Categorie archieven: Groenten

10 tips om deze plotse hittegolf op te vangen.

Morgen en overmorgen wordt het extreem warm. De afgelopen weken was het weer tamelijk gematigd. Deze bruuske temperatuurstijging met meer dan 10°C vraagt om de nodige aandacht bij de groenten in de kas. Probeer de planten in de kas voor te bereiden op deze weersovergang. Toch zullen slap hangende bladeren dikwijls onvermijdelijk zijn. De groenten zijn deze temperaturen immers niet gewoon. Een ietwat verzwakt wortelstelsel zal nu aan het licht komen. Bij tomaten kan tijdens dit weertype de basis gelegd worden voor neusrot, die pas veel dagen later zichtbaar wordt. Enkele eenvoudige tips:

Lees verder 10 tips om deze plotse hittegolf op te vangen.

Uw leidraad voor de moestuin van half april tot half mei.


Het wordt zo stilaan tijd om afscheid te nemen van de zaai- en plantperiode van de typische voorjaarsgroenten. Met het aanhoudende mooie weer zal dat niet zo moeilijk zijn. Velen zijn al een eind opgeschoten met het werk. Busselwortelen, ajuin, erwten, tuinbonen en nog veel meer groenten waarvan sprake in het artikel over vroege voorjaarsgroenten van  maart zijn al aan de groei of werden toch al in of onder de grond gebracht.

Half april in de moestuin, tijd voor een nieuwe lichting.

Relevante link.spitskool na afharden
De groentetuin in april, plantjes kopen.

Een groot deel van de  typische vroege voorjaarsgroenten waarvan sprake in de nieuwsbrief van maart kunnen we nog de hele zomer op regelmatige basis zaaien of planten. Voor wie het dit voorjaar allemaal wat te snel ging, en het mooie weer niet zo goed kon bijbenen is er  goed nieuws. De echte vroege voorjaarsgroenten zoals erwten, tuinbonen, plantajuin, sjalot kunnen op de valreep nu ook nog  de grond in. Voor vorstgevoelige en warmteminnende groenten zoals courgette, pompoen, bonen, suikermaïs is half april nog geen startpunt. Zij vrezen immers de lentenachtvorst die nog kan optreden tot half mei. Er zijn echter ook veel groenten die het prille, koude voorjaar schuwen, maar niet zeer vorstgevoelig zijn. Voor deze groenten is half april, begin mei het tijdstip om ermee te starten. Over zulke groenten gaat het grootste gedeelte van deze nieuwsbrief.

  • Groeizaam weer, maar soms te droog.

De weersomstandigheden zijn opvallend goed. De temperaturen liggen uitzonderlijk hoog. Alleen zou op veel plaatsen  wat regen welkom zijn. Wie nu wat water kan geven in de moestuin kan optimaal profiteren van de vele zonneschijn en hoge dagtemperaturen.

Relevante artikels

Moeilijk groenten zaaien dit voorjaar (april 2007)

Groenten water geven tijdens of na het zaaien?

Water geven is waarschijnlijk nodig bij bladgroenten zoals spinazie en sla. Ook bij groenten die onlangs gepoot of gezaaid zijn. Dit om het niet ingeworteld plantgoed of de jonge zaailingen een duwtje in de rug te geven.
Planten die al goed ingeworteld zijn zoals tuinbonen of erwten kunnen nog wel even zonder. Moest de droogte aanhouden en de eerste bloemen komen er aan, dan zal een extra watergift de peulvorming bevorderen. Wees dus selectief in het water geven, want je kan planten ook verwennen met water. Dan maken ze weinig wortels aan, waardoor ze niet alle voeding uit de grond kunnen opnemen en de minste vochtschok niet zullen verdragen.  Toch is dit voorjaar niet zo uitzonderlijk. In 2007 en 2009 en 2011 was april ook uitzonderlijk zacht. En toen was ook de droogte van de partij. Wordt een droge en warme aprilmaand een terugkerend verschijnsel?

 

  • Nu al denken aan zomergroenten?

Het mooie weer doet ons denken aan zomerse groenten zoals courgette en pompoen. Maar daarvoor is het nu nog te vroeg, niemand die kan zeggen welk weer het wordt na Pasen. Lentenachtvorst kan voorkomen tot half mei. Sommige zijn wel al volop in de groei in de kas zoals tomaten en paprika’s. Om pompoenen, courgettes en suikermaïs te zaaien is de tweede helft van april tot begin mei het ideale tijdstip.


De teelt van courgettes
11 tips om langer van uw courgetteplanten te genieten .

Dat wil zeggen, voorzaaien in potjes, niet rechtstreeks in de grond. Zo heb je in de tweede helft van mei een jonge en groeikrachtige plant. Zaai ook eens wat courgettes later op het seizoen. Zo kom je half augustus niet te zitten met “versleten” courgetteplanten. Je kan half juni ook nog courgettes zaaien.

 

  • Wel al zomer in de kas of tunnel?

In de kas kunnen we, met het goede weer in het vooruitzicht voor de komende tien dagen, stilaan denken aan tomaten planten. Als de planten groot genoeg zijn tenminste. Zijn de plantjes nog vrij klein, de potkluit nog niet goed doorworteld, en de aanzet van het eerste bloemtrosje nog niet goed te zien, dan kweek je de planten beter nog een tijdje verder in de pot. Dat kan, met het huidige goede weer wel in de kas. Paprika en aubergine houden we ook beter nog wat onder controle door ze nog niet in de vollegrond te planten. Kweek ze verder op in de kas, maar hou de nachttemperatuur in de gaten. Komkommers en meloenen zijn het gevoeligst en houden we beter nog tot 10 mei in de pot. Deze planten verdragen een koude nacht veel minder goed dan tomaten. Ze zijn zeer gevoelig voor wortelproblemen bij het uitplanten en verdragen eigenlijk geen te lage nachttemperaturen en te koude grond om in te planten.

Relevante artikels
Tomatenplant klaar om uit te planten
De teelt van komkommers. oogst-19oktMini-paprika’s telen in de kas én in open lucht.

Waarschijnlijk is het plantmateriaal ervan ook nog niet zo groot, omdat de aanbevolen zaaidatum einde maart-begin april is. Heb je nog geen planten, dan is het zeker nog niet te laat om enkele planten te zaaien. Komkommers en meloenen zijn snelle groeiers. Heb je nog geen komkommerplanten en lukt de teelt van gewone komkommers niet zo goed, overweeg dan eens de teelt van minikomkommers (artikel)

a De Groente en Fruit Encyclopedie, zesde druk is uit! De Groente en Fruit Encyclopedie heeft nogmaals zijn kwaliteit bewezen! De mond aan mond reclame van duizenden volkstuinders in Vlaanderen en Nederland doet nog steeds zijn werk. Iedereen die het boek in zijn bezit heeft prijst het boek bij beginnende en gevorderde moestuinder. Een boek voor in het tuinhuis, een boek om te gebruiken, een tijdloos boek voor iedere echte liefhebber van de moestuin en de fruittuin. Het enige boek dat én de moestuin én de fruittuin uitgebreid behandelt.

Meer info, klik hier.

Het startschot voor de mid-voorjaarsgroenten.

  • Zomerprei planten, late herfst- en winterprei zaaien.

In open lucht wordt het zo stilaan tijd om een andere lichting groenten te planten of te zaaien. Wie graag jonge prei heeft tijdens de zomer kan nu al prei planten. Wil je ook in de herfst en winter prei oogsten, dan wachten we nog even. Plant niet teveel zomerprei, de groei gaat vrij hard waardoor de prei ook sneller versleten is. Een voordeel van zomerprei is de geringere gevoeligheid voor roest. Als schimmelziekten in de herfst lastig worden is de zomerprei al bijna geoogst.
Om een voorraad prei aan te leggen telen we beter winterprei. Winterprei kan je nu nog zaaien in open lucht en dit tot eind april. Voor late herfstprei zaaien we nu in een grote en diepe isomobak of in de vollegrond in de kas. De zaaiperiode van de late herfstteelt loopt slechts tot 20 april. Vroege prei wordt best niet al te diep geplant om de groeisnelheid te bevorderen. Het is beter achteraf wat aan te aarden. Maak je de (pons)gaten in de grond te diep, dan zal de prei een langere groeistilstand ondervinden.

Relevante artikels
Plastic tunnels om prei in te zaaien. (maart 2005)
preimot_zaagmeel
De preimot is nu actief .

De teelt van prei (Brochure uit 1986)

De grond voor prei moet voldoende meststof krijgen. Prei is een vrij gulzige plant die best wat stikstof kan hebben. Strooi, naast voldoende organische basisbemesting met stalmest en compost, een samengestelde meststof. Een richtlijn is 100 g/m² 12-12-17 of 12-10-18 bij gebruik van kunstmest. Kies je voor een organische meststof, dan strooi je daarvan 150-200 g/m², de (N+P+K) cijfers zijn immers meestal lager bij deze meststoffen. (zie artikel welke meststof koop ik in de winkel?)

  • Knolselderij: vroeger maakt dikker.

Prei komt op het perceel van de bladgroenten en daar kan er binnenkort ook knolselder geplant worden. Alhoewel knolselder eigenlijk een wortelgroente is komt de groente toch terecht op het perceel van de bladgewassen. Alleen met voldoende stikstof en kalium kan er voldoende dikke knolselder gekweekt worden. En dat mogen we niet strooien op het perceel van de wortelgroenten. Een extra dosis kaliummeststof (bv 30 g/m² patenkali) is wel aan te raden.
Een veelgestelde vraag bij knolselder is de tegenvallende diktegroei van de knol. Is dat ook bij u het geval dan is het artikel twintig tips voor dikke knolselder een aanrader.
Het planttijdstip van de knolselder is de laatste decennia sterk vervroegd. Terwijl in veel teeltschema’s voor de moestuinder dikwijls nog sprake is om te planten tussen 15 mei en 15 juni, wordt door de professionele tuinders volop knolselder geplant in de tweede helft van april. De verbeterde (lees ‘verwarmde’) opkweekmethodes van het plantmateriaal hebben daar mee te maken. Door in verwarmde serres planten te kweken kan er vroeger gezaaid worden, zelfs al begin februari, en zijn de planten eerder plantklaar.

Relevante artikels.knolselder apium graveolens var rapaceum
De teelt van selder, een enorme variatie
.
knolselder-blad-ontdaan
Twintig tips om dikke knolselder te kweken.

Bruinverkleuring van knolselderij, zwarte harten.

Alhoewel soms een groter aantal schieters (bloemstengels) vastgesteld worden bij vroege plantingen blijven beroepstelers er toch aan vasthouden. Immers hoe langer knolselder kan groeien, hoe dikker de knol. En, in tegenstelling tot sommige andere groenten zoals koolrabi en rode biet, is het niet zo dat knolselder culinair minder waarde krijgt als die te groot wordt. Wil je ook in jouw moestuin een vroegere plantdatum uitproberen, dan zal dit waarschijnlijk enkel mogelijk zijn met aangekochte planten. De opkweekduur van knolselder is  vrij lang en bij eigen opkweek kan je ten vroegste zaaien half maart.

  • Spruitkool ook vroeger planten?

Ook nog zo’n groente waarvan de plantdatum bij professionele telers danig vervroegd is de laatste decennia, is de spruitkool. Ook hier zorgt een vroegere plantdatum voor een langere groeiduur en een hogere opbrengst. Zelfs de late rassen, met oogstdatum december worden dikwijls al begin mei geplant. De vroegheid van spruitkool wordt immers voor een groot deel bepaald door het ras. Bij de nieuwe rassen (F1 hybriden) is het meestal niet de plantdatum die het oogsttijdstip bepaalt. Er zijn immers rassen met een verschillend aantal groeidagen, waardoor je, als je op dezelfde dag drie rassen plant, de oogst toch kan gespreid worden tussen oktober en januari.
Maar dit betekent niet dat je als amateur deze evolutie moet volgen. Het gaat immers over een koolsoort en hoe langer ze in de tuin staan, hoe meer zorgen (lees ‘rupsen’) er bijkomen.
Een andere, en voor de amateur waarschijnlijk betere mogelijkheid, om te spreiden is een (ouder?) spruitkoolras telen met een piramidale spruitzetting, zo oogst je regelmatig spruitjes van onder naar boven. Met de nieuwste rassen is dit minder het geval, deze hebben veelal een cilindrische spruitzetting, waardoor de spruitjes quasi allemaal tegelijk oogstbaar zijn. Niet zo interessant als je spruitjes teelt voor eigen gebruik.
Je kan trouwens nog de hele maand april  spruitkool zaaien, met de bedoeling einde mei of in juni uit  te planten.

 

  • Nu sluitkolen zaaien.

Van zaaien en van koolsoorten gesproken, half april is ook een goed moment om  de rode en witte kool te zaaien. Voor rode kool best niet veel later. Witte kool kan tot eind april. Op die manier plant je voor half juni , en dat is een goed planttijdstip voor de bewaarteelt. Zie je ook in augustus en september een rode of witte kool op het menu wel zitten, dan kan je ook al in april of mei planten. Maar voor de zomerteelt vind ik persoonlijk spitskool een beter alternatief. En die kan je nu ook nog zaaien.


De teelt van rode kool.
spitskool oogst2
De teelt van spitskool

Rode en groene spruiten kweken

Savooiekool zaaien kan op beide hierboven aangegeven tijdstippen, maar in tegenstelling tot de andere sluitkolen kan je savooiekool ook nog zaaien in mei of zelfs begin juni. Savooiekool is immers de enige sluitkool die ook in de winter op het veld kan blijven.

 

  • Broccoli en bloemkool blijf je zaaien en planten

Ondertussen is de doorlopende teelt van bloemkool en broccoli al van half maart aan de gang. Plant vanaf maart tot juli maandelijks bloemkoolplantjes en broccoliplantjes. En nog een laatste keer begin augustus. Zo ben je de hele zomer en herfst voorzien van deze gezonde groenten. Na het aanslaan moet je de watergift wat beperken. Maar als de koolvorming aanbreekt kan je best zorgen voor een steeds vochtige grond. Zoniet blijft de broccoli en vooral de bloemkool te klein. Een flinke bemesting is bij alle koolgewassen een noodzaak. Zelfs nog net iets meer bemesten als prei. Want zonder sterke bladgroei is er achteraf ook maar een kleine (bloem)kool.

 

  • Kolen zijn niet van de gemakkelijkste

Van kolen gesproken, gezond zijn ze wel. Maar het blijven niettemin moeilijke gasten in de moestuin. Enkel wie teelt op zware grond heeft geen problemen met koolvlieg. Alle anderen hebben er onvermijdelijk mee af te rekenen. En de schade kan zonder preventieve maatregelen ontzettend groot zijn. De maden wreten aan de wortels waardoor de planten geen water meer kunnen opnemen. Bloemkool en broccoli zijn het meest gevoelig. Sluitkool en spruitkool zijn minder geliefd bij deze  lastige belager.

Bloemkool en broccoli preventief aangieten met Conserve, een biologisch middel, is, indien goed uitgevoerd, een goede verzekering. Als je insectengaas gebruikt zal je niet alleen de koolvlieg verhinderen om zijn eitjes bij de plantvoet af te zetten. Ook de vlinders krijgen dan niet de kans hun eitjes te deponeren. Voor wie grote hoeveelheden kool kweekt is het gebruik van een koolkraag iets minder omslachtig dan insectengaas. De koolkraag moet zeer dicht aansluiten bij de plantvoet. Zo kunnen de eitjes niet dicht genoeg bij de plantvoet afgezet worden en raakt de made niet tot bij de wortels. Verder is een bekalking en ruime vruchtafwisseling noodzakelijk om knolvoet in kolen te voorkomen


De teelt van broccoli.
koolvlieg, made en pop
De koolvlieg ontwaakt vroeg
.

Knolvoet bij kolen .
a
De Groente en Fruit Encyclopedie, zesde druk is uit! De Groente en Fruit Encyclopedie heeft nogmaals zijn kwaliteit bewezen! Het enige boek dat én de moestuin én de fruittuin deskundig bespreekt. Geschreven door twee tuinbouwdocenten met ervaring.

Meer info, klik hier.

  • Half april, tijd om aan wortelgroenten te denken.

Wortelen
De tweede helft van april is ook het moment om stilaan aan het zaaien van enkele wortelgroenten te denken. Wie niet alleen busselwortels in de tuin wil, maar ook wel eens zeer grote winterwortels wil telen (Berlikumer-type) kan deze best vanaf begin mei zaaien. Voor zomerwortelen (waspeen, Nantes types) was het in maart nog net iets te vroeg, maar vanaf april kunnen ze zeker gezaaid worden. Zaai maandelijks wat busselwortels of zomerwortels. Zomerwortels zaai je tot eind juli, busselwortels (type Amsterdamse Bak) kan zelfs tot half augustus.
Zoals de koolsoorten de koolvlieg als vijand hebben, zo hebben de wortels de wortelvlieg als schadeverwekker. Hier is enkel insectengaas ter beschikking als preventie. En je kan rekening houden met nog een aantal andere factoren, zoals opgesomd onderan het artikel wortelen telen.
Dunnen is bij peen meestal wel noodzakelijk. Een ander mogelijkheid is dun zaaien met een zaaidoosje, of pillenzaad kopen, of een zaailint gebruiken. Dan hoef je niet te dunnen, maar moet je wel hopen op een optimale opkomst. Moet je toch dunnen, verwijder dan het insectengaas ‘s morgens, dan is de wortelvlieg nog niet actief. Strooi  geen meststof vlak voor het zaaien van de wortelen. En gebruik ook geen stalmest. Kortom, op een goed onderhouden grond is bemesting van wortelen eigenlijk niet nodig.
Enkel wat kalium (onder de vorm van patentkali of vinasse en voldoende vroeg en diep door de grond gemengd) kan de kwaliteit van de wortel verbeteren.
Relevante links :

De teelt van wortelen.Wortelen telen achter de omheining Over wortelvlieg en resistentie. Teeltschema wortelen-peen.
  • Schorseneer, groeit graag rustig, ongestoord en diep.
image
Schorseneren schoon maken.

Kalium voor wortelgroenten.

Bij de maandwisseling april-mei zijn we ook aanbeland bij het ideale zaaitijdstip van schorseneer. Op zich een makkelijke teelt. Behalve voor wie moet telen op zware grond of op geringe diepte met een harde laag te maken heeft. Ziekten kent schorseneer vrijwel niet. En bemesten is niet nodig. De trage groei maakt dat de plant alle tijd heeft om de aanwezige voeding in de grond geleidelijk te benutten. Een extra stikstofbemesting zou de groei opjagen, met verslechterde wortelkwaliteit tot gevolg. Een kaliumgift zorgt voor een betere kwaliteit van de plant, maar dit is eigenlijk iets dat we mogen toepassen bij alle wortelgroenten. 40 g/m² patenkali dus, voldoende vroeg en niet oppervlakkig toegediend. Het voornaamste probleem dat zich kan voordoen zijn te veel vertakte wortels. Geen stalmest gebruiken, zorgen voor een diep bewerkte grond zonder harde kluiten of steentjes, groeistilstand vermijden, en geen overmatige bemesting zijn de voornaamste tips om vertakte wortels te voorkomen. Niet alleen voor schorseneren, maar ook voor alle andere groenten die op het perceel van de wortelgewassen geteeld worden.

  • Pastinaak, al even sober als schorseneer.

De teelt van pastinaak

Pastinaak kan ook al in deze periode. Maar als je geen behoefte hebt aan pastinaak in september, oktober, dan zaai je beter de tweede helft van mei. Bij vroeg gezaaide pastinaak worden de wortels uiteindelijk te dik tegen dat de winter begint. Bij dikke pastinaakwortels is de kern houtig. Zo kan je bij te dikke pastinaak alleen maar de buitenste schil van de wortels gebruiken. Vergeet niet om op de ouderdom van de zaden te letten, want pastinaak is één van de weinige groenten waarvan de kiemkracht van de zaden al na één jaar sterk achteruit gaat. Pastinaak is het meest gediend met weinig voeding en een diep bewortelbare en lichtere grondsoort. Voor de zwaardere grondsoorten die minder diep bewortelbaar zijn, zijn er ook zogenaamde halflange rassen. Vergeet immers niet dat het puntje van de pastinaakwortel tot zestig centimeter diep gaat. Zo diep bewortelbaar is niet iedere tuingrond.
Ook voor witloofwortels is vanaf begin mei de zaaiperiode aangebroken. Voorzie een stukje grond waar niet bemest werd en het jaar voordien ook al zo weinig mogelijk.

  • Rode biet telen kan zonder risico vanaf april.

Nitraten in rode biet.

Ook die andere wortelgroente kan je nu volop zaaien zonder gevaar voor al teveel opschieters. Dat gevaar bestaat wel als je te vroeg rode biet zaait er daarna een koude periode aanbreekt. Misschien wordt er dit jaar meer rode biet geteeld, nu de media er deze winter volop aandacht aan besteedden. Dankzij de nitraten wordt het uithoudingsvermogen veel beter als je regelmatig rode bietensap drinkt. Alhoewel we rode biet ook op het perceeltje van de wortelgewassen telen, geven we ze best een kleine extra bijbemesting. Deze groente is toch net iets gulziger dan de andere wortelgroenten. Een 75 gram per m² organische meststof is hierbij een richtlijn Zaai gerust de rode biet wat dikker dan voorzien. Het dunnen levert geen gevaar op in verband met geuraantrekking van insecten, zoals dat bij de de wortelvlieg of koolvlieg wel het geval is. De plantafstand is ongeveer acht centimeter voor de zomerteelten, voor de bewaarteelt wordt dit twaalf centimeter. De uitgedunde plantjes kan je gebruiken als “pousse de blète” blaadjes bij de slamix. Ben je liefhebber van rode biet, zaai die dan vanaf nu maandelijks. De laatste keer dat er kan gezaaid worden is half juli.

  • Van koolrabi kan je beter plantjes opkweken.

