www.plantaardig.com
 

 

terug naar inhoudstafel :

Algemeen voorkomende dierlijke beschadigers

Trips Springstaarten Wortelduizendpoot


Picture
LARVE VAN TRIPS
Trips
HERKENNING. De volwassen trips is geelbruin en 1,5 mm hang. De vleugels zijn vaak grijs en zwart gestreept. Hij valt voorah op door zijn langwerpige lichaam. Trips zit meestah aan de onderkant van het blad, maar bij paprika ook onder de vruchtkelkjes. Ze prikken de cellen van de plant aan, waarna aan de onderkant van het blad zilverachtige vlekjes met daarin kleine zwarte puntjes (dit zijn de uitwerpselen) ontstaan. Aan de bovenkant van het blad worden bij een aantal gewassen - komkommer, meloen, augurk, boon - op den duur necrotische bladvlekjes zichtbaar. Het schadebeeld is grover dan dat van spint. Bij paprika kunt u het ei in het blad herkennen aan een lichte bladvlek en de wratjes aan de onderkant van het blad.
LEVENSWIJZE. De volwassen trips legt via een legboor eitjes in het bladweefsel. Deze eitjes zijn niet gevoelig voor bestrijdingsmiddelen. Uit de eitjes komen de langwerpige, niet gevleugelde larven. Sommige soorten maken een ruststadium door op de grond of op het substraat. Na enige tijd - dit is sterk afhankelijk van de temperatuurvan de grond - komen de volwassen tripsen weer tevoorschijn. Na één à twee dagen beginnen zij met het afzetten van hun eieren.
BESTRIJDING. * Een biologische bestrijding met de roofmijt Amblyseius cucumeris (in paprika). Deze roofmijt bevindt zich voor al in de hoeken die de zijnerf met de hoofdnerf maakt aan de onderkant van het blad. De eitjes van de roofmijt staan op de bladharen en zijn wit van kleur. * Voer een chemische bestrijding uit.  Picture
VOLWASSEN TRIPS Picture
BIOLOGISCHE BESTRIJDING VAN TRIPS MET ROOFMIJT
Springstaarten
HERKENNING. Springstaarten zijn kleine insekten zonder vleugels. Direct nadat de jonge springstaarten uit het ei zijn gekomen, lijken ze op volwassen exemplaren. De volwassen insekten zijn 2 tot 4 mm groot. De kleur van de springstaarten kan variëren. We kennen witte, zwarte, blauw-grijze en ook paarsachtige soorten. Aan het achterlijf bevinden zich gelede aanhangsels die de zogenaamde „springvork" vormen. Deze vork zit gewoonlijk onder het lichaam gevouwen. Doordat het insekt de vork met kracht naar achteren drukt, kan het zeer grote sprongen maken. Wanneer water wordt gegeven, kunt u ze zien. Ze vluchten weg of drijven op het wateroppervlak.
LEVENSWIJZE. In tegenstelling tot de meeste andere insekten vervellen de spring staarten tijdens hun hele heven. Onder nor male omstandigheden ontwikkelen zich meer generaties per jaar. Gewoonlijk lever de springstaarten in een omgeving met eer hoge relatieve luchtvochtigheid. Ze eten it eerste instantie van dood organisch mate riaal, algen en schimmels. Het is echter bekend dat ze ook aan levende planten schade kunnen veroorzaken doordat ze aan de wortelpunten vreten. Daarbij zijn ze weinig kieskeurig. In allerlei gewassen zijn aantastingen door springstaarten waargenomen, zowel in de grond als op substraat.
BESTRIJDING. * Voer een chemische bestrijding uit.

Wortelduizendpoot
HERKENNING. Een wortelduizendpoot is een vuil-wit, zeer beweeglijk beestje van 6 tot 10 mm hang. De larven van de wortelduizendpoot hebben zes tot tien paar poten. Een volwassen dier heeft twaalf paar poten. Ieder segment van het lichaam heeft één paar poten. U kunt ze het makkelijkst vinden wanneer u enkele scheppen grond in een emmer water doet en roert. Ze komen dan boven drijven.
LEVENSWIJZE. Wortelduizendpoten leggen hoopjes bol-ronde, witte eieren in de grond. Na verhoop van tijd komen hier de larven uit. Deze vervellen zes maal. Bij iedere vervelling krijgen de larven er één paar poten bij. Bij een temperatuur van 25°C duurt het ei-stadium vijfentwintig dagen, de larvestadia 87 dagen en kan het volwassen dier twee jaar heven. Ze kunnen zelf geen gangen maken, zodat ze in zandgronden niet veel voorkomen. In veen-, zavel- en kleigronden kunnen ze tot op 1,5 m diepte voorkomen. Wortelduizendpoten eten schimmels, dood organisch materiaal en wortels van jonge planten. Voorah de groeipunten van de wortels worden afgevreten. Hierdoor ontstaat vaak een bossig en vertakt wortelgestel.
BESTRIJDING. * Stoom de grond * Voer een chemische bestrijding uit.
Picture

terug naar inhoudstafel :

Bron : Ziekten en plagen glasgroenten in beeld, Ministerie van Landbouw en Visserij, CAD Gewasbescherming, Wageningen, 1987 Deze brochure is  niet meer verkrijgbaar in gedrukte vorm en wordt daarom voor zuiver educatieve doeleinden gedigitaliseerd door  Dit is het het deel over algemene plagen bij glasgroenten.

Nog meer over groenten


Erwten

Aubergine

Tuinbonen

Knol

selder

Wortelen

Rode kool

Paprika

Knoflook

Artisjok

Bloem

kool

Bl
mk2

Bonen

komkom

mer

Rode kool

Koolrabi

Veldsla

Babyleaf

Pastinaak

Rabarber

Spinazie

Selder

Aardbeien

Veldsla

Knol

venkel

Tomaten

Daikon

Kardoen

keuken

raap

Witloof

Plantajuin

Aardappelen

Courgettes

Rammenas

Broccoli

Chinese kool

Boekentip!
De Groente- en Fruit Encyclopedie met beschrijvingen van 99 % van alle groente- en fruit soorten en van alle technieken nodig om succesvol groenten en fruit te telen.



Winnaar Beervelde Award voor het beste Belgische tuinboek
.
- "...de compleetste encyclopedie wat groenten en fruit betreft..." (uit De Volkstuin) "...een prima doe-boek..." (uit Nest).
 Klik hier voor meer info en talrijke recensies over dit boek 
 
© Copyright  Luc Dedeene (Contact) & Plantaardig.com (1998-2011)
 Alle rechten voorbehouden.