Categorie archieven: Bloemkool

Deze moet je in eigen moestuin telen. Lekker, gezond en toch moeilijk verkrijgbaar.

Vijf maanden geleden werd deze gezaaid. Een dikke stam, een massa bladeren waren het vervolg. Ruim één meter hoog en meer dan één meter breed is deze koolsoort uiteindelijk geworden!
En de oogst? Wel, die is waarschijnlijk nog geen 10% van het totale volume van de plant. Van een slecht rendement gesproken! Gelukkig maakt het plezier bij de bereiding en de unieke smaakbeleving veel goed!
Is er iemand die weet wat ik vorig weekend voor het eerst  kon oogsten van deze gigantische koolplant uit de moestuin? Lees het verderop in dit artikel

Beschik je over

  • een beetje ervaring met koolgewassen telen en is bloemkool of broccoli telen voor jou niet onoverkomelijk
  • de nodig kennis, ervaring en technieken om de schade door koolvlieg en rupsen te beperken
  • een voedzame grond die goed voorzien is van een hoge basisbemesting en in het voorjaar goed voorzien van compost
  • een voldoende grote moestuin
  • een groot perceeltje dat je langere tijd kan missen
  • voldoende geduld om te wachten op de oogst

Dan kan je een groente telen die

  • heel lang moet groeien vooraleer je kan oogsten
  • de eerste pas oogstbaar zijn na 4,5 maand
  • een plant er die telkens weer anders uitziet, er zijn geen twee dezelfde kolen
  • nooit problemen geeft met toestanden als “vijf kolen op één dag, wie gaat dat opeten”, want het oogsttraject loopt op tot wel twee manden
  • zeer fors uitgroeit, en waarvan enkele groenten de neiging hebben terug te keren naar de “oerkool”
  • heel veel plaats opeist, en dus onmogelijk in de vierkante moestuin passen.

Deze groente is torentjesbloemkool of Romanesco. De koolsoort houdt ergens het midden tussen broccoli en bloemkool wat betreft de ervaring in de keuken. Maar heeft toch wel het uiterlijk van een bloemkool, maar dan één die drie keer zo groot en zo breed is. Het lijkt wel of de torentjesbloemkool nog heel dicht bij de oorspronkelijk oerkool staat. Sommige planten vertonen echte wildgroei, waarbij ook kleine blaadjes in de kool groeien. Je krijgt de indruk dat het veredelingswerk van deze soort nog niet echt af is. Er zijn  altijd wel een paar exemplaren bij die het echt te bont maken en eigenlijk niet geschikt zijn voor de (restaurant)keuken.

Wat de teelt betreft ga je dus te werk zoals bij het kweken van bloemkool, enkel de plantafstand wordt best 15 cm ruimer genomen dan je gewoon bent.

Als je torentjesbloemkool wil telen, kies dan geen hybrideras, maar een zaadvast ras, anders is het voordeel van de grote verscheidenheid in vorm en oogsttijdstip verloren. Torentjesbloemkool vind je niet zo snel in het groenteschap. Doordat de tuinder eigenlijk maar weinig volume kan oogsten van een teelt die heel lang duurt en heel wat voeding en water vraagt is de grootschalige teelt voor hem economisch niet altijd zo rendabel. Zelf telen dus. De smaak is te vergelijken met bloemkool, maar kent toch zijn gelijke niet. Kon ik kiezen tussen broccoli, bloemkool of torentjesbloemkool op de tafel dan schepte ik zeker en vast uit de pot van de Romanesco!

Bloemkool telen zonder groentetuin?

Inleiding

Herinnert u zich nog het vorig jaar verschenen artikel “Broccoli in potten”? Verschillende lezers, waarvan sommige geen echte groentetuin hebben, liet ondertussen weten dat hun broccoliteelt in pot een succes was.

In het artikel werd vooraf duidelijk gemaakt dat kolen in pot telen geen evidentie is. Het lijkt het mij niet gemakkelijk een lange teelt van rode kool, witte kool, spruitkool … in pot uit te voeren. Broccoli is een koolsoort die niet zo lang moet groeien en best wat vochtschokken kan verdragen. Dit was vorig jaar de aanleiding om een teeltrecept voor broccoli in pot op te zetten. Lees het artikel hier Broccoli in potten 

Bloemkool in pot?

Nauw verwant aan broccoli is de bloemkool. De meer ervaren moestuinders onder ons weten dat bloemkool  meer droogtegevoelig is en sneller te lijden heeft als de teeltomstandigheden niet ideaal zijn. De bladeren van de bloemkool blijven dan klein. En bij zo’n bloemkoolplant met weinig blad komt de bloem te vroeg. En is ze te klein. Om voldoende grote bloemkolen te telen is een voldoende grote bladmassa nodig. Die krijg je alleen door een regelmatige watertoevoer en ruim voldoende voeding. En dat is nu net wat in potten dikwijls wel eens misloopt : de watervoorraad kan op één zonnige dag uitgeput raken en ook de voeding is snel opgebruikt, zo bleek ook al bij broccoli in pot.

Zou het dan wel lukken om bloemkool in pot te telen?
Het antwoord is “ja”, zo blijkt uit onderstaand teeltverloop.

Teeltverloop

Wanneer starten.

Je kan een bloemkoolteelt in pot starten vanaf half maart tot ten laatste einde juli. Plant je later, dan is de opbrengst niet gegarandeerd. Hou er rekening mee dat het ongeveer 70-90 dagen duurt vooraleer je kan oogsten, afhankelijk van de grootte van het plantmateriaal en van de weersomstandigheden. Bloemkool die oogstbaar wordt in de volle zomerperiode zal het moeilijkst te telen zijn, wegens te grote waterbehoefte, die in pot moeilijk bij te houden is. Ideale plantperiodes lijken mij dan ook maart en april, om te oogsten bij het begin van de zomer. En ook een herfstteelt van bloemkool, die je dan plant tijdens de maand juli, om te oogsten in september-oktober. Ben je in de zomer alle dagen thuis en kan je iedere dag water geven, dan moet een zomerteelt in potten ook lukken. Zeker als je dan een plaatsje met enkele uren schaduw per dag hebt.

blkpt1_vorstschade_bloemkoolplanten_16_03
16 maart. Een setje van vijftien bloemkoolplantjes, lopen vorstschade op tijdens een koude nacht. Nochtans staan ze in de plastiektunnel.  Bloemkoolbladeren zijn in principe bestand tegen lichte vorst, behalve als de klimaatovergang te groot is. Het bladweefsel is dan niet voldoende afgehard.
blkpt2_in_pot_9cm_bloemkoolplanten_15_04
15 april. De planten zijn ondertussen vier weken in potjes van 9 cm gezet en verder opgekweekt, eerst twee weken in de kas, daarna twee weken in open lucht. Behalve een enkel verdroogd blaadje onderaan de plant valt van de vorstschade nog weinig te merken.

Afharden en overpotten.

