Categorie archieven: Asperges

Asperges oogsten en bereiden, het vierde jaar na planten.

Kopie  van IMG_3875 Dit bericht is een opvolging van de serie artikels over asperges zaaien (2007), asperges planten (2008) en asperges oogsten, het tweede jaar na planten (2009).  Vorig jaar (het derde jaar) was nog een jaar waar we niet volop konden doorgaan met oogsten (slechts tot begin juni). Dit jaar zijn we het vierde jaar na planten en kunnen we volop oogsten. Dit jaar  kunnen we dus oogsten tot 24 juni, de asperges zijn nu sterk genoeg om de volledige oogstperiode te kunnen doormaken zonder dat de planten uitgeput worden.

Door het warme weer groeien de asperges heel hard en oogsten we nu alsof het al mei is. Ook dit jaar komt de zwart-witte folie goed van pas. Onder de folie voelt de grond fris aan waardoor de asperges niet heel hard gaan groeien, en de oogst ook niet alle dagen moet gebeuren.

Nu de asperges volop in productie zijn leert de ervaring dat de 11 planten (bekomen uit één pakje aspergezaad) toch wel voldoende zijn voor een gezin van vier personen om één tot twee keer in de week een flinke portie asperges te kunnen eten.  In het begin dachten we niet genoeg te hebben aan de 11 planten, maar vanaf het vierde jaar valt dit dus zeker mee. Zo oogstte ik zondag laatst drie mooie bundeltjes asperges. En kon ik er op dinsdag opnieuw twee oogsten. Kan je plaats voorzien voor 12 aspergeplanten, dan heb je daarmee ruim voldoende om in het seizoen zo nu en dan asperges te kunnen opdienen voor een gezin van vier personen.

Het is zelfs even zoeken naar variatie in de bereiding van de asperges. Gelukkig is er de website http://recepten-asperges.plantaardig.com/ waar zopas opnieuw twee nieuwe recepten aan toegevoegd werden.

Eigenlijk kan iedereen asperges in zijn tuin  hebben, ook al heeft hij geen moestuin. Is de grond te zwaar of is het moeilijk om verhoogde bedden te maken, dan kan je ook nog altijd groene asperges oogsten. Door hun lange, meerjarige teeltwijze kunnen asperges, met wat inventiviteit, wel ergens ingepast worden in de siertuin. ‘s zomers kunnen ze dan dienen als een dichte, hoge, mooi groene achtergrond. De tijd die je moet besteden aan een aspergeteelt is zeer beperkt en is eigenlijk niet meer dan het onderhoud van een vasteplantenborder.

De artikels asperges zaaien (2007), asperges planten (2008) en asperges oogsten, het tweede jaar na planten (2009) bevatten alle info over de aspergeteelt vanaf het zaaien.

Op de website “Twintig recepten met asperges” staan ondertussen al meer dan twintig recepten met asperges.

Twintig recepten met asperges

asperges Regelmatig wordt op Plantaardig.com een mini-website met recepten gepubliceerd.
De mini-website “Twintig recepten met asperges” werd aangevuld met twee nieuwe recepten en nog wat andere info.
Wist je trouwens dat je asperges kunt koken, stomen, bakken, wokken én frituren. Keuze genoeg dus. Je hebt nog tot 24 juni de tijd om één en ander uit te proberen! Dan stop je met oogsten van asperges, zodat de plant voldoende energie kan opdoen voor een nieuw aspergeseizoen.

Dit ziijn de nieuwe artikels op deze mini-website

Klik hier voor de  mini-website “Twintig Recepten met Asperges”.

Update : de website bevat nu 27 recepten!

Asperges steken later de kop?

0wg1zgzoHet is ieder jaar een terugkerend item in de pers :  de start van de asperge-oogst uit de koude grond (vollegrond).  Dit krijgt telkens heel wat aandacht in de pers, zie de berichten verderop in dit artikel. De artikels met recepten met asperges ontbreken daarbij ook niet. Het artikel  van 15 april op vilt.be vond ik wel interessant om hier even neer te zetten, omdat het op duidelijke wijze iets zegt over de teelt van asperges over de verschillende jaren.

Alhoewel ik mij wel afvraag of de asperges echt zoveel later zijn. Want ik zie vandaag hier de asperges de zwarte plastiek omhoog steken. Morgen al eens oogsten dus, 18 april. En dit is maar 4 dagen later dan vorig jaar, zoals je kon lezen in het artikel Asperges oogsten, het tweede jaar na planten.

