Categorie archieven: Aardbeien

Alle artikelen over aardbeien planten, telen, verzorgen, ziekten, bemesten, oogsten.

Aardbeien planten in augustus? Lees deze 10 tips.

Het kwam al eens aan bod in een artikel, de plantdatum van aardbeien. Er is inderdaad wat verwarring daarrond. Tuincentra verkopen volop aardbeiplanten in het voorjaar. En toch, het traditionele planttijdstip van aardbeiplanten is augustus!  Vroeger, als er geen sprake was van frigoplanten, noch van aardbeiplanten in potjes, was dit het enige mogelijke planttijdstip. De aardbeiplant maakt de bloemen aan tijdens het najaar en het is dus goed als de plant dan al op zijn definitieve plek staat. Over die bloemaanleg maakten we vroeger al eens een overzichtelijke tabel >>> groei en bloei bij aardbeien.
In dit artikel wil ik kort nog even de aandachtpunten bij het planten van een traditionele aardbeiteelt op een rijtje zetten. Voor meer info verwijs ik graag naar >>> het dossier aardbeien op GroentenInfo en naar de >>> rubriek aardbeien.

Aardbeien planten in augustus, tien tips voor een geslaagde aardbeiteelt.

1. De grond
Aardbeien groeien best op gronden die in het voorjaar en de vroege zomer het water goed vast houden. Anderzijds mag er in de winter geen wateroverlast zijn. Het is daarom aan te raden aardbeien te planten op een licht verhoogd bed, zodat er zeker geen water blijft staan tijdens de winter.
Heb je een lichte grond (zandgrond) dan heb je ’s winters geen problemen met wateroverlast, maar in het voorjaar wel met droogte. Vooral aardbeiplanten waarvan de vruchten aan het groeien zijn vragen voldoende water. Een iets zwaardere grond (leem, zavel) is ideaal voor aardbeien, zolang er ’s winters geen stagnatie van water bij de planten optreedt.

Ideaal is de grond een viertal weken voor het planten al klaar te leggen. Zo kunnen de meststoffen zich verspreiden en is de grond voldoende bezakt om er dan een folie of doek over aan te brengen. Het doek of de folie leggen we dan best als de grond voldoende vochtig is.

2. De vruchtwisseling
Aardbeien worden pas om de vier, beter vijf jaar opnieuw op hetzelfde stukje grond geplant. Zeker de rassen die gevoelig zijn voor wortelziekten. Wat betreft de voorvruchten is het zo dat aardappelen afgeraden worden, ook al omwille van één van de wortelziekten waaraan ze gevoelig zijn : Verticillium. Ook vlinderbloemigen zijn in dat verband te mijden. En natuurlijk ook de planten die familie zijn van aardbeien zoals frambozen, steenfruit en pitfruit. Professionele telers geven er de voorkeur om aardbeien te planten op omgeploegd grasland.

3. De bemesting
Aardbeien houden niet van veel stikstof. Ook de soort meststof is belangrijk. Het gebruik van minerale meststoffen vlak voor het planten is gevaarlijk voor wortelverbranding. We gebruiken best organische handelsmeststoffen met een hoog kaliumgehalte en weinig stikstof, bijvoorbeeld 130 g/m² 6-5-10 . Stalmest wordt gegeven aan de voorteelt, dat wil zeggen ten laatste  in het vroege voorjaar. Goed verteerde compost kan wel nog voor het planten. Bekalken is bij een aardbeiteelt uit den boze, aardbeien verkiezen een iets lagere zuurtegraad van de grond.

Afbeelding2

4. Het planttijdstip
Aardbeien worden best geplant tot half augustus, ten laatste 20 augustus. Want ze hebben nog een flinke groeiperiode in het najaar nodig om inwendig bloemen te maken. Zeker als de plantjes wat dunner zijn, is het belangrijk ten laatste rond 15 augustus te planten. Te laat planten geeft dan minder bloemen in het voorjaar.

5. Grondbedekking
Aardbeien groeien beter als je ze kan planten op een grondbedekking. Dit kan een zwarte folie zijn, maar beter is nog een worteldoek dat waterdoorlaatbaar is. Zo blijft de grondstructuur tijdens de lange winter beter bewaard.  De grond warmt in het voorjaar sneller op en blijft onkruidvrij.

6. Plantdiepte en plantafstand
Aardbeien mogen niet al te diep geplant worden. Te diep planten veroorzaakt een slechte groei, net zoals te ondiep planten. Deze tekening van www.aardbeiplantje.nl illustreert dit. Afhankelijk van hoeveel aardbeien u teelt kunt u het plantschema aanpassen. Teelt u een redelijk grote hoeveelheid, dan is het best in enkele rijen te planten. Tussen de rijen laat je zo’n 70  cm en in de rij 25 cm. Zo zorg je ervoor dat de vruchten tijdens een regenachtig voorjaar toch goed kunnen opdrogen en minder vruchtrot zullen hebben. Heb je een kleinere oppervlakte, dan plant je bijvoorbeeld op een afstand van 40×40 cm op een bed dat je van beide kanten kan bereiken.  Bij beide plantsystemen kom je aan 6 planten per m², wat eigenlijk voldoende is. Een ander plantsysteem is dat met dubbele rijen. Je plant twee rijen op een afstand van 30 cm tussen de rijen en 30 cm in de rij en laat dan 80 cm over om dan weer twee rijen te planten. Ook zo kom je aan een zestal planten per m². Zie ook de foto verder in dit artikel. Het systeem met de enkele rijen maakt dat het gewas beter opdroogt en luchtiger staat, minder vruchtrot dus.

imagemtenrchh

 

De wortels moeten ook goed gestrekt zijn, dat zie je op deze afbeelding (www.vissers.com)  de foto daarnaast toont een perfecte kwaliteit verse aardbeiplanten (bron foto onbekend). Je maakt dus best een diepe sleuf in de grond met een spade waar je dan gemakkelijk deze lange wortels kan laten in zakken.

tux5kr45Afbeelding3

7. Rassenkeuze
Aardbeien  bij de professionele telers zijn bijna altijd van het ras Elsanta, dit is echter voor liefhebbers niet noodzakelijk het beste ras. Als u al problemen had met wortelziekten, dan is het beter een ander ras te kiezen. Verder is voor de liefhebber vooral de smaak en de ziektegevoeligheid belangrijk. In dit artikel vindt u enkele bevindingen van liefhebbers over enkele rassen >>> Ervaringen met aardbeirassen. In onderstaande tabel vind je een overzicht van enkele aardbeirassen volgens hun gevoeligheid voor Verticillium.
image
8. De plantkwaliteit.
Aardbeiplanten zijn van betere kwaliteit als het “rhizoom” dikker is. Hoe dikker het rhizoom, hoe meer bloemen het jaar daarna. Dunne aardbeiplanten maken het jaar daarna misschien slechts één tros bloemen, terwijl dit bij dikke rhizomen dit twee of drie trossen zijn. Professionele telers mijden soms de dikste planten omdat ze weten dat deze meer bloemen geven en dat er zo te kleine vruchten ontstaan.

9. Water geven
De plantjes hebben de eerste dagen regelmatig water nodig. Zeker deze met blote wortel. De planten worden na het planten goed aangedrukt en aangegoten. Daarna worden ze dagelijks nat gemaakt en bij zonnig weer meerdere keren per dag. Indien dit laatste niet mogelijk is, dek ze dan bij zonngie weer de eerste dagen af met krantenpapier. Zodat de bladeren niet zoveel moeten verdampen en de bladeren ook koel blijven. Na een week zie je het eerste nieuwe blaadje in het hart van plant, een teken van een geslaagde planting. Op de volgende foto zie je een wel heel speciaal systeem om aardbeien water te geven. Toen ik een tweetal jaren later daar nog eens voorbij reed, stond het systeem er nog bij een nader aardbeiperceel, blijkbaar dus ook een goed systeem. Eén fles per vier planten.

Verder kan je ook een druppeldarm onder de folie of doek voorzien. Zo kan je tijdens de periode van de vruchtzetting voldoende water geven zonder het gewas nat te maken.

Digimax A50 / KENOX Q2clip_image002

 

Deze aardbeien zijn geplant volgens het schema van de professionele aardbeitelers (bron e-learning cursus Inagro)

10. Uitlopers
Na het planten verschijnen soms nog enkele uitlopers, deze worden verwijderd. Hou de planten gezond, controleer vooral op rupsen, dit lijkt mij de meest voorkomende plaag in het najaar bij aardbeien. En hou uw plantjes onkruidvrij, maar dit lijkt mij geen probleem als je grondbedekking gebruikt. Tot slot, ook in september kan het soms nog droog zijn. Geef dan ook nog wat water. Het is belangrijk dat de groei in de planten blijft zodat ze ongestoord kunnen verder gaan met de inwendige bloemaanleg.

aardbeien-kleine-rupsjes

kleine rupsen bij aardbeien in het najaar (bron foto onbekend)

Lees ook het artikel >>> Waar aardbeiplanten kopen ?

