Beschrijving
Een vruchtgroente voor de moestuin, die in open lucht kan geteeld worden. Te planten na 15 mei. Oogst tot oktober.
Is courgette interessant voor mijn moestuin?
Antwoord door Luc Dedeene:Deze groente is productief en gemakkelijk te telen. Een aanrader! Ook voor beginners. En met deze tien tips wordt het nog beter, je hoeft ze zeker niet alle tien toe te passen! Maar, het helpt wel.
9 op 10 punten is het minste wat we deze groente kunnen geven. Dit betekent : uiterst geschikt voor iedere groentetuin.
Kent u dat ook?
De hele zomer lang volop courgettes, te veel om goed te zijn. En dan, zo na half augustus, gaat de plant wat zieltogen en is het in september al bijna gedaan met courgettes oogsten. Misschien dat deze 11 tips dit scenario wat kunnen uitstellen?
Lees de 11 tips hier.
1. Zorg voor een humusrijke en voedzame grond.
Werk extra compost in, daar houden alle pompoenachtigen van. Geef ook een flinke dosis traagwerkende meststof met voldoende stikstof, maar ook veel kalium. Een type tomatenmeststof of type aardappelmeststof is goed. Organische handelsmeststof is hier op zijn plaats omdat we graag hebben dat de meststof lang blijft werken. Gebruik daarvan 150g/m² als je geen stalmest gebruikt hebt, anders 100 g/m². De hoeveelheden per plant gerekend zijn ongeveer dezelfde, aangezien er bij courgettes eigenlijk maar één plant per m² staat.
2. Plant op worteldoek.
Dit zorgt ervoor dat de grond steeds goed van structuur en kruimelig blijft. Courgette is immers van dezelfde familie als pompoenen en die houden ook van een humeuze, luchtige grond. Zware grond die dichtgeslagen is door een onweersbui is niet aan hen besteed.
3. Plaats een stok
Doe dit van bij het begin van de teelt. En bind de plant om de twee weken vast met een touwtje. Een courgette die lang blijft doorgroeien kan met zijn stengel best een meter hoogte bereiken. Zet je geen stok, dan ligt die stengel de hele tijd op de grond. Met meer kans op schimmel op blad en vrucht en een minder goede bloei en vruchtzetting.
Foto’s : in dit geval worden 2 bamboestokken gebruikt bij courgettes in de kas, waartussen de stam begeleid wordt. Het is toch even opletten bij het oogsten als de stokken niet zo lang zijn, vandaar het bloempotje bij de stokken.
4. Geen grote vruchten.
Alhoewel verleidelijk (voor de soep), laat de vruchten nooit zwaar worden. Wil je meer volume van de oogst, plant dan een paar planten extra.Kijk eens naar de courgettes die je in het schap van de groentewinkel vindt. Deze wegen slechts 300 à 400 gram. Misschien wil je wel iets zwaarder, maar hou het toch maar bij 600 gram. Zo blijf je groeikracht in plant houden.
Zoek ook goed naar eventuele vergeten exemplaren die zich schuil houden onder dicht gebladerte. Eén zo’n verscholen kanjer van een paar kilogram kan de hele plant doen stil vallen en snel doen verouderen.
Foto : Ook ronde courgettes laat je best niet te groot worden. Dit exemplaar zuigt de plant helemaal leeg.
5. Blad snijden.
Deze maatregel is vrij onbekend en zeker niet gebruikelijk bij de hobbytuinder. Neem vanaf halfweg de teelt, als de plant nog goede in de groei s (ongeveer begin augustus) wat blad weg. Zodat de plant haar energie daar niet meer hoeft in te steken.
Vooral blad dat volledig plat op de grond ligt, beschadigd en verouderd is kan weggenomen worden. Snij niet tot tegen de stam, maar laat bladstelen van zo’n 20 cm over. De stam van courgette is te gevoelig voor rot. Kies dan ook een droge tweedaagse uit om dit te doen. Een tiental uitgegroeide bladeren per plant aanhouden is voldoende.
Foto : deze plant kreeg alle ruimte om te groeien. Je ziet onderaan bladeren die bedekt zijn door de bladeren erboven. Als er veel planten samen staan zijn er de onderste bladeren nog meer bedekt en volledig uit het licht. Deze kunnen eigenlijk beter verwijderd worden, omdat zij toch alleen maar energie kosten aan de plant. Wel niet overdrijven in het blad snijden.
6. Water geven
Geef water bij droogte. Een courgetteplant kan heel veel verdampen. Bij warm en droog weer wordt er regelmatig water gegeven. Zo hou je de groei op gang en blijft de plant langer jong. Probeer water te geven aan de voet van de plant en onder de bladeren, dit is niet altijd makkelijk. Een bevloeiingssysteem met druppelaars is bij courgette een niet altijd realistisch ideaal. Dus kan je, na het planten, een plastiek bloempot naast de plant zetten en in de grond. Zo kan je daar steeds water ingieten.