Bent u al begonnen aan de asperge-oogst?

Aspergeoogst pas eind april volop van start

(bron Nieuwsblad/Gazet van Antwerpen/Vilt.be)
De eerste asperges uit eigen land laten op zich wachten. Door de lange, koude winter, de natte grond en het koude lenteweer is het wellicht nog een week wachten op de eerste exemplaren van het ‘witte goud’. “Je weet nooit wanneer de oogst precies begint, maar de laatste dag is altijd 24 juni, de dag waarop patroonheilige Sint-Jan wordt gevierd”, zegt aspergeteler Toon lavrijsen uit Herk-de-Stad.

Asperges kunnen enkel geteeld worden op lichte, zachte grond. De zandgrond in de Limburgse en Antwerpse Kempen is er ideaal voor. De aspergeteelt is geen sinecure. De aspergeplant wordt geplaatst in een geul van 30 centimeter diep in rijen van zo’n 200 meter. Om de twee weken wordt er wat grond bijgebracht. Asperges mogen absoluut geen licht zien, want dan verkleuren ze onherroepelijk.

Na een jaar is de grond genivelleerd en schiet de plant volop wortel. “In het tweede jaar heb je de eerste goede asperges, en dan nog maar enkel gedurende een half seizoen”, weet Lavrijsen. Pas vanaf het derde seizoen is de oogst optimaal. Aspergetelers proberen het seizoen dat gemiddeld van half april tot 24 juni loopt, te rekken. Dat doen ze door aan het begin van het seizoen een zwarte plastiek te leggen die het zonlicht aantrekt. In juni wordt een witte plastiek gelegd voor het omgekeerde effect.

Door het koude en natte weer tijdens de afgelopen maanden zal er dit jaar pas vanaf eind april of begin mei geoogst kunnen worden. “De precieze datum hangt af van de warmte: hoe warme de dagen, hoe sneller de asperges groeien”, weet hobbyteler Louis Cools. De productie is dan ook zeer grillig. Een hittegolf kan de productie verdrievoudigen. Topmaand blijft evenwel mei, dan groeien de asperges het hardst en zijn ze ook op hun best.

Eens geoogst, gaat de witte groente rechtstreeks van het veld naar een waterbad. Daar worden ze minstens zes uur ingelegd om niet te verkleuren. Vervolgens gaan ze in een koelcel van 1 à 3 graden. “Zo behouden ze hun krokante beet”, weet aspergeteeltster Roos Peeters uit Noorderwijk. Hoewel de telers nu ook volop van hun ‘wit goud’ smullen, was dit vroeger anders. “In de jaren ’60 was het ronduit ondenkbaar om zelf asperges te eten. In die tijd kwam de groente enkel op het bord van de welgestelden”, weet Peeters.

 

Andere nieuwsberichten over asperges die de afgelopen dagen verschenen zijn.

 

Asperge steekt laat de kop op  NU.nl – ‎10 apr. 2010‎

De eerste asperges uit de volle grond zijn inmiddels gestoken in Brabant. Het is nog te vroeg om te zeggen of het een goed aspergejaar wordt,

Aspergeseizoen vrij laat van start RTL Nieuws

‘Asperges naar Hawaï’ Het Nieuwsblad

HERK-DE-STAD – De familie Lavrijsen uit Berbroek bewijst dat asperges ook buiten de klassieke zandstreek gewonnen kunnen worden.

Hollandse asperges: eindelijk! De Telegraaf – ‎16 apr. 2010‎

Nu is het dijkje waar de Aspergehof aan ligt eigenlijk te smal voor de vele, vele klanten die er hun asperges zo vers mogelijk komen halen.

Hoe schil je asperges? De Telegraaf – ‎16 apr. 2010‎

AMSTERDAM – "Hoe weet ik of de asperges goed geschild zijn. Ik heb nog regelmatig harde delen op de schil." Esther Vrieskoop uit Steenwijk.

‘Onze asperges worden zelfs in Hawaï gegeten’ Het Nieuwsblad – ‎12 apr. 2010‎

De Aspergehoeve Lavrijsen aan de Herkkantstraat47 teelt twintig jaar asperges en ligt op de grens van Schulen en Berbroek. Straffer nog, de grenslijn loopt

Markant stelt voor: ‘Asperges anders’

Het Nieuwsblad – ‎7 apr. 2010‎

OOSTERZELE – Nu we de eerste lentekriebels voelen, denken we aan asperges. Deze draadvormige groente doet menige fijnproever het water in de mond komen.

