In dit artikel alles over de rassenkeuze, het zaaien, de bemesting, de grondsoort, het aanaarden, het oogsten en de zeldzame ziekten en plagen bij bonen. Eenn complete teelthandleiding over de teelt van bonen.
Klik voor het artikel op bonen kweken in de groentetuin
The following two tabs change content below.
Tuinman Peter
Deelt graag zijn ervaringen en tips met de lezers van Plantaardig.com
Tuinman Peter brengt ons tips uit zijn biotuin.
Peter Dewulf is een doorwinterde tuinier die ook graag in de keuken verwerkt wat zijn zweet opbrengt. Peter is een gewaardeerd voordrachtgever bij de Volkstuinafdelingen. en haalt dagelijks veel plezier uit zijn job als verantwoordelijke voor de plantenafdeling in een tuincentrum.
"Door de jaren heen kunnen lentes, zomers, herfst en winter anders zijn. Tuinieren is dan ook geen exacte wetenschap. Voeling houden met het klimaat is belangrijk om de teeltwijze te bepalen". Veel leesgenot, Peter Dewulf
Laatste berichten van Tuinman Peter (toon alles)
- Winterpostelein telen, vijf methodes - 20/12/2016
- Is fermenteren -Bokashi- een milieuvriendelijk alternatief voor composteren? - 03/12/2016
- De teelt van knoflook tot een goed einde brengen is niet eenvoudig. - 31/05/2016
- Het is nu Basilicum tijd, ook voor in de bloemenborder! - 15/05/2016
- Heel eenvoudig zelf paddenstoelen kweken - 04/09/2015
Zelf zaadgoed kweken van bonen kan heel goed, maar de bemesting moet wat de fosfaatbehoefte betreft 2 gram per m2 omhoog, dan krijg je goed zaaigoed. Dus stamslabonen, dat is 9/4/11, dat moet worden 9/6/11.
Hallo, net jullie reacties gelezen en ik heb hetzelfde voor met mijn boontjes. Zou het kunnen door de weckpotten in de vaatwas te wassen? Alvast bedankt, groetjes
Bij mij alvast niet want ik gebruik geen vaatwas…
Hallo tuinliefhebbers,
Ik heb staakbonen(prinsessen)staan nu heb ik gezien dat er witte rondjes op het blad komt ,weet iemand wat dat zou kunnen zijn
Groetjes leo
Kun je de vlekjes verwijderen zijn het waarschijnlijk kalk vlekken. Is het dieper in het blad dan zit er toch wel een insekt in de grond, wantsen of torretjes.
Blijven schoffelen hoop dat het helpt,kom je het te weten laat dan eens horen, groet
Peter gevolgd bij het weckken van boontjes.Alle20 potten gelukt,glashelder water (1.5maand geleden).
Verschil tov de laatste 5 mislukte weckken(grijze smurrie in de potten):
-blancheren(vroeger nooit).
-stereliseerwater eerst koken(vroeger nooit).
-2 eetlepels azijn per afgekookte liter water(tegen het plat worden van de boontjes).
-2h gestereliseert (vroeger1h).
-vroeger(40jaar) lag onze hof de ganse dag in de zon en weinig last gehad met mislukken van de bonenweck.
-nu ligt onze hof een halve dag in de zon(5weckken).
-zetmeel en zon?
Harry, het kan in kleine dingen zitten, zeer kleine dingen.
Wat zijn mijn echtgenote en ik blij dat we een bijdrage konden leveren zodat boontjes wecken een feest kan zijn. Wij zijn oprecht blij opdat jullie terug boontjes op een houdbare manier kunnen wecken. Oef, het was voor ons ook spannend hoor. Groetjes Tuinman Peter.
