Categorie archieven: Consumptie

Knolselder : gebruik en recepten

knolselder-blad-ontdaan

Volgens de enquête “wintergroenten” op de website heeft 30 % van de moestuinders in februari nog knolselder uit eigen tuin.

Tijd om wat gebruikstips en recepten met knolselder de revue te laten passeren. En ook aankooptips voor wie niet het geluk heeft nu nog knolselderij uit eigen moestuin tuin te kunnen eten.

Aankooptips
De knol wordt gekenmerkt door een knoestig uitzicht, een echte ‘bodem’look. Je kiest best stevige exemplaren uit: dit kan je testen door eens te kloppen op de knol en te luisteren of die niet te hol klinkt. Koop niet de grootste exemplaren want die kunnen soms wat ‘houterig’ zijn van binnen.

Ook let je op de buitenkant: die moet stevig zijn en geen zachte plekken vertonen. Soms bezit de knolselder nog wat blad, dat vrij bitter en sterk smaakt. Het blad wordt niet gegeten maar de kwaliteit van het blad is zeker een goede indicatie voor de versheid van de knolselder.

Bewaren
Losjes in plastic verpakt, kan de knolselder lang vers blijven in de koelkast.

Gebruik
Knolselder (ook wel knolselderij genoemd) is gezond op tafel en bevat veel ijzer, vezels,vitamines en etherische oliën.

De knolselder wordt altijd geschild waarna het witte vruchtvlees tevoorschijn komt. Hier kun je veel kanten mee op: toevoegen bij een rauwe salade, koken of bakken of pureren samen met aardappel. Gekookt of gebakken krijgt het witte vruchtvlees een zachte, romige smaak.

Om te voorkomen dat het witte vruchtvlees te vlug verkleurt, gebruik je best wat citroensap.

Bereidingstips

Ø Snijd de knol doormidden en elke helft in tweeën. Schil alleen de stukken die je zal gebruiken. De snijvlakken van de andere besprenkel je met citroensap tegen bruinverkleuring. Wikkel ze strak in vershoudfolie.

Ø Knolselderij kun je zowel rauw als gekookt gebruiken. De rauwe groente kun je raspen en gebruiken als broodbeleg of in salades. Of je kan de rauwe groente ook in staafjes of dunne plakjes snijden en als tussendoortje eten. Van knolselderij maak je bovendien lekkere soep. En de gekookte groente kun je met wat aardappelen stampen tot een pittige puree of ze in plakjes serveren bij vis.

Ø Bewaring: de hele knolselderij bewaar je in een koele berging, aangesneden stukken in de koelkast.

Recepten


Wortel-knolselderijsalade met kaas

Ingrediënten per persoon: 1 Flandria wortel, ¼ van een Flandria knolselderij, het sap van ½ citroen, 80 g harde kaas (type Oud-Brugge, Comté…), 3 eetlepels lightsladressing, peper, zout, 2 sneden bruin- of volkorenbrood.

 

Schraap de wortel schoon en rasp hem. Snijd de schil van het stuk knolselderij en snijd het vruchtvlees in grote stukken. Rasp elk stuk (of snijd het in fijne reepjes). Meng de knolselderij met het citroensap tegen het verkleuren. Meng de wortel met de knolselderij en de in blokjes gesneden kaas.
Doe de salade in een kom en overgiet ze met de dressing. Serveer ze met de geroosterde sneden brood. Meenemen naar het werk? Rooster het brood niet en wikkel het in vershoudfolie. Neem de salade en de dressing mee in aparte doosjes en meng alles aan tafel.

Knolselderij met een dipsausje

Ingrediënten per persoon: één vierde van een Flandria knolselderij, ½ citroen.
Voor de dipsaus: 2 eetlepels magere yoghurt, 1 koffielepel lightmayonaise, 1 eetlepel gehakte peterselie, peper, zout.

 

Schil de knolselderij en snijd de groente in staafjes. Besprenkel ze met citroensap tegen het verkleuren. Meng alle ingrediënten voor de dipsaus. Dip de groentestaafjes in het sausje en eet ze.

Lasagne van knolselderij met kip en aardappelpuree

Ingrediënten voor 4 personen: 4 Flandria tomaten, ½ Flandria knolselder, 2 kippenborstfilets, oregano, 100 g geraspte Parmezaanse kaas, 12 aardappelen, 2 eetlepels magere melk, nootmuskaat, peper en zout.

 

Knolselderij receptPel de tomaten en snijd ze in plakjes. Schil de knolselderij. Snijd de knol met een scherp mes in dunne plakken. Kook de plakken 10 minuten in gezouten water en schep ze uit de pan. Snijd de kip in reepjes. Bedek de bodem van een grote ovenschaal met plakken knolselderij. Bedek ze met de helft van de plakjes tomaat en van de reepjes kip. Kruid met peper, zout en oregano. Leg een tweede laag knolselderij en bedek ook deze met plakjes tomaat, kippenreepjes en kruiden. Dek af met de rest van knolselderij en bestrooi met de geraspte kaas. Zet de lasagne in een voorverwarmde oven van 180°C en laat 30 minuten bakken. Maak ondertussen de puree: schil de aardappelen, snijd ze in stukjes en laat ze 15 minuten koken. Giet ze af, stamp ze fijn met een pureestamper en meng ze met de melk, peper, zout en nootmuskaat. Doe de puree in een ovenschaal en zet ze nog even bij de lasagne in de oven.

Dit artikel werd mogelijk gemaakt door Flandria, het kwaliteitslabel voor groenten.

Groenten bewaren : de drie meest gemaakte fouten.

Dit artikel gaat over de bewaring  van groenten en fruit in de winkels en in de handel, maar bevat zeker ook nuttige info voor de moestuinder en/of consument die zijn groenten zo lang mogelijk vers wil houden.  

Meest gemaakte fouten

Volgens het VCBT zijn dit de fouten die het meest worden gemaakt in het handelskanaal. Ik heb ze wat aangepast zodat wij, consument en/of hobbytuinder er ook iets kunnen van opsteken.

· Te lage temperatuur voor zuiderse groenten. Bij tomaten ontstaat zo lagetemperatuurbederf. Uit onderzoek van het VCBT blijkt dat courgettes bij minder dan 12 °C sneller zacht worden en een gebobbelde schil krijgen.
Ook tomaten, aubergines, paprika’s en komkommers en ook aardappelen en uiten worden best bij minimum 12°C tot maximaal 16°C  bewaard.

· Te lage luchtvochtigheid. Een hoge, relatieve luchtvochtigheid (85-95%) is aangewezen. Dit kunnen we ook bekomen door de groenten te voorzien van plastiekfolie en zeker te bewaren in de daartoe voorziene groente- en fruitbak van de koelkast.