Het ging om een vroege bloemkoolteelt. Je kan begin maart al bloemkoolplantjes vinden in het tuincentrum. Het loont de moeite om al vroeg in het jaar bloemkoolplantjes te kopen. Als je deze vroege plantjes zelf wil telen, dan heb je een kas nodig en heel veel geduld.  Nadeel is dat de plantjes die je in het tuincentrum vindt, bijna altijd vrij klein zijn en opgekweekt zijn in een kleine potmaat. Eigenlijk zijn deze plantjes te klein om zo vroeg op het jaar al uit te planten in de tuin. Je zet ze dus best eerst over in een grotere potmaat, om ze dan begin april, als een grotere plant met steviger blad, in de tuin te planten. Om in pot te telen is deze vroege teeltperiode interessant omdat er dan nog minder verdamping is. Althans, zo zou het moeten zijn. Maar het voorjaar 2011 bleek één van de warmste en droogste ooit. Het experiment met de bloemkool in pot was dus meteen een test alsof het zomer was.

Alle  plantjes die je koopt in het vroege voorjaar moeten afgehard worden. De overgang van de warme serre van de plantenkweker en het tuincentrum naar de nachtelijk voorjaarskoude kan te groot zijn. Zo kon ik dit voorjaar zelf ondervinden. Het is algemeen bekend dat bloemkoolbladeren best wel een paar graadjes vorst kunnen verdragen. Dus zette ik de plantjes, om ze niet te bruusk af te harden, eerst in een niet verwarmde plastiektunnel. En toen zag ik de volgende dag voor het eerst in mijn leven door vorst beschadigde bloemkoolplantjes! Het had ‘s nachts een drietal graden gevroren, en blijkbaar ook in de tunnel. Afharden is dus absoluut noodzakelijk bij plantjes die je in het tuincentrum koopt.

De plantjes, in kleine perspot werden overgeplant in een plastiek pot van 9 centimeter. Met de bedoeling het merendeel ervan half april in de moest tuin te planten. Bloemkoolplantjes met zo’n kleine potkluit en zo weinig blad doen het niet zo goed bij een vroege planting. De aanpassing is te groot. Het is beter eerst een krachtiger wortelstelsel en wat steviger bladeren te telen vooraleer ze in de moestuin te zetten.

Uitplanten in grote pot.

blkpt3_planten_9cm_bloemkoolplanten_15_04
15 april. Ondertussen hebben de planten  een vijftal goed ontwikkelde en stevige bladeren en een doorwortelde potkluit, tijd om uit te planten in een grote pot van 20 liter.
blkpt4_buitenkant_schuin_bloemkoolplanten_15_04 
15 april. Eén van de basisregels bij telen in pot: uitplanten langs de rand en de planten ietwat schuin zetten zorgt ervoor dat de planten veel meer ruimte hebben. Bij tal van teelten in pot kan je dit toepassen.

Bloemkool neemt, ook in vollegrond, meer plaats in dan broccoli. De bladeren zijn veel groter. Dat blijkt ook uit de veel grotere aanbevolen plantafstand bij bloemkool dan bij broccoli. Vier bloemkoolplanten is dan ook net iets te veel om in een pot van 20 liter te telen. Bij broccoli lukte dat nog net. Maar vier bloemkoolplanten zouden echt wel plaats tekort komen. Drie bloemkoolplanten in een pot van 20 liter lijkt mij haalbaar. Het kan natuurlijk nog gemakkelijker als je in dezelfde bloempot maar één of twee planten zet. Dan droogt de pot minder snel uit, en is ook de voeding minder snel uitgeput. Maar, dan komt de teelt veel duurder (potgrond) uit. En is het voordeel dat je door in potten te telen op een kleinere oppervlakte meer groente kan hebben, teniet gedaan.

Kies voor het grondmengsel een goede kwaliteit potgrond. En meng deze met wat grond uit de tuin. Het mengsel moet goed doorlaatbaar en tegelijk vochthoudend grondmengsel. De richtlijn is zo’n 50% kwaliteitspotgrond en 50% tuingrond. Heb je te maken met vrij stugge (zware) tuingrond (klei, leem) neem dan meer potgrond.

Wil je meer info over het grondmengsel, lees dan het 4de artikel uit de serie groenten uit pot.

De werkwijze is dezelfde als bij broccoli. Hier volgt ze nog even in het kort. De pot nog niet helemaal opvullen met grond. Zodat je later nog wat kan aanvullen om de plantvoet te verstevigen (naar analogie met het aanaarden in de vollegrond). De planten langs de rand van de pot zetten. Je mag ze gerust wat dieper planten, maar nooit dieper dan tot het hart van de plant. Zet ze wat schuin, naar buiten toe, en plaats er een stokje bij om het zo te houden.

Weelderige groei.

Wat opviel was, toch zeker de eerst weken, de weelderige groei van de bloemkool in pot ten opzichte van de teelt in open lucht. Maar dat was niet echt verwonderlijk, gelet op het zeer droge voorjaar. De bloemkolen in de vollegrond hadden daar meer van te lijden, omdat ze de hele dat in de volle zon stonden en meer blootgesteld aan de wind. Ondanks dat ze water kregen verliep de groei in vollegrond toch sterk vertraagd.

blkpt6_bloemkool_in_pot_08_05 
8 mei. De groei verloopt de eerste weken weelderig. De bladeren groeien flink uit.
slakken schade op bloemkool in pot 
8 mei. Ook in pot weten de slakken de malse koolbladeren te vinden.

Bijbemesting

Opvallend was dat, net zoals bij broccoli, een bijbemesting tijdens de teelt absoluut nodig was. De frisgroene kleur van de bladeren maakte plaats voor een eerder grijze kleur met paarse schijn. De bladranden werden paars en de onderste bladeren vergeelden. Allemaal tekenen van voedingsgebrek. Bijbemesting was dus noodzakelijk. Wacht niet tot je deze kenmerken ziet, maar gebruik een bijbemesting als de planten halfweg hun groei zijn. Net voor het begin van de koolvorming kan er dan een tweede bijbemesting gegeven worden. De start van de koolvorming is het moment dat de hartbladeren in de kool niet meer rechtop groeien, maar krullen in het hart van de plant.

Omdat bloemkool een gulzige plant is, is de bemesting een belangrijk punt. Hopelijk hebt u even de tijd om het 7de artikel  van de serie groenten in pot door te nemen. Je vindt in dat artikel de verschillende mogelijkheden van voorraadbemesting (toevoegen aan het grondmengsel) en bijbemesting (tijdens de teelt).

blkpt9_voedingsgebrek_voor_koolvorming_29_05
29 mei Net voor de koolvorming wordt de groei minder en de kleur van de bladeren verandert. Onderste bladeren worden geel. De voeding is uitgeput.
blkpt10_voedingsgebrek_paarse_randen_bloemkool  29 mei. Bij bloemkool wijst een paarse verkleuring op stikstofgebrek. Je kan de paarse kleur het eerste opmerken langs de randen van de bladeren.
blkpt8_koolvlieg_made_17_05 (1) 
17 mei. Een warme zonnige dag en één van de drie planten toont duidelijke verwelking. Ook de dagen voordien viel het al op dat deze plant niet meer zo snel groeide als de andere twee.
blkpt8_koolvlieg_made_17_05 
Oorzaak gevonden! Maden van de koolvlieg!

