De heer Willem L. Driessen stuurde een berichtje van een zeer opmerkelijke manier van groenten kweken : spinazie in een tuinaarde-zak!
“Ik heb daarvoor een zak ‘bemeste tuinaarde’ (van Karwei) genomen, daarvan een zijde weggesneden en vier voortjes getrokken, waarin ik vrij dik Amsterdams Reuzeblad Scherpzaad heb gezaaid in begin januari. Dat bleek nogal aan de vroege kant te zijn. Volgend jaar start ik half februari. Zoals gemeld heb ik inmiddels een maal voor 4 personen ervan geoogst en wel op 19 maart.
Deze spinazie-kweek laat ik voorlopig in de kas om te zien of er weer zoveel groei inkomt zodat ik een tweede keer kan oogsten.” (foto dd 15 mrt 07)
Willem, bedankt, voor deze mooi lezerstip. Te zien aan de groeikracht van het gewas, zal een tweede pluk zeker lukken! (p.s. Januari is niet te vroeg hoor om spinazie in de kas te telen)
Beste lezer, wilt u ook graag een teelttip, een teeltmethode, een oogst, een groente(ras), een recept…. of gewoon een
(foto)berichtje uit uw moestuin delen met andere groentetelers stuur dit dan door naar lezersbijdrage@plantaardig.com. Je doet er de duizenden andere lezers van deze nieuwsbrief alvast een plezier mee!
Reacties
Beste tuinvrienden,
Wanneer wij met vakantie in Denemarken waren, kweekten onze vrienden daar tomaten in de kas, niet in de vrije grond, maar ook in een zak met tuin aarde!
Een goede kennis van ons wil ook een tuintje aan leggen, op een soort verwaarloosd grasveld. Ik wil er zwart plastic op de grond doen, en dan de groente in zakken laten groeien. Als het lukt, zal ik U berichten!
Vriendelijke groeten, Adri Voetberg, uit Friesland.
Ook reageren of een tip voor de lezers? Klik dan hieronder op Reageren? Vragen? of stuur het naar lezersbijdrage@plantaardig.com
Het lijkt mij een goed idee. Ik heb wel vraagtekens bij de bemeste tuinaarde van Karwei. Hoe veilig is deze grond voor consumptie ?
Kapilærkasser (Selvvandingskasser)
Gebruik Google Chrome voor vertaling.
Kijk bijv. bij deze: http://www.plantetorvet.dk/Haveudstyr/kapilarkasse.html
http://drivhusklubbenjuliana.dk/2010/03/20/hvordan-virker-kapil%C3%A6rkasser/
Hierbij hoef je dus alleen het waterniveau in de gaten te houden en de toegevoegde bemesting. (50 ltr. water.
Wordt hier in DK veel gebruikt in kassen voor tomaten, komkommers, paprika..enz.
Volgens kenners toch maar niet zo’n goed idee, omdat er te weinig plaats is voor de wortels bij gebruik van zakken. De aarde wordt te warm in de zon, zodat de wortels gaan koken.
Ik gebruik zelf plastic specie tonnen en heb gaten in de bodem geboord. Werkt perfect, het is sterk en niet duur. Ook gebruik ik die zwarte werkemmers.. geen idee hoe die heten in NL. LOL.
Groetjes en veel plezier volgend jaar.
MVG. uit DK.
hallo els
natuurlijk moet je gaten maken in uw zak om het overtollige water te kunnen afvoeren.
m v g.
fil.
Hallo,
Geniaal idee om groenten te kweken in zakken. Ik heb een balkon en ga dat zeker volgend jaar doen. Maar mijn vraag is: wat als er teveel water in komt? Worden er gaten in geprikt?
Ik kijk uit naar hetantwoord.
Vriendelijke groeten,
Els
Beste Jozef,
lees het antwoord hier
http://groenten-vragen.plantaardig.com/2007/10/24-mag-ik-gekookte-spinazie-weer.html
groetjes
Luc
hallo ik zou u graag ietsje willen vragen is het waar wanneer je smiddags spinazie eet dat ge savonds de rest niet meer mag op warmen en op eten dank u