· Het niet in acht nemen van de ethyleengevoeligheid van sommige groenten. Ethyleen is een rijpingsstof die wordt afgescheiden door rijpende groenten en fruit zoals  appels, peren, kiwi’s  en bananen. Maar ook door tomaten bijvoorbeeld. Probeer deze dus apart te houden van andere groenten.

Aangewezen temperatuurzones

· Moeten altijd gekoeld liggen in een koeltoog overdag in de winkel, in de koelruimte ‘s nachts (temperatuurzone van 0 tot 1 °C): asperges, witloof, broccoli, champignons, oesterzwammen.

· Moeten koel liggen, overdag liefst (niet noodzakelijk) in een koeltoog en ’s nachts in een koelruimte (max. 4 °C): alle slasoorten en bladgroenten, spruiten, prei, bloemkool, pitfruit en steenfruit.

· Moeten fris bewaard worden, dit betekent overdag in een niet gekoeld rek in de winkel, ’s nachts in een koelruimte en een temperatuurzone van 6 tot 7 °C: alle koolsoorten, wortelen en alle boonsoorten.

· Worden best bij gematigde temperaturen bewaard, zowel ’s nachts als overdag, in een temperatuurzone van 12 tot 16 °C: tomaten, paprika’s, komkommers, aubergines, courgettes, aardappelen en uien. Groenten van zuiderse oorsprong bewaar je best niet te koud, anders worden ze slap of verwelkt de steel, aubergines verliezen hun kroontje enz.

Afdekken tegen uitdroging

Als u groenten afdekt in de koeling verkleint u de kans op uitdroging. Gebruik de oorspronkelijke dekvellen of deksels. Bij niet-afdekking valt de koude rechtstreeks op de producten. Dit veroorzaakt uitdroging. Tegen uitdroging verdient het ook aanbeveling om de producten in de koelruimte met nevel te bevochtigen.

Ethyleengevoeligheid

Aubergines, broccoli, champignons, komkommer, tomaten, witloof, andijvie en koolsoorten zijn zeer ethyleengevoelig. Er zijn groenten die ethyleen afgeven zoals tomaten, rijpe appels, kiwi’s. Let erop dat groenten die ethyleengevoelig zijn nooit naast groentesoorten liggen die ethyleen afgeven (zoals tomaat).

In de koelruimte speelt de ethyleengevoeligheid minder. Door de lage temperatuur is er immers minder ethyleenproductie. Buiten de koelruimte, in de rayons, plaatst u nooit ethyleengevoelige naast ethyleenafgevende groenten, bv. nooit tomaten naast aubergines.

Rekken aanvullen vanuit koelruimte

Zet ’s morgens geen stapel dozen met producten klaar in de winkel. Vul groente- en fruitrekken altijd rechtstreeks vanuit de koelruimte aan.

Meest gemaakte fouten

Volgens het VCBT zijn dit de fouten die het meest worden gemaakt:

· Te lage temperatuur voor zuiderse groenten. Bij tomaten ontstaat zo lagetemperatuurbederf. Uit onderzoek van het VCBT blijkt dat courgettes bij minder dan 12 °C sneller zacht worden en een gebobbelde schil krijgen.

· Te lage luchtvochtigheid. Een hoge, relatieve luchtvochtigheid (85-95%) is aangewezen. De koelruimte moet hiertoe voldoende koelcapaciteit hebben (minimaal 40 watt per m³).

· Het niet in acht nemen van de ethyleengevoeligheid van sommige groenten.
(Bron Flandria, met toestemming)
Voor meer info: Vlaams Centrum voor de Bewaring van Tuinbouwproducten, W. de Croylaan, 42, B-3001 Heverlee, t. +32/(0)16 32 27 32, website: www.vcbt.be.

15 tips om kinderen groenten te leren eten

 

Broccoli, spruitjes, prei, witloof, venkel… de meeste kinderen trekken hier hun neus voor op. Dat komt omdat deze groenten doorgaans wat bitter smaken, of zoals venkel een opvallende smaak hebben. Waarom kinderen zo fel reageren op deze groenten heeft een oorzaak: ze hebben meer smaakpapillen dan volwassenen. De smaakpapillen van kleine kinderen liggen ook verspreid over hun hele mond en keel, bij volwassenen liggen deze nog enkel op de tong. Daarom reageren kinderen ook zo anders op voedsel dan volwassenen.

In dit zopas verschenen artikel leest u 15 tips om kinderen groenten te leren waarderen. (Met dank aan Flandria groenten)

Klik hier om verder te lezen.

Groenten duur of goedkoop deze kerst?

 

Elke vrijdagnamiddag brengt De Groenteman de nieuwste ontwikkelingen in de groente- en fruitprijzen op de website www.lava.be.

De bokkesprongen die de prijzen rond de kerstperiode soms maken komen  dit jaar nog meer uit de verf door de vriestemperaturen. Prei is ondertussen flink duurder geworden omdat het oogsten onmogelijk geworden is door de vervroren ondergrond. Veldsla en peterselie die ook door professionelen dikwijls in plastiek koepels geteeld worden zijn ook schaars geworden. Daarentegen zijn groenten uit beschutte teelten zijn vrij voordelig nu.
Groenten en fruit die voordelig zijn deze kerst: oesterzwammen, kropsla, vele koolsoorten, witloof en alle appel- en perensoorten.
Duur deze kerst: tomaten, prei, veldsla, shii-takes, peterselie en aardbeien.

De voordelige aanraders

Kropsla is opvallend

Lees verder Groenten duur of goedkoop deze kerst?

Consumptie en bereiding van groenten : 25 vragen en antwoorden.

Deze vragen en antwoorden zijn overgenomen uit de nieuwsbrief van Flandria, het Belgisch keurmerk voor groenten en fruit.

1. Oprispingen in de maag door paprika?

2. Erwten en bonen groen houden na koken?

3. Slaap je van kropsla beter?

4.Spruitjes beter bij vorst?

5. Waarom smaken wortelen en pastinaak zo zoet?

6. Waarom noemt men broccoli een gezondheidsbom?

7. Handen vuil en plakkerig bij schorseneren?

8. Waarom huil ik als uien pel?

9. Is tomaat eigenlijk geen groente?

10. Het verschil tussen losse en trostomaten?

11. Hoe het witloof minder bitter maken?

12. Groeit zuurkool uit de grond?

13. De bloemkool wordt geel bij het koken?

14. Is komkommer een goede gezichtsmasker?

15. Word je sterk van spinazie?

16. Selder voor de potentie?

17. Onaangename geur bij koken van koolsoorten?

18. Waarom heet witloof witloof?

19. Mogen tomaten niet in de koelkast?

20. Maken tomaten hardnekkige vlekken?

21. Een ui als koperpoets gebruiken?

22. En sterke geur bij asperges koken?

23. Is rabarber giftig?

24. Mag ik gekookte spinazie weer opwarmen?

25. Knoflook zonder slechte adem?

Juli 2007 duurste groentemaand ooit (Agrarisch Dagblad)

Het gemiddelde prijsniveau van groente lag in juli 5 procent boven het niveau van die maand vorig jaar. Juli 2007 was tot nu toe de duurste groentemaand ooit. Dat blijkt uit berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De groenteafzet heeft hinder van de extreem natte zomer. Mandje Het CBS houdt aan de hand van boodschappenmandjes de prijsontwikkelingen bij voor groenten en aardappelen. Het effect van de hoger aardappelprijzen is hierin overigens meegenomen. Prijzen van groente bleven in juli van dit jaar op hetzelfde niveau als vorig jaar. ( Uit Agrarisch Dagblad)

Verbruikers tevreden over groente- en fruitabonnementen

De resultaten van de vorig jaar gehouden enquête onder consumenten in heel Vlaanderen over het aanbod en de kwaliteit van hun groentemanden en fruitpakketten publiceerde Velt in april en juni in haar ledentijdschrift Seizoenen.

