Categorie archieven: Boerenkool

Vorst doet boerenkool smaken.

boerenkool (2) Zijn twee nachtjes vrieskou voldoende om de boerenkool beter te doen smaken? In ieder geval voldoende opdat er een krantenartikel over geschreven zou kunnen worden. In De Stentor stond een artikel over de eerste vorst en de boerenkool. Twee tuinbezitters worden ondervraagd maar weten helaas niet het antwoord op de vraag “Waarom boerenkool beter wordt als de vorst er over gegaan is”.

 

Uit De Stentor

“Ik geloof dat het iets met de structuur van het blad te maken heeft, die verandert”, zegt Jan van der Poel (68), secretaris van volkstuindersvereniging De Vergulde Plak aan de Kruisweg in Hierden. ” Na een natuurlijk vorstje is ie knapperiger”, zegt hij zittend op een overdekt bankje midden tussen de tuinen. “Ik weet niet precies hoe dat komt, maar na een aantal nachten vorst wordt hij weer taaier. Visser weet dat wel, dat is een echte tuinder.”
Van der Poel roept de man die in de verte op zijn perceel bezig is. Zonder haast komt hij aanwandelen. “Ik weet het eigenlijk ook niet hoe dat zit” , zegt Jan Visser (74), voormalig zaadhandelaar en huurder van twee tuinen. ” Maar dat ene moment als hij door de vorst is gepakt, dat maakt hem brosser.”

De meest gehoorde uitleg is deze (samengevat)

“Het zetmeel in de bladeren wordt door de kou omgezet in suikers,  en dat maakt de  smaak van boerenkool zoeter.”

Een meer wetenschappelijke uitleg vinden we in een artikel van de Universiteitskrant Groningen (niet meer online beschikbaar)

“Planten maken suikers aan voor hun groei. Daalt de temperatuur, dan stagneert die groei maar de suikeraanmaak gaat nog een tijdje door: die wordt minder snel afgeremd dan de groei. Omdat de plant de suikers niet meer kan inzetten voor de groei, hopen ze zich op.”

Niet helemaal hetzelfde dus….

Een uitleg die de twee stellingen verenigt is deze:

“Planten maken zetmeel aan, dit zetmeel word tijdens de groei geleidelijk omgezet in suikers die gebruikt worden voor zijn groei. Bij koud weer valt de groei stil maar gaat de omzetting van zetmeel naar suikers door.”

Deze uitleg die achteraf binnenkreeg van Jaap is ook wel te snappen en goed gevonden :

“Wij doen suiker in het vogelbad als het gaat vriezen, want dan bevriest het water niet. Als boerenkool merkt dat het gaat vriezen zet die meer zetmeel om in suiker, zodat de plant niet bevriest. Het is dus zorgen om te overleven. De smaak wordt met meer suiker natuurlijk zoeter.”

 

Wat ook de uitleg weze : dat door de kou het suikergehalte in de wortel (pastinaak, peen) of bladeren (boerenkool, spruiten) stijgt is  zeker!

Foto : naast het grote voordeel dat het insectengaas de rupsen, witte vlieg en koolvlieg op een afstand houdt is er misschien het nadeel dat er een graadje vorst meer nodig is. Het insectengaas mag vanaf nu wel verwijderd worden. Vlinders en koolvlieg zijn er niet meer.

boerenkool_insectengaas

 Al eens rode boerenkool geteeld? (Klik)

Paarse boerenkool in pot : een prachtige, meerjarige, winterharde terrasplant.

paarse boerenkool pot 2010 Verleden jaar op 13 mei schreef ik er al een berichtje over. Toen had ik echter niet gedacht dat diezelfde plant  dit jaar er nog steeds zou zijn. En minstens even mooi zou bloeien en groeien als vorig jaar. Voor de tweede keer de blikvanger van het vroege voorjaarsterras dit jaar! Wil je meer weten over de voorgeschiedenis van deze terrasplant : lees dan dit artikel over de paarse boerenkool.

Is dit dan een groente(!) die het perfect doet als winterharde kuipplant of terrasplant? Het ziet er wel naar uit, want ook nu staan de gele bloemen bij de donkerpaarse bladeren beeldig. En, wat meer is, ik zie geen reden om te denken dat dit het laatste jaar zou zijn.

Hoe is het nu verder gegaan sinds mei vorig jaar?

Als de plant uitgebloeid was, werden de zaadstengels netjes afgeknipt. Ondertussen waren ook al nieuwe scheuten gevormd vanuit de basis van de plant. Ook de zaadstelen snijden we niet tot helemaal beneden af.  Zo was er nog voldoende stengel over om ook daar nieuwe scheuten te vormen.
Vanaf toen leidde de paarse boerenkool een ietwat verborgen bestaan achteraan de kuipplanten. Echter niet zonder nu en dan eens de plant te controleren. Want in tegenstelling tot wat ik verleden jaar schreef moest er de afgelopen zomer wel één keer behandeld worden tegen rupsen. (Conserve, Pyrethrum) Misschien dat paarse boerenkool minder gevoelig is voor rupsenplagen, maar onmogelijk is het zeker niet dus.

Deze harde winter was trouwens een goede test voor veel planten. Veel spruitbroccoli en winterbloemkool hebben deze winter niet overleefd, zo lezen we in enkele reacties van onze lezers. De boerenkool dus wel! Zelfs al stond die in pot.

april 2010

paarse boerenkool pot 2010 IMG_1680

augustus 2009 : uitgebloeide plant met veel zaadstengels.

IMG_0592

augustus  2009 : zaadstengels verwijderd, jonge scheuten zijn overgehouden.

IMG_0690

IMG_0691

Vorige jaren.

november 2008 (links) en april 2009 (rechts)

boerenkool_pot

boerenkool_paars_geel4

Lees ook het vorige artikel over boerenkool in pot.