Aardbeien : onbekende rassen, smaken, kleuren en texturen.

aardbeien-rassen-smaak

In dit overzicht geeft Tuinman Peter u een bloemlezing van  te weinig gekende smaken, kleuren en  texturen van talrijke bekende maar vooral minder bekende aardbeirassen. Het resultaat van jarenlang kweken en proeven. Nu in primeur op www.Peter.Plantaardig.com
Daarna volgt nog een overzicht van de oneindige gebruiksmogelijkheden van onze zomerkoninkjes.

Als je vraagt wat er belangrijk is om lekkere aardbeien te hebben zullen veel mensen antwoorden dat ze absoluut vers moeten zijn , en dat ze zoet moeten zijn, vooral zoet.
Weinig of bijna geen keukenprinsen en-prinsessen weten daarbij dat er ook een indeling bestaat volgens kleur, smaak en stevigheid van de rijpe vruchten.

een proeverij met beoordeling
foto : aardbeien proeven bij Tuinman Peter

De verschillende smaken

Gefruit : een rond boeket van geur en smaak.
*Soorten: Mara des Bois, El Santa, Lambada.

– Rijpe ananas : echt als de smaak van een rijpe ananas.
* Soort: Assietta.

Asietta
foto : Assietta

 

Framboos : de bolletjes textuur en een overweldigende smaak van framboos.
* Soorten: Beeseascape, Perle de Praagha.

beaseascape
foto : Beeseascape

 

Bosaardbei : de uitgelezen smaak van bosaardbeitjes.
* Soorten: Baron Solemacher, Nova Gento.

bosaardbei
foto : bosaardbei

nova gento
foto : Nova Gento

 

Friszurig : zoetzuur, fris.
* Soort: Souvenir de Charles Machiroux.
Souvenir de Charles Machiroux
foto : Souvenir de Charles Machiroux

Gekruid : de nasmaak achteraan in de mond is een kruidenboeket.
* Soorten: Darselect, Clery.

clery

foto : Clery

Mochten deze gekende, minder gekende en nostalgische namen van aardbeien bekend in de oren klinken dan ben je iemand die al heel wat  ervaring heeft met het telen van aardbeien….Knipogende emoticon

De verschillend consistenties

Zacht in de mond: je laat het vruchtvlees smelten tussen tong en verhemelte, kauwen is uit den boze.
*Soorten: Mara des Bois, Lambada, Korona, Gariguette

korona
foto : Korona

 

Lambada
foto : Lambada

Gariguette

foto :Gariguette

Stevig: bij een lichte vorm van platdrukken tussen tong en tanden komt het aroma vrij.
*Soorten: Darselect, Sonata, Kimberley, Cirafine

sonata
foto : Sonata

cirafine

foto : Cirafine

Hard: een stevige bit, echt iets voor de liefhebbers.
*Soorten: San Andreas, Clery.

San Andreas
foto : San Andreas

 

En dan nu een buitenbeentje:

Niet vast te houden bij de vrucht: je kunt zo’n vrucht niet met de hand nemen zonder het vruchtvlees te kneuzen en het rode sap aan de vingers te hebben, best vastnemen bij het vruchtsteeltje.
Soorten: Beaseascape, Koningin Louise.

beaseascape2

foto : Beaseascape

Is er nog iemand overgebleven die dit al allemaal wist? Dan is dit een echte kenner, een meester in de aardbeienteelt. Knipogende emoticon

De verschillende kleuren

Geel. Soort: Asietta.

Oranje. Soorten: Lambada, Elsanta.

Geel met rood. Soort: Madame Moutot.

madame moutot
foto : Madame Moutot

Rood. Soort: Fraisier Yannick, Gigantella

fraisier de yannick

foto : Fraisier Yannick

gigantella
foto : Gigantella

Donkerrood. Soorten: Darselect, Vima Zanta.

vima zanta
foto : Vima Zanta

Is er nu nog iemand overgebleven? Dan verdien je 3 Sterren volgens de gids(..).Knipogende emoticon

Gebruik in de keuken

Vruchtensappen.
Het is mogelijk om vruchtensap te maken door alleen maar gebruik te maken van aardbeien. Persen is een eerste mogelijkheid, smoothies maken een tweede, vruchtensap maken op de ‘Weck’ manier door gebruik te maken van stoom een derde.

Milkshake aardbei.
Je neemt  een hoge beker, een bol vanilleijs, rijpe aardbeien en room. Je mixt dit in een blender en je hebt een super milkshake met aardbei.

-Confituur maken
Doodeenvoudig en toch heeft iedereen z’n eigen recept en smaak. De grondstof (de kwaliteit, de soort en de smaak) bepaalt toch voor het grootste gedeelte het eindresultaat.

– Fruitsla
Vers verwerkt in fruitsla met een scheut appelsap over, al dan niet met een extra scheutje alcoholische drank overgoten. Dit een uurtje laten trekken en ja, een hemelse vruchtensla.

Verwerkt in een fruittaart
Een luchtig gebakje, horizontaal doorgesneden, rijkelijk belegd met rijpe aardbeischijfjes en aangevuld met slagroom, mmm…, een zonde overwaard.

Samen met vanille-ijs
Je neemt een flinke bol vanille ijs van een goede kwaliteit, je schikt een paar versneden goed rijpe aardbeien errond en je overgiet met een flinke scheut coullis gemaakt van rijpe aardbeien en gemixt zonder toevoegingen. Op dit meesterlijke bordje leg je nu 2 blaadjes vers gewassen munt. Hemels.

DSC01437

Heb ik jullie op ideeën gebracht, goed zo,  maar we moeten ze eerst nog kweken…. Geduld is een deugd.

Groetjes, Tuinman Peter

op invitte
foto : overvloed aan zomerkoninkjes in juni en juli.
een proeverij ten huize van

foto : Smaakproeven, een serieuze bezigheid!

een glaasje prik met..

foto : Een glaasje bubbels en aardbeien, hemels!

 

Aardbeien in de groentetuin : verzorging van de de junidragers na de oogst en van de doordragers

image_thumb[12]Zodra de uitlopers verschijnen kan je ze in potjes zetten, zonder ze van de plant te snijden. Geef de voorkeur aan de plantjes die het dichtst bij de moederplant staan

De junidragers mogen nu, na de oogst “gemaaid” worden, dat wil zeggen dat het oude blad verwijderd wordt en dat er slechts enkele bladeren blijven staan in het hart van de plant. Sommigen durven al eens, bij grotere oppervlakten de grasmaaier boven halen voor dit karwei, op de hoogste stand weliswaar. Maar de snoeischaar zal toch wel beter werk opleveren in dit verband. Bladsnoei doen we bij junidragers die nog maar één seizoen vruchten gedragen hebben. Alhoewel niet onmogelijk is dit niet aan te raden als er al twee jaren geplukt werd. Deze worden best gerooid. De kans op kleine vruchten, die wat droog aanvoelen is echt wel heel groot bij een drie- of meerjarige teelt van aardbeien..
Waarom we die aardbeien na één seizoen eigenlijk best “maaien”? Dat is nodig om de plant niet te zwaar te laten worden. Laten we te veel blad staan, dan wordt de plant te dik en zal ze het volgende jaar veel te veel bloemtrossen dragen. Met kleine vruchten tot gevolg. Bladsnoei bij aardbeien zorgt dus het volgende jaar voor grotere vruchten. Het is ook nog niet te laat om uitlopers op de plant te laten inwortelen. Gezien het late tijdstip is het best om de plantjes vast te zetten in een bloempotje gevuld met een mengeling van potgrond en tuingrond. De eerste plant op de uitloper is de zwaarste. Zo bekom je na een paar weken een bewortelde plant en kan je het plantje losknippen van de moederplant. Dit kan dan in de loop van de maand augustus uitgeplant worden, bij voorkeur niet later dan 20 augustus. Bij de doordragende aardbeien laat je nu niet teveel bloemen komen, om te kleine vruchten tot vermijden. Bij de aanhoudende regen zijn de doordragers dankbaar voor regenbescherming door middel van een tunneltje. Wat vloeibare bijbemesting tijdens de teelt zorgt voor een vlotte doorgroei. Bij veel regen spoelt ook veel meststof door. Verwijder rotte vruchten onmiddellijk. De doordragende rassen blijven immers vruchten dragen tot in oktober.

Lees ook : wpe1.jpg (2711 bytes)het dossier aardbeien, met veel info over aardbeien. Er is ook het artikel “aardbeien telen in bakken” (een lezerstip).

Waar koopt u aardbeiplanten? (lezers helpen lezers)

Augustus is de plantmaand bij uitstek voor verse aardbeiplanten.
De tuinliefhebber is gewoon om te planten voor 15 augustus, de professionele teler plant de laatste jaren na 15 augustus, maar dat heeft vooral met het ras Elsanta te maken. Kortom, tussen nu en 20 augustus is het nog goed mogelijke verse aardbeiplanten (junidragers) te planten.