Groente- en fruitabonnementen zijn een vorm van directe verkoop aan de consument door biologische boeren en tuinders. De verbruikers gaan het engagement aan om wekelijks een groot of klein pakket verse producten van een biobedrijf af te halen tegen een vooraf overeengekomen vaste prijs. Voor een bioboer betekent dit systeem een gegarandeerde afzet van een deel van zijn opbrengst tegen hogere prijzen dan via de veiling of de groothandel. Elke week worden in Vlaanderen ruim 8000 pakketten verdeeld, alles samen goed voor twee volgeladen twintigtonners.

De drie v’s: variatie, vers en van hier

Over het algemeen beantwoorden de abonnementensystemen vrij goed aan de verwachtingen van de consument: het overgrote deel van de groenten is lokaal geteeld en vers geoogst. Daarenboven worden er meer soorten groenten aangeboden dan in de gemiddelde natuurvoedingswinkel of supermarkt. Enkel bij de fruitpakketten ligt het aandeel aan geïmporteerde vruchten beduidend hoger. Dat is perfect te verklaren omdat het inlands aanbod vrij smal is en de verbruikers toch wel te vinden zijn voor een banaan, appelsien, kiwi of een trosje druiven op tijd en stond.

Trouw wordt beloond

Uit de enquête is gebleken dat de abonnees ook financieel hun voordeel doen met hun engagement: groentemanden zijn 10 topt 15% goedkoper dan in de natuurvoedingswinkel, fruit zo’n 5 à 10%. Tegenover het prijsniveau van bioproducten in de supermarkten is het voordeel zelfs bijna dubbel zo groot.

Dit prijsvoordeel blijkt voor de deelnemende consumenten echter niet de hoofdreden om voor de abonnemenenformule te kiezen. Sommigen vinden dat ze echt worden verwend met recepten voor de bereiding van ongewone groenten, informatie over de gang van zaken op de boerderij, het vermijden van flink wat verpakkingsafval, en vooral het rechtstreekse contact met de boer of tuinder.

Lees ook:

Voorgesneden groenten : mes snijdt aan twee kanten (Test-Aankoop)

 Deze maand verschenen in Test-Aankoop :

    1. Verkoop van voorgewassen salade ‘boomt’ De verkoop van voorgewassen salade zit in de lift, terwijl die drie tot vier keer duurder is dan ongewassen kroppen sla. Sinds ze in de winkels liggen, is de verkoop van voorverpakte en gewassen salade jaarlijks met 34 procent toegenomen. Test-Aankoop verklaart het succes door het gemak in gebruik van voorverpakte salades en de toename van het aantal mensen dat alleen woont.

    2. Niet even gezond als vers?
    Test-Aankoop wijst er op dat verse sla nog altijd gezonder is. “In zo’n zakje voorverpakte sla zit geen gewone lucht, maar een welbepaalde druk van gassen, waardoor de sla minder snel ontbindt. Uit onderzoek blijkt dat dit de voedingswaarde en vooral het vitamine C-gehalte aanzienlijk vermindert. We roepen consumenten op voorverpakte sla enkel ‘in geval van nood’ te kopen”, aldus voedingsexpert Robert Rémy van Test-Aankoop.

    Interessant in dit verband is ook het artikel Verkoop van voorbewerkte groente blijft maar stijgen, een uittreksel :

    De meest opvallende groeier in het voorverpakte groenten segment zijn de voorgesneden pakketten met verschillende soorten groenten voor bijvoorbeeld het roerbakken of voor stoofschotels. De verkochte hoeveelheden van deze mixen stijgen jaarlijks met 20% terwijl de prijs verhoudingsgewijs erg hoog blijft. Voorgesneden groentemixen sluiten dus zo goed aan bij de zo vaak genoemde trend naar gemak. Dat de consument bereid is een flinke meerprijs voor deze producten te betalen is duidelijk, want zelfs in de weekaanbiedingen van diverse supermarkten blijft deze productgroep duur met gemiddeld € 3,45 per kilo.

Rondreizend kooktheater met groenten en fruit

 

image Eerst kijken,

dan proeven,

dan doen!

Daar gaat het in de FreshFactory om. Maar ook snel klaar, verrassen en genieten. De FreshFactory is een rondreizend kooktheater, dat gedurende 3 jaar tal van evenementen en andere locaties zal aandoen. Een heuse culinair entertainer laat zien hoe je heel eenvoudig eigentijdse gerechten met groenten en fruit kunt bereiden. Op die manier is het gemakkelijker om elke dag 2 ons groenten en 2 keer fruit te eten. En vanzelfsprekend kan het publiek ook een hapje proeven. Wat dacht je bijvoorbeeld van een verrassende rucolastamppot met kerstomaatjes en mozzarella, een frisse mangosmoothie of een pittige spinazie-avocadosoep.

De FreshFactory kun je op heel veel evenementen en locaties tegenkomen. Kom zelf kijken en proeven. En ga vervolgens zelf thuis aan de slag.

Juli 2007

Augustus 2007

September 2007

Oktober 2007

November 2007

In een onlangs gehouden evaluatieonderzoek zegt een ruime meerderheid van de geïnterviewden  dat het gemakkelijk is om de gedemonstreerde gerechten thuis zelf te maken, ruim driekwart van de bezoekers zegt dat zij door de kookdemonstraties op nieuwe ideeën zijn gebracht en bijna alle ontvangers van de campagnefolder zegt een of meer recepten thuis uit te gaan proberen.
Meer info : www.freshfactory.nl. Het is een initiatief van de Nederlandse groente- en fruitsector met steun van de Europese Gemeenschap.

Neemt u voldoende antioxidanten uit groenten en fruit? (Video en Rekenblad)

Antioxidanten zijn gekend als kankerwerende stoffen. De meeste antioxidanten worden opgenomen via fruit en groenten (minstens 5 porties per dag). Hoe kleurrijker uw bord is, hoe groter en gediversifieerder ook het gamma antioxidanten die opgenomen worden. Antioxidanten gaan ook  de afbraak van cellen in het lichaam tegen beschermen ons zo tegen allerlei ziekten zoals kanker, hart-en vaatziekten en Alzheimer.