7. Bijbemesten
Is ook nodig om de groei op gang te houden. Best is vloeibare meststoffen te gebruiken, met een hoog kaliumgehalte, type tomatenmeststof is goed. Of je kan (is goedkoper) meststof oplossen in het gietwater. Zoals door Herman beschreven in zijn artikel over tomaten. Bijvoorbeeld roze korrel oplossen aan een dosis van 2 gram per liter.
Hier kan ook de bloempot van pas komen. Strooi wekelijks een koffielepel meststof in deze bloempot en giet dan daarin water, zo zal de meststof geleidelijk oplossen. Dit is iets wat ik geleerd heb van één van onze lezers in één van de reacties op de site. In buitenteelten is dit echter niet altijd goed toepasbaar, als het een regenachtige periode is en de plant niet altijd water nodig heeft, zal de meststof langer blijven liggen. Dan kan je best vloeibare messtof gebruiken.
Zomaar wat meststof aan de voet van de plant brengen is bij courgette niet goed toepasbaar. De regen geraakt niet makkelijk bij de voet van de plant omwille van de grote bladeren die erboven hangen.
8. Verwijder niet uitgegroeide vruchten.
Zoek ook regelmatig naar klein blijvende, niet gezette vruchten. Deze rotten aan de plant en zijn een bron van botrytis schimmelsporen. (artikel bevruchting bij courgettes )
Foto’s : ook niet bevruchte courgettes groeien nog, maar zijn eigenlijk niet zo aantrekkelijk om te gebruiken. Best in jong stadium verwijderen, voor ze energie van de plant afnemen. Want ze kunnen ook snel rotten door botrytis (foto rechts)
9. Echte meeldauw
Laat echte meeldauw niet zijn gang gaan. Dikwijls wordt echte meeldauw, als die pas opduikt na half augustus, niet meer bestreden. Wil je langer genieten van de plant, dan kan je die bestrijden met spuitzwavel. Doe, van zodra de eerste symptomen er zijn, alvast een behandeling en herhaal dit om de twee weken. Tijdig behandelen is een voorwaarde om te slagen. Wees dus bedicht op ronde, witte, poederachtige vlekjes, die je gemakkelijk kan afwrijven.
Op deze foto kun je de verwarring zien die ontstaat bij veel beginnende courgettetelers. Rechts een gezond blad, met wat grijze vlekken, eigen aan courgettes. Links en ook helemaal linksboven op de rand van de foto, zie je bladeren bedekt met poederachtige, witte rond vlekjes, dit is dan wel echte meeldauw. Op de foto bij tip 5 zie je nog veel meer grijze vlekken omdat het een ander courgetteras is. Ook dit is geen echte meeldauw.
10. Vermijd bladluizen.
Waarom? Zij zijn de overbrengers van virusziekten.
Professionele courgettetelers hanteren dan ook de nultolerantie ten opzichte van bladluizen in hun gewas. De kans op een sterke virusverspreiding door de bladlzuizen is zeer groot.
Behandel courgettes tegen bladluizen van zodra je er opmerkt. Er zijn verschillende biologische middelen beschikbaar, op basis van vetzuren of pyrethrum. Ik verkies hier de biologische middelen omdat we de bestuivers, de bijen en hommels niet mogen raken. Doe de behandeling dan ook ‘s avonds met kortwerkende middelen.
11. Viruszieke planten verwijderen.
Een probleem dat dikwijls door hobbytuinders niet als dusdanig herkent wordt zijn virusaantastingen. De plant blijft toch nog doorgroeien. Maar je ziet dat de bladeren iets kleiner blijven en in meer of mindere mate misvormd zijn.
Ook de vruchtzetting blijft dikwijls doorgaan. Maar vruchten bevatten putjes, bruine of donkergroene vlekjes, of zijn misvormd.
Heb je veel courgetteplanten, verwijder dan de viruszieke plant. Probleem is dat de plant al aangetast is voordat je het met het blote oog ziet. De besmetting naar andere planten, via het oogstmes, kan dan ook al gebeurd zijn. Wil je dit vermijden, dop dan het mes in melk vooraleer je aan een andere plant gaat snijden.
Foto : Virusaantasting doet vruchten en bladeren misvormen en verkleuren.
Extra tip.
Alhoewel niet helemaal overeenkomend met de titel is de tip courgettes te zaaien tot eind juni (artikel) ook toepasbaar om laat op het seizoen van courgettes te genieten.