Hoogdagen voor aspergeteler Kris Bossuyt ‘Alleen een verse asperge is echt lekker’ Het Nieuwsblad – ‎31 mrt. 2010‎

OOSTROZEBEKE – Pasen blijft voor velen hét moment bij uitstek om asperges op het menu te zetten. Voor Kris Bossuyt, één van de weinige tuinbouwers in

Asperges met gerookte zalm dé Weekkrant – ‎15 apr. 2010‎

Ik vraag me af of dat inderdaad zo is en ook of asperges uit Brabant lekkerder zijn dan die uit Limburg. Wie het weet mag het zeggen.

Proefkonijn: Royale De Morgen – ‎11 apr. 2010‎

We beslissen om in het zeerepertoire te blijven met tomaat-garnaal, garnaalkroket, vissoep en? de eerste asperges van het seizoen.

Variaties met asperges – KnackWeekend.be  4 dagen geleden

De koningin der groenten of het witte goud, dat is de lange, slanke asperge. En als ze vers is, kun je haar zelfs horen zingen

De Standaard Online – Lekkere asperges uit de zandgron d 3 dagen geleden

NOORDERWIJK – Warenhuisketen Carrefour lanceert een nieuwe kwaliteitsketen voor asperges. Daarvoor wordt samengewerkt met elf producenten, voornamelijk uit

Asperges oogsten, het tweede jaar na planten.

Dit artikel is een opvolging van de artikels over asperges zaaien (2007) en asperges planten (2008). In het tweede artikel vind je ook al heel wat info over het verdere teeltverloop.

Na een vrij probleemloos groeiseizoen waarbij noch de aspergekever, aspergevlieg of aspergeroest roet in het eten gooiden werden de stengels van het afgestorven loof in november 2008 een tiental centimeter diep onder de grond afgesneden. Zo haal je eventuele overwinteringspoppen van aspergevlieg ook weg. Door de koude winter gevolgd door een donkere en koude februarimaand met daarna een allesbehalve zachte eerste helft van maart leek het er op dat de groei maar traag op gang zou komen.

Ruggen maken.

Tijdens een droge periode in maart werd de grond boven de aspergerij al eens oppervlakkig los gemaakt met een spitvork. Zo zal de grond sneller drogen en opwarmen.

Een plotse ommeslag in het weer bracht  al snel verandering in de trage groei. Eén van de eerste dagen van april was er al de eerste aspergestengel die zijn kopje boven de grond stak. Door het warme weer en de zandgrond waarin ze groeien kwam de hergroei toch vroeg op gang.

Tijd om aan te aarden dus. Het is gebruikelijk dit in twee keer te doen. Om zo een snellere opwarming van de berm te bekomen. Daarom wordt er eerst een laag van zo’n 15 centimeter  bovenop de asperges gelegd. Door het warme weer duurde het echter niet lang of ook daar kwam er een asperge bovenuit. Tijd dus om de aspergerug volledig te maken, zodat ze zowat 35 centimeter hoog wordt ten opzichte van de naastliggende geulen (dit is ongeveer de plantdiepte van de asperges). Druk de berm daarbij stevig aan en maak deze bovenaan voldoende breed (35 cm breed bovenaan, 60 cm onderaan). Let er goed op dat het midden van de berm perfect boven de aspergerij ligt. Eventueel zet je lange bamboestokken om de planten te markeren en maak je daarna de grondberm.

Zwart/wit folie

asperge-oogsten

Om niet iedere morgen te moeten controleren of er asperges de kop opsteken en om te vermijden dat ze het aspergekopje verkleurt wordt er best zwart doek of plastic op de rug gelegd. Het zwarte afdekmateriaal zal tevens de oogst vervroegen. Toch wacht je best niet te lang met oogsten onder de zwarte folie. Zeker bij warm weer worden ze dan te lang en kleuren ze roze.
Best is zwart/wit folie te gebruiken. Tijdens een koud voorjaar kan je dan de zwarte kant boven leggen om de groei te versnellen. Tijdens een warm voorjaar leg je beter de witte kant boven om zo een te snelle groei van de asperges te vermijden. Bij een te snelle groei door een te hoge temperatuur onder de plastic zijn de asperges dunner en is de culinaire kwaliteit minder goed. Droge grond bovenop de ruggen moet vermeden worden. Maak ze desnoods eens nat. Zo vermijd je roze koppen.

