige dochter Atlanta. Nu Chiquita zich meer en meer in de markt zet als merk- en marketingspecialist, is het mogelijk dat de neutrale speler Univeg op termijn de samenwerking nog kan uitbreiden.

De transformatie die Univeg de jongste jaren doorvoerde, is indrukwekkend. Begin 2004 haalde de groep nog maar 450 miljoen euro omzet. In 2006 sloot Deprez een partnerschap met CVC Capital, een van de grootste private- equityspelers in de wereld. Dat werkte als een turbo voor de groep zonder dat Deprez de controle verloor. “We investeren continu in de toegevoegde waarde voor de klanten”, zegt Hein Deprez in een persbericht.(KS)

Bron: De Tijd

(Lees nog meer recente updates verderop)

Update 19/07/2007 uit www.vilt.be :

Hein Deprez: “Ik stap nooit uit Univeg”

(Lees nog meer recente updates verderop)

Ondertussen is Univeg een volledig geïntegreerd bedrijf, goed voor een omzet van 1,9 miljard euro en bijna 7.000 werknemers. De groep produceert niet alleen fruit en groenten, ze verwerkt ze ook en neemt alle transport tot bij de klant voor haar rekening. “Van grond tot mond, zeggen ze soms”, stipt Deprez aan. “Maar wij zien dat omgekeerd: van mond tot grond. Wij denken liever vanuit de klant en de markt. Wat is de vraag? Vervolgens passen wij ons volledig aan, de logistiek en de organisatie. Dat zorgt voor flexibiliteit en een optimale kostenstructuur”.

“Er zijn een heleboel dingen die ons tot die verticale integratie hebben gebracht. Voedselveiligheid bijvoorbeeld. Zicht en controle hebben over de hele keten, bepaalde stappen op elkaar afstemmen. Als wij mango’s produceren in Zuid-Amerika en die daar verpakken, weten wij al precies bij welke klant die terechtkomen. Daarmee onderscheiden we ons van de rest. Velen kiezen pas op basis van de prijszetting waar ze gaan verkopen. Maar dan moeten ze heel hun logistiek omgooien. Zo creëer je extra kosten, inefficiëntie, je verliest versheid en levert in op houdbaarheid”, aldus Deprez. “Klanten zekerheid en service geven en de kosten daarbij onder controle houden, dat is de sterkte van onze organisatie”.

2005 en 2006 werden mijlpaaljaren voor Univeg. Na een fusie met de Nederlandse sectorgenoot Bakker Barendrecht in 2005, waardoor de omzet van de groep verdubbelde van 450 miljoen tot 900 miljoen euro, volgde amper een jaar later nog een monsterdeal: Univeg smolt samen met het Italiaanse familiebedrijf Bocchi. Het leverde nog maar eens een omzetverdubbeling op en het bracht de aansluiting met de wereldtop.

“Het bedrijf kreeg in een klap een heel andere dimensie”, zegt Deprez. “En na ondernemers als Dumolin en Van de Vyvere kwam nu ook nog eens de familie Bocchi, ook rasechte ondernemers, in het kapitaal”. Zoveel mensen, zoveel visies, en daarom zocht Deprez in de private-equitygroep CVC Capital een nieuwe partner. Die kwam in de plaats van de oude minderheidsaandeelhouders. Deprez: “Het was tijd om een nieuwe fase in de ontwikkeling van het bedrijf in te gaan. Ik kende Geert Duyck en Steven Buyse van CVC al lang, nog van in de tijd toen ze bij de BBL zaten. Dat zat dus goed, we hadden dezelfde visie over waar het bedrijf naartoe moest”.

CVC bracht volgens Deprez ook de professionalisering die Univeg nodig had. “Want hoe bestuur je een bedrijf van 7.000 mensen met honderd verschillend entiteiten? Hoe bestuur je dat goed zonder een waterhoofd te creëren dat onbetaalbaar is, en zonder in te boeten aan flexibiliteit en dynamiek? Hoe maak je goede deals? Wij hadden een gedegen kennis van onze business – groenten, fruit, planten, bloemen en logistiek – maar op dat vlak moesten we nog veel leren. CVC had de contacten en kennis om daarbij te helpen”.