Alhoewel koolrabi een knolvormig verdikte stengel aanmaakt is het toch geen wortelgroente. Als lid van de kolenfamilie zullen we koolrabi ook niet telen op het perceel van de wortelgewassen. Ze moeten op het perceel van de koolgewassen, niet in het minst omwille van de broodnodige preventie van knolvoet in de moestuin. Koolrabi heeft meer voeding nodig, en dat is nog een reden om koolsoort niet te telen op het perceel van de wortelgroenten.
Het is nu een goed moment om koolrabiplantjes op te kweken die je dan in mei kan uitplanten. Vroeger koolrabi uitplanten wordt afgeraden, tenzij het onder afdekking van folie of plastiek gebeurt. Het is aangewezen om koolrabi op te kweken als plantjes onder de bescherming van een koude bak of kas. Zoals je met bloemkool of broccoli zou doen.

Relevante link
Teelt van koolrabi

Pas vanaf eind mei kan je koolrabi ook ter plaatse zaaien in vollegrond. Maar door de vrij grote plantafstand (30×30) zal het meestal economischer zijn om met plantjes te werken. Omdat koolrabi culinair het meest waardevol is in jong stadium plant je best niet teveel ervan in één keer. Je kan immers de zaaiperiodes spreiden tot 20 juli.

 

  • De aardappelen
Relevante linkAanaarden_aanaarder2
Aardappelen aanaarden.

Eind april zijn de vroege aardappelen waarschijnlijk al aan aanaarden toe. Vergeet niet om ze voor het aanaarden nog een extra dosis patentkali te geven. Tot half mei kunnen de late soorten van aardappelen geplant worden.
Verwijder de folie van op de aardappelen niet te vroeg, of berg het doek in ieder geval nu nog niet op. Ook de eerste helft van mei kan  er nog grondvorst zijn. Als je op dat moment het groen niet kan beschermen door aan te aarden, dan is folie de enige oplossing om het afsterven van het loof te verhinderen bij lentenachtvorst.

Alle info over aardappelen vind je via de link ‘gratis cursus aardappelen telen

  • Wat met de afdekking.

Nu we het toch over folie hebben.

Relevante link
folie of vliesdoek?
Plastiekfolie en vliesdoek voor de vroege moestuinder.

Misschien heb je nog groenten onder doek of gaatjesfolie staan. Met de huidige warmte overweeg je misschien  om het doek of de gaatjesplastiek te verwijderen. Toch nog even afwachten. De nachten zijn momenteel zeer koud. Het wordt heus nog niet te warm onder vliesdoek of gaatjesfolie. Heb je volle folie liggen (bijvoorbeeld over een kleine tunnel) dan is het wel opletten geblazen. De verluchting hieronder is een stuk minder en er zou verbranding kunnen optreden.
Wil je folie of doek verwijderen omdat deze de planten hindert, doe dit dan best op een bewolkte dag. Of als het niet anders kan, ’s avonds. Maak in dat geval bij zonnig weer de groenten ’s morgens nat. Zo vermijd je verbranding van de bladeren. De verdamping en lichtsterkte is zonder doek of folie immers plots heel veel groter.

  • De aardbeien.
Relevante link.wpe1.jpg (2711 bytes)
Aardbeien telen.

Bij het begin van deze nieuwsbrief had ik het nog over vruchtgroenten. En was ik de aardbeien vergeten. Niet verwonderlijk eigenlijk, want gezien hun tweejarige teelt is het moeilijk ze in te passen op het perceel van de vruchtgewassen. Het is stilaan tijd om stro tussen de planten en onder de vruchten te schuiven. Voor de aardbeien die niet onder kleine of grote folietunnels staan wachten we nog even. Bloemen boven de strolaag zullen meer schade ondervinden van lentenachtvorst. Blote grond geeft tijdens de nacht warmte af waardoor de temperatuur net boven de grond net iets hoger is.
Om die reden werkt mulching in het vroege voorjaar soms groeivertragend. De grond kan niet zo goed opwarmen. En bij koude nachten is het daarboven nog net iets koeler.

  • En de peulgewassen?
Relevante link

Erwten telen

In deze periode van het jaar zullen we op het perceel van de peulgewassen het steunmateriaal aanbrengen, voor zover dit al niet aanwezig was bij het zaaien van de erwten en de peulen. Wacht zeker niet te lang om dit te doen. Je kan rijshout (vertakt snoeihout) gebruiken of draad met mazen plaatsen. Bij de tuinbonden (labbonen) gebruiken we palen en touw.
Om bonen in de moestuin te zaaien is half april eigenlijk nog te vroeg. De vroegste zaaidatum is begin mei, als je bereid bent er een klein risico aan te verbinden. 10 mei is de zaaidatum die 100% zekerheid biedt. Alhoewel, met bonen weet je nooit. Ze houden nu eenmaal niet van koude en te natte grond. Een goed-weer periode afwachten is steeds aangewezen. Wil je meer kans op slagen bij deze vroege zaaiperiodes, dat kan je nu boontjes voorzaaien in potjes, die we dan half mei kunnen buiten planten. Zaai drie zaden per potje, en plant ze uit op 25 centimter in de rij (50 cm tussen de rijen).

Relevante artikels.
Nu al bonen zaaien ?
Relevante artikels
De teelt van bonen.

Nog eens een droge aprilmaand? 20 teelttips bij droogte in de moestuin.


Weinig regen in het vooruitzicht de eerste tien dagen, het lijkt wel een herhaling van april 2007 en April 2009 en april 2011. Komt er zo bijna om de twee jaar een warme aprilmaand? Plaatselijk is het zeer droog, vooral in de groentetuinen op lichte grond (zandgrond). De volgende dagen komt er regen aan, maar slechts een beperkte hoeveelheid en zeer verspreid. De kans is dan ook groot dat de tuin in relatief droge toestand blijft de komende tien dagen.

Bladgroenten in de tuin zoals spinazie en slasoorten en ook de radijzen kunnen best eens een extra gietbeurt krijgen.

Bij de erwten, tuinbonen, aardappelen, ajuin, broccoli, bloemkool die al een tijdje in de groei zijn kunnen we nog eventjes de kat uit de boom kijken. Voor die groenten kan je het weekend afwachten, en hopelijk valt er in uw tuin dan wat regen. Valt er slecht een paar liters, dan zal, naarmate deze groenten in bloei komen of het oogststadium naderen een gietbeurt zich binnenkort toch opdringen.

Maar misschien bent u pas onlangs met de groentetuin begonnen. Groenten die nog niet lang geplant of gezaaid zijn hebben nog te weinig wortels om het vocht uit de diepere lagen te halen. Eén extra gietbeurt kan hen al vooruit helpen. Maak zeker niet de fout te veel en in te kleine beurten te gaan gieten.

Hebt u nog nog één en ander te planten of te zaaien? En is de grond toch wel droog? Dan zijn de 20 tips bij droogte in dit artikel zeker nuttig. Ze werden ook al aangevuld met tips van lezers.

( Archief : april 2007 : Het is  niet zo erg als in april-mei  van twee jaar geleden, want in april 2007 viel in België en Nederland geen druppel neerslag. Toch is er ook nu hier en daar droogte, die in sommige noordelijke regio’s al enkele weken aanhoudt (zoals hier in de Belgische Kuststreek). April 2009 was relatief droog, maar ook warm, en deze tendens zet zich nu in veel regio’s verder. De felle oostenwind van de laatste dagen zorgt ervoor dat de planten heel veel verdampen. April 2011: Uitzonderlijk zacht, zeer droog en zeer zonnig)

Hoe pakt u deze droogte aan in de moestuin? Laat het weten in de reactiebox onderaan het artikel. Er zijn al heel wat interessante tips van lezers in het artikel opgenomen.

Je kan het planten of zaaien even uitstellen  tot er een weersverandering optreedt. Maar je kan natuurlijk niet blijven wachten. Sommige plantjes zijn misschien te groot aan het worden, en sommige teelten zijn op het einde van hun ideale zaaiseizoen.

 

Vandaar deze twintig tips voor wie tijdens een droge periode toch aan de slag wil.

  • Voer de grondbewerking, voor zover deze nog niet gebeurd is uit vlak voor het planten of zaaien.
  • Druk na de grondbewerking de grond goed aan, rollen is daarbij een goed idee, anders gewoon met de voet overlopen en aandrukken. Terwijl dit in natte grond te vermijden is, is dit in droogte juist heel goed. Zo kan de vochtaanvoer vanuit de ondergrond verder gaan (dit noemt men de capillaire werking van de grond)
  • Nadat de grond goed aangedrukt is harkt u enkel het bovenste laagje los, net diep genoeg om te kunnen zaaien. Druk nu enkel het laagje grond boven het zaarijtje aan.
  • Vooraleer de grondbewerking uit te voeren, of vooraleer te zaaien of te planten, maak de grond één dag vooraf (niet te) nat. Zo vermijd u dat u een te harde grond (bij klei) of een zandhoop (op een lichte grond) moet bewerken.
  • Vermijd een te diepe grondbewerking, indien mogelijk enkel het bovenste laagje losmaken met de spitvork, zo behoudt u de capillaire werking van de grond.
  • Vooraleer te zaaien giet u water in het zaaigeultje en laat dit bezinken. Daarna zaad afdekken met licht vochtige grond.
  • Op pas gezaaide groenten water geven met een fijne druppel, zo vermijdt u structuurbederf (korstvorming) van het bovenste laagje.
  • Ook goed om korstvorming te vermijden is pas gezaaide groenten afdekken met een doek of jute(zak). Hierop water geven en regelmatig controleren op vochtigheid onder het doek. Enkele dagen voor de kieming het doek verwijderen. Afdekken van pas gezaaid goed met gaatjesfolie of agryldoek kan ook uitdroging voorkomen.
  • Onthoud de leuze : wie water geeft moet blijven water geven. Eénmaal water gegeven na het zaaien moet u blijven doorgaan, tot er regen valt, anders loopt u het risico op uitdrogen van het kiempje.
  • Geef in deze periodes van lage luchtvochtigheid  ’s avonds water. Het nadeel dat het gewas langere tijd nat blijft, weegt hier niet op tegen het feit dat de grond langer de tijd krijgt het water op te nemen.
  • Groenten planten gebeurt ook best in een vochtige grond. Water geven de dag voor het planten tot de grond weer licht vochtig is indien nodig. Giet water in ieder plantgat en vul na het planten aan met een licht vochtige grond. Daarna de planten aangieten in het plantgat. De volledige plantoppervlakte water geven is niet nodig in het begin.
  • Na één maal goed aan te gieten wacht u best iets tijd om water te geven. Pas als de grond rond het onlangs geplante plantje droog is, giet u nogmaals aan. Het plantje moet ook de tijd hebben om zelf zijn vocht te zoeken en zo een sterker wortelstelsel te ontwikkelen.
  • Dagelijks water geven in de moestuin is af te raden. Geef voldoende water in één keer, met een fijne druppel. Geef desnoods op één avond twee keer water, met een tussenperiode van één uur. Wacht daarna meerdere dagen tot de grond weer te droog dreigt te worden. Dagelijks water geven veroorzaakt zwakke planten met een te klein wortelstelsel.
  • Ook het groeistadium van de plant is belangrijk, planten in het oogststadium moeten meer water krijgen. (Denk aan aardbeien, spinazie, slasoorten, radijs en vroege bloemkool en broccoli)
  • Zorg ook dat het potkluitje van het plantmateriaal voldoende vochtig is (water geven voor het planten)
  • Pas geplante planten met losse wortel dekt u (niet meer) dan twee dagen af met één velletje krantenpapier.
  • Als je water gegeven hebt aan al langere tijd geplant gewassen, schoffel de grond dan de volgende dag. Maak enkel de bovenste millimeters van de grond los. Dit los gemaakte laagje beperkt de verdamping van de ondergrond
  • Mulching, waar mogelijk is ook een goed idee. Dit kan met een fijn laagje compost, of een dun laagje grasmaaisel.
  • Groenbemesters worden best tijdig afgemaaid om zo het verder uitzuigen van de grond te vermijden.
  • Dit is een lijstje met tips voor de droogte. Maar dat is ondertussen al flink aangevuld. Er werden immers al heel wat tips opgestuurd naar lezersbijdrage@plantaardig.com.
    Deze zijn hieronder gepubliceerd. Je kan nog altijd blijven opsturen naar het bovenstaande mailadres, of je kan gewoon rechtstreeks jouw reactie typen in de commentaarbox hieronder. Alvast bedankt!

     


    Reacties

     

    Jan schrijft op zijn website Jan’s moestuin volgende tips

    Elke keer na het water geven probeer ik zo snel mogelijk te schoffelen. Ik maak dan een isolerend laagje op de bovengrond, zodat de ondergrond minder uitdroogt.

    Een andere truc tegen de droogte die ik toepas is het afdekken met oude vitrage, dat gaat de verdamping tegen, zorgt voor een iets lagere temperatuur overdag en voorkomt vraat door duiven. Ook pas uitgeplante planten krijgen een minder grote overgang met afdekking van vitrage.

    Mijn advies is om niet te vaak water te geven en geef vooral veel in een keer. Krab eens in de grond met een stokje om te kijken hoever het water is doorgedrongen. Vaak valt dit zelfs na een half uur water geven nog erg tegen. Je kan op de website van Jan nog veel meer lezen over moestuinieren in de tweede helft van april.

    Nella schrijft

    Als je jonge plantjes uitplant in een droge periode is het handig om gaas op een frame te nieten, dit frame over de jonge plantjes te leggen en over het frame een katoenen lap (b.v. met knijpers vastzetten) vast te maken. Dit beschermt de plantjes enigszins tegen uitdrogen. Ik maak frame’s van ongeveer 60 bij 1 meter, die zijn goed te hanteren. Een leuke bijkomstigheid is dat je zo ook de kippen ervan weerhoudt om in zo’n bedje te gaan krabben. Ook over zaaibedden die ik water gegeven heb zet ik vaak zo’n beschermend frame.

    Robert schrijft

    Ja ik heb het ook moeilijk met deze droogte en dit zoals vele andere. Dagelijks water geven behoort tot onze taken en een bijkomende factor is dat het zeer zware kleigrond is, de grond barst van de warmte en en de droogte, eens gieten is blijven gieten en nu met de harde noordoosten wind is het veel slechter.

    Maar allee het loont de moeite we kunnen volop sla eten(serre)en de buren profiteren er ook van.

    Andere groenten(buiten)komen ook tot hun recht(spinazie,struikbonen,radijzen,bloemkool,witte-,groene kolen,ajuin,look,sjalotjes,bieslook en meer andere groenten komen tot hun recht.

    de heer Kolk schrijft

     

    Tijdens de huidige droogte doe ik veel onkruid wegnemen, dat nu snel opkomt, maar als je het uittrekt ook snel verdroogt en dus niet weer aanslaat.

    Erik schrijft

     

    ik tracht de droogte te bestrijden door een laag compost tussen de planten aan te brengen

    Hanneke schrijft

     

    Wij hebben in onze tuin een waterput laten slaan van zo’n 25 meter diep en door de hele tuin een beregeningssysteem ( www.aukekoops.nl) aangelegd die onze beplanting/grasmat én moestuin voorziet van grondwater. Het is een éénmalige investering maar het idee dat er geen schoon drinkwater aan te pas komt vind ik een goede zaak én de sla en aardbeien hebben er nog nooit zo mooi bijgestaan, ondanks de droogte.

    Bij de moestuin hebben we ook nog een wat kleinere put laten slaan, waar een handpomp op zit. Prima water voor de moestuin……

    Hennie schrijft

    a:jaarlijks goed bemesten
    b:alles op rijen zaaien en poten
    c:veel licht schoffelen

De groentetuin in april : plantjes kopen?

Dit artikel gaat over de verschillende aandachtspunten bij de aankoop en het uitplanten van groenteplanten. groenteplanten  collage

Het lenteweer bracht een grote drukte op gang in de tuincentra deze week. In de afdeling groenteplantjes is het assortiment aangevuld. Bij mijn bezoek aan het tuincentrum werd ik aangesproken door een dame die mij vroeg “of die slaplantjes al buiten kunnen geplant worden??”

Ik vond het dan ook een goed  idee om even het aangeboden vroege assortiment  van groenteplanten één voor één te bespreken en de verschillende aandachtspunten bij de aankoop en het uitplanten de revue te laten passeren. Sommige groentesoorten zijn inderdaad op hun best als ze zo vroeg mogelijk geplant worden. Maar er zijn ook groenten die nu beter nog niet geplant zouden worden, of in ieder geval in beperkte hoeveelheid.

Perspotjes

Niet laten uitdrogen.
Zowat alle groenteplantjes worden momenteel aangeboden in perspotjes. Laat perspotjes, tijdens het afharden, niet helemaal droog worden. Dit is nefast voor de gezondheid van de wortels en ze zijn moeilijk te herbevochtigen. Enkele uren voor het uitplanten laat je de perspotjes voldoende water opzuigen door ze een kwartiertje in een laagje water te plaatsen.

Voldoende diep planten
Plant, de perspotjes zodanig dat ze volledig in de grond zitten. Perspotjes die boven de grond uitsteken, zullen bij zonnig of winderig weer zeer snel uitdrogen.

De eerste week moet het perspotje immers steeds vochtig blijven omdat er nog niet voldoende doorworteling is.
Dit kan enkel door

  • de perspot water te laten opzuigen
  • door voldoende diep te planten
  • door na het planten aan te gieten zodat de tuingrond goed aansluit tegen de perspot.

Afharden

Zijn de plantjes pas geleverd aan het tuincentrum of worden ze te koop aangeboden in de kas van het tuincentrum, dan is het best alle groenteplanten nog even te laten afharden vooraleer uit te planten. Dit schept de gelegenheid om het blad en stengel sterker te maken.

Waarom afharden?
Deze groenteplantjes zijn opgekweekt in de kas. Dat betekent dat ze een vrij constante opkweektemperatuur en regelmatig water gekregen hebben. Dit maakt dat, als je ze direct uitplant in de groentetuin, ze een sterke klimaat- en vochtschok zullen ondervinden. ‘s Nachts kan de temperatuur nog flink dalen, overdag kan de oostenwind en de zon voor een sterke verdamping zorgen. Dit kunnen de nog zachte ‘serreblaadjes’ nog niet zo  goed aan. Ook al omdat de plantjes allemaal afzonderlijk komen te staan en geen bescherming hebben van de buurplantjes zoals dat tot voor het uitplanten het geval was. Met andere woorden : er is geen beschermend microklimaat meer. Tot slot is het zo dat bij het uitplanten de perspotjes uit elkaar gehaald worden en zo de wortelgroei voor korte tijd verstoord wordt.
Heel wat veranderingen dus voor die kleine plantjes. Dit alles samen zorgt zeker en vast voor een al dan niet kortstondige groeistilstand. Door af te harden kunnen we de overgang minder bruusk maken en de groeistilstand alvast minimaliseren

Hoe afharden?
Het is dus goed de plantjes  een tijdje in hun potjes of bakjes te laten en nog enkele dagen in open lucht, op het terras of op een andere ietwat beschutte, maar wel zonnige plaats te laten afharden. Zo worden de planten gewoon aan de lagere nachttemperaturen en de blaadjes worden steviger. Bij het uitplanten zijn ze dan minder gevoelig voor koude en overmatige verdamping. Door het afharden zal ook de kleur van de blaadjes donkerder groen worden of zullen de plantjes een lichte, paarse verkleuring vertonen. Deze paarse kleur is afkomstig van de kleurstof anthocyaan die bij lage temperaturen minder vlot getransporteerd wordt doorheen de plant.

Spitskool afharden
Voor : let op de bleekgroene stengel van de plantjes Na vier dagen afharden : lichte paarse verkleuring op de steel en een paarse schijn op de blaadjes.
spitskool_plantjes_voor afharden spitskool na afharden

Slaplantjes

Er is dikwijls keuze uit een ruim assortiment : rode eikenbladslaKropsla, Lollo Rossa, Lollo Bionda, Rode eikenbladsla, Groene eikenbladsla, Batavia en ijsbergsla.
Al deze slaplantjes kunnen vanaf begin april in open lucht geplant worden, zonder gevaar op vorstschade. Een graadje nachtvorst zal de plantjes niet vernietigen, hoogstens het oogsttijdstip wat verlaten. Daarom, om een zekere spreiding in de oogst te hebben, kan je op hetzelfde moment ook enkele plantjes onder een klein tunneltje of in de koude bak planten. Denk er ook aan dat de groene slasoorten sneller groeien dan de rode slasoorten.

Lollo rossa geplant Plant, in tegenstelling tot de kasteelt, de perspotjes voldoende diep. Zo vermijd je dat op een sterk drogende dag de perspotjes op één dag droog staan. De plant kan in het begin immers nog geen vocht uit de omliggende, vochtige grond halen. Voor zowat alle slasoorten is 30 cm tussen en in de rij een goede plantafstand. Vermijd uitdroging in het begin, geef water indien nodig.

Het is nu zeker en vast een goed moment om sla te planten in de moestuin. Reken ongeveer 6 weken vooraleer je de eerste, nog  jonge kropjes,  kan oogsten. De oogst kan dan ongeveer twee weken doorgaan, daarna is er kans op opschieten. Daarom dat het goed is telkens, om de twee tot drie weken, nieuwe slaplantjes in de tuin te zetten.

