www.plantaardig.com
 

 

terug naar inhoudstafel :

Algemeen voorkomende dierlijke beschadigers 

Mineervlieg Miljoenpoten Rouwmuggen


Mineervliegen  Picture Onderste foto : DACNUSA, EEN SLUIPWESP VAN DE MINEERVLIEG Bovenste foto : Schadebeeld mineervlieg

HERKENNING. De meest voorkomende mineervliegen in teelten onder glas zijn de tomatenmineervlieg (Lyriomyza bryoniae) en de floridamineervlieg (Lyriomyza trifolii). De eerste symptomen van een aantasting door deze vlieg zijn voedingsstippen. Dit zijn kleine, witte stipjes op de bladeren. Tussen deze voedingsstippen worden ook eieren afgezet. De larven die uit deze eieren komen, vreten gangen in het blad. De larven van de tomatenmineervlieg zijn vuil-wit van kleur en hebben een gele kop. Die van de floridamineervlieg zijn okergeel. Alleen aan de larven kunt u zien welke mineervlieg een aantasting heeft veroorzaakt.     Picture
VOLWASSEN MINEERVLIEG (STERK VERGROOT)
LEVENSWIJZE. Als de larve is volgroeid, laat hij zich op de grond vallen om te verpoppen. Uit de pop komt de volwassen mineervlieg. De hele levenscyclus van de vlieg is afgebeeld. Er bestaat erg weinig verschil in de duur van de ontwikkeling tussen de tomatenmineervlieg en de floridamineervlieg. De belangrijkste waardplanten van de eerste zijn tomaat, komkommer, paprika, sla, aubergine, boon en Gypsophila. Voor de floridamineervlieg zijn dat chrysant, gerbera, Gypsophila, tomaat, komkommer, paprika, aubergine, augurk, radijs, boon en sla.
BESTRIJDING. - Via spontane of ingebrachte natuurlijke vijanden. Sluipwespen leggen eieren in de larven van de mineervlieg. Diglyphus, Opius, Dacnusa en Grysocharis zijn enkele soorten sluipwespen
Pluk een eerste aantasting weg - Voer een chemische bestrijding uit.


Miljoenpoot
HERKENNING. Miljoenpoten zijn 1 à 2 cm lange, vuil-witte beestjes. In tegenstelling tot de wortelduizendpoot heeft ieder segment van het lichaam twee paar poten en zit op elk segment aan weerskanten een ronde, roodbruine vlek. Het lichaam van een miljoenpoot heeft dertig tot zestig, segmenten en het beest heeft zestig tot honderdtwintig paar poten. Ze richten vooral schade aan bij delen van planten die onder de grond zitten. In komkommers en aardbeien kunnen ze de vruchten aantasten.
LEVENSWIJZE. Net als de wortelduizendpoten leggen miljoenpoten hun eieren in de grond. Voordat ze volwassen zijn, kunnen ze in totaal tot vijftien verschillende stadia ondergaan.
BESTRIJDING. * Voer een chemische bestrijding uit.    Picture VOLWASSEN ROUWMUG

Rouwmuggen
HERKENNING. Rouwmuggen zijn 1 tot 3 mm grote, zwart-grijze insekten. De larven hebben geen poten, zijn doorschijnend wit en hebben een zwarte kop. U kunt het darmstelsel zien. De larven zijn 2 tot 3 mm lang. De poppen zijn licht bruin van kleur en ongeveer 2 mm lang. De mugjes steken niet, maar trekken wel vaak de aandacht doordat ze massaal in de kas kunnen voorkomen.
LEVENSWIJZE. Drie dagen nadat ze zijn uitgekomen, leggen de wijfjes ongeveer honderd eitjes in sterk humeuze grond. Bij een temperatuur van 15°C komen de larven na ongeveer tien dagen uit. Deze larven voeden zich hoofdzakelijk met schimmels en andere micro-organismen. Meestal treft u ze aan in rottende delen van de plant. Onder bepaalde omstandigheden worden ook levende delen van de plant aangevreten. Dit is onder andere het geval bij tere kiemplantjes en bij de teelt op substraat wanneer de omstandigheden voor de groei niet gunstig zijn. Het verpoppen gebeurt in de grond. Bij een temperatuur van 24°C kan de hele levenscyclus zich binnen twintig dagen voltrekken.
BESTRIJDING. * Voer géén organische bemesting uit * Teel zo droog mogelijk * Aangezien de larven nauwelijks schade veroorzaken, is een chemische bestrijding gewoonlijk niet nodig

terug naar inhoudstafel :

Bron : Ziekten en plagen glasgroenten in beeld, Ministerie van Landbouw en Visserij, CAD Gewasbescherming, Wageningen, 1987 Deze brochure is  niet meer verkrijgbaar in gedrukte vorm en wordt daarom voor zuiver educatieve doeleinden gedigitaliseerd door  Dit is het het deel over algemene plagen bij glasgroenten.

Nog meer over groenten


Erwten

Aubergine

Tuinbonen

Knol

selder

Wortelen

Rode kool

Paprika

Knoflook

Artisjok

Bloem

kool

Bl
mk2

Bonen

komkom

mer

Rode kool

Koolrabi

Veldsla

Babyleaf

Pastinaak

Rabarber

Spinazie

Selder

Aardbeien

Veldsla

Knol

venkel

Tomaten

Daikon

Kardoen

keuken

raap

Witloof

Plantajuin

Aardappelen

Courgettes

Rammenas

Broccoli

Chinese kool

Boekentip!
De Groente- en Fruit Encyclopedie met beschrijvingen van 99 % van alle groente- en fruit soorten en van alle technieken nodig om succesvol groenten en fruit te telen.



Winnaar Beervelde Award voor het beste Belgische tuinboek
.
- "...de compleetste encyclopedie wat groenten en fruit betreft..." (uit De Volkstuin) "...een prima doe-boek..." (uit Nest).
 Klik hier voor meer info en talrijke recensies over dit boek 
 
© Copyright  Luc Dedeene (Contact) & Plantaardig.com (1998-2011)
 Alle rechten voorbehouden.