“Private equity komt vaak negatief in beeld”, wijdt Deprez even uit. “Soms misschien terecht als je ziet welke schuldgraad ze laden op een overgenomen bedrijf. Dat gebeurt, maar niet bij ons. Wij hebben geen zware schulden, we zijn nu niet meer ‘geleveraged’ dan twee jaar geleden, integendeel. Ik heb zelf nog nooit één aandeel van Univeg verkocht. Meer nog, ik tracht er bij te kopen. Wij gebruiken private equity niet om te cashen, maar om verder te groeien”.

Dat CVC de investering in Univeg slechts op middellange termijn ziet, hoeft volgens Deprez geen hypotheek te leggen op de toekomst van het bedrijf, door bijvoorbeeld een te snel winstbejag. “CVC vormt nu gewoon een goede brug”, zegt Deprez. “Wij houden er rekening mee dat ze er niet zitten voor de lange termijn”. Sinds Deprez meerderheidsaandeelhouder is van het genoteerde Pinguin, wordt volop gespeculeerd dat CVC zal uitstappen middels een beursgang van Univeg via Pinguin. Een optie die de topman niet zomaar van tafel veegt. “Ik neem daarin geen standpunt in. Vandaag weet ik niet wat de toekomst brengt. Eén ding weet ik wel: zelf zal ik nooit uitstappen. Ik wil bouwen aan dit bedrijf”.

Er ligt een operationeel toekomstproject voor dat volgens Deprez alvast meerdere pistes voor groei omvat. “Vandaag halen we driekwart van onze omzet in drie landen: België, Nederland en Duitsland. Onze activiteiten in de andere landen zijn er tot nu toe vooral op gericht om te exporteren naar die drie thuismarkten. We werken eraan dat te veranderen. In Zuid-Europa en Zuid-Amerika bouwen we aan een plaatselijke afzetmarkt. Dat gaat erg snel, de groeipercentages zijn enorm. Over vijf of tien jaar zal de lokale verkoop daar een belangrijk deel van onze omzet uitmaken”.

“We schuiven ook op naar het oosten”, zegt Deprez. “We hebben al stappen gedaan in Bulgarije, Polen, Rusland en Tsjechië. In het Oostblok zijn we alles aan het ontwikkelen op eigen kracht. Maar niets sluit uit dat we ook verdere overnames zullen doen, in China of India bijvoorbeeld. Maar dat is voor de middellange termijn. We gaan ons nu niet haasten om bedrijven te kopen, gewoon om te kopen”. In zijn geografische expansie volgt Univeg grotendeels zijn belangrijkste klanten. Deprez steekt ook niet onder stoelen of banken dat hij veel van zijn groei kan realiseren dankzij de concentratiebeweging in de distributie.

Als een klant als het Franse supermarktconcern Carrefour zich versterkt in Brazilië, Rusland of China, profiteert Univeg daarvan. “Wij groeien mee met de klant. We proberen ook met hen mee te denken. Gaan we met z’n allen over tien jaar nog kroppen sla of bussels prei kopen? Waarschijnlijk wel, maar veel minder. Als een klein gezin vandaag vier soorten sla wil eten, kunnen zij wel vier kroppen kopen, maar wat dan? Dat kost geld en aan het eind van de dag zal drie vierde in de vuilbak verdwijnen. Dan is een zak voorgesneden slamix veel beter en paradoxaal genoeg goedkoper”, zegt Deprez.

“Behalve dat aspect van convenience, gemak, zien we ook in onze thuismarkten een verschuiving naar exotische en bioproducten. Er zijn nu veel meer soorten fruit en groenten beschikbaar dan vroeger. Dat betekent kleinere volumes per product en meer specialisaties. Als je daar goed mee omgaat, win je marktaandeel”, aldus de Univeg-topman. “Vergeet niet, wij zitten in een harde, moeilijke sector. Omzet zegt hier niets. Vandaag kunnen wij onze tomaten tegen 1 euro verkopen en over drie weken verkopen wij diezelfde tomaten tegen 10 eurocent. Die prijsschommelingen maken dat alles draait om volumes en marktaandeel. Hoe kan je je dan wapenen? Door je ogen en oren goed open te houden en goed geïnformeerd te zijn.Zo zijn we zeker dat het juiste product op het juiste moment op de juiste plaats belandt”.(KS)