Beste lezers & Peter,
Ik lees overal mensen die hun flessen (bokalen) uit de nog hete weckketel halen met speciale tangen. Zelf halen wij de flessen niet eerder uit de weckketel als het water erin helemaal is afgekoeld. Bijna nooit een losse fles. Ik moet er wel even bij zeggen dat we de flessen in een laag wekken (niet twee lagen op elkaar), de flessen niet helemaal onderwater staan, en dat we meer dan een weckketel hebben, voor als het aantal te wekken flessen groot is.
Hey Gregorius,
ik doe ook telkens maar 1 laag…maar haal direct na het wecken de potten eruit, ik dacht dat dat moest..
Els
Beste Els,
Mijn grootmoeder deed het al zo en het is in gebruik gebleven in onze familie. Maar in boeken en op internet lees je de andere methode. Oh ja, wel het deksel op de ketel laten zitten, krijg je ook geen last van tocht over de flessen en koelen ze heel geleidelijk af.
Belofte maakt schuld. We hebben vandaag boontjes geweckt. Hoe we het deden wordt hierna beschreven. De komende tijd geef ik ook nog verslag over hoe het verder evolueert met de boontjes.
Gisteren:
-Boterboontjes geplukt(peulen geel van kleur).
Vandaag:
-De boontjes 3 maal wassen en schonen.
-De peulen met wrijfplekken(verkurking) verwijderen.
-De boontjes 3 minuten in kokend water laten opkoken.
-Na 3 minuten koken terug uit het water scheppen om te laten afkoelen. Zorg er voor dat al de te gebruiken werktuigen zeer proper zijn.
-De weckpotten + nieuwe rubbers, klemmen en deksels spoelen in de vaatwas, 30 minuten op 60 graden.
-water + zout: 10 gram zout per liter water en aan de kook brengen. Hierna laten afkoelen.
-De licht gekookte boontjes vullen in de potten (rondglas type).
-De potten vullen met het opgekookte gezouten water tot op 1 cm onder de rand.
-De deksels vastzetten met 4 metalen klemmen.
-Stapelen in een elektrische weckpot en steriliseren.
120 minuten op 100 graden. Deze tijden zijn idem voor staakbonen en groene struikbonen.
-Na het belsignaal, de glazen potten uit het hete water halen met een speciale tang. De hete potten op een keukenhanddoek plaatsen en terug afdekken met een keukenhanddoek om de afkoeling te vertragen. Absoluut geen koude tocht.
Morgen
-De keukenhanddoek wegnemen en de metalen klemmen afnemen.
-Nazien of dat de glazen potten dicht zijn.
-Nog dezelfde dag gaan de potten met boontjes naar onze donkere, koele kelder.
Op hoop van zegen dat de vloeistof onder de boontjes niet troebel wordt, wat bij ons nog nooit is voorgekomen.
Groetjes Tuinman Peter.
thanks voor de info…enige verschil is dat ik potten gebruik met schroefdeksel…zou dat het verschil kunnen maken?
Dank voor deze uitgebreide beschrijving “Hoe bonen inmaken?”
Heb dan toch nog eens gewaagd om er 2 weer in te maken…en geloof het of ni…na 14 zijn ze nog steeds goed….jieghaaaaa….
Els, even nadenken, heb je iets anders gedaan dan vroeger? Een dikke proficiat!!
Ik heb net mijn echtgenote geraadpleegd, onze bonen van 2-3 weken geleden zijn kristalhelder. Houden zo. Groetjes Tuinman Peter.
Peter, ik heb bokalen met schroefdeksel, nu als je die bokalen uit de ketel neemt met die speciale tang, nam ik die juist onder het deksel…ik denk dat daar het probleem lag…nu neem ik het bij de bokaal zelf…volgens mij komt er teveel lucht in, want die deksels zijn als die heet zijn, nog niet 100 % dicht…en door erop te duwen met die tang komt er lucht in…snap je men beschrijving een beetje? Ik hoop echt dat dit het probleem was, alleszinds, de laatste zijn toppie…ikke heel blij !!