De website www.fruitrevolution.be biedt sedert deze week uitkomst voor wie twijfels heeft over de dagelijkse inname.
Je kan er  een rekenblad invullen om na te gaan of je voldoet aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid antioxidantia. Of uw menu zelf samenstellen aan de hand van de mooi in elkaar gestoken antioxidantenschijf.

Bekijk ook de video van Zoom.tv over het effect van antioxidanten in Groenten en Fruit op de nieuwe website www.fruitrevolution.be

Areaal diepvriesgroenten onder druk?

Worden de diepvriesgroenten daardoor duurder?
Uit de nieuwsbrief van
www.ardo.com :

Twee belangrijke fenomenen
Voor veel teelten is het moeilijk om de nodige teelthectares te vinden. Dit nieuwe verschijnsel hangt samen met twee fenomenen

  • De Europese landbouwpolitiek van de voorbije decennia
  • De stijgende olie- en energieprijzen van de afgelopen jaren

Wat landbouwpolitiek betreft, voorziet Europa nog altijd belangrijke premies voor graangewassen. En dat terwijl op wereldvlak de prijs van graan zo gestegen is dat premies eigenlijk overbodig geworden zijn. Het gevolg? Traditionele telers van graangewassen schakelen nauwelijks over naar de ‘risicovollere’ teelt van groenten waardoor er geen hectares voor groenteteelt bijkomen.
De stijgende olie- en energieprijzen zorgen er op hun beurt voor dat producenten van biobrandstoffen op zoek gaan naar agrarische brandstoffen. Er is meer bepaald een ontzettend grote nood aan maïs, graangewassen en suikerbieten. En dat wakkert de vraag naar hectares voor deze teelten uiteraard aanzienlijk aan, dit ten nadele van de hectares voor de industriële groenten.

Invloed op de prijzen
De gevolgen van de twee bovenvermelde fenomenen zijn nefast. De nodige volumes groenten voor de industrie worden op de helling gezet, en de grondstofprijs komt onder verhoogde druk te staan. In combinatie met de stijgende consumptie zal dit ongetwijfeld resulteren in hogere prijzen voor vriesverse groenten!

Opmerking van mijzelf:
Wat lezen we in het artikel van 21/01/2007, net na de prijsonderhandelingen?

“Gemiddeld kan je spreken van een prijsstijging van 1 tot 2 procent per jaar, terwijl de totale productiekosten jaarlijks toenemen met drie à vier procent. De zware prijsdaling die de sector twee jaar geleden te verwerken kreeg, is met de prijsstijging voor dit jaar niet uitgegomd”

Mag dit dan ook niet als derde “fenomeen” gesteld worden. Bij een voldoende hoge prijs zal er toch vanzelf meer areaal bijkomen?!?

Groenten uit pot en blik of uit de tuin?

Volgens de consumentenbond bevatten groenten uit pot of blik bevatten net zoveel vitamines als verse groenten. Hetzelfde geldt voor diepvriesgroenten. En “verse” groenten kunnen (volgens hen) in werkelijkheid soms al weken oud zijn. Over groenten uit blik, glas en uit de diepvries doen veel fabels de ronde. In de Gezondgids van maart geeft de Consumentenbond een overzicht van de feiten.  Bij pot-, blik- en diepvriesgroenten zit er vaak slechts vier uur tussen de oogst van de groenten en het kant-en-klare product. Daardoor is het vitamineverlies gering. Aan de andere kant is er bij “verse” groenten vaak een lange weg tussen het veld en het bord. Desondanks is er qua vitaminen, mineralen en vezels bij consumptie nauwelijks verschil tussen groenten uit pot of blik en verse groenten uit de supermarkt. Bron: Consumentenbond – Fabels over groenten uit pot en blik

Maar er is natuurlijk ook nog de (subjectieve) smaak! En de sfeer die bij iets hoort.
Wie gaat dan nog beweren dat geconserveerde of diepgevroren groenten even lekker zijn als verse? Niemand toch! Verse groenten uit de eigen groentetuin kunnen in de verste verte niet vergeleken worden met verwerkte groenten. Vers is smakelijker, en als het uit de eigen moestuin of die van de buurman komt hangt er nog een mooi verhaal aan ook.

Gratis bakje rauwkost bij “Uw Groenteman”

Deze week introduceert “Uw Groenteman” de nieuwe website met een ludieke actie.  Voor de klanten van “Uw Groenteman” is er wekelijks een nieuwsbrief. Wekelijks worden de klanten op de hoogte gebracht voor wat de aanbiedingen zijn van de komende week. Welke artikelen op de waardebon staan, welk artikel GRATIS is, tegen inlevering van een volle stempelkaart en welk artikel EXTRA voordelig geprijsd

Ook ontvangt “Uw Groenteman” een compleet pakket aan promotie artikelen. Dit zijn slingers, ballonnen, posters, introductiekaarten en een pakket aan prijzen.

De klant wordt verwezen naar de website van “Uw Groenteman” om daar een print te maken van een bepaalde pagina. Voor deze print ontvangt de klant een gratis bakje rauwkost. Daarnaast ontvangt de klant in deze week bij elke besteding van 5 Euro een gratis kanskaart, waarmee verschillende mooie prijzen te winnen zijn.
De uitslag van deze verloting wordt vermeld in de nieuwsbrief en op de website, zo wordt de klant nogmaals bewogen om de site van “Uw Groenteman” te bezoeken. Ga dus snel naar: www.uw-groenteman.nl

Diverse specialiteiten bij tomaten: kiezen met de tomatengids

De trend naar het telen van allerlei specialiteiten bij tomaten zet zich ook door bij de professionele teelt.

  • Nieuwkomers
    Flandria, het professionel keurmerk van de Vlaamse groenteteelt heeft  dit jaar drie opvallende nieuwkomers.  De nieuwkomers zijn LycoPlus, de Sweet Pink en de Torrito. En daarnaast nog een zestal soorten die van naam veranderd zijn.
    Lees in dit uitgebreid bericht alles over de nieuwe tomaten.
  • LycoPlus
    Met de Ministar LycoPlus-tomaatjes treedt functionele voeding binnen in het gamma van de verse, onbewerkte groenten en fruit. Tot vandaag was functionele voeding vooral gebaseerd op de toevoeging van supplementen. Het tomaatje laat zich uit het vuistje eten. De naam staat voor een trosje cocktailtomaatjes die van nature twee keer zo veel lycopeen bevatten als een klassieke tomaat. Lycopeen is een krachtige antioxidant die ons helpt beschermen tegen bepaalde vormen van kanker en hart- en vaatziekten.
    Lees in dit document alles over LycoPlus tomaten en het effect van lycopeen.
  • Tomatengids
    Het totale aantal tomatentypes van Flandria bedraagt er nu vijftien! Het wordt dus al een hele klus om uit te zoeken welke tomaat nu best past bij welk recept of gelegenheid.
    Laat u in deze tomatengids begeleiden bij uw keuze