Koelcelplanten worden in het voorjaar geplant. Deze planten worden voor de winter gerooid en bewaard bij -1°C. Dit maakt dat deze planten ook na de winter en het hele voorjaar kunnen geplant worden. Ongeveer twee maanden later kan er dan geoogst worden.

Je kan de verse plantjes zelf kweken of halen bij de buurman, maar nu en dan is toch ook eens vers, ziektevrij plantmateriaal nodig.

Ik krijg heel veel vragen van lezers om te weten waar ze die kunnen kopen. Zelf ken ik wel enkele adressen, maar dit is regionaal natuurlijk.

Op deze plaats zouden alle adressen verzameld worden waar aardbeiplanten voor de liefhebber te verkrijgen zijn.

Helpt u mee om deze pagina aan te vullen?

Drie vragen

  • Waar koopt u? (Naam, adres en indien beschikbaar telefoon, email en website)
  • Welk(e) ras(sen) koopt u?
  • In welke maand(en) koopt u aardbeiplanten.

Stuur uw bijdrage naar lezersbijdrage@plantaardig.com. Alvast bedankt!
update 2008 : Dit was vorig jaar, er kwamen toen heel wat reacties binnen, waarvoor dank. (zie hieronder)
Dit jaar kunt u kunt u, door de wijzing van de website, gewoon uw aankoopplaats van de aardbeiplanten invullen in het formulier helemaal onderaan dit artikel en zo onmiddellijk doen verschijnen.

1

Geachte,

een adres voor virusvrij plantmateriaal:

PROVINCIAAL PROEFCENTRUM VOOR KLEINFRUIT PAMEL
t.a.v. Yves HENDRICKX
Molenstraat 26
1760 ROOSDAAL
Tel. 054/32 08 46
Fax. 054/32 08 47

Virusvrij plantmateriaal kan er besteld worden in het voorjaar.
Het Provinciaal Proefcentrum voor Kleinfruit in Pamel levert virusvrij
plantmateriaal uitsluitend op bestelling.
Yves HENDRICKX heeft de leiding en is een deskundige op het gebied van
aardbeien.
Je kan er steeds terecht voor informatie.

Met de beste groeten,
Jos. Pauwels

2

Hallo

Dit jaar haal ik mijn aardbeien planten bij de firma de Weert Zij hebben een ruime keuze en zijn ook nog goedkoop

Zelf plant ik ze rond 5 augustus Zie onderstaand adres

Wij gaan dit jaar voor het ras Korona als een maal dragend en Mara des Bois als doordrager

http://www.mtsdeweert.nl/

groetjes Wil

3

Gekocht bij: Zachtfruitbedrijf Sturing, De Streek 13, 9414 VL Hooghalen. (iets ten zuiden van Assen, Drenthe)

Telefoon 0593- 592206, Fax 0593- 592064.

Website: Zachtfruitbedrijf Sturing. http://www.zachtfruit.nl/

Email : hsturing@worldonline.nl ( zal wel gewijzigd zijn in tiscali)

Gekocht : Ras Elsanta Koelcelplant

Eind maart geplant, mooie bewortelde planten, stevige vrucht, goede smaak, in juni eerste mooie vruchten geplukt

Wel bemest met Bio Aardbeienmest 6-4-10(+3).

Tot volle tevredenheid gekocht.

Met een vriendelijke groet,

N. de Jong.

4

Hallo,

Moeilijk te vinden vind ik.

Ik heb er nu gevonden in de Aveve van st. Eloois Vijve :

soort Elsanta en misschien Ostara

Elsanta is een delikate plant . Ostara is een oude goeie soort. (nvdr : wel een doordrager!)

Ik heb ook geprobeerd bij Bakker, waar ik vroeger eens gekocht heb, maar vind de weg niet naar het belgisch filiaal. (nvdr : http://www.bakker-belgie.com/)

Daaaaaaaaaaaag

Roger

5

Hoi Luc,
Ik heb inmiddels een adres gevonden in Rucphen, dat is dus hardstikke dichtbij (ik woon in
Roosendaal). http://www.kovaka.nl. Ze leveren Lambada per 25 planten, tegen Euro 0,15 per
plant. Dat is ook nog eens de goedkoopste die ik tot nu toe tegen ben gekomen :)
Alles komt naar zij die wacht….
Nog ter info: Ze hadden bij Kovaka behalve Lambada ook Darselect, Elsanta en Sonate. Ik
hoorde van een van de kantoormedewerkers dat de professionele kwekers meer en meer
overstappen op sonate.
Groetjes,
Vertine (Blog van Vertine : http://moestuintje.blogspot.com/ )

6

Hartelijke dank voor uw hulp, ik heb uiteindelijk mijn aardbeienplanten besteld in een AVEVE tuincentrum.

Vriendelijke groeten, Louis.

7

Hoi Luc,
Het is best moeilijk om aan kleine hoeveelheden aardbeiplanten te komen, ook hier.
Het probleem is dat je ze niet nodig hebben als je 50 plantjes nodig hebt.
Wij hebben hier in de omgeving van Roosendaal verschillende vermeerderingsbedrijven die zich
uitsluitend toeleggen op vermeerderen van aardbeiplanten op verschillende manieren.
Wij proberen met vele mensen op ons complex een bestelling samen te stellen van soms 2000 planten of meer.
Dan ben je welkom bij iedereen.
Ook dit jaar is het zo gegaan, wij hadden keus uit :
Lambada – Korona – Sonata en Bogota en de prijs is dan 15 cent.
Soms als je er zelf langs gaat en ze zijn ze aan het rooien en verwerken kun je er wel 50 kopen
maar bel niet want dan krijg je kantoormensen.
De 2 grootste hier zijn :
Rapo met een eigen site en Konings eveneens met een eigen site.
www.rapo.nl en www.kovaka.nl
Bekijk ze maar eens.
Groetjes
Cor de Wildt

Kijk regelmatig op : http://www.cordewildt.nl
DE site die dagelijks wordt bijgewerkt !

8

Voor aardbeienplanten (van allerlei rassen) ging ik zelf gisteren naar Buurse (bij Haaksbergen), www.fruittuin.com

(M. M. Offereins)

9

Wij kopen onze aardbeiplanten bij een kweker in Lo- Reninge.Hij koopt die voor zijn bedrijf in Nederland en zorgt ervoor dat er enkele plantjes voor ons voorbehouden zijn.Rassen: Elsanta en Darselect.Heel goede opbrengst en lekkere aardbeien
groetjes,

Chris en Roger

10

Ik koop mijn planten Elsanta in Riemst bij een plantenkweker ,eerst bellen, worden dezelfde dag gepoot

en kan dan dezelfde dag nog geplant worden.

Bij sommige verkopers is het plantmateriaal te oud

en dan heeft men soms problemen met hergroei.

Na twee weken aangieten tegen ziekte en verder nog

eenmaal in Maart. Good luck

Adres kweker : Schols Jean koekoekstraat 33 Riemst tel 012.237028

groetjes,

Jean Jackers

11

Elsanta is overal te vinden maar gedijt niet zo goed op sommige gronden
(wortelziekte)
ik stel het goed met GARIGUETTE, die ik kon kopen bij FLORALUX in DADIZELE
Floralux N.V.. Tuincentra. Meensesteenweg 225. 8890 Dadizele
(Moorslede). Telefoon 056/50.93.63. Fax 056/50.36.71.

groetjes,
Frans en Christine

12

Hoi

Ik koop mijn aardbeien bij Van Duyvenboden in Lisserbroek, turfspoor 1.

Heb om de 2 jaar nieuwe aardbeien planten korona heerlijke grote zoete aardbei het zijn geen doordragers (35cent per plant) het is een aanrader geeft heel veel.

Veel succes in de tuin

henk

13

Nog een goed adres voor aardbeiplanten

Eventueel bestellen bij Vlaams Zaadhuis, maar ook zij verkopen liever koelcelplanten.
Leveren ook in NL
Bestel anders hun catalogus op www.vlaamszaadhuis.com.

14

Te koop: Aardbeiplanten Elsanta en Corona, dit is een gezond ras speciaal voor de hobbytuinder.
Zowel grote als kleine hoeveelheden.
Voor meer inlichtingen bel naar 016/46.36.68 of 0485/59.79.74 te Bierbeek.
Adres :

Abts jos
Oude Geldenaaksebaan 31
3360 Bierbeek

15

“Dit jaar heb ik voor het eerst aardbeienplanten gekocht. Hier in Dordt
kon ik ze niet vinden dus heb ik ze online besteld bij www.fruittuin.com.
Dat gaat per 25 stuks en worden binnen enkele dagen bezorgd met TNT.
Helaas was ik tweemaal niet thuis en dus hebben de plantjes wat langer
in een doos gezeten. Ze zaten echter zo goed verpakt dat dit geen enkel
probleem was. De plantjes zien er heel goed uit, ze zijn kaal (zonder
potgrond) verzonden en hebben veel worteltjes.
Wel behoorlijke bezorgkosten, maar in vergelijking met b.v. bakker of
ander dure bedrijven verdien je dat zo weer terug met de gunstige prijs.”