Oogst

Tot voor kort werd steeds voorop gesteld om van een tweedejaarsplanting niet te oogsten. De laatste jaren raadt men aan een kleine oogst te doen van bijvoorbeeld 3 tot vier stengels per plant, wat overeen zou komen met een oogstperiode van twee à drie weken.
Voordelen die dan aangehaald worden zijn :

– stimulatie van de knopvorming op de wortelstok, en dus tijdens de zomer meer stengels en meer loof per plant. Daardoor wordt de groei van de vlezig wortels bevordert, zodat deze extra veel reservestoffen kunnen opslaan voor het volgende jaar.

– bescherming tegen nachtvorst, aspergestengels zijn namelijk gevoelig voor bevriezing. Om te vermijden dat de eerste stengels bevriezen is het dus misschien beter om ze te oogsten. Dit jaar lijkt dit (voorlopig) niet van toepassing.

De eerste oogst van de asperges, geplant in 2008, had al plaats op 16 april 2009, een tweede oogst op 23 april 2009. Er wordt langsheen de asperge wat aarde weggegraven, zodat de asperge op een lengte van zo’n 25 centimeter kan afgesneden worden. Daarna wordt het putje weer dicht gemaakt.

In de vorige artikels kon u lezen dat het om slechts 11 planten gaat. Nog een geluk dat het zo’n groeizaam weer was. Zo kon de oogst meteen flink van start gaan en was het niet nodig om wat asperges in de koelkast te bewaren om, dan samen met een tweede oogst enkele dagen later, een volledig maal te vormen. Want eigenlijk is 11 planten wat weinig. Dat kan je hier lezen in dit bericht van Jan.
Door deze snelle groei zit de oogst van deze tweedejaarsaanplanting er ook snel op. Er werd besloten om na de tweede oogst de asperges te laten uitgroeien. Zo spelen we op zeker en vermijden we dat de plant te veel verzwakt wordt. Volgend jaar kunnen we dan al iets meer en langer oogsten, tot einde mei. Daarna kan de oogst steeds plaatsgrijpen tot 24 juni. 
Het is best de geoogste asperges eerst een paar uren in koud water te leggen. Daarna wikkel je ze in een vochtige doek en wat folie en bewaar je ze zo in de ijskast. Maar vers zijn ze natuurlijk op hun best.

Na de oogst

Straks zal het loof hard gaan groeien en is het zaak het loof gezond te houden, maar ook van voldoende voeding te voorzien.
Je kan vooraleer de ruggen lichtjes af te graven een matige hoeveelheid compost in de geulen tussen de ruggen aanbrengen. Dit kan ook tijdens het vroege voorjaar bovenop de aspergebedden om deze dan wat door de grond te mengen met een spitvork.
Na het afgraven strooi je nog een matige hoeveelheid samengestelde meststof (bv 40 g/m² 12-10-18 of 80 g/m² 6-7-8) Half juli zullen we nog eens bijbemesten met dezelfde  hoeveelheid samengestelde meststof. De eerste dosis meststof kan ook vroeger op het jaar gegeven worden tijdens de maand maart.
Vergeet niet om toch tweejaarlijks  tijdens de winter  het aspergeperceel te bekalken met 100g/m².

Het planten van aspergeplanten ( gezaaid of gekocht)

In dit artikel leest u over hoe je te werk gaat bij het planten van asperges en wat de aandachtspunten zijn. Met tien stap-voor-stap foto’s. Vanzelfsprekend kunt u op dezelfde manier te werk gaan als u planten gekocht hebt.

asperges-planten-op-heuveltje7

Vorig moestuin-seizoen kon u hier al lezen over het zaaien van asperges en de verdere opkweek gedurende het eerste groeijaar. Wie de planten in de kas zaait en dit bovendien tijdig doet ( begin maart) beschikt in mei van hetzelfde jaar over plant materiaal dat buiten op een voorlopig wachtbed uitgeplant wordt. (U leest daar  alles over in het artikel asperges zaaien en opkweken –klik hier)
Na de winter kunnen deze planten dan onmiddelijk op hun definitieve groeiplaats, waar ze zo’n 15 jaar zullen blijven. Je staat er van versteld hoe stevig deze planten na één jaar al zijn. Bij het rooien is het duidelijk dat de wortels van de planten al heel diep de grond in  gegaan zijn en dat het verplanten zeker niet te vroeg komt.