Download hier de kleurenfolder

3 miljard kg groenten in 2006 (NL)

In 2006 is in Nederland 3,1 miljard kg groenten geoogst. Dit is net zo veel als in 2005. Uit de kas kwam 1,5 miljard kg. Dit waren vooral tomaten, komkommers en paprika’s. Buiten de kassen werd bijna 1,6 miljard kg groenten geoogst, waarvan 500 miljoen kg peen en ruim 200 miljoen kg champignons. De groentenoogst werd in 2006 negatief beïnvloed door een hete julimaand en een natte augustusmaand. Er zijn meer groenten ingezaaid en het zachte najaar heeft de winterteelt goed gedaan. Van de meeste groenten is in 2006 iets minder geoogst dan in 2005, maar van winterpeen, prei en spitskool is ruim 15 procent meer geoogst.  Bron  CBS

Op deze pagina kan je de exacte productie van de verschillende groentesoorten zien van 1998 tot 2006

Rucola of notenbladsla raakt bekend bij de consument.

 

Flandria-rucola: een frisse, gezonde en lichte garnituur

· Smaakmaker in groene slaatjes, aardappel- en tomatensalades

· De decoratieve blaadjes ogen fris als versiering bij warme gerechten

· Zeer lekker in koude en warme pastaschotels

· Hoog vitamine C-gehalte: 15 mg per 100 gr

· Zeer lage calorische waarde: 11 kcal/100 gr

· Werkt vochtafdrijvend en maagversterkend

Rucola laat zich goed met andere slasoorten mengen; het gebruik in sla is trouwens typisch voor de Toscaanse regio. Raketsla past perfect bij salade, bieslook, schapenkaas en walnoten. Presenteer dit slaatje eens aan de verse groenteafdeling als inspiratie. Gekookt en gepureerd kan rucola ook worden toegevoegd aan soepen en sauzen als extra smaakmaker. Het is ook een volwaardig alternatief voor basilicum bij de bereiding van een pestovariant. Verras uw klanten met pesto van rucola op een toastje of laat hen proeven van een rucolaslaatje met olijfhapjes. Proeven overtuigt de consument om het ook aan te kopen en te gebruiken!

image Karakteristieke smaak en uitzicht

Rucola is de Italiaanse naam voor ‘raket’ en in het Middellandse Zeegebied wordt rucola sinds de middeleeuwen geteeld. Dankzij het succes van de mediterrane keuken hier bij ons kent deze zuiderse groente een groeiende populariteit. De smalle, donkergroene blaadjes met getande rand hebben een rijk aroma en een erg aparte smaak, met zowel een pikante toets die doet denken aan radijs als een heerlijke notensmaak. Vandaar ook de benaming notensla.

Rucola die onder het Flandria-label wordt geteeld, is de authentieke zuiderse rucola met de donkergroene kleur, ingesneden bladeren én scherpe smaak. Het is net deze typische smaak die het meest wordt gewaardeerd door de handel. “Er zijn ook soorten met een zachtere smaak, maar we doen op dat punt geen toegevingen. Voor ons is het belangrijk dat deze wilde vorm en smaak behouden blijven. Zo garanderen we de afnemers ‘echte rucola’. De consument van hier wil dezelfde rucola proeven die hij kent van op vakantie”, benadrukt Rik Decadt, directeur productie bij REO-veiling.

Zuiderse groente van bij ons

“We hebben onze producenten altijd gestimuleerd om de wilde soorten te telen. De meeste producenten zullen dus onder Flandria kunnen leveren. De beschermde teelt gebeurt onder glas of plastic en het seizoen loopt van maart tot eind november. Het areaal beslaat nu slechts enkele hectaren. Rucola blijft vooralsnog een klein product.”, zegt Rik Decadt.

“Voor ons was rucola vier jaar geleden een totaal nieuwe teelt. Sindsdien is de vraag blijven groeien en nu telen we al op 100 are. Op 3 maart leverden we de eerste keer de wilde rucola onder het Flandria-keurmerk op de REO-veiling. We telen dit product tussen half februari en eind september”, vertellen telers Christian en Gino Buffel uit Hooglede.

“We oogsten met de machine alleen de jonge blaadjes, drie tot vijf weken na het zaaien. Zolang we het hart van de plant niet beschadigen, oogsten we verschillende keren. Alleen stevige, gezonde blaadjes van zeer goede kwaliteit kunnen we onder Flandria aanleveren bij de veiling.”

De blaadjes mogen geen smet, geelverkleuring of andere afwijking vertonen. Ze zijn vrij van ziekten en insecten en zonder sporen van aarde, onkruid of enige beschadiging.

De sortering gebeurt volgens lengte en de veilingen hanteren drie categorieën. Er is ‘zeer kort’ met een richtwaarde tussen 8 en 17 cm, kort tussen 10 en 20 cm en lang met een richtwaarde tussen 17 en 25 cm. De lengte is inclusief de steel die maximum de helft van de totale lengte mag zijn. De eenvormigheid per verpakking en per sortering is van het grootste belang.

Christian Buffel: “We leveren normaal los, niet gewassen. Als de koper dit wenst, verpakken we ook de groente per kilo in kisten, gewassen. Rucola wordt ook aangeboden met 10 bussels van 100 g per kist of in doosjes van 100 g. Inhoud en verpakking zijn altijd van onberispelijke kwaliteit.”

Leer uw klant de echte rucola kennen

“Rucola sloeg enkele jaren geleden aan als nieuw product en kreeg daarom steun van de REO-veiling. Door de korte afstand tussen teler en consument vormt versheid een belangrijke troef. Versnijderen vormen belangrijke afnemers voor convenience. Ze voegen de blaadjes als smaakversterker toe aan hun verse, voorverpakte slamengsels. Voor restaurateurs is rucola ook een prachtig product. En de consument die thuis een speciaal gerecht wil klaarmaken, vindt in rucola een antwoord voor zijn wens om variatie op tafel te brengen”, zegt Rik Decadt.

Waarom kiest men voor Flandria-rucola? Zuiders geïnspireerde groenten die bij ons worden geteeld, hebben onder andere het voordeel dat hun kwaliteit beter en constanter is. Het is ook belangrijk dat u als winkelier klanten erop wijst dat Flandria-rucola bij ons wordt geteeld en dus supervers is. Flandria-rucola heeft wat stuggere blaadjes en is langer houdbaar dan zachte soorten. Adviseer de klant om rucola in de koelkast te bewaren, best in een afgesloten bakje of plastic zakje.

Te koop : Kunst met groenten en fruit.

