Rupsen en motten in de kas

Rupsen en motten in de kas

“In bijna elk tuinbouwgewas komen wel rupsen voor. Ook in kassen gedijen ze vaak goed. Ze vreten aan de bladeren, jonge scheuten, vruchten of bloem(knopp)en. Hierdoor gaat het gewas in productie en groei achteruit, of kan (bij een grote aantasting) zelfs helemaal afsterven. Maar vaker gaat het om de cosmetische schade. Een plant, vrucht of bloem die aangevreten is door een rups, is vaak onverkoopbaar. In kassen zijn het meestal de rupsen van nachtvlinders (motten) die de meeste schade veroorzaken. Ze komen in allerlei soorten en maten voor.

Op deze site vindt u informatie over de meest voorkomende schadelijke rupsen en motten voor de glastuinbouw in Nederland. ”

Klik hier voor de website

2 gedachten over “Rupsen en motten in de kas”

  1. Het is niet de eerste keer dat iemand zich afvraagt van waar die gaten in de tomaten komen? Soms ziet men ook keuteltjes in de nabijheid. Maar om de rups te zien moet je dikwijls al goed kijken. Ze houden zich schuil in de vrucht of aan de onderkant van de bladeren en zijn overdag niet altijd actief. De schade valt meestal wel mee. Dikwijls zijn het niet meer dan enkele rupsen over de hele kas. Schudden aan de plant is de boodschap om deze enkelingen zo snel mogelijk te snappen. Hieronder het mailtje dat ik ontving van Carine met daarbij zeer mooie en duidelijke foto’s van zo’n rupsenaantasting in tomaten.
    Beste, deze tomaten