Categorie archieven: Gezondheid

Zijn nitraten in groenten nu toch gezond?

Al jaren komen nitraten in groenten regelmatig in het nieuws. Slasoorten, postelein, rode biet, kervel, spinazie, snijbiet, radijs, bleekselderij, spitskool, koolrabi, andijvie, watertuinkers, venkel en chinese kool zijn eerder nitraatrijke groenten. Met name in de winter in donkere omstandigheden, bij minder groeizame klimaatomstandigheden, of bij een te grote stikstofvoorraad in de grond zullen deze nitraten in hogere mate aanwezig zijn.

Om één en ander te verduidelijken schreven we al eens een artikel over nitraten in groenten, nader verklaard. Daaruit konden we besluiten dat, als we met de tips vermeld in het artikel rekening houden, het nogal meevalt met die nitraten in groenten. En dat alle bladgroenten die in de winter op de markt komen een verplichte controle op nitraatresidu ondergaan. Maar om nu te zeggen dat nitraten gezond zijn, dat was toen toch iets waar  niemand zijn vingers aan durfde verbranden.

Groot was dan ook mijn verwondering en verbazing over de artikels die vorige week in verschillende media opdoken. Zowel spinazie als rode biet haalden de pers.

Spinazie

Eerst was er het nieuws over rode biet die het uithoudingsvermogen doet toenemen, enkele dagen later was er het onderzoek dat uitwees dat de nitraten in spinazie hetzelfde effect hebben.  In het artikel Spinazie als krachtvoer op Trouw.nl lezen we dat spinazie ervoor zorgt dat de energievoorziening van de spieren efficiënter wordt en het uithoudingsvermogen toeneemt. De stof die de (sport)prestaties doet verbeteren blijkt niet ijzer te zijn maar nitraat! Is daarmee de minder goede reputatie van nitraten in bladgroenten van de baan? Het lijkt er toch wel op, getuige volgend citaat uit het artikel.

Bij het publiek heeft nitraat een slechte naam. Lange tijd werd gedacht dat de stof, in het lichaam omgezet in het schadelijke nitriet, kanker veroorzaakt. „Maar het bewijs daarvoor is mager”, zegt onderzoeker-fysioloog Eddy Weitzberg vanuit Stockholm. „De laatste jaren blijkt vooral dat nitraat voordelen biedt. Het verlaagt de bloeddruk en gaat klontering van het bloed tegen. De efficiëntere energieproductie komt daar nu bij. Ik zie nitraat juist als ’good guy’.”

Toch is het aan te raden om de bereidingstips en de bewaartips uit het artikel nitraten in groenten, nader verklaard verder te blijven volgen. Om zo te vermijden dat nitraten in de voeding nitrieten zouden worden.

En, zoals met alles, overdaad schaadt. Het afwisselen van verschillende groentesoorten, ook minder nitraatrijke, blijf natuurlijk absoluut noodzakelijk.

Rode Biet

Een week eerder al vernamen we dat Vlaanderen stormloopt voor rode bietensap en de sporters plots met bosjes vallen voor het product. Bio- en natuurwinkels zien  de flessen de deur uit vliegen. De uitbaters stellen dan ook vast dat de impact van een tv-programma en van mond-aan-mondreclame bijzonder groot is. Sinds zes wielertoeristen in ‘Ook getest op mensen’ aantoonden dat het sap de uithouding gevoelig verbetert, lijkt niemand nog te malen om de vreemde smaak van het sap. Inspanningsfysioloog Peter Hespel van de K.U.Leuven bevestigt de werking. Bekijk hier een video met een vergelijkende test bij zes sporters in verband met het gunstige effect van rode bietensap.

Straks meer spinazie en rode biet zaaien in de tuin? Bekijk hier alvast de teeltschema’s van rode biet en van spinazie om te weten wanneer je ermee aan de slag kan in de tuin.

Geef ons uw methode om rode bietensap te maken.
Het is bekend dat een aantal ervaren hobbytuinders de kunst om rode bietensap te maken perfect beheersen. En de gezonde effecten ervan al jaren kennen. Misschien ben jij één van hen en ben je bereid om jouw recept van rode bietensap te delen? Laat dan zeker niet na uw methode in de commentaarbox hieronder mee te delen.

Misleidende reclame met groenten en fruit.

Persmededeling FreshFel

freshfelFreshfel Europe, Groenten en Fruit Handelsplatform voor Europa, presenteert een rapport met de titel ‘Where is the fruit?’. Hieruit blijkt dat het gezonde imago van groenten en fruit vaak wordt misbruikt door andere voedingsmiddelenproducenten. De verpakkingen geven consumenten het gevoel een gezonde keuze te hebben gemaakt, zonder dat dit wordt waargemaakt.

Lees verder Misleidende reclame met groenten en fruit.

Groenten en fruit helpen bij preventie oogziekten.

Auteur van dit artikel : www.weekbrailleliga.be.
Dit is de boodschap die de nieuwe preventiecampagne van de Brailleliga draagt, en die van 13 tot 26 september over heel België wordt verspreid. Ontdek de verschillende activiteiten die doorheen de week worden voorgesteld op www.weekbrailleliga.be !

groenten-oogziektenHoe kan voeding het gezichtsvermogen beschermen?
De laatste jaren heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat voeding een rechtstreekse impact heeft op verschillende oogziekten zoals cataract, diabetische retinopathie en leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD), de voornaamste oorzaak van blindheid in de westerse wereld.

In België zijn de voornaamste oorzaken van een visuele beperking leeftijdsgebonden: LMD, diabetische retinitis, glaucoom en cataract. Uit een enquête, uitgevoerd in 2009, blijkt dat acht op tien Belgen tussen 65 en 79 jaar er slechte voedingsgewoonten op na houden: te veel suikers, vetten en zout, en niet voldoende groenten en fruit. Deze slechte gewoonten zijn van alle leeftijden, maar de gevolgen zijn zwaarder voor senioren. Het is natuurlijk wel zo dat geen enkel dieet kan voorkomen dat onze ogen ouder worden, ook kan een dieet onze ogen niet tegen alle ziekten beschermen, want bepaalde ziekten worden veroorzaakt door andere, genetische of omgevingsgebonden factoren.