Spitskool

Lente-kool
spitskool plantjesApril is zeker en vast een goede maand om spitskool te planten. Deze snel groeiende lente- en zomerkool heeft een zachtere smaak dan de andere sluitkolen. Spitskool is dan ook goed bruikbaar in zomerse gerechten, gestoofd in de wok, of rauw in salades.

spitskool diep planten spitskool diep planten2 Diep planten
Spitskool vormt  een vrij lange stengel. Grote planten worden dan ook diep geplant. Het “hart” (= groeipunt) van de plant blijft echter altijd boven. Spitskool mag iets minder ruim geplant worden dan de andere sluitkolen. 50 cm tussen de rijen en 40 cm in de rij is een goede afstand.

spitskool oogst2

spitskool oogst Oogst
De vroege geplante spitskool kan al eind juni geoogst worden. Plant niet teveel in één keer, want spitskool is gevoelig voor barsten als die te lang blijft doorgroeien. Dan zijn de kolen ook minder lekker. Je kan in mei nog eens een paar plantjes kopen, om ook in juli nog over spitskool te beschikken. Of je later ook nog spitskool wil planten hangt een beetje af van wat je zelf wil, want spitskool is toch wel een typische vroege groente die in de late zomer wat van zijn charme verliest.

kool insectengaas

Koolvlieg en rupsen

Spitskool is  een koolsoort, wat betekent dat de koolvlieg en rupsen zeker van de partij zullen zijn. Hoe vroeger je de spitskool plant, hoe minder last je er van zal hebben. Koolkragen en insectengaas (foto) kunnen uitkomst bieden, maar je kan ook twee biologische middelen gebruiken: i Conserve (i koolvlieg, rupsen) en i Pyrethrum (rupsen).

Rode kool, witte kool

rodekool plantenOok de andere sluitkoolsoorten worden in april al te koop aangeboden. Toch even opletten hier bij de aankoop. Hou er rekening mee dat de oogst midden in de zomer zal vallen. En dat lijkt nu niet echt het moment om al heel veel kool op tafel te brengen. Daarbij komt dat je deze kolen ook niet lang kan overhouden in de tuin en dat ze al zeker niet geschikt zullen zijn voor de bewaring. De rode kool en witte kool zal snel i openbarsten en kan dus slechts een korte tijd geoogst worden. Wie toch graag rode kool in de zomer wil, kan nu enkele plantjes uitplanten, maar hou de rest voor later. Wil je in de herfst rode kool of witte kool oogsten, of  wil je bewaarkool telen, plant dan half mei (herfst) tot half juni (bewaarkool) nog wat vers plantgoed.
(zie ook i de teelthandleiding rode kool)

Spruitkool

Jawel, ook spruitkool staat begin april al in de rekken. Dit is echt wel heel vroeg. Misschien ben je een echte spruitjesfanaat en wil je in augustus al de eerste spruitjes op het menu. Het is logischer spruitkool te planten in mei (voor oogst september-oktober) of begin tot half juni (oogst november-december en later). Het oogsttijdstip bij spruitkool is echter slechts gedeeltelijk afhankelijk van het planttijdstip. Ook het ras speelt een grote rol. Gelijktijdig uitgeplant, zal het ene ras verschillende weken vroeger oogstbaar zijn dan het andere (late ras). Zie ook i de tekst over teeltspreiding bij spruitkool.

Peterselie

peterselie plantenHet loont zeker de moeite om nu enkele peterselieplantjes aan te kopen. Deze zorgen binnen een goeie maand voor een mooie eerste oogst. En door regelmatig plukken kun je er nog een flink stuk van de zomer van genieten vooraleer ze opschieten. Doordat er meerdere plantjes in één perspot staan moet je de peterselie voldoende ruimte geven, plant ze uit op 30 x 30 cm.

peterselie insectengaas

Geelverkleuring

Peterselie houdt van wat schaduw. Verder heeft peterselie dikwijls last van geelverkleuring door zwakke wortels en wortelvlieg Ook een virus- of bladluisaantasting speelt een rol bij de geelverkleuring van peterselie. Heel veel  moestuinders telen het bedje peterselie dan ook onder insectengaas. Dan heb je extra schaduw en kunnen de bladluizen en de wortelvlieg niet bij de plantjes.

Snijselder, groene selder, bleekselder.

bleekselder plantenIn april bleekselder of knolselder planten is vrij vroeg. Het vroegste planttijdstip is  eventueel eind april. Zo vroeg op het jaar selder uitplanten schept een aantal risico’s. Ten eerste is bleekselder tamelijk vorstgevoelig. Voor het begin van mei planten is dus af te raden.  Groene selder of snijselder verdraagt beter de vorst en kan eventueel al de  grond in. Maar ook dan nog in beperkte hoeveelheid, en enkel voor een vroege oogst. Het is beter in mei (oogst zomer) en juli (oogst herfst) bladselderij te planten. Ook knolselder voor de bewaring planten we beter in mei. Vind je nu knolselderplantjes in het tuincentrum, plant er dan enkele, alleen voor een vroege oogst.
groene selder schotZoals je kan lezen in i de teelthandleiding van selder, moet selder warm opgekweekt worden. Komen de plantjes te vroeg buiten, dan krijgen ze toch nog een koude-inductie met opschieten tot gevolg. Staan de plantjes al een tijdje in het tuincentrum, dan zijn ze ook daar al een tijdje blootgesteld geweest aan de koude.   De selder zal, afhankelijk van het voorjaarsklimaat,  hoogstwaarschijnlijk vroegtijdig opschieten. Vroegtijdig wil hier zeggen : “voor de plant een redelijk hoeveelheid blad gevormd heeft”. Zoals dat vorig jaar het geval al half juni (foto) het geval was met snijselder, aangekocht begin april. Schiet de snijselder in juni toch op, snij ze dan af boven de grond en ze zal opnieuw jong blad vormen.

Broccoli

broccoli plantenBroccoli is echt onmisbaar in de lente-moestuin. Heb je (nog) geen zelf geteelde plantjes, dan moet je er nu echt wat kopen. Eind juni kan je dan de eerste broccoli oogsten. Regelmatig (om de drie weken) opnieuw planten als dit één van je favoriete groenten is, is de boodschap. Ook in volle zomer en in de herfst is broccoli vrij makkelijk te telen, als je de typische koolplagen (koolvlieg en rupsen) in de gaten hebt

In ieder geval een heel gezonde groente!
Zie i de vierdelige reeks over broccoli telen.

broccoli klemhart

Hartloosheid
Het enig nadeel bij het vroeg telen van broccoli en bloemkool is dat er wel eens hartloosheid kan voorkomen. Vorig jaar verscheen er op GroentenInfo nog een i artikel over klemhart of hartloosheid. Dit kan bij eigen opkweek voorkomen, maar ook gekochte planten kunnen er last van hebben. Zo vond ik in één setje van zes planten, twee hartloze planten die dus niet kunnen geplant worden. (zie foto, de  twee plantjes op de houten lat). Broccoli heeft meestal een minder lange stengel waardoor niet zo diep als bloemkool moet geplant worden, maar zoals bij alle koolsoorten is het wel goed te planten met het hart van de plant net boven de grond.

Bloemkool

bloemkool plantjesNog zo’n groente die onmisbaar is als vroege vogel. Bloemkool mag zeker niet ontbreken bij de eerste plantingen in de moestuin en planten in april is dan ook een aanrader. Een vroege bloemkoolteelt lukt op zowat alle grondsoorten en heeft het minste last van koolvlieg en rupsen. De oogst van een planting begin april kan eventueel al eind juni. Bij ongeveer dezelfde plantgrootte doet bloemkool er tien dagen langer over dan broccoli vooraleer er kan geoogst worden. Je kan dus broccoli en bloemkool gelijktijdig planten, zonder alles in één week te moeten oogsten. Bloemkool wordt ruimer (60 x 60 cm) geplant dan broccoli (45 x 45 cm ).

Net zoals bij alle koolsoorten is  wel goed te planten met het hart van de plant net boven de grond, zo vermijd je het
i afdraaien van koolplanten door de wind (artikel en foto’s)

De moestuin in het vroege voorjaar (maart, april)

bemestenDit artikel heeft het over enkele van de vroegste teelten die traditioneel vanaf maart in de moestuin geteeld worden:  tuinbonen, erwten, vroege aardappelen, ajuin, sjalot, wortelen, bloemkool, broccoli, spitskool, spinazie, rode biet, radijs en slasoorten. Bij de start van de teelt is er speciaal aandacht voor de bemesting.
Deze week is het voor de bezitters van een moestuin met lichte grond al heel goed mogelijk om aan de slag te gaan.  Welke grondsoort u hebt en de waterdoorlaatbaarheid ervan bepaalt immers of u al dan niet aan de slag kan in de moestuin. Bezitters van lichte en droge gronden (artikel) zijn in het voordeel. Lichte gronden zijn niet alleen droger maar warmen ook sneller op. Maar in volle zomer zijn dit wel de gronden die het snelst onder de droogte te lijden hebben.
Ondertussen zijn, na bijna twee weken zonder regen ook de nattere gronden ook stilaan klaar om bewerkt te worden.

Wat er allemaal kan in maart en april :

  • Erwten zaaien en planten.
  • Rode bietjes zaaien
  • Tuinbonen zaaien, voorkiemen en planten
  • Spinazie zaaien
  • Worteltjes zaaien
  • Radijs zaaien
  • Aardappelen planten (onder folie tot begin april) Lees ook aardappelen poten en aardappelen, pootgoed snijden.
  • Slasoorten planten (onder folie tot half maart) kan ook al.
  • Vroege bloemkool  planten
  • Broccoli planten
  • Ajuin en sjalot planten
  • Peterselie planten
  • Ajuin zaaien
  • Zaaien in de kas, voor de plantopkweek : plantjes voor spitskool, sla, bloemkool, broccoli, prei, selder

Is de grond nog te nat, of heb je nog geen tijd voor de tuin? broccoli
Geen nood. Het is nog maar half maart en zowat alle vroege teelten kunnen nog de hele maand april opgestart worden. Plantgoed dat klaar is om te planten, maar de grond niet in raakt wordt best beschut voor de regen om doorweken van de potgrond en uitspoelen van voeding te vermijden. Maar wel in het licht en zo koel mogelijk zetten.
Bij mooi weer zoals nu zullen we dit plantgoed waarschijnlijk wat moeten water geven. Perspotjes drogen beter niet helemaal uit, anders krijg je ze achteraf nog moeilijk vochtig. Gaat het om relatief weinig plantjes en ziet u niet direct kans om ze te planten kunt u eventueel ook overpotten in grotere potten. Pootgoed van ajuin of sjalot legt u in afwachting zo koel mogelijk. Net als pootgoed van aardappelen waarvan de scheuten te lang dreigen te worden.

Vroeg
spruitkool-rupsen-koolwitje-klein Toch biedt het vroeg starten een aantal voordelen. Zo zijn we een aantal veel voorkomende plagen (koolvlieg, wortelvlieg, rupsen en bladluizen) en schimmelziekten  te snel af. En hebben we minder last van de droogtegevoeligheid van sommige lichte gronden.  Wie vroeger start kan de werkzaamheden (en de oogst) wat spreiden.

 

 

 

 

Grondbewerking.

Bewerk de grond niet als deze nog te nat is. Controleer in ieder geval goed de vochtigheid van de grond vooraleer je aan de slag gaat. Neem wat grond in de hand en knijp het samen, lekt er water uit, wacht dan nog wat met de grondbewerking. Wie te natte grond bewerkt veroorzaakt structuurbederf waardoor de plantengroei achteraf sterk gehinderd wordt. Ook einde maart en in april kan je  nog starten met de hierna opgesomde teelten! Wat je, bij aanvang van een mooi-weer periode, wel kan doen is de grond oppervlakkig open breken. Dit bevordert het opdrogen van de grond. Indien er groenbemester moet ondergewerkt worden of als je veel stalmest wil inwerken is spitten nodig. Is de grond bedekte geweest met compost, dan is er een grote kans dat de grond makkelijk kan bewerkt worden  met de spitvork in plaats van met de spade.

Afdekken

afdekking Je kan de natuur een handje toesteken door al vroeg in het voorjaar stukjes grond af te dekken met zwarte plastic, zo blijft de grond droog en warmt hij ook wat sneller op. En ben je minder afhankelijk van het weer om te kunnen starten in de moestuin. Bij langere droge periodes gaat de plastic er beter af om het drogen te bespoedigen.

Na het zaaien kan je de kieming makkelijker maken door af te dekken met doorzichtige gaatjesplastiek of vliesdoek. De warmte zal de zaden sneller doen kiemen. Hevige regen zal de grond niet toeslaan. Schrale voorjaarswinden zullen het zaaibed niet doen uitdrogen.

Plantenopkweek
zaaien Is het buiten niet goed, binnenshuis of in de kas kunnen we wel volop uitzaaien en plantjes opkweken: broccoli, bloemkool, spitskool, slaplantjes. Onder  bescherming kan er nu ook nog prei gezaaid worden. Ook Selder en peterselie kan, maar dan wel best in een warme ruimte om de kieming te bespoedigen. Warmte is bij selder ook belangrijk om vroegtijdige bloei (opschieters) te vermijden.

Bij het zaaien binnenshuis of in de kas zijn temperatuur en licht de sleutelwoorden. Tot aan de kieming kan je het zaaibakje best zo warm mogelijk zetten. Vanaf het moment dat de zaadjes aan het kiemen gaan, als er barstjes komen in de afdekgrond, is licht veel belangrijker. Dan moet je het zaaibakje bij een aan de groentesoort aangepaste temperatuur en veel licht plaatsen. Bij te weinig licht fileren de planten en worden ze dun en zwak. Broccoli, bloemkool, sluitkool, spitskool, slasoorten, erwten, allemaal hebben ze baat bij meer licht en gematigde temperaturen.

Organische bemesting
stalmestBij het spitten wordt er stalmest, compost of eventueel gedroogde koemest ingewerkt. Dit is de basisbemesting. De hoeveelheid hangt af van de vruchtwisselingsgroep. Koolgewassen en vruchtgroenten en aardappelen hebben een grote behoefte aan stalmest of compost. Bladgroenten, met uitzondering van prei, hebben iets minder nodig. Veel Wortelgroenten en peulgewassen behoeven op goed onderhouden grond geen organische voorraadbemesting. Afhankelijk van de teelt die op het perceel komt wordt deze organische voorraad bemesting dan aangevuld. Dit kan met minerale, samengestelde meststof of gedroogde, organische mest met verrijkte samenstelling zijn.  Zie ook het artikel “kiezen tussen minerale en organische handelsmest

Ajuin en andere wortelgroentenajuin
Denk eraan dat niet alle vruchtwisselingsgroepen gediend zijn met stalmest. Met name het perceel van de wortelgewassen (ajuin, wortelen, sjalot) en van de peulgewassen krijgt geen stalmest,  een zeer kleine hoeveelheid goed verteerde compost (5 liter per m²) kan wel. Voor ajuin, sjalot en wortelen wordt er dus vlak voor de teelt weinig organisch materiaal ingewerkt en er wordt in principe niet bemest met stikstof. De stikstof die vrijkomt uit de humusafbraak zou op goed onderhouden percelen moeten volstaan. Twijfel je daar aan, gebruik dan maximaal 50 g/m² samengestelde, kaliumrijke organische meststof. Kalium toedienen voor deze wortelgroenten is altijd noodzakelijk. Dit is ook een aanrader bij de bemesting van aardappelen. Gebruik daarvoor patentkali of vinasse (beide bevatten 30% K). Een goede dosis is op lichte grond 60 gram/m². Op zwaardere grond, waar de kalium tijdens de winter minder uitspoelt is 40 g/m² voldoende. Stalmest kan bij wortelen zelfs vertakte wortelen veroorzaken. Bij wortelen moet de kaliumgift tijdig gebeuren. Kiemplantjes van worteltjes verdragen geen verse  mest, dit geeft verbranding door een te hoge zoutconcentratie. Een organische kaliumbron zoals vinasse (30 of 38% K, naargelang de soort) kan ook gebruikt worden. Kalium is bij veel groenten een zeer belangrijk voedingselement, bij wortelgroenten en  vruchtgroenten zelfs belangrijker dan stikstof.– Lees daartoe het artikel Kalium bij groenten.
– Stop de plantajuintjes niet helemaal in de grond, zeker niet op zware grond of probeer eens de tip van Adelin uit : Ajuin planten op worteldoek.
– Lees ook Ajuin en sjalot planten en Worteltjes zaaien.
– zaaikalender van wortelenuiensjalot

Erwten en peulenerwt
Het perceel van de erwten kan, na deze lange, regenrijke winter (uitspoeling) een kleine dosis samengestelde organische handelsmest (30 g/m²) krijgen als startbemesting. De grond is koud, de mineralisatie is nog niet op gang gekomen en de voorraad aan stikstof in de grond is dus gering. Als ze wat groter zijn halen de erwtenplanten de stikstof uit de lucht via de wortelknobbeltjes die op de wortels zitten. Daarin zitten bacteriën die de stikstof omzetten tot nitraten en die zijn opneembaar voor de plant.– Lees Erwten zaaien en planten. en ook erwten voorkiemen.
zaaikalender erwten en peulen

Zowel voor vroege erwten als voor tuinbonen is voorkiemen een aanrader. Vanaf maart is voorkweken van erwten of tuinbonen in potjes alleen nog zinvol als u voorziet pas in april te kunnen starten in de moestuin. Maar voorkiemen kan natuurlijk altijd.

Tuinbonentuinboon
Tuinbonen, alhoewel ook vlinderbloemigen mogen een grotere dosis organische handelsmest (40-50 g/m²) én ook wat organische mest (10 liter compost per m²) Het zijn grote planten die ook veel blad vormen, de voedingsbehoefte is groot
– Lees Tuinbonen van zaaien tot oogsten.
– Al tientallen lezers zonden tips in voor het artikel
Tuinbonen, luizenprobleem

 


Bladgewassen en koolgewassen

spitskoolBloemkolen, broccoli, spitskool en spinazie hebben behoefte aan een rijkere grond. Hier gebruiken we zowel stalmest of compost alsook een samengestelde meststof. Hou er bij de vroege teelten rekening mee dat de organische bemesting niet onmiddellijk ter beschikking is van de plant. En dat de mineralisatie en omzetting van organische mest zo vroeg op het jaar heel gering is. Vandaar dat hier een aanvulling met samengestelde, snel werkende minerale meststof  aangewezen is (100 g/m²). Organische samengestelde mest zal zo vroeg op het jaar te laat zijn voedingsstoffen afgeven.
– Lees Spinazie zaaien

Aardappelen
aardappelOok aardappelen hebben een grote behoefte aan organische mest. Maar hier moeten we opletten met te veel aanvulling van samengestelde meststof. Te veel stikstof veroorzaakt overdadige loofgroei, met een slechte kwaliteit van de aardappelen en  meer kans op aardappelplaag tot gevolg.
Een bijbemesting met Kalium, zoals uiteengezet in het artikel Bemesting aardappelen is noodzakelijk. Zo vermijd je een overdadige loofgroei en is de kwaliteit van de aardappelen veel beter. Gebruik daarvoor patentkali (30% K). Een goede dosis is op lichte grond 60 gram/m². Op zwaardere grond, waar de kalium tijdens de winter minder uitspoelt is 40 g/m² voldoende.– Lees Aardappelen planten (onder folie tot begin april).
Meer info over aardappelen kweken.
– Lees ook
aardappelen poten en aardappelen, pootgoed snijden
plantkalender aardappelen

Radijs als tussenteelt

radijs

Vergeet niet om de, in het begin, nog  ruime tussenafstand tussen de rijtjes sla, ajuin, erwten op te vullen met wat radijsjes. Zaai er niet meer dan nodig, maar zaai er iedere week. Later op het seizoen is radijs minder makkelijk. Op lichte grond raakt de radijs snel aangetast door de made van de koolvlieg. En bij grote hitte/droogte word radijs snel voos. Radijsjes horen dan ook bij de (vroege) lente.

Rode biet

rode biet

  • Voor de bewaarteelt van rode biet is het nog wat vroeg, maar toch kan je vanaf eind maart al een vroege teelt van rode biet in open lucht zaaien. Rode biet vraagt wat meer voeding dan andere wortelgroenten. Geef als extra bovenop de organische bemesting een 50g/m² van een kaliumrijke, samengestelde meststof. Je kan de rode biet al jong oogsten. Je kan gerust wat dichter zaaien dan aangegeven. De zaailingen die je uitdunt kan je gebruiken al vroeg gebruiken als baby-leaf.

Wortelenwortelen

Voor de grovere Nantes-types (zomerwortel, waspeen) is het nog wat te vroeg, net zoals voor de winterwortel. Maar de wortelen van het type Amsterdamse Bak (bospeen, busselwortelen, jonge worteltjes) kunnen nu volop gezaaid worden. Gebruik geen stalmest. Ook een stikstofbemesting is voor deze jong te oogsten wortelen niet nodig. Kalium wel. Bij wortelen moet de kaliumgift tijdig gebeuren. Kiemplantjes van worteltjes verdragen geen verse  mest, dit geeft verbranding door een te hoge zoutconcentratie. Gebruik ongeveer 45 gram patentkali per are. Een organische kaliumbron zoals vinasse (30 of 38% K) kan ook gebruikt worden. Wie in maart worteltjes zaait en deze tijdig/jong oogst, kan nog net de wortelvlieg voor zijn. Vanaf 10 april is afdekking met insectengaas aan te raden.  Aangezien wortelen en ajuin ongeveer dezelfde voedingsbehoefte hebben kan je ook afwisselend een ruitje ajuin en wortelen zaaien om zo de aantasting door wortelvlieg te verminderen. Er ontstaat dan immers geurverwarring.

Raadpleeg bij twijfel over het juiste tijdstip en afstanden van de groenten de teeltschema’s voor alle groentesoorten


De moestuin in juni. De maand waarin alles kan: zaaien, planten, oogsten.

prei-planten
Juni, aflossing van de wacht in de groentetuin
Ziezo, de vorstgevoelige gewassen zijn nog maar net gezaaid of uitgeplant of de oogst van de koukleunen die we in het vroege voorjaar aan de grond toevertrouwden is al begonnen.

Het is aflossing van de wacht. In de loop van de maand juni komen wat stukjes grond in de moestuin vrij.
Spinazie, peulerwten, slasoorten, vroege aardappelen, lenteuitjes en jonge worteltjes ruimen in de loop van de maand juni soms al de baan voor een volggewas. Maar, het is eigenlijk nog te vroeg om deze maand al helemaal de kaart van de echte najaarsgroenten en nateelten te trekken.  Er zijn immers in juni nog heel wat hoofdteelten die kunnen opgestart worden.

