Categorie archieven: Broccoli

Broccoli : zaaien, verspenen, planten en teelt.

Dit herwerkt artikel is gebaseerd op een serie uit drie delen : broccoli zaaien (stap-voor-stap), broccoli planten (stap-voor-stap) en de teelt van broccoli (van A tot Z). Een longread over broccoli.
 

Broccoli zaaien.

Broccoli kan gezaaid worden van februari tot begin juli. Reken ongeveer 4 (zomer) tot 6 (vroege voorjaar) weken voor de opkweek van de plantjes.
Hieronder vindt u de werkwijze als u zelf broccoliplantjes wil telen.  Voor de teelt van Broccoli kan u kiezen voor hybriderassen als u houdt van grote opbrengsten. Vindt u het leuk om na het oogsten van het grote bloemscherm later nog te kunnen oogsten van de zijscheuten dan kiest u beter voor de oudere, zaadvaste rassen.


Wat je nodig hebt: (van boven naar onder) : nevelspuitje, zakje zaad, zeef (hier eentje uit de zandbak van de kinderen), een zaaibakje (hier margarinepotje), universele potgrond, wit zand. Het wit zand maakt dat de universele potgrond luchtiger wordt en dus ook kan gebruikt worden als zaaigrond.


Meng wit zand en potgrond in een verhouding één op vijf.

 


Vul het zaaibakje en druk dit aan zodat het oppervlak mooi vast, maar ook effen ligt.  Ligt het oppervlak niet mooi vlak, dan rollen de zaadjes in hoopjes bij elkaar. Bevochtig nu met de nevelspuit. Het zaaibakje hoeft niet zo diep te zijn als dit op de foto, half zo diep is ook goed.

 


Verdeel het zaad gelijkmatig. Zorg voor ongeveer één centimeter ruimte tussen de zaadjes in.

 


Dek af tot u het zaad net niet meer ziet. Doe dit  met potgrond gemengd met wit zand, elk de helft deze keer. Het witte zand vergemakkelijkt de opkomst als de plantjes door de grond heen moeten breken.  Bevochtig nogmaals het grondoppervlak.


Zet het zaaibakje bij kamertemperatuur in de huiskamer. Een minikasje is hier nuttig opdat het grondoppervlak niet te snel zou uitdrogen. Koeler kan ook, maar 18° C is ideaal voor een snelle en vlotte kieming.


Dit is het stadium, maximaal 24 uur na opkomst, waarbij het zaaibakje onmiddelijk naar een koelere plaats moet verhuizen. In de warme huiskamer zouden ze ‘fileren’, d.w.z. een veel te lang stengeltje en dunne blaadjes. Broccoli (en vele andere koud te telen groenten zoals sla) reageren sterk op een slechte verhouding tussen temperatuur en licht. Een plaats in de kas, koude bak, plastiektunnel of veranda is natuurlijk optimaal.  Als u het zaaibakje bij het raam moet zetten, kies dan een raam op het zuiden gericht. Het moet wel een koele plaats zijn. Vanaf de maand april is er al meer licht en kunnen de plantjes ook bij een lichtrijk raam in de warmere huiskamer of keuken. Draai dan het zaaibakje nu en dan opdat de plantjes niet helemaal scheef naar het licht toe zouden groeien.

 

Deze plantjes zijn nog niet  klaar om te verspenen, wacht tot u het eerste echte blaadje tussen de kiemblaadjes ziet verschijnen.

Foto’s verspenen


Maak de plantjes voorzichtig los en haal de wortels voorzichtig uit elkaar zonder al de aarde los te schudden.

Vul de potjes (diameter ongveer 6cm) met universele potgrond en druk goed aan, maak daarna een gaatje in de potgrond. Hou de plantjes vast bij de kiemblaadjes.


Laat het kiemplantje in het gaatje zakken tot er nog 1 tot 1,5 cm van het gedeelte onder de kiemblaadjes boven de grond uitkomt. Zo kunt u kiemplantjes die wat gefileerd (gerokken) zijn toch weer stevig maken. De kiemblaadjes moeten steeds boven de grond blijven! Druk de grond rond het plantje lichtjes aan. Daarna wordt de potgrond nat gegoten met de gieter.

De planten staan nu best in de kas, koude bak of plastiektunnel. Vanaf juni kunt u best de plantjes buiten opkweken, wat beschut tegen de regen. Dan is het te warm om broccoliplanten in de kas op te kweken.

Een week voor het uitplanten worden de planten verder opgekweekt in open lucht, dit om de plantjes af te harden.

Het planten van broccoli

Broccoli wordt geplant vanaf einde maart tot begin augustus. De opkweekduur van de plantjes is ongeveer één tot anderhalve maand.
De normale plantafstand is 45*45 centimeter. Een iets dichtere plantafstand (bv 40*40 of 35*35) geeft kleinere bloemschermen, maar ook dunnere, langere stengels, wat het gaar koken vergemakkelijkt.

Losse planten uitplanten is af te raden. Alles gaat veel vlotter met planten in kluit. De vroege teelten zijn grotere planten. Voor de zomer- en herfstteelt wordt uitgeplant bij drie echte bladeren. Jong uitplanten zorgt hier voor een goede doorgroei. De vroege teelt kunt u uitplanten zodra de bodemvochtigheid dit toelaat.  De potkluit moet vochtig zijn bij het uitplanten. Ook de grond maakt u beter een dag vooraf vochtig indien nodig. Druk de grond aan bij het planten. Water geven aan de plantjes na planten kan de aantasting door knolvoet bevorderen omdat de grond dan dichtslaat.

De volgende foto’s zijn foto’s van het planten van (groene) bloemkool, maar bij broccoli verloopt dit volledig gelijkaardig!

Indien nodig maakt u de grond twee dagen voor het spitten goed nat. Dit zal vooral nodig zijn tijdens de zomermaanden. Nadat de grond gespit werd, strooit u de meststoffen (zie deel 2). Met een grove hark mengt u deze meststoffen door de bovenste 15 centimeter. Daarna kunt u met een fijne hark de grond nog wat meer effenen.

Het plantmateriaal mag niet te groot zijn.  Als je in potjes teelt hebben de plantjes zo’n drie tot vier echte bladeren.

Schuif de potkluit voorzichtig uit de pot. Doe dit door de bovenkant van de pot  te kloppen tegen de palm van de hand, terwijl u lichtjes drukt op het onderste van de pot. De plantvoet zit geklemd tussen twee vingers, en de vingers houden ondertussen ook het grondoppervlak van de pot tegen. Zo zal de potkluit tijdens het kloppen en het uitschuiven niet breken.

Plangaten kunt u makkelijk maken met een bollenplanter.