Indien dit de oplossing is, dan ben ik blij dat door te blijven schrijven op deze site, en te blijven motiveren en uitwisselen van ervaringen dat we mogelijks tot een oplossing zijn gekomen voor dit specifieke probleem.
Hoera, Groetjes Tuinman Peter.
PS, er waren in de voorbije jaren nog mensen met dezelfde problemen, hopelijk hebben deze mensen gelezen hoe we het specifieke probleem probeerden op te lossen. Hopelijk kunnen deze mensen hieruit putten om volgend jaar met succes boontjes te Wecken. Dat zou voldoening geven. Hiervoor alleen doe ik al het werk op plantaardig.
Peter, ik hoop met je mee…en idd je werk is fantastisch…de site van plantaardig is heel waardevol en gebruiksvriendelijk !! Doe zo voort zou ik zeggen..
Thanks voor de feedback !
Volgende week dinsdag pluk ik mijn (boter)boontjes oogst van 2013. Dit jaar is het een late teelt geworden. Woensdag zullen we ze wecken. Omdat bepaalde technieken en bewerkingen bij het wecken cruciaal kunnen zijn voor het resultaat zal ik vanaf woensdag elk detail beschrijven bij het klaarmaken en wecken. Wekelijks zal ik het dan verder opvolgen,beoordelen en publiceren. Tot op heden(reeds meer dan 10 jaar) hebben wij nog geen boontjes gehad welke bedorven zijn. Hopelijk blijft dit zo!
Ik geef het niet op, wij blijven zoeken naar ‘de missing link’. Ik zou het mysterie maar al te graag oplossen. Boontjes goed kunnen conserveren is te belangrijk om dit te moeten stoppen.
Groetjes Tuinman Peter
ik volg je op de voet ! ik hoop dat we tot een besluit kunnen komen, eens je de reden hebt kan je eraan verhelpen, nu is het zoeken in het duister….heb maandag men laatste boontjes getrokken en toch in de vriezer gedaan, anders hadden we er bijna geen dit jaar. Volgend jaar opnieuw. Ik heb ook al onderhandeld met een fb pagina over wecken, maar ook daar kan men geen duidelijk antwoord geven, toch is het raar dat meer mensen ermee sukkelen. Bij mij ook, de eerste 3 jaar alles ok, sedert vorig jaar problemen….dus ik kijk uit naar jouw werkwijze en volg ze op de voet…wie weet…
Ik heb vorig jaar problemen gehad en nu weer! Vroeger waren mijn boontjes ok zelfs na 1 jaar. Hoe komt dit? Na 1 maand komen ze los en hebben een witte laag vanonder en de gisting is bezig. Ik geef het op!werkwijze: blancheren afkoelen en dan in gezouten water steriliseren in min oven. Dit is verschillende jaren gelukt en nu de 2e maal niet. Bedankt alvast voor uw reactie,Christelle
Ik kijk uit naar je bevindingen, veel succes…
Dat wij voor het eerst sinds jaren geen problemen hebben zou dat misschien te maken kunnen hebben met dat ik nu in het bezit ben van een elektrische weckketel? Heb dit jaar alle bonen hierin geweckt.
(Voorheen weckketel met brander op gas pot) Lijkt me sterk….
Wij hebben al altijd electrisch geweckt. Kan je oude artisanale thermometer na een bepaalde tijd onnauwkeurig gewerkt hebben?
Die vraag hadden we ons vandaag reeds gesteld. Groetjes Tuinman Peter
Hallo Gregorius,
Ik heb mijn electrische weckketel de deur uit gedaan omdat het resultaat bedroevend was.
Het eerste jaar ging het nog, ook al waren enkele potten niet goed met de bekende witte drab onderin de pot. Ik gebruik nu de schroefdeksel potten van welkoop. Doe de bonen er rauw in na de potten eerst met soda goed schoongemaakt te hebben. Doe ze in een grote pan met koud water. Wanneer het water in de potten kookt, dan nog twee uren zacht door laten koken en ze blijven bij mij dicht. Een pot is bij mij mislukt, maar dat kan ook aan het deksel hebben gelegen. Maar de rest is prima.