Wie later op het jaar nog op zoek is naar een volggewas kan na dit artikel ook best de tabel met uiterste plant- of zaaidata raadplegen in het artikel Groenten zaaien en planten in juli en augustus.

Probeer niet af te wijken
Voor wie zich wil houden aan de regels van de vruchtwisseling is de keuze van dit volggewas niet altijd eenvoudig.
Toch hou je er best wat rekening mee. De indeling van de moestuin in perceeltjes is echt geen boekenwijsheid. Niet dat de planten dan niet zouden willen groeien als je de vruchtwisseling aan je laars lapt, maar wel omdat je zonder teeltplanning stilletjes aan de grond verziekt. In een nieuwe moestuin zal je de eerste jaren zeker niet afgestraft worden als je steeds dezelfde groenten op één perceel teelt. Maar plots zal je zien dat schimmelziekten en aaltjesaantastingen veelvuldiger en nadrukkelijker aanwezig zijn.
Koolgewassen zijn daarbij het beste voorbeeld. Wie jaar na jaar koolgewassen op dezelfde plaatst zal niet lang moeten wachten vooraleer hij problemen ondervindt. Maar ook prei-ajuin, wortelen-selder-peterselie en de groep van de peulgewassen zijn nogal eens combinaties die bij sleche opvolging problemen in de moestuin veroorzaken. En niet te vergeten aardappelen natuurlijk die zichzelf best pas na 5-6 jaar opvolgen. Er zijn nog heel wat andere redenen die een vruchtafwisselingsplan verantwoorden, maar dit valt niet in het bestek van dit artikel.

In het vervolg van dit artikel werden wat ideeën verzameld over de vervanging van teelten in de loop van de maand juni.

Tips en ideeën

Koolgewassen
Koolgewassen moeten absoluut op hun eigen perceel blijven gedurende het hele moestuinjaar. De kans is groot dat u op dit perceel al wat broccoli en vroege bloemkool kunt oogsten. Om bloemkool en broccoliplantjes op te kweken heb je nu nog ruim de tijd. Je kan bloemkool en broccoli immers, met tussenpozen, uitplanten tot de eerste dagen van augustus. Eind juni is ook het moment om de minder gekende teelt van winterbloemkool te starten.
Maar, het is tot half juni nog het goede moment om het perceel verder aan te vullen met sluitkool en spruitkool.  Voor de opkweek van rode en witte kool en spruitkool is het eigenlijk te laat. Het is best dat de planten van deze gewassen voor half juni de grond ingaan. Late savooikool kan je nu nog wel zaaien (tot half juni) met de bedoeling deze uit te planten voor einde juli.
Chinese kool is een typische najaarsteelt die in juni al eens geplant kan worden. Best niet te veel, want  je kan zeker nog zaaien en plantjes opkweken tot begin augustus en zo de oogst van deze minder goed bewaarbare koolsoort spreiden. Hetzelfde geldt ongeveer voor koolrabi. Spitskool kan in principe nog gezaaid worden tot 10 juni, maar het blijft toch eerder een typische  groente voor het voorjaar en de vroege zomer,  die bij oogst tijdens hoogzomer weinig aantrekkelijk is. Juni is ook de zaaimaand van de boerenkool met oogst tijdens de winter.
Keukenraap zaaien in juni wordt niet gedaan. Het is beter dit uit te stellen tot na half juli. Vanaf eind juni kan je winterrammenas zaaien.

Bladgewassen
Het perceel van de bladgewassen is waarschijnlijk het perceeltje met het meeste ‘in- en uitgaande verkeer’. De oogst is er nu al volop aan de gang met de verschilende slasoorten en spinazie. De keuze voor een tweede teelt is enorm groot en het enige wat in juni niet mogelijk is, dat is spinazie omdat die het in de zomer niet goed doet. Die vervang je dan beter door Nieuwzeelandse spinazie. Voor de rest kunt u volop bladgroenten telen. Slasoorten, andijvie, radicchio, groenlof, prei en selderij peterselie, het kan allemaal nog.Plantjes van deze gewassen opkweken van deze gewassen is in juni nog perfect mogelijk. Juni is ook de maand dat heel wat herfst- en winterprei geplant wordt. Dit kan ook nog  wel in juli om tijdens de winter prei te oogsten

Bij slasoorten is het de gewoonte dat die zichzelf opvolgen. Het is goed mogelijk gedurende één jaar sla na sla te telen. Veel tuinders reserveren dan ook een perceeltje voor slasoorten, eventueel met worteldoek.

U merkt het al, de kans is groot dat het perceeltje van de bladgewassen wat te klein uitvalt. Daarom wordt er wel eens gezondigd met de groep van bladgewassen. Zo kan je zonder groot risico met de teelt van bladgewassen uitwijken naar het perceel van de vroege aardappelen. Toch zeker voor slasoorten en andijviesoorten. Winterprei en bladselder kan nog na vroege aardappelen geteeld worden, op voorwaarde dat dit niet tot gevolg heeft dat er slechts twee tot drie jaar tussen wortelen-selder zit of ajuin-prei zit. Zoniet horen selder en prei thuis op, eventueel een tweede perceel, van de bladgewassen. Spinazie kan dan weer ingezet worden als voorteelt op een ander perceel.

Vruchtgroenten
In veel moestuinen biedt dit perceel de minste variatie omdat de teelt van tomaten, paprika aubergine dikwijls in de kas plaats vindt. Je vindt er wel courgettes en pompoenen. En ook wel een openluchtteelt van tomaten, al dan niet met regenbescherming. Hier is dus geen teeltwisseling aan de orde. Enkel suikermaïs kan nog gezaaid worden tot begin juni. Alhoewel, vergeet niet nog enkele courgettes te zaaien einde juni, die u dan kan uitplanten om tot diep in het najaar courgettes te oogsten. De eerste geplante courgettes zijn immers meestal versleten en uitgeteld begin september.

Wortelgroenten
Na de lenteuitjes en de groen geoogste plantajuin kunnen we nog steeds  wortelen zaaien. Je kan immers bospeen zaaien tot half augustus. Ook pastinaak behoort nog tot de mogelijkheden.  Na de vroege worteltjes of vroeg geoogst uien kan je makkelijk nog rode biet telen en knolvenkel. Juni is een goede maand om knolvenkelplantjes op te kweken. Het probleem met opschieten vlak voor de oogst is bij laat zaaien zowat onbestaande. Voor witloof zijn, bij noodgevallen, de laatste dagen van juni echt wel het uiterste moment om te starten.  Pastinaak zaaien in juni kan ook nog.

Peulgewassen
Het perceel van de peulgewassen schept nog wel het meeste problemen in verband met de volgteelten. Peultjes en tuinbonen kunnen nog tot 10 juli opgevolgd worden door late boontjes. Tot uiterlijk eind juni kan je ook een teelt van stokbonen aanvatten. Maar natuurlijk kunnen we niet alle boontjes na de erwten gaan telen, er moeten er ook al een beetje gezaaid worden half mei, begin juni en half juni om zo een mooie oogstspreiding te bekomen. Na de erwten worden dan ook wel eens enkele snelgroeiende bladgroenten geteeld.

Aardappelen
Op het perceel van de vroege en halfvroege aardappelen kan best nog wat als nateelt verbouwd worden. Daarom wordt er wel eens gezondigd met de groep van bladgewassen. Zo kan je zonder groot risico met de teelt van bladgewassen uitwijken naar het perceel van de vroege aardappelen. Toch zeker voor slasoorten en andijviesoorten. Winterprei en bladselder kan nog na aardappelen geteeld worden, op voorwaarde dat dit niet tot gevolg heeft dat er slechts twee tot drie jaar tussen wortelen- selder zit of ajuin-prei zit.

 

Tien tips bij het zaaien van groenten voor de moestuin

De kiemplantenziekte, omvalziekte (Pythium spp.) kan al eens roet in het eten gooien van de beginnende tuinier die graag zijn plantjes voor de moestuin zelf opkweekt. Het is de meest voorkomende oorzaak van het afsterven van pas gekiemde groenteplantjes. Op de grens van grond en lucht ontstaat er een bruinverkleuring van het stengeltje waardoor het plantje al snel ‘omvalt’. Dit wordt ook wel ‘smeul’ genoemd. De schimmel zal van daaruit verder doordringen naar het jonge (pen)worteltje dat ook bruin wordt. Meestal is dit proces onomkeerbaar. Er is bij de kiemplantenziekte geen typisch kenmerk zoals schimmelpluis. Het enige wat opvalt is de insnoering en bruinverkleuring van het nog jonge stengeltje.

Hoe kan je de omvalziekte bij het zaaien van groenten voorkomen?

Lees het onder deze foto van een komkommerplantje dat  ten prooi viel aan de kiemplantenschimmel.

omvalziekte

  • Werk proper. Zorg voor nieuwe of volledig proper gemaakte potjes en zaaiteilen. Was gebruikte zaaibakjes met detergent en spoel ze daarna af. Restjes grond aan de zaairecipiënten zijn ontoelaatbaar
  • Gebruik gezonde grond. Zorg voor steriele zaaigrond. Gebruik enkel zaaigrond ‘uit de zak’. Geen gebruikte zaaigrond en al zeker geen aarde uit bloempotten of uit de groentetuin.
  • Te nat vermijden. Zorg ervoor dat de zaaigrond nooit te nat wordt. Eénmaal te nat kan je de grond op korte termijn nog moeilijk droog krijgen.
  • Gebruik luchtige zaaigrond. Om een luchtige zaaigrond te bekomen kan je één derde wit zand toevoegen. Zo heeft het per ongeluk te veel water toegediend water geen al te grote gevolgen omdat zaaigrond met zand zeer goed draineert.
  • Geen teiltje eronder. Geef nooit water door het zaaibakje met pas gekieme groenteplanten in een schaaltje met water te zetten. Het laten opzuigen van water langs onder zorgt ervoor dat het snel veel te nat wordt.
  • Water geven voor het zaaien. Heb je de indruk dat de zaaigrond wat aan de droge kant is, geef het voorbereide zaaipotje dan wat water voor het zaaien van de groenten en liefst nog een dag voordien.
  • Een droge afdeklaag. Als het zaaien al in een luchtig mengsel gebeurde dan is dit nog meer belangrijk voor het afdeklaagje. Gebruik ook hier een mengsel van potgrond en zand, of gebruik rivierzand (rijnzand).
  • Vernevelen op de afdeklaag. Na het zaaien en het aanbrengen van een heel dun laagje afdekgrond (ook hier is een mengsel potgrond-zand ideaal) kan je lichtjes bevochtigen met een nevelspuitje (handspuitje)
  • Geef heel veel licht. Plaats de pas gekiemde groenten  bij voldoende licht zodat het stengeltje steviger wordt en minder gevoelig voor aanvallen door de kiemschimmel
  • Maak snelheid. Een snelle kieming is belangrijk, zorg dat de zaaigrond opgewarmd is vooraleer te zaaien en plaats het zaaibakje de eerste dagen bij kamertemperatuur. Het gebruik van bodemwarmte is ideaal.  Afhankelijk van de soort groente breng je het nog net voor de opkomst naar een gematigde temperatuur.

zaaigrond_zand_mengen_collage

Tip : plant eens pastinaak en winterpeen in pot. Een bloemrijk terras verzekerd!

Plant op het einde van de winter eens enkele pastinaakwortels, dikke winterwortels en uitgegraven snijselder in pot. Het levert einde mei al een mooi bloemrijk terras op. Op de foto van links naar rechts : bloeiende wortelen, oerprei, bloeiende pastinaak, bloemkool en de bloeiende selder op de achtergrond. Ook kan je misschien de bloeiende engelwortel ontwaren tussen het gebladerte!


Van links naar rechts : wortel, engelwortel, pastinaak.

Eerste herfstnachtvorst 2012: onmiddellijk een duik naar fase 2!

Geen koudeprikje met wat grondvorst dit jaar om ons te waarschuwen. Maar onmiddellijk een flinke duik onder nul. De eerste herfstnachtvorst  laat zich goed voelen. In veel regio’s (binnenland en meer noordelijk) wordt, misschien ook al morgenochtend, maar zeker en vast zondagochtend  -4°C luchttemperatuur voorspelt.

Het ziet er dus naar uit dat we  eigenlijk onmiddellijk naar de tweede fase van herfstnachtvorst gaan. Ik adviseer dan ook om op zeker te spelen en  alle groenten die in de onderstaande tabel in de tweede kolom een “-“ meekregen tijdelijk af te dekken. Het is niet zo dat deze groenten onmiddellijk helemaal kapot zouden zijn, maar de bewaarbaarheid en houdbaar in de tuin zou kunnen aangetast worden. Het zou kunnen dat de oogstbare delen van deze groenten glazig worden door de vorst van zaterdag op zondag. Glazigheid gaat later over in rot en dus moet je deze groenten dan in korte tijd consumeren. Dek je de groenten af, dan kan je vanaf zondagmiddag  de afdekking wegnemen en is het alsof deze koudeprik er nooit geweest is. Het alternatief voor afdekken is oogsten wat je in de eerste week kan gebruiken of wat je langere tijd kan bewaren. Maar waarschijnlijk ontbreekt de tijd daar nu toe.
Door af te dekken kan je enkele vriesnachten overbruggen en het oogstseizoen van minder goed bewaarbare groenten misschien wel enkele weken verlengen. Dek dus de groenten af die in de onderstaande tabel een “–” meekregen in de tweede kolom.

Lees verder Eerste herfstnachtvorst 2012: onmiddellijk een duik naar fase 2!

De vierkante meter moestuin, hoe doe je dat?

De moestuinbak, de vierkante moestuin, de nieuwe hype, werd uitgetest door GroentenInfo. Met als leuze : “Wat GroentenInfo ook schrijft of publiceert, we hebben het zelf ook al eens gedaan!”

In de update van dit artikel over de vierkante meter tuin vindt u nog meer foto’s uit de teeltbeschrijving vanaf april tot nu.  Bij iedere foto vindt u info zodat u het verloop van april tot december goed kan volgen en misschien wel enkele tips zelf kan toepassen.
Hierbij een greep uit de foto’s.

  • Zet uw muisaanwijzer op de foto zonder te klikken en u kunt de volledige beschrijving lezen. 
  • Klik op de foto om te vergroten én de beschrijving te lezen.


“De hype van de vierkante moestuin wordt nog steeds uitgetest door GroentenInfo. Wat GroentenInfo ook schrijft of publiceert, we hebben het zelf ook al eens gedaan!”

From De vierkante moestuin. Posted by GroentenInfo on 5/05/2012 (49 items)

Generated by Facebook Photo Fetcher 2


Lezersbijdrage : Groenten in potten bij Johny.

Onlangs liet Johny een berichtje na bij het artikel ” Broccoli in pot kweken ” Dit leidde uiteindelijk tot een aantal foto’s die nogmaals bewijzen dat groenten in potten telen echt wel een zeer degelijk alternatief is voor een moestuin. Dit bewezen we vorig jaar deze tijd al met de bijdrage van Connie over groenten in potten

Johny stuurde zijn foto’s en korte uitleg over zijn teelttechniek naar lezersbijdrage@plantaardig.com.

Beste lezers van GroentenInfo,

Ik heb geen moestuin maar wou absoluut groenten kweken en heb het in pot gedaan. Mijn reactie komt er omdat ik een recordgrote brocolli heb geoogst uit pot die 730 gram weegt en een diameter heeft van 25 centimeter. Ik heb deze zeer goed en regelmatig bemest en veel water gegeven.
Graag zou ik mijn teeltmethode “Groenten in Potten” willen delen met jullie.

Ik koop gewoon potgrond van goede kwaliteit, 9.95euro voor 70 liter meng deze met gewone zuivere zwarte aarde 50/50 en goed veel koe/kippemest in korrelvorm.
Ik heb de broccoli tomatenmest gegeven wat ook goed is voor andere vrucht gewassen, een goeie hand per pot. Dat zijn zo van die groen/grijze bolletjes goed voor 6 maand werkingsduur.Daarnaast heb ik ook soms wat rose korrel bijgeven en natuurlijk veel water.
De plantjes zaai ik zelf in maart in een verwarmde propagator. Het zaad is Marathon F1 hybride, gekocht bij Aveve-tuincentrum.
Daarna heb ik ze omgepot in potjes van 1 liter tot ze enkele gewone blaadjes hadden, daarna omgepot in grotere potten van 5l (1 plant per pot) 10l(2 planten) 20l(3 planten).

Ik heb er ook foto’s bijgedaan van mijn minikomkommers,tomaten en rode paprika alles in pot. Dit met dezelfde grond en bemesting.

Brocolli : totaal 11 (11planten)(1ste oogst 12/07/2012)
hoofdknop 730gr hoofdknop 240gr hoofdknop 200gr hoofdknop 284gr hoofdknop 271gr hoofdknop 272gr hoofdknop 234gr hoofdknop 179gr hoofdknop 256gr hoofdknop 212gr
hoofdknop 230gr zijscheuten voorlopig nog niks

Ik hoop dat hier mensen uit leren hoe leuk het kan zijn om te kweken in pot.

groeten, 

Johny Berloznik

De eerste drie foto’s tonen de broccoli van 730 gram. De broccoli doet het zeer goed in potten, zoals je op de andere foto’s ziet. Maar ook het mooie rijtje goed groeiende en goed verzorgde minikomkommers is een unieke en inventie teeltwijze. Ze groeien net zo goed als de tomaat en paprika in pot.

 

De groentetuin halfweg juni 2012 : “Minder stabiel zomerweer”

Dit nieuwe artikel zet de focus op enkele teelten en op wat de weerman zo mooi “minder stabiel zomerweer” noemt. Terwijl we vorig jaar deze tijd  nog klaagden over de droogte en de hitte moeten we nu bij het werk in de moestuin rekening houden met de abnormaal lage temperaturen en hoge neerslagcijfers.  Het minder goede weer is dan ook de rode draad doorheen dit artikel met heel veel links naar extra informatie over tal van onderwerpen.

Ieder jaar opnieuw vraagt de moestuin tijdens de maand juni al onze aandacht. Terwijl het er in het vroege voorjaar wat rustiger aan toe gaat, komt tijdens de maand juni de groei van onze groenten in een stroomversnelling. Niet alleen van onze groenten trouwens, maar ook van het onkruid. Als dit alles gepaard gaat met voldoende regen dan hebben we wel wat moeite om alles bij te benen. Wat de onkruidbestrijding betreft lukt een schoffelbeurt niet altijd even goed, want een onverwachtse regenbui kan het onkruid op ons veldje voldoende energie geven om een tweede leven te beginnen.Tijdens de maand juni groeit alles wel heel hard. Harder dan tijdens het koele voorjaar, maar ook dikwijls sneller dan in juli en augustus. Hitte en droogte  zorgen dan dikwijls  voor een groeivertraging.

Als er één maand is waarbij er soms wat werk blijft liggen in de moestuin, dan is het juni wel. Er kan al geoogst worden, maar er moet ook nog gezaaid en geplant worden. En de gewasverzorging, die  moet ondertussen ook gewoon doorgaan.

Sommigen hebben al aardappelen geoogst. Oogst nu nog niet alle aardappelen, maar oogst ze struik voor struik. Aardappelen waarvan het loof nog niet aan vergeling toe is zullen eenmaal ze geoogst zijn, niet zo lang bewaren. Hou dus ook rekening met het aantal groeidagen vooraleer je een “proefrooiing” doet. Zelfs vroege rassen hebben toch 90 groeidagen nodig om volledig uit te groeien. Late rassen hebben 120 groeidagen en meer nodig. Wacht dus tot het loof minimaal half afgestorven is vooraleer het hele veld vroege aardappelen te oogsten. Toch zeker als je ze nog een tijdje wil bewaren.

Van aardappelen gesproken. Het huidige weer zorgt ervoor dat de aardappelziekte zich de koning van de moestuin voelt. De kans op een aantasting is momenteel zeer groot. Tenzij je zou gekozen hebben voor het ras Sarpo Mira, maar dat heeft weer andere nadelen. Moest je het nog niet gedaan hebben, dan is het hoog tijd om de aardappelen te beschermen tegen de aardappelziekte. Misschien vind je een bruin blaadje niet erg. Maar je mag het gewoonweg zo ver niet laten komen. Het grote gevaar is dat de aardappelziekte afzakt naar de knollen. En dan kom je binnen enkele weken, als er geoogst wordt voor verrassingen te staan.  Het aantal rotte knollen zal je dan zeker en vast niet op één hand kunnen tellen. Informeer u nog maar eens goed over de levenscyclus, de preventie en de bestrijding van de aardappelziekte (syn. aardappelplaag, Phytophthora infestans). Hebt u ook late aardappelen in de moestuin, dan is de bestrijding van aardappelziekte nog veel belangrijker. Bij de vroege aardappelen kan je als noodmaatregel het loof van de zieke aardappelen verwijderen. Want waarschijnlijk hebben de knollen al een grootte bereikt die acceptabel is. Maar bij de late aardappelen is dit nog helemaal niet het geval. Hoe dan ook, wie denkt dat het met die “loofverbruining” wel mee valt, is zeker en vast ontgoocheld als bij de oogst een groot aantal zwarte aardappelen opduiken.

Ondertussen maakt de coloradokever een gestage, maar zekere, herintrede in onze moestuinen. Probeer de kevers zo snel mogelijk op te sporen en te vernietigen. Zo vermijd je dat er eitjes kunnen afgezet worden. En de tweede generatie larven einde juni de aardappelplanten kaal wreet.

Door het weer groeien de aardappelen wel flink door. Dit kan misschien leiden tot meer holle aardappelen. Of er dit jaar meer holheid bij aardappelen zal zijn zullen we pas weten als de aardappelen ook effectief gebruikt worden. Enkel bij het doorsnijden van de knollen merk je de holte binnenin. Gelukkig zijn deze aardappelen nog perfect bruikbaar.

