Juni is de erwten- en peulenmaand bij uitstek. (foto : peultjes toppen en “ontdraden”)
Wie een eigen groentetuin heeft, met erwten en peulen, kan zich gelukkig “prijzen”. Dat is zowat het besluit van Nick Trachet in zijn rubriek Culinair ontdekt op Brusselnieuws.be. Doperwten en sluimerwten moet je echt wel dagvers eten!
Doperwten
Nick komt ook tot het verrassende besluit dat gedopte erwten 13,5 euro per kilogram kosten. Gelukkig doet hij er meteen een tip bij om ook de lege peulen nog te kunnen gebruiken. Hoe Nick tot die verrassende vaststelling komt dat doperwten eigenlijk 13,5 euro per kilogram kosten lees je in dit citaat.
Peulen
Ook peultjes kosten best veel. In juni toch zeker 10 euro per kilogram leert mij wat opzoekingswerk. Want zelf koopt een moestuinder die natuurlijk nooit. Een snelle rekensom : 10 m² sluimerwten (peulen) brengen minstens 10 kilogram op. Dit is dus 100 euro opbrengst voor 10 m² peulen. En die kun je zeker zaaien met één pakje zaaizaad van 100 gram (400 zaden). 2 tot 2,5 euro investeren brengt u binnen de maande een kapitaal van 100 euro! Uw aankoop van de Groente & Fruit Encyclopedie is zo wel heel snel terug verdiend :-)
Anderzijds is het wel heel logisch dat de prijs per kilogram van erwten en peulen hoog ligt. Er is immers heel wat arbeid nodig voor het plukken van een kilo erwten en daar komen nog de teeltwerkzaamheden bij.
Citaat uit de rubriek Culinair ontdekt op Brusselnieuws.be.:
Wie Edward Bunyard, Brits levensgenieter en vooraanstaand lid van de machtige Britse tuiniersvereniging NHS schreef schreef in de eerste helft van de vorige eeuw: “Om te zonnebaden moeten we ver reizen, maar erwtjes zijn nergens zo goed als thuis.” Hij vermeld ook het ultieme geheim van goede erwtjes: versheid. “Alleen wie een tuin heeft, kan ze eten zoals dat moet: onmiddellijk na de pluk!” Enkele uren al beroven de erwt van haar heerlijke versheid.
Wat een trompetterend argument voor groenten uit eigen tuin!
Aangezien ik geen tuinderambities heb, moest ik voor een compromis gaan. Verse peulen van de markt. Ze zagen er behoorlijk vers uit (dat ziet men aan de steeltjes, hoe minder verlept, hoe verser). Ik schrok wel van de prijs: 3,50 euro per kilo. Dat is bijna zoveel als een bot asperges.
Maar dan begint het pas. Het moeilijkst is om eraf te blijven. Ik popte een peul open (een grappige bezigheid) op weg naar huis en proefde een rauw erwtje. Hééérlijk. Eigenlijk hoeven die niet eens gekookt te worden. Terug in de keuken heb ik ze dan snel gedopt. Er waren er bij die al wat groot en zelfs gelig begonnen te worden, andere waren nog minuscuul.
Het doppen verliep vlot, en al snel lag er een hoopje erwtjes op het aanrecht. Met nadruk op hoop-je. Wat zielig, van mijn hele kilo bleef amper 260 gram over. Dat is minder dan na het pellen van een kilootje garnalen. Mijn handgepeulde erwtjes kostten dus 13,50 per kilo, zonder arbeidsuren. Over luxevoedsel gesproken!
Meer prettige info over erwten en hoe je de lege peulen nog nuttig kan gebruiken lees je in het artikel op Brusselnieuws.be, klik hier