Dag, ik heb een slecht bonen jaar gehad, al ben ik 1e jaars moestuiner, 3 rijen bonen naast de snijbonenbed waren goed gelukt, het eigengedeelte 2 keer ingezaaid ook niet gelukt. Maar toch nog 10 zakjes in de vriezer gedaan. 2 weckflessen boontjes in ’t zuur in gemaakt, met een takje dille en een teentje knoflook( 30 minuten in een pan water gekookt) 15 minuten op de kop gezet, dan zijn ze zwz. goed dicht. Nu nog afwachten hoe het smaakt.
struikprinces.potten blijven doorgaans dicht.het probleem is bij meerdere hobbytuiniers aanwezig
verleden jaar alle potten slecht,nu begint zich terug een laagje grijs bezinksel te vormen ,begint na ongeveer3weken.
Beste Harry,
struik princessen van welk ras, we hebben erover gedacht preludes te gaan verbouwen, heb je daar ervaring mee?
Heel vreemd van die drie weken, bij ons precies hetzelfde. Eerst wordt de fles helemaal troebel, en dan bezinkt de troebelheid en blijft er een laag onderin de fles.
amaai, dus niet bij mij alleen…ik heb nog bonen in de tuin, maar ga ze toch invriezen hoor nu, de eerder gevulde bokalen zijn alweer een deel vol witte wasem…ik weet echt niet meer hoe ik het kan verhelpen, was men bokalen nu met soda, doe alles volgens de site van weck…ik neem geen risico meer ! Het rare is dat het enkel bij bonen is, snijbonen zijn wel ok, rode en witte kool ook ok, ook men spagettisaus en vol au vent is ok…steeds problemen met de bonen…
Gegeven, groenten met een hoog gehalte aan zetmeel moet je langer wecken dan anderen. Laat je de boontjes dikker worden zodat er zaden in zitten? Op die manier heb je inderdaad meer zetmeel. Iets om over na te denken. Immers soep zonder aardappelen: 1 uur wecken. Soep met aardappelen: 2 uur wecken. De literatuur hierover kan hopelijk de oplossing brengen. Groetjes Tuinman Peter. Blijven proberen.
ik laat ze niet met boontjes in worden, anders zijn ze te hard en doe ze 2 u in de weck ketel…bliven proberen zal niet meer voor dit jaar zijn, men hele oogst is al bijna mislukt, deze die ik nu nog pluk gaan voor de zekerheid in de vriezer, volgend jaar probeer ik mss weer eens met enkele potten, maar zeker niet meer zoveel…grts..
grijze smurrie onderin de bokalen,de laatste jaren,voorheen weinig problemen gehad.
wekken al 40jaar.
alleen bij bonen voorlopig.
Beste Harry,
We hebben het zelfde probleem zoals je hierboven kunt lezen.
Alleen dit jaar is het om welke reden dan ook geen probleem. Problemen met anders groenten hebben wij niet gehad, en hebben we nu ook niet, de wortelen, rode bieten blijven altijd goed.
Zijn jouw bonen ook zuur geworden in de bokalen?
Het rare is dat de Weckflessen wel goed gesloten blijven. Welke bonen verbouwen jullie? Wij hebben eerst altijd verbeterde dubbele wit gehad, die werden (een jaar of 8 geleden) zuur in de flessen met een dikke witte (grijzige) laag onderin de fles.
Toen over gegaan op speedy stamslabonen. Mooie boon, goede opbrengst en bleef goed in de weck. Laatste 3 jaar was het ook mis, meer dan de de helft van de flessen werd zuur, en ook met die laag onderin de fles, terwijl de fles dicht bleef.
We hebben nog steeds geen idee wat hier de oorzaak van is….