Update 11/04/2006 Interview met Hein Deprez
Champignonboer verorbert groente- en fruitmarkt
“Heeft de primaire productie nog wel toekomst in Vlaanderen?” Dat is de laatste vraag van het interview met de 44-jarige Hein Deprez. Klinkt de naam u onbekend in de oren? Dat is geen grove beroepsfout, want de CEO van De Weide Blik schuwt nu eenmaal de mediabelangstelling. Wie in iets meer dan twintig jaar tijd uitgroeit van champignonkweker tot baas van een multinational die zich kan meten met de Chiquita’s van deze wereld, heeft blijkbaar andere prioriteiten dan persbabbels. En wat het antwoord betreft op de vraag of de Vlaamse boer blijft ploegen: “Alleen met een klantgerichte aanpak creëer je gezonde bedrijven. ‘Van grond tot mond’ is een populaire leuze in de agrarische sector. Wel, wij draaien die redenering om”……….
Lees verder op VILT

Update 08/01/07 De familie Deprez versterkt haar greep op het West-Vlaamse diepvriesbedrijf Pinguin.
Veerle Deprez (Nova Natie) en Hein Deprez (Univeg) zijn na een kapitaalverhoging de nieuwe dominante aandeelhouders van het diepvriesgroentebedrijf Pinguin geworden, terwijl het belang van de familie Dejonghe verder verwatert. De operatie van € 12,5 miljoen werd voor € 10 miljoen onderschreven door de Nederlandse Stichting Administratiekantoor (STAK) Pinguin. Hein en Veerle Deprez vergrendelen hun aandelen in het STAK Pinguin samen met de familie Desimpel in de controleholding 2 D. Die bezit nu 72,8 % van het Nederlandse administratiekantoor, dat nu 51% van Pinguin in handen heeft. Volgens Herwig Dejonghe, algemeen directeur van Pinguin, verandert het gewijzigde aandeelhouderschap niets aan de operationele leiding van de groep. Die berust bij hemzelf, zijn neef Koen en financieel directeur Steven D’Haene, die in april 2006 Jan Dejonghe opvolgde. (bron : De tijd)