De teelt van broccoli

Broccoli en bloemkool zijn zeer nauw verwant.  Pas sedert een twintigtal jaar kent de groente bij ons een stijgende populariteit.
Broccoli heeft een iets krachtigere smaak dan bloemkool. Het deel dat geoogst wordt is een eindstandig scherm met een verzameling uitgegroeide bloemknoppen, en daarnaast ook dikwijls de schermen op de zijscheuten die ontstaan na het oogsten van hoofdscherm.

Bij broccoli komen één- en tweejarige rassen voor. Spruitbroccoli is de verzamelnaam voor een groep van tweejarige rassen die purperen of witte kleine, bebladerde, langwerpige, paarse of witte bloemhoofdjes vormen nadat ze op het veld hebben overwinterd. Men noemt ze ook winterbroccoli.
Zomerbroccoli (of Calabrese rassen)(zie foto) is beter gekend en groeit veel sneller. De rassen zijn éénnjarig. De bloemschermen zijn donkergroen met een blauwe gloed. Dit is in onze streken de meest geteelde rassengroep. Tijdens de verdere teeltbeschrijving wordt, tenzij anders vermeld, de teelt van zomerbroccoli bedoeld.

De grond en vruchtwisseling
Broccoli is iets minder veeleisend dan bloemkool. Toch moet de grond ook goed vochthoudend zijn, zonder wateroverlast. Een hoge pH (6,5-7,5) zorgt voor een vlotte opname van de voedingselementen en werkt de uitbreiding van knolvoet tegen.  Een humusrijke bodem zorgt eveneens voor een doorlopende aanvoer van voedingselementen. Vooral op lichte gronden doet broccoli het goed onder wat koelere omstandigheden Op deze gronden kan  kan halfschaduw een voordeel zijn tijdens de zomerperiode.

Water geven
Tijdens de eerste weken na het planten moet de wortelvorming gestimuleerd worden en wordt er, tenzij in uitzonderlijke situaties geen water gegeven. Pas als de broccoliplant zes tot zeven bladeren is bijgegroeid mag er geen droogtestress meer zijn. Vanaf dat moment is beregenen of water geven aangewezen, zeker op droogtegevoelige en lichte gronden.

Teeltrotatie
Broccoli hoort thuis op het perceel van de koolgewassen. Het is ideaal als slechts om de zes jaar koolgewassen geteeld worden op een bepaald stuk grond.

Bemesting
Broccoli  vraagt voldoende organische bemesting met compost (10 kg per m²) of verteerde stalmest (5 kg per m²) Dit wordt dan bij het planten aangevuld met een minerale meststof  120g/m² (N+P+K) 8+6+12.  Stikstof is nodig voor voldoende bladvorming. Alleen dan kan een voldoende groot bloemhoofd gevormd worden. Teveel stikstof veroorzaakt, vooral in het najaar, schermrot. Kalium is nodig om een stevige bloem te bekomen.
Vooral bij de vroege teelten is het aan te raden nog eens  bij te bemesten zes weken na planten met een snelwerkende stikstofmeststof. De vroege teelten kunnen de organische bemesting soms nog niet optimaal benutten, er is nog te weinig mineralisatie van het organische materiaal in de grond.

Opkweek
Broccoli wordt niet zo vroeg en zo laat geteeld als bloemkool. De vroege teelt wordt gezaaid in februari onder koud glas. De vroegste oogst bij broccoli is begin juni. De uiterste zaaidatum van zomerbroccoli is begin juli met oogst eind oktober.

Planten
Broccoli wordt geplant vanaf einde maart tot begin augustus. De opkweekduur van de plantjes is ongeveer één maand.

Oogsten en bewaren.
Broccoli wordt geoogst net voor het opengaan van de bloemknopjes. Bij te vroeg oogsten zijn de bloemschermen te klein, later oogsten geeft bloei en losse bloemschermen. De hoofdknop kunt u met een stuk lange steel afsnijden, dat ook eetbaar is. Snijdt u een kortere steel af, dan kunnen er zich meer zijscheuten vormen, waaruit drie weken later kleinere bloemknoppen groeien.
Bewaar broccoli in de koelkast verpakt in folie. De houdbaarheid is dan slechts 7 dagen. Wanneer de kleur bij de bewaring naar de gele kant gaat wordt de smaak bitter. Broccoli kunt u geblancheerd (2-4 minuten) invriezen.

Mogelijke problemen
Soms is de steel van het bloemscherm hol. Dit komt vooral voor bij sterke groei en een ruime plantafstand.
Vooral in het najaar kan het scherm soms rot vertonen.. Te hoge stikstofbemesting en magnesiumgebrek zijn mogelijke oorzaken.

Aan de voornaamste ziekten en plagen werd op deze site al wat aandacht besteed. Je moet vooral rekening houden met

Knolvoet, lees dit artikel
Vruchafwisseling en voldoende hoge pH kunnen al veel ellende voorkomen!
De eerste symptomen op de bovengrondse delen variëren met de weersomstandigheden. Tijdelijke verwelking van de bladeren op zonnige dagen is dikwijls het eerste kenmerk. Later verwelken de planten soms helemaal of zullen een duidelijke groeivertraging oplopen. De loodachtige kleur van de bladeren is ook typisch voor geïnfecteerde planten. De geïnfecteerde wortels zullen snel opzwellen en nemen allerlei eigenaardige vormen aan. Bij sommige planten zien we dat de wortels een getordeerde vorm krijgen. Bij andere wortelen worden ze bolvormig. Lees voor meer info en preventie  dit artikel

Koolvlieg, lees voor meer info en preventie dit artikel .
Broccoli leent zich vrij makkelijk om onder insectengaas geteeld te worden. Alleen zo kunt u de kans op aantasting bijna uitsluiten. Laat het insectengaas zo lang mogelijk op de planten, zo vermijdt u ook een aantasting door rupsen.

Rupsen

Enkele dagen onoplettendheid en zo ziet het eruit als je even naar de broccoli gaat kijken. De rupsen die in groep zitten zijn deze van het kleine koolwitje. De lichtgroene solitaire rups is deze van de kooluil. Ze zijn nog niet volgroeid, maar de schade heeft alvast de schadedrempel bereikt.
Tijdig opmerken is hier de boodschap. Op enkel dagen tijd kan de plant aangetast zijn door een rupsenplaag. Vangen behoort tot de mogelijkheden. Afdekken met insectengaas voorkomt problemen en is meteen ook goed om de koolvlieg weg te houden. Rupsen bestrijden lukt het best in een jong stadium.

Deze moet je in eigen moestuin telen. Lekker, gezond en toch moeilijk verkrijgbaar.