Wij kweken gele peul sperziebonen in een zwaardere grond. Wij gebruiken een lichte organische bemesting. Wij wassen en blancheren de bonen op voorhand en dan snel afkoelen in koud water, gebruiken steeds nieuwe afsluitrubbers, gebruiken voorgekookt gezouten water, spoelen de lege propere bokalen in zeer heet water en wecken volgens de vooropgestelde tijd, bewaren de bokalen in een donkere kelder en hebben zelden of nooit een bedorven bokaal. Er zijn een paar dingen die je inderdaad strikt moet uitvoeren bij het wecken maar voor de rest gaat het bij ons vanzelf. Ik wens iedereen van harte hetzelfde resultaat toe. Groetjes Tuinman Peter.
We leggen reeds meer dan 30 jaar bonen in weckbokalen, laten deze altijd 2 uur koken en de laatste 5 jaar lukt dit niet meer, hebben geprobeerd met flessenwater zelfs bokalen in snelkookpan, maar na 2 maanden zit er onderaan de bokaal een witte slijmlaag en de bonen smaken zuur en de bokalen zijn nog steeds zeer dicht Weet iemand goede raad ?
Heb ook het probleem van inleggen sederd vorig jaar, nu met bang hartje weer aan het inleggen, wel minder meststoffen gebruikt….op hoop van zegen…
Wij hebben dit jaar toch weer normaal gemest, de oogst was zonder mest vorige jaar heel slecht. We zitten op zandgrond dus mest is noodzakelijk. Ik heb vorige week toch de stoute schoenen aangetrokken en heb 4 flessen bonen gewekt. Ze lijken na een week nog goed (vingers gekruist). Succes met je inleggen! Vooral stug doorgaan!
Ik heb net volgende tips ontvangen:
Een 1-literbokaal vullen met de geblancheerde boontjes, overgieten met gekookt water en daaraan 1 soeplepel azijn toevoegen. Azijn zou de gisting tegen gaan.
De grond waarin de boontjes worden gekweekt niet bewerken met stalmest.
goethals josiane,
ik neem aan dat je een eetlepel azijn per 1-literbokaal bedoelt, of bedoel je een soep opscheplepel (soepsleef). Kortom ik wil je tip wel proberen maar ik wil graag de verhouding azijn op water weten, anders krijg ik weer zure bonen maar nu van de azijn.
Het gekke is dat de bonen na 3 weken nu wel goed zij gebleven, joepie!
Wie weet raad? Wij wecken onze geteelde boontjes al aantal jaren. Is steeds goed gegaan maar laatste twee jaren ruiken de boontjes zuur en bedorven na het openen van het glas. Begint al vrij snel na het wecken en wordt steeds erger.
Graag een reaktie.
Hallo Leon,
Ik heb goede resultaten met wecken van boontjes. Ik haal glazen van 1 ltr. bij welkoop met schroefdeksel. De glazen maak ik schoon met soda en spoel ze daarna af met heet water. Ik doe de boontjes er rauw in met koud water. Daarna in een grote pan. Als het water kookt in de glazen dan nog 2 uren zachtjes doorkoken. Vorig jaar zijn alle potten goed gebleven. Dit jaar was er tot nu 1 pot die niet goed was. Als uw potten niet goed waren kan dat misschien ook aan de bemesting hebben gelegen ? Kunstmest ?
Wij hebben hetzelfde probleem met zuur worden van de bonen in de weck, ook de vieze witte laag onderin de fles, en ook sinds een jaar of 4: alles geprobeerd:
-Flessen steriliseren
-Met zout wecken
-Kortere tijd geweckt (1 uur)
-Langere tijd geweckt (2 uur)
-Nieuwe gesteriliseerde weck ringen
-Geen Kunstmest op de tuin
-Een jaar geen stalmest op de tuin
-Bonen geblancheerd afgekoeld met koud water en dan geweckt.
-Rauw in de flessen en dan geweckt
-De schuld aan het weer gegeven, te veel regen.
-De schuld aan het weer gegeven, te droog.
