Stengelaaltje bij ajuin (ui) komt hier en daar voor.

Peter deed op het forum van tuinkrant een oproep in verband met aangetaste uien en sjalot. Na enig onderzoek bleek het om een aantasting door stengelaaltje te gaan. De moeilijkheid die ondervonden werd om de symptomen te herkennen had vooral te maken met het feit dat bij plantuien vrijwel nooit kenmerken bovengronds te zien zijn.
Lees het bericht en probleemoplossing van Peter hier. 

Het openbarsten, melig worden en een onaangename geur zijn enkele symptomen van Ditylenchus dipsaci. Het feit dat ook prei en sjalot er last van heeft en er vorig jaar ook al wat, maar minder, problemen waren is typisch. Prei en sjalot zijn immers familie van ui. En de aaltjesaantasting breidt jaar na jaar uit als er op dezelfde plaats groenten van dezelfde familie geteeld worden.Dit zijn de duidelijke foto’s van aantasting door stengelaaltje die Peter nam.

Klik op de foto’s voor vergroting
stengelaaltje bij ajuin :
Stengelaaltje_uien    Stengelaaltje_ajuin
stengelaaltje bij sjalot
Stengelaaltje_sjalot

Ook op Kennisakker. wordt melding gemaakt van aantastingen door Ditylenchus dipsaci:

Momenteel worden in de praktijk aantastingen waargenomen van stengelaaltjes in ui. Wees verdacht op onderstaande symptomen en ga ziekzoeken in het gewas. Stengelaaltjes veroorzaken kroef of bolbroek in uien en sjalotten. De bladeren blijven klein, gedrongen, broos en zijn blauwachtig van kleur (zie foto).
De bollen zelf zijn vaak voos en gebarsten. Bij zware aantasting vallen planten weg. Vooral bij vochtig en koud weer worden de plekken steeds groter. In de bewaring gaat de aantasting door. Op besmette grond zijn bovengronds in tweedejaars plantuien zelden symptomen te zien, maar er ontstaan wel scheuren in de bolbodem.

Het advies is om de vruchtwisseling te respecteren. Wacht, om te vermijden dat het stengelaaltje zich kan uitbreiden,  minimum vier jaar vooraleer terug te keren met planten van de familie van de Liliaceae. Als er aantasting was door stengelaaltje zal zes jaar een absoluut minimum zijn.

Klik hier voor meer artikels en teeltinfo over ajuin.

9 gedachten over “Stengelaaltje bij ajuin (ui) komt hier en daar voor.”

  1. hallo.
    aan hen die een anti wortel doek willen om plant ajuin op te planten je kunt hem bij mij gratis komen halen.ik heb niet de plaats meer om plantajuin te planten van daar.
    het is een stuk twee bij vijf meter + -.
    en een drietal jaren gebruikt.
    er is ook een gedeelte bij waar je sjalotten kunt planten.
    dus de doek is voorzien van gaten.
    met vriendelijke groeten.
    fil.

  2. Dag Susette

    Dit is inderdaad ajuinvlieg/preivlieg, om dit in de toekomst te voorkomen zou je best onder insectengaas telen. In België is wel nog bodeminsectide te koop voor de amateurtuinder, te verkrijgen in tuincentra, te gebruiken voor zaaien of planten.

  3. Hoi ik heb schijnbaar geen stengelaaltje maar iets anders. uienvlieg? Er zit in ieder geval een bruin larfje in en binnen de bol zit minimaal 1 hele schub die verrot is. verder naar binnen is de bol vaak wel nog goed. Wat is dit en wat kan ik er aan doen?
    groeten
    Susette

  4. Bedankt Luc, daar kan ik nu mee verder.

    ‘k Ben eerstejaars teler, net gepensioneerd, daarom kun je je nog wel eens verwachten aan een vraagje.
    Ik heb ondertussen wel begrepen dat er meer komt bijkijken dan planten en oogsten alleen.
    Tegen het najaar mijn moestuin flink bewerken, voor het volgende jaar, al commentaar gekregen van kenners, zal er maar best naar luisteren, ervaring is niet niks hé.

    Groeten Marcel

  5. Dag Marcel

    om sjalot te oogsten met blad en al, dat kan je eigenlijk doen vanaf dat je daar zin in hebt. Het loof moet misschien toch wel 30 centimeter lang zijn om niet te veel toe te geven op het volume. Hoe langer je wacht hoe meer loof je hebt. Hangt er dus van af hoeveel je staan hebt. En hoeveel je wil overhouden om te bewaren. Je kan daarmee doorgaan tot het loof begint te verdrogen.
    Oogsten om te bewaren, dan wacht je tot het loof begint te verdorren, zoals bij ajuin. Ook zal je de klisters boven de grond zien uitkomen. Dan ophangen en drogen.

    met vriendelijke groeten
    Luc
    http://groenten-boek.plantaardig.com

  6. Beste mensen,

    Ik heb voor het eerst ajuin en sjalot geplant,
    in de vorm van plantknolletjes.
    Na drie weken hadden de uien loof van zeker 20cm en meer,
    de sjalot is weelderig met zijn groen en is sterk bebost.
    We zijn we een zestal weken verder.Het loof is alom aanwezig, vooral de sjalot doet het bovengronds prima.
    Hoelang duurt het voor sjalot iets opbrengt, van zowel bol als loof.
    Ik lees hier en daar dat je die vroeger kunt oogsten, ik wil daar graag iets meer over vernemen om geen impulsieve dingen te doen.
    Voor de ui is het nog tevroeg, dat duurt nog enkele maanden, zoals ik hier kan lezen.

    Groeten van een beginnend gepensioneerde teler.

  7. Hallo Henk,
    bij de bonen zijn dit geen aaltjes, maar de kans is dat de bonen gegeten worden door bonenvlieg. Anderzijds kan het ook met slecht kiemkracht van het zaad te maken hebben. Komen er ook “soldaatjes” boven, dan is dat zeker te wijten aan de bonenvlieg Deze larve vreet de eerste kiemblaadjes tussen de zaadlobben op waardoor er de zogenaamde ‘”soldaatjes” boven komen
    Je kan daarover lezen in het hoofdstuk “bonevlieg” in dit artikel
    http://www.plantaardig.com/groenteninfo/bonen_teelt.htm

    Wat is de herkomst en de aankoopdatum van het zaad?

    groetjes
    Luc

  8. wij hebben inderdaad last van de genoemde problemen bij ui en sjalot. Ook bonen die in de buurt stonden hebben een probleem, alles wordt in de grond opgegeten, er komen er slechts enkelen uit. Wat kan dit zijn, slakkenkorrel helpen niet afdekken, van de plaats waar de boontjes gelegd zijn helpt ook niet, de conclusie is dus dat de boontkes in de grond geconsumeerd worden door …….

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.