Koolvlieg!

De koolvlieg was dit jaar, door de warmte al vrij vroeg actief. Voorzorgsmaatregelen had ik niet genomen omdat ik hoopte dat de koolvlieg de bloemkolen tussen de vele andere planten op het terras niet zou vinden. Er stonden immers ook veel schermbloemigen (wortelen, pastinaak, selder) en uisoorten (oerprei, Egyptische ajuin) in pot. Geurverwarring heeft dus niet geholpen.  De groentetuin ligt vlakbij en de koolsoorten waren er sterk vertegenwoordigd.
Na een tijdje was het opvallend dat één van de drie bloemkoolplanten duidelijk kleiner was dan de rest. De groei was geremd. Het was eerst niet duidelijk waarom, maar als het wat warmer weer werd, hing de plant slap. Controle van de wortels kon de koolvlieg als dader aanwijzen. Het gebruik van een koolkraag, kan, ook bij de teelt in pot, aangewezen zijn.

Koolvlieg en aanaarden : opgelet! 
Het is bekend, dat als de koolvlieg zijn eitjes aan de voet van de plant afgezet heeft en je er daarna aarde opbrengt, de kans op uitkomen van de eitjes vele malen groter wordt. Achteraf bekeken is het dus niet altijd een goed idee om broccoli of bloemkool in pot aan te aarden. Maar, als er in de buurt geen groentetuin is, lijkt mij de kans op koolvliegaantasting wel heel klein. Aanaarden doe je pas als je zeker bent dat de koolvlieg nog geen eitjes afgezet heeft.

Vroege oogst

In de potten was er in de voormiddag wat schaduw en stonden ze gedeeltelijk beschut tegen de wind. De planten in pot ontwikkelden sneller en vormden meer blad dan dan in de vollegrond. Door de beschutte standplaats en het mooie weer in het voorjaar kon er op 22 juni al uit de pot op het terras geoogst worden. Dit was een achttal dagen vroeger dan de oogst uit de moestuin.

blkpt11_12_06_bloemkool_potten
12 juni. Een goed gevulde pot. Misschien zou drie planten in één pot toch te veel van het goed geweest zijn? 
blkpt12_afdekken_bloemkool
19 juni. De bloemkool is al flink gegroeid. 

blkpt_afdekken_17_06
Ook in pot is afdekken van de kool met een omgeknakt blad nodig voor een mooie witte kleur.
blkpot_oogst_22_06
Oogst van twee goed uitgegroeide bloemkolen op 22 juni.
blkpot_pop_koolvlieg_bloemkool
Na de oogst kon je de poppen van de koolvlieg vinden in de potgrond.
blkpot_afgewassen_wortels_koolvlieg
Het is duidelijk dat de stam van de bloemkoolplanten aangewreten werd door de koolvliegmade. Dank zij de regelmatige watergift en nieuwe wortelvorming hoger op de stam is de schade bovengronds beperkt gebleven.

Samengevat : aandachtspunten bij bloemkool in potten

  • Je kan bloemkool in pot planten van half maart tot de laatste dagen van juli.
  • De beste periode om dit eens uit te proberen is maart, april en juli. Zo vermijd je dat de koolvorming moet gebeuren in de warmste periode van het jaar en vochtschokken de groei verstoren.
  • Neem een ruime pot van 20 tot 25 liter.
  • Zorg voor een luchtig, en toch vochthoudend grondmengsel.
  • Plant de drie bloemkool planten langs de buitenkant van de pot, maximaal één plant per 7 liter grondvolume.
  • Doe vanaf halfweg de groei aan bijbemesting, een tweetal keer bijbemesten is aangewezen.
  • Vermijd paars en geel blad, dit wijst op voedingsgebrek, onmiddellijk bijbemesten dan. Beter is het om niet zo ver te laten komen.
  • Vermijd droge potten, de groei mag nooit stil vallen.
  • Controleer regelmatig op ei-afzet van vlinders en verwijder deze onmiddellijk.
  • Wees aandachtig voor koolvlieg. Worden in de buurt kolen geteeld, dan is er ook in pot een kans op aantasting. Gebruik dan koolkragen.

Bloemkool en Spitskool, weeuwenteelt

Als reactie op het artikel over de weeuwenteelt van bloemkool laat Cor ons weten hoe hij al verschillend jaren deze speciale teeltwijze aanpakt. Het werd een praktische handleiding met foto’s en boordevol realistische tips. Zijn leuze om dit artikel hier te publiceren is : “Het leed dat je normaal ondervindt bij het uitproberen kun je met dit artikel wel vergeten”.
Meer tips van Cor vind je op Cor’s Tuin en Wijnsite.

Cor schrijft:

Ik pas deze teelt al wel 15 jaar toe uitsluitend voor het plezier wat het me geeft.
Je kunt vroege planten ook kopen en dat is geen moeite maar weeuwenteelt is ook nauwelijks moeite.

clip_image002
Gezaaid 14 september , ras Alpha

Ik zaai in een dubbele salade bak die meestal gratis te krijgen zijn in supermarkt.
De binnenbak is voorzien van 3 gaatjes om vocht op te laten trekken.
Deze bak is gevuld met potgrond en wat grof scherp zand en staat in de andere bak. Na het zaaien

Lees verder Bloemkool en Spitskool, weeuwenteelt

Weeuwenteelt van bloemkool

“De laatste twee dagen van september en begin oktober worden de eerste weeuwenbloemkolen gezaaid. Dit zijn de hele vroege zaaiingen. Om de vroegheid nog beter te maken moeten deze overwinterd worden in stenen bloempotten van dertien centimeter. Uit proeven, jaren na elkaar uitgevoerd door het proefstation te St.-Katelijne Waver, blijkt dat de planten opgekweekt in stenen bloempotten steeds het vroegst in productie gaan. Latere weeuwenteelten worden van tien tot twintig oktober gezaaid. Deze planten kunnen overwinterd worden in plastieken potten van 10 cm. Eind oktober kan ook nog gezaaid worden en dan overwinterd in grote perspotten of bloempotjes, maar hier is januarizaai te overwegen als alternatief.”

Lees het artikel over de Weeuwenteelt van bloemkool op Groenteninfo

Klemhart bij bloemkool of broccoli

De late nachtvorst tijdens de eerste helft van april heeft dit jaar het fenomeen van hartloosheid of klemhart, dat meestal sporadisch optreedt versterkt. De indruk bestaat dat er dit jaar zowel bij de professionele teler als bij de liefhebber meer hartloze bloemkoolplanten waren dan gewoonlijk. Met name bij de vroege teelten, dat wil zeggen geplant in maart of april.
Het fenomeen is bij de aankoop of het verspenen van de plantjes niet altijd op te merken. Pas enkele weken na het uitplanten als  er enkele grote bladeren gevormd zijn merk je dat er geen hartblaadjes meer bijkomen. Het laatst gevormde blad is dikwijls lepelvormig of misvormd. Het hart van de plant is vervormd en groeit niet meer verder. Zulke planten kunnen dus geen bloemkolen meer vormen.  Erg vervelend als je een setje van zes vroege bloemkoolplanten in het tuincentrum gekocht hebt, en er daarvan twee geen bloemkool kunnen voortbrengen.