-Van ras gewisseld (Verbeterde Dubbele Wit naar Speedy)
We weten het niet meer, tientallen jaren.
ging het goed, nu wil het gewoon niet meer.
Wij wecken ook al meer dan 30jaar sperziebonen.
Zou er met de sperziebonen gerommeld zijn, dat hij gemanipuleerd is en ongevoelig gemaakt voor ziekten, maar ook tegelijk ongeschikt voor wecken? Wie weet het.
Wie kan mij helpen: we hebben stokbonen die van binnen blauw zijn. Hoe kan dit? En zijn ze nog te eten?
Wie weet het antwoord hierop?
Inderdaad, hommels zouden wel eens de oorzaak kunnen zijn, ondervond ik vorig seizoen ook op mijn terras. Hommels bijten wel eens in bloemen en bijten zou het vruchtbeginsel stuk. Het was wel een meer kleurrijk ras dat ik toen teelde, de jaren daarvoor was dit bijna niet voorkomend. Misschien dat ook het ras daar voor een stuk tussen zat, maar ik verdenk toch de overbevlieging door hommels.
groeten,
Luc
Ik heb een vraag over pronkbonen. Wie kan mij vertellen wat de oorzaak is dat veel bloemen van de rode pronkers er af vallen ? Is de hommel hier de oorzaak van ? Of is er een andere oorzaak?
Graag uw reactie.
Joke,
Succes ermee.
Fonz
Dat is nog sneller. Ik was ze wel vooraf.
Vries ze los in en doe ze pas als ze bevroren zijn in zakken. Ik ga het uitproberen zonder wassen. Ik heb altijd bonen aan stokken en die zijn eigenlijk nooit vuil. Bovendien komt er hier geen beschrijdingsmiddel de tun in dus daar hoeft het ook niet voor.
Hey Joke,
Ik vries ze ook al jaren rauw in. Plukken bij droog weer en zonder wassen(dit kan later na ontdooien) de zak in en in de vriezer. Veel krokanter en veel lekkerder.
Niet meer dan een 4-tal zakken per keer invriezen, de diepvriesknop inschakelen en zo blijf je de juiste invriestemperatuur bewaren en bevriezen ze supersnel.
Ik kan het iedereen aanraden.
Toch maken we ook nog ieder jaar van elk 6 inmaakbokalen van 1 liter. Deze zijn bijna even lekker en bewaren veel langer.
Fonz
Ik vries sperziebonen en snijbonen zal jaren rauw in naar volle tevredenheid. Beide soorten zijn zo veel lekkerder dan wanneer ze geblanceerd zijn.
Hallo Dick,
Met spercibonen heb ik niet zulke goede ervaringen met invriezen. Snijbonen daarentegen kan je heel goed bijna gaar invriezen.
Groeten Margriet
Gaarne advies,
wat is de beste manier om boontjes en snijbonen in te vriezen ?? De oogst is dermate goed dat het niet aan te eten is
Hallo lezers,
Ik heb binnenshuis sperziebonen opgekweekt (struikbonen), werden vrij snel ongeveer 25 cm lang, heb ze nu sinds een week of drie, vier buiten staan. Ze hebben allemaal twee blaadjes die geel en/of beetje bruin worden. In de top zitten ook nog 2 kleine blaadjes maar ze willen niet echt verder groeien. Ze blijven wel redelijk rechtop staan, de meeste wel met behulp van een touwtje en stokje. Wat gaat hier verkeerd?? Misschien te veel water??????
Help…..
groeten Yvonne
bonen in een pot gedaan willen maar niet kiemen misschien te veel water en soms te droog hoe krijg ik daar evenwicht in snijbonen en 5 vlinderstruiken bevroren allemaal kapot wie heet er voor mij wat stekken
graag een reaktie
geachte,
als ik boontjes steriliseer komen ze na enkele dagen slecht in de bokalen kan er mij iemand zeggen hoe dat komt
dank bij voorbaat
annick