Vijf maanden geleden werd deze gezaaid. Een dikke stam, een massa bladeren waren het vervolg. Ruim één meter hoog en meer dan één meter breed is deze koolsoort uiteindelijk geworden!
En de oogst? Wel, die is waarschijnlijk nog geen 10% van het totale volume van de plant. Van een slecht rendement gesproken! Gelukkig maakt het plezier bij de bereiding en de unieke smaakbeleving veel goed!
Is er iemand die weet wat ik vorig weekend voor het eerst  kon oogsten van deze gigantische koolplant uit de moestuin? Lees het verderop in dit artikel

Beschik je over

  • een beetje ervaring met koolgewassen telen en is bloemkool of broccoli telen voor jou niet onoverkomelijk
  • de nodig kennis, ervaring en technieken om de schade door koolvlieg en rupsen te beperken
  • een voedzame grond die goed voorzien is van een hoge basisbemesting en in het voorjaar goed voorzien van compost
  • een voldoende grote moestuin
  • een groot perceeltje dat je langere tijd kan missen
  • voldoende geduld om te wachten op de oogst

Dan kan je een groente telen die

  • heel lang moet groeien vooraleer je kan oogsten
  • de eerste pas oogstbaar zijn na 4,5 maand
  • een plant er die telkens weer anders uitziet, er zijn geen twee dezelfde kolen
  • nooit problemen geeft met toestanden als “vijf kolen op één dag, wie gaat dat opeten”, want het oogsttraject loopt op tot wel twee manden
  • zeer fors uitgroeit, en waarvan enkele groenten de neiging hebben terug te keren naar de “oerkool”
  • heel veel plaats opeist, en dus onmogelijk in de vierkante moestuin passen.

Deze groente is torentjesbloemkool of Romanesco. De koolsoort houdt ergens het midden tussen broccoli en bloemkool wat betreft de ervaring in de keuken. Maar heeft toch wel het uiterlijk van een bloemkool, maar dan één die drie keer zo groot en zo breed is. Het lijkt wel of de torentjesbloemkool nog heel dicht bij de oorspronkelijk oerkool staat. Sommige planten vertonen echte wildgroei, waarbij ook kleine blaadjes in de kool groeien. Je krijgt de indruk dat het veredelingswerk van deze soort nog niet echt af is. Er zijn  altijd wel een paar exemplaren bij die het echt te bont maken en eigenlijk niet geschikt zijn voor de (restaurant)keuken.

Wat de teelt betreft ga je dus te werk zoals bij het kweken van bloemkool, enkel de plantafstand wordt best 15 cm ruimer genomen dan je gewoon bent.

Als je torentjesbloemkool wil telen, kies dan geen hybrideras, maar een zaadvast ras, anders is het voordeel van de grote verscheidenheid in vorm en oogsttijdstip verloren. Torentjesbloemkool vind je niet zo snel in het groenteschap. Doordat de tuinder eigenlijk maar weinig volume kan oogsten van een teelt die heel lang duurt en heel wat voeding en water vraagt is de grootschalige teelt voor hem economisch niet altijd zo rendabel. Zelf telen dus. De smaak is te vergelijken met bloemkool, maar kent toch zijn gelijke niet. Kon ik kiezen tussen broccoli, bloemkool of torentjesbloemkool op de tafel dan schepte ik zeker en vast uit de pot van de Romanesco!

Gezonde broccoli groeit ook goed in potten

Geen groentetuin nodig voor de teelt van de gezondste aller groenten!

Al broccoliplantjes gezien in het tuincentrum?
Ja maar, wegens het aanhoudend koude en natte weer, is de moestuin nog niet klaar? Of misschien hebt u helemaal geen (groente)tuin?
En toch wil u broccoli telen?

Wel, dat kan! Broccoli doet het heel goed in pot! Zo kon ik zelf ervaren. Leest u mee en kijkt u mee naar de teelt in potten van de gezondste groenten?

Broccoli is gezond, dat weet ondertussen zowat iedereen, wekelijks staat er wel een bericht over in de krant. Geen enkele groente waarvan het gezondheidseffect zo diep doorgedrongen is. Met dit artikel zorgen we ervoor dat iedereen deze groente kan telen. U heeft geen groentetuin nodig om broccoli te telen. De teelt in pot lijkt wonderwel te lukken.Neem ze dus toch maar mee, die leuke broccoliplantjes. Heb je een pot van 20-25 liter inhoud, dan kan je daar maar liefst vier broccoliplantjes in kwijt. Vanaf nu kan dat in open lucht, beschutting is niet meer nodig.

Vergeet ook niet het vierdelige dossier over Broccoli op deze website te raadplegen, klik hier.

Zijn kolen in pot moeilijk?

In dit artikel in Het Nieuwsblad zegt Marcel Vossen van de museumtuin van Gaasbeek :
Uit onze ervaring blijkt dat kruiden het best gedijen in potten. Daarnaast groeien ook sla, tomaten, paprika’s, selder en boontjes goed. Zelfs fruitbomen in potten zijn mogelijk voor wie alleen een terras ter beschikking heeft. Wat minder goed gaat zijn de koolsoorten. Waarom dat zo is, moeten we nog uitzoeken.’

Zowel de heer Marcel Vossen, als ikzelf zeiden tot nu toe dat kolen in potten niet van de gemakkelijkste zijn om te telen. Reden is de lange groeiduur en de constante groei, zonder schokken, die deze gewasgroep nodig heeft. De groeiduur van broccoli is eerder kort, dus misschien zijn deze dan toch makkelijker in pot te telen? De groeitijd van  broccoli is veel korter dan deze van sluitkolen, zoals rode kool en  witte kool, en van spruitkool. Daarom experimenteerde ik afgelopen zomer met het telen van broccoli in pot.

Grondmengsel

Neem een goed doorlaatbaar en tegelijk vochthoudend grondmengsel. De richtlijn is zo’n 50% kwaliteitspotgrond en 50% tuingrond. Heb je te maken met vrij stugge (zware) tuingrond (klei, leem) neem dan 50% potgrond, 35% tuingrond en 15% zand.

broccoli-kweken- potten- groentetuin1broccoli-kweken- potten- groentetuin2

Plant de vier plantjes aan de buitenkant van de pot. Plant ze met de kluit net onder. Vul  de pot niet helemaal met grond.  Dit is ook wel om een gietrand te bekomen, maar vooral om later nog een 5-10 cm grond te kunnen toevoegen. Dit naar analogie met het gebruikelijke aanaarden enkele weken na het planten bij de gewone teelt van koolgewassen.

Snelle begingroei.

broccoli-kweken- potten- groentetuin3 De groei van de broccoli in de pot gaat aanvankelijk sneller, maar wel vlokker dan de plantjes in de vollegrond. Het leek er eerst op dat deze in de pot een voorsprong aan het opbouwen zijn. Plots vertraagt de groei echter en is het blad harder en stugger geworden. De bladeren vertonen zelfs een paarse schijn en de onderste bladeren vergelen. Dit wijst op stikstofgebrek!