Update 06/03/2007 De Weide Blik staat dicht bij overname Ready Pac
Het Belgische groente- en fruitconcern Univeg, ook bekend als De Weide Blik, heeft een intentieverklaring getekend om in het kapitaal van zijn Californische sectorgenoot Ready Pac te stappen . Mogelijk komt het eind deze week tot een definitief akkoord. Ready Pac tekent voor een omzet van 535 miljoen euro. Univeg is goed voor circa 2 miljard euro omzet.
Details over de operatie wil men bij Univeg, een wereldspeler in groenten en fruit, niet kwijt zolang er geen definitieve overeenkomst is bereikt. Maar de groep geeft wel aan dat de transactie “een grootschalige investering in het kapitaal van Ready Pac” zou inhouden. Momenteel zit Hein Deprez, oprichter en sterke man bij Univeg, in de Verenigde Staten om voort te onderhandelen. Mogelijk komt het eind deze week tot een akkoord.
In de Amerikaanse pers werd Univeg eerder al in verband gebracht met Ready Pac. Maar bij de laatste toenadering zouden de problemen van de Amerikaanse groep met de restaurantketen Taco Bell roet in het eten hebben gegooid. Ready Pac zou producten geleverd hebben aan Taco Bell die besmet waren met de bacterie E. Colli. Als gevolg van de affaire verloor Ready Pac het contract met de keten.
Net als Univeg is Ready Pac een sterk familiaal verankerd bedrijf. Oprichter Dennis Gertmenian is nog steeds eigenaar en topman van de groep. Gertmenian stampte het bedrijf uit de grond in 1969. Terwijl zijn vader op reis was, kwam er een bestelling van een belangrijke klant die in de plaats van kroppen sla voorgesneden sla wou. Om de klant niet te verliezen, kocht Gertmenian snijplanken, messen en een badkuip om de sla in te wassen. Drie dagen later kwam de bestelling ter plaatse en Ready Pac was geboren. Het duurde niet lang voor de badkuip vervangen werd door moderne apparatuur om verdere groei mogelijk te maken. In 1978 breidde de groep haar klantenbestand uit van foodservice naar supermarkten. Sinds de jaren 90 specialiseerde Ready Pac zich ook steeds meer in de slamixen, naar het voorbeeld van Europese sectorgenoten.
Op vandaag is Ready Pac volgens Univeg goed voor een omzet van 535 miljoen euro. Het bedrijf telt zeven productiesites en 2.500 werknemers. Het levert een gamma gaande van fruit en groenten, voorgesneden sla en complete maaltijden aan cateraars, supermarkten en groothandel in de VS en Canada. Via een deal kan Univeg zijn positie tegenover zijn internationale klanten aanzienlijk versterken. Momenteel heeft de groep al Amerikaanse activiteiten via Seald Sweet, een producent van citrusvruchten, en de bloemenkweker W.R. Vanderschoot of Virginia.
Vanuit de plantages in Zuid-Afrika wordt ook geëxporteerd naar de VS. Maar met Ready Pac kan Univeg zijn Europese klanten die ook actief zijn in de VS beter bedienen. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om Delhaize. Die Belgische supermarktketen is voor zijn Europese activiteiten klant van Univeg – onder meer voor voorverpakte sla en bereide maaltijden -, die relatie zou doorgetrokken kunnen worden voor de Amerikaanse winkels van de groep. Delhaize haalt zowat een derde van zijn omzet in de VS en baat er ketens als FoodLion, Bloom, Hannaford en Sweetbay uit.(KS) Bron: De Tijd via Vilt

Univeg is de jongste jaren bezig aan een flinke opmars. Het bedrijf ontstond in 1983, toen Hein Deprez een champignonkwekerij opzette. Meer dan twintig jaar later is de groep uitgegroeid tot een speler die zich op internationaal niveau kan meten met concerns als Dole en Chiquita. In 2004 nam Univeg zijn Nederlandse sectorgenoot De Bakker Barendrecht over en verdubbelde zijn omzet van 450 miljoen euro. Begin vorig jaar volgde een fusie met het Italiaanse Bocchi, waardoor een concern met een omzet van 1,8 miljard euro ontstond. ( Bron Vilt)

Update 03/04/2007
Alle Bocchi-bedrijven zijn op 1 april 2007 omgedoopt tot Univeg. Dat is het gevolg van de fusie van het Italiaanse groente- en fruitbedrijf Bocchi en zijn Belgische sectorgenoot Univeg begin vorig jaar. Door die fusie ontstond een van de grootste groente- en fruitspelers ter wereld, met ruim 6.500 werknemers en een omzet van circa 2 miljard euro.

Volgens Univeg weerspiegelt de beslissing de Bocchi-naam te vervangen het gemeenschappelijke beleid van de bedrijven. De operatie moet gezien worden als de definitieve afronding van de fusieoperatie. Het bedrijf is in handen van de families Deprez en Bocchi, het management en CVC Capital. ( Bron De Tijd)