Een echt schilderij boven de bank? Van een uitstekende kwaliteit en eigentijds vormgegeven? Waar er maar één van bestaat?
De Kunstfabriek maakt het mogelijk en dat tegen zeer aantrekkelijke prijzen. Hoe? De Kunstfabriek bedenkt en ontwerpt schilderijen, die in China door professionele kunstschilders in olieverf op doek worden geschilderd. Vanaf half maart 2007 is de nieuwe oogst weer binnen: zo’n 50 nieuwe stillevens, in olieverf op doek. De Kunstfabriek-ontwerpers hebben zichzelf overtroffen: het is een serie sprankelende, kleurige schilderijen geworden met groente en fruit, op uiteenlopende formaten. Sappige aardbeitjes, knapperige worteltjes, diepblauwe bosbessen en frisse limoenen: er is meer keus dan bij uw groenteboer!
Welkom, vanaf 15 maart 2007, in De Kunstfabriek, Westergasfabriekterrein Amsterdam, Polonceaukade 20, 1014 DA, www.dekunstfabriek.com

Enkele voorbeelden met groenten. Alle stillevens  (ook met veel fruit)zijn te bekijken op dit adres
http://www.dekunstfabriek.com/fabriekswinkel/default.asp?lang=nl&cat=stillevens&status=w

465 euro

595 euro

365 euro

Waarom zijn groenten gezond?

Er gebeurt heel veel onderzoek naar de gezondheidseffecten van groenten. Regelmatig kunt u dan ook de positieve resultaten van dat onderzoek  lezen. Deze week was het volgende bericht actueel in de Vlaamse pers (in HLN en De Standaard)  Tomaat-broccoli goede combinatie tegen prostaatkanker.

Alhoewel, was dat wel echt nieuws? Ik denk het niet, want op 19 juli 2004 verscheen het volgende bericht Tomaat en broccoli bundelen krachten.

De werkzame stof in tomaten is lycopeen. De werkzame stof, in broccoli is glucosinolaat, en werkt vooral als het in contact gebracht wordt met andere werkzame stoffen.Bij de combinatie van broccoli en tomaten bleek dat ratten die al prostaatkanker hadden, een duidelijke rem in de groei van de tumoren lieten zien. Zelfs het medicijn dat normaal gesproken aan mannen met prostaatkanker wordt voorgeschreven, moest het afleggen tegen de combinatie van beide groenten!

Gelukkig vinden we vandaag in De Standaard een mooi artikeltje dat op eenvoudige wijze uitlegt waarom groenten gezond zijn. Gedaan dus met uitgebreide rapporten te lezen. Met dit berichtje hebt u alvast een aantal redenen bij de hand om nog meer groenten te kweken en te eten.

Waarom zijn groenten gezond? (De Standaard, 20/01/2007)


 

  • Met groenten blijf je op gewicht.
    In verhouding tot hun volume en gewicht leveren groenten weinig calorieën, maar veel essentiële voedingsstoffen. Dankzij hun vezelinhoud zorgen ze bovendien voor een voldaan gevoel na de maaltijd. Voldoende vezels voorkomt trouwens constipatie.
    Hier verschenen
    Hoeveel calorieën bevatten groenten?
    Een afslankplan per dag met groenten.
  • Groenten beschermen het hart
    Mensen die voldoende groenten ete, hebben ongeveer twintig procent minder risico op hart- en vaatziekten dan anderen. Welke stoffen precies verantwoordelijk zijn voor dat beschermende effect, is nog niet duidelijk. Waarschijnlijk ligt het aan de unieke mix van voedingsstoffen die groenten kenmerkt. Ook daarom is variëren tussen verschillende groentesoorten heel belangrijk.
    Hier verschenen 
    Groenten verminderen beroertes
    Groenten zorgen voor lager bloeddruk
  • Minder kanker met meer groente
    Hoewel er nog onduidelijkheden zijn, wijzen alle gegevens op een mogelijk beschermend effect van groenten en ook van fruit. Een dagelijkse portie groenten zou de kans op kanker met twintig tot dertig procent verminderen. De sterkte van het beschermende effect verschilt evenwel per type kanker. Ook hier biedt het eten van verschillende soorten en voldoende hoeveelheden groenten de beste garanties.
    Hier verschenen
    Groenten bieden bescherming tegen longkanker
  • Groenten voor sterke botten
    Recent wetenschappelijk onderzoek benadrukt dat groenten een belangrijke rol spelen in de preventie van osteoporose. Hoe dat precies in zijn werk gaat, werd evenmin volledig uitgeklaard, maar toch.
    Hier verschenen 
    Ajuin houdt botten stevig 
    Groenten zijn ook goed voor uw tanden.

En zo zou je nog een tijdje kunnen doorgaan :

Groenten tegen nierstenen
Minder problemen met geheugen, Alzheimer en galblaashier.
– Groenten, onze ogen varen er wel bij. 
Groenten en vitaminen goed voor de ogen.
Bewegen en meer groenten strijdmiddel tegen suikerziekte
Groenten houden ook de geest gezond.
Heel veel gezondheidseffecten van broccoli

Groenten uit een flesje dan maar? Nee toch niet. Want dit staat ook in De Standaard Magazine vandaag.

Groentedrankjes: een goed idee? (De Standaard, 20/01/2007)

Ook groentedrankjes worden gepromoot als een tijdsbesparend en gezond alternatief voor verse groenten. De helft van onze dagelijkse behoefte aan fruit en groenten zou in zo’n potje zitten. “Er zitten inderdaad veel nuttige stoffen in”, zegt professor Greet Vansant, voedingsdeskundige. Maar die vind je even goed in verwerkte groenten. Bovendien is een groentedrankje heel vlug op, en het stilt je honger niet. Zo’n groentepauze doet iemand gegarandeerd grijpen naar andere snacks, die wel veel calorieën bevatten en die eventueel ongezond zijn. Het is beter echte groenten te eten.  Daarbij moet je toch nog kauwen, wat ook voor een verzadigd gevoel zorgt.
Hier verschenen
Groenten uit een flesje &
Een ‘groente- en fruit-shot’ uit de koelkast.

Luxe groenten zijn nu heel gewoon

“Luxe groenten zoals champignons en asperges zijn nu dagelijkse kost.” Leon Delcroix weet waarover hij spreekt. Hij staat al vijftig jaar tussen groenten en fruit. Leon zag het menu van de Kempenaar in al die tijd fors veranderen. Sommige soorten raken vergeten. Andere soorten worden het jaar rond aangeboden. En groenten waar veel nog veel voorbereidingwerk aan is blijven in de rekken liggen.

