Ook deze entmethode is er één die al meer dan een halve eeuw toegepast wordt. Vooral op plantenkwekerijen werd deze methode toegepast voordat men overschakelde op de Japanse kopenting. Deze entmethode werd vorig seizoen niet uitgeprobeerd.
Bij de Brielse enting gaat men de te enten variëteit samen met een onderstam oppotten en een tijdje naast mekaar verder laten groeien. Een paar weken voor de voorziene plantdatum gaat men enten. Men ontdoet de onderstam van kop en bladeren zodat men een stompje houdt dat men aanspiest. In de stam van de ent wordt een snede gemaakt en de aangespieste onderstam wordt erin geschoven en de entplaats wordt ingewonden.
Een nadeel is wel het omslachtige werk en voor oningewijden is de kans om zich te vergissen in de twee planten wel groter. Ook bestaat de kans dat bij groeistoornissen ( te koud, te donker) de onderstam uit de entsnede kan terugschuiven
Het voordeel van deze entmethode ten opzichte van de andere traditionele entmethode (afzuigenting) is dat er later geen scheuten moeten weggenomen worden, omdat er op de onderstam ook geen bladoksels weden gelaten.
De website werkt niet meer…. met pensioen en nu bezig met de herontwikkeling van een plantage in Suriname. Dat heet: starten met niets, mensen opleiden, kennis verzamelen, geduld beoefenen… etc. Op uw site kwam ik een aantal nuttige dingen tegen en daaruit volgt de vraag: kan ik van julie “raad/advies”krigen over de opzet van opleidingen in de agrosector die intern, binnen een op te richten coöperatie worden gegeven. Het is ontwikkelingswerk met een horizon van voorlopig 25 jaar.
Ik hoop op hulp voor mensen die aan de rand van “blijvende” armoede leven, ook hun kinderen.
Groet. Ik had toch naar de missie moeten gaan.
René Janssen
06 53942755
Beste Herman
eigenlijk hoeft het wortelstelsel van de ent niet doorgeknipt. Sommigen vermijden dit, omdat dit, dikwijls tijdelijk, toch een groeiverzwakking veroorzaakt. Het wortelstelsel neemt de taak van het eventueel aangetaste wortelstelsel van de ent over.
Je kan meer lezen over deze “twee wortelstelsels” in deel 4 van deze serie (zoogenting).
Als enig nadeel van niet doorknippen zou kunnen aangegeven worden dat je op die manier de wortelschimmel (kurkwortel) of aaltjes in stand houdt.
Dag Luc,
Ik heb met belangstelling het artikel over de Brielse enting van tomaten gelezen. Wat me niet helemaal duidelijk is, is wat er gebeurt met het wortelstelsel van de ent na de vergroeiing. Wordt het doorgeknipt of blijft het aan de plant? Wat met de knobbelaaltjes in dit geval?
Bedankt op voorhand
Groeten
Herman Vandevoorde