Bijbemesten

Alhoewel de planten nog niet zo lang in de ruime pot met voedzame potgrond staan lijkt het er inderdaad op dat ze voeding te kort hebben. Tijd voor een vergelijkende test. Eén pot wordt bemest met vloeibare kamerplantenmest, enerzijds omdat er op dat ogenblik niets anders beschikbaar was, maar vooral omdat deze meststof heel snel effect zal hebben. Dat er we niet veel nodig hebben is ook mooi meegenomen, omdat deze vloeibare mest zo duur is. We vullen een gieter (ong. 10 liter) met water en voegen de voorgeschreven dosis vloeibare meststof toe. Met deze gieter kunnen we de brocollipotten flink begieten. Blijf gieten tot het water onder uit de pot loopt en stop dan. Als we te maken hebben met een luchtig grondmengsel dan is er geen gevaar voor te natte grond.
Een paar dagen later, als het weer tijd is om water te geven, zullen we deze bijbemesting nog eens herhalen.

foto : toestand een tiental dagen na bijbemesting van de linkse pot, rechts kreeg geen bijbemesting.

broccoli-kweken- potten- groentetuin4

Resultaat

Een week later is het resultaat verbluffend: mooie grijsgroene bladeren en een herwonnen groeikracht. Ik  besluit om de andere  pot  niet langer teloor te  laten gaan en deze  ook te bemesten.
Ook met deze pot  komt het nog goed, alhoewel de opgebouwde achterstand niet helemaal meer kan  ingehaald worden. In ieder geval valt de oogst goed mee en dit van acht broccoliplanten.

foto : toestand een tiental dagen na bijbemesting van beide potten.broccoli-kweken- potten- groentetuin6

Plaatsbesparend

Deze planten zouden normaal gezien een oppervlakte van twee vierkante meter innemen en stonden nu in een grondvolume van om en bij de 40 liter. In vollegrond zou dit ongeveer (2 m² x 0,2 m wortel hoogte) 400 liter zijn.

Watergift en bemesting

Het is  logisch toch dat de bemesting, maar ook de watergift, zeer intensief moet gebeuren. Na één zonnige dag en bijna volgroeide potten is de pot gegarandeerd uitgedroogd en gaan de planten verwelken. Dagelijks controleren is de boodschap! Zeker in de tweede helft van de teelt.

Oogst

broccoli-kweken- potten- groentetuin9 Ondanks de onvermijdelijke  groeistress in de potten viel de oogst goed mee. Reken op zo’n 4 tot 6 kilogram broccoli van 8 planten.

Jammer dat het einde seizoen was, anders konden we zeker nog na enkele weken wat zijspruiten oogsten.

broccoli-kweken- potten- groentetuin8

Samengevat : aandachtspunten bij broccoli in potten

(Lees ook : het vierdelige dossier over broccoli op deze site,
klik hier.)

    • Je kan broccoli in pot planten van einde maart tot de eerste dagen van augustus
       

 

    • Neem een ruime pot van 20 tot 25 liter.
    • Zorg voor een luchtig, en toch vochthoudend grondmengsel.
    • Plant de vier broccoliplanten langs de buitenkant van de pot, maximaal één plant per 5 liter grondvolume.
    • Voeg na drie weken nog wat extra grond aan de pot toe. (cf. aanaarden)
    • Doe vanaf halfweg de groei aan bijbemesting.
    • Vermijd paars en geel blad, dit wijst op voedingsgebrek, onmiddellijk bijbemesten dan.
    • Vermijd droge potten, de groei mag nooit stil vallen.
    • Controleer regelmatig op ei-afzet van vlinders en verwijder deze onmiddellijk.
    • Oogst de broccoli met een korte stam, zodat er nog veel ruimte is voor de oogst van zijscheuten

 

Extra : Fotogalerij van dit artikel, klik op de “i” rechtsboven om meer info over de foto te bekomen. En klik ook eens op de knop FS rechtsonder voor volledig scherm.
[flagallery gid=1 name=”Broccoli-in-pot”].

Broccoli een ware gezondheidsboost!

Omdat Dominiek Degraeve, een van mijn oudleerlingen bij vabi is en broccoli een zeer populaire groente geworden is vond ik het zeker interessant om dit interview met deze broccoliteler hier te publiceren (met toestemming van Flandria).

clip_image002

“Ik ben zeker dat er nog groeipotentieel is voor onze gezonde en lekkere Flandria-broccoli. Broccoli is een groente met talrijke gezondheidskwaliteiten. Bij jongere consumenten wordt broccoli een populaire groente. Ouderen moeten we nog wat overtuigen, maar dat lukt wel! Er is zeker nog groeipotentieel voor Flandria-broccoli”, aldus Dominiek Degraeve, enthousiast vollegrondsgroenteteler.

Broccolo, broccoli

Broccoli (Brassica oleracea var. italica) is een van de allerfijnste koolsoorten en is nauw verwant met bloemkool. De oorsprong van broccoli is te vinden in Klein Azië (het huidige Turkije), net zoals de hele koolfamilie trouwens. Geen groente klinkt zo Italiaans als broccoli: het is het meervoud van het Italiaanse broccolo, wat koolkrop betekent. De oude Romeinen waren al bijzonder op broccoli gesteld.

Broccoli is een ideale teelt voor ons gematigd klimaat. Het is een vollegrondsgroente die iets later dan bloemkool op de markt komt en waarvan de smaak pittiger en fijner is.

Juiste oogsttijdstip belangrijk

Dominiek Degraeve, vollegrondsgroenteteler uit Passendale, levert sinds een drietal jaar Flandria-broccoli.

“Het is een teelt die weinig gevoelig is voor ziekten en de laatste jaren zijn er ook meer resistente rassen ontwikkeld. Voor de bestrijding van koolvlieg, een lastige belager, volgen we strikt het advies van een waarschuwingssysteem. Alle gebruikte gewasbeschermingsmiddelen, bemesting en mechanische bestrijding worden geregistreerd.”

Bij de teelt van broccoli is het oogsten van de krop (de bloem van de plant) op het juiste moment héél belangrijk.

“De kunst bestaat erin niet te vroeg en niet te laat te oogsten. Het juiste moment is net voordat de bloemkrop wil bloeien”, verduidelijkt Dominiek Degraeve. “We snijden altijd in de voormiddag als de groente nog fris staat en de krop héél stevig is. Om de krop niet te beschadigen, gebeurt dit manueel en ook de blaadjes van de korte stam (10 cm) worden met de hand afgehaald.”

Voeding en geneeskracht

“Broccoli is een groente met talrijke gezondheidskwaliteiten. Bij jongere consumenten wordt broccoli een populaire groente. Ouderen moeten we nog wat overtuigen, maar dat lukt wel! Er is zeker nog groeipotentieel voor Flandria-broccoli”, aldus Dominiek Degraeve.

Broccoli heeft aanzienlijke, beschermende kwaliteiten.