En toch is voeding een factor die een rechtstreekse invloed heeft en die ons kan helpen om de risico’s te beperken en onze ogen langer gezond te houden.

Oxidatie

Oxidatie wordt beschouwd als een belangrijke oorzaak van de “slijtage” van onze organen. Tot de oxidanten behoren onder meer de vrije radicalen, erg reactieve en agressieve chemische stoffen die eiwitten, celmembranen en het DNA onderhevig maken aan oxidatie. Een deel van die vrije radicalen wordt geproduceerd door ons eigen lichaam, een ander deel is afkomstig van externe bronnen zoals tabak, alcohol, luchtvervuiling, giftige producten, ultraviolette stralen, enz.

Gelukkig beschikt het lichaam over efficiënte verdedigingsmechanismen die de vrije radicalen neutraliseren: antioxidanten, die op natuurlijke wijze aanwezig zijn in voeding. In het lichaam van een gezonde persoon zijn de vrije radicalen en de antioxidanten in evenwicht. Hoe ouder men echter wordt, hoe lager de weerstand van het lichaam en hoe groter de door de vrije radicalen aangerichte schade wordt. Ook onze ogen dragen het gewicht van de jaren. Vrije radicalen hebben gemakkelijk toegang tot het oog en bevorderen de vorming van cataract en maculadegeneratie. Voeding die rijk is aan antioxidanten blijkt dus bijzonder nuttig te zijn om een beschermend schild op te bouwen tegen oxidatieschade.

Welke voedingsstoffen zijn belangrijk om oogproblemen te voorkomen?


  • Bepaalde vitaminen

    hebben een rechtstreekse invloed op de gezondheid van de ogen. Dat geldt onder meer voor het vitamine trio ACE.
    *Vitamine A is van cruciaal belang voor het gezichtsvermogen, meer bepaald voor de omzetting van licht in de zenuwinfluxen. Een tekort aan vitamine A kan leiden tot stoornissen van het nachtzicht of tot het droge ogen syndroom. Vitamine A vinden we onder andere terug in eigeel, lever, boter, volle zuivelproducten en als provitamine A in heel wat groenten en fruit.
    *Vitaminen C en E zijn uitstekende antioxidanten en helpen het ontstaan en de ontwikkeling van cataract en LMD te voorkomen. Vitamine C zit in heel wat fruit (sinaasappelen, pompelmoes, zwarte bessen, kiwi, blauwe bosbessen) en groenten (kolen, paprika, waterkers, zuring). Vitamine E haalt men uit plantaardige oliën, volkoren granen, groene bladgroenten en oliehoudende vruchten zoals noten, hazelnoten en amandelen.
    De vitaminen ACE kan men best aanvullen met riboflavine, beter gekend onder de naam vitamine B2. Die speelt een cruciale rol in de activiteit van de enzymen die de ogen beschermen tegen en behoeden voor de vorming van cataract. Riboflavine is aanwezig in biergist, volkorenbrood, zuivelproducten, groene groenten, lever en amandelen.


  • Oligo-elementen (magnesium, zink, selenium …)

    zijn mineralen die in uiterst kleine hoeveelheden in ons lichaam voorkomen, maar onmisbaar en bijzonder heilzaam zijn voor de ogen. Vlees is een belangrijke bron van selenium, maar opgelet, het bevat ook veel ijzer, dat een oxiderende werking kan hebben. Selenium zit ook in schaaldieren, vis, volle granen en over het algemeen ook in eiwitrijke producten. Voedingswaren rijk aan magnesium zijn zwarte chocolade, peulvruchten zoals bonen, erwten en linzen, volle granen, gedroogde vruchten (noten, amandelen, enz.). Zink halen we onder meer uit vis en schaaldieren, vlees, volle granen, volkoren brood, eieren, soja en tarwekiemen.

  • Vetstoffen

    zijn onmisbaar voor een gezond lichaam, en in het bijzonder voor onze hersenen en onze ogen. 
    Toch moeten ze met een gepaste doordachtheid worden gekozen en goed worden gedoseerd, want de slechte reputatie die vetten hebben opgebouwd, is vaak terecht. Belangrijk voor gezonde ogen zijn in het bijzonder de omega 3-vetzuren die we in plantaardige oliën (vooral koolzaad- en notenolie), maar ook in veel vissoorten en dan in het bijzonder de vettere vissen zoals zalm, haring, makreel en sardines, aantreffen.

  • De flavonoïden

    zijn gekend voor hun antioxiderende eigenschappen. We vinden ze in de meeste groentesoorten terug en ze zijn ook talrijk aanwezig in rode vruchten (bv. donkere kersen, braambessen, blauwe druiven), koffie, rode wijn en zelfs in zwarte chocolade (cacao).


  • Het lycopeen

    dat we in tomaten en verwante producten (tomatensaus en -sap …), roze pompelmoezen en watermeloen aantreffen, beschermt de ogen overigens ook erg goed.
    Wortelen zijn rijk aan betacaroteen, een pigment dat zich in het lichaam omzet naar vitamine A. Andere pigmenten van de familie van de carotenoïden, in het bijzonder luteïne en zeaxanthine, bieden ook een goede bescherming.


  • Luteïne en zeaxanthine

    zijn beiden geel van kleur, en zijn nauw met elkaar verwant. Ze zijn beide sterk aanwezig in de macula, de centrale zone in de retina die verantwoordelijk is voor het scherptezicht en de waarneming van kleuren. Ze filteren ultraviolette stralen en neutraliseren vrije radicalen. Deze twee pigmenten zijn terug te vinden in eigeel, gele of oranje groenten en fruit (wortelen, maïs, pompoenen, mandarijnen en meloenen), en in groene groenten (spinazie, broccoli, erwten en zuring). Bepaalde studies tonen aan dat het veelvuldige gebruik van fruit en groenten die luteïne en zeaxanthine bevatten, het risico op LMD beperken en de vorming van cataract vertragen.