Bij de beroepstelers werd het dit jaar met name waargenomen bij bloemkoolplanten die tussen 25 februari en 8 maart gezaaid zijn. Waarschijnlijk te wijten aan het het koude en donkere weer dit voorjaar in maart en april en de lage temperaturen aan de bodem (vorst) (bron : S&G)

Over het algemeen zijn vroege bloemkoolteelten gevoelig, zeker de weeuwenteelt, de januarizaai en de vrijsterteelt (zaai februari). (zie teeltschema bloemkool)

Oorzaken van deze planten met klemhart of hartloosheid zijn :

Lees verder Klemhart bij bloemkool of broccoli

Broccoli en bloemkool halveren kans op prostaatkanker (Het Laatste Nieuws)

Regelmatig komen de koolgewassen in het nieuws omwille van hun kankerwerende eigenschappen door hun hoog gehalte aan antioxidanten.

Broccoli en bloemkool halveren kans op prostaatkanker” Mannen moeten massaal aan de broccoli en de bloemkool want het eten van deze groenten kan de de kans op prostaatkanker met de helft verminderen. Er wordt al lang gedacht dat de twee groenten beschermen tegen kanker. Amerikaanse onderzoekers hebben dit nu bewezen. Ze volgden vier jaar lang 29.000 mannen op de voet. Vooral de aggressievere vorm van prostaatkanker kwam bij mannen die elke week broccoli of bloemkool aten, veel minder voor. De onderzoekers denken dat de groenten stoffen bevatten die ons DNA beschermt, meldt The Daily Mail (klik voor origineel engelstalig artikel). ( HLN.be: gezond )

Lees ook het dossier broccoli: dit dossier bestaat uit vier delen
Deel 1 : Waarom is broccoli de gezondste groente? Een samenvatting.
Deel 2 : De teelt van broccoli
Deel 3 : Zaaien en verspenen van broccoli, fotoreportage
Deel 4 : Planten van broccoli, fotoreportage

Lees ook : Waarom zijn groenten gezond

Tijd voor winterbloemkool 2008

Dit schrijven van Wil deed mij eraan denken dat het tijd is om winterbloemkool te zaaien. Op de website vind u er alles over in het artikel winterbloemkool kweken. Nu zaaien, in augustus planten en volgend jaar voorjaar oogsten. Het teeltschema staat hier. De moeite waard om uit te proberen, zeker nu de winters zachter lijken te worden. Een goed doorlaatbare grond waar tijdens de winter geen water op blijft en een zacht zeeklimaat zijn belangrijke troeven om deze teelt te doen slagen. Te grote planten zijn ook gevoeliger voor vorstschade tijdens de winter. Wie in open lucht zaait kan deze week wel zaaien. Gebeurt de opkweek onder beschutting, dan wacht je best tot volgende week.

Wil schrijft :

“Toch wil ik ter aanvulling even laten weten dat ik al 18 jaar met veel succes Walchers Winterbloemkool teel. Ik heb al 30 jaar een volkstuin op zeer korte afstand van de Brabantse Bieschbosch dus echt harde winters hebben wij hier niet. Toch neem ik voorzorg, zo wordt de bloemkool altijd door gaas omheind hierover wordt insectengaas gespannen. Mocht er vorst van meer dan 12 gr. verwacht worden dan kan ik vliesdoek rondom het gaas spannen en ook nog over het insectendoek. Ook hevige sneeuwval kan hiermee opgevangen worden. Want die klop ik er zo snelmogelijk af. Half gedooide sneeuw die des nachts weer bevriest is funest. Ik moet zeggen dat ik heel tevreden ben met een uitval van  een kwart van de planten en ik vind ze inderdaad veel lekkerder dan zomerbloemkool die vaak door temperatuur schommellingen er los kan groeien. Met vriendelijk groet,  Wil”

De koolvlieg ontwaakt vroeg

koolvlieg, made en popNu het warmer wordt moeten we zeker rekening houden met de koolvlieg die wakker wordt. Plant u binnenkort broccoli, bloemkool, rode kool, witte kool, savooikool, spruitkool neem dan uw voorzorgen. Bloemkool en broccoli lijken wel de lievelingskolen van de koolvlieg.

Levenswijze en schadebeeld
De koolvlieg overwintert als pop in de bodem. Bij een bodemtemperatuur van ongeveer 15°C op 5 tot 8 centimeter diepte ontluiken de vliegen. Dit gebeurt rond half april. De witte eieren zijn ongeveer 1 mm lang en worden nabij de plantvoet gelegd. De maden zijn 1 cm lang en glimmend wit. De made vreet eerst alle zijwortels af en dringt dan in de hoofdwortel, met rotting tot gevolg. Een lichte verkleuring van de bladeren tot een totale verwelking en omvallen van de planten is het gevolg. Als de plant in leven blijft, kunnen enkele nieuwe wortels vanuit de basis gevormd worden. Minder ernstige aantastingen leiden tot groeivertragingen. Vooral op de humeuze, lichte zavel en zandgronden kan ernstige schade optreden. Ook radijs en rammenas zijn heel gevoelig voor de koolvlieg.

Preventie
De beste preventieve maatregelen zijn de mechanische, die de eiafzet dicht bij de plant verhinderen. De made kan zich slechts enkele centimeters verplaatsen.

  1. Afdekken met vliesdoek of insectengaas is een mogelijkheid. De koolvlieg kan dan niet bij de planten en dus ook geen eitjes op de grond afzetten. Biologische beroepstuinders die op grote schaal koolgewassen telen gaan op deze manier te werk.
  2. Voor kleinere oppervlaktes lukt het gebruik van koolkragen ook goed. Snij uit oud tapijt, asfaltpapier of binnenbanden vierkante stukken van 15 op 15 cm. Maak één insnijding tot het midden. Let erop dat de stengel goed afgesloten is en dat de grond mooi vlak ligt.
  3. Geurverwarring kan en is een bijkomend hulpmiddel. Dit door sterk geurende planten tussen de kolen te planten. Zeer regelmatig bespuiten met sterk geurende kruidenaftreksels en gesteentemeel zal misschien de koolvlieg onderdrukken.

Als je ervoor zorgt dat de koolkragen zeer goed aansluiten bij het steeltje van de koolplant wordt de kans op aantasting veel kleiner. Dan kunnen de maden niet meer bij de stengel van de koolplant. Met een insectengaas zorg je ervoor dat de vlieg simpelweg geen eitjes op de grond kan afzetten. Glipt er toch eentje binnen, dan bied de koolkraag nog wat bescherming. Het insectengaas houdt ook het koolwitje buiten.

– Op de blog van Pol en Daniel kan je goede foto’s zien over hoe zij te werk gaan om hun pas uitgeplante broccoli te beschermen tegen ongewenste gasten. Lees het op hun blog.