,,Er zijn geen seizoenen meer in de groentehandel. Nu worden groenten als witloof en fruit als frambozen en kersen het hele jaar gegeten. Dit komt door de invoer uit het zuiden. Echte Kempense groenten dreigen dan weer van het dagelijks bord te verdwijnen”, zegt groenteboer Leon. Opvallend is dat groenten als Pastinaak en rammenas helemaal dreigen te verdwijnen. ,,Ik breng ze alleen nog mee op bestelling. Maar ook bekende groenten als doperwtjes, sluimererwten en prinsessenboontjes worden nog nauwelijks gekocht. Gepelde erwten zijn gewoon te duur. Boontjes worden machinaal geplukt. De uiteinden zijn een beetje gekwetst. Ze bewaren niet lang meer. En wie doet nog de moeite om eens een witte of rode kool zelf klaar te maken? De werkende gezinsleden hebben er geen tijd meer voor.” (vw)Bron: Het Nieuwsblad – Pastinaak en rammenas verdwenen van het menu

Hoeveel calorieën bevatten groenten?

Bent u nog op zoek naar een middel om de overtollige kilo’s van de feestdagen weer kwijt te raken? Bent u daarom op zoek naar het ultieme light product? En laat u zich daarbij misleiden door het opschrift “light” op uw pakje margarine, koekjesdoos of frisdrank? Er bestaan nochtans voedingsmiddelen die het opschrift “light” helemaal niet nodig hebben! Ze zijn het van nature.
Ooit al eens een pakje groenten gezien met het opschrift “light”? En toch zou dat niet misstaan! Geen enkel product die per gewichtseenheid zo weinig calorieën bevat. Als je de gesuikerde vloeistoffen zoals frisdranken niet meerekent.

Website “Wisegeek” heeft gisteren een interessant foto-artikel gepubliceerd daarover. “200 calorieën in beeld” noemt het.
De foto’s kan je hier bekijken.

Hoe zien 200 calorieën (kcal) er uit?
Wel, bij selder is dit 1425 gram, bij paprika’s 740 gram, bij broccoli 588 gram, bij wortelen 570 gram, bij meloen 553 gram, bij ajuin 475 gram, bij appels 475 gram, en bij kiwi 328 gram.
Bonen in tomatensaus zijn al wat rijker : 186 gram. 
Brood? Dat is een portie van 90 gram. Muffins 72 gram. Snoep is nog wat minder en van een Snickers chocoladereep heb je slechts 41 gram nodig om aan 200 calorieën (kcal) te komen. Chips spannen zowat de kroon met 37 gram.
Een portie groenten bevat slechts tien procent van wat er in koekjes te vinden is!
Groenten zijn de ultieme slankmakers! 
Voor wie er zin in heeft : er bestaat ook een slankplan met groenten.

Preventieve gezondheidseffecten van groenten.

Heel regelmatig duiken in de pers berichten op over de preventieve werking op de gezondheid van groenten. Zo staan er momenteel drie belangrijke berichten in verband met groenten en gezondheid op de website van Ortho Institute.

* Een grotere groente- en fruitconsumptie dan gemiddeld geeft minder problemen met de galblaas. Dit blijkt uit onderzoek bij een groep van 77090 vrouwelijke verpleegkundigen.  Vooral groene bladgroenten, koolsoorten en citrusvruchten, evenals vitamine C-rijk groente en fruit waren verantwoordelijk voor dit effect. Lees het volledige  bericht : Minder galblaasoperatie met meer groenten en fruit

*Openbaring van Alzheimer wordt uitgesteld door de consumptie van minstens drie glazen groenten- en vruchtensap per week in vergelijking met personen die maximaal één glas per week gebruikten. Het onderzoek had plaats bij personen, gemiddeld 72 jaar oud, die nog geen tekenen van Alzheimer vertoonden . Vooral mensen die erfelijk belast zijn bleken er voordeel bij te hebben
Lees het volledige  bericht : Minder alzheimer met sappen

*Consumptie van knoflook en uien kan mogelijk preventief werken tegen een vermindering van het geheugen door veroudering. Dit bleek althans uit proeven met muizen. Het betreft hier de positieve werking van een zwavelverbinding (di-n-propyltrisulfide). Lees het volledige bericht : Uien en knoflook verbeteren geheugen

Over het Orhto Institute.
Het Ortho Institute in Gendringen (Gld.), dat wordt geleid door dr. Gert E. Schuitemaker, is hét orthomoleculair kenniscentrum van Nederland. Sinds 1983 volgt dit instituut de ontwikkelingen op het gebied van voeding en gezondheid op de voet. De internationale wetenschappelijke literatuur wordt dagelijks intensief bijgehouden. Zij selecteren onderzoek vanuit een orthomoleculaire, holistische visie. Voeding, vitaminen en mineralen spelen hierin de belangrijkste rol, maar daarnaast wordt ook aandacht besteed aan factoren als leefgewoonten en beweging. Zowel positieve als negatieve berichten worden gepubliceerd. Het gaat  erom dat u zelf uw oordeel kunt vormen.

Groenten in de keuken: van het seizoen en modern bereid!

Vandaag presenteerde Albert Kooy zijn boek “De Nieuwe Nederlandse Keuken”.

Zoek niet naar recepten in een boek of op internet, maar zoek ze in de moestuin. Zou zou je de gedachten van Albert Kooy kunnen vertalen voor wie het geluk heeft over een moestuin te bezitten. Maar zorg er  voor dat ze op een moderne manier klaar gemaakt en gepresenteerd worden.

De basisprincipes die hij hanteert bij de Nieuwe Nederlands Keuken zijn:

  • De beste producten vind je dichtbij. (zie artikel over energieverbruik groenten). Mensen laten zich in hun eigen keuken ook veel te veel leiden door de supermarkt, die alle groenten brengt soms zelfs uit Kenia!
  • De beste producten zijn de producten van dit moment; seizoensproducten dus. Dus geen tomaten, courgettes en basilicum in de winter, maar witlof, bieten en knolselderij. ,,Als iemand in het restaurant dan toch aardbeien wil, heeft die pech gehad”, aldus Kooy.
  • De bereiding moet minimaal zijn, dat maakt de natuurlijke kwaliteit van de producten niet kapot. Zorg voor een modernisering van de Nederlandse groentegerechten, onder andere door te spelen met temperatuur (lauw) of smaak.
  • De verschillende ingrediënten moeten elkaar ondersteunen in plaats van verdoezelen. Zo bereidde de meesterkok voor het publiek wat hij noemde een ‘groentebiefstuk’ van winterspinazie, op smaak gebracht met een marinade van sojasaus en stroop. ,,Zo maak je wel gebruik van wat internationaal allemaal voorhanden is aan technieken en smaken, maar je blijft wel bij de bron: de Nederlandse groente.

