Categorie archieven: Chinese_kool

Chinese kool zaaien in juli of augustus en oogsten tot in de winter!

Een aangenaam voordeel van het kiezen voor het uiterste zaai- of planttijdstip is dat je de groenten als het ware in de tuin kan bewaren. Eenmaal ze oogstbaar zijn groeien ze niet snel meer door en kan je er meerdere weken na elkaar van oogsten. Dit is in de zomer helemaal niet het geval.
Natuurlijk zal dit niet ieder jaar lukken. Maar als de eerste vorst niet te lang duurt en niet te diep gaat kan wat vliesdoek een tijdelijk oplossing bieden.
Zouden we dan toch stilletjes aan de uiterste zaai- of planttijdstippen van de groenten kunnen aanpassen aan een veranderend klimaat?

Je kon op GroentenInfo alvast een aantal voorbeelden lezen over een  uitzonderlijke warme herfst (en begin winter) die telkens opnieuw voor een “primeur in laatheid” zorgden.

Het teeltschema van chinese kool geeft als uiterste zaaidatum 15 augustus. Als je je voorzorgen niet genomen hebt en dan nog op zoek gaat naar een pakje zaad is het nogal wiedes dat je even moet zoeken. In de tuincentra is men dan al lang niet meer bezig met het aanvullen van de rekjes met groentezaden. Daarbij komt dat de keuze bij Chinese kool zich meestal beperkt tot één of twee rassen. Daardoor werd er pas zaad op de kop getikt eind augustus, en werd het zaaien uitgesteld tot 2 september. Er werd zaad gekocht van het hybrideras Kinap.

  • Het zaaien gebeurde in een zaaibakje met doorzichtig deksel. Na hooguit drie dagen was het zaad al gekiemd, want ook begin september was het warm! Doordat de plantjes vrij dicht gezaaid werden moest al vlug verspeend worden. Dit kon al op 11 september. En het bleef warm in september….

Hieronder de stap-voor-stap foto’s bij het zaaien en verspenen (zie ook Broccoli zaaien,verspenen)
Meng de potgrond met ongeveer één vijfde wit zand. Dek na het zaaien af met wit zand tot je de zaadjes net niet meer ziet. En maak goed nat met een nevelspuitje. Zet het bakje onder het plastic deksel zodat de temperatuur voldoende hoog blijft en het zaaibakje niet veel uitdroogt.
klik op de foto’s voor een vergroting

Het verspenen gebeurde in een met potgrond gevulde tray. Maak na het vullen de tray eerst goed nat. Maak dan met een bamboestok de gaatjes. Maak de kiemplantje voorzichtig los en hou ze steeds vast bij de kiemblaadjes. Laat de plantjes voorzichtig in het gaatje zakken en druk aan. Zet de pas verspeende plantjes de eerste drie dagen continu in de schaduw.

Na een drietal dagen kan je de plantjes best uit de schaduw halen, zoniet blijven ze te zwak.

  • Op 24 september kon er geplant worden. (zie ook Broccoli planten stap voor stap) Normaal wordt chinese kool maar geplant tot eind augustus. En het bleef warm in oktober….
  • Eind oktober was het gewas al mooi dicht gegroeid. Maar nog geen koolvorming te bespeuren. Het bleef warm in november….

  • En,… wat niet voor mogelijk gehouden werd, lukte, dankzij de warmste herfst, toch : chinese kool oogsten eind november in de moestuin. En verder oogsten tijdens deze decembermaand. Chinese kool in de winter!

De koolkwaliteit is perfect, maar de buitenste bladeren hadden door het vochtige najaar heel veel vlekken van alternaria, een schimmelziekte. De onregelmatige vlekken met donkere, concentrische ringen zijn een typisch kenmerk voor deze ziekte. Alternaria komt op heel wat koolgewassen voor (en en variant de laatste jaren ook op aardappelen)  Meestal is deze ziekte niet zo agressief en sterven de planten er niet door af. Vooral bij spruiten gaat de kwaliteit door de ziekte snel achteruit.

De buitenste bladeren verwijderen en je hebt een malse, mooie geelgroene krop van chinese kool.

Na het versnijden kan deze zo in de wok.