  • Antioxidanten

    zitten in alle lagen van de voedselpiramide, maar ze zijn het talrijkst in het rijtje van de plantaardige voedingsmiddelen, dus in groenten en fruit. We hoeven niet onmiddellijk vegetariërs te worden, maar het is aangeraden om elke dag meer plantaardig te eten: 5 porties groenten en fruit (van 80 tot 100 g) per dag, bij minstens elke maaltijd, met voldoende afwisseling tussen de verschillende kleuren, en tussen rauw en gekookt. Het is echter ook belangrijk dat we regelmatig volkoren graanproducten en kleine porties peulvruchten (bonen, erwten, linzen) in ons menu opnemen.

Gezonde groenten in januari?

Wie dacht dat in het putje van de winter het aanbod aan seizoensgroenten beperkt was, zal, na het lezen van dit artikel zijn mening toch moeten aanpassen.  Je krijgt in dit bericht een handig overzicht van 15 typische wintergroenten, de gezonde effecten ervan en een paar tips wat je er mee kunt doen. Ik heb er nog wat foto’s en nuttige links aan toegevoegd. Ik was ook benieuwd welke van deze wintergroenten bij u momenteel misschien nog uit eigen groentetuin komen.
Doe  mee aan de nieuwe enquête in de rechterzijbalk van deze website.

Lees verder Gezonde groenten in januari?

Groenten telen in cadmium-vervuilde grond

image 
(De Standaard, 8 oktober 2009, Auteur: Jochen Vandenbergh)

BALEN – REPORTAGE TUINIEREN MET ZWARE METALEN
‘Hoe teel ik groenten in zwaar vervuilde grond?’, een vraagstuk waar ze in de Antwerpse en Limburgse Kempen al decennia mee kampen. Een engagementsverklaring om de cadmiumproblematiek te lijf te gaan, biedt een antwoord.

‘Ik heb tomaten, aardappelen, wortelen en erwten in mijn tuin staan’, vertelt Henri Meeuws uit Balen-Wezel. ‘Ik weet dat ik beter geen groenten teel, maar ik sus mezelf met het feit dat ik biologisch composteer. Geen pesticiden in mijn hof. Dat is ook niet gezond en doen ze op een ander wel.’ Enkele jaren geleden werd in de tuin van Henri nog een cadmiumwaarde van 9,4 milligram per kilogram zand gemeten, bijna de hoeveelheid waarbij wordt afgeraden om geen enkele groente uit de tuin te eten.

Cadmium is een toxisch metaal en een bijproduct van de zinkwinning. Een te hoge opname kan leiden tot een verstoorde nierfunctie, osteoporose en longkanker. In de omgeving van de Nyrstar-fabrieken in de Antwerpse en Limburgse Kempen kunnen ze er over meespreken. Jarenlang al wordt hen De engagementsverklaring omvat zes projecten om de blootstelling aan cadmium terug te dringen. Gezien cadmium vandaag vooral wordt opgenomen door de voeding, is het opvallendste project ‘Train de trainer.’ Een vijftigtal compostmeesters, leerkrachten uit de tuinbouw, personeelsleden van tuincentra en andere tuiniers leren hierbij ‘cadmiumarm’ telen om daarna hun kennis door te geven.

‘Boven de 10 mg/kg teel je best niets meer’, onderwijst professor biologie Tim Nawrot van de Universiteit Hasselt. Bewoners kunnen de cadmiumwaarde in hun grond laten meten. ‘Tussen de 5 en de 10 mg/kg kunnen bonen, erwten, paprika’s en tomaten nog. Bladgroente zijn sowieso absoluut te vermijden, want die nemen veel cadmium op.’
De Kempense tuinierders leerden daarbij dat het toevoegen van klei en heel veel compost de opname van cadmium kan verminderen. De belangrijkste factor is echter de zuurtegraad. Door de moestuin te bedekken met kalk neemt de plant minder cadmium op. Helaas is dat niet optimaal voor de plant. (Lees het volledige artikel in De Standaard.)

Tip

Je kan een folder downloaden met meer informatie over hoe je moet groenten telen met Cadmium in de groentetuin, klik hier.

 

Fytonutriënten in groenten en fruit.

peperbus2peperbus1

Pascale Slagmulders is voedingskundige en brengt voor de lezers van GroentenInfo twee hoofdstukjes uit haar boek “Terug naar de basis. Omdat een gezond leven begint met een gezonde voeding”. Daarin staat ook heel wat informatie over groenten en fruit, omdat zij de basis zijn van een gezonde voeding. Zo vind je er informatie over gezonde stoffen in groenten en fruit die belangrijk zijn voor het behoud van een goede gezondheid, over groenten en fruit als deel van de voedingsdriehoek en ook over groenten bereiden en diepvriezen. Alle recepten in het boek zijn evenwichtig samengesteld en bevatten behoorlijke porties groenten en/of fruit. Zij heeft het boek geschreven omdat zij de consument opnieuw wou leren wat basisvoeding is en hoe hij de juiste keuzes kan maken bij het samenstellen van zijn maaltijd.
Het boek  kost €12,5 euro, voor meer info contacteer Pascale Slagmulders op
pascale@nutrajoy.com, of via haar website  http://www.depeperbus.be/bestelformulier.htm 
Pascale Slagmulders

Het belang van fytonutriënten voor de gezondheid

Fytonutriënten in zaden, noten,peulvruchten:

Epidemiologische studies toonden aan dat zaden, noten en peulvruchten meer leveren dan enkel energie. Planten bieden bescherming tegen kankers, hartziekten en diabetes.

