Categorie archieven: Biet_snij_rode

Zijn nitraten in groenten nu toch gezond?

Al jaren komen nitraten in groenten regelmatig in het nieuws. Slasoorten, postelein, rode biet, kervel, spinazie, snijbiet, radijs, bleekselderij, spitskool, koolrabi, andijvie, watertuinkers, venkel en chinese kool zijn eerder nitraatrijke groenten. Met name in de winter in donkere omstandigheden, bij minder groeizame klimaatomstandigheden, of bij een te grote stikstofvoorraad in de grond zullen deze nitraten in hogere mate aanwezig zijn.

Om één en ander te verduidelijken schreven we al eens een artikel over nitraten in groenten, nader verklaard. Daaruit konden we besluiten dat, als we met de tips vermeld in het artikel rekening houden, het nogal meevalt met die nitraten in groenten. En dat alle bladgroenten die in de winter op de markt komen een verplichte controle op nitraatresidu ondergaan. Maar om nu te zeggen dat nitraten gezond zijn, dat was toen toch iets waar  niemand zijn vingers aan durfde verbranden.

Groot was dan ook mijn verwondering en verbazing over de artikels die vorige week in verschillende media opdoken. Zowel spinazie als rode biet haalden de pers.

Spinazie

Eerst was er het nieuws over rode biet die het uithoudingsvermogen doet toenemen, enkele dagen later was er het onderzoek dat uitwees dat de nitraten in spinazie hetzelfde effect hebben.  In het artikel Spinazie als krachtvoer op Trouw.nl lezen we dat spinazie ervoor zorgt dat de energievoorziening van de spieren efficiënter wordt en het uithoudingsvermogen toeneemt. De stof die de (sport)prestaties doet verbeteren blijkt niet ijzer te zijn maar nitraat! Is daarmee de minder goede reputatie van nitraten in bladgroenten van de baan? Het lijkt er toch wel op, getuige volgend citaat uit het artikel.

Bij het publiek heeft nitraat een slechte naam. Lange tijd werd gedacht dat de stof, in het lichaam omgezet in het schadelijke nitriet, kanker veroorzaakt. „Maar het bewijs daarvoor is mager”, zegt onderzoeker-fysioloog Eddy Weitzberg vanuit Stockholm. „De laatste jaren blijkt vooral dat nitraat voordelen biedt. Het verlaagt de bloeddruk en gaat klontering van het bloed tegen. De efficiëntere energieproductie komt daar nu bij. Ik zie nitraat juist als ’good guy’.”

Toch is het aan te raden om de bereidingstips en de bewaartips uit het artikel nitraten in groenten, nader verklaard verder te blijven volgen. Om zo te vermijden dat nitraten in de voeding nitrieten zouden worden.

En, zoals met alles, overdaad schaadt. Het afwisselen van verschillende groentesoorten, ook minder nitraatrijke, blijf natuurlijk absoluut noodzakelijk.

Rode Biet

Een week eerder al vernamen we dat Vlaanderen stormloopt voor rode bietensap en de sporters plots met bosjes vallen voor het product. Bio- en natuurwinkels zien  de flessen de deur uit vliegen. De uitbaters stellen dan ook vast dat de impact van een tv-programma en van mond-aan-mondreclame bijzonder groot is. Sinds zes wielertoeristen in ‘Ook getest op mensen’ aantoonden dat het sap de uithouding gevoelig verbetert, lijkt niemand nog te malen om de vreemde smaak van het sap. Inspanningsfysioloog Peter Hespel van de K.U.Leuven bevestigt de werking. Bekijk hier een video met een vergelijkende test bij zes sporters in verband met het gunstige effect van rode bietensap.

Straks meer spinazie en rode biet zaaien in de tuin? Bekijk hier alvast de teeltschema’s van rode biet en van spinazie om te weten wanneer je ermee aan de slag kan in de tuin.

Geef ons uw methode om rode bietensap te maken.
Het is bekend dat een aantal ervaren hobbytuinders de kunst om rode bietensap te maken perfect beheersen. En de gezonde effecten ervan al jaren kennen. Misschien ben jij één van hen en ben je bereid om jouw recept van rode bietensap te delen? Laat dan zeker niet na uw methode in de commentaarbox hieronder mee te delen.

Snijbiet, vergeten of pas ontdekt?

Nick Trachet schrijft regelmatig steengoede bijdragen over groenten op Brusselnieuws.be, dit in de reeks ‘Culinair Ontdekt’.
Vorige keer besteedden we ook al aandacht aan zijn artikel van hem over kardoen en zijn bedenkingen bij de hype van de vergeten groenten. Deze week heeft hij het over snijbiet of warmoes. Ook een vergeten groente?  ’t Is maar hoe je het noemt of hoe je het gebruikt zegt hij. Snijbiet klinkt wel modern, warmoes doet direct aan grootmoeders tijd denken. Het is een verfrissend nieuwe groente, aangepast aan een wokkeuken, maar evengoed een vergeten groente, aangepast aan het ouderwetse stoofwerk.
Een citaat:

In een vermageringsbui en op zoek naar weer eens wat anders, pikte ik op de markt een rozet “bettes” op, zoals die hier heten. Men zegt in het Frans ook wel blettes of poirée, De plant doet me wat denken aan paksoi (een Chinese kool die ik in de tropen heb leren kennen) maar toch is het een heel andere plant: een biet waarvan men de stengels en bladeren eet. Beta vulgaris, zegt mijn literatuur, een vulgaire variëteit van de suiker- en voederbiet. In het Nederlands hoor je snijbiet of warmoes te zeggen. Dat heet dan weer zo’n verloren groente te zijn. Deze moderne snijbiet, in plukken van een kilo, is nog wat anders dan de snijbiet die vroeger als losse bladeren werd verkocht. Die waren ook veel groter. Dit zijn eerder “kropbieten” Hoe je ze ook noemt, het is bietenloof en het smaakt ook zo.”Smaakt als spinazie” lees je hier en daar. Niet waar: smaakt als biet! Een beetje zoet, een beetje bitter van het groen en met een aardige textuur (beet). Spinazie smaakt anders, kool ook. Dit is bladgroente met karakter. (Uit brusselnieuws.be : Eten en drinken, Culinair Ontdekt: Snijbiet met twee orginele recepten in het artikel)

Waar de auteur het niet over heeft is de verassende moderne toepassing die snijbiet gekregen heeft als babyleaves. Je vindt ze tegenwoordig niet alleen in de groene, maar ook in de rode bladkleur in de slamix (rubarb chard). Ze worden soms apart te koop aangeboden als pousse de blete.
Of je kan ze zelf telen natuurlijk. Tussen de andere babyleaf. Zoals uitgelegd in de brochure saladegroenten (gratis bij inschrijving op de nieuwsbrief)
Snijbiet is echt wel een voorbeeld van één maal zaaien, verschillende keren en verschillende stadia oogsten. Als babyleaf, als snijgroente en als de plant helemaal volgroeid is de bladstelen.  Telkens van een andere groep planten weliswaar.

Er is een artikel dat ik al heel wat jaren geleden schreef over het kweken van snijbiet uit de plantengids dat handelt over het tot een goed einde brengen van de teelt van bladeren en badstelen.
Het is helemaal niet verwonderlijk dat snijbiet dikwijls gekozen wordt als cover of sfeerfoto bij vele boeken over groenten. Het is immers één van de groenten die behoort tot de “makkelijke” gasten. Het moeilijkste is waarschijnlijk het zaaien en de kieming. Je kan snijbiet zaaien vanaf half maart tot half augustus, en voor de teelt van babyleaf nog later. (Bekijk het teeltschema van snijbiet)Voor de rest kent deze plant weinig problemen, een aanrader voor beginners in de moestuin.  

Recepten met snijbier of warmoes vindt u onderaan deze pagina van De Wassende Maan

Gratis brochure saladegroenten kweken

De stap-voor-stap handleiding “saladegroenten kweken” werd zopas voltooid. Ik heb deze gids geschreven  voor wie geen tuin heeft of heel weinig plaats heeft, voor wie nog nooit groenten geteeld heeft én voor de ervaren tuinier die op zoek is naar vernieuwing . Met meer dan vijftig foto’s wordt dit een praktische hulp bij het telen van uw eigen slankmakers!

Allerlei groenten kan je in een bak zaaien om daarna in  verschillende stadia uit dezelfde bak oogsten. Ondertussen kan je van dezelfde zaaiing ook plantjes opkweken. Waar je dan later opnieuw op verschillende wijzen en tijdstippen  kan van oogsten. De meest diverse saladegroenten zijn daarbij heel goed bruikbaar.  Dit gaat van slasoorten (pluksla, kropsla, eikebladsla, lollo bionda en rossa, ijsbergsla)  over cichorei-achtigen zoals andijvie en radicchio en diverse kruisbloemige groenten (rucola, bladmosterd, tatsoi, paksoi) tot snijbiet en spinazie..

Gratis te downloaden
Ik heb namelijk ook een gratis pdf-brochure van deze handleiding gepubliceerd. Deze brochure is gratis voor iedereen die zich inschrijft op de nieuwsbrief. Schrijf u in op de nieuwsbrief en ontvang onmiddellijk het private adres waar je de brochure met zestien pagina’s en tientallen verhelderende foto’s kan downloaden. (Inschrijven op de nieuwsbrief kan in de rechterkolom hiernaast). Bent u al ingeschreven, maar hebt u de downloadlink niet meer, schrijf u dan opnieuw in. Je zal de nieuwsbrief niet dubbel ontvangen. Je krijgt wel een bevestigingsmail met daarin de link naar zelf saladegroenten telen.

Deze brochure is nog altijd up-to-date. Alleen komen er nu meer en meer zaadmengelingen op de markt. Waardoor het niet meer nodig is om alle soorten apart te zaaien. Kies wel voor specifieke mengelingen. Zoals slasoorten, andijviesoorten, oosterse bladgroenten, snijbiet. Alles door elkaar is niet zo’n goed idee omdat sommige soorten elkaar overgroeien.

Nu inschrijven of opnieuw inschrijven op de nieuwsbrief en u kunt de brochure (nog)maals downloaden.