Recepten wok met groenten: Chinese kool en Asperges

Recepten wok met groenten: Chinese kool en radijzen

Meer teeltinfo over chinese kool

De koolvlieg ontwaakt vroeg

koolvlieg, made en popNu het warmer wordt moeten we zeker rekening houden met de koolvlieg die wakker wordt. Plant u binnenkort broccoli, bloemkool, rode kool, witte kool, savooikool, spruitkool neem dan uw voorzorgen. Bloemkool en broccoli lijken wel de lievelingskolen van de koolvlieg.

Levenswijze en schadebeeld
De koolvlieg overwintert als pop in de bodem. Bij een bodemtemperatuur van ongeveer 15°C op 5 tot 8 centimeter diepte ontluiken de vliegen. Dit gebeurt rond half april. De witte eieren zijn ongeveer 1 mm lang en worden nabij de plantvoet gelegd. De maden zijn 1 cm lang en glimmend wit. De made vreet eerst alle zijwortels af en dringt dan in de hoofdwortel, met rotting tot gevolg. Een lichte verkleuring van de bladeren tot een totale verwelking en omvallen van de planten is het gevolg. Als de plant in leven blijft, kunnen enkele nieuwe wortels vanuit de basis gevormd worden. Minder ernstige aantastingen leiden tot groeivertragingen. Vooral op de humeuze, lichte zavel en zandgronden kan ernstige schade optreden. Ook radijs en rammenas zijn heel gevoelig voor de koolvlieg.

Preventie
De beste preventieve maatregelen zijn de mechanische, die de eiafzet dicht bij de plant verhinderen. De made kan zich slechts enkele centimeters verplaatsen.

  1. Afdekken met vliesdoek of insectengaas is een mogelijkheid. De koolvlieg kan dan niet bij de planten en dus ook geen eitjes op de grond afzetten. Biologische beroepstuinders die op grote schaal koolgewassen telen gaan op deze manier te werk.
  2. Voor kleinere oppervlaktes lukt het gebruik van koolkragen ook goed. Snij uit oud tapijt, asfaltpapier of binnenbanden vierkante stukken van 15 op 15 cm. Maak één insnijding tot het midden. Let erop dat de stengel goed afgesloten is en dat de grond mooi vlak ligt.
  3. Geurverwarring kan en is een bijkomend hulpmiddel. Dit door sterk geurende planten tussen de kolen te planten. Zeer regelmatig bespuiten met sterk geurende kruidenaftreksels en gesteentemeel zal misschien de koolvlieg onderdrukken.

Als je ervoor zorgt dat de koolkragen zeer goed aansluiten bij het steeltje van de koolplant wordt de kans op aantasting veel kleiner. Dan kunnen de maden niet meer bij de stengel van de koolplant. Met een insectengaas zorg je ervoor dat de vlieg simpelweg geen eitjes op de grond kan afzetten. Glipt er toch eentje binnen, dan bied de koolkraag nog wat bescherming. Het insectengaas houdt ook het koolwitje buiten.

– Op de blog van Pol en Daniel kan je goede foto’s zien over hoe zij te werk gaan om hun pas uitgeplante broccoli te beschermen tegen ongewenste gasten. Lees het op hun blog.

Chemische bestrijding gebeurt door één maal, vlak na het planten aan te gieten met een product. Niet de koolvlieg wordt bestreden, maar de larven worden gedood.

– Lees ook nog eens het uitgebreide artikel De koolvlieg ontwaakt. met alle info over de koolvlieg.

koolvlieg in de fuik

Voor grote velden zijn koolkraag en insectengaas minder praktisch. Misschien kan de oplossing zijn om het veld te omheinen met insectengaas. Percelen tot 2,5 hectare worden omheind met gaas van 1,80 meter hoog. Aan de bovenkant zitten langs buiten uitstaande flappen in een hoek van 45 graden, waardoor een soort fuik ontstaat.
De laagvliegende koolvlieg komt daarin terecht wanneer deze op het gaas landt en naar boven kruipt. Onderzoek is nog gaande, maar in Canada zijn er wel goede ervaringen mee.

Chinese kool voor de bewaring

Rode kool en witte kool kunnen heel lang bewaard worden. Chinese kool is traditioneel niet echt een bewaarkool. Toch specialiseren sommige tuinders zich in de de middellange bewaring van Chinese kool. Bij de meeste professionele groentetelers is het snijden van Chinese kool voor de bewaring begonnen. Op de website van Bejo zijn zopas een aantal tips verschenen om de bewaring te optimaliseren: helaas, het artikel is verdwenen Tips voor de professionele bewaring van chinesekool, maar Lees ook het artikel over de teelt van chinese kool