Helpt u mee om deze lijst aan te vullen? Zet uw favoriete aankoopadres van aardbeiplanten in het formulier onderaan deze pagina. Bedankt alvast, in naam van alle lezers!

Lees ook

Aardbei de teelt
Aardbei vervroegen van de teelt
Aardbei teeltzorgen na het eerste oogstjaar
Aardbei zelf plantjes opkweken
Aardbei groei en bloei
verlate teelt
Aardbeien zaaien!
Aardbeien planten in het voorjaar?

Aardbeien telen in bakken (lezerstip)

Vandaag een lezerstip van Corrie.

aardbei-bak-piepschuim3

Inleiding.

Aardbeien zijn planten die vrij gevoelig zijn voor wortelziekten. Wie gezonde aardbeien wil telen moet zeker en vast een vierjarige vruchtafwisseling respecteren en ervoor zorgen dat de aardbeien ‘s winters geen wateroverlast ondervinden, zelfs niet gedurende korte tijd. Verder zijn bepaalde voorvruchten, zoals aardappelen, niet ideaal bij de teelt van aardbeien. Het beste zou zijn als we telkens een stukje grond zouden hebben waar nog nooit aardbeien gestaan hebben en het jaar voordien ook geen andere groenten. Professionele telers planten dikwijls aardbeien op omgeploegd grasland. Om dezelfde reden worden er in de professionele teelt steeds meer en meer aardbeien geteeld in diverse soorten containers of zakken, in een substraat van potgrond.

Voor de hobbytuinder, is het soms teleurstellend te zien dat soms nog vlak voor de oogst verschillende aardbeiplanten verwelkingsverschijnselen vertonen. Dit zijn dan de symptomen van Verticillium (verwelkingsziekte) die al lange tijd in de wortels van de plant sluimerde, maar pas in het late voorjaar volop tot uiting komt. Zwaar beladen planten die ook nog eens veel moeten verdampen geven dan plots de geest.

Lezerstip
Ook Corrie en nog enkele andere tuinders bij haar op het volkstuincomplex ondervonden steeds opnieuw wortelproblemen bij aardbeien. Daarom telen zijn nu aardbeien in piepschuimbakken (Nl :tempex, B: isomo) bakken.

Hierbij de tip die Corrie mij toestuurde.

Hallo allemaal

Ik heb vorig jaar de mooiste, de meeste en grootste aardbeien ooit in mijn moestuin gehad.

Wat was het geheim?

Grote plastic of tempex bakken met een paar gaatjes onderin (om het overtollige water te laten weglopen), en per bak drie aardbeienplantjes planten in doodgewone potgrond.
Meer niet. Ja, natuurlijk de zon en veel water geven.

Wij hebben in onze tuin een hok gemaakt van gaas om het fruit te beschermen voor vogels en daar stonden de bakken heerlijk te genieten in het zonnetje. Voordeel is ook dat je zo goed als geen onkruid hebt en je hoeft er ook geen stro in te doen.
Vele anderen in ons moestuincomplex hebben deze methode ook en zijn zeer tevreden over het resultaat. Een paar hebben zelfs een stellage gemaakt waar de bakken op staan zodat ze tijdens het plukken niet meer hoeven te bukken.

Wij hadden dus ook al jaren geen goede opbrengst.Dat is nu echt helemaal verleden tijd. We zetten 35 plantjes en we kunnen in de zomer elke dag naar de tuin om weer een bak aardbeien te plukken.

Toen we deze methode doorkregen van Jan (een duizendpoot op onze tuin) gaf hij aan dat het gemakkelijker is om elk jaar nieuwe plantjes te kopen  bij ons 35 cent per stuk, dus te doen)
Op die manier heb je elk jaar "schone" planten. Wij (mijn vriendin en ik) hebben dat tot nu toe gedaan maar dit jaar hebben we er ook een paar van volgend jaar weggezet, kijken wat het doet.
Verder gaf hij ook aan dat je niet ieder jaar alle potgrond hoeft te vervangen, dat wat je het vorige jaar gebruikt hebt kun je weer gebruiken, met extra kalk erbij en Culterra, en wat nieuwe potgrond en dit alles goed mengen.

Deze tip wil ik jullie dan ook niet onthouden. Misschien hebben anderen ook wat aan deze tip. Succes!

Vriendelijke groeten  Corrie Laurenssen

Foto’s
Ben vandaag voor jou nog even naar de tuin geweest om de foto’s te maken. De foto met de bakken op de grond zijn van mij en staan in het fruitgedeelte, dit is een hok met gaas eromheen en een deur zodat de vogels er niet bij kunnen. De andere foto’s zijn van  een verhoging met ruimte eronder om gereedschap weg te leggen (tafelhoogte),met buizen waar een net overheen kan. Ik hoop dat je er iets aan hebt.

aardbei-bak-piepschuim1

 

aardbei-bak-piepschuim3

aardbei-bak-piepschuim2

Hoe zit dat nu eigenlijk met de plantdatum van aardbeien?

 

Heb je net op GroentenInfo gelezen dat je aardbeien best plant zo ergens in augustus. Dan kom je dan één van deze dagen in het tuincentrum, en  zie je daar aardbeienplanten in potjes staan. Of misschien, zoals ik vorige week, aardbeiplanten uit de koelcel, verpakt als in turfmolm, in het rek van de bloembollen. Deze laatste zijn dan zogenaamde frigoplanten.

InlineRepresentationa579bfd4-22f6-44a3-bdf7-77a57f5015fa[4]

Hoe zit dat nu? In augustus planten of in maart? Of…?

In dit artikel wordt er uitgelegd waarom aardbeien van oudsher in augustus geplant werden. En dat er nu ook de mogelijkheid bestaat om in het voorjaar te planten. Maar wat is nu het beste?

Dit zijn de keuzemogelijkheden.
1. Aardbeien planten in augustus.
2. Aardbeiplanten in potjes, planten in het voorjaar.
3. Koelcelplanten (frigoplanten) planten in het voorjaar.

1. Waarom de juni-dragers in augustus planten?

Aardbeien vormen uitlopers vanaf juni. In augustus zijn deze uitlopers volgroeid. Misschien heb je in juli de uitlopers in potjes gestoken, misschien heb je ze gestekt, of heb je gewoon de grond onder de uitlopers losgemaakt. In alle drie de gevallen zullen de plantjes op de uitlopers in augustus voldoende wortels gemaakt hebben om te verplanten. Het verplanten is nodig opdat de jonge plantjes verder van elkaar zouden staan, op voorbereide grond,  en zo in betere omstandigheden kunnen doorgroeien. Wie zelf zijn planten kweekt, zal dus altijd in augustus planten. Zie ook artikel “zelf aardbeiplantjes opkweken”.

Aardbeien maken bloemen in het najaar. Je leest het goed! De rassen van de aardbeien (junidragers) zullen bloemen (en bloemtrossen) aanmaken in de herfst. Het hele proces start zo ergens eind augustus en gaat door tot de eerste vorst invalt. Het is duidelijk dat de groei van de planten in deze periode best niet verstoord wordt door te verplanten. En dat het goed is dat de planten tijdens deze periode de beste groeiomstandigheden hebben om een goede bloemaanleg te hebben. Verplante aardbeien die goed aan de groei zijn, zijn hier in het voordeel. (zie voor meer info het artikel groei en bloei bij aardbeien)

Aardbeien hebben een koudeperiode nodig. Het is niet zo dat aardbeien een koudeperiode nodig hebben om bloemtrossen aan te maken. Ze hebben echter wel een koudeperiode nodig om in het voorjaar voldoende te kunnen uitgroeien. Aardbeien die te weinig koude gehad hebben blijven in het voorjaar kort. Dat wil zeggen: de bladstelen blijven kort en de lengte van de bloemtrossen blijft beperkt (zie deze foto). Verder zal de kwaliteit van de bloemen minder goed zijn. Gebrek aan koude is ook de oorzaak van winterbloemen (artikel) .

Aardbeien hebben in het voorjaar een stevig wortelstelsel nodig. Als straks uw aardbeiplanten volop in blad staan en beladen zijn met vruchten, breken ook al mooie zomerse periodes aan. De plant heeft op dat moment veel water nodig. Dit is dan om de verdamping via de bladeren op gang te houden en om de vruchten te doen bijkomen. Enkel het beste wortelstelsel is hiervoor goed genoeg.

Besluit :aardbeien geplant in augustus, in goede omstandigheden, op goede grond en goed verzorgd, leveren vanaf het eerste jaar de meeste aardbeien. Wie zelf zijn planten kweekt zal altijd in augustus planten. Zie voor meer info aardbei, de teelt.

