Ook in januari koop je gewoon aardeien en rode kool in juli, dat is toch normaal? Dat asperges in september helemaal fout zijn, wie heeft daar enig benul van?
Wie een moestuin heeft, die weet dat wel natuurlijk.
Aan het feit dat de seizoenen voor groenten en fruit vervagen, daar wil het Brussels Gewest iets aan doen. Men legt daarbij vooral de nadruk op de grote milieubelasting die een pakjes boontjes uit Kenia of een kilo wortelen uit Zuid-Afrika teweeg brengt.
Het Brussels Gewest start met een promotiecampagne voor seizoens- en streekgebonden groenten en fruit. Deze groenten en vruchten zijn beter voor de mens en het milieu. Het gewest laat nu 20.000 groenten- en fruitkalenders verdelen. Met de kalender kan men makkelijk zien welke groenten en fruit bij welk seizoen horen……
….Maar in het juiste seizoen hebben aardbeien en asperges wel smaak en zijn ze meestal goedkoper. Dat willen we de consument duidelijk maken….
Bekijk de video over de lancering van deze campagneLees het artikel: brusselnieuws.be : Economie, Eigen groenten en fruit zijn beter voor milieu
De kalender van het Brusselse gewest kan je hier downloaden : Onze groenten en fruitkalender in pdf.
Op deze website van milieucentraal.nl vindt u een heel gedetailleerde seizoenskalender voor groenten en fruit. De milieubelasting waarvan in dit bericht sprake wordt vermeld als energieklasse.
Op deze pagina wordt uitgelegd hoe u best te werk gaat om de kalender te gebruiken.
Beste Karel,
Op 29 dec 2009 vind je,in de reactiebox van dit artikel,een update van mij met nieuwe links die allicht de oplossing zijn voor uw vraag.
Ik copier mijn reactie nog eens hieronder.
De link die u aanhaalt, is nu te vinden op dit adres,
je vindt er nog een aantal andere interessante links.
http://nl.observ.be/article/3607-seizoensgroenten_en_fruit.html?1&show=18
Hierbij ook nog een link naar een brusselse site
http://documentatie.leefmilieubrussel.be/documents/65_conseils_alimentation_NL.PDF?langtype=2067
Hopelijk is dit het antwoord op uw vraag.Probeer het eens uit en laat ons iets weten.
Met vriendelijke groeten,
Herman De Moor
ik had graag deze kalender met de seizoensgroenten gedownload maar dit werkt blijkbaar niet meer. Kunt u er mij anders een opsturen.
Wij hebben namelijk een educatieve kinderboerderij en een jeugdverblijf. We zouden heel graag de kinderen terug leren over de groenten en het seizoen waar ze gebruikt kunnen worden. Ook voor onze keuken waar we voor de groepen koken.
ALVAST VAN HARTE BEDANKT !!!!
karel
Is volgens ons geen enkel probleem, het enige zal de worst zijn
Wie kan mij vertellen of Boerenkool ook in Zuid Afrika kan worden geteeld en wanneer het daar eventueel kan worden gezaaid.
Dank voor een antwoord, vriendelijke groet, Dick
Beste Diane,
De link die u aanhaalt, is nu te vinden op dit adres,
je vindt er nog een aantal andere interessante links.
http://nl.observ.be/article/3607-seizoensgroenten_en_fruit.html?1&show=18
Hierbij ook nog een link naar een brusselse site
http://documentatie.leefmilieubrussel.be/documents/65_conseils_alimentation_NL.PDF?langtype=2067
Goetjes,
Herman…
Wegens niet strokend met de etiquette op deze site werd dit bericht ingekort als volgt :
” een link in bovenstaand artikel werkt niet “
Ook ik verbaas mij elk jaar weer over het steeds uitdijende aanbod van alle mogelijke seizoen gebonden groentes. Een triest voorbeeld zijn inderdaad de Keniaanse spercieboontjes. Niet alleen het vervoer per vliegtuig, maar ook het feit dat deze week bekend werd dat de Keniaanse regering de wereld om 300 mil.euro hulp heeft gevraagd om de verwachte voedselcrisis het hoofd te kunnen bieden die is ontstaan door de grote droogte! en wij hier maar de boontjes op eten! Groenten moeten we zoveel mogelijk in het seizoen eten, ze zijn dan het lekkerst , goedkoopst en gezondst. Koop nu maar eens tomaten of aardbeiën niet om te eten!en schrijnend duur. De natuur heeft het zo geregeld dat elk jaargetijde de groente geeft die we dan het hardst nodig hebben bijv. in de herfst en winter koolsoorten die veel vitamines bevatten die we nu juist nodig hebben. Ron
Wij het Culinair Genootschap Heemskerk,kortweg C.G.H.,promoten bij de restaurateurs in Nederland het gebruik van seizoensgebonden regionale producten.
Zoals u op onze site, http://www.culinairgenootschapheemskerk.eu kunt lezen.
Om het gebruik van deze producten landelijk uit te breiden is aandacht nodig.
Door een link op uw site naar het C.G.H. wordt er extra aandacht gegeven.