Familie Deprez bezig aan uitbouw wereldconcern
27/06/2007

    De overnames van Padley Vegetables en Lutosa door Pinguin waren niet mogelijk geweest zonder de financiële steun van de familie Deprez. Hein Deprez en zijn zus Veerle, allebei jonge veertigers, hebben in een indrukwekkend tempo een imperium uitgebouwd. Hein Deprez startte in 1983 als kleine champignonkweker maar geeft ondertussen samen met zijn zus leiding aan Univeg, een groep met twee miljard euro omzet en circa 7.000 werknemers.
    Univeg is in omvang één van de grootste groenten- en fruitcombinaties in de wereld en, belangrijker nog, van alle grote spelers de meest rendabele. Deprez werkt keihard, heeft sterk strategisch inzicht en staat heel dicht bij de klant. “Ik denk vanuit de markt, de consument en klanten. Waar is er groei en zijn er kansen?” Zo investeert Deprez momenteel in Philadelphia in een eerste Amerikaanse vestiging van Hot Cuisine om er bereide gerechten te maken voor de supermarkten van Delhaize in Amerika. Hij kocht Hot Cuisine drie jaar geleden over van Carestel omdat hij geloofde in de markt van convenience.
    Een geloof dat met de overname van Lutosa door Pinguin, dat door hem en zijn zus Veerle gecontroleerd wordt, bevestigd wordt. Toen de familie Deprez twee jaar geleden in Pinguin stapte, was dat eveneens omdat Deprez geloofde in de toekomstkansen van Pinguin dat het toen in de Britse markt zeer moeilijk had. Een concurrent probeerde de groep er met alle middelen uit de markt te jagen, maar de intrede van Deprez in het kapitaal van Pinguin heeft de strijd in het voordeel van de West-Vlaamse groep beslecht. Pinguin nam recent zelf lastpak Padley Vegetables over en verwacht nu na jaren van verlies opnieuw rendement.
    Bij Pinguin is Deprez enkel strategisch bezig. Herwig Dejonghe leidt er het bedrijf. Met de overname van Lutosa doet Pinguin een gouden zaak. Het betaalt slechts 5,1 keer de operationele cashflow voor de overname van één van de modernste en performantste spelers in de markt van diepgevroren aardappelproducten. De Oost-Vlaamse broers Guy en Luc Van den Broeke, die hun groep in het Waalse Leuze uitbouwden, verkochten liever aan een Belgische groep die complementair was in plaats van aan een duurder betalende concurrent wat nefaste gevolgen zou gehad hebben voor het personeel.
    Deprez had al lang zijn oog op Lutosa laten vallen en had eerder al contacten met de familie. Tussen Pinguin en Lutosa is heel wat synergie mogelijk, zoals het begeleiden van de landbouwers in hun teelt. Op dezelfde grond kunnen maar om de vier jaar aardappelen gekweekt worden. In de andere jaren kunnen dat ‘Pinguin-groenten’ zijn. De klanten zijn vaak dezelfde zodat de koelwagens kunnen volgestouwd worden met producten van beide bedrijven.
    Lutosa heeft een sterke R&D-afdeling en zette zo zijn stempel op de markt van diepgevroren aardappelen. De combinatie Lutosa-Pinguin creëert een krachtig platform in de diepvriesgroentenmarkt naast dat van West-Vlaamse leidende diepvriesgroentengroepen als Ardo. Pinguin komt financieel versterkt uit de fusie. Het lijkt logisch dat Deprez zijn groep Univeg – ook bekend als De Weide Blik – op een dag inbrengt in de beursgenoteerde tandem Pinguin Lutosa. Dat zou de manier zijn om binnen enkele jaren CVC Capital Partners een exit te bieden.
    CVC Capital Partners stapte begin vorig jaar in het kapitaal van De Weide Blik. Dat gebeurde bij de overname van de Italiaanse groenten- en fruitgroep Bocchi. CVC nam toen de rol over van de minderheidsaandeelhouders rond Christian Dumolin, ING, de familie Luc Desimpel en Philippe Van de Vyvere. Die waren in 1996 in De Weide Blik gestapt. “We hadden een prachtig groeiverhaal met hen geschreven en konden met Bocchi en CVC Capital Partners een nieuw hoofdstuk aanvatten. CVC heeft ons organisatorisch en financieel naar een hoger niveau getild. Ik ben zeker dat indien meer Vlaamse ondernemers zo’n partij in hun kapitaal zouden nemen, ze sneller zouden groeien en dit met behoud van de operationele controle”.
    Deprez verkocht zelf geen enkel aandeel en liet ook geen klassieke buy-out-structuur los op zijn bedrijf, maar gebruikte de middelen van ‘slim Angelsaksisch kapitaal’ om versneld door te groeien. Dinsdag nog maakte de groep bekend dat ze in Dela stapt naast de familie De Pelsmaeker met wie het sinds kort Ben Fresh uitbaat. Dela en Ben Fresh zullen hun distributiekrachten bundelen waardoor de verdeling van charcuterie, verse maaltijden en groenten en fruit voortaan vanuit een gezamenlijk platform kan gebeuren.
    Univeg is vooral bekend als groenten- en fruitspeler maar heeft ook een belangrijke bloemenpoot, een groeiende tak ‘convenience’, 6.000 hectare eigen productie en een belangrijke poot logistiek die distributiecentra uitbaat voor Metro, Carrefour en Rewe (buiten Duitsland).(KS)
    Bron: De Standaard
    Update 27/06/2007

