Onderaan dit artikel staan heel veel tips van tuinliefhebbers om de (laatste) zaai van boontjes tot een goed eind te brengen. Echt wel een mooi voorbeeld van hoe hobbytuinders uit Vlaanderen en Nederland elkaar kunnen helpen via deze digitale weg. Enkele jaren geleden werd er op gewezen hoe je toch met succes de laatste boontjes kon zaaien ondanks de hitte en droogte. Een paar jaar geleden was de overvloedige regen een probleem om de laatste boontjes te laten boven komen. Vorig jaar was het weer niet echt een probleem om de laatste boontjes boven de grond te krijgen. Dit jaar is het opnieuw een dubbeltje op zijn kant. In veel regio’s is de grond zeer nat en wordt nog regen voorspeld. Daar houden boontjes helemaal niet van. Gelukkig is dit artikel heel hard aangegroeid met heel veel tips en adviezen van hobbytuinders uit de Lage Landen, de moeite waard om even de tijd te nemen om dit door te nemen.
Wie nog wat verse boontjes wil in het najaar, die moet nu gaan zaaien. Twintig juli wordt algemeen gezien als de uiterste zaaidatum. Tenzij vroege nachtvorst roet in het eten gooit kan je dan nog oogsten tot na half oktober. Kies eventueel voor een ras dat minder weelderig groeit zoals Chinese boontjes, want die gaan sneller bloeien.
Toch is het zo dat de temperaturen niet zo hoog worden de komende week en de regen niet zal uitblijven. Waarschijnlijk is het goed de boontjes voor te zaaien in potjes, in een kas of onder afdekking om dan later uit te planten. Zo vermijd je een teveel aan water en bouw je een kleine voorsprong op. Zaai drie zaadjes in een potje van 8 of 10 centimeter en plant ze uit op 25 cm onderling en de rijen 50 cm uit elkaar.
Wie nog wat plaats heeft in de koude bak kan de boontjes daar zaaien. Nu afdekken om regen buiten te houden en voorsprong op te houden. En straks in september of oktober kan de afdekking ook van pas komen. Herman heeft zo al eens met succes boontjes geteeld. Hij zaaide ze begin augustus zelfs en kon ze in oktober oogsten. Zie zijn artikel over de koude bak, ergens halfweg het artikel.
Uit de webpagina van Cor’s moestuin :
Je kunt tot laat zaaien, in 2004 zaaide ik mijn laatste boontjes op 24 juli en plukte de laatste hiervan op 2 november. Ik dacht echt dat het te laat zou zijn, het was het ras Ferrari en ze bleven tot het einde mooi groen.
Naast het gebruik van potjes om in te zaaien, volgt hier nog een andere tip die je kan gebruiken als je vreest voor het wegrotten van de boontjes in de grond. Dit is het gebruik van plasticfolie. Leg na het zaaien een stuk plastiekfolie over de boontjes. Gewoon plat op de grond en vastleggen met enkele stenen.
Dit schept twee voordelen :
– Extra warmte onder de folie
– Maar vooral het “droog” houden van de bonenzaden.
Bij droogte en hitte is ter plaatse zaaien niet zo’n goed idee. Dan ook maar noodgedwongen gaan zaaien in potjes, zoals bij de vroegste teelt van bonen.
Op de weblog van Paul en Daniel staat te lezen dat de boontjes, voorgezaaid in potjes, uiteindelijk kunnen uitgeplant worden, klik hier
of hier.
Hieronder reacties van lezers die al eerder toekwamen, waarvoor dank. Uw ultieme boontjestip kunt u sturen naar lezersbijdrage@plantaardig.com. Dan wordt deze hier aan toegevoegd.
Reactie van Ad van As
Als je met nat weer een goede opkomst van je boontjes wil leg ze dan even in de slaolie voor het zaaien,dan kunnen ze niet rotten want het vocht kan er niet aan. (succes), groetjes a van as
Dit was mij onbekend, misschien dat in nog een stukje grond vind om het uit te proberen. Dank voor de tip.
Reactie van Philippe
Ik heb een zeer goede oogst gehad dit jaar door mijn boontjes al in april te zaaien waardoor ze van de hitte kunnen profiteren hebben. Soms moet je eens iets anders doen dan dat de kalender voorschrijft.
Dank voor deze reactie. Inderdaad, dit jaar zijn de vroegste boontjes de beste…
Reactie van Henk
Mijn stokbonen zet ik rond 20 April. Ik steek mijn stok door het midden. Van de bodem van een doorzichtige plastik zak. Leg de bonen. Doe de plastik zak er over rondom in de aarde en knoop de bovenkant met een stukje touw rondom de stok vast. (een soort piramide). Ik gebruik ook altijd veel Spa flesjes (500ml) snij de onderkant eruit. Ook de kartelkant en je kan er vroeg je bietjes en lage boontjes en andere zaden onderdoen. Veel succes, Henk
Zo vroeg zaaien van stokbonen blijft steeds een risico, maar met deze tip is de kans op mislukking wel heel klein geworden. Bedankt!
En in de reactiebox hieronder lees je nog heel veel zeer nuttige tips, zeker lezen, een aanrader!
De teelt van bonen van A tot Z, artikel over de teelt van bonen