Chemische bestrijding gebeurt door één maal, vlak na het planten aan te gieten met een product. Niet de koolvlieg wordt bestreden, maar de larven worden gedood.

– Lees ook nog eens het uitgebreide artikel De koolvlieg ontwaakt. met alle info over de koolvlieg.

koolvlieg in de fuik

Voor grote velden zijn koolkraag en insectengaas minder praktisch. Misschien kan de oplossing zijn om het veld te omheinen met insectengaas. Percelen tot 2,5 hectare worden omheind met gaas van 1,80 meter hoog. Aan de bovenkant zitten langs buiten uitstaande flappen in een hoek van 45 graden, waardoor een soort fuik ontstaat.
De laagvliegende koolvlieg komt daarin terecht wanneer deze op het gaas landt en naar boven kruipt. Onderzoek is nog gaande, maar in Canada zijn er wel goede ervaringen mee.

Bloemkool, de weeuwenteelt is de vroegste.

Weeuwenteelt is een oude term voor een vroeger algemeen gangbare manier om in de lente primeurgroenten te kunnen oogsten. Jaren terug was er  minder gelegenheid om ’s winters in een verwarmde ruimte te zaaien. Er werd voor de winter gezaaid, om nog voor het putje van de winter bijna uitgegroeid plantmateriaal  te bekomen. Zo werd er kropsla, selder en bloemkool en soms ook sluitkool als weeuwenteelt uitgevoerd. Het zaaitijdstip van deze verschillende weeuwenteelten verschilt echter. De  weeuwenteelt van selder wordt al in augustus gezaaid, de weeuwenteelt van sla pas eind oktober en de weeuwenteelt van bloemkool eind september en oktober. Dit heeft vooral te maken met de kiem- en groeisnelheid van deze verschillende groenten. 

Zaaien

De laatste twee dagen van september en  begin oktober worden de eerste weeuwenbloemkolen gezaaid. Dit zijn de hele vroege zaaiingen. Om de vroegheid nog beter te maken moeten deze overwinterd worden in stenen bloempotten van dertien centimeter. Uit proeven, jaren na elkaar uitgevoerd door het proefstation te St.-Katelijne Waver, blijkt dat de planten opgekweekt in stenen bloempotten steeds het vroegst in productie gaan. Latere weeuwenteelten worden van tien tot twintig  oktober gezaaid. Deze planten kunnen overwinterd worden in plastieken potten van 10 cm. Eind oktober kan ook nog gezaaid worden en dan overwinterd in grote perspotten of bloempotjes, maar hier is januarizaai te overwegen als alternatief.

Als kan overwinterd worden in een goed lichtdoorlatende en nieuwe kas zal wat later gezaaid worden. Moeten de planten de winter door in een donkerder serre, die minder afgesloten is dan zal er vroeger moeten gezaaid worden. 

Rassen

Alleen rassen die in de catalogussen expliciet vermeld staan als ‘geschikt voor de weeuwenteelt’ komen voor deze teeltwijze in aanmerking. Verder is er veel onderling verschil in vroegheid tussen al deze rassen. Terwijl het vroeger vooral telerselecties waren die uitgezaaid werden bij de weeuwenteelt, zijn er nu ook heel goede hybridenrassen beschikbaar gekomen. Het vernieuwde rassenaanbod van de weeuwenteelt is zeer divers en zit verspreid over diverse zaadhuizen.  

Verspenen

Er wordt ruim gezaaid in de vollegrond van de kas zodat de plantjes voldoende ruimte hebben vooraleer ze  begin november verspeend worden in grote bloempotten.  Sommige tuinders zaaien in zaaikistjes en verspenen  in kleine perspotjes. Deze worden op hun beurt dan overgezet in bloempotten.
Bij het inpotten kan een grondmengsel van groentepotgrond en tuingrond gebruikt worden om een tragere maar sterkere groei te bekomen. Nadeel is dat er onkruid en schimmels in deze grond kunnen aanwezig zijn. Wordt er opgekweekt in potgrond alleen, dan zal de plant vlugger groeien, met eventueel een te vlokke groei tot gevolg. 

Overwintering

De stielkennis  bij de weeuwenteelt bestaat er vooral in om op een goede manier te overwinteren. De ene winter is de andere niet, zodat soms het gevaar dreigt van te grote en zwakke planten. Zachte en  donkere winters zijn, ondanks het feit dat er niet moet gestookt worden, voor de overwintering niet ideaal. Tijdens deze zachte winterperiodes moet de serre (kas) zoveel mogelijk verlucht worden. Zo blijft de temperatuur laag en blijven de bladeren droog. Het gevaar van de valse meeldauwschimmel is in deze periode immers niet denkbeeldig. De plantjes krijgen dan ook heel weinig water om te vlokke groei te vermijden. Het is de bedoeling, door koel en niet te nat te telen, een stevige plant te bekomen.  Te ver laten uitdrogen waardoor  een groeistilstand optreedt is natuurlijk ook verkeerd. De planten mogen niet doorwortelen vanuit de pot in de grond, want dan gaan alle remmen los en kan de groei niet meer bijgestuurd worden.
Bij vriesweer dreigt niet zozeer het rechtstreeks bevriezen van het plantmateriaal, maar wel de uitdroging. Wordt een vorstperiode verwacht (dit betekent dat het ook binnen in de kas, langere tijd gaat vriezen) dan moet gezorgd worden voor een vochtige potkluit. Veel tuinders zullen net vorstvrij overwinteren, maar soms laat men ook vorst toe in de kas. De planten zullen dan ook niet vervriezen, maar bij continue vorst in de kas kan afdekking met vliesdoek overwogen worden. Vergeet niet om dit doek onmiddellijk weg te nemen als het wat warmer wordt, zoniet ontstaat er een potentiële bron van schimmels.

Bij de weeuwenteelt is de zelfdekbaarheid niet zo goed en vereist het manueel afdekken nog steeds alle aandacht. Alleen op die manier bekomt u een hagelwitte bloemkool.


Als er genoeg blad is kunt u ook deze manier van afdekken eens uitproberen, deze foto werd genomen in Polen. Men bindt er de bladeren toe met twee buitenbladeren. U kunt ook een elastiek gebruiken om de bladeren rond de kool toe te binden.

Uitplanten

Het tijdstip waarop de planten buitenkomen wordt bepaald door enerzijds de weersomstandigheden en anderzijds de plantgrootte. Planten opgekweekt in grote potten kan men makkelijker bijhouden als de weersomstandigheden slecht zijn dan plantjes in kleine plastiekpot of in perspot opgekweekt.  Zijn de planten nog te klein, wacht dan nog even  met uiplanten. In deze periode van het jaar is het belangrijk voldoende bladmassa te hebben bij het naar buiten brengen.

