Stro OP! de aardbeiplanten?

Foto 1:Op deze foto die ik nam op 18 april 2008 ligt het stro op de aardbeien! Klopt dit wel? Stro aardbeien

Aardbeitelers weten immers dat het best is na de bloei stro tussen de rijen aan te brengen:

  • zo blijven de vruchten na een regenbui droog
  • bevuilen ze niet
  • verhitten ze niet op het zwarte plastic of doek
  • zullen ze ook niet in een filmpje water blijven liggen

Een tip hierbij is om dit stro niet te vroeg te leggen, om zo de kans op schade aan de bloemen door late nachtvorst te vermijden. Het stro isoleert immers de bodem. Leg het stro dan ook pas na de bloei.

Dat het stro hier op de planten ligt zal waarschijnlijk bij veel moestuinbezitters de wenkbrauwen doen fronsen.
Lees verder om te weten te komen waarom dit zo is.

Grote tunnel

Op de volgende foto zie je een breder beeld, met nu ook aardbeien in een plastiek koepel.

SSA56822

De plantdatum van de aardbeien in de koepel en deze op het stro is dezelfde!
Hoe dat komt? Wel, aardbeien, geplant in augustus, kunnen begin februari overkapt worden met een grote plastiektunnel. Zet de kappen niet vroeger, aardbeien hebben ook een koudeperiode nodig (zie artikel groei en bloei bij aardbeien) Zo kan je de oogst vervroegen naar ongeveer 10 mei. Op de volgende foto zie je dat de aardbeien in de koepel op 18 april al volop in bloei staan.

SSA56827

Kleine tunnel
Wie beschikt over een kleine plastiektunnel kan die erover zetten begin maart. Dit mag niet zo vroeg als bij een grote koepel, omdat de kans op vorst in een kleine plastiekserre veel groter is. Deze koelt namelijk veel sneller af ’s nachts. Bij afdekking met zo’n kleine koepel kan je oogsten einde mei.

    • Lees meer over de teelt van aardbeien in grote en kleine plastiekkap in dit artikel : klik hier.

Stro op de aardbeien
Maar, om nu ter zake te komen, wist je dat je de oogst van dezelfde aardbeien geplant in augustus ook kan verlaten? Deze methode is in onbruik geraakt door het gebruik van frigoplanten voor de zogenaamde verlate teelt.
Toch kon ik op 18 april 2008 nog een foto nemen van deze “oude” verlatingsmethode. Stro aardbeien

Wie flink wat aardbeien in zijn tuin heeft staan en graag zou hebben dat een deeltje wat later te oogsten valt kan deze methode eens uitproberen.  Het stro moet je leggen in de late winter, liefst op het einde van een vorstperiode ergens in februari, als de grond flink afgekoeld is. Eigenlijk op het moment dat de grond het koudst is.
Door stro op de bodem te leggen zal je de bodem isoleren en zal deze veel langer koud blijven. Daardoor zal de hergroei van de aardbeiplantjes veel later op gang komen. Het stro kan je laten liggen tot ergens de tweede helft april. Als je ziet dat de plantjes de groei hernemen en nieuwe blaadjes vormen, dan leg je  het stro tussen de aardbeien, zodat het nu een totaal andere functie krijgt (zie bovenaan dit artikel).

tip.logo Met stro op de aardbeien van februari tot in de tweede helft van april kan je de oogst wel een tiental dagen verlaten! Zo geniet je langer van het aardbeiperceel in jouw tuin.

Dit artikel is een illustratie bij en een aanvulling op het dossier aardbeien telen.

6 gedachten over “Stro OP! de aardbeiplanten?”

  1. Hallo,
    Ik las op de site wat je met stro kan doen en wel bij de aardbeien. Ik heb aardbeiplanten die nu goed in bloei staan. Om vraat aan de vruchten te voorkomen heb ik nu stro rondom de planten gelegd. Of moet je dat tussen de rijen leggen. Ik doe dit om slakken te weren.

    met vriendelijke groet,

    Anneke

    1. Stro tussen de aardbeien is om de vruchten niet te bevuilen en droog (gezond en zonder schimmels) te houden. In het Engels spreekt men van strawberries. Stro tussen de aardbeien zal een slakkenprobleem niet oplossen. Integendeel, onder het stro kunnen de slakken schuilen.

  2. Ik vindt het de moeite waard om deze foto’s en uitleg te kunnen zien op deze site. We gaan het zeker ook in de proeftuin te Roosdaal eens uitproberen. Vroeger jaren was dit ook al een techniek bij de aardbeitelers om de productie te verlaten in het seizoen. Bij deze wil ik ook gebruik maken om iedereen uit te nodigen op de komende aardbeiëndag op 17 mei in de Provinciale proeftuin voor aardbeiën en kleinfruit Molenstraat 26 te 1760 Roosdaal (Pamel) zeker de moeite waard voor een bezoekje, er zijn culinaire demonstratie’s aardbeiententoonstelling en nog vele andere bezienswaardigheden. Komen is zeker genieten. Groetjes

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.