Standplaats
De keuze van de grond is

Lees verder Het planten van aspergeplanten ( gezaaid of gekocht)

Asperges zaaien en de verdere opkweek het eerste teeltjaar, teelthandleiding (8 pagina’s- 22 foto’s)

Hierna volgt een stap voor stap beschrijving met foto’s van asperges zaaien en de opkweek het eerste jaar. Iets om volgend seizoen te proberen?
asperge verpotten Loont asperges zaaien eigenlijk wel de moeite? Misschien niet voor wie denkt daarmee profijt te doen. En dan ook nog eens wil moderne F1-hybriderassen wil telen. Je kan immers ook makkelijk aspergeplanten kopen. Zaaien doe je als je het plezier wil ervaren om een teelt die meer dan tien jaar in de tuin blijft volledig zelf op te kweken. En het geeft  extra voldoening als je terugdenkt aan die kleine zaadjes die na drie jaar het “witte goud” in je bord geworden zijn. Want, een beetje geduld moet je wel hebben als je zelf asperges zaait. Je hebt immers nog geen opbrengst het eerste, noch het tweede jaar.

Lees verder Asperges zaaien en de verdere opkweek het eerste teeltjaar, teelthandleiding (8 pagina’s- 22 foto’s)

Asperge oogst in Belgisch Limburg is gestart (Video)

Asperges uit Limburg Poolse asperges bedreigen de Belgische

Jos Hendrickx uit Kinrooi is op zoek naar asperges onder de zwarte folie. Tegen het weekend wordt heel veel productie verwacht.

Warme weer doet niet enkel de asperges groeien, maar ook de prijzen worden hoger. Bij goed weer is er altijd een hoger verbruik aan asperges.

Momenteel liggen de prijzen nog tussen de vijf en de tien euro per bussel. Maar daar komt snel verandering in. Binnen twee weken, als het hoogseizoen begint,  komen er ook Poolse asperges aan dumpingprijzen. Toch zijn de Belgische telers niet zo bevreesd voor deze concurrentie. De kwaliteit en de versheid van de inlandse asperges ligt immer stukken voorop.

Bekijk de video op Zoom tv

Ga de eerste asperges steken met een Solex…

De aspergeroute is te boeken tussen 1 mei en 1 juli. U rijdt met een Solex richting het weiland van de Aspergeboer alwaar hij u zal leren Asperge-steken. Steek uw eigen portie bij elkaar om vervolgens met de oogst de keuken in te gaan. Na een korte uitleg over de Asperges worden deze bereid tot een heerlijke soep, waarna u op het land kan genieten van uw eigen gestoken asperges met ham.

Misschien kan de tour dit jaar eerder beginnen? Want de eerste asperges uit de koude grond zijn al gestoken! Uit De Telegraaf :

Het eerste portie asperges van dit seizoen is uit de grond gehaald. In De Telegraaf staat 21/03/2007 een foto waarop onder toeziend oog van Frans van Beerendonk van het Brabants Asperge Genootschap kweker Piet van Iersel uit Udenhout de eerste asperges uit de grond steekt.

Eerste asperges gestoken (foto: asperge die onder de zwarte folie zat en dus niet verkleurd is, ondanks het feit dat hij boven de aspergerug uitkomt)

Van Iersel is dit jaar de eerste kweker die met het witte goud van de koude grond komt, zo meldt de ochtendkrant. Volgens de kweker zijn de eerste asperges circa tien dagen eerder uit de grond gehaald dan vorig jaar.

In de Solextour is standaard het gebruik van de Solex, routes, een gevulde tank, begeleiding, een bezoek aan de theeschenkerij met een non-alcoholisch drankje en een leuk aandenken aan deze dag opgenomen.
Indicatie tijdschema
13:00 uur – Ontvangst
17:00 uur – Einde
Ook nog

  • Uitgaande van minimaal 12 en maximaal 25 personen
  • Kosten exclusief eten en drinken buiten het arrangement
  • Meer arrangementen, die alle op het platteland plaats vinden, vindt u op http://www.solextour.nl
  • Opening aspergeseizoen

    Donderdag 12 april 2007 vindt de nationale opening van Aspergeseizoen 2007 plaats. De opening, traditioneel op de 2e donderdag van april, vind ditmaal plaats in Amsterdam.
    De dag is erop gericht om aan de opening van het Nederlandse aspergeseizoen zoveel mogelijk inhoud, imago en bekendheid te geven met als doel het product asperge onder de aandacht van de consument te brengen. In 2007 organiseert Stichting Dubbel A (refererend naar de beste kwaliteit asperges) alweer voor de zesde keer de nationale opening van het aspergeseizoen.