Pinguin (Deprez) koopt diepvriesgroep Lutosa

Pinguin, de West-Vlaamse specialist in diepvriesgroenten, duikt verrassend op als koper van de aardappelspecialist Lutosa. Pinguin organiseert een publieke kapitaalverhoging.

Hein Deprez, een jonge veertiger, is de man die gisteren een stevige stempel zette op het Vlaams economisch nieuws. Pinguin, de diepvriesgroentenspecialist die gecontroleerd wordt door de familie Deprez -bekend van het groenten-, fruit- en bloemenimperium Univeg- koopt Lutosa voor 175 miljoen euro. Lutosa is een van de grootste Europese aardappelverwerkers en is wereldwijd nummer tien.
Hein Deprez, een volbloedondernemer, is de architect van de operatie. Deprez controleert en leidt in het dagelijks leven een van de grootste fruit- en groentencombinaties ter wereld, goed voor een omzet van 2miljard euro en circa 7.000 medewerkers.
Net zoals Pinguin is Lutosa vooral in het diepvriessegment actief. Het samengaan van beide creëert een krachtig diepvriesplatform met wereldwijd vele vertakkingen. Lutosa zelf is in verschillende continenten rechtstreeks aanwezig en heeft België en Frankrijk als belangrijkste kern. Pinguin, dat jarenlang afzag in Engeland, heeft ondertussen 22% van de Britse diepvriesgroentenmarkt in handen en is bezig aan een sterke modernisering in België.
De nieuwe diepvriescombinatie telt circa 1.200 medewerkers, een omzet van 350 miljoen euro, een operationele cashflow van 39 miljoen euro en een eigen vermogen van 140 miljoen euro. Er ontstaat een sterk platform in de diepvriesgroentenmarkt die de middelen heeft om verdere stappen te doen. Het platform komt er als gevolg van een goede samenwerking (en deels financiële samenwerking) tussen drie Vlaamse families: Deprez, Van den Broeke en Dejonghe. De familie Deprez is de hoofdaandeelhouder. Zij controleert de vennootschap 2D die 72,8% van de stichting boven Pinguin heeft die bijna 52% van Pinguin bezit.
Pinguin betaalt 175 miljoen euro voor Lutosa maar vindt er een nettokaspositie van 65 miljoen euro wat de aankoopprijs op slechts 110 miljoen brengt voor een groep met een cashflow van 21,5 miljoen. De familie Deprez en Van den Broeke kopen voorafgaand het vastgoed van Lutosa over. Pinguin zal zijn kapitaal met 65 miljoen verhogen waarvan de familie Van den Broeke 20 miljoen opneemt. Het publiek zal na de zomer kunnen intekenen. Deprez garandeert de goede afloop en gaat voor zijn deel intekenen.
Tussen Lutosa en Pinguin zijn vele synergieën. Zowel op leveranciersniveaus (landbouwers), commercieel, logistiek als inzake R&D. De ultieme vraag is wanneer Deprez Univeg inbrengt in Pinguin/Lutosa en op die manier een concern van 2,5 miljard euro omzet in de Bel-20 brengt.
Pascal Dendooven in De Standaard.

Fijne groenten worden akkerbouwgroenten

Het artikel “Buren maken van Polder een spruitjeszee” dat gisteren in De Stentor verscheen bevestigt de stille (r)evolutie van de intensieve groenteteelt met veel handenarbeid naar de grootschalige en akkerbouwmatige groenteteelt. De bonenteelt onderging deze evolutie al vele jaren geleden, net zoals de wortelen, erwten, ajuin en schorseneren.
Bij de teelt van spruiten is deze evolutie volop bezig. Handgeplukte spruiten zijn zo goed als van de markt verdwenen. De machines om spruiten te plukken worden steeds duurder en zijn enkel nog rendabel als er jaarlijks tientallen hectare kunnen mee geoogst worden.