Wat met het huidige weer ook groeit als kool is, hoe kan het ook anders, spitskool. Misschien wel te snel. Door de enorme watervoorraad in de grond kan het wel eens gebeuren dat na een overvloedige regenbui de kolen openbarsten. Dan zit er niets anders op dan oogsten en gebruiken. Dergelijke open gebarsten kolen zullen snel rotten. Wil je het barsten tegengaan dan zou je kunnen de spitskolen die het oogststadium naderen wat oplichten met een riek tot je enkele wortels hoort knakken. Zo nemen ze minder water op en blijven ze langer intact. Spitskool in het vroege voorjaar, het is en blijft een aanrader. Van de typische en veel voorkomende kolenplagen zoals koolvlieg  heb je weinig last. En het is een heerlijke groente voor in een vroege zomerse wok.

Nog zo’n delicatesse, die in de winkel bijna onbetaalbaar is, dat zijn de de peultjes. Nog nooit heb ik een jaar overgeslagen. En sinds ik vorig jaar ontdekt hebt dat de vlezige peultjes met buitengewone zoete smaak -suikererwten- misschien nog lekkerder zijn ben ik nog meer fan van deze erwtensoort geworden. Suikererwten zijn, net zoals gewone peulen (sluimerwten) absoluut een aanrader voor iedere moestuin. Binnenkort kunnen we weer enkele emmers oogsten.Het koele voorjaarsweer zal ervoor zorgen dat de oogst van erwten meer gespreid zal zijn en we er langer zullen kunnen van genieten. Wie erwten of sluimerwten voorzaaide in potjes is nu al bezig met de oogst.

Aardbeien hebben echter heel wat te lijden onder de aanhoudende regen. Tijdig oogsten is nu de boodschap zodat er zo weinig mogelijk vruchten ten prooi vallen aan vruchtrot (botrytis). Wie kleine kapjes heeft om de aardbeien te vervroegen kan deze nu ook uitstekend gebruiken als regenbescherming. Misschien moet je overwegen om volgend jaar enkele boogjes over de aardbeien te plaatsen als ondersteuning van een doorzichtige folie om zo de aardbeien min of meer droog te houden. Laat de zijkanten wel open, het is zeker niet de bedoeling een vochtige ruimte onder de folie te maken. 
Ook de professionele telers beginnen stilaan te beseffen dat de openluchtteelt van aardbeien grote risico’s in houdt. Uit de krant van gisteren, deze zin “Alleen teelt onder kappen geeft nog zekerheid. Vollegrondteelt is gedoemd om te verdwijnen. Door de regen vermindert de kwaliteit van de vruchten zienderogen. Ze worden elke dag nat, zuigen te veel water op en barsten. Ook kan in enkele minuten  een hele oogst worden vernield”
Niet alleen de kwaliteit van de aardbeien is matig, ook de vruchtvorm is niet altijd perfect. Er zijn veel meer misvormde aardbeien door het slechte weer tijdens de bloei. En ook door de late nachtvorst die er nog was tijdens de nacht van 12 op 13 mei.

Van regenbescherming gesproken. Ook de tomaten zullen dit jaar enkel optimaal groeien als ze op zijn minst onder een regenbescherming staan. Het ziet er nu al naar uit dat veel tomaten in de open lucht het moeilijk zullen hebben om niet ten prooi te vallen aan de aardappelziekte. Een kas is ideaal als regenbescherming. Zonder te overdrijven durf ik stellen dat in een kas waar het niet binnen regent of geen water druppelt de tomaten perfect gezond kunnen blijven. Voor wie een waakzaam oogje in het zeil houdt is bestrijding van aardappelziekte bij tomaten in een kas niet nodig. In open lucht, zelfs met regenbescherming moet je eigenlijk wel preventief te werk gaan. Met het huidige weer zal een eventuele ziektedoorbraak nog moeilijk tegen te houden zijn. Regenbescherming bij tomaten is een noodzaak met het huidige “zomerweer”.

Zoals gezegd, deze zomer is er één waar iedereen die een kas heeft er zijn voordeel zal kunnen uithalen. Zelden komen de voordelen van een kas zo goed naar buiten als dit voorjaar. Natuurlijk is de groei in de kas wat minder dan we gewoon zijn, maar al bij al scheelt het niet zo heel veel. Bij koel weer luchten we gewoon wat minder waardoor de temperatuur in de kas toch oploopt tot een aangename, groeizame temperatuur voor de tomaten. Een fout die nu wel kan gemaakt worden is dat er te weinig gelucht wordt, waardoor het vocht de kas niet kan verlaten. Met grotere kans op schimmels. Ook al is het geen goed weer, zorg er toch voor dat de kas al van ’s morgens vroeg gelucht wordt. Je zou eventueel de kas ook ’s nachts op een kiertje kunnen zetten als je ’s morgens niet op tijd de ramen kan openen. Blijf dus luchten, ook ’s nachts een beetje. Alternatief is dat je  de ramen ‘s morgens in alle vroegte al opent. Je ziet het, ik ben absoluut geen voorstander van een automatische raamopener die enkel en alleen open gaat bij een voldoende hoge temperatuur. Zo hou je het vocht veel te lang binnen. Het pas in de late voormiddag openen van de luchtramen van de kas is waarschijnlijk één van de meest voorkomende fouten, met dikwijls grote gevolgen voor de plantgezondheid.

Een andere reden waarom je niet al teveel vocht in de kas mag hebben is voor een goede bestuiving en bevruchting. Bloemen die te lang vochtige blijven laten het stuifmeel niet los. Momenteel zijn de tomatenplanten nog niet zo sterk belast waardoor de bladeren ’s morgens gemakkelijk zullen gutteren. Wie ’s morgens vroeg de kas lucht kan deze druppels aan de punten van de bladeren snel doen opdrogen. Van bladeren gesproken, misschien is het nodig nu al enkele bladeren te verwijderen bij tomatenplanten met zeer sterke groei. Tomatenbladeren kun je beter afsnijden dan afkraken. Hoe gladder de wond, hoe beter. Informeer u best eerst over blad snijden bij tomaten, want het is niet de bedoeling nu al een overmatige bladpluk toe te passen. Vruchten die teveel in de zon hangen zijn onderhevig aan diverse kwaliteitsgebreken zoals groenkragen en cirkelvormige scheuren.

Water geven bij tomaten moet je nu echt wel beperken. Het is het moment om de plant op zoek te laten gaan naar diepere grondlagen. En toch,  als er na enkele dagen bewolkt weer plots een zeer zonnige dag komt krijgen de planten het wel eens moeilijk. Dan merk je al snel welke planten een minder goed wortelstelsel hebben. Vooral planten met een beginnende kurkwortelaantasting krijgen het dan plots wat moeilijk wat zich uit als een lichte verwelking. Je kan deze planten niet helpen met plots heel veel water te geven, wel met een kleine hoeveelheid dicht bij de wortels te geven. Ook afwitten van de kas of een schaduwdoek ophangen  is nu echt nog niet nodig, schadelijk zelfs. Maar dat kan natuurlijk wel snel veranderen.

Ieder nadeel heeft zijn voordeel en zo zijn er dit jaar minder krulkoppen gesignaleerd bij de tomaten. Doordat er minder licht is maakt de plant geen overtollige voedingsstoffen aan. En is er ook voldoende vocht in de plant om de assimilaten te verwerken. Bijna geen krulkoppen in tomaten dit jaar?

Wat je nog minder water moet geven, om niet te zeggen bijna geen, eenmaal ze goed aan de groei zijn, dat zijn de meloenen. Ondanks het koude buitenweer doen ze het in de kas relatief goed. Zeker en vast de geënte planten. Dit jaar groeien ze niet alleen sterker, maar ook sneller, zo lijkt het wel. Nu het weer niet echt super is zullen ze ook minder gemakkelijk vrouwelijke bloemen aanmaken waardoor het snoeien van de meloenen wel heel belangrijk is. Ook de insecten zijn minder actief, het is dus best zelf te helpen bij de bestuiving van de vrouwelijke bloemen.

In de kas staan waarschijnlijk ook wat komkommers. Die hebben minder last van het onstabiele zomerweer. Natuurlijk geven we ook wat minder water dan we gewoon zijn. Maar vruchtdunning en snoei blijven we bij komkommers uitvoeren zoals we gewoon zijn. Tenzij we minikomkommers telen, want dan is vruchtdunning en snoei helemaal niet nodig.

Boontjes zaaien, ja dat zouden we nu eigenlijk moeten doen. Maar dat valt echt niet mee als korte tijd na het zaaien weer zo’n plensbui valt. Wie niets speciaal doet zal zeker en vast problemen ondervinden met de opkomst. Koude grond en vocht zijn meestal de boosdoener. Nu en dan kan het ook een aantasting zijn van bonenvlieg. Op de website verschenen gelukkig al heel wat tips om de opkomst van de bonenzaden te verzekeren. Meer tips om de opkomst van bonen te verbeteren zijn altijd welkom, ‘ t zal nodig zijn met dit weer. Voorzaaien in potjes is natuurlijk een aanrader. Of de grond tijdelijk afdekken met folie zodat die niet doorweekt wordt na de zoveelste regenbui.

Vorige week bereikte ons  ook het nieuws dat de Groenten en Fruit Encyclopedie tijdelijk uitgeput is. Door de onverwachts goede voorjaarsverkoop heeft de uitgever zich laten verrassen. Toch zijn er in de boekhandels en tuincentra nog exemplaren in omloop. Het loont de moeite even poolshoogte te nemen bij uw plaatselijke boekhandel. Eventueel kunnen zij een exemplaar van een andere vestiging laten overkomen. Online kan je de Groente en Fruit Encyclopdie voorlopig niet aankopen. Weet jij nog een shop waar de Groente en Fruit Encyclopedie aanwezig is, laat je het dan weten op lezersbijdrage@plantaardig.com a.u.b? Alvast bedankt.

Door het natte weer was het soms niet altijd mogelijk om de wortelgroenten voor de wintermaanden te zaaien (witloof, pastinaak, winterwortelen, schorseneer). Zopas bereikt mij de vraag of het nog de moeite loont om winterwortelen te zaaien. Wel, eigenlijk is het te laat volgens de teeltschema’s. De winterwortelen zullen niet meer optimaal uitgroeien. Waarschijnlijk zijn de waswortelen (Nantes-types) een alternatief. Busselwortelen kan je natuurlijk nog altijd zaaien. Pastinaak kan je zelfs begin juli nog zaaien. Voor schorseneer is het eigenlijk ook te laat. Maar ik moet bekennen dat ik het er een week geleden toch nog op gewaagd heb. In november weten we of mijn zonde tegen de teeltschema’s al dan niet afgestraft zal worden. De wolkbreuk die ons hier dinsdag te beurt viel zou alvast voor een minder goede opkomst kunnen zorgen. Met het weer viel het het hier eigenlijk al het hele voorjaar niet zo goed mee. Een hagelbui begin mei die de spinazie aan flarden sloeg heeft ervoor gezorgd dat er geen spinazie kon geoogst worden. De groei van nieuw blad was minimaal en blijkbaar heeft deze stresssituatie de spinazie vroegtijdig doen opschieten. Hopelijk hebt u meer geluk met de oogst van spinazie.

Binnenkort plant u misschien de eerste prei. In deze periode van het jaar bestaat het risico op aantasting door preivlieg. Binnen enkele weken kan ook de preimot zijn onaangename gevolgen laten zien. Gelukkig is er een biologisch product dat beide plagen kan tegenhouden. Conserve is trouwens ook ideaal om rupsen in de koolgewassen te bestrijden. Ook Pyretrum is een biologische insecticide, maar heeft geen nawerking. Conserve wel, wat betekent dat enkele dagen later nieuw aangekomen rupsen of maden toch gedood worden.

Tuinbonen oogsten, dat is een werkje waar je misschien al mee bezig bent, of toch heel binnenkort zult mee beginnen. Zijn uw tuinbonen dit jaar wat later, dan is het artikel over luizen in tuinbonen misschien nog nuttig voor u.

Ondertussen kunnen we ook al denken aan het zaaien van de typische herfstgroenten. Andijvie, Radicchio, knolvenkel, groenlof, chinese kool, het zijn allen typische groenten die het beter doen als ze kunnen groeien na de langste dag. Het is een goed idee om nu nog niet alles te zaaien, maar er ook nog wat over te houden tot de uiterste zaaidatum. Dan oogst je deze groenten vrij laat op het seizoen en de groei is dan minder snel waardoor de oogstperiode langer duurt. Wil je uitzoeken wat je nog kan zaaien vanaf nu tot half augustus, raadpleeg dan de tabel uiterste zaai- en planttijdstippen. Wat kan ik nu nog zaaien of planten?

Door het koude weer valt ook de groei van de courgettes niet mee en is de bloei niet echt uitbundig te noemen. Is er dan eens een vrouwelijke bloem, dan is het een goed idee om de bestuiving zelf te doen en niet te betrouwen op de zeldzame hommels of bijen. Niet bestoven courgettes groeien slecht uit, hebben een puntige vorm en beginnen al snel te rotten.

Binnenkort verwacht ik ook wel wat vragen over het uitblijven van de vruchten bij aubergines. Het huidige weer zal de zetting bij aubergines geen goed doen, waardoor het dit jaar wat langer kan duren vooraleer de eerste aubergines beginnen te dikken.

In streken waar een grote plensbui viel zal er meer kans zijn op de vergeling van peterselie. De grond is er dichtgeslagen en de wortels zaten tijdelijk te nat. Daar kan peterselie niet zo goed tegen. Naast het vergelingsvirus dat hiervoor verantwoordelijk is zullen de verzwakte wortels de vergeling bespoedigen.

Als algemene teeltmaatregel lijkt het nuttig te zijn de bemesting bij volgteelten extra goed te verzorgen. Door de vele regen zal er wel wat stikstof uitgespoeld zijn. Geef uw groenten wat extra stikstof, maar overdrijf niet. Lees de instructies in het artikel over bijbemesting met stikstof na veel regenval.

Straks, maar wel wat later dan verwacht komen er heel wat perceeltjes in de moestuin vrij. Tijd voor een nateelt. Er zijn heel veel mogelijkheden. Misschien heb je dit onderwerp wat gemist in deze nieuwsbrief. Geen nood, daarover schreven we al eens een artikel, je kan het hier lezen :  De moestuin in juni, pas geoogst, lege veldjes, wat nu?

Gevaar op lentenachtvorst.

Uit het weerbericht van deze ochtend: “Er is gevaar voor vorst aan de grond op zondagochtend”.
Met een luchttemperatuur van 2° in De Kempen en 3°C op de meeste andere plaatsen in Vlaanderen is er gevaar voor lichte vorst aan de grond.
Volgens het Agriholland-weerbericht kan in verschillende regio’s in Nederland de luchttemperatuur naar 1°C zakken. Het is een dubbeltje op zijn kant, een graadje meer of min kan een groot verschil maken. Toch best even checken of bescherming nodig is.

Bij een open, heldere hemel en windstil weer kan het gebeuren dat de tempraatuur aan de grond een paar graadjes lager uitvalt dan de luchttemperatuur. Dan spreekt men van grondvorst. Is het bewolkt, of is er een klein briesje, dan zal dit fenomeen zich niet voordoen.
“Gelukkig” is de grond nat, waardoor deze de zonnewarmte van vandaag veel beter kan vasthouden. Daardoor koelt het alvast minder af boven de grond morgenochtend. Dat er een laagje rijm op het gazon komt zondagmorgen, dat is bijna zeker. Het gras houdt de warmteafgifte van de grond tegen.
Ook in iets lager gelegen en  afgeschermde moestuinen is er meer kans op grondvorst. Koude lucht gaat naar de laagste plaatsen en doordat er geen luchtbeweging is kan die niet gemengd worden met warmere luchtlagen. Ook de randen van de tuin, dicht bij een graskant of haag, waar de grond door de groenbedekking minder goed zijn warmte kan afgeven zijn gevoeliger.
Moeten we iets doen? De meeste planten kunnen dit goed verdragen. Zelf denk ik vooral aan het jonge aardappelloof en de aardbeibloesems. Ik zal vandaag mijn aardappelen aanaarden, voor alle zekerheid. IK wacht het weerbericht van vanavond even af, maar waarschijnlijk dek ik de aardbeibloesems af. Moest u vandaag het idee hebben pompoenen, courgette, tomaten, komkommers, paprika’s buiten te zetten, beter niet doen. Staan ze al buiten, dek ze dan af!
Deze situatie lijkt vrij goed op 2005 toen het nog vroor aan de grond op 18 mei! En sommigen hun courgetteplantjes verloren zagen gaan!
http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/uitzonderlijke-late-grondvorst-zorgt-voor-schade/
Lees ook
http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/late-grondvorst-verrast-tuinders/

Er zijn heel wat plantjes die een rijmlaagje half mei perfect verdragen.  De enige uitzonderingen zijn : aardbeibloesem, aardappelloof, bonen, courgette, pompoen, komkommer, tomaat, paprika, meloen, suikermaïs, basilicum.

Onderneemt u iets tegen deze nachtvorst of denkt u dat het allemaal niet zo’n vaart zal lopen?

De Moestuin van Fil, anno 2012.

Na veertig jaar tuinieren een nieuwe moestuin!
Fil is een ervaren moestuinder, altijd bereid om mensen die vragen stellen op deze website te helpen.
Ik kreeg van Fil zopas ook nieuwe foto’s. En het was even schrikken van het mailtje die hij meestuurde.

“Als het na veertig jaar ophoudt op de tuin om te tuinieren, dan is dat is niet plezant. Om dan te stoppen met een fantastische hobby is niet zo gemakkelijk.
Dus begon ik gewoon een nieuw tuintje met nieuwe grond en al de problemen die bij een nieuwe tuin komen kijken. Een nieuwe uitdaging! Maar stoppen met tuinieren. Nee toch? !”

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan” is hier zeer toepasselijk. Hier alvast enkel foto-tips uit het nieuwe tuintje van Fil.

Interessante foto’s van zijn moestuin uit 2011 vindt u op http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/op-foto-bezoek-in-de-moestuin-van-fil/

Klik op de foto’s om te vergroten en te bladeren.

Generated by Facebook Photo Fetcher



Heel veel foto’s van zijn moestuin uit 2011 vindt u op in dit artikel

Een verrassende website : de moestuintips van Sjef

image

6a0147e3ac0efa970b014e88dfe16a970d-800wi6a0147e3ac0efa970b0147e3bc3ff8970b-800wi 6a0147e3ac0efa970b01538e197371970b-800wi  6a0147e3ac0efa970b01538e197371970b-800wi

Via de reacties op GroentenInfo kwam ik op de site van Sjef terecht. Het was voor mij een hele grote en zeer aangename verrassing. Schitterende tips en foto’s! Heel veel praktische ideeën, zeer goed uitgelegd en met veel foto’s.

Het is de website “Sjeftuintips”.  http://sjeftuintips.wordpress.com/

Sjef woont in het oosten van Nederland. Tuinieren is zijn hobby. Op zijn weblog vindt u allerlei tips en handigheden voor het verbouwen van groenten.

Zelf  vindt Sjef zijn “grootste tip” die van bonen opkweken op keukenpapier. Kent u dat ook?   U hebt bonen of snijbonen in de tuin gezaaid en lang niet alle bonen komen op. Oorzaak: enkele bonen zijn verrot door de regen of bonen kiemen niet door te droog weer. Je zou kunnen bonen  zaaien op vochtig keukenpapier en de bonenplantjes in de tuin te planten. Hoe dat gaat staat in deze tip beschreven.

Bij mij sprong de tip met “Twee kroppen sla per week” in het oog. Dat je door ter plaatse te zaaien een te grote hoeveelheid sla kunt vermijden kwam niet direct in mij op. Toch staat hier beschreven hoe je tussen mei en augustus wekelijks 1 of 2 kroppen sla kunt oogsten.  Ter plaatse zaaien van sla is niet vanzelfsprekend. Een simpel bloempotje blijkt hierbij een enorme hulp. Het eerste deel gaat over sla binnenshuis zaaien en in een golfplaatkas opkweken.  Het tweede deel over sla zaaien in de volle grond.

Een aantal tips zijn vooral handig bij het tuinieren op zandgrond. Elke tip begint met een aantal foto’s.  Onder de foto’s staat een omschrijving van de acties. Alle foto’s zijn door mezelf gemaakt. Graag wil ik deze tips met iedereen delen. Veel kijk- en leesplezier en hopelijk kunt u wat met deze tips.

Dit zijn de tips van Sjef, stuk voor stuk de moeite waard om te bekijken! Doe zo verder, Sjef!

Update 12 april 2012. We zijn blij dat Sjef blijft doorgaan met zijn zeer gedetailleerde fotoreportages. Echt de moeite waard. Zijn bijdrage nr 18, vroege preiplanten telen, voeg ik alvast aan mijn hierboven genoemde favorieten toe.

Begin april en het tuincentrum staat vol groenteplanten. Daar sta je dan, als één van de vele beginners. Wat meenemen, wat niet?

Gisteren, 7 april, was ik bij een zeer groot tuincentrum. Hectisch! Een medewerker, nog een leerling van mij geweest, vertelde dat de afdeling groenteplanten dit jaar meer succes heeft dan ooit tevoren. Als je er de volgeladen tafels en karren met allerlei soorten groenteplantjes bekijkt, dan lijkt het wel of alles nu de tuin in moet. Is dit wel zo? Enkele snelle notities.

  • Wat kan je meenemen?

Slasoorten, broccoli, bloemkool, snijselder, peterselie, plantajuin, pootaardappelen, peterselie, ajuinplantjes, zomerprei, spitskool. Deze kunnen allemaal zonder gevaar de groentetuin in. Afdekken is niet nodig, maar zorgt nu, met het koude weer wel voor een zekere vervroeging. Vergeet niet om deze plantjes af te harden zoals beschreven in het artikel “De groentetuin in april : plantjes kopen?

  • Voor wat is het eigenlijk nog te vroeg?

