Waarom België de beste prei ter wereld teelt

Door een samenspel van factoren komt de beste prei ter wereld vandaag uit België.

De exportcijfers liegen er niet om: in de eerste helft van 2005 nam de uitvoer van Belgische prei in volume nogmaals toe met ruim 13 % in volume en 20 % in waarde ten opzichte van de eerste helft van 2004. Wat maakt die Belgische prei zo geliefd in het buitenland? En beseffen de Belgen zelf wel hoezeer ze boffen met hun prei?

Ideaal klimaat…

Ga in om het even welke buitenlandse winkel kijken naar de kwaliteit van de prei en leg er een bundel of zak met prei met het Flandria-keurmerk naast: het kwaliteitsverschil spat eraf. Die kwaliteit hebben we te danken aan een historisch gegroeid samenspel van twee factoren.

Eerst en vooral mogen we ons klimaat dankbaar zijn: de productie van prei gebeurt in de open lucht en ons milde zeeklimaat blijkt ideaal te zijn voor deze teelt. We hebben geen echt strenge winters en maar zelden periodes van lang aanhoudende vorst. Hierdoor kunnen de telers hun preiplanten op het veld houden en de hele winter door zonder onderbreking vers oogsten uit de aarde. Een lange bewaring in koelcellen wordt hiermee vermeden.

Lange periodes van zeer hoge warmte zijn bij ons eveneens eerder uitzonderlijk. Dat is opnieuw goed voor de preiteelt. Een te extreme warmte is immers slecht voor de groei en bevordert bovendien de ontwikkeling van trips en andere schadelijke insecten en plagen.

…. en familiaal vakmanschap

Dit ideale klimaat gaat hand in hand met het vakmanschap van onze telers. Die is grotendeels het werk van zeer gespecialiseerde en familiale tuinbouwbedrijven, die
generatie na generatie een doorgedreven stielkennis in deze teelt hebben opgebouwd. Omdat deze bedrijven kleinschalig zijn en heel soepel kunnen werken, kunnen ze goed inspelen op de marktsituatie. Wanneer er plotseling een grote vraag naar prei ontstaat, kunnen ze hier snel en accuraat op reageren.

Lees het volledige artikel hier (persbericht van LAVA).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.