Het bedrijf HerBo (de Zeewoldse landbouwers J. Herbert en A. Boon) beschikt over een spruitjeszee van zo’n 240 hectare in het zuidwesten van de gemeente Zeewolde. Er komt in de periode augustus tot eind maart per dag 50 tot 60 ton spruiten van het land. Momenteel ligt de oogst stil vanwege de vorst. ‘De kleine spruitjes zijn voor de diepvries. De grove, zo’n 70 tot 80 procent, gaat via The Greenery naar de export,’ vertelt Boon. ‘De grootste afnemers zijn Frankrijk en Duitsland, vooral Duitsland, verder gaan er ook aardig wat naar de Scandinavische landen.
In een tijd waarin de landbouw te lijden heeft onder concurrentie van collega’s uit Oost-Europa – die goedkoper arbeid kunnen inkopen – is het hebben van een spruitjesfarm geen sinecure en niet vanzelfsprekend. Het grote verschil is de kwaliteit van de Hollandse spruit, weten de telers.
De spruiten van HerBo zijn vrij van residuen. ‘Er zitten dus geen resten van bestrijdingsmiddelen in’, verzekeren de bedrijflsleiders, ‘dat kan je van spruiten uit Italië, Spanje, Marokko of Griekenland bepaald niet zeggen’. Daar komt bij dat de spruiten op het bedrijf een speciale behandeling krijgen. Ze worden ijsgekoeld. Dat wil zeggen dat we ze in ijswater wassen in water van nul graden Celsius.

Verse kruiden is smaakmaker in omzetgroei

Uit www.agfdetailhandel.nl

De markt voor verse kruiden zit in de lift. Steeds meer huishoudens gebruiken verse kruiden in de keuken, dankzij de lagere prijs, de grotere verkrijgbaarheid en kook- en lifestyleprogramma’s.

Volgens het Productschap Tuinbouw zit de omzet van verse kruiden al enige tijd in een opwaartse lijn. Dit komt volgens hun onderzoek doordat meer huishoudens kruiden aanschaffen. Daarnaast zijn huishoudens op zich ook méér kruiden gaan kopen. De omzet is in het eerste kwartaal van dit jaar met 32% toegenomen ten opzichte van drie jaar geleden. De hoeveelheid kruiden die verkocht werd is in dezelfde periode toegenomen met 76%.

Vooral jonge alleenstaanden, tweeverdieners en 45-plussers zijn doelgroepen in Nederland die voorop lopen met het gebruik van verse kruiden in de keuken. Consumenten koken veelal in het weekend uitgebreid en schaffen hiervoor verse ingrediënten aan. De buitenlandse keuken, bekend door vakantie of televisie, heeft ook het gebruik van diverse kruiden gestimuleerd. Naast de bestaande populariteit van de mediterrane keuken is ook de populariteit van de Aziatische keuken toegenomen.

Diepvriesgroenten : vroeger oogsten is nodig in 2006

De vraag naar diepvriesgroenten is groot dit seizoen. Echter, de productie van afgelopen zomer en herfst, net zoals deze van de typische wintergroenten, is niet zo omvangrijk als verwacht.
Ardo wil dan ook vroeger oogsten dan gepland in 2006 om dit tekort op te vangen. Dit staat te lezen in het markt- en oogstbericht van Ardo waarvan ik hier de belangrijkste passages citeer.