Rode kool, witte kool, spruitkool, savooikool. Tenzij je al kolen en spruiten wil oogsten begin augustus is het nu nog te vroeg. Met uitzondering van de spitskool, dit is een typische zomerkool.  Voor de herfstteelt planten we sluitkolen en spruitkool half mei, en het kan ook nog later.Ook voor knolselder en bleekselder is het nog te vroeg. Als ze al niet vervriezen (bleekselder), dan zullen ze door de koude zeer schietgevoelig zijn. Je plant ze best vanaf half mei.

  • Wat kan wel mee, ook al is het nog te vroeg om ze te planten?

Tomatenplanten,  paprikaplanten, aubergineplanten. Deze kan je nog een tweetal weken in de huiskamer houden tot ze na 20 april (als er op dat moment geen te koude nachten zijn) de kas in kunnen. Tomatenplanten en andere vruchtgroenten zijn goedkoper als je ze koopt in een (kleinere) perspot. Als je ze nu koopt kan je ze nog overpotten in een grotere bloempot en zelf verder opkweken. Ben je van plan buiten tomaten te telen, dan is het nog te vroeg om tomatenplanten te kopen, tenzij je een kas hebt waar je ze tot half mei kunt verder opkweken. Twijfelgeval zijn de komkommerplanten en de meloenplanten. Deze planten zijn zeer warmteminnend en groeien het beste weg als ze als jonge plant in de kas komen. Daarbij komt dat ze binnenshuis zeer snel zullen groeien, waardoor ze te groot worden. Enkel nu kopen als je zeer jonge plantjes vindt die je dan zelf nog wat verder opkweekt. Pas begin mei planten.

  • Wat neem je nu zeker nog niet mee.

Pompoenplanten,courgetteplanten, augurken met al 3 echte bladeren, want waar blijf je daar mee tot half mei? En als je ze eerder plant, vervriezen ze misschien wel. Beter een jonge plant kopen begin mei. Die je dan kan “afharden” op de terrastafel. En dan binnen halen als het zou vriezen.

  • Voor wat is het eigenlijk niet het seizoen?

Veldslaplantjes die je nu koopt zullen onverwachts en plots opschieten. Je moet er echt wel op tijd bij zijn om te oogsten. Veldsla is een typische herfstgroente en is eigenlijk geen goede keuze voor het voorjaar. Andijvie, daarvoor lijkt het mij ook nog te vroeg. Andijvie wordt best opgekweekt bij hogere temperaturen en voldoende lange dagen, ook andijvie is een typische zomer-  en herfstgroente. Hetzelfde met knolvenkel, groenlof en radicchio. Hou je best in gedachten voor later. Je kan ze zelfs in augustus nog planten. Maar dan vind je wel geen plantjes meer….

Witloofwortels telen zonder groentetuin.

Witloof kroppen kweken kan zelfs zonder groentetuin

is een bekend en veel gelezen artikel op www.plantaardig.com. Nu zorgt Tuinman Peter voor een  vervolg, of beter gezegd, een proloog bij dit artikel.

Witloofwortels telen kan ook zonder groentetuin!

witloof-potjes-collage-met-tekst

Waarschijnlijk weet je wel dat je geen mooie, witte witloofkroppen kan telen zonder eerst in de zomer witloofwortels te telen of in het najaar witloofwortels te kopen.

Na het lezen van het populaire artikel “witloofkroppen kweken zonder groentetuin” op Plantaardig.com en de reacties daarop door de jaren heen, kan ik niet anders dan een artikel schrijven over een weinig gekende methode om wortels te telen. Om zo ook twee zeer veel terugkomende vragen op te helderen. Namelijk : “Waar koop ik witloofwortels?” en “Ik zag in een tuincenter witloofplantjes staan, volgens mij geen goed idee?”

Het is duidelijk dat veel lezers een probleem hebben om witloofwortels te bekomen of te telen. Witloofwortels nemen nog al wat plaats in om te telen en sommigen hebben een te kleine of geen moestuin of een kleine balkontuin. Al een paar keer heb ik op een voordracht voor de vereniging ‘De Volkstuin’ mijn andere kijk op het telen van witloofwortels voorgesteld. Maar omdat de meeste leden van De Volkstuin een groentetuin hebben werd ik wel eens op een binnensmonds gemonkel afgerekend…..

Bij deze dus mijn alternatieve teeltmethode, witloofwortels telen op een andere manier. Daarbij gaan we er dus van uit dat we te weinig  of geen grond ter beschikking hebben om de hele zomer lang daar witloofwortels op te telen. In een kleine moestuin kan immers door het telen van witloofwortels te veel grond gedurende te lange tijd bezet zijn.

(Na de beschrijving stap-voor-stap volg een tiendelige fotoreportage stap-voor-stap)

Zaaien.
In de periode tussen begin mei en zelfs einde juni, zaai ik een zaaikistje met witloof, dit is alvast een flinke besparing op zaden. Er zal immers niets verloren gaan door een minder goede opkomst in de groentetuin of door het dunnen van de plantjes.

Verspenen
Wanneer de plantjes groot genoeg zijn om te verspenen, neem ik bloempotjes van ongeveer 10.5cm. Bij mij zijn dit de potjes van de zomerbloemen voor de bloembakken die anders toch bij het afval terecht komen. Ik vul die met een goede potgrond met een beetje klei in het mengsel, dit is een kwalitatieve geraniumpotgrond. Daarna begiet ik de potjes flink en laat ze tien minuten rusten. Dan is  de aarde klaar om in te verspenen.

We verspenen één tot maximum drie plantjes  per potje. In mei mag je drie plantjes nemen, in juli slechts één. Als  je vroeg zaait heb je voldoende tijd om de wortelgroei vlot  te laten verdergaan, en dan kan je drie plantjes in één pot verspenen.  Eén wortel in een pot zorgt voor een snellere groei op een kortere tijd.  Voor iemand die uitsluitend dikke kroppen wenst te oogsten is 1 plant per pot de standaard, zo bepaal je zelf de latere dikte van het geoogste loof.
Deze verspeende plantjes kweek ik verder op als andere groenteplantjes.  Na vier tot zes weken is de potkluit goed doorworteld en zijn de planten al flink gegroeid.

Je kan ook plantjes gebruiken uit het tuincenter, die zijn dan voorgekweekt in persblokjes.

Open zetten
In dit stadium kunnen we niet verder dan de potjes ruimer te plaatsen om de planten meer licht te geven.

Dit kunnen we op 2 manieren:

1. We nemen een plantentray met de bijhorende maten volgens de gebruikte bloempotjes en we gaan openzetten. De potjes blijven in de tray maar we laten telkens één plaats open. Regelmatig gaan we de potjes lostrekken van de vaste aarde of de bloembak om de doorgroeiende penwortel los te breken. Hierdoor blijft de volledige wortelgroei binnen het bloempotje. We kunnen de planten op deze manier verder verzorgen, dan hebben we in oktober, november volgroeide witloofwortels in een potje.

2. We nemen de bloempotjes en gaan ze in de groentetuin in rijtjes een klein beetje ingraven, zodat de wortels door de drainagegaten kunnen groeien. Om de 2 weken gaan we de ingegraven potjes een kwartslag draaien om de penwortel te breken om de wortelgroei te dwingen in de pot. In november zijn de planten ook klaar!

Voordelen
Bij methode 1 kun je witloofwortels kweken in een stadstuin. Bij methode 2 kun je witloofwortels kweken als een nateelt en kun je uw beschikbare oppervlakte beter benutten. Dan heb je pas in juli of augustus meer ruimte nodig. Zo heb je een perfecte nateelt en verlies je niet van in het begin de grond aan de teelt van witloofwortels.  Handig toch!

Rooien van de wortels
Indien vroeg gezaaid kun je de potjes loswrikken met de spitvork begin oktober om na 2 tot 3 weken het loof af te snijden en in te tafelen. Bij een latere oogst (november) mag je losmaken, afsnijden en intafelen op één en dezelfde dag. Ikzelf forceer witloofwortels steeds na nieuwjaar dan heb ik minder groenten recht uit de tuin

De kroppenteelt
Voor de forcerie (kroppenteelt) blijft alles dus gelijk aan een ‘normale’ teelt, met als verschil dat de wortels in een potje zitten met aarde. Plaats je deze potjes in een waterdichte bak dan kun je tijdens het forceren in het donker uiteraard verder water geven. Als de oogst klaar is neem je gewoon potje per potje mee naar de keuken en je hebt ‘super vers’ witloof. Je snijdt de oogst af, en het potje kan bij het restafval.
Je kan meer info opdoen over het kweken van de kroppen op de wortels in een donkere ruimte in  het artikel Witloofkroppen telen zonder groentetuin.

We hebben op deze manier zelf onze eigen witloofwortels gekweekt op een zeer beperkte ruimte in de tuin of op een terras én we hebben babywitloof gekweekt. Wat een luxe.

Je kunt dit met gewoon witloof, met haverwortel en je kunt dit ook met rood witloof.

Fotoreportage : stap voor stap witloofwortels telen in bloempotjes

een koolgewas  maar het kon evengoed een veld witloofwortels zijn in wording
Foto 1 : De teelt start met het zaaien van witloof in zo’n klein potje om dan later te verspenen.pas verspeend!
Foto 2 :  De witloofplantjes zijn pas verspeend vanuit het zaaikistje naar de bloempotjes van 10,5 cm.

Witloof uit perspotjes, pas geplant!
Foto 3 : Witloofplantjes uit het tuincentrum werden zopas in bloempotjes geplaatst.

een mooi opengezet wachtveldje (Kopie)
Foto 4 : Deze witloofplanten zijn al wat ruimer gezet.

De groei van de witloofkroppen begint!Meer dan één witlofkropje per potje!

Foto 5 en 6 : De groei herneemt, je ziet duidelijk dat er meer dan één wortel in een potje zit!

Mooi doorgeworteld
Foto 7 : Tijdens de forcerie (kroppenteelt) groeien de vezels goed door het potje.

halfwas (Kopie)

Foto 8 : De witloofkropjes zijn halfwas.

bijna oogstklaar (Kopie)

Foto 9 : Straks oogsten!

Veel succes met de teelt van de eigen witloofwortels dit jaar. ‘Geen moestuin’ is nu geen excuus meer…
Tuinman Peter

De (soms hangende) groentetuin in potten van Connie.

pottentuin Connie[21]_thumb[11]

Groenten in potten, natuurlijk kan het. Op deze site besteedden we er al meermaals aandacht aan. Maar dat het ook op zo’n grote schaal en met zo’n mooi resultaat kon als  in de tuin van Connie uit Sijsele, dat had ik nog niet durven stellen.
Voor Connie kent de teelt van groenten in potten blijkbaar geen beperkingen, tenzij zijn eigen vindingrijkheid. Maar ook daar is er voorlopig geen gebrek aan. Op een beperkte oppervlakte kweekt hij jaarlijks een zeer groot assortiment groenten in potten, met als blikvangers de tomaten in hangpotten. Hij kweekt al zijn groenten in potten omdat zijn tuin aangelegd is als siertuin. De groenten in potten kunnen perfect dienen om de rand van de tuin, op de scheiding met de buren te benutten.

Eerst iets over één van de blikvangers in zijn tuin.
De hangende tomaten.

Connie schrijft :

“Hierbij enkele foto’s  van mijn uitvinding:  Tomaten kweken in hangformaat. De onderstaande foto’s zullen het allemaal nog wat duidelijker maken hoe ik te werk ga.
Je neemt een emmer en boort aan de onderkant een gat, even groot als de buis die je er straks in gaat steken. Daarvoor gebruiken we een mof van een waterafvoerpijp. Dat is gemakkelijk omdat daar nog een randje aanzit. Als de pijp er in zit doe je er een beetje siliconenkit rond,  zodat het water er niet door kan lekken. Je steekt de wortelkluit van de tomatenplant die je gaat gebruiken onderaan in de buis, net zover dat de kluit nog boven de rand komt. Je kunt dan gewoon de emmer vullen met aarde tot een beetje onder de rand van de emmer zodat je nog water kunt geven. Het moet wel een stevige emmer zijn met een ijzeren handvat. Ik heb dit jaar een paar emmers genomen van visvoer voor mijn vijver maar die waren te slap, ze hadden van die plastic handvatten. Dat gaat doorhangen door het gewicht, zoals  je ziet  op de foto. Ik heb er dit jaar kerstomaten in geplant en niet gediefd. En de bovenkant van de emmer kan ik dan benutten om sla in te telen!”

Klik op de foto’s om te vergroten.

groenten-potten-tomaten-hangen-constructie3groenten-potten-tomaten-hangen-contstructie (800x450)groenten-potten-tomaten-hangen-contstructie2 (800x450)

groenten-potten-tomaten-hangen (450x800)

groenten-potten-tomaten-hangen-met-sla (450x800)

Over de pottentuin.
Over de andere groenten in potten schrijft Connie het volgende. De onderstaande foto’s laten zien dat het resultaat echt niet meer verbeterd kan worden. Helemaal onderaan vind je ook een afdruk van het teeltschema van de groentetuin in potten van Connie.

“Ik kweek  al mijn groenten in potten en emmers omdat mijn tuin helemaal is aangelegd als siertuin maar op de scheiding van de buren heb ik nog een randje en daar staat het vol met potten, zo’n 80 stuks! 

Om mijn potten te vullen neem ik een gewone potgrond waar ik een goede compost in meng, samen met een beetje organische meststof. Daarbij meng ik ook nog bentoniet, zie link, dat is een fijne kleikorrel zodat je een vastere structuur bekomt. Bentoniet zorgt er ook voor dat het vocht beter vastgehouden wordt, dus minder snel uitgedroogde grond, en bij regenweer is er minder uitspoeling  van de meststoffen.

Ik gebruik ieder jaar dezelfde grond om kosten te sparen.
De potten laat ik in de winter gewoon vol staan en in het voorjaar gooi ik ze allemaal leeg op een hoop op mijn terras en meng er weer wat nieuwe compost en meststoffen door met een riek. Dan vul ik de potten opnieuw en staan ze klaar voor het planten of zaaien. Later in het groeiproces kun je altijd nog een beetje bijmesten maar dat moet je zelf een beetje bekijken en inschatten meestal gebruik ik dan een beetje vloeibare mest.

De grond van tomaten en kool word ook wel weer hergebruikt maar daar blijft na de teelt niet veel meer van over het zijn dan meer wortels en stengels en dat gooi ik dan gewoon op de composthoop. Dus om de potten weer allemaal te kunnen vullen heb je in het voorjaar wel weer een paar zakken nieuwe grond of compost nodig.

Ik doe soms tot drie teelten na elkaar in een pot. Ik begin met peultjes, als die er uit zijn gaan er boontjes in, en in het najaar koop ik een zak witloofwortels en heb dan vroeg in het voorjaar witloof. Zijn die er weer uit, dan  start ik weer met de peultjes.

Vorig jaar had ik 12 kg snijbonen uit een bak van 0.75 vierkante meter. Zie je die peulen op de foto? Die staan in een grote afvoer buis die ik een beetje heb ingegraven daar komen ook de bonen in en later het witlof.”

Het teeltschema met een overzicht van de groenten in pot die Connie teelt kan je hier downloaden.

Klik op de foto’s om te vergroten.

Mooie oogst van aardappelen uit pot.groenten-potten-aardappelen (800x600)groenten-potten-aardappelen-oogst (800x600)

Ook de bonen op de tweede foto zijn geteeld in pot!groenten-potten-bonen-in-emmers (800x450)groenten-potten-stokbonen (800x600)

Ook wie geen echte groentetuin heeft kan in het voorjaar genieten van peultjes of erwten!
groenten-potten-erwten (800x450)

Prei in pot, geen alledaags zicht. Sla in pot is dat wel al.groenten-potten-prei (800x450)groenten-potten-prei-sla (800x450)

Connie slaagt er in mooie sluitkolen (savooikolen en witte kool) te telen in pot. Opmerkelijk, want kolen zijn zeker niet de makkelijkste om in pot te telen.
groenten-potten-savooikool-sla (800x450)

Knolvenkel in pot durft wel eens door te schieten, maar hier is daar geen sprake van.
groenten-potten-venkel (800x450)

Het mooie teeltplan van Connie kan je hier downloaden.

Bloemkool telen zonder groentetuin?

Inleiding

Herinnert u zich nog het vorig jaar verschenen artikel “Broccoli in potten”? Verschillende lezers, waarvan sommige geen echte groentetuin hebben, liet ondertussen weten dat hun broccoliteelt in pot een succes was.

In het artikel werd vooraf duidelijk gemaakt dat kolen in pot telen geen evidentie is. Het lijkt het mij niet gemakkelijk een lange teelt van rode kool, witte kool, spruitkool … in pot uit te voeren. Broccoli is een koolsoort die niet zo lang moet groeien en best wat vochtschokken kan verdragen. Dit was vorig jaar de aanleiding om een teeltrecept voor broccoli in pot op te zetten. Lees het artikel hier Broccoli in potten 

Bloemkool in pot?

Nauw verwant aan broccoli is de bloemkool. De meer ervaren moestuinders onder ons weten dat bloemkool  meer droogtegevoelig is en sneller te lijden heeft als de teeltomstandigheden niet ideaal zijn. De bladeren van de bloemkool blijven dan klein. En bij zo’n bloemkoolplant met weinig blad komt de bloem te vroeg. En is ze te klein. Om voldoende grote bloemkolen te telen is een voldoende grote bladmassa nodig. Die krijg je alleen door een regelmatige watertoevoer en ruim voldoende voeding. En dat is nu net wat in potten dikwijls wel eens misloopt : de watervoorraad kan op één zonnige dag uitgeput raken en ook de voeding is snel opgebruikt, zo bleek ook al bij broccoli in pot.

Zou het dan wel lukken om bloemkool in pot te telen?
Het antwoord is “ja”, zo blijkt uit onderstaand teeltverloop.

Teeltverloop

Wanneer starten.

Je kan een bloemkoolteelt in pot starten vanaf half maart tot ten laatste einde juli. Plant je later, dan is de opbrengst niet gegarandeerd. Hou er rekening mee dat het ongeveer 70-90 dagen duurt vooraleer je kan oogsten, afhankelijk van de grootte van het plantmateriaal en van de weersomstandigheden. Bloemkool die oogstbaar wordt in de volle zomerperiode zal het moeilijkst te telen zijn, wegens te grote waterbehoefte, die in pot moeilijk bij te houden is. Ideale plantperiodes lijken mij dan ook maart en april, om te oogsten bij het begin van de zomer. En ook een herfstteelt van bloemkool, die je dan plant tijdens de maand juli, om te oogsten in september-oktober. Ben je in de zomer alle dagen thuis en kan je iedere dag water geven, dan moet een zomerteelt in potten ook lukken. Zeker als je dan een plaatsje met enkele uren schaduw per dag hebt.

blkpt1_vorstschade_bloemkoolplanten_16_03
16 maart. Een setje van vijftien bloemkoolplantjes, lopen vorstschade op tijdens een koude nacht. Nochtans staan ze in de plastiektunnel.  Bloemkoolbladeren zijn in principe bestand tegen lichte vorst, behalve als de klimaatovergang te groot is. Het bladweefsel is dan niet voldoende afgehard.
blkpt2_in_pot_9cm_bloemkoolplanten_15_04
15 april. De planten zijn ondertussen vier weken in potjes van 9 cm gezet en verder opgekweekt, eerst twee weken in de kas, daarna twee weken in open lucht. Behalve een enkel verdroogd blaadje onderaan de plant valt van de vorstschade nog weinig te merken.

Afharden en overpotten.

Het ging om een vroege bloemkoolteelt. Je kan begin maart al bloemkoolplantjes vinden in het tuincentrum. Het loont de moeite om al vroeg in het jaar bloemkoolplantjes te kopen. Als je deze vroege plantjes zelf wil telen, dan heb je een kas nodig en heel veel geduld.  Nadeel is dat de plantjes die je in het tuincentrum vindt, bijna altijd vrij klein zijn en opgekweekt zijn in een kleine potmaat. Eigenlijk zijn deze plantjes te klein om zo vroeg op het jaar al uit te planten in de tuin. Je zet ze dus best eerst over in een grotere potmaat, om ze dan begin april, als een grotere plant met steviger blad, in de tuin te planten. Om in pot te telen is deze vroege teeltperiode interessant omdat er dan nog minder verdamping is. Althans, zo zou het moeten zijn. Maar het voorjaar 2011 bleek één van de warmste en droogste ooit. Het experiment met de bloemkool in pot was dus meteen een test alsof het zomer was.

Alle  plantjes die je koopt in het vroege voorjaar moeten afgehard worden. De overgang van de warme serre van de plantenkweker en het tuincentrum naar de nachtelijk voorjaarskoude kan te groot zijn. Zo kon ik dit voorjaar zelf ondervinden. Het is algemeen bekend dat bloemkoolbladeren best wel een paar graadjes vorst kunnen verdragen. Dus zette ik de plantjes, om ze niet te bruusk af te harden, eerst in een niet verwarmde plastiektunnel. En toen zag ik de volgende dag voor het eerst in mijn leven door vorst beschadigde bloemkoolplantjes! Het had ‘s nachts een drietal graden gevroren, en blijkbaar ook in de tunnel. Afharden is dus absoluut noodzakelijk bij plantjes die je in het tuincentrum koopt.

De plantjes, in kleine perspot werden overgeplant in een plastiek pot van 9 centimeter. Met de bedoeling het merendeel ervan half april in de moest tuin te planten. Bloemkoolplantjes met zo’n kleine potkluit en zo weinig blad doen het niet zo goed bij een vroege planting. De aanpassing is te groot. Het is beter eerst een krachtiger wortelstelsel en wat steviger bladeren te telen vooraleer ze in de moestuin te zetten.

Uitplanten in grote pot.

blkpt3_planten_9cm_bloemkoolplanten_15_04
15 april. Ondertussen hebben de planten  een vijftal goed ontwikkelde en stevige bladeren en een doorwortelde potkluit, tijd om uit te planten in een grote pot van 20 liter.
blkpt4_buitenkant_schuin_bloemkoolplanten_15_04 
15 april. Eén van de basisregels bij telen in pot: uitplanten langs de rand en de planten ietwat schuin zetten zorgt ervoor dat de planten veel meer ruimte hebben. Bij tal van teelten in pot kan je dit toepassen.