Bij mooi weer en voldoende opgedroogde grond gaan de planten soms eind februari de grond in. Maar meestal zal er geplant worden de eerste twee weken van maart. Plant voldoende diep (bovenkant grond iets onder het hart van de  plant) zodat de planten bij een felle voorjaarswind niet afdraaien. De plantafstand hoeft voor deze teelt niet al te ruim te zijn. Tussen de rijen 60 cm en in de rijen 40 cm is een goede plantafstand. De laatste jaren wordt de pas uitgeplante weeuwenteelt nog eens afgedekt met agryldoek  Soms de helft van het perceel, om teeltspreiding te bekomen. Afdekken leidt niet alleen tot een kleine vervroeging, maar vooral tot meer bladmassa, wat uiteindelijk leidt tot een grotere kool.

 

Het spreek voor zich dat enkele de lichtere en drogere gronden in aanmerking komen voor deze vroege teelt. Al heel lang  wordt in de streek van Mechelen, en sedert de jaren vijftig ook in de streek van Gits, de weeuwenteelt op een  traditionele manier geteeld. Dat wil zeggen dat mechanisatie bij de opkweek en het uitplanten bijna uitgesloten zijn. Er zijn immers geen plantenkwekers die uitgerust zijn met een machine om bloemkoolplanten in stenen potten te telen, noch zijn er telers die machinaal het grote plantmateriaal kunnen uitplanten. De weeuwenteelt is, door het vroege teeltseizoen, vrijwel vrij van de klassieke ziekten en plagen bij de koolsoorten

Glasteelt

Tenslotte nog dit : wilt u vroege bloemkool in de serre (kas) telen, dan gaat u op dezelfde manier te werk als bij de weeuwenteelt. Maar u plant de opgekweekte planten uit in de kas (serre) de eerste twee weken van januari

De vroegste bloemkool telen.

De vroegste teelt van bloemkool, ook wel weeuwenteelt genoemd kan onder koud glas opgekweekt worden. Deze vroege bloemkolen worden in januari-februari in de kas of plastiektunnel uitgeplant. Heel dikwijls wordt vanaf eind februari tot half maart buiten geplant in de streken waar het klimaat en de grondsoort dit toelaat. Over de weeuwenteelt is al een uitgebreid artikel verschenen : De weeuwenteelt van bloemkool.
Hierna wordt de weeuwenteelt om onder glas uit te planten wat verder uitgediept.

Er wordt gezaaid begin oktober. Doe dit bij een temperatuur van 15-20°C tot aan de kieming. Teel daarna verder koel, maar met voldoende licht. Zo voorkomt u dat de plantjes teveel rekken (fileren). Eerst worden de plantjes verspeend in perspotten of kleine bloempotjes. Doe dit als u de eerste echte blaadjes ziet, meestal in de tweede helft van oktober.

Foto’s verspenen

Maak de plantjes voorzichtig los en haal de wortels voorzichtig uit elkaar zonder al de aarde los te schudden.

Vul de potjes (diameter ongveer 6cm) met universele potgrond en druk goed aan, maak daarna een gaatje in de potgrond. Hou de plantjes vast bij de kiemblaadjes.

Laat het kiemplantje in het gaatje zakken tot er nog 1 tot 1,5 cm van het gedeelte onder de kiemblaadjes boven de grond uitkomt. Zo kunt u kiemplantjes die wat gefileerd (gerokken) zijn toch weer stevig maken. De kiemblaadjes moeten steeds boven de grond blijven! Druk de grond rond het plantje lichtjes aan. Daarna wordt de potgrond nat gegoten met de gieter.

Plant bij vier echte blaadjes over in potten met diameter 12 cm. (Dit is meestal in de tweede helft van november)
Zorg er tijdens de verdere opkweek voor dat de planten voldoende kunnen opdrogen zodat er geen schimmelinfecties op de bladeren kunnen ontstaan. Vooral valse meeldauw kan een probleem vormen in het najaar. Er moet dus bijna continu gelucht worden, ook al om een te losse plant te voorkomen.
Gedurende de volledige opkweek en tijdens de teelt hoeven we niet te vrezen voor vorstschade. Door de vorst kan het wel dat er uitdroging optreedt. Voorzie de planten daarom van voldoende vocht in de pot als er zich een vorstperiode aankondigt. In alle andere omstandigheden zijn we eerder spaarzaam met water tijdens de opkweek.

Foto plantmateriaal vroege bloemkool.

Dit is het plantmateriaal zoals het eruit ziet in januari

Het uitplanten inde kas of plastiektunnel kan gebeuren in januari tot half februari. Deze bloemkool zal kunnen geoogst worden in de maanden april of mei. De plantafstand hoeft niet zo ruim genomen te worden. Omdat vroege bloemkool wat kleiner van omvang blijft is 60*50 een goede afstand.

Foto planten bloemkool.

Plantgaten maken

Een goed doorwortelde potkluit

Hou de bladeren wat bijeen en hou de plant in het plantgat, vul aan met aarde. Diep planten mag bij bloemkool, maar het hart van de plant moet boven de grond blijven. Zo blijft de plant makkelijker recht.

Goed aandrukken en daarna aangieten.

Problemen met plagen zijn er bij deze vroege teelt nauwelijks, tenzij u vorig jaar al eens problemen had met koolvlieg in de kas want dan kunnen de overblijvende poppen ontluiken.
Er wordt best kalk gestrooid in het late najaar (of indien dicht bij de teelt, zeewierkalk gebruiken). Er wordt bemest met 1,5 kg stikstof per are. Gebruik bijvoorbeeld een samengesteld meststof 12-12-17 aan een dosis van 12 kg per are en werk deze goed in. (120 gram per m²).

Groene bloemkool groot succes in Oost-Europa

Onlangs stond hier een artikel over de voortreffelijke smaak van groene bloemkool. Ook in Polen is men blijkbaar gevallen voor de groene bloemkool. De introductie in de supermarkten was er een groot succes. Ook de telers zien de groene bloemkool wel zitten.

“De teelt is afgelopen zomer naar tevredenheid verlopen. Volgend jaar wil ik ook gaan planten voor productie in het vroege voorjaar en de herfst. Opmerkelijk is dat de groene bloemkool veel beter bestand bleek tegen ziektes op het veld dan zijn witte zusjes. Groene bloemkool heeft bij mij een streepje voor vanwege het arbeidsvriendelijke karakter. Anders dan bij witte bloemkool hoef je als teler de kolen niet handmatig tegen de zon te bedekken tijdens de veldperiode.” Józef Wilk (teler).

“Polen is een echt koolland. Afgelopen zomer zijn we dan ook vol vertrouwen de uitdaging aangegaan om groene bloemkool te introduceren in onze Poolse winkels. Het verkocht prima. De houdbaarheid van groene bloemkool is beter dan die van romanesco. We zijn erg positief en willen volgend jaar de aantallen aanzienlijk verhogen. Ook gaan we de kolen dan actief onder de aandacht van onze kopers brengen.”Mirosław Maziarka (Tesco).

“De proef met groene bloemkool bij Kaufland was een succes. Onze voorraad was na een maand al op! De producten gaven een mooie presentatie in het schap en ik denk dat deze zichtbare kwaliteit veel consumenten heeft overgehaald de groene bloemkool te kopen. Volgend jaar komt de groene bloemkool in grotere aantallen terug in onze winkels.” Wojciech Szczepanowski ( Kaufland).