2. Nu ook in het tuincentrum: aardbeiplanten in pot of koelcelplanten.

Kan je deze dan wel kopen? Het antwoord is ja! En dat vooral voor de mensen die niet voldoende zorg kunnen besteden aan hun pas geplante aardbeien in de zomer en de herfst. Je zal wel een toegift moeten doen op de groeikracht en de productiecapaciteit van de plant.

3. Waarom aardbeien (junidragers) planten in het voorjaar?

Aardbeien houden niet van natte grond. Hebt u een tuin die tijdens de winter gemakkelijk te nat wordt. Dat wil zeggen dat de grond slijkachtig kan worden of dat er zelfs stilstaand water (plassen) mogelijk is. In dat geval plant u beter in het voorjaar.

Aardbeien houden niet van extreme hitte en droogte. Het is niet altijd makkelijk, planten in augustus. Het is te warm, te droog, … De plantjes hebben echt wel zorgen nodig bij het planten in augustus. Zomaar wat aardbeien planten en pas de volgende zaterdag terug naar de tuin, dat zit er niet in, bij planten in augustus. De bladeren van pas geplante aardbeien met losse wortel zullen heel regelmatig moeten bevochtigd worden.

Aardbeien kunnen ook last hebben van rupsen, bladluizen en (wortel)schimmels. Wie aardbeien plant in het najaar ziet de kans dat insecten en ziekten de planten aantasten vergroten.  Door in het voorjaar te planten sla je een hele periode over.

3. Nu aardbeiplanten in pot kopen?

Gisteren zag ik ze nog in het tuincentrum. Aardbeiplanten in pot (van zo’n 10 cm)
De plantjes waren al flink gegroeid. Ze hebben al enkele groene bladeren. Ze zijn dus duidelijk voor op de aardbeiplanten in de tuin, die nu pas uit hun winterrust komen. Ze komen niet uit de open lucht, maar uit de serre (kas).

Afharden.
Koop je deze plantjes, dan zal je ze toch best wat afharden. Vriest het niet ‘s nachts dan kan je ze nog een tiental dagen in de potjes laten, gewoon buiten. Is er nachtvorst deze eerste tien dagen, zet ze dan ‘s nachts binnen. Natuurlijk zijn aardbeibladeren vorstbestendig. Maar niet deze jonge, tere blaadjes. Ze moeten eerst afgehard zijn voor ze tegen de vorst kunnen. Daarna kan je ze in de tuin planten.

Tijdig kopen.
Koop deze plantjes ook niet te laat. Hoe minder blad hoe beter. Bloeien ze al, dan ben je eigenlijk te laat. Hoe kan je verwachten dat deze planten, met hun beperkt wortelgestel een goede opbrengst geven?

3. Nu frigoplanten (koelcelplanten) kopen.

frigoplanten  aardbei-planten

Foto’s : aardbeiplanten (frigoplanten) uit het tuincentrum per vijf verpakt, in plastiek zak met turfmolm. Is de groentetuin nog niet klaar, dan kan je ze eerst nog inpotten.

aardbeiplanten-frigoaardbeien-planten

 

Dit geniet eigenlijk wel de voorkeur voor wie aardbeien wil planten in het voorjaar. Deze planten zijn gerooid rond nieuwjaar en hebben een tijdje in de koelcel doorgebracht. (zie deze webpagina over frigoplanten) Een koudeperiode hebben ze dus zeker voldoende gehad. In het vroege voorjaar kan je ze onmiddellijk in de moestuin uitplanten. Ze hebben bijna geen blad, maar wel veel wortels. Als je ze in maart plant dan groeien ze zowat met het seizoen mee. Ongeveer zoals de aardbeiplanten die al in augustus geplant zijn en  vanaf half maart stilaan hergroei vertonen.
Als nadeel ten opzicht van de augustusplantingen kan je opmerken dat  ze nog een wortelstelsel moeten ontwikkelen. Is het later op het seizoen en al vrij warm als je de frigoplantjes koopt, zet ze dan eerst in potjes. Dit maakt dat je ze beter kan verzorgen.  Is het geen probleem om dagelijks de frigoplantjes wat te bevochtigen, dan kan je ze ook in warme periodes rechtstreeks in de tuin uitplanten. Voor meer info, zie dit artikel ”koelcelplanten, verlate teelt”.

Let op : alle info hierboven is geschreven in de veronderstelling dat je junidragers koopt. Doordragende rassen koop je zelfs beter in het voorjaar. Ze produceren immers pas later op het seizoen en zo hebben ze veel meer tijd om een stevig wortelstelsel te maken. De eerste bloemen kunnen ook geen kwaad, want deze nijpen we gewoonlijk toch uit. (zie artikel “doordragers in pot”.

Lees ook  Waar koopt u aardbeiplanten (lezers helpen lezers)

De taxuskever bij aardbeien

De taxuskever is een heel gekend probleem bij tuinierend Vlaanderen en Nederland. Maar wist je dat de larven van de taxuskever naast de wortels van taxus en heel wat sierplanten ook schade kan doen bij framboos, aardbei, bosbes, druif, kruisbessen en citrussoorten? Guy De Kinder (Auteur “Fruit” van de Groente & Fruit Encyclopedie) heeft het  vandaag over de taxuskever in zijn Fruitblog.
Dit deed er mij aan denken dat ik nog eens moest vertellen hoe het vergaan is met de doordragers in pot die besproken worden in het artikel over Aardbeien, doordragers in pot.

Het is, na een mooi seizoen en een mooie opbrengst in 2007, achteraf namelijk iets minder goed gegaan. Ik was wat verrast toen er in het voorjaar 2008 weinig hergroei was bij deze aardbeien. Op zoek naar de oorzaak bracht een klein beetje graafwerk onmiddellijk de oorzaak aan het licht: taxuskeverlarven! Dat een groot deel van de siertuin omheind is met taxushaag heeft waarschijnlijk de aantasting in de hand gewerkt.

Het is dan ook aan te raden om de doordragers in pot jaarlijks te verpotten om zo de taxuskeverlarven te kunnen verwijderen en te kunnen starten met een insectenvrije grond. Of toch op zijn minst de potten aan een grondige voorjaarscontrole te onderwerpen.

Onderstaande foto’s tonen de boosdoeners, maar de schade viel nog mee en de plantjes konden gered worden. De plantjes waren begin april al aan de hergroei, en de larven waren al volop actief. De preventieve controle gebeurt dus best nog iets vroeger!taxuskever-aardbeien taxuskever-larven-aardbeien

Hebt u tips om de taxuskever weg te houden?

Stro OP! de aardbeiplanten?

Foto 1:Op deze foto die ik nam op 18 april 2008 ligt het stro op de aardbeien! Klopt dit wel? Stro aardbeien

Aardbeitelers weten immers dat het best is na de bloei stro tussen de rijen aan te brengen:

  • zo blijven de vruchten na een regenbui droog
  • bevuilen ze niet
  • verhitten ze niet op het zwarte plastic of doek
  • zullen ze ook niet in een filmpje water blijven liggen

Een tip hierbij is om dit stro niet te vroeg te leggen, om zo de kans op schade aan de bloemen door late nachtvorst te vermijden. Het stro isoleert immers de bodem. Leg het stro dan ook pas na de bloei.

Dat het stro hier op de planten ligt zal waarschijnlijk bij veel moestuinbezitters de wenkbrauwen doen fronsen.
Lees verder om te weten te komen waarom dit zo is.

Grote tunnel

Op de volgende foto zie je een breder beeld, met nu ook aardbeien in een plastiek koepel.

SSA56822

De plantdatum van de aardbeien in de koepel en deze op het stro is dezelfde!
Hoe dat komt? Wel, aardbeien, geplant in augustus, kunnen begin februari overkapt worden met een grote plastiektunnel. Zet de kappen niet vroeger, aardbeien hebben ook een koudeperiode nodig (zie artikel groei en bloei bij aardbeien) Zo kan je de oogst vervroegen naar ongeveer 10 mei. Op de volgende foto zie je dat de aardbeien in de koepel op 18 april al volop in bloei staan.

SSA56827

Kleine tunnel
Wie beschikt over een kleine plastiektunnel kan die erover zetten begin maart. Dit mag niet zo vroeg als bij een grote koepel, omdat de kans op vorst in een kleine plastiekserre veel groter is. Deze koelt namelijk veel sneller af ’s nachts. Bij afdekking met zo’n kleine koepel kan je oogsten einde mei.

    • Lees meer over de teelt van aardbeien in grote en kleine plastiekkap in dit artikel : klik hier.