Bloemkool neemt, ook in vollegrond, meer plaats in dan broccoli. De bladeren zijn veel groter. Dat blijkt ook uit de veel grotere aanbevolen plantafstand bij bloemkool dan bij broccoli. Vier bloemkoolplanten is dan ook net iets te veel om in een pot van 20 liter te telen. Bij broccoli lukte dat nog net. Maar vier bloemkoolplanten zouden echt wel plaats tekort komen. Drie bloemkoolplanten in een pot van 20 liter lijkt mij haalbaar. Het kan natuurlijk nog gemakkelijker als je in dezelfde bloempot maar één of twee planten zet. Dan droogt de pot minder snel uit, en is ook de voeding minder snel uitgeput. Maar, dan komt de teelt veel duurder (potgrond) uit. En is het voordeel dat je door in potten te telen op een kleinere oppervlakte meer groente kan hebben, teniet gedaan.

Kies voor het grondmengsel een goede kwaliteit potgrond. En meng deze met wat grond uit de tuin. Het mengsel moet goed doorlaatbaar en tegelijk vochthoudend grondmengsel. De richtlijn is zo’n 50% kwaliteitspotgrond en 50% tuingrond. Heb je te maken met vrij stugge (zware) tuingrond (klei, leem) neem dan meer potgrond.

Wil je meer info over het grondmengsel, lees dan het 4de artikel uit de serie groenten uit pot.

De werkwijze is dezelfde als bij broccoli. Hier volgt ze nog even in het kort. De pot nog niet helemaal opvullen met grond. Zodat je later nog wat kan aanvullen om de plantvoet te verstevigen (naar analogie met het aanaarden in de vollegrond). De planten langs de rand van de pot zetten. Je mag ze gerust wat dieper planten, maar nooit dieper dan tot het hart van de plant. Zet ze wat schuin, naar buiten toe, en plaats er een stokje bij om het zo te houden.

Weelderige groei.

Wat opviel was, toch zeker de eerst weken, de weelderige groei van de bloemkool in pot ten opzichte van de teelt in open lucht. Maar dat was niet echt verwonderlijk, gelet op het zeer droge voorjaar. De bloemkolen in de vollegrond hadden daar meer van te lijden, omdat ze de hele dat in de volle zon stonden en meer blootgesteld aan de wind. Ondanks dat ze water kregen verliep de groei in vollegrond toch sterk vertraagd.

blkpt6_bloemkool_in_pot_08_05 
8 mei. De groei verloopt de eerste weken weelderig. De bladeren groeien flink uit.
slakken schade op bloemkool in pot 
8 mei. Ook in pot weten de slakken de malse koolbladeren te vinden.

Bijbemesting

Opvallend was dat, net zoals bij broccoli, een bijbemesting tijdens de teelt absoluut nodig was. De frisgroene kleur van de bladeren maakte plaats voor een eerder grijze kleur met paarse schijn. De bladranden werden paars en de onderste bladeren vergeelden. Allemaal tekenen van voedingsgebrek. Bijbemesting was dus noodzakelijk. Wacht niet tot je deze kenmerken ziet, maar gebruik een bijbemesting als de planten halfweg hun groei zijn. Net voor het begin van de koolvorming kan er dan een tweede bijbemesting gegeven worden. De start van de koolvorming is het moment dat de hartbladeren in de kool niet meer rechtop groeien, maar krullen in het hart van de plant.

Omdat bloemkool een gulzige plant is, is de bemesting een belangrijk punt. Hopelijk hebt u even de tijd om het 7de artikel  van de serie groenten in pot door te nemen. Je vindt in dat artikel de verschillende mogelijkheden van voorraadbemesting (toevoegen aan het grondmengsel) en bijbemesting (tijdens de teelt).

blkpt9_voedingsgebrek_voor_koolvorming_29_05
29 mei Net voor de koolvorming wordt de groei minder en de kleur van de bladeren verandert. Onderste bladeren worden geel. De voeding is uitgeput.
blkpt10_voedingsgebrek_paarse_randen_bloemkool  29 mei. Bij bloemkool wijst een paarse verkleuring op stikstofgebrek. Je kan de paarse kleur het eerste opmerken langs de randen van de bladeren.
blkpt8_koolvlieg_made_17_05 (1) 
17 mei. Een warme zonnige dag en één van de drie planten toont duidelijke verwelking. Ook de dagen voordien viel het al op dat deze plant niet meer zo snel groeide als de andere twee.
blkpt8_koolvlieg_made_17_05 
Oorzaak gevonden! Maden van de koolvlieg!

Koolvlieg!

De koolvlieg was dit jaar, door de warmte al vrij vroeg actief. Voorzorgsmaatregelen had ik niet genomen omdat ik hoopte dat de koolvlieg de bloemkolen tussen de vele andere planten op het terras niet zou vinden. Er stonden immers ook veel schermbloemigen (wortelen, pastinaak, selder) en uisoorten (oerprei, Egyptische ajuin) in pot. Geurverwarring heeft dus niet geholpen.  De groentetuin ligt vlakbij en de koolsoorten waren er sterk vertegenwoordigd.
Na een tijdje was het opvallend dat één van de drie bloemkoolplanten duidelijk kleiner was dan de rest. De groei was geremd. Het was eerst niet duidelijk waarom, maar als het wat warmer weer werd, hing de plant slap. Controle van de wortels kon de koolvlieg als dader aanwijzen. Het gebruik van een koolkraag, kan, ook bij de teelt in pot, aangewezen zijn.

Koolvlieg en aanaarden : opgelet! 
Het is bekend, dat als de koolvlieg zijn eitjes aan de voet van de plant afgezet heeft en je er daarna aarde opbrengt, de kans op uitkomen van de eitjes vele malen groter wordt. Achteraf bekeken is het dus niet altijd een goed idee om broccoli of bloemkool in pot aan te aarden. Maar, als er in de buurt geen groentetuin is, lijkt mij de kans op koolvliegaantasting wel heel klein. Aanaarden doe je pas als je zeker bent dat de koolvlieg nog geen eitjes afgezet heeft.

Vroege oogst

In de potten was er in de voormiddag wat schaduw en stonden ze gedeeltelijk beschut tegen de wind. De planten in pot ontwikkelden sneller en vormden meer blad dan dan in de vollegrond. Door de beschutte standplaats en het mooie weer in het voorjaar kon er op 22 juni al uit de pot op het terras geoogst worden. Dit was een achttal dagen vroeger dan de oogst uit de moestuin.

blkpt11_12_06_bloemkool_potten
12 juni. Een goed gevulde pot. Misschien zou drie planten in één pot toch te veel van het goed geweest zijn? 
blkpt12_afdekken_bloemkool
19 juni. De bloemkool is al flink gegroeid. 

blkpt_afdekken_17_06
Ook in pot is afdekken van de kool met een omgeknakt blad nodig voor een mooie witte kleur.
blkpot_oogst_22_06
Oogst van twee goed uitgegroeide bloemkolen op 22 juni.
blkpot_pop_koolvlieg_bloemkool
Na de oogst kon je de poppen van de koolvlieg vinden in de potgrond.
blkpot_afgewassen_wortels_koolvlieg
Het is duidelijk dat de stam van de bloemkoolplanten aangewreten werd door de koolvliegmade. Dank zij de regelmatige watergift en nieuwe wortelvorming hoger op de stam is de schade bovengronds beperkt gebleven.

Samengevat : aandachtspunten bij bloemkool in potten

  • Je kan bloemkool in pot planten van half maart tot de laatste dagen van juli.
  • De beste periode om dit eens uit te proberen is maart, april en juli. Zo vermijd je dat de koolvorming moet gebeuren in de warmste periode van het jaar en vochtschokken de groei verstoren.
  • Neem een ruime pot van 20 tot 25 liter.
  • Zorg voor een luchtig, en toch vochthoudend grondmengsel.
  • Plant de drie bloemkool planten langs de buitenkant van de pot, maximaal één plant per 7 liter grondvolume.
  • Doe vanaf halfweg de groei aan bijbemesting, een tweetal keer bijbemesten is aangewezen.
  • Vermijd paars en geel blad, dit wijst op voedingsgebrek, onmiddellijk bijbemesten dan. Beter is het om niet zo ver te laten komen.
  • Vermijd droge potten, de groei mag nooit stil vallen.
  • Controleer regelmatig op ei-afzet van vlinders en verwijder deze onmiddellijk.
  • Wees aandachtig voor koolvlieg. Worden in de buurt kolen geteeld, dan is er ook in pot een kans op aantasting. Gebruik dan koolkragen.

Enkele pagina’s uit de folder : “de moestuin tijdens de zomer” (2011)

In dit bericht vindt u enkele pagina’s met “tips voor beginners” uit de folder “De moestuin tijdens de zomer”. Volgende groenten werden er uitgelicht : Aardappelen, aardbeien, rode biet, ajuin, prei, sla, veldsla, venkel, spinazie, slasoorten, witloof.

Hoe doorbladeren?
Klik op een afbeelding hieronder om een pagina  te lezen, klik daarna op de gelezen pagina  om de volgende pagina te laden.

aardbeien

ajuin

rode biet prei slasoorten

spinazie

spruitkool

veldsla

venkel

witloof Radicchio

Wat met vrijgekomen percelen? Zomer- en najaarsteelten.

Toen Bart Coenen, de hoofdredacteur van het tijdschrift Seizoenen van VELT, mij vroeg om de tabel met de uiterste zaai- en plantdata te bewerken en te mogen gebruiken bij een artikel dat in het zomernummer van Seizoenen zou verschijnen heb ik onmiddellijk ja gezegd. Hoe meer mensen deze unieke tabel kunnen gebruiken, hoe beter! Als wederdienst kreeg ik de toestemming dit artikel exclusief aan te bieden aan de lezers van GroentenInfo.

Klik hier om het artikel te downloaden:…seizoenen_najaarsteelten.pdf

Wat met vrijgekomen percelen?
Zomer- en najaarsteelten
Tekst Luc Vanhoegaerden tabel Luc Dedeene foto Stefan Jacobs
Verschenen in Seizoenen, Ecologisch leven | tuinieren | koken | Nr. 4 | 2011|blz 28, 29,30
www.velt.be
Klik hier om het artikel te downloaden: seizoenen_najaarsteelten.pdf

Open Tuinen met moestuin op 25-26 juni.

open tuinenVoor de 19de keer gaat het evenement “Open Tuinen” door, in Vlaanderen en Zeeuws-Vlaanderen.  Open Tuinen van Landelijke Gilden bundelt dit jaar 244 tuinen om te bezoeken. Het weekend waarop zowat alle tuinen open zijn, is dat van 25 en 26 juni. Sommige van deze tuinen zijn ook nog op andere dagen geopend. Gastvrijheid en deskundige aanpak, kwaliteit en creativiteit zijn de basisvereisten voor deelname aan dit gezellige evenement.

Als enthousiaste moestuinder wilt u natuurlijk ook enkele tuinen bezoeken mét een groentetuin. Om u het selectiewerk te besparen heb ik alle tuinbeschrijvingen nagekeken en deze voor u geselecteerd die over een moestuin beschikken.

Sommige van deze tuinen leggen sterk de nadruk leggen op de eetbare tuin. Dat kunt u dan uit de beschrijving opmaken.

Meer info over de andere tuinen die deelnemen aan de Open Tuinen op de website van de Landelijke Gilden.

De tuinen met moestuin werden geordend per provincie:


Open Tuinen met groentetuin – Antwerpen

2 – Moonen-Janssens


Ideeëntuin, Romantische tuin

Romantische tuin met verrassende elementen, ingedeeld door kamerstructuur. Veel zithoekjes, rozen, vaste planten en potterie. Boomgaard, fruit- en groentetuin met zowat alle soorten zoals okra, kouseband, mosterdkool, enz. Verhoogde ronde vijver met siervaas als waterelement, muurfontein,  kleine rechthoekige vijver met waterspuwer.

Molenbaan 25
BAARLE-HERTOG

8 – Fam. Goossens-Van Den Boorn


Landschapstuin

Tuin gelegen in beschermd agrarisch gebied, te midden van weilanden en bossen. Boomgaard en moestuin in kamers. Strak waterbekken en poel, hagen en bomen. Streekeigen planten zorgen voor een duurzame aanplanting. Grasland met Kameroenschapen, Jerseykoe met kalf en neerhofdieren. Mooie uitkijkplaatsen en zichtlijnen geven rust.

De Grote Kievit
Grote Kievit 2
GEEL (Ten Aard)

Lees meer..

17 – Francis Denayer


Architecturale tuin, Landelijke tuin

Landelijke boerderijtuin met hagen, topiary, veel bloemen en rozen. Ecologische groentetuin met bijzondere groentevariëteiten, leifruit en kruiden. Een weelderige bloemenweide maakt een zachte overgang naar het landschap. Vijvers, sproeikop, ondiepe watergreppel, natuurlijke beek. De weerspiegeling van wolken in het water verlicht de tuin. Visueel sterke tuin.

Hof aan de buxusbeemden
Bertheide 10
HERENTALS (Morkhoven)

22 – vzw Oscar Van Rompay


Historische Tuin, Formele tuin

Tuin van overleden kunstschilder Oscar Van Rompay (1899-1997), waarvan het huis werd ingericht als museum. Vrij grote, visueel sterke stadstuin met grote fruittuin omringd met lijnen en hoeken in Buxus. De tuin bestaat uit een siertuin met parkallure en een traditionele groente- en fruittuin. Siertuin met centraal grasperk en vooral wintergroene aanplanting. Nutstuin met plantvakken met bloemen, bessen en leifruit. Gloriette, druivenserre en koude bak.

Het huis van Oscar
Vredebergstraa


23 – Maria Bouwens-Dom


Groentetuin, Verzameltuin

Verzameltuin met een grote verscheidenheid aan zeldzame vaste planten (± 1000), waaronder Hosta- en varensoorten, hortensia en Clematis. De tuin wordt opgedeeld in verscheidene tuinkamers, moestuin en serre.

Molenstraat 1 d
LINT

25 – René Van der Heyden


Creatieve tuin, Groentetuin, Verzameltuin

Informele tuin met beukhagen, bolacacia, plataan, Taxus en Buxus in snoeivorm. Verzameling Hosta, vaste planten en rotsplanten, potplanten en eenjarigen. Pergola met druiven en Clematis. Groentetuin met serre.

Groenstraat 48
LINT

28 – Jef en Monique Pelkmans-Quirynen


Formele tuin

Tuin geïnspireerd op het rechtlijnige patroon van het beschermde landschap ‘Merksplas kolonie’. Streekeigen bomen, hagen, heesters en vaste planten, aangevuld met mediterrane potplanten. Klimrekken, tuinoverdekking. Boomgaardstructuur met hoogstamappels langs de vijver. Groenteborders, afgeboord met gevlochten wilgentakken. Drie vijvers spelen een centrale rol in het ontwerp van de tuin.

De Vagebond
Steenweg op Rijkevorsel 28
MERKSPLAS (Kolonie)

29 – Johan en Hilde Geuens-Berthels


Gezinstuin, Romantische tuin

Sfeervolle tuin met grote verzameling vaste planten, vijver met verschillende niveaus. Gezellige overdekte zithoek. Groentetuin omgeven door Buxushagen.

Heistraat 100
MOL

39 – ‘t GROM – Groentemuseum


Siertuin, Moestuin

Historische site met 18de-eeuwse hoeve, groentebedden, serres en siermoestuin. Vier formele tuinen: Karel-de-Grote-tuin, 17de-eeuwse tuin, Mechelse groentetuin anno 1900, bloemrijke moestuin. Rozentuin en oude boomgaard. Strakke delen gaan over in ronde vormen met Yinyang-patroon. Grote verscheidenheid aan groenten (± 74 soorten). Bijenhal, weerstation en insectenhotel. Groentemuseum.

Midzelen 25 a
SINT-KATELIJNE-WAVER

41 – Fam. Van De Sande-Van Asten


Romantische tuin

Romantische tuin ingedeeld in verschillende tuinkamers, zithoekjes, borders met rozen, vijvertje, Buxustuintjes en gezellig terras met zicht op de tuin. Groentetuin met serre en zuiders tuinhuis.

Holleweg 12
WESTERLO (Heul)

44 – Fam. Van Den Bogaert-Vercammen


Bloementuin, Vijvertuin

Bloemen- en vijvertuin met vaste planten, rozen, Fuchsia, Taxus en Buxus. Grote vijver met waterlelies. Beelden, zithoekjes, prieeltje en serre. Moestuin en eenjarige zomerbloeiers. Verschillende vaste planten in pot.

‘t Ven
Vaartstraat 10
ZANDHOVEN (Massenhoven)


Open Tuinen met moestuin – Limburg

49 – Fam. Maes-Sampermans


Kruidentuin, Verzameltuin, Moestuin

Tuin opgevat als cottagetuin met grote kruidentuin (80-tal kruiden), moestuin, kleine fruitsoorten, hoogstamboomgaard, vijver, bijenhal in de tuin. Kleine decoratieve elementen. De tuin is opgevat als een ‘loftuin’: een ode aan de schepping.

Het Wilgenhof
Heiligenbornstraat 35
ALKEN

 


53 – René en Mariette Clijsters-Reyners


Kruidentuin, Natuurtuin, Boerderijtuin

Tuin met 200 kruiden. Houtwal met inheems bosplantsoen, rozen, prieel en vijverbeplanting. Bessentuin en orangerie, formele groentetuin met vergeten groenten en boerenbloementuin. Rustgevende natuurlijke vijver als voedingsbron voor waterplanten die ook als kruid worden gebruikt, zoals smeerwortel, gagel, waterdrieblad, leverkruid, moerasspirea, …

Stukkenheidehof
Grensstraat 2
Bree (Opitter)

57 – Rudi Puttemans


Landelijke tuin, Vijvertuin

Tuin met landelijke indruk en grote verscheidenheid. Vijver met beekje en stapstenen voor rust en ecologisch evenwicht. Zwemvijver. Pergola met blauwe regen, potten met oleander, druivelaars en lavendel. Moestuin en enkele kunstwerken.

Oude Brugstraat 14
Dilsen-Stokkem (Dilsen)

60 – Abdijsite Herkenrode


Kruidentuin

De kruidentuin bestaat uit twee grote delen: de hortus officinalis en de campus officinalis. In totaal zijn er zowat 450 verschillende kruiden en kruidachtige planten, een 60-tal soorten groenten, waaronder vergeten groenten en een aantal warmoeskruiden, terug te vinden. Waterbekkens, fonteinen, meander en grachten leggen een link naar het Demerlandschap en bepalen het karakter van de diverse tuinkamers.

Herkenrode
Herkenrodeabdij 4
Hasselt (Kuringe)

61 – Danny Putzeys-Janssens


Exotentuin, Orangerietuin

Kleurrijke tuin met honderden bekende en onbekende kuipplanten, Passiflora, Albizia, Lantana enz. Exotische vruchten, groenten en fruit, vijvers en borrelstenen. Vernieuwde borders met veel hortensia’s.

Wijerveldstraat 32
Hasselt (Sint-Lambrechts-Herk)

67 – Fam. Pepels


Verzameltuin

Wandelpark met vijver en waterpartijen. Verschillende zithoeken met uitzicht op de Maashaven. Borders met vaste planten, heesters en eenjarigen. Rozenpark en wijntuin, beelden en ornamenten. 80 verschillende biologisch gekweekte groenten, 30 verschillende fruitbomen, verzameling kleinfruit en kruidentuin.

Tuin Pepels
Maasstraat 68-2
Kinrooi (Ophoven)


68 – Johnny Ceyssens


Ecologische tuin, Didactische tuin

Ecologische, kindvriendelijke gezinstuin met creatieve vlechtwerken en biologische moestuin. Verwerking van tuinafval, vlechtwerken, takkenril, compost, dierenhotel en kippen. Opvang regenwater, poel, kikkervijvertje en wilgenweekbad. Voor natuur en milieu is dit een voorbeeldtuin, goed uitgebalanceerd en onderhouden.

Wilgentuin
Loyestraat 6
LUMMEN

76 – Ghislain en Celestina Konings-Rochus


Bloementuin, Japanse tuin

Japanse shindotuin met 45 Japanse symbolen, Zengedeelte in karensansuistijl, Chaniwatuin met theehuis en bonsaistraat. Basisgedachte: rust en evenwicht door juist geplaatste elementen en krachtlijnen. Unieke demotuin: van startplant tot bonsai. Japanse flowergarden met wilde bergrivier, ceremoniehuisje en Japans zithoekje. Nieuw: Japanse groentetuin met prachtige bloemen.

Japanse shindotuinen
Bredeweg 29
Tongeren (Overrepen)


Open Tuinen met moestuin – Oost-Vlaanderen

80 – LG Bassevelde / José De Buck


Groentetuin, Siertuin

Tuin met oude en vergeten groenten gecombineerd met een aantal recente soorten met de bedoeling deze te testen op hun waarde en kwaliteiten in vergelijking met de oude soorten. Vanaf dit jaar gecombineerd met een siertuin waarin kwaliteitsproeven van Phlox (75 variëteiten), Echinacea (50 variëteiten), Sedum, Heuchera en andere sierplanten worden getest.

‘t Gegëten Verleden
Kaprijkestraat z/n
ASSENEDE (Bassevelde)

81 – Patrick Stal


Bloementuin, Ecologische tuin, Romantische tuin

Oude parktuin ingekleed met beuken, eiken en tamme kastanjebomen, grote natuurlijke vijver en 3 tot 4 m hoge Rhododendronstruiken. Recenter deel met moestuin, borders, hortensia’s, bloemen en fruithoek.