De beweegredenen van de Poolse consument worden binnenkort onderworpen aan een Rijk Zwaan consumentenonderzoek. Als alle voordelen goed in kaart zijn gebracht, is wat Rijk Zwaan betreft de opmars van groene bloemkool niet meer te stoppen. Eerst verder in Oost-Europa en uiteindelijk ook naar het westen.
Het volledige artikel staat op www.agf.nl , de informatie is van Rijk Zwaan.

Blad bloemkool favoriet bij kippen.

Het verhaal van de groene bloemkool van november ll. kent nog een vervolg. De laatste kooltjes die niet geoogst werden voor het begon te vriezen hebben de temperaturen tot -3°C overleefd. Daartoe werden de kooltjes afgedekt met enkele bladeren van de plant zelf. (zie foto) Zo kan er half december nog steeds verse groene bloemkool uit open lucht geoogst worden. Een smaakvolle groente om te verwerken in het kerstmenu!
Trouwens, van deze verlate teelt van groene bloemkool hoeft er niets verloren te gaan als er kippen in de buurt zijn. Bloemkoolbladeren behoren tot hun favoriete groenten. Zelfs al laten ze sla, andijvie, of ander vers groen links liggen, dan nog zullen ze de bloemkoolbladeren verorberen. Ze zijn gewoonweg verzot op de bladeren. Enkel de dikke hoofdnerf blijft achter. Een welgekomen afwisseling in deze periode waar het groen voor hen stilaan schaars aan het worden is.

Aanvoer bloemkool loopt op zijn einde.

Dat de groei van bloemkool dit najaar uitzonderlijk snel ging kon u al vernemen in het artikel over groene bloemkool. Vandaag bericht het Nieuwsblad over de vervroegde oogst van de herfstteelt.

De prijs van bloemkool in onze supermarkten schiet dit jaar vroeger dan gewoonte de hoogte in. Een gevolg van het feit dat het warme najaar de oogst in Vlaanderen vervroegd heeft. Voor de huidige aanvoer dient uitgekeken naar andere regio’s en daar komen dure transporten bij kijken……

Lees het artikel in
Het Nieuwsblad Online

Late groene bloemkool smaakt voortreffelijk.

Rond 20 november groene bloemkool oogsten in open lucht zal niet ieder jaar lukken. Dankzij het zachte najaarsweer kon het dit jaar wel. Zaaien gebeurde op 22 juli, bijna twee weken later dan de aanbevolen uiterste zaaidatum. De niet al te grote planten werden uitgeplant half augustus.
Pas na één november waren de eerste tekenen van koolvorming te zien. Uiteindelijk werden de eerste kooltjes groot genoeg bevonden op 18 november. De groene bloemkool blijft net iets kleiner dan dat we gewend zijn van zijn witte collega.

Opvallend zijn de smalle, tot spitse bladeren van groene bloemkool. Ook zonder koolvorming kan je zo al zien dat je niet met een witte bloemkool te maken hebt. Deze spitse smalle vorm van de bladeren kan je ook zien bij paarse bloemkool en bij Romanesco.

De bereiding van deze groene bloemkooltjes bleek een enorme meevaller. De groene bloemkolen hebben een erg volle tot zoete smaak. Ook bij de kinderen valt deze groente in de gratie. De koolsmaak is nadrukkelijker aanwezig dan bij bloemkool. Maar gecombineerd met de bloemkoolsmaak blijkt dit een streling voor de tong. De algemene smaakindruk is er één van zoet. Vandaar de appetijt bij de kinderen waarshijnlijk.


De kleur van de bloemkool is niet meer zo groen éénmaal die bereid is. Het is immers vooral de bovenkant van de kool die groen is. Als je de kool splitst in afzonderlijke roosjes zie je dat de zijkanten van de roosjes van bleekgroen naar crèmekleurig wit gaan. Na het koken is de groene kleur ook wat minder intens geworden.

Tot slot nog dit: zowel wat betreft uitzicht, kleur als smaak is de groene bloemkool niet te vergelijken met de broccoli.

Bloemkool weegt vijf kilogram.


De Standaard Online: “Bejaarde Brit kweekt monsterbloemkool

Een 78-jarige Britse ex-mijnwerker die een jaar geleden van de dokter te horen kreeg dat hij meer groenten moest eten, heeft zich sindsdien op het tuinieren gestort en is nu de trotse eigenaar van een reusachtig grote bloemkool.

Er wordt in het artikel gemeld dat de bloemkool tien maanden nodig had om te groeien. Het betreft hier dus een winterbloemkool. Welk ras is niet meegedeeld.
Lees alles over de teelt van (ietwat kleinere…) winterbloemkolen.

Mini bloemkool wordt gepromoot

Vanaf dit voorjaar stijgt het aanbod minibloemkolen onder het Flandria-label. Hiermee speelt men in op de maatschappelijke trend van het groeiende aantal alleenstaanden en kleinere gezinnen. Dergelijke gezinnen vinden gewone bloemkolen vaak te groot.
De minibloemkolen zijn geen echte primeur. De tuinders teelden deze kleinere exemplaren in het verleden al, maar toen konden ze het Flandria-keurmerk nog niet krijgen. Dat was exclusief gereserveerd voor de klassieke grote en zware bloemkolen. Maar daar komt nu verandering in.
Voortaan kunnen kleinere bloemkolen met een overlangse diameter vanaf minimum 16 cm ook het Flandria-keurmerk krijgen, uiteraard op voorwaarde dat ze aan dezelfde strenge kwaliteits- en productievoorwaarden van het keurmerk voldoen. In de praktijk duidt dit op een milieubewuste en voedselveilige teelt, een egale witte kleur, topkwaliteit inzake versheid en stevigheid, traceerbaarheid en interne en externe controles.
De kleinere Flandria-bloemkolen zullen het hele jaar door verkrijgbaar zijn. Tussen nieuwjaar en half mei zijn ze afkomstig uit de teelt onder glas. Daarna wordt ze gevolgd door exemplaren uit volle grond en door licht vorstbestendige winterrassen. “
(Bron : VILT – Vlaams Informatiecentrum over Land- en Tuinbouw )

De vroegste bloemkool : een ambachtelijke teelt

Klik op de foto’s voor een vergrote weergave


Een tiental dagen later dan normaal zijn de tuinders begonnen met de allervroegste bloemkoolteelt, de weeuwenteelt, uit te planten. De grote planten, ze zijn immers gezaaid in oktober vorig jaar, laten geen machinale planting toe. Nadat de plantgaten gemaakt zijn worden de planten één voor één opgenomen, voorzichtig van de bloempot ontdaan en in de grond gestopt. De planten moeten diep geplant worden om afdraaien te vermijden.
Enkel in de streken met lichte grond kan deze teelt uitgevoerd worden. De foto werd genomen in West-Vlaanderen, maar ook in het Mechelse is de weeuwenteelt een traditie die blijft.
Gezien de lange en dus kostelijke plantenopkweek zal de tuinder dit ook zelf doen.
Kortom, met een geslaagde weeuwenteelt bewijst de teler dat hij zijn stiel onder de knie heeft!