Stro op de aardbeien
Maar, om nu ter zake te komen, wist je dat je de oogst van dezelfde aardbeien geplant in augustus ook kan verlaten? Deze methode is in onbruik geraakt door het gebruik van frigoplanten voor de zogenaamde verlate teelt.
Toch kon ik op 18 april 2008 nog een foto nemen van deze “oude” verlatingsmethode. Stro aardbeien

Wie flink wat aardbeien in zijn tuin heeft staan en graag zou hebben dat een deeltje wat later te oogsten valt kan deze methode eens uitproberen.  Het stro moet je leggen in de late winter, liefst op het einde van een vorstperiode ergens in februari, als de grond flink afgekoeld is. Eigenlijk op het moment dat de grond het koudst is.
Door stro op de bodem te leggen zal je de bodem isoleren en zal deze veel langer koud blijven. Daardoor zal de hergroei van de aardbeiplantjes veel later op gang komen. Het stro kan je laten liggen tot ergens de tweede helft april. Als je ziet dat de plantjes de groei hernemen en nieuwe blaadjes vormen, dan leg je  het stro tussen de aardbeien, zodat het nu een totaal andere functie krijgt (zie bovenaan dit artikel).

tip.logo Met stro op de aardbeien van februari tot in de tweede helft van april kan je de oogst wel een tiental dagen verlaten! Zo geniet je langer van het aardbeiperceel in jouw tuin.

Dit artikel is een illustratie bij en een aanvulling op het dossier aardbeien telen.

Aardbeien zaaien?

Pas verschenen : Aardbeien zaaien. De moeite waard?
Uitgebreide teelthandleiding (10 blz, 20 foto’s) :
aardbeien zaaien en opkweken.

Aardbeien zaaien? Als je het hebt over bosaardbeien (Fragaria vesca) dan is dat zo gek nog niet. Maar grootvruchtige aardbeien zaaien? “En toch staan sinds een paar jaren zaden van grootvruchtige aardbeien te koop in de catalogussen van enkele zaadhuizen. F1 Hybriden dan nog wel. Het maakte mij in ieder geval nieuwsgierig. Waarom zou je kiezen voor de lange weg van het zaaien, als je ook gewoon plantjes kan kweken uit uitlopers. Zou dit iets zijn voor de liefhebber? Zou dit een makkelijkere teelt zijn, met betere resultaten? Ik besloot dan ook de proef op de som te nemen en kocht deze winter een pakje zaad van een aardbei F1 hybride.

Lees er alles over in de uitgebreide (10 blz, 20 foto’s)) handleiding over het telen van gezaaide aardbeien.

Ervaringen met aardbeien

Deze avond, 8 juni,  was ik te gast  bij de Volkstuinvereniging van Wevelgem met een lezing over de teelt van aardbeien.

Er waren enkele liefhebbers met tientallen jaren ervaring aanwezig. Dit leverde heel wat interessante discussies op.  Update : een reactie van Sjef, zie onderaan dit artikel

Een samenvatting van wat ik onthouden heb:

Rassen
Drie rassen blijken veel geteeld bij het publiek
Korona was voor alle telers het best smakende ras. Met de wortelziekten verwelkingsziekte en roodwortelrot (Verticillium , Phytophtora) zijn er bij dit ras weinig problemen.
Darselect is in ieder geval beter van smaak dan Elsanta. De donkerrode vruchten zijn groter, maar kleiner in aantal. Darselect is een vroeg ras. Of Darselect kon tippen aan de smaak van Korona, bleef ook aan het eind van de avond nog een discussiepunt. Het toedienen van Vinasse als kaliumbemesting in het voorjaar zou de smaak in ieder geval heel wat verbeteren. En zeker goed rijp laten worden aan de plant.
Elsanta kan de vergelijking met Korona en Darselect wat betreft smaak niet doorstaan. Dat Elsanta wel de hoogste productie levert en het langst kan bewaren in de koelkast werd algemeen beaamd. Elsanta is meest gevoelig voor wortelziekten.
Lambada, niet geteeld bij de aanwezigen, maar uit andere informatie blijkt dit ras de concurrentie met Korona wat betreft smaak zeker aan te kunnen.

Wortelziekten
Wie slechts om de zes jaar terugkomt met aardbeien op hetzelfde perceel blijft gevrijwaard van de vervelende wortelziekten. Wie te lang eigen plantmateriaal overhoudt van eigen kweek raakt makkelijker in de problemen met wortelziekten, zeker in combinatie met een te enge vruchtwisseling.
De ervaring van één aanwezige illustreert dit ten volle. Een tuinder had verschillende rassen geplant, allemaal planten van eigen kweek. Enkel het ras Elsanta was afkomstig van aangekocht plantmateriaal van een beroepsplantenkweker. Zowat alle planten verwelkten in enkele dagen tijdens de volle bloei. Dat zijn de typische symptomen van verwelkingziekte. Maar Elsanta bleef gezond! En laat dat net het gevoeligste ras zijn! Afkomst van plantmateriaal speelt dus een niet te onderschatten rol.
Besluit : koop regelmatig ziektevrije planten en doe een zesjarige vruchtwisseling.

Grondbedekking en zwarte vlekjes.
Ook de grond(bedekking) dicht bij de aardbeiplanten moet afgedekt worden met stro. Zoniet krijgen de vruchten last van Antracnose (Colletotrichum acutatum) foto. Tot vijftien jaar geleden was er weinig last van deze ziekte. Bij één toehoorder waren heel wat vruchten erdoor aangetast. Er ontstaan dan zwarte ingezonken vlekjes op het rijpe vruchtvlees.  In langdurig natte omstandigheden worden soms ook de uiteinden van de uitlopers aangetast.
De ziekte treedt voornamelijk op bij warm onweerachtig weer na een hevige regenbui. De opspattende regendruppels zorgen dan voor de verspreiding van de sporen. In Wevelgem was er één week geleden een hevige onweersbui van twee uur lang. De grondstroken tussen de plastiek, evenals tussen de planten op de plastiek, moeten bedekt worden met voldoende stro. Dit breekt de druppelinslag bij hevige regenval. Er is dan minder kans op verspreiding van de sporen.
Los van deze ziekte, kunnen de vruchten dan ook niet verbranden op de zwarte grondbedekking en blijven ze ook niet in kleine plasjes water liggen.

Hebt u, net als de toehoorders van deze avond, ook leerrijke ervaringen met aardbeien of bepaalde aardbeirassen in het bijzonder die u wil delen met de lezersgroep? Mail ze dan naar lezersbijdrage@plantaardig.com en ze worden binnen de 12 uur aan dit bericht toegevoegd.

Er is een reactie van Sjef Silvertand

Ik teel al 15 jaar Elsanta en Elvira onder meegroeifolie. Ik mag wel zeggen de beste top aardbeien die er bestaan wat smaak en aroma betreft. Als de teeltaarde maar goed in orde is. De ervaring heeft bewezen dat de bemesting zeer belangrijk is.-geen duivenmest,(chloor)-geen paardenmest (bitter)en -geen kippenmest (scherp). Deze meststoffen werken nadelig op smaak en aroma
ik gebruik goed verteerde korte koemest,of koemestkorrels en als bijbemesting samengestelde korrel, N+P+K 12+10+18.Ik zet ieder jaar nieuwe gekeurde planten op nieuwe grond, zo raakt mijn grond niet uitgeput
en bescherm ik mijn planten tegen ziekten en plagen. Groeten,Sjef

Bedankt Sjef, interessant te weten in verband met die meststoffen! Kippenmest en duivenmest zijn inderdaad heel “straf” of “sterk” werkende meststoffen

Geen vogels bij de aardbeien?

Update : enkele interessante tips van lezers onderaan dit artikel.
Vertine heeft zopas een overzicht op haar weblog gezet over wat andere moestuinders doen om te voorkomen dat die mooie rode aardbeien in de bek van merels, lijsters en spreeuwen verdwijnen.

Inderdaad, sommige van onze gevederde vrienden zijn zo verlekkerd op de aardbeien dat de vrucht meestal al gepikt is voor ze volledig rijp is.

Hieronder  een samenvatting van de verschillende methodes, meer info erbij en de foto’s kan je bekijken op Vertine’s moestuin. Wat is nu de beste manier om ze te beschermen? Laat het weten via de reacties op haar website of stuur een mail naar lezersbijdrage@plantaardig.com

  • pvc-boog met vogelnet
  • de stalen-buis-boog die je ook voor tunnels gebruikt, met daaroverheen een vogelnet
  • een stevige kooi-constructie van houten palen of stalen pijp
  • het vogelnet min of meer los over de aardbeien leggen
  • stokken tussen de aardbeien zetten, met een plastic zak eraan

Enkele bedenkingen van mijn kant.
-De tunnelconstructie is  heel handig bij het oogsten. Je hoeft niet in de weer met de bedekking die soms makkelijk in de war raakt. -De lage kooicontstructie met kippengaas en dan nog net erop is niet praktisch om uit de weg te doen bij het oogsten.
-De PVC boog moet het ook wel goed doen, mits goed aangespannen.
-Los over de aardbeien leggen is niet zo goed, de vogels kunnen er doorheen prikken, maar wat erger is, er ook in verstrikt raken. Zo kun je wel eens een dode vogel vinden bij de aardbeien
-Plastic zakken, blinkende cd’s, allerlei vogelverschrikkers, linten spannen kriskras over het veldje,….. het zijn allemaal gekende methodes, maar ze zijn minder effectief en hebben slechts enkele dagen voldoende werking, daarna treedt gewenning op.

