Stikstof in ammoniumvorm geniet voorkeur bij preiteelt


“Bij het toedienen van stikstof in de preiteelt gaat de voorkeur uit naar meststoffen die zo min mogelijk nitraat bevatten en een hoog gehalte aan ammonium.
Dat werd duidelijk tijdens een rondgang op de proefboerderij Vredepeel. In de diverse proefobjecten werden de effecten van verschillende meststoffen, vaak op organische basis, gedemonstreerd. Een groot deel van deze meststoffen is speciaal gefabriceerd om het gehalte aan ammoniumstikstof zo hoog mogelijk te krijgen ten koste van de nitraatvorm. Doel is om de uitspoeling van stikstof naar het grondwater sterk te verminderen of te voorkomen”
Lees het volledige artikel op zibb.nl/landentuinbouw

Deze bevindingen zijn natuurlijk niet nieuw. Zo doen verschillende proefstations in Vlaanderen al enkele jaren na elkaar onderzoek naar dergelijke meststoffen. Dit vooral omdat het moeilijker geworden is kwalitatieve vollegrondsgroenten telen binnen de strenge normen van het MAP (MAP = Mest Actie Plan) De bedoeling is dus om een zo hoog mogelijk rendement van de stikstof te halen.
Een uitvoerig verslag en veel meer info over alternatieve bemestingswijzen bij prei vindt u in dit artikel van het Provinciaal Onderzoeks- en voorlichtingscentrum voor Land- en Tuinbouw te Roeselare ( link : POVLT) Vooral het volgende citaat uit het artikel van het POVLT doet beter verstaan waarom stikstof in ammoniumvorm de voorkeur geniet
‘Uitspoeling is heel specifiek voor stikstof onder nitrische vorm. Ammonium daarentegen is minder tot niet gevoelig voor uitspoeling. Bacteriën in de grond zetten de ammonium om tot nitraat zodat deze voor de planten opneembaar en tevens gevoelig voor uitspoeling wordt. Vooral vanaf augustus bij warme en vochtige bodemomstandigheden verloopt deze omzetting bijzonder snel. Door nu de ammoniakale stikstof in een smalle strook toe te dienen loopt de zuurtegraad in deze strook (het zogenaamde stikstofdepot) op, zodat de omzetting door de bacteriën sterk wordt vertraagd en de stikstof dus langer tegen uitspoeling wordt behoed. Door deze stikstofstrook nabij de preiwortels aan te brengen kan de stikstof die omgezet is naar nitraat direct door de plant worden opgenomen. Een gelijkmatiger beschikbaarheid van nitrische stikstof zou de kwaliteit van de prei ten goede moeten komen’

6 gedachten over “Stikstof in ammoniumvorm geniet voorkeur bij preiteelt”

  1. Ik heb prei bemest met bladeren met zeewier ondergespit, en alleen maar beendermeel aanvullend. Ik kwam daarmee uit op nagenoeg 20/8/15 bemesting. De preien deden het hier goed op, ze werden heel groot. De bemesting werkte vrij traag, wat ergens te verwachten was, de bladeren moesten verteren in de grond en de stikstof uit de zeewier is ammonium, dat werkt automatisch traag vanwege de omzetting naar nitraat?

  2. Hallo,
    Ja dat is een vraag wat doet soda in water opgelost als je het toedient bij de teeld van prei.
    Ik heb begrepen dat je de preimot er goed mee weg houd dus dan wordt de groei niet belemmert
    Zelf heb ik het ook al eens toegepast en het is mij niet tegen gevallen.
    Maar wat het precies doet vraag ik me ook af.

    Groet John

  3. Waarom kan de particulier geen ammoniaknitraat meststof meer verkrijgen? Heeft dat iets te maken met het MAP?

    1. Eventjes was ik fout,
      dit is in Nederland het geval
      Vanaf 27 juni 2010 is het verboden om aan particulieren stikstofhoudende meststoffen met meer dan 16% ammoniumnitraat te verkopen. Daarmee is de levering van bijvoorbeeld kalkammonsalpeter (KAS) of stikstofmagnesia (MAS) aan particulieren niet meer toegestaan. Hiermee vervalt de mogelijkheid stikstofhoudende meststoffen met meer dan 16% ammoniumnitraat aan particulieren te leveren na registratie van NAW-gegevens.
      Bron : http://www.triferto.eu/nl/nieuws/40/verkoop-meststof-aan-particulieren-
      Waarschijnlijk te wijten aan mogelijkheid tot maken van vuurwerk?

      1. Ik ben als amateurtuinder in Nederland ook met deze zeer rare situatie geconfronteerd, en het heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat men extreem bang is voor terroristische aan slagen. Een ieder die de Bosatlas voor veiligheid bestudeert, weet dat de kans op zulk soort aanslagen zo ontzettend klein is, dat het eigenlijk niet de moeite waard is zulk soort meststoffen te verbieden. Een gang naar de rechter zal deze gang van zaken bevestigen en het verbod herroepen. Waar komt deze idiote wetgeving vandaan? Waarschijnlijk komt het van ambtenaren af, die denken dat ze wetgeving kunnen maken naar eigen inzicht. Blunder eerste klas, want ambtenaren mogen geen beleid maken, dus ook geen regel en wetgeving. Er ligt nota bene jurisprudentie over.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.