De weeuwenteelt was ooit de aanleiding voor een nieuw glastuinbouwgebied in de streek van Gits.
Een citaat uit de website
www.tglazendak.be
Gevaert was de grondlegger van de (glas)tuinbouw in Gits.
In 1932 bouwde hij een serre (warenhuis) van 800 m2 met betonnen onderbouw. Hij was daarvoor naar het Westland in Nederland gaan kijken met een collega die een gelijkaardige serre bouwde in Roeselare. Deze serre diende voor de opkweek van de bloemkoolplanten (vroege teelt of weeuwenteelt). De opkweek van de bloemkoolplanten werd gevolgd door een teelt sla en een teelt tomaat”

Winterbloemkool tijdens de strenge vorst.

klik op de foto’s voor een vergrote weergave

Winterbloemkool heeft uiteindelijk toch nog wat te lijden gehad van de strenge vorst. Zeker als de vorst zo laat komt is de kans op schade aanzienlijk groter. Bij de meeste planten is de koolvorming immers al aan de gang. Op deze foto zie je duidelijk dat vervriezen eigenlijk verwelken is. Als dit lange tijd aanhoudt ontstaat er schade, net zoals dit gebeurt als een plant dagen na elkaar bijna geen water kan opnemen.


Dit veld met winterbloemkool in West-Vlaanderen, België, is dan ook sedert vorige zaterdag afgedekt met vliesdoek. Dit was immers de eerste keer deze winter dat men vorst voorspelde die lager zou zakken dan -5°C. Met afdekking zullen deze kolen deze winterprik wel te boven komen
Lees meer over de teelt van winterbloemkool http://home.scarlet.be/groenteninfo/bloemkool_winter.htm

Groene bloemkool onder glas met kerstmis?

Nu is het te laat om er nog mee te starten, maar naast de traditionele bladgroenten die nu nog in de kas staan kan het leuk zijn om te proberen in de kerstperiode bloemkool te oogsten. Daarom heb ik nog even een artikel van F. Benoit & N. Ceustermans opgediept. Het artikel is bestemd voor de beroepstuinder, maar is ook heel goed door de liefhebber uit te voeren.

“Voor de kwaliteit speelt de aanleg van de bloemkop de belangrijkste rol waarbij de zaai- en de plantdatum determinerend zijn. Daarom werd nagegaan welke de uiterste zaaidata zijn om kwaliteitskolen aan te voeren in periode voor kerstdag. …… Besluit : Voor de decemberteelt van groene Kosmos-bloemkolen onder glas is het zo dat zwaardere kwaliteitskolen slechts kunnen bekomen worden door uiterlijk op 25/7 te zaaien en eind augustus te planten. Deze kolen zullen dan wel geoogst zijn vóór Kerstmis.

Latere zaaidata leveren kleinere kooltjes op die ook nog na kerstmis kunnen geoogst worden en toch nog financieel interessant kunnen zijn wegens de eindejaarsperiode. “


Lees het uitgebreide artikel op deze pagina van agris .

Witte roest bij koolgewassen



klik op de foto’s voor vergrote weergave

Tijdens dit zacht najaar groeien de schimmels op een rustige, maar toch vlotte wijze verder. Met name de groep van de wierzwammen (Oömycetes) waartoe ook de valse meeldauw toe behoort houdt van een vochtig najaar. Een minder gekend lid van deze groep is witte roest (Albugo candida). Ook witte roest kan sporadisch optreden. Witte roest komt voor op de bladeren van allerlei kruisbloemigen. Zo zie je de schimmel ook al eens bij herderstasje en bij radijzen. Bij spruiten grijpt de aantasting vooral plaats op het marktbare deel van de plant, met name de spruitjes. Het kenmerkende gezwel (de opperhuid van de plant zwelt door ophoping van de sporen zeer sterk vooraleer open te barsten) is zeer gemakkelijk te herkennen.

Hier zie je een aantasting die gisteren vastgesteld werd bij de late herfstteelt van broccoli. Op de bovenkant van de bladeren zie je gele vlekken, hier groeit de schimmel er ook al wat doorheen. Meestal is de schade door witte roest te verwaarlozen (behalve dan bij spruitjes en radijs)

Hier zie je foto’s van een sterke aantasting op herderstasje

Lees meer over witte roest op gewasbescherming.nl

Bladverdorring in bloemkool “tweede vrucht”.

Wie in West-Vlaanderen rondtoert tijdens deze dagen heeft het zeker al gemerkt : de oogst van de bloemkool tweede vrucht (*) is volop aan de gang. Het uitzonderlijk zachte weer zorgt ervoor dat de groei van de bloemkool in een stroomversnelling komt. Vorige week was de groei er met het schrale, droge weer helemaal uit. Sommigen gingen zelfs aan de slag met de beregening. Maat dit is nu niet meer te merken.

Een bacterieziekte

Dit najaar duikt er op heel veel percelen ook een probleem op. Namelijk de bacterieziekte Xanthomonas campestris (zwartnervigheid). (foto1, sterke aantasting) (foto 2, detail matige aantasting) Dit probleem is niet onbekend, maar dit jaar is het zeer algemeen op sommige percelen. De toppen van de bladeren drogen op. De nerven in deze dorre plekken vertonen zwarverkleuring van de vaatbundels. Op de meeste percelen is er geen directe economische schade. Maar de mogelijkheid bestaat dat de zwartverkleuring tot in de basis van de bloemkool komt. Sommige percelen hebben er dan weer helemaal geen last van. Het is waarschijnlijk een rasgebonden probleem. Verband met de zaadpartijen is echter ook niet uit te sluiten. Want overdracht via het zaad is mogelijk. Alvast bij één zaadleverancier wordt melding gemaakt dat “alle zaadpartijen van koolsoorten onderzocht op de aanwezigheid van de bacterie Xanthomonas campestris pv. campestris, de veroorzaker van zwartnervigheid. Dit gebeurt met behulp van een detectiemethode volgens een door de Naktuinbouw goedgekeurd protocol”

De ziekte kan gemakkelijk overleven in de grond op afgestorven delen van de plant. Een ruime vruchtwisseling dringt zich op. De besmetting kan ook gebeuren vanuit het zaad. De verdere verspreiding gaat dan van zieke naar gezonde planten via het opspattend regenwater of beregeningswater.

Of Verticillium?

Verwarring van deze ziekte met Verticillium is mogelijk. Maar het onderscheid is te maken aan de hand van de vorm van de vlekken De necroseverschijnselen bij Xanthomonas zijn namelijk V-vormig. Deze bij Verticillium zijn eerder over de ganse lengte van het blad, aan een kant van de nerf. (foto 1)

(*)De diepvriesindustrie vriest twee maal per jaar bloemkool in, de eerste keer in het begin van de zomer (eerste vrucht) en een tweede keer in het najaar (tweede vrucht). De groentetelers moeten er dus voor zorgen dat de oogsttijd dan ook op dat moment valt.