‘Niet voor niets heeft de kok midden tussen de mensa en het restaurant van de school Koning Willem I College in Den Bosch een moestuin aangelegd. Koolrapen, lof, schorseneren en prei sieren samen met boerenkool, pastinaak, topinamboer en tijm – de wintertuin van de school. Het nagenoeg kale stuk met wat uitgeschoten venkel erop was de herfsttuin. In de zomer- en lentetuin is de leegte illustratief. Kooy :” Waarom kiezen we niet voor de Nederlandse keuken? Waarom zijn we daar niet trots op?’’ Hij doelt daarmee vooral op de bistro’s, de restaurants voor de massa, maar ook de volkskeukens. (Bronnen Noordhollands Dagblad & Nieuws Artikel / Vara Kassa-online)

  1. Bent u geïnspireerd door de gedachten van Albert Kooy? Dan biedt deze site u ook enkele vertrekpunten. Zo  zijn er de vijftig moderne gerechten met groenten en de verschillende artikels die verwijzen naar een Groente- en Fruitwijzer:
    **
    Groente- en Fruitwijzer nu ook in Nederland **Groenten en Fruitwijzer **Wie kent nog het juiste seizoen van de groenten?

Groente- en Fruitwijzer nu ook in Nederland

Er was al de de groente- en fruitkalender van het Brusselse Gewest, de groente- en fruitwijzer van het Vlaamse gewest en nu is er ook in Nederland één gratis.

Groente- en fruitwijzer
Daarop staat wat meetelt voor de aanbevolen hoeveelheid van twee ons groente en twee stuks fruit en hoeveel groente nodig is om twee ons over te houden. Daarnaast is te zien wanneer groente- en fruitsoorten beschikbaar zijn. De Groente- en fruitwijzer wordt ook verspreid via groentewinkels, samen met twee feestelijke en gezonde kerstmenu’s. Je kan de gedrukte versie bekomen via dit bestelformulier voor de Groente- en Fruitwijzer (Nederland).

Digitaal
Een nieuwigheid is dat deze groente- en fruitwijzer ook digitaal te raadplegen is. Je kan er de groenten sorteren op ijzergehalte, vitamine C gehalte, tijdstip van verkrijgbaarheid enzovoort.

Win een jaar lang groenten!
Zeker ook niet te missen op de website van het voedingscentrum is de groente- en fruittest. Je kan er door een unieke slogan voor de campagne te bedenken een heel jaar lang gratis groenten en fruit mee winnen!

Al deze initiatieven kaderen in de actie  Eet en geniet méér van groente en fruit van het  voedingscentrum.nl.
De groente- en fruitcampagne is een meerjarige campagne en loopt tot 2010. In deze eerste fase wil het Voedingscentrum vooral bereiken dat meer mensen zich bewust zijn van de hoeveelheid groente en fruit die zij eten. Vervolgens is het de bedoeling mensen te stimuleren om ook daadwerkelijk meer groente en fruit te gaan eten. Groente en fruit zijn heel belangrijk voor een goede gezondheid, zowel op korte als lange termijn. Ze bevatten veel vitamines, mineralen en andere waardevolle voedingsstoffen, terwijl ze weinig calorieën leveren. Uit tal van studies blijkt dat het eten van groente en fruit het risico op ziekten verlaagt.
Meer info op de website

Professionele teelt van kiemgroenten

Vrijdag 27 oktober werden op de REO Veiling voor het eerst kiemgroenten verkocht. Spruitgroenten zie je steeds vaker in de groentenafdeling van winkels liggen. Nochtans kan je in België het aantal professionele telers op één hand tellen. Voedingsingenieur Wim Bouden en landbouwingenieur Isabelle Piesschaert menen dat er zeker nog een markt is voor dit soort “garnituurgroenten”. Ze hebben de voorbije maanden hard gewerkt om een geconditioneerde ruimte te bouwen voor de productie en verpakking van kiemen of scheuten.

De meest speciale machines zijn de “rota-techs”, dit zijn trommels waarin de scheuten ronddraaien en op regelmatige tijdstippen besproeid worden. Sommige kiemende groenten moeten immers regelmatig gespoeld worden. 

 

 

De teelt van kiemgroenten kan ook op schalen (foto links). Ook hier worden de plantjes regelmatig bevochtigd. Dat is ook het geval voor de scheuten die in bakken (foto rechts) gekweekt worden. Afhankelijk van de soort, hebben de kiemen 4 tot 10 dagen nodig tot ze klaar zijn voor consumptie. Eenmaal oogstklaar worden de zaadhuiden eraf gewassen en komen de scheuten in een centrifuge om te drogen. In een aparte ruimte worden de scheuten in een ideaal klimaat verpakt. In de koelcel, bij 4° graden C wachten ze op gekoeld transport naar de REO Veiling. Scheuten of kiemen hebben een pittige smaak en worden gebruikt als groenten bij slaatjes, belegde broodjes en andere gerechten. Wim en Isabelle zullen starten met 13 verschillende soorten: prei, luzerne, rodekool, radijs daikon, sangoradijs, rode biet, zonnebloem, erwtenasperge, linzen, venkel, look, rosabi en broccoli. Eenmaal op “kruissnelheid” hopen Wim en Isabelle een productie te halen van 700 kg/week.

Enkele voorbeelden van kiemgroenten die door hen geteeld worden. Rodekoolscheuten zijn het mooist met hun fuchsia, witte en groene tinten. De verfijnde en heerlijke toets van jonge kool zal in de smaak vallen bij kinderen. Ze zijn heel licht verteerbaar en zijn rijk aan calcium en zwavel en bevatten ook ijzer, mangaan, zink, pro-vitamine A en vitaminen B1, B2, B3 en C.

Lookscheuten parfumeren op een verfijnde manier sauzen, salades en grillades. Het zijn ideale kruiden voor spaghetti met olijfolie, tomaat en mozzarella, sauzen (tomatensaus, pesto…), salades en bereidingen in de oven of in de kookpan zoals kip, lamsbout, vis…. Ze zijn veel lichter verteerbaar dan de traditionele teentjes en ze geven geen slechte adem.

Venkelscheuten zijn heerlijk geparfumeerd en gekruid met anijs. Ze zijn geel en bruin gestreept en worden geserveerd bij gegrilde of gepocheerde vissoorten, gerookte zalm, pasta en grillades, maar ook bij bepaalde soorten gebak. Ze hebben onder andere digestieve eigenschappen.

Preischeuten bevatten op hun beurt al het frisse van jonge prei en zijn een waar genoegen, gerold in een sneetje gerookte zalm. De groene fluokleur met zwarte punten is een streling voor het oog (prei is vochtafdrijvend en bevat veel calcium en ijzer).

Linzenscheuten hebben de smaak van linzen en zijn tegelijk knapperig. Ze passen bij alle gerechten en deze mooie roze bolletjes en takjes met gele bladeren geven kleur aan uw bord.

Luzernescheuten (of alfalfa) worden het vaakst gegeten. Hun neutrale kleur past bij andere variëteiten en hun smaak verzacht enigszins het scherpe van radijs of prei. (Uit Fine Fleur)

Zelf kiemgroenten kweken? U vindt alles wat u nodig hebt in de webshop van LivingFoods, en je vindt er ook een teelthandleiding.

Ook op de website van van der Plas Sprouts vindt u heel wat info over kiemgroente, er is ook een mooie poster (pdf)!