Zeekool nu ook in de winkel? (of toch maar zelf kweken?)

Ter gelegenheid van de eerste teelt op grote schaal van zeekool werd de website www.zeekool.nl gelanceerd.
Zeekool heeft grote, decoratieve groene bladeren. De plant bloeit vroeg in de zomer, met naar honing geurende witte bloemen. En is dan ook dikwijls in de vaste planten border van de siertuin terug te vinden. Net zoals voor rabarber of kardoen is dit geen verkeerde plaats omdat het een meerjarige en sierlijke groente is waar we vele jaren plezier kunnen van hebben. Van de stammen van de zeekoolplant kunnen in het donker jonge scheuten of stengels worden ‘getrokken’. Het zijn deze bijzondere en zeer smakelijke stengels die we eten. Zeekool of Crambe maritima (teeltschema) behoort tot de familie van de Brassicaceae en is dus familie van de vele andere koolgewassen die we in de moestuin aantreffen.

image Straks zeekool in de winkel?
Vergeten groenten worden soms nieuwe groenten. Omdat niemand ze nog kende. En nieuwe groenten raken soms snel vergeten (waar is de BIMI?). Zeekool is nooit vergeten en is dan ook steevast in ieder groenteteeltboek uit de 20ste eeuw terug te vinden. Vergeten was de zeekool wel bij de beroepstuinders. Juist daarom is het geen vergeten groente maar een exclusieve groente.
Voorheen waren zeekoolstengels al eens beperkt verkrijgbaar in het voorjaar. Enkele kwaliteitsrestaurants hadden de zeekool dan als een exclusief seizoensproduct op de kaart staan. Zeekool wordt vanaf 2008 op grotere schaal verkrijgbaar. Zilte zeekool wordt in de aanloopfase nog beperkt gedistribueerd via twee groothandels: Schmidt Zeevis in Rotterdam en De Lindenhoff in Baambrugge. Zo blijft het vooralsnog een exclusieve groente, die bovendien ecologisch verantwoord wordt geproduceerd. De bedoeling is dat zilte zeekool binnen enkele jaren op grotere schaal verbouwd wordt.
Meer info over dit project van Zilte Zeekool vind je op de website www.ziltezeekool.nl. Daar moet je zeker ook de foto’s van de teelt bekijken met de prachtige klokken in aardewerk om de stengels te bleken.

Zelf zeekool telen?
Dat kan zeker. Zorg dat je een stukje zonnige, droge, luchtige en goed bekalkte grond ter beschikking hebt. Zware of natte gronden zijn in het nadeel.

Lees hier tot 01/03/2008 de tekstversie (zonder foto’s) van de teelthandleiding van zeekool .

Misschien teel jij wel zeekool? En heb je een goede teelttip? Of ben je op zoek naar enkele wortelstekken van zeekool (zie teelthandleiding)? Laat het de andere lezers weten bij de reacties hieronder.

17 gedachten over “Zeekool nu ook in de winkel? (of toch maar zelf kweken?)”

    1. Hoi Hedwig,ik zou wel graag zeekool willen proberen te kweken, mocht ik van jou zaad wat kunnen delen ? hart dank alvast. De kosten mail je nog even aub vr gr .

      1. Ik vraag €1,- voor ongeveer 25 zaden,
        plus verzendkosten (€0,50).
        Als je rechtstreeks naar mijn mailadres mailt, kan ik ook de lijst van andere (vergeten) groenten geven,
        en van Heirloom tomaten, mooie bonen
        en geneeskrachtige kruiden.
        hedwigmaria@hotmail.com

  1. Zaaien heb in een kasje en in potjes met potgrond gedaan. Het meeste kwam op en ik moet zeggen als je een stuk of 5 plantjes hebt, heb je er al gauw genoeg. Plantjes hebben wel 2 jaar nodig om op stoom te komen, maar dan blijven ze ook gaan.
    Harry

  2. Zeekool, wordt omschreven in “Zelf groente kweken uitgegeven doorLekturama b.v. Ned. Taal, gedrukt en gebonden bij Brepols – Turnhout, België, moeilijk met zaaien aldus medetuinierster. Plant kan sierplant in de tuin worden gezet, mooie bloemenIs in bovenstaand boek te vinden op blz. 65 met 3 foto´s en voorlichting oogsten

  3. In zelf groente kweken, gedrukt en gebonden door Brepols – Turnhout België of Lekturama bv in Ned. taal. Omschrijving met foto’s te vinden op blz 65.
    Een collega-tuinder in Dronten heeft zeekool gezaaid (moeilijk), prachtige plant (overjarig) om ook in de tuin te hebben, mooie bloemen

  4. Helaas is het dan zo. Mocht je echter terug zaad hebben wil ik er wel wat van. Porto kosten wil ik je zeker vergoeden.
    Beste groetjes, vic

  5. Ik heb al jaren zeekool die ik met enige moeite uit duur gekocht zaad heb gekweekt. Als ze het eenmaal doen gaat het vanzelf. Tip: gooi er eens wat zout over de grond want het zijn zoutminners! Diegenen die wat zaadjes willen moeten mij maar mailen!

    1. Hello Harry van Leeuwen,

      ik be op zoek nar zaden van zeekool (kan nok niet so wel Nederlands praten) I live in Amsterdam, and we’re doing a community garden in the neighbourhood, and I’d like to try growing zeekool there.
      I saw your talk on http://www.plantaardig.com, but it’s from 2008, so I wonder whether you still have zeekool seeds?

      Looking forward to hearing from you,
      Agnes
      werner_agnes@web.de

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.