  • Broccoli is rijk aan praktisch elke vitamine (bevat tweemaal zoveel vitamine C als sinaasappel) en vele mineralen zoals calcium en magnesium, en sporenelementen zink, ijzer, koper.
  • Bevat sulforafaan in hoge concentratie. Deze chemische stof activeert anti-oxidanten en enzymen en verhoogt het immuunsysteem.
  • Door de aanwezigheid van anticancerigene bestanddelen werkt broccoli preventief tegen darm- en blaaskanker, maagkanker en maagzweren (labo-effecten).
  • Broccoli zou ook de effecten van het verouderingsproces vertragen (Amerikaans onderzoek).
Voedingswaarde per 100 g
Energie 84 kJ
20 kcal
Vezels 3,6 g
Koolhydraten 2 mg
Vet 0 g
Eiwit 3 g
Vitamine C 110 mg

Koel, koeler, koelst

Broccoli is een groente met een lange bewaartijd mits een belangrijke voorwaarde in acht wordt genomen. “Na het oogsten brengen we de kroppen onmiddellijk naar koelruimtes. Pas als de groente goed koud is, wordt ze handmatig in folie verpakt. Het personeel draagt handschoenen bij dit werk. Door sealing blijft de koude goed in de groente opgeslagen. Dit voorkomt uitdroging en verhoogt aanzienlijk de bewaartijd.”

De gesealde broccolikroppen (500 gr) worden voorzien van een sticker met de vereiste aanduidingen en het Flandria-logo voor aanlevering bij de Flandria-veilingen. Broccoli wordt ook los aangeleverd in EPS-medium (5 kg netto) of EPS-hoog (6 kg netto).

“Het allerbelangrijkste voor het kwaliteitsbehoud en de lange bewaring van broccoli is dat alle schakels in de vermarkting de koudeketen van ‘grond tot bord’ respecteren. De veilingen hebben een gesloten koudeketen waarin de producten gekoeld worden aangeleverd, gekoeld worden gestockeerd en gekoeld vertrekken”, vult Rik Decadt, directeur Productie van de REO-veiling, aan.

Uitstekende conveniencegroente

Voor veel consumenten is broccoli de favoriete kool geworden, maar er is meer. Kopers willen ook levering in roosjes. De groente wordt dan aangeboden in bakjes van 300 gr of stukjes in bulk, vacuüm gekoeld.

“De interesse van de verwerkende industrie voor deze groente groeit sterk. Broccoli is goed op weg om een echte conveniencegroente te worden, want ze is uitermate geschikt voor kant-en-klare maaltijden. Specifiek voor levering aan versnijders wordt een ras met platte schermen ontwikkeld. Die broccoli laat zich gemakkelijker versnijden in roosjes. Zo kunnen we beter inspelen op de wensen van de versnijderijen”, zegt Rik Decadt.

Lees meer over broccoli telen in het dossier broccoli. Er is nog een paar dagen tijd om broccoli te zaaien (tot 15-20 juli) of te planten (tot 10 augustus).

De vroegste groente uit openlucht : spruitbroccoli!

 collage_broccoli2

Spruitbroccoli, niet in de winkel, maar wel een delicatesse uit eigen tuin.

  • Nu verse broccoli uit de eigen moestuin oogsten, de eerste verse groente van het nieuwe openluchtseizoen en dat terwijl alle broccoli die in het groentenschap te vinden is als herkomstbenaming “Spanje” draagt!
  • Verse, gezonde broccolischeutjes  in het vroege voorjaar vanaf maart tot eind april, en dit zonder kas, tunnel, koude bak of enige andere bescherming. Het kan!

 
paarse-broccoli_hoofdknop_sfeer Dit jaar was het, door de strenge winter,  wat later en kon er pas begin april geoogst worden, maar in een zachtere winter is een oogst van jonge, verse spruitbroccoli vanaf maart zeker en vast mogelijk!

Om welke groente gaat het eigenlijk?

Het gaat dus alvast niet om de bekendste broccoli, de  zomerbroccoli (Brassica oleracea var. italica, – Calabrese rassen) die kan geoogst worden van juni tot december (planten maart tot begin augustus).  Op  deze site is er een volledig dossier aan gewijd : “Broccoli? Gezondheid!

We hebben het hier wel over een zeer gekende groente in Engeland die nu ook stilaan bij onze moestuinders stilaan bekend en bemind raakt : ***de winterbroccoli of spruitbroccoli.  Soms gebruikt men ook de benaming speerbroccoli of aspergebroccoli.

Spruitbroccoli is de verzamelnaam voor een groep van tweejarige broccolirassen die purperen of witte kleine, bebladerde, langwerpige, paarse of witte bloemhoofdjes vormen nadat ze op het veld hebben overwinterd. Men noemt ze ook winterbroccoli.

Teelt van spruitbroccoli/winterbroccoli.

Deze lente staat op de proeftuin van GroentenInfo de variëteit “Purple Sprouting” van Thompson & Morgan. Hier volgt een uitgebreide beschrijving van deze zeer interessante liefhebbersteelt die begon op 15 juni van vorig jaar.

Kenmerken
De winterbroccoli is tweejarig, dat wil zeggen dat de plant groeit tijdens het eerste jaar en bloeit vroeg in  het tweede jaar. Deze tweejarige rassen vormen pas bloemhoofdjes nadat ze op het veld zijn overwinterd.  Er is  koude nodig vooraleer deze broccolisoorten tot bloei kunnen overgaan. Er zijn paars-spruitende of wit-spruitende winterbroccoli’s. Pas onlangs zijn er ook spruitbroccoli’s ontwikkeld die geen  koude nodig hebben en dus eigenlijk als zomerbroccoli kunnen geteeld worden. Zo is er de paarse variëteit Bordeaux F1.

 

paarse-broccol_broccoletto_zaaien15juniZaaien
Deze winterharde broccoli wordt gezaaid in de vroege zomer en uitgeplant in juli. De ideale zaaiperiode is 10-15 juni. Tijdens de zomer en het najaar gaat de groei heel hard. De planten schieten flink hoog op en vormen een dikke stengel. Het lijkt eigenlijk wel op hoge boerenkool. Vanzelfsprekend moet deze broccoli ook beschermd worden tegen alle typische koolplagen. De teeltwijze is vergelijkbaar met deze van winterbloemkool, die vroeger in bepaalde regio’s ook wel winterbroccoli genoemd werd.  Het voornaamste verschil is dat de spruitbroccoli best zo’n twee weken vroeger gezaaid wordt en evenveel weken vroeger uitgeplant wordt. De plant moet immers voldoende hoog (ca. 70 cm) kunnen groeien voor de winter invalt.

Planten
Uitplanten gebeurt op een ruime afstand van zo’n 70 cm. De plant is vrij hoog en volumineus. In september moet er zeker en vast ook nog eens aangeaard worden, de plant heeft absoluut wat steun nodig. Kies ook een geschikte standplaats, want deze groente staat in de tuin als alle andere groenten geoogst zijn. Zorg dat ze niet in de weg staat van het teeltschema voor het komende seizoen. Een standplaats die ook in de winter niet te nat is, is noodzakelijk. Wat betreft andere gewaszorgen kunt u te rade gaan in het artikel over winterbloemkool en over zomerbroccoli. Het is zowat een teeltmix van deze twee groenten.

