Schimmelaantastingen bij bonen

Klik op de foto (Sclerotinia, rattekeutelziekte)
Alhoewel bonen in het algemeen weinig problemen stellen met schimmels kan het toch gebeuren dat er wat problemen opduiken. Vooral als de gewasstand te weelderig is (bonen vragen weinig tot geen stikstofbemesting!) en bij vochtige weersomstandigheden. Meestal valt de schade (voor de hobbytuinder) nogal mee.
Op de eerste foto ziet u rot door de schimmel Sclerotinia. Het sneeuwwitte schimmelpluis is een heel typisch kenmerk voor deze schimmel. Meer info over deze schimmel in dit artikel over sclerotinia bij wortelgroenten Sclerotinia is immers, net zoals Botrytis een schimmel die heel veel verschillende groenten (en ook ander planten) kan aantasten. Misschien dat deze schimmel bij bonen weinig aantasting veroorzaakt, maar het probleem is dat deze schimmel overleeft in de grond . De verharde, als rattekeutels uitziende, zwarte deeltjes (sclerotieën) blijven in de grond achter en kunnen dan de volgende jaren andere gevoelige groenten zoals andijvie, knolvenkel, sla en seldersoorten kan aantasten Daarom moeten zieke bonenplanten volledig opgeruimd worden en mogen ze in geen geval op de composthoop terecht komen.

Klik op de foto (Botrytis cinerea, grijsrot).
De punten van de bonen zijn rot? En u ziet grijs tot bruin schimmelpluis. Dan hebt u te maken met de schimmel Botrytis. De infectie gebeurt door sporen die in de lucht zweven. Vooral de afgestorven bloemetjes worden door de schimmel aangetast, waardoor soms ook de punten van de bonen aangetast raken. Afgestorven plantendelen gecombineerd met hoge vochtigheid zijn hier meestal de oorzaken. Deze ziekte komt op zowat alle planten voor als de omstandigheden gunstig zijn. Bij de groenteteel onder glas is deze shimmel een algemeen probleem. Door de juiste teelttechniek kan deze ziekte vermeden worden.

5 gedachten over “Schimmelaantastingen bij bonen”

  1. hallo,

    ik heb stokbonen gezaaid maar ze willen maar niet klimmen en het blad is ook wat bruin kan het zijn dat het verbrand is? mijn moestuin licht namelijk langs een grasweide waar geregeld na elke maaibeurt stikstof word gezaaid.

    1. Verbranding kan altijd voorkomen, door verschillende oorzaken. Verbranding door meststof is er alleen (in dit geval) als de meststoffen op de bladeren vallen en dan zal je dit zien als bruine vlekken, niet direct het ganse blad dat bruin wordt. Zijn de stokken te dik? Heb je de bonen dicht genoeg gezaaid en aan de binnenkant van de staak. Of is de staak te dik? De bonen moeten de paal als het ware ’tegen komen’ vooraleer ze klimmen.

      1. Inderdaad de staken zijn te dik. aan de buitekant zijn de bladeren mooi groen en gezond en kunnen ze niet klimmen en aan de binnekant (aan de kant van de weide) zijn ze inderdaad verbrand met als oorzaak bruine plekken op het blad.

  2. Beste, ik ben een beginnend moestuin liefhebber, het staat al mooi vol met diverse lekkere verse groenten, maar er is blijkbaar iets mis met de princessen boontjes op de stengels onder de bladeren woekeren kleine zwarte beestjes die blijkbaar zelfs de boontjes aan tasten, wat zou dit kunnen zijn en hoe ga ik de beestjes te lijf. Liefst op een zo natuurlijke manier zo dat ik geen schade aan breng aan de bijen populatie in onze streek. Met andere groenten zijn er blijkbaar geen problemen, en ook de bloemen doen het goed
    groetjes Nico

  3. Beste forum vrienden. Ik weet niet hoe het bij jullie is met de boontjes maar mijn boontjes krijgen de roestvlek ziekte, het zijn wel staak bonen snijbonen en prinsessebonen. Ja het is niet moeilijk hé, alle dagen regen en warm, even min zeer slecht voor bonen. Maar de vraag is zou ik er nog iets aan kunnen doen.ik heb dat vroeger nooit gehad en ik heb ze daar voor ook niet behandelt ik hou het graag een beetje natuurlijk maar ja als je met dat probleem zit weet ik niet of ik het natuurlijk kan behandelen. Groetjes etienne.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.