En nog een middeltje, handig om vogels uit de kersenboom te houden, maar alleen bruikbaar is als je zelf dikwijls in de buurt bent: hang enkele conservendozen bij elkaar en hang deze in de boom.
Verbind ze met een touw lang genoeg tot in de keuken of terras. Trek daar regelmatig eens aan om lawaai te maken, maar enkel als je de buren ook wat kersen bezorgt….

Reacties van lezers
Er kwam zonet een reactie binnen van Yvonne van Zelst via lezersbijdrage@plantaardig.com

Zelf bescherm ik de aardbeien al jaren d.m.v pvc buis met een vogelnet erover. Dit doen de meeste mensen op mijn volkstuin. Iemand heeft zelfs een oud frame van een bungalowtent gebruikt. Het hele frame is over het aardbeibed geplaatst en daar een net over geplaatst.

Deze methode voldoet prima, wel controleren of er geen vogels onder gekropen zijn.

Dan voor deze tip, Yvonne. Wie heeft ook een gouden tip?

Ook een diervriendelijke, interessante tip van Wil, bedankt daarvoor. Hij schrijft :

Er bestaat een speciaal soort net waar vogels niet in verstrikt kunnen raken, het is wat harder, d.w.z. iets minder flexibel als het gebruikelijke aardbeiennet, bij mij voldoet het uitstekend, het ligt mooi over de aardbeien en is er steeds gemakkelijk van af te halen, ik heb het destijds gekocht bij de LIDL

De buurman van Theo Janssen heeft wel een heel originele methode om de vogels uit de kersenboom te houden. Theo schrijft:

Lieve mensen, mijn overbuurman heeft zelf iets uitgevonden om de vogels uit zijn kersenboom te verjagen. Hij heeft namelijk een oude storkpomp zo gemaakt: een darm van een twintigtal met op zijn pomp aangesloten met een tijd klok, dan heeft hij de darm naar buiten geleid en zo langs de stam naar het midden van de boom vastgemaakt met op het einde een  oude kapotte fietsband erover geplakt en om de vijf minuten raast de wind door de darm en zo via de fietsband naar buiten met een  zeer raar geluid zoiets als prrrrrrrrrrr en de vogels zijn gegarandeerd weg. Simpel maar ge moet op het gedacht komen he.

Aardbeien: doordragers in pot

groenten in potten, de serie De voornaamste opdeling bij aardbeien is deze tussen junidragers en doordragers (naast bosaardbeien en gezaaide aardbeien). De oogstperiode bij de junidragers is beperkt tot een 4-tal weken waarbij de bloei zowat gescheiden verloopt met de oogst. Deze teeltwijze het meest gekend.
De oogst van de doordragende rassen loopt uit over een periode van 4 tot 5 maanden waarbij er zowel bloemen als rijpe vruchten aan de plant hangen. Dit betekent dat er tijdens die lange periode best voldoende aandacht aan de planten besteed wordt.
Bloemen verwijderen, vruchten snoeien, uitlopers afknippen en soms ook wel wat blad verwijderen behoren tot de gewasverzorging van doordragende aardbeirassen. Dit lukt allemaal beter als je deze aardbeien in pot teelt. In vollegrond is de gewasverzorging moeilijker bij te houden en de kans op rotte vruchten neemt toe omdat ze op de grond of stro liggen. Bij de teelt in pot hangen ze vrij.

Aardbeien zijn vrij makkelijk in pot te telen.

Grondmengsel
Neem emmers of potten met een inhoud van 8 tot 10 liter, die voldoende drainagegaten hebben. Vul deze met een zeer goed doorlaatbaar grondmengsel, dit betekent een grote hoeveelheid witveen ( 50 % turfstrooisel, of als milieuvriendelijk alternatief kokosvezels) (liefst 50 %), de rest bestaat dan uit zwartveen.

Kies je een grondmengsel dat weinig witveen bevat dan blijft dit substraat te lang nat en bevat het te weinig zuurstof. En van natte voeten houden aardbeien niet!

Planten
Plant vier tot vijf planten per pot van 10 liter, ietwat schuin zodat het hart van de plant naar buiten gericht is. Het is dus fout om aardbeiplanten in het midden van de pot te zetten. Dan liggen de vruchten op de bodem en zijn ze moeilijker te oogsten

Aardbeien in pot telen, doordragers
foto 1 De aardbeien worden zoveel mogelijk langs de zijkant van de pot geplant. Hier staan in principe wel een aantal planten te veel, waardoor de bladgroei later te weelderig en te dicht zal zijn (bladpluk zal hier nodig zijn). Vijf is een maximum voor deze grootte van pot.

Gewasverzorging
De eerste reeks bloemtrossen die verschijnen (normaal eind april-begin mei) als de planten og klein zijn worden verwijderd om sterke planten te bekomen. Vanaf einde mei, maar dit jaar heel wat vroeger, de volgende bloemen laten uitgroeien. Uitlopers worden gedurende het hele groeiseizoen regelmatig verwijderd.Aan het uiteinde van de tros staan veel kleine vruchtjes. Als de eerste vijf vruchten geoogst zijn kunt u beter de tros wegnemen, dit stimuleert de vorming van nieuwe trossen. De vruchten op de uiteinden van de tros zijn ook gevoelig voor rot.

Doordragers aardbeien in potten
foto 2 Deze aardbeipot komt voor het tweede jaar in groei en bloei. De vorming van jong blad en bloemen gebeurt haast gelijktijdig. Geef doordragers echter eerst de kans om bladeren te vormen. De eerste bloei wordt dan ook verwijderd.

Bloemen verwijderen doordragers
foto 3 Verwijderen van de eerste bloei.

Bloempot in de aardbeipot

foto 4 Een mogelijkheid om er voor te zorgen dat de aardbeiplanten naar buiten toe groeien is het plaatsen van een bloempot zonder bodem, zodat alleen een smalle rand met de aarddbeiplanten overblijft. Dit is dan ook een gemak om water te geven zonder bladeren, bloemen vruchten nat te maken.

Bemesten
Vergeet niet om regelmatig bij te bemesten. De continue groei van bladeren, vruchten en bloemen vergt immers heel wat energie. Bij dit systeem zou je wekelijks een soeplepel organische meststof met een relatief grote hoeveelheid kalium kunnen strooien op de grond die zich binnen de zwarte ring bevind. Dit is bijvoorbeeld een meststof met ongeveer de verhoudingen 6-4-12. Doordat op diezelfde plaats ook steeds water gegeven wordt zal de meststof ook goed verteren en in de grond dringen. Je kan, voor een snellere werking, ook wekelijks vloeibare meststof oplossen in het gietwater.

Aardbeien maken eerst voldoende blad
foto 5 Na het verwijderen van de eerste bloei groeien er nog heel veel bladeren bij. Er mag, bij een te gulzige groei ook wel eens wat blad geplukt worden. Dit bevordert de kwaliteit van de bloemen.


foto 6 Wil je grotere aardbeien van doordragers, dan kan je de trossen van deze aardbeipot snoeien op vijf vruchten. Uitlopers worden best regelmatig verwijderd, je kan ook enkele van die uitlopers stekken om jong plantmateriaal te bekomen.

Enkele veel gebruikte rassen bij doordragers
‘Rapella’ – Dit fors groeiend ras geeft redelijke grote vruchten die goed smaken. Gevoelig voor bodemziekten
‘Ostara’ – Gemakkelijk te telen met een hoge produktie, goed van smaak. Rijpen in het najaar goed door. Te oogsten tot eind oktober.
’Selva’ – Grote, matig smakende vruchten, behoeft weinig trossnoei en is makkelijk te telen

Ik weet dat heel wat liefhebbers allerlei systemen en potten gebruiken om aardbeien te kweken. Heb jij een goed werkend teeltsysteem om aardbeien in pot te telen (ook voor junidragers) en wil je dit delen met de vele lezers van de nieuwsbrief? Stuur dan een berichtje met eventueel foto’s naar lezersbijdrage@plantaardig.com

Dit artikel maakt deel uit van de serie en rubriek Groenten In Potten.

Aardbeien water geven

Overal is de oogst van de aardbeien in open lucht goed en wel van start gegaan.
Gelet op het zeer warme weer is het absoluut noodzakelijk om de aardbeien dagelijks water te geven. De hitte is uitzonderlijk groot en zonder voldoende vocht blijft de aardbei niet alleen te klein, maar zijn ze ook minder lekker en worden ze taai. Vooral de planten met minder goede wortels dreigen met dit weer onderuit te gaan.
Oogst de aardbeien ‘s morgens vroeg, dan zijn ze het sappigst!