Foto’s van de opkweek: uitzaaien in een zaaikistje en uitplanten als losse plant (Losse planten vergen extra zorg na het planten, beter is verspenen en opkweken in potjes)
Zaaien op 15 juni, verdere opkweek in open lucht,  uitplanten op 15 juli, de laatste foto toont de gewasstand op 4 oktober.

paarse-broccol_broccoletto_opkomst28juniuitplanten-winterbroccoli uitplanten-winterbroccoli3uitplanten-winterbroccoli4gewasstand-winterbroccoli2

Winterhard 
spruitbroccoli_14_januari_2009 Vanaf de eerste koude, zo  begin december valt de groei helemaal stil. Dit jaar duurde deze groeistilstand zowat tot eind februari. Maar, wat het belangrijkst is, de winterbroccoli overleefde ook deze vrij strenge winter. Er was wel wat van het onderste blad beschadigd, maar de meeste bladeren en het groeipunt bleven intact. In tegenstelling tot de bladbroccoli (broccoletto) ernaast. Deze overleefde de vorst niet. (zie artikel 14 januari : vorstschade bij wintergroenten)

Hergroei
Bij de eerste zachte temperaturen herneemt de groei. Maar nu meer gedrongen en minder weelderig. In de kop van de plant groeien talrijke kleine blaadjes en in de bladoksels op de hoofdstam zien we de zijscheuten verschijnen.

Lang oogsttraject
Dank zij de relatief lage temperaturen in het voorjaar heeft deze groente een lang oogsttraject. Je kan, mits wat toe te geven op de opbrengst, vroeg beginnen met oogsten en lang doorgaan. Als, bij een zachte winter, de oogst kan starten begin maart, dan kan deze doorgaan tot eind april. Het duurt dus vrij lang tot de bloemhoofdjes de eerste gele bloempjes vertonen. Dit is bij zomerbroccoli wel anders.

Eerste oogst
winterbroccoli_oogst_maart

Einde maart kon al een eerste keer geoogst worden, alhoewel de hoofdjes nog wat klein waren.

(foto : een eerste oogst op 29 maart, de hoofdknop en de zijscheutjes zijn nog niet op volle grootte en lengte, er moet nog wat ‘rek’ inkomen)

Volop oogsten

Begin april waren de hoofdknoppen al groter uitgegroeid en kon de hoofdknop met enkele onderliggende zijscheuten geoogst worden. Tot op heden (10 april) is er van de planten die nog niet geoogst zijn is nog geen enkel schermpje tot bloei over gegaan. Het is nog even afwachten hoe lang het duurt vooraleer er bloei is van de schermen. In ieder geval is de oogst ondertussen al twee weken bezig.

winterbroccoli_oogst1winterbroccoli_oogst2
Foto’s boven : hoofdscherm wegsnijden, daarna de hoogste en voldoende uitgegroeide zijscheuten wegsnijden. Laat er een voldoende lange stengel aan en enkele van de kleinste blaadjes.

Foto’s onder : na de oogst van het hoofdscherm en de grootste zijscheuten, de bovenste bladeren wat wegsnijden. Dit zorgt voor meer licht en stimuleert de uitgroei van de onderste scheuten.

winterbroccoli_oogst3

spruitbroccoli_oogst4

Zijknoppen stimuleren.

Hou er rekening meer dat het uitsnijden van de hoofdknop, samen met enkele van de bovenste zijscheutjes de lager gelegen zijscheuten sterk stimuleert. Deze zijn nu al veel groter dan de zijscheuten van planten die waarvan nog niet geoogst is. Oogst dus nooit een volledige plant in één keer.

Opbrengst.

De opbrengst per plant is vrij groot. Per plant kan je nog net iets meer oogsten als van zomerbroccoli. Weliswaar niet in één scherm, maar verdeeld over veel verschillende scheutjes en over verschillende oogstbeurten.

Foto : een oogst van drie planten volstaat ruimschoots voor vier personen. Dit zijn drie hoofdschermen en per plant een vijftal zijspruiten. Oogst de zijscheuten met een lange steel en met enkele kleine blaadjes.
Hou rekening met de bereidingstijd : vijf minuutjes koken en klaar, ook de steel is snel zacht! Te lang koken doet smaak en structuur verdwijnen.

oogst-purple-sproutsspruitbroccoli gaar

Hebt u ervaringen met deze of andere soorten spruitbroccoli, laat het  dan weten. Alvast bedankt!

Broccoli, de moderne groente

Alles over de teelt
Broccoli is een groente die op korte tijd zeer populair geworden is in de keuken. Omwille van het gebruiksgemak en de gezondheidseigenschappen.
Ook in de groentetuin lukt de teelt van broccoli vrij goed. Als je tenminste de koolvlieg en knolvoet weet op afstand te houden. Hoe je de teelt van broccoli aanpakt lees je in het eerste artikel van een reeks van vier over broccoli.
Deel 1 : Klik op Teelt en onderhoudszorgen bij broccoli

Zaaien en verspenen van broccoli, een fotoreportage
Broccoli zaaien kan van februari tot begin juli. Om te zaaien in februari kiest u best een ras geschikt voor de vroege teelt zoals Marathon. Om te zaaien vanaf april kunt u een zomer- en herfstras kiezen zoals Fiesta. Dit zijn beide hybriderassen. Deze zijn zeker interessant als u houdt van grote opbrengsten en een sterke groei. Wenst u ook nog zijscheuten te kunnen oogsten nadat het hoofdscherm geoogst werd, dan kiest u beter voor oudere rassen. Broccoli telen hoeft niet moeilijk te zijn. Met eenvoudige middelen kunt u zelf plantjes opkweken.
De volledige uitleg over het opkweken van broccoliplanten, uitgebreid geïllustreerd met foto’s kunt u lezen in dit tweede artikel van een reeks van vier over broccoli:
Deel 2 : Klik op Zaaien en verspenen van broccoli, een fotoreportage

Het planten van broccoli, een fotoreportage.
Gemiddeld een maand na het zaaien kunnen de broccoliplantjes uitgeplant worden. Broccoli wordt geplant vanaf de tweede helft van maart tot begin augustus.
Het beste is te werken met kluitplanten (opgekweekt in perspot, bloempotten of trays)
Hoe je best te werk gaat om broccoli te planten in de groentetuin kunt u lezen in
Deel 3 :  Het planten van broccoli, een fotoreportage.