    Wist u dat…

    • Asperges een zeer gezonde groente is?
    • De gemiddelde consumptie van per persoon de afgelopen 10 jaar vrijwel jaarlijks is gestegen?
    • De Nederlander gemiddeld 630 gram asperges per jaar eet?
    • U de asperges veel gemakkelijker kunt schillen als u ze voor het schillen ruim een half uur in koud water zet?
    • Slechts 21% van alle Nederlanders minimaal één maal per jaar asperges koopt?
    • Ruim tweederde van alle aspergeaankopen in de supermarkt plaatsvindt?
    • Alleenstaanden en gezinnen met jonge kinderen nauwelijks asperges kopen?
    • Ook mensen onder de veertig jaar erg laag scoren?
    • Dat de Nederlandse aspergetelers zorgen voor het beste kwaliteitsproduct

    Openingen aspergeseizoen voorgaande jaren

    Paarse asperges

    Dit bericht stond vandaag in BN/DeStem

    Antonio en Jolanda van Beek uit Terheijden oogstten gisteren de eerste exemplaren van Asparagus Pacific Purple. De eerste oogst is voor restaurants. In de winkel zullen ze pas in mei te koop zijn. Zij kunnen ze eerder leveren omdat zij de asperges kweken in verwarmde tunnels. The Greenery laat weten verrast te zijn dat Van Beek nu al met de paarse variant komt. En had liever nog wat gewacht met de promotie van dit nieuwe product.

    The Greenery heeft inderdaad de paarse asperge in zijn assortiment opgenomen. Dat stond zo in dit bericht van november 2006.   

    Naast de witte en de groene asperges zijn er vanaf mei/juni 2007 ook paarse asperges te koop. The Greenery introduceert dan het exclusieve ras Pacific Purple. De asperges van het ras Pacific Purple vertonen minder verkleuring bij het koken dan andere rassen en door het hoge suikergehalte zijn ze zeer geschikt als ingrediënt in verse salades.
    Voor de nieuwe asperges is The Greenery een exclusieve samenwerking aangegaan met de Nieuw-Zeelandse aspergeveredelaar Aspara Pacific. De asperges van het ras Pacific Purple worden alleen afgezet door The Greenery. De planten worden exclusief voor de leden van deze afzetorganisatie geteeld.

    Wat googlen leerde dat het Gerard Musters en zijn vrouw Daniëlle van Prei- en Aspergekwekerij Musters zijn die de paarse asperge in Nederland commercieel geïntroduceerd hebben. Op hun website doen zij het volgende verhaal.

    In 2003 zijn wij op huwelijksreis geweest naar Nieuw-Zeeland. Daar hebben we veel gezien van het land, maar wat ons nog meer fascineerde waren de PAARSE asperges. Wij hebben ze daar zien liggen in een supermarkt. Een groentevertegenwoordiger vertelde ons dat ze daar zijn ontwikkeld door een professor. Eenmaal thuis gekomen, hebben wij contact gezocht met onze plantenkwekerij, en hem al de informatie gegeven die wij hadden over deze paarse asperges. Deze paarse asperges moet u niet verwarren met de – door de zon verkleurde- violette asperges. Paarse asperges zijn donkerpaars, bijna zwart van kleur.
    Uiteindelijk hebben zij zaad via Engeland in Nieuw-Zeeland besteld. In 2004 hebben zij dit zaad gezaaid en in 2005 hebben wij deze jonge planten geplant. In 2006 gaan wij de eerste paarse asperges hiervan snijden. Dit ras is uniek in Nederland en hij heet “pacific purple”. Paarse asperges zijn iets zoeter van smaak, en –door de unieke kleur- uitermate geschikt voor salades en ter decoratie. Paarse asperges groeien net zo als groene boven de grond. Zou je ze in ruggen opkweken krijg je ook gewoon witte asperges. Net zoals de groene hoef je de paarse asperge ook niet te schillen. (www.mustersasperges.nl)