Deze artikels over aardbeien verdienen alvast een plaatsje bij uw favorieten!
Aardbei de teelt
Aardbei vervroegen van de teelt
Aardbei teeltzorgen na het eerste oogstjaar
Aardbei zelf plantjes opkweken
Aardbei groei en bloei verlate teelt

Aardbeien bloeien voor de winter

Dit berichtje verscheen tijdens een zachte winter van een paar jaar geleden
Wie het dossier over de teelt van aardbeien al doorgenomen heeft, herinnert zich misschien nog de tabel over de groei en bloei bij aardbeien. Daarin wordt duidelijk gemaakt dat de junidragers hun bloemen aanleggen tijdens het najaar. Daarna gaan de planten volledig in winterrust. In het voorjaar komen de bloemen dan tevoorschijn.
Soms worden er tijdens zachte winters wat winterbloemen opgemerkt Door de zachte temperaturen gaan aardbeien dan al bloemen vormen in januari of februari.
Dit jaar vertonen op veel plaatsen een lichte tot bijna algemene voorbloei. We kunnen het niet echt winterbloemen noemen. Het fenomeen deed zich deze keer voor in het najaar. De warme nachten tijdens de maand oktober hebben ervoor gezorgd dat de bloemen die aangelegd waren tijdens de maanden augustus en september vroegtijdig uitgelopen zijn. Ook de koudere periode eind juli en begin augustus zou volgens sommigen als stressfactor gefunctioneerd hebben om uiteindelijk de voorbloei te veroorzaken.
De bloemen die nu al witte bloemblaadjes vertonen worden best verwijderd. De andere bloemen kunnen misschien nog vruchten opleveren, alles zal afhangen van de temperatuur tijdens de komende wintermaanden.
Op de foto’s ziet u wachtbedplanten met voorbloei. De ene plant vertoont al witte bloemblaadjes. De andere plant toont al een volledige tros bloemen. Dit zal hoe dan ook een negatieve invloed hebben op de productie het komende voorjaar.

Aardbeien uit eigen tuin

Het aardbeiseizoen komt jaar heel geleidelijk uit de startblokken. Het duurt alvast nog een tijdje vooraleer de piekaanvoer van aardbeien uit het open veld er is.
In Het Nieuwsblad Online verscheen onlangs een uitgebreid artikel over Aardbeien
“Aardbeien zijn makkelijke tuinplanten. Ze hoeven echt niet in de moestuin, maar kunnen ook als bodembedekker gebruikt worden in de siertuin. De oogst aan smaakvolle vruchten is net dezelfde!
Niets zo lekker dan zongerijpte aardbeien uit eigen tuin. Eens je aardbeien hebt, kan je makkelijk zelf plantgoed telen. Alle kindplantjes op het eind van de uitlopers zijn volwaardige aardbeiplantjes. Met slechts een tiental plantjes heb je al een voldoende grote oogst om een zomerse fruitsla, een overheerlijk ijsdessert of een fruittaart te bereiden en dat enkele keren gespreid over verschillende weken. …..”
Lees verder op Het Nieuwsblad Online
En vergeet ook niet het aardbeidossier van deze site nog eens boven te halen.

Strenge vorst veroorzaakt onzichtbare schade bij aardbeien.

Momenteel is er in de verste verste nog geen vorst te bespeuren, maar de winter heeft nog twee maanden de tijd om zijn tanden te laten zien. Vandaar dit artikel. Aardbeiplanten komen goed de winter door als er tijdens strenge vorstperiodes folie over gelegd wordt. De schade is zelden met het blote oog zichtbaar, maar heeft wel zijn weerslag op de hergroei in het voorjaar en uiteindelijk ook op de oogst Het zal zelden zo zijn dat de volledige aardbeiplant afsterft door de vorst. Wie zijn aardbeien in het voorjaar voor 100% wil zien groeien en bloeien zorgt best voor bescherming als het kwik ’s nachts lager gaat dan -5°C. Dit is dus zowat aanhouden vorst overdag en ’s nachts.

In het aardbeidossier heeft u misschien al gelezen dat een aardbeiplant wel voldoende koude nodig heeft om een goede en lange bloemstengel te krijgen. Te strenge vorst is daarbij echter niet gewenst. Er onstaat dan schade aan de pas aangelegde trossen. Ook de vaatbundels binnenin worden beschadigd. Na de paar strenge winters midden jaren negentig was dit duidelijk merkbaar toen men na de winter enkele plantjes overlangs doorsneed. In het rhizoom waren bruine strepen, ofwel lichtere vorstschade. Soms was het hele rhizoom helemaal bruin verkleurd, ofwel ernstige schade. Klik hier om foto’s te zien van deze schade Tijdens de zomer werd een productievermindering vastgesteld. Planten met vorstschade hergroeien moeilijker in het voorjaar.

Bij het bepalen van de schadedrempel is niet alleen de temperatuur belangrijk, maar ook de hoogte van de luchtvochtigheid en de wind. Een doorteelt is gevoeliger omdat de planten met het rhizoom hoger boven de grond staan.Vorstschade is te vrezen als de temperatuur ’s nachts lager dan – 6°C zakt, samen met een drogende oostenwind, vooral als dit een tijdje aanhoudt. Ook de duur van de vorstperiode is natuurlijk bepalend voor het al dan niet optreden van schade. Uitstralingsvorst met weing wind is niet schadelijk. Ook een sneeuwtapijt op de aardbeien heeft een positieve invloed. Of de vollegrondsaardbeien moeten beschermd worden hangt natuurlijk ook af van uw woonplaats. Wie in de kustprovincies woont heeft heel wat minder kans op vorstschade dan zijn Limburgse collega’s.

 

Door het leggen van plastic ontstaat er tijdens een vorstperiode een laagje ijs dat de planten beschermt tegen uitdrogen en vorst. Nadeel van plastic is dan weer dat de vorst langer in de grond blijft. U kan de planten ook bedekken met mulching van stro of bladeren. Het laten liggen van de plastic tijdens warmere periodes veroorzaakt een te vroege hergroei van de aardbeien. Daarom is het absoluut nodig dat na een vorstperiode de folie verwijderd wordt om aantasting door schimmels tegen te gaan. Enkel bij nachttemperaturen lager dan -6°C is de plastiek nuttig. Bij hogere temperaturen is het beter geen bedekking te gebruiken.

Het afdekken met folie moet meestal heel plots gebeuren. Neem dus op tijd uw voorzorgen door plastiek klaar te houden. Bij de teelt in containers of veenbalen is de kans op vorstschade veel groter, door het beperkte grondvolume.De potten moeten eerst vochtig gemaakt worden door water te geven vlak voor een vorstperiode. Zet de potten of veenbalen niet rechtstreeks op de grond, maar bijvoorbeeld op een antiworteldoek of een plastic folie. Soms moet bij een hele strenge vorstperiode een dubbele afdekking of een noppenfolie voorzien worden.

Wat met de bodembedekking na een tweejarige teelt van aardbeien

Klik op de afbeelding voor een vergrote weergave.

Alle afgebeelde najaarsgroenten werden gezaaid op 5 augustus 2004 en een week later al verspeend in perspotten. Het warme weer zorgde voor een zeer snelle kieming (nachttemperatuur was 18-20°C). Planten kon al op 16 augustus. Voor broccoli is dit een zeer late plantdatum, maar dankzij het goede oktoberweer kon al eind oktober geoogst worden, net zoals van de andere groenten. Bij dit goede novemberweer loopt de oogst nog steeds door. De groenten bewaren als het ware op het veld.

Al eens gedacht wat je kan doen met de bodembedekking (zwarte plastiek of gronddoek) nadat je tweemaal aardbeien geoogst hebt?Rond half juli worden de aardbeiplanten gerooid. Je kan die bodembedekking nog eventjes laten liggen en er enkele najaarsgroenten op telen die ongeveer op dezelfde afstand kunnen geteeld worden.

Omdat de bodem al wat uitgeput is na twee jaar aardbeien telen, meng je in het plangat wat gedroogde organische mest. Deze mest heeft als voordeel dat er minder kans is op verbranding als je direct plantjes in het plantgat zet.

Een ideale najaarsgroente die je er goed in kan telen is groenlof. Een beetje nachtvorst kan groenlof niet deren en met wat bescherming kun je de grote groene kroppen gebruiken tot kerstmis of later Als je de grote groene ombladeren verwijdert bekom je een langwerpige krop (de vorm is vergelijkbaar met die van Romeinse sla) die niet zo bitter smaakt als andijvie, vandaar ook de naam suikerbrood. Zowel rauw als gestoofd is suikerbrood een lekkere groente. Lees het artikel roodlof en groenlof kweken.

De klassieker voor het najaar, (krul)andijvie deed het ook heel goed op de zwarte plastiekfolie. Lees het artikel andijvie telen.

Broccoli telen als herfstgroente is echt de moeite waard. Tijdens de maand november heb je dan een langgerekte oogstperiode. Je kan er heel wat in één keer planten en toch zit je bij de oogst niet met een massa broccoli’s die je niet de baas kan. Lees het dossier over broccoli.

Ook diverse slasoorten zijn goed te telen op de bodembedekking van de aardbeien.