We zijn in het seizoen van ‘De Fluweelpootjes’.

Fluweelpootjes zullen bij de doorsnee tuinier weinig of niet gekend zijn. Fluweelpootje is een paddenstoel welke vooral in december en na nieuwjaar verschijnt, het is een eetbare soort en ze is krachtig en toch subtiel van smaak, maar niet  rauw te consumeren.

Het is bij uitstek een soort voor de teelt op stammen of hunting in het wild. Je kunt ze bijna niet verwarren met andere (giftige) soorten daar ze in dit seizoen niet voorkomen. Fluweelpootje komt voor op zwak groeiende of afstervende wilg, populier en ander zacht loofhout. Het is dus een hout opruimer.

    Algemene kenmerken:

  • Groeit in groepjes op stervend hout.
  • De hoed is en wordt niet veel groter dan een stuk van 2€.
  • De kleur is oranje.
  • De hoed is bij regen slijmachtig en dit verdwijnt terug bij zonnig weer, bij een langere  droge periode zijn de paddenstoelen drogende en voelen leerachtig aan. Dit herstelt zich bij de volgende regenbui.
  • De plaatjes zijn lichtgeel of wit van kleur.
  • De steel is fluweelbruin tot zwart van kleur.
  • Er is geen ring rond de steel.
  • Kan in het najaar verward worden met zwavelkopje (welke giftig is en lichter is van kleur), bij twijfel steeds dubbel controleren aan de hand van 2 paddenstoelboeken.(zwavelkopjes komen voor tot einde december). Vanaf januari is er geen verwarring meer mogelijk.

Iemand die fluweelpootjes zelf wil kweken kan het best ‘pluggen’ op stammen van wilg of populier. Het pluggen wordt gedaan op afgezaagde stammen van 10 tot 20 cm dikte en dit nadat het rooien 1 tot 2 maanden is gebeurd. Pluggen is het in de stam aanbrengen van mycelium van de gewenste paddenstoelsoort.

Pluggen van paddenstoel mycelium kunnen worden aangekocht via het internet bij gespecialiseerde firma’s en worden aan huis gestuurd. Na 1 jaar kan je beginnen te oogsten en dit voor de volgende 2 tot 3 winters. Dan is het hout leeg en nog alleen goed om op te ruimen.

Het kweken van paddenstoelen is een gespecialiseerde vorm van tuinieren. Deze vorm van kweken kan leiden tot een zachte vorm van verslaving, het laat je nooit meer los. Bij enige twijfel over de soortechtheid van de gewilde soort, niet plukken en consumeren.

Groetjes tuinman Peter.

Nu nog de gebruikelijke foto’s.

DSC08044 - kopie DSC07590 DSC07909

.

The following two tabs change content below.

Tuinman Peter

Deelt graag zijn ervaringen en tips met de lezers van Plantaardig.com
Tuinman Peter brengt ons tips uit zijn biotuin. Peter Dewulf is een doorwinterde tuinier die ook graag in de keuken verwerkt wat zijn zweet opbrengt. Peter is een gewaardeerd voordrachtgever bij de Volkstuinafdelingen. en haalt dagelijks veel plezier uit zijn job als verantwoordelijke voor de plantenafdeling in een tuincentrum. "Door de jaren heen kunnen lentes, zomers, herfst en winter anders zijn. Tuinieren is dan ook geen exacte wetenschap. Voeling houden met het klimaat is belangrijk om de teeltwijze te bepalen". Veel leesgenot, Peter Dewulf

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.