Waarom is broccoli gezonder dan andere groenten?
Groenten zijn gezond. Maar er is er eentje die meer dan de anderen de kop opsteekt in de pers. Dat is broccoli. Broccoli is de gezondste groente van allemaal, dat mogen we zeker besluiten als we de persartikels doorsnuffelen. Van enkele relevante persartikels voor de verschillende gezondheidsaspecten van broccoli vindt u hier een samenvatting. Als je trouwens even aan de slag gaat met Google dan zie je dat broccoli steeds bovenaan te vinden is in lijstjes met gezonde voedingsmiddelen…..
Lees verder in het eerste artikel van een reeks van vier over Broccoli:
Deel 4 : Waarom is broccoli de gezondste groente? Een samenvatting.

Broccoli en bloemkool halveren kans op prostaatkanker (Het Laatste Nieuws)

Regelmatig komen de koolgewassen in het nieuws omwille van hun kankerwerende eigenschappen door hun hoog gehalte aan antioxidanten.

Broccoli en bloemkool halveren kans op prostaatkanker” Mannen moeten massaal aan de broccoli en de bloemkool want het eten van deze groenten kan de de kans op prostaatkanker met de helft verminderen. Er wordt al lang gedacht dat de twee groenten beschermen tegen kanker. Amerikaanse onderzoekers hebben dit nu bewezen. Ze volgden vier jaar lang 29.000 mannen op de voet. Vooral de aggressievere vorm van prostaatkanker kwam bij mannen die elke week broccoli of bloemkool aten, veel minder voor. De onderzoekers denken dat de groenten stoffen bevatten die ons DNA beschermt, meldt The Daily Mail (klik voor origineel engelstalig artikel). ( HLN.be: gezond )

Lees ook het dossier broccoli: dit dossier bestaat uit vier delen
Deel 1 : Waarom is broccoli de gezondste groente? Een samenvatting.
Deel 2 : De teelt van broccoli
Deel 3 : Zaaien en verspenen van broccoli, fotoreportage
Deel 4 : Planten van broccoli, fotoreportage

Lees ook : Waarom zijn groenten gezond

De koolvlieg ontwaakt vroeg

koolvlieg, made en popNu het warmer wordt moeten we zeker rekening houden met de koolvlieg die wakker wordt. Plant u binnenkort broccoli, bloemkool, rode kool, witte kool, savooikool, spruitkool neem dan uw voorzorgen. Bloemkool en broccoli lijken wel de lievelingskolen van de koolvlieg.

Levenswijze en schadebeeld
De koolvlieg overwintert als pop in de bodem. Bij een bodemtemperatuur van ongeveer 15°C op 5 tot 8 centimeter diepte ontluiken de vliegen. Dit gebeurt rond half april. De witte eieren zijn ongeveer 1 mm lang en worden nabij de plantvoet gelegd. De maden zijn 1 cm lang en glimmend wit. De made vreet eerst alle zijwortels af en dringt dan in de hoofdwortel, met rotting tot gevolg. Een lichte verkleuring van de bladeren tot een totale verwelking en omvallen van de planten is het gevolg. Als de plant in leven blijft, kunnen enkele nieuwe wortels vanuit de basis gevormd worden. Minder ernstige aantastingen leiden tot groeivertragingen. Vooral op de humeuze, lichte zavel en zandgronden kan ernstige schade optreden. Ook radijs en rammenas zijn heel gevoelig voor de koolvlieg.

Preventie
De beste preventieve maatregelen zijn de mechanische, die de eiafzet dicht bij de plant verhinderen. De made kan zich slechts enkele centimeters verplaatsen.

  1. Afdekken met vliesdoek of insectengaas is een mogelijkheid. De koolvlieg kan dan niet bij de planten en dus ook geen eitjes op de grond afzetten. Biologische beroepstuinders die op grote schaal koolgewassen telen gaan op deze manier te werk.
  2. Voor kleinere oppervlaktes lukt het gebruik van koolkragen ook goed. Snij uit oud tapijt, asfaltpapier of binnenbanden vierkante stukken van 15 op 15 cm. Maak één insnijding tot het midden. Let erop dat de stengel goed afgesloten is en dat de grond mooi vlak ligt.
  3. Geurverwarring kan en is een bijkomend hulpmiddel. Dit door sterk geurende planten tussen de kolen te planten. Zeer regelmatig bespuiten met sterk geurende kruidenaftreksels en gesteentemeel zal misschien de koolvlieg onderdrukken.

Als je ervoor zorgt dat de koolkragen zeer goed aansluiten bij het steeltje van de koolplant wordt de kans op aantasting veel kleiner. Dan kunnen de maden niet meer bij de stengel van de koolplant. Met een insectengaas zorg je ervoor dat de vlieg simpelweg geen eitjes op de grond kan afzetten. Glipt er toch eentje binnen, dan bied de koolkraag nog wat bescherming. Het insectengaas houdt ook het koolwitje buiten.

– Op de blog van Pol en Daniel kan je goede foto’s zien over hoe zij te werk gaan om hun pas uitgeplante broccoli te beschermen tegen ongewenste gasten. Lees het op hun blog.

Chemische bestrijding gebeurt door één maal, vlak na het planten aan te gieten met een product. Niet de koolvlieg wordt bestreden, maar de larven worden gedood.

– Lees ook nog eens het uitgebreide artikel De koolvlieg ontwaakt. met alle info over de koolvlieg.

koolvlieg in de fuik

Voor grote velden zijn koolkraag en insectengaas minder praktisch. Misschien kan de oplossing zijn om het veld te omheinen met insectengaas. Percelen tot 2,5 hectare worden omheind met gaas van 1,80 meter hoog. Aan de bovenkant zitten langs buiten uitstaande flappen in een hoek van 45 graden, waardoor een soort fuik ontstaat.
De laagvliegende koolvlieg komt daarin terecht wanneer deze op het gaas landt en naar boven kruipt. Onderzoek is nog gaande, maar in Canada zijn er wel goede ervaringen mee.

Broccoli kweken, een tweede oogst

Sommigen onder jullie hebben misschien de serie Broccoli? Gezondheid! opgemerkt in het voorjaar. De vroege broccoliteelt die toen beschreven werd kon half juni tot begin juli geoogst worden.
Bij het oogsten werd het broccolischerm zo hoog mogelijk afgesneden, dat wil zeggen, met een heel korte steel. Daardoor blijven er voldoende ogen over om nieuwe scheutjes te vormen. Deze scheutjes kunnen nu geoogst worden, zoals je kunt merken op de foto. 
Let op  de bruine vlek, dat is de snijwonde die ontstaan is bij het oogsten van het hoofdscherm

Broccoli_tweede_oogstHet Dossier Broccoli? Gezondheid! bestaat uit vier delen

Deel 1 : Waarom is broccoli de gezondste groente? Een samenvatting.
Deel 2 : De teelt van broccoli
Deel 3 : Zaaien en verspenen van broccoli, fotoreportage
Deel 4 : Planten van broccoli, fotoreportage

Broccoliplanten opkweken, hoe doe je dat?