Huize Tuinvreugde
Beekstraat 6
ASSENEDE (Bassevelde)

 

82 – Raf en Simonne Vermeulen-De Visscher


Landschapstuin, Vijvertuin

Na 35 jaar is de tuin uitgegroeid tot een oase van wilde schoonheid, een harmonieus geheel waar ruimte is voor wilde planten en gecultiveerde, voor groenten en fruit, voor kippen en bijen. Grote natuurlijke vijver met randbegroeiing. Inspiratie voor de schildersezel van Simonne De Visscher.

d’Ost
Jagerstraat 5
DESTELBERGEN

84 – Gery Wauters


Biologische tuin, Romantische tuin

Tuin met veel verschillende hoekjes. Aan de vijver met waterval en moeras start de rondleiding. Kruidentuin en egelmuseum, biologische groentetuin en insectenhotel. Compostdemoplaats en veel waterpartijen zijn nieuwe onderdelen van de tuin.

Het Egelhof
Balgerhoeke 43
EEKLO

87 – Eddy De Vreese


Gezinstuin, Romantische tuin

Formele tuin op basis van achthoeken, verzonken terras, bloementuin, kruidenbakken met pergola en kleine fruittuin. Harmonieuze opbouw en goede verhouding tussen beplanting en gazon.

Aalbesstraat 30
EVERGEM


89 – Fam. Vanhyfte-Vanparrys


Formele tuin, Gezinstuin

Formele rustgevende tuin bij halfopen bebouwing, pijpenla opgedeeld in kamers, terrastuin, formeel gazon omzoomd met bloemen, vijver, pergola, vlonder en moestuin.

Vlierboomstraat 19
EVERGEM

97 – Fam. Van Cauwelaert


Bloementuin, Verzameltuin, Romantische tuin

Engelse tuin met Buxus in knipvorm. Romantisch prieel, Japanse rotstuin met borrelelement, romantische boog met hop, Hosta, rozen, Clematis, Hydrangea, Amerikaanse eik, Malus, Acer, Liquidambar en Catalpa. Groentetuin met 15 verschillende soorten, volledig biologisch geteeld.

De Groene Oase
Provincieweg 412
HERZELE (Hillegem)

105 – Fam. Ameels-Capiau


Verzameltuin, Boerderijtuin

Informele tuin met ± 400 soorten planten waaronder vaste planten, struiken, rozen en bodembedekkers. Buxusfiguur, zithoekjes, rotstuin en verschillende tuintjes rond de boerderij. Fruit- en groentetuin.

In de Oneindigheid
Wijmierstraat 15
MAARKEDAL (Maarke-Kerkem)

106 – Fam. Merckx-Haertjens


Verzameltuin, Romantische tuin

Landelijke romantische tuin met meerdere terrasjes, siergrassen, bamboe en een grote verscheidenheid aan bloemen en planten. Sierheesters en bomen genieten van elkaars gezelschap, samen met de moestuin.

Berkana
Rijststraat 6
MAARKEDAL (Schorisse)


107 – Fam. Verbeke-Kestier


Architecturale tuin

Tuin met rechtlijnige vormgeving, visvijver, groentetuin en serre. De planten zijn geëtiketteerd.

Butswervestraat 50
MALDEGEM

108 – Jan en Magda Devos-Van Hoye


Beeldentuin, Landelijke tuin

Rustgevende landelijke tuin, aangeplant met streekeigen bomen, heesters, vaste planten en potplanten. Verschillende verrassende zithoekjes en leuke tuinideeën. Aansluitend boomgaard, loofbos, groentetuin en neerhof. De tuin is goed geïntegreerd in het omliggende landschap.

Hoeve ‘Oude Doorn’
Urselweg 71
MALDEGEM (Kleit)

111 – Fam. Vermeulen-De Bock


Siertuin, Vijvertuin

Voortuin met witblauwe borders. Achteraan grote vijver in verschillende niveaus met natuurlijke filtering. Gazon met grote collectie vaste planten en Hosta. Mooie groentetuin met serre waarin druiven staan. Terrasjes.

Sint-Niklaasstraat 192
SINT-GILLIS-WAAS


120 – Roger Vermeiren


Vijvertuin, Romantische tuin

De tuin werd in 2003 voor een groot deel heraangelegd. 350 m wandelpaden langs geëtiketteerde borders op kleur. Grote collectie vaste planten, kleine bomen, Buxus, Taxus, rozen, Clematis, Hosta en andere schaduwplanten. Rotstuin rond vijver met biologische filter en andere waterpartijen dragen bij tot de rust van de tuin. Pagode, rozenpergola’s en andere tuinbouwkundige elementen. Volledig met netten overspannen groentetuin.

De Groene Gedachte
Den Bos 25
ZINGEM (Ouwegem)


Open Tuinen met moestuin – Vlaams-Brabant

131 – Suzanne Lauwers


Leeftuin, Romantische tuin

Informele tuin met ronde en glooiende vormen, opgebouwd rond oude bomen en struiken. Echte gezinstuin met bloemen, rozen, kruidenhoekje, groentetuin, fruit en kleinfruit. Dierenweide met kippen en pauwen, siervijver, mooi barbecueterras en zelfgemaakte tuinbeelden volgens seizoen of thema. Vijver met hoger gelegen zuurstofvijvertje en plons- en drinkvijvertje voor vogels.

Neerstraat 67/69
HAACHT (Wespelaar)

137 – Wim Collet


Ecologische tuin, Gezinstuin, Moestuin

In deze milieuvriendelijke pluktuin, waar natuurlijke en strakke lijnen in elkaar overlopen, staan ontdekken, genieten en proeven centraal. De middeleeuws geïnspireerde moestuin, borders, begroeide stapelmuren, leifruit en vijvers zijn uniek.

Natuurrijke pluktuin
Lindestraat 62
KORTENAKEN (Hoeleden)

139 – Fam. Eyletten-Vandendries


Vaste plantentuin , Vijvertuin, Romantische tuin

Sfeervolle tuin met assortiment vaste en speciale planten. Centrale vijver met terras, enkele waterpartijtjes en romantische zithoekjes. Voortuin met Buxus. Groentetuin.

Onzer Blommenhof
Oude Diestsestraat 15 a
KORTENAKEN (Waanrode)

141 – Fam. Bruggeman-Schraepen


Eettuin, Speeltuin

Informele tuin binnen formele structuren met gemengde borders met eetbare planten. Achteraan gezellig prieeltje en uitgebreide groentetuin. Aansluitend schapenwei met een 25-tal soorten halfstam fruitbomen (oude variëteiten). Accent op en realistische combinatie van siertuin met spelen, genieten en eten.

Louis Woutersstraat 52
LEUVEN (Wilsele-Putkapel)

146 – André Meysmans


Groentetuin, Siertuin, Vijvertuin

Natuurlijke tuin met smalle paadjes omgeven door verschillende sierplanten en in het wild groeiende bladplanten. Romantische zithoekjes, pergola’s, vijvertjes met vissen en amfibieën, serre, kruidenspiraal, insectenhotel, snipperwand, vlechtwerken,…

Deisels 26
LONDERZEEL

148 – Fam. Boogaerts-Van Horebeek


Engelse tuin, Groentetuin, Landschapstuin

Rustgevende landschapstuin met Engelse borders op kleur. Twee vijvers en borrelsteen, gezellige zithoekjes en mooi geïntegreerde moes- en fruittuin. Gevarieerde groentetuin met aansluitend jonge boomgaard in een landelijke omgeving.

‘t Buitenleven
Bellestraat 6
LUBBEEK (Binkom)

150 – Lucien en Edith Vancuyck-Decoster


Verzameltuin

Deels verzameltuin met Fuchsia- en cactuscollectie en verschillende niet-alledaagse planten. Koivijvers met romantische zithoek. Groentetuin met kruiden en vergeten groenten. Nieuw: 10 are bos- en parktuin.

Het Verborgen Paradijs
Staatsbaan 174
LUBBEEK (St-Bernard)


153 – Alex Schubert


Ecologische tuin, Siertuin, Nutstuin

Informele tuin binnen formele hagen met een 50-tal bomen, 300 m hagen, een 20-tal struiken, moes- en kruidentuin, poel en vijver, bloemen en wilde planten. 10.000 liter regenwater, riet en waterpartijen, zonneboiler, pv-panelen, zonnekoker, composthoek, hakselhout, dierenhotel, takkenwal, serre en vlechtwerk. Petanqueveld in dolomiet.

Gipsy
Guldentop 4
ROTSELAAR (Werchter)

154 – André Beynaerts


Kruidentuin, Verzameltuin, Vijvertuin

Romantische tuin met gezellige rusthoekjes, grote verzameling vaste planten en kuipplanten. Kruiden- en groentetuin. Weide met pony’s. Vijver en zwembad.

Groenhoef 37
SCHERPENH.-ZICHEM(Scherpenheuvel)

161 – Dirk en Veerle Vancraenem-De Vos


Kruidentuin, Medicinale tuin

Educatieve medicinale kruidentuin met meer dan 350 kruiden, wilde inheemse planten en vergeten groenten. Genummerde bedjes met tuinplan en plantenlijst. Kruidendrooginstallatie op zonne-energie en serre.

Brembosstraat 40
VILVOORDE (Houtem)

163 – Regina Huysmans


Landelijke tuin

Vooraan 30 are siertuin, groentetuin, kippenren en fruitbomen. Gezellige zithoek bij de vijver en het terras. Achteraan 30 are parktuin met hazelaars, moeraseik, meidoornhaag (250 m) en 35 knotwilgen. Wandelweg naar speelweide met beukenhaag en verschillende boomsoorten.

Motstraat 49
ZEMST (Eppegem)


165 – Georges en Denise Swartenbroekx-Stiers


Bloementuin, Rozentuin, Romantische tuin

Tuin op de rand van Haspengouw en het Hageland, met een grote verscheidenheid aan vaste planten en talrijke rozen. Aangename hoekjes, houten terras met orangerieplanten, nieuwe serre en galerij met rozen en clematissen, druiven en passiebloemen. De vijver, moes- en fruittuin vervolledigen het geheel.

Den Olm
Klipstraat 16 a
ZOUTLEEUW


Open Tuinen met moestuin  – West-Vlaanderen

169 – Fam. Decloedt-Dujardin


Landelijke tuin

Landelijke tuin met fruitbomen, serre met kiwi’s, Hosta- en hortensiaverzameling, bloemenverzameling en border. Grote collectie ‘levende’ wilgenfiguren zoals iglo, zitbank en parasol in de tuin. Drie vijvers die met elkaar in verbinding staan en het water zuiveren. Groentetuin, kippen, afsluiting met rasterwerken in hazelaar.

Passiflore
Brabantstraat 34
ARDOOIE

171 – Fam. Vermeire-Degrande


Bloementuin, Romantische tuin

Bloementuin, bestaande uit borders en pergola’s, terras, vaste planten, Fuchsia en Streptocarpus. Sfeerhoekjes en verzameling oud handgereedschap. Kleine vijver in oude groentebak.

Bellenhoek
Spoorwegstraat 1
BEERNEM

 

 

178 – Bruggemuseum-Gezelle


Historische Tuin, Moestuin

Deze tuin maakte in de 15de eeuw deel uit van een groter domein en heeft prachtige oude bomen, vlechtwerk en een moestuin aangelegd volgens de ecologische principes. Oude waterput. Om het water koel te houden werden vroeger linden aangeplant die voor schaduw zorgden.

Rolweg 64
BRUGGE

182 – Irène en Gerard Ameeuw


Ecologische tuin, Boerderijtuin

Tuin met laag- en hoogstamboomgaard, moestuin van 6 are, groenteserre en druivenserre. Weiland en vijver.

Mosselstraat 7
HOUTHULST

185 – Daniël Logghe-Dewanckele


Liefhebberstuin, Verzameltuin

Tuin met geslaagde aanplanting en structuur, overgaand van een strakke voortuin naar borders in boogvorm. Grote variëteit interessante vaste planten. Unieke waterloop tussen de vijvers. Praktische groentetuin, kooi met speciale bessen en een groot assortiment keukenkruiden in dambordpatroon. Laureaat bij de tuinkeuring van grote siertuinen.

Rubenslaan 13
ICHTEGEM

198 – Romain en Chris Vanhoe-Blaze


Cottagetuin, Romantische tuin

Informele landelijke tuin met open karakter en sfeervolle hoekjes. Oude bomen, aangevuld met jonge sierstruiken, veel vaste planten en grassen. Geïntegreerde fruitbomen, grote vijver met zuurstofplanten en afgeschermde groentetuin met 25 verschillende soorten waaronder sierstaakbonen. Rozenperk in klaverbladvorm met begeleidende vaste planten zoals Heuchera.

Kazernestraat 8
KORTRIJK (Kooigem)

200 – Ronny en Caroline Paesbrugghe-Winne


Beeldentuin, Wandeltuin

Rond de geklasseerde herenhoeve (1785) genieten van de romantische verzameltuin, biomoes- en kruidentuin, bostuin, vijvers, … Groentetuin met artisjok, pastinaak, … Natuurlijke vijvers in de parktuin.

‘t Lindenhof
Lindesteenweg 10
LO-RENINGE (Pollinkhove)

202 – Christian en Liliane Carrette-Vandenheede


Cottagetuin, Vijvertuin

Tuin met drie verschillende zitruimtes en een natuurlijke vijver met watervalletje. Zeer kleurrijke tuin met veel rozenrassen en andere rijkbloeiende planten. Na een mooie Taxushaag volgt een moestuin met serre.

Hof Ten Dale
Wijk ten Dale 77
MENEN (Rekkem)

210 – Hilaire David-Schepens


Verzameltuin, Romantische tuin

Verzameltuin met bomen en sierheesters, vaste plantenborders en siergrassen. Perken met Azalea, Rhododendron, Hydrangea, rozen, Clematis, Hosta, Hemerocallis en pioenen. Buxus en Taxus in vormsnoei en verschillende zithoekjes. Groentetuin met 15 soorten waaronder dille, aardpeer en oerprei. Rustgevende borrelsteen. Schapenweide.

De Stuivenberg
Stuivenbergstraat 6
OOSTKAMP

 

211 – Fam. De Bruyne


Verzameltuin, Romantische tuin

Binnentuin met vijver en terras. Via de berceau, langs de groentetuin met serre, tot in de tuinkamers met o.a. border-, Buxus- en Hostatuin met meer dan 100 soorten. Nieuwe dubbele border met 50 soorten Echinacea, waaronder heel wat nieuwe variëteiten en ± 500 soorten vaste planten, meestal met naamaanduiding. De bloementuin werd laureaat van de ‘bebloemingswedstrijd 2010’, gemeente Oostkamp.

De Berceau
Emiel Welvaertstraat 17
OOSTKAMP

 

215 – G. van Pottelsberghe en M. Stevens


Ecologische tuin, Natuurtuin

Gelaagdheid door bomen, struiken en planten waaronder wilde en cultivars. Door de rondleiding kunnen bezoekers ecologische peilers en planten leren kennen. Poeltjes en rietveld als natuurlijk afvalwaterzuiveringssysteem. Grote groentetuin met o.a. warmoes, kardoen en doorlevende groenten.

Reedpool
Brugge Steenweg 82
RUISELEDE (Doomkerke

223 – Joel en Rosane De Coster-Storme


Cottagetuin

Verborgen achter gemengde heggen van bramen, druiven en rozen ligt dit romantisch tuintje. De oude cottagetuin met zijn fruitbomen, boerenbloemen, groentebedden en kleinveestalletjes werd verfijnd en evolueerde in 30 jaar tijd naar een verzameltuin met wel 500 soorten planten, vijvertjes, gemengde borders en tal van exotische planten. De verbouwde druivenserre doet tijdens koude periodes dienst als orangerie. Volledig in de traditie van de vorige eigenaars wordt er nog steeds groenten en fruit geoogst, confituur en wijn gemaakt, kleinvee gekweekt en geïmkerd.

Ieperweg 51
ZEDELGEM (Loppem)

 


225 – Fam. Patteeuw-Noppe


Verzameltuin

Siertuin met diverse hagen en vaste plantenborder, groentetuin, eenden en hoenders. Grote variatie inheemse bomen en wilde planten (met uitleg). Nieuw aangelegde vijver bij het terras en grote vijver met moerasgedeelte en waterplanten. Boswandelpaden.

Vlinderdal
Nieuwe Molenstraat 5
ZONNEBEKE (Passendale)


Open Tuinen met moestuin – Nederland (Zeeuws Vlaanderen)

[suffusion-widgets id=’1′]

228 – Fam. Vermeesen-van Poppel


Bordertuin, Engelse tuin

Informele tuin met borders op kleur, kruiden- en groentetuintje. Verschillende waterpartijen, natuurvijver, spuitfiguur en fontein. Engels uitziende serre, verzonken in de grond, diverse zitjes en veel plantensoorten.

Mesenhof
Loo 88 a
BERGEIJK

 

232 – Cees en Jeanne Remeijsen


Boerderijtuin

Deels formele en deels informele tuin met hagen, bodembedekkers en kleine bomen, vaste planten, natuurlijke vijver, boomgaard en weiland met pony’s. Prieeltjes, pergola en bogen. De tuin is voornamelijk opgebouwd met heel veel vaste planten, waaronder ook de onbekende, prachtige Romneya coulteri. Groentetuin met 25 soorten waaronder kardoen en rode biet.

Snijdershofke
Snijderseweg 18
Chaam

 

240 – Kees Jacobse


Liefhebberstuin, Thematuin

Liefhebberstuin met veel borders, natuurlijke vijver en waterpartijen, rozentuin en natuurlijk hoogteverschil. Terrassen, kuipplanten en overal leuke hoekjes met collages en stillevens. Witte tuin, kruiden, varens, grassen, siergroentetuin en Engelse border van 88 m lang met grote verscheidenheid aan planten en kleuren. Binnenvijver om waterplanten te overwinteren. Leuke ideeëntuin.

Juust wa’k wou
Tragel Oost 21
SCHOONDIJKE (Sluis)

243 – Kees en Lida van Gaal


Verzameltuin

Informele landschappelijke tuin met diverse borders op kleur. Uitgestrekt gazon met rondom verzameling zeldzame bomen en struiken. Grote volière en moestuin.

Geesthof
Achtmaalseweg 139
Zundert (Achtmaal)

244 – Ton van Wijtvliet en Leon Janssen


Cottagetuin

Formele tuin met tuinkamers en mooie zichtlijnen gevormd door haagstructuren. Borders op kleur, grote vaste plantencollectie, strakke vijverpartij en waardevol bomenassortiment. Terrassen in functie van het tuinonderdeel. Groentetuin met vergeten groenten zoals palmkool en schorseneer. Fruittuin.

De Hazelhof
Hazeldonksestraat 14
Zundert (Rijsbergen)

Mei 2011 : De droogte en water geven.

De inleiding op de maandelijkse nieuwsbrief van 16 mei 2011, is mede dankzij de mail van Cor eigenlijk een nieuw artikel geworden.

Toen ik zondagavond besloot als inleiding op de maandelijkse nieuwsbrief één en ander te schrijven over de aanhoudende droogte, omdat ook ik ze zo vervelend vindt, kreeg ik het idee even te gaan kijken in het moestuindagboek van Cor. Benieuwd hoe Cor, met zijn vele jaren ervaring de droogte aanpakte. Maar ik vond er niet direct iets van terug. Dus mailde ik hem. En zo komt het dat onderaan dit artikel ook de ervaringen van Cor  en de beregeningsinstallatie van Cor’s moestuin staan.

Hebt u ook goede ervaringen met één of ander beregeningsysteem of watergeeftechniek voor de groenten in open lucht, laat het weten bij de reacties of mail naar lezersbijdrage@plantaardig.com

Lees verder Mei 2011 : De droogte en water geven.

Waarschuwing : opletten voor grondvorst

Deze nacht zakt de temperatuur tot +2°C onder thermometerhut. Dat betekent kans op grondvorst volgens de regio waar u woont. Raadpleeg het weerbericht. Bescherm eventueel aardappelloof, vroege boontjes en te vroeg geplante tomaten, courgettes, pompoenen enz.. De kans op vervriezing bestaat. De meeste andere groenten in de tuin zijn nu niet vorstgevoelig. Zie voor een overzicht gevoeligheidstabel groenten voor vorst

Zie voor gelijkaardige situaties archief lentenachtvorst 16 mei en lentenachtvorst 17  mei . Hou dus wat vliesdoek of folie bij de hand en volg de komende twee dagen uw regionaal weerbericht goed op. De eerste dagen gaan we enkele koude nachten tegemoet, maar daarna wordt het weer warmer.

Maak zelf een verplaatsbare folietunnel

Een verplaatsbare folietunnel, zo noemt Astrid haar zelf gemaakte constructie die ze inzond als tip bij het artikel Plastiekfolie en vliesdoek helpen de vroege moestuinder. Ik vond het zo leuk, origineel en handig dat ik u deze tip zeker niet wilde onthouden.

Het is zowaar een kruisbestuiving van tunnel en koude bak. Een verplaatsbare en tegelijkertijd duurzame tunnel! Ideaal als mini-kasje om plantjes op te kweken of wat bladgroenten te vervroegen. Misschien een tip voor de doe-het-zelvers onder u?

plastiek-tunnel-moestuin

Dit is wat Astrid schreef
“Mijn zus heeft een verplaatsbare folie tunnel voor me ontworpen en gemaakt, zie foto. Het is een houten frame met elektrabuizen en moestuinfolie eroverheen. Wij hebben veel plezier gehad met het maken hiervan. De lijmtangen worden nog verwisseld met grote knijpers. Ik heb pas prei gezaaid en ben benieuwd naar het resultaat. We hadden in het hout gaten gefreesd waar de elektra buizen een paar centimeter in vallen en omdat bovenop het geheel een lange lat is vastgezet kunnen deze buizen zeker niet wegspringen. Het geheel is niet zwaar, ik kan het in mijn eentje wegdragen en verzetten.”

Lees ook het artikel

Plastiekfolie en vliesdoek helpen de vroege moestuinder

met foto’s genomen in de volkstuin van Gentbrugge op 1 april vorig jaar.