….Onder andere de winterse kou die in heel Europa vroeg op de afspraak was,gaf de afzet van vriesverse groenten een extra push. De grote stroom van informatie over het gebruiksgemak, de kwaliteit, de ruime keuze en het gezonde aspect van vriesverse groenten stimuleerde de consumptie.
Ook waren er de minder goede oogstresultaten in 2005. Dit jaar was het – onder meer door de grillige weersomstandigheden in het voorjaar – vrij moeilijk om op Europees vlak de geplande hoeveelheden tuinerwten, bloemkool, broccoli en paprika te produceren. We beschikken, van Zuid-Europa tot Scandinavië, echter over een uitgekiende teeltorganisatie om voorraadtekorten te vermijden. Zo zullen we in 2006 enkele gewassen vroeger oogsten dan voorzien. Om dat te kunnen, is de keuze van het teeltgebied enorm belangrijk.
Tot slot blikken we nog even vooruit op de oogst van typische wintergroenten, zoals spruiten, boerenkool en schorseneren. Buitengewoon grote oogstvolumes worden hier niet verwacht….

Mini groenten uit Bretagne of uit Swaziland…laten onze tuinders een gat in de markt?

(foto : de mini vegetable collection, waarvan u een pakket zaden kunt kopen bij Thompson en Morgan)Regelmatig horen we dat minigroenten meer en meer belangstelling genieten van de consument.Warenhuizen zoals Carrefour en Delhaize gaven eerder al aan dat de groei elk jaar zo’n tien procent bedraagt. De trend om dwerggroenten zoals miniwortelen, -paprika’s, -prei of -courgetten op tafel te brengen is al een paar jaar bezig. En het assortiment wordt telkens groter. Tegenwoordig kan je bijvoorbeeld prachtig babywitloof krijgen, ook wel chiconettes genoemdDe minigroenten zijn vooral populair bij de bereiding van feestelijke maaltijden in restaurants, maar ook voor thuis. Verder is het ook heel praktisch om deze minigroenten in een kleine boodschappenmand mee te nemen. Nochtans zijn deze minigroenten veel duurder dan gewone groenten. Maar status en luxe zijn de laatste tijd steeds meer verbonden met wat klein en fijn is. Laten onze tuinbouwers hier nu een kans liggen? Veel minigroenten worden geteeld in Bretagne. Maar vanaf deze herfst zullen we opnieuw veel minigroenten zien uit Israël en ook uit Zuidelijk Afrika. Bud Holland importeert vanaf dit najaar opnieuw mini-courgette, mini-prei, mini-wortel, mini-rode kool en mini patty pan (patisson) en mini-venkel uit Koninkrijk Swaziland van het exclusive merk Swazi Sun Fresh. (Tekst gebaseerd op nieuwsberichten van AGF en van VILT)Bekijk foto’s van deze groenten uit Swaziland op AGFInfo over Mini Légumes op de website van Prince de Bretagne
Technorati Tags :   

Ruzie over prijzen in diepvriesgroentensector

De telers van groenten weigeren nieuwe jaarcontracten te tekenen met de producenten van diepvriesgroenten, omdat die de prijzen fors willen verlagen. Volgens de Boerenbond zou een teler daardoor gemiddeld 7 procent minder inkomsten krijgen en dat is onaanvaardbaar vindt de organisatie. De diepvriesindustrie van haar kant zegt dat ze niet anders kan dan de prijzen verlagen onder druk van de supermarkten

(Bron Kanaal Z)

Lees ook Boeren eisen eerlijke prijs voor diepvriesgroenten (vilt.be)

Verkoop van groenten via de veiling.

Twee artikels in de krant over het kloksysteem van de groenteveilingen. Het systeem van de veilinklok bestaat al sinds de tweede wereldoorlog, en heeft al dikwijls zijn nut bewezen voor de commercialisatie van groenten.

Het Volk Online: “,,Telers kiezen zelf voor kloksysteem” – 18/09/2004

Het Volk Online: “Prijs op basis van kostprijs” – 18/09/2004

Dit zijn de websites van de veilingen in Vlaanderen

Reo veiling Roeselare
www.reo.be

Mechelse Veilingen www.vmv.be

Hoogstraten Veiling
www.veilinghoogstraten.be

Limburgse tuinbouwveiling (Herk-de-Stad)
www.ltv.be

Brava Zellik
www.brava.be

Belgische Fruitveiling St.-Truiden
www.bfv.be

Borgloon veiling
www.veilingborgloon.be

Haspengouwse veiling
www.veilinghaspengouw.be