Wat zijn de voordelen van levend gietwater?

26-1-2014

Wat zijn de voordelen van levend gietwater? Waarom levend gietwater?

Dat zijn de vragen die zeker zullen opduiken na het lezen van het artikel over het maken van levend gietwater.

-Behandeld gietwater bevat eerst en vooral veel zuurstof en is reeds verlucht (kwalijke geurtjes en stoffen konden reeds ontsnappen). Dit gietwater is reeds op omgevingstemperatuur (planten kunnen ook schrikken van koud water). De wortels nemen water van een lage temperatuur moeilijker op (daarom kamerplanten steeds handlauw water geven).

-Behandeld water veranderd van biologische samenstelling: toevoeging van zeewierkalk zorgt er inderdaad voor dat de ph zal stijgen maar zelfs dit is  niet altijd wenselijk, belangrijker is dat het miniscule poreuze gesteente veel schadelijke stoffen opneemt en vooral niet meer terug vrijgeeft. Voor de optimale werking van een vijverfilter zijn er startbacteriën nodig, hier is dit ook zo maar hier starten we met goede humus welke een rijkdom van andere bacteriën en schimmels bevat. Juist daarom is het zo belangrijk dat je goede (de beste) compost gebruikt.  De goede eigenschappen van bacteriën en schimmels opgelost in het gietwater komen van pas om de grond in de lente na de winter met lage temperaturen met weinig bacteriële activiteit een boost te geven. Minder vruchtbare grond wordt beter door compost-leven aan de grond toe te voegen. De plantenwortels worden steviger en zijn gezonder in een bodem die biologisch actief is. Hieruit komen natuurlijk gezondere stevigere planten. Levend water spuiten over de planten zorgt er voor dat: stof wordt afgespoeld en dat er plantenversterkers worden aangevoerd eventueel nog zelf toegevoegd met voeding (bladvoeding). Dit complexe gebeuren zorgt er voor dat we steviger en gezondere planten krijgen. Dit verschil kan eventueel voldoende zijn dat je rozen later of geen bladziekten krijgen. Het kan er ook voor zorgen dat je druiven geen meeldauw krijgen. Deze plantenversterkers (zo heten ze) kunnen er ook voor zorgen dat je aardappelen minder of geen valse meeldauw krijgen (aardappelplaag). Dus zo een slokje kan een hele borrel van verschil uitmaken in de loop van de zomer.

-Moeten we daar zo veel werk aan besteden: iedereen moet voor zijn eigen uitmaken wat er voor hem en zijn planten belangrijk is. Gezonde planten kweken hangt van zo veel factoren af dat dit behandelde gietwater een lawine van problemen kan stoppen. Het is geen garantielabel, maar het helpt.

-Kostprijs: 1 zak goede compost is voldoende voor een heel jaar, 2 kg zeewierkalk is voldoende voor een heel jaar, 1 pot druivensuiker in poedervorm is voldoende voor een heel jaar en de technische installatie gaat jaren mee. Volkse tuinders zijn specialisten in het recycleren van afval van anderen, dit kan het kostenplaatje nog drukken.

Ik hoop dat deze 2 artikels een inzicht geven in wat beroepsmensen reeds jaren reeds jaren doen.

Groetjes Tuinman Peter.

The following two tabs change content below.

Tuinman Peter

Deelt graag zijn ervaringen en tips met de lezers van Plantaardig.com
Tuinman Peter brengt ons tips uit zijn biotuin. Peter Dewulf is een doorwinterde tuinier die ook graag in de keuken verwerkt wat zijn zweet opbrengt. Peter is een gewaardeerd voordrachtgever bij de Volkstuinafdelingen. en haalt dagelijks veel plezier uit zijn job als verantwoordelijke voor de plantenafdeling in een tuincentrum. "Door de jaren heen kunnen lentes, zomers, herfst en winter anders zijn. Tuinieren is dan ook geen exacte wetenschap. Voeling houden met het klimaat is belangrijk om de teeltwijze te bepalen". Veel leesgenot, Peter Dewulf

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.