Broccoli zaaien kan van februari tot begin juli. Om te zaaien in februari kiest u best een ras geschikt voor de vroege teelt zoals Marathon. Om te zaaien vanaf april kunt u een zomer- en herfstras kiezen zoals Fiesta. Dit zijn beide hybriderassen. Deze zijn zeker interessant als u houdt van grote opbrengsten en een sterke groei. Wenst u ook nog zijscheuten te kunnen oogsten nadat het hoofdscherm geoogst werd, dan kiest u beter voor oudere rassen. Broccoli telen hoeft niet moeilijk te zijn. Met eenvoudige middelen kunt u zelf plantjes opkweken.

De volledige uitleg over het opkweken van broccoliplanten, uitgebreid geïllustreerd met foto’s kunt u lezen in dit tweede artikel van een reeks van vier over broccoli:

Zaaien en verspenen van broccoli, een fotoreportage

11

Waarom is broccoli gezonder dan andere groenten?

Groenten zijn gezond. Maar er is er eentje die meer dan de anderen de kop opsteekt in de pers. Dat is broccoli. Broccoli is de gezondste groente van allemaal, dat mogen we zeker besluiten als we de persartikels doorsnuffelen. Van enkele relevante persartikels voor de verschillende gezondheidsaspecten van broccoli vindt u hier een samenvatting. Als je trouwens even aan de slag gaat met Google dan zie je dat broccoli steeds bovenaan te vinden is in lijstjes met gezonde voedingsmiddelen…..
Lees verder in het eerste artikel van een reeks van vier over Broccoli:

Waarom is broccoli de gezondste groente? Een samenvatting.

Broccoli dinsdag op TV (Nederland 3)

Het televisieprogramma ‘Klokhuis’ zendt een item uit over de teelt van broccoli en wat er verder bij komt kijken om het product verkoopklaar te maken.
Dolores gaat kijken hoe broccoli wordt verbouwd. Ze volgt het hele proces: van het zaaien tot het oogsten en het inpakken van de broccolistronkjes. En in een swingende R&B-clip brengen drie zangeressen een ode aan deze lekkere groente!
De makers van Klokhuis hebben voor het onderwerp gefilmd bij teler René Verdonk in Wervershoof en bij zaadbedrijf Syngenta. De interesse van het televisieprogramma werd gewekt nadat vorig jaar 700 leerlingen op 17 scholen deelnamen aan een lesprogramma over broccoli. De kinderen kregen onder andere ieder 3 broccoliplanten mee naar huis, waarmee ze konden deelnemen aan de wedstrijd ’teel de grootste broccoli’. Dit jaar kwam er een vervolg met bloemkool, hieraan is deelgenomen door 850 leerlingen.
He broccoli- en bloemkoolproject zijn erop gericht de consumptie van deze groenten te bevorderen, en duidelijk te maken wat er komt kijken bij de productie. Dit laatste is ook nog inzichtelijk gemaakt in een professionele film voor schooldoeleinden. Klokhuis begint om 18.25 uur op Nederland 3.
Hier kan je vanaf woensdagmorgen 19/10/2005 de video nog eens bekijken.
(Bron : zibb.nl / landentuinbouw – Broccoli dinsdagavond in ‘Klokhuis’ en www.hetklokhuis.nl )

Wat met de bodembedekking na een tweejarige teelt van aardbeien

Klik op de afbeelding voor een vergrote weergave.

Alle afgebeelde najaarsgroenten werden gezaaid op 5 augustus 2004 en een week later al verspeend in perspotten. Het warme weer zorgde voor een zeer snelle kieming (nachttemperatuur was 18-20°C). Planten kon al op 16 augustus. Voor broccoli is dit een zeer late plantdatum, maar dankzij het goede oktoberweer kon al eind oktober geoogst worden, net zoals van de andere groenten. Bij dit goede novemberweer loopt de oogst nog steeds door. De groenten bewaren als het ware op het veld.

Al eens gedacht wat je kan doen met de bodembedekking (zwarte plastiek of gronddoek) nadat je tweemaal aardbeien geoogst hebt?Rond half juli worden de aardbeiplanten gerooid. Je kan die bodembedekking nog eventjes laten liggen en er enkele najaarsgroenten op telen die ongeveer op dezelfde afstand kunnen geteeld worden.

Omdat de bodem al wat uitgeput is na twee jaar aardbeien telen, meng je in het plangat wat gedroogde organische mest. Deze mest heeft als voordeel dat er minder kans is op verbranding als je direct plantjes in het plantgat zet.

Een ideale najaarsgroente die je er goed in kan telen is groenlof. Een beetje nachtvorst kan groenlof niet deren en met wat bescherming kun je de grote groene kroppen gebruiken tot kerstmis of later Als je de grote groene ombladeren verwijdert bekom je een langwerpige krop (de vorm is vergelijkbaar met die van Romeinse sla) die niet zo bitter smaakt als andijvie, vandaar ook de naam suikerbrood. Zowel rauw als gestoofd is suikerbrood een lekkere groente. Lees het artikel roodlof en groenlof kweken.

De klassieker voor het najaar, (krul)andijvie deed het ook heel goed op de zwarte plastiekfolie. Lees het artikel andijvie telen.

Broccoli telen als herfstgroente is echt de moeite waard. Tijdens de maand november heb je dan een langgerekte oogstperiode. Je kan er heel wat in één keer planten en toch zit je bij de oogst niet met een massa broccoli’s die je niet de baas kan. Lees het dossier over broccoli.

Ook diverse slasoorten zijn goed te telen op de bodembedekking van de aardbeien.

Late herfstteelt van broccoli geplaagd door rupsen

Klik op de foto om op ware grootte te zien

koolwitje-kooluil-rupsen Begin augustus werd er broccoli gezaaid, die dankzij het warme weer bij het zaaien, een week later (!) in perspotten kon verspeend worden. Na vijftien augustus kon deze zeer late teelt van broccoli al geplant worden. Het blijft hoe dan ook afwachten of er nog voldoende productie van deze teelt komt. Vroege vorst in november kan hier misschien spelbreker spelen. Het is nu eind september, maar de rupsen zijn er nog. Na een eerste invasie begin september waren ze er gisteren terug. Enkele dagen onoplettendheid en zo ziet het eruit als je even naar de broccoli gaat kijken. Ingrijpen is hier wel degelijk nodig, anders blijft er niet veel meer over. De rupsen die in groep zitten zijn deze van het kleine koolwitje. De lichtgroene solitaire rups is deze van de kooluil. Ze zijn nog niet volgroeid, maar de schade heeft alvast de schadedrempel beriekt. Een snelwerkend middel zonder nawerking kan hier op milieuvriendelijke en snelle wijze deze teelt redden. Ook bacteriepreparaten zijn veel gebruikt. Lees een artikel hierover.