Er zijn een groot aantal componenten die geconcentreerd aanwezig zijn in de buitenste lagen van de zaden, zoals:

  • vele verschillende vitaminen, met inbegrip van de antioxydant vitamine E en zijn tocotriënolen
  • oplosbare vezels : oplosbare, niet verteerbare koolhydraten, die de vertering vertragen, die zorgen voor een gelijkmatige afgifte van insuline in het bloed en een constant bloedsuiker niveau, die het cholesterol niveau verlagen en energie verschaffen aan gunstige bacteriën in het colon, de groei van ziektemakende kiemen onderdrukken, en zorgen voor gezonde darmcellen.
  • onoplosbare vezels, die de transit van voedsel versnellen doorheen het colon en zo de opname van carcinogene stoffen vermijden
  • een variëteit aan verdedigingscomponenten, waarvan sommige met anti-oxyderende werking, andere met kankerwerende eigenschappen

Fytonutriënten in groenten en fruit:

De meeste fruit en groentensoorten leveren slechts een beperkte energie aanbreng, maar ze zijn een belangrijke vitamine bron. Groenten en fruit leveren bijna alle vitamine C, veel van het foliumzuur, en de helft van de vitamine A. Al deze componenten spelen een cruciale rol in een optimale celstofwisseling.

Ademhalen is essentieel voor het leven van mensen, dieren en planten; onze cellen hebben zuurstof nodig als reactiemiddel met suikers en vetten om energie te produceren. Tijdens deze reacties ontstaan vrije radicalen, die verouderingsziekten veroorzaken. Radicalen zijn zeer onstabiele verbindingen die ons organisme beschadigen, zelfs ons DNA (door oncontrolleerbare deling en tumorgroei).

Ons lichaam kan dit gevaar afwenden ondermeer dankzij de inname van voedingstoffen met anti-oxydatieve werking die de vrije radicalen gaan neutraliseren vooraleer ze schade kunnen toebrengen. Vandaar heeft ons lichaam een continuë aanvoer nodig van anti-oxydanten om een goede gezondheid te kunnen behouden. Welnu, planten blijken een goudmijn te zijn aan anti-oxydanten. Carotenoïden (beta-caroteen in wortelen), luteïne (in kool), zeaxanthine (in maïs), lycopeen (in tomaten), chlorophyl (in spinazie)…

Ook vitamine C en vitamine E zijn krachtige anti-oxydanten.

Men kwam tot de vaststelling dat micronutriënten zoals aanwezig in fruit, groenten, volle granen, noten en peulvruchten bijdragen tot de gezondheid op lange termijn door dagelijks vele verschillende groenten en fruit te eten.

Er bestaat een techniek dat de concentratie aan anti-oxydatieve stoffen meet in groenten, fruit en kruiden volgens de ORAC meetmethode. De waarden werden opgenomen in een lijst waarbij fruit en groenten worden geklasseerd volgens hun anti-oxydatieve capaciteit. Hieruit blijkt dat alle soorten bessen erg hoge ORAC waarden hebben, wat wil zeggen dat ze bijzonder rijk zijn aan anti-oxydanten. Ook kruiden scoren goed.

Het farmaceutisch bedrijf Geigy onderzocht een aantal planten (aardappelen, brocoli, wortels, bonen, spinazie, aardbeien, bananen, appels) over een aantal jaren (sinds 1985 tot 2002) en moest daarbij vaststellen dat deze groenten en fruitsoorten over de jaren minder micronutriënten zijn gaan bevatten. Er werd een daling vastgesteld van 12 tot 90% aan calcium, magnesium, foliumzuur, vitamine C en vitamine B6.

De oorzaak moet gezocht worden bij het telen van groenten en fruit als massaproduct op verarmde gronden en het gebruik van pesticiden. Indien planten op termijn niet meer kunnen instaan voor levering van essentiële voedingstoffen zodat het organisme ziek wordt als gevolg van allerlei tekorten, dan kan het gebruik van supplementen aangewezen zijn om herstel van het organisme mogelijk te maken.

Fytonutriënten zoals aanwezig in planten leveren het lichaam vele verschillende gezonde stoffen. Elke plant levert deze stoffen in een unieke verhouding. Zo wordt ons organisme beschermd tegen ziekte.

Auteur : Pascale Slagmulders, meer info op www.depeperbus.be

Leidt een vegetarische voeding tot voedingstekorten?

peperbus2peperbus1

Pascale Slagmulders is voedingskundige en brengt voor de lezers van GroentenInfo twee hoofdstukken uit haar boek “Terug naar de basis. Omdat een gezond leven begint met een gezonde voeding”
Daarin staat ook heel wat informatie over groenten en fruit, omdat zij de basis zijn van een gezonde voeding. Zo vind je er informatie over gezonde stoffen in groenten en fruit die belangrijk zijn voor het behoud van een goede gezondheid, over groenten en fruit als deel van de voedingsdriehoek en ook over groenten bereiden en diepvriezen. Alle recepten in het boek zijn evenwichtig samengesteld en bevatten behoorlijke porties groenten en/of fruit.

Lees verder Leidt een vegetarische voeding tot voedingstekorten?

Terug naar de basis : de inhoudstafel van het boek.

peperbus2peperbus1

Pascale Slagmulders is voedingskundige en brengt voor de lezers van GroentenInfo twee hoofdstukken uit haar boek “Terug naar de basis. Omdat een gezond leven begint met een gezonde voeding”
Daarin staat ook heel wat informatie over groenten en fruit, omdat zij de basis zijn van een gezonde voeding. Zo vind je er informatie over gezonde stoffen in groenten en fruit die belangrijk zijn voor het behoud van een goede gezondheid, over groenten en fruit als deel van de voedingsdriehoek en ook over groenten bereiden en diepvriezen. Alle recepten in het boek zijn evenwichtig samengesteld en bevatten behoorlijke porties groenten en/of fruit. Zij heeft het boek geschreven omdat zij de consument opnieuw wou leren wat basisvoeding is en hoe hij de juiste keuzes kan maken bij het samenstellen van zijn maaltijd.
Het boek  kost €12,5 , voor meer info contacteer Pascale Slagmulders op
pascale@nutrajoy.com, of via haar website  http://www.depeperbus.be/bestelformulier.htm

Inhoudstafel van

“Terug naar de basis. Omdat een gezond leven begint met een gezonde voeding”

Inhoud

*Inleiding 7

*Belang van voeding voor onze stofwisseling 10

macronutriënten 12

micronutriënten 13

* Onze energie opname gebeurt best via 16

koolhydraten in combinatie met eiwitten

*Wat bepaalt onze eetlust en wat is het verschil 20

met honger

* Verkoopstechnieken 23

* Populaire gezondheidstrends 25

* Ecologisch leven 30

* Het belang van fytonutriënten in planten 32

in zaden, noten, peulvruchten 32

in groenten en fruit 33

* de macro-nutriënten: vetten, eiwitten en koolhydraten  35

Vetten 35

Koolhydraten 42

Eiwitten 46

* Mogelijke gevolgen van verkeerde

voedingsgewoonten 49

* De relatie tussen voeding en welvaartziekten 51

* Wat is geraffineerde voeding en wat is

basisvoeding 57

* Leidt een vegetarische voeding tot voedingstekorten? 68

* Fysiologie van de spijsvertering 71

* Invloed van medicatie op  eetlust en de opname van voedingstoffen 75

* Voeding voor kinderen 77

* Voeding voor de derde leeftijd 81

* Voeding voor sporters 89

* Is een hoge zoutinname schadelijk? 92

* Hoe kunnen afslankdiëten succesvol zijn? 94

* Hoe kan je zelf je energie aanbreng opvolgen? 97

* De samenstelling van onze maaltijden 101

* Gezonde voedingstips in een notedop 105

* Specifieke samenstelling van de drie hoofdmaaltijden 109

* Energie aangebracht door het ontbijt 111

* Het middagmaal of de lunch 113

* Recepten 115

* Aardappelen 128

* De hoofdmaaltijd 139

* Groenten bereiden en diepvriezen 141

* Bouillons 145

* Soepen 149

* Vlees 158

* Sauzen binden 164

* Vis 175

* Bereiding van frietjes 183

* Eieren 190

* Varianten op wortelen 199

* Creatief zijn met tomaten 208

* Zuiveldesserts zijn een gezonde keuze 220

* Restgroep van de voedingsdriehoek 234

* Vreemde stoffen in onze voeding 240

* Bijlage, enkele begrippen 243

* Eetverslag 261

Consumptie van worteltjes verlaagt risico op hart- en vaatziekten

Wortelen zijn niet alleen goed voor de ogen. Mensen die veel van de groente eten hebben een verlaagd risico op sterfte aan hart- en vaatziekten. De verminderde sterftekans gaat samen met de inname van de oranje kleurstof bèta-caroteen, een antioxidant dat vooral in wortelen en bladgroenten voorkomt. Eerdere studies wijzen echter uit dat vitaminesupplementen met alleen bèta-caroteen geen verlaagd risico teweegbrengt. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Brian Buijsse die 11 juni promoveert aan Wageningen Universiteit.

Lees verder Consumptie van worteltjes verlaagt risico op hart- en vaatziekten

Waarom zijn groenten gezond?

Er gebeurt heel veel onderzoek naar de gezondheidseffecten van groenten. Regelmatig kunt u dan ook de positieve resultaten van dat onderzoek  lezen. Deze week was het volgende bericht actueel in de Vlaamse pers (in HLN en De Standaard)  Tomaat-broccoli goede combinatie tegen prostaatkanker.

Alhoewel, was dat wel echt nieuws? Ik denk het niet, want op 19 juli 2004 verscheen het volgende bericht Tomaat en broccoli bundelen krachten.

De werkzame stof in tomaten is lycopeen. De werkzame stof, in broccoli is glucosinolaat, en werkt vooral als het in contact gebracht wordt met andere werkzame stoffen.Bij de combinatie van broccoli en tomaten bleek dat ratten die al prostaatkanker hadden, een duidelijke rem in de groei van de tumoren lieten zien. Zelfs het medicijn dat normaal gesproken aan mannen met prostaatkanker wordt voorgeschreven, moest het afleggen tegen de combinatie van beide groenten!

Gelukkig vinden we vandaag in De Standaard een mooi artikeltje dat op eenvoudige wijze uitlegt waarom groenten gezond zijn. Gedaan dus met uitgebreide rapporten te lezen. Met dit berichtje hebt u alvast een aantal redenen bij de hand om nog meer groenten te kweken en te eten.

Waarom zijn groenten gezond? (De Standaard, 20/01/2007)


 

  • Met groenten blijf je op gewicht.
    In verhouding tot hun volume en gewicht leveren groenten weinig calorieën, maar veel essentiële voedingsstoffen. Dankzij hun vezelinhoud zorgen ze bovendien voor een voldaan gevoel na de maaltijd. Voldoende vezels voorkomt trouwens constipatie.
    Hier verschenen
    Hoeveel calorieën bevatten groenten?
    Een afslankplan per dag met groenten.
  • Groenten beschermen het hart
    Mensen die voldoende groenten ete, hebben ongeveer twintig procent minder risico op hart- en vaatziekten dan anderen. Welke stoffen precies verantwoordelijk zijn voor dat beschermende effect, is nog niet duidelijk. Waarschijnlijk ligt het aan de unieke mix van voedingsstoffen die groenten kenmerkt. Ook daarom is variëren tussen verschillende groentesoorten heel belangrijk.
    Hier verschenen 
    Groenten verminderen beroertes
    Groenten zorgen voor lager bloeddruk
  • Minder kanker met meer groente
    Hoewel er nog onduidelijkheden zijn, wijzen alle gegevens op een mogelijk beschermend effect van groenten en ook van fruit. Een dagelijkse portie groenten zou de kans op kanker met twintig tot dertig procent verminderen. De sterkte van het beschermende effect verschilt evenwel per type kanker. Ook hier biedt het eten van verschillende soorten en voldoende hoeveelheden groenten de beste garanties.
    Hier verschenen
    Groenten bieden bescherming tegen longkanker
  • Groenten voor sterke botten
    Recent wetenschappelijk onderzoek benadrukt dat groenten een belangrijke rol spelen in de preventie van osteoporose. Hoe dat precies in zijn werk gaat, werd evenmin volledig uitgeklaard, maar toch.
    Hier verschenen 
    Ajuin houdt botten stevig 
    Groenten zijn ook goed voor uw tanden.

En zo zou je nog een tijdje kunnen doorgaan :

Groenten tegen nierstenen
Minder problemen met geheugen, Alzheimer en galblaashier.
– Groenten, onze ogen varen er wel bij. 
Groenten en vitaminen goed voor de ogen.
Bewegen en meer groenten strijdmiddel tegen suikerziekte
Groenten houden ook de geest gezond.
Heel veel gezondheidseffecten van broccoli

Groenten uit een flesje dan maar? Nee toch niet. Want dit staat ook in De Standaard Magazine vandaag.

Groentedrankjes: een goed idee? (De Standaard, 20/01/2007)

Ook groentedrankjes worden gepromoot als een tijdsbesparend en gezond alternatief voor verse groenten. De helft van onze dagelijkse behoefte aan fruit en groenten zou in zo’n potje zitten. “Er zitten inderdaad veel nuttige stoffen in”, zegt professor Greet Vansant, voedingsdeskundige. Maar die vind je even goed in verwerkte groenten. Bovendien is een groentedrankje heel vlug op, en het stilt je honger niet. Zo’n groentepauze doet iemand gegarandeerd grijpen naar andere snacks, die wel veel calorieën bevatten en die eventueel ongezond zijn. Het is beter echte groenten te eten.  Daarbij moet je toch nog kauwen, wat ook voor een verzadigd gevoel zorgt.
Hier verschenen
Groenten uit een flesje &
Een ‘groente- en fruit-shot’ uit de koelkast.

Water met geperste groenten wint award.

Over toegevoegde waarde gesproken….

Het Limburgse bedrijf Yagua heeft op de Amerikaanse vakbeurs Food Expo in Chicago een award gekregen voor een gezondheidsdrankje dat bestaat uit gezuiverd water met geperste groenten.

WaterSalad is een heerlijke dorstlesser van koolzuurvrij gezuiverd water en vers geperste groenten. Het is 100% natuurlijk en is rijk aan mineralen en bio actieve stoffen die een positieve invloed hebben of onze gezondheid en welzijn. WaterSalad ondersteunt het transport van gezonde voedingsstoffen (zoals vitaminen en mineralen) naar alle cellen en helpt het lichaam de giftige afvalstoffen te verwijderen.

Ingrediënten
Gezuiverd water, groentesap (groene boontjes, komkommer, broccoli, paprika, peterselie, wortel, citroen, sla), fructose, citroensap, rozemarijnsap.

Yagua – Waters.

Groenten en vitaminen goed voor de ogen.

Dit artikel verscheen in BN DeStem vandaag.

Wel eens een konijn met een bril gezien? – Flauwe grap, maar het is écht zo dat in wortelen spul zit dat goed is voor je ogen.
Niet alleen in worteltjes trouwens, ook andere verse groenten zoals broccoli, paprika, spinazie en boerenkool bevatten allerlei vitaminen en bouwstoffen die goed zijn voor het zicht. Alleen, heel veel brillen- en lenzenmensen weten dat niet of staan er nooit bij stil. Daarom is de landelijke opticienketen Specsavers begonnen met een gezondheidscampagne die de slogan ‘Geef je ogen goed de kost’ meekreeg. Het is de eerste fase van een langdurige voorlichtingscampagne waarin de nadruk steeds op iets anders ligt; over een paar weken bijvoorbeeld gaat het in de Specsaverswinkels over de relatie tussen roken en kijken. Lees verder in het artikel in  BN/DeStem.

 

Meer info vind je in het artikel over  groenten en vitaminen

Nitraten in groenten : nader verklaard.

In de winterperiode bevatten sommige groenten meer nitraten. In dit bericht leest u er meer over.
Op de website van www.proefstation.be kan je de kleurrijke brochure “Goede keukenpraktijken voor groenten en fruit” downloaden via deze link (pdf).

Het gedeelte over nitraten genoot mijn bijzondere aandacht omdat dit soms wel heel moeilijk uit te leggen is zonder bladgroenten als het ware in een slecht daglicht te zetten.
Het deel over nitraten kunt u hieronder lezen. Maar je leest er ook tips voor aankoop, bewaring, bereiding en verwerking van groenten. En ook waarom de aankoop van groenten van bij ons absoluut veilig is (voedselveiligheidsketen voor groenten).

Nitraten zijn een belangrijk voedingselement voor planten en ze worden omgezet in eiwitten. Soms is de plant omwille van allerlei factoren niet in staat om alle opgenomen nitraten om te zetten in eiwitten zodat er nitraten voorkomen in ons voedsel.

Nitraten op zich zijn niet gevaarlijk voor de mens. Wanneer ze bij bederf van de groente of door onhygiënische behandeling omgezet worden in nitrieten, ontstaan er nitrosamines in de maag. Nitrosamines hebben mogelijk nadelige effecten, maar deze worden steeds vaker in twijfel getrokken.

Voor baby’s tot 4 maanden oud zijn nitrieten gevaarlijker dan voor volwassenen
omwille van het risico op blauwzucht. Kinden Gezin raadt dan ook aan om baby’s pas
vanaf 4 à 6 maanden groenten en fruit telaten eten.

In België wordt het nitraatgehalte bij bladgewassen, geteeld in de serre, gecontroleerd vóór de oogst. Indien het nitraatgehalte de geldende normen overschrijdt, mag het product niet op de markt gebracht worden.

Tips

  • De meeste bladgewassen bevatten een hoger nitraatgehalte, voornamelijk in de winterperiode.
  • Varieer voldoende tussen bladgewassen en andere types groenten, zeker tijdens de winterperiode.
  • Verwijder de nerven en de oudste bladeren van het bladgewas, want deze bevatten het meeste nitraat.
  • Reeds bereide spinazie mag nietopnieuw opgewarmd worden, want tijdens het opwarmen worden de aanwezige nitraten omgezet in nitriet.
  • Geef baby’s jonger dan 4 maanden geen bladgewassen. Ze zijn gevoeliger voor denegatieve gevolgen van nitriet.
  • Bewaar verse bladgewassen nietlanger dan 2 dagen in de koelkast. Bereide bladgewassen mogen niet bewaard worden.
  • Gebruik geen groentenat van bladgewassen in soep of saus. Het kookvocht wordt dus altijd weggegoten.

Tomaten die naar honing smaken

De Honeytomaat is sedert deze week opnieuw beschikbaar bij Looije Tomaten.
De naam Honeytomaat werd gekozen omwille van zijn honingzoete smaak. De zoete smaak en zijn lieve formaatje maken de honeytomaat bij uitstek geschikt als gezonde snack. Niet in de laatste plaats voor kinderen. De doorsnede van het tomaatje is 25 tot 30 mm, het vruchtgewicht schommelt rond de 12 gram. Het suikergehalte van de tomaat is 10 %. De honeytomaat wordt aan de tros (14 of meer tomaten per tros) verkocht.

Voor de honeytomaat is een karakteristieke verpakking en merknaam ontwikkeld. Op elke doos vindt u een smullend beertje tegen een achtergrond van honingraten.
Met de merknaam Dulcita wordt meteen duidelijk dat het merk uit de merkenfamilie van Looije Tomaten afkomstig is. Het woord ‘dulce’ (spaans voor zoet) in de merknaam benadrukt nog eens de zoete smaak van dit tomaatje.
In 2004 is dit tomaatje op zeer kleine schaal getest. In het teeltseizoen 2005 werd een oppervlakte van 3000 m2 voor de honeytomaat gereserveerd. Al vroeg in het seizoen 2005 werd duidelijk dat dit niet voldoende was. Voor het teeltseizoen 2006 is deze oppervlakte nog uitgebreid.

Meer info op de website http://www.looijetomaten.nl/

Groene groenten en rood vlees

Geeft rood vlees echt een hoger risico op darmkanker en moet ik mijn biefstuk nu met spinazie eten?

Waarom deze vraag gesteld wordt kun je lezen op Voedingscentrum.nl

En dit is het besluit van het Voedingscentrum.nl:

…Op basis hiervan vindt het Voedingscentrum dat bij een gevarieerde voeding volgens de Schijf van Vijf af en toe een normale portie rood vlees eten geen kwaad kan. Sterker nog: vlees, en zeker rundvlees, is een belangrijke bron van ijzer, waarvan bijvoorbeeld 13-19 jarigen, vrouwen in de vruchtbare leeftijd, zwangeren en vrouwen die borstvoeding geven, gemiddeld genomen wel wat meer kunnen gebruiken….

…Verder is het niet zo dat groene bladgroenten beter zijn dan andere groentesoorten. In het algemeen geldt dat nog te weinig bekend is om de consumptie van bepaalde groente- of fruitsoorten te stimuleren….

…Het Voedingscentrum blijft bij het advies gevarieerd te eten, met volop groente, ook te variëren met vlees en vleesvervangers en regelmatig vis op het menu te zetten…..

Groenten tegen nierstenen

Om de haverklap bevestigen persberichten dat wie veel groenten eet daar grote voordelen kan uithalen voor zijn gezondheid. Over urinestenen (nierstenen, ureterstenen en blaasstenen) hebben we het hier nog niet gehad. Dit bericht verscheen vorige week op http://www.e-gezondheid.be/fruit_groenten_versus_urinestenen-13164-404-art.htm

“Om urinestenen te vermijden, raadt men aan om veel water te drinken. Maar ook wat men eet is van tel. De aanvoer van kalium bijvoorbeeld is erg belangrijk. En omdat fruit en groenten rijk zijn aan kalium wordt aangeraden om er meer van te eten als men de vorming kalkstenen wil voorkomen….
…Daarom wordt personen die te kampen hebben met kalkstenen aangeraden om meer fruit en groenten te eten en water te drinken dat niet te veel kalk bevat. Daarnaast moeten ze minder zoutproteïnen (natrium) consumeren….

Het volledige bericht met de nodige uitleg kunt u lezen op http://www.e-gezondheid.be/fruit_groenten_versus_urinestenen-13164-404-art.htm

Groenten verlagen de bloeddruk

Dat groenten bijdragen tot eenieders gezondheid komt steeds meer aan bod in de pers Zo is er vandaag het artikel in Het Nieuwsblad:

Vijf porties groenten en fruit per dag eten kan het risico op een beroerte met 25 procent verminderen. Beroertes veroorzaken vaak vroegtijdig overlijden. Wie het toch overleeft zal een lange en moeizame revalidatieperiode moeten doorlopen en er meestal zware stoornissen aan overhouden. De Britse onderzoekers beklemtonen daarom dat het belangrijk is om preventief te werk te gaan. Fruit en groenten zijn rijk aan kalium, dat de bloeddruk verlaagt. Omdat te hoge bloeddruk één van de hoofdoorzaken is van een beroerte, veronderstelt men dat groenten en fruit de remedies bij uitstek zijn.

Kerrie op de spruitjes helpt prostaatkanker voorkomen.

“Kurkuma (geelwortel), het belangrijkste bestanddeel van kerrie, kan helpen bij de preventie van prostaatkanker. Dit blijkt uit wetenschappelijk onderzoek waarover zondag is gepubliceerd in het tijdschrift Cancer Research.
Volgens de onderzoekers is de preventieve werking van kerrie bijzonder sterk, als de specerij wordt gebruikt bij groentes zoals bloemkool, broccoli en spruitjes.
Deze groentes bevatten de stof PEITC die, in combinatie met kurkuma, een sterk prostaatkankerremmend effect heeft, aldus de onderzoekers. In landen als India, waar veel kerrie wordt gebruikt, komt prostaatkanker verhoudingsgewijs minder vaak voor dan in de Verenigde Staten.”

Uit : telegraaf.nl [Buitenland]
(PEITC = (2-phenethyl isothiocyanate )

Groenten houden ook de geest gezond.

Dat de consumptie van groenten uw lichamelijke gezondheid op peil houdt komt hier regelmatig aan bod.
Wie zelf zijn groenten teelt vindt hierin trouwens de ideale manier om het hoofd even ‘leeg’ te maken. Met twee tuinieren in de moestuin is nog leuker, want dat brengt een ‘gedachtenloos’ gesprek op gang.
Het bericht dat zopas verscheen in het Laatste Nieuws (‘ Moderne voeding maakt depressief ‘)maakt het plaatje compleet.
Hieronder de voornaamste passages uit Het Laatste Nieuws

Depressies zijn voor een deel het gevolg van het moderne voedingspatroon. Volgens een onderzoek van twee Britse organisaties ontbeert ons dieet enkele chemische stoffen die noodzakelijk zijn om de geest gezond te houden. Vooral het tekort aan groenten en fruit is nefast…..
Dat velen van ons weinig of geen groenten en fruit, vis of noten eten maakt namelijk dat de hersens een tekort hebben aan noodzakelijke vitaminen en voedingsstoffen…..
Sinds de Tweede Wereldoorlog nemen groenten en fruit een steeds minder belangrijke plaats in ons voedingspatroon in, ondanks alle campagnes waarin de overheid ons tot gezondere gewoonten proberen te brengen.

Een gezonde geest in een gezond lichaam, dat kan dus ook met groenten!

Groenten zorgen voor lager bloeddruk

Een dieet dat rijk is aan groenten zou wel eens goed kunnen zijn voor de bloeddruk.

Volgens de onderzoekers is er meer onderzoek nodig naar de reden dat groenten goed zijn voor de bloeddruk. Overigens hebben ze wel een idee: het zouden de aminozuren kunnen zijn. Uit eerder onderzoek was al gebleken dat bepaalde aminozuren een gunstige invloed hebben op de bloeddruk. Vlees en groenten bestaan uit andere aminozuren.

Een woordvoerder van de Britse Hartstichting wees er tegenover de BBC op dat een vegetarisch dieet al langer bekend staat als gezond voor de bloeddruk. Maar omgekeerd betekenen de conclusies volgens de onderzoekers niet dat het eten van vlees gekoppeld kan worden aan een hoge bloeddruk.”

Bron: Bijzijn.nl

Groenten zijn ook goed voor uw tanden.

De goed-nieuws-lijn over groenten houdt aan. Ook uw gebit gaat langer mee als u meer groenten eet.

“Mensen die veel groente en fruit consumeren lopen minder kans op gebitsproblemen.
De relatief grote hoeveelheid zetmeel in groente en fruit kan bescherming bieden tegen gaatjes, zo blijkt uit resultaten van epidemiologisch onderzoek. Dit is een tegenstelling met eerdere experimentele studies. Die suggereren dat sommige zetmeelhoudende voedingsmiddelen en fruit de kans op gaatjes verhogen. Lees verder in het artikel zibb.nl / landentuinbouw – Groente en fruit beperken gebitsproblemen

Bewegen en meer groenten strijdmiddel tegen suikerziekte

“Behalve beweging, spoort de Vlaamse overheid de burger ook aan tot gezonder koken. Een bevraging van de VLAM leert dat we dagelijks amper de helft van de vereiste portie groenten en fruit (idealiter 300 gram groenten en twee stuks fruit) binnenkrijgen. Tijdsgebrek, losse eettijden, kant-en-klare maaltijden, impulsaankopen en buitenhuis eten zijn de grote boosdoeners. In 2006 wil Vervotte daarom een brochure aan de man brengen waarin per seizoen de groenten worden opgesomd, met vermelding van hun vitaminen en voedingswaarde. De brochure wil focussen op inheemse en ook wel vergeten groenten.”

Lees het volledige artikel op Het Nieuwsblad Online.

Groenten bieden bescherming tegen longkanker

Groente biedt, net als veel koolsoorten en broccoli, bij risicogevallen ook bescherming tegen longkanker, zo schrijft de Daily Mail
Tot die risicogevallen behoren mensen die een tekort hebben aan de twee genen die een rol spelen bij de werking van isothiocyanaten, die de mens tegen deze vorm van kanker beschermen. En in alle soorten kool, in broccoli en in spruitjes zit een grote hoeveelheid van die isothiocyanaten, zo blijkt uit een onderzoek waarvan de resultaten worden gepubliceerd door het tijdschrift The Lancet……..
Lees meer op www.hln.be

We eten te weinig groenten…

“De gemiddelde consumptie van groenten schommelt rond 150 gram per dag, terwijl bijna de helft van de Belgen het op een dagelijkse portie van 90 à 150 gram houdt. Er is een opmerkelijk verschil op naarmate de leeftijd toeneemt. De groenten die het meest geconsumeerd worden, zijn tomaten, wortels en salade.

Bijna zeven op de tien Belgen beseft dat ze te weinig groenten en fruit eten, vooral jongeren. De belangrijkste redenen die de Belgen aanhalen zijn tijdsgebrek (31 procent), de beperkte houdbaarheid (23,8 procent) en het seizoensgebonden karakter van fruit en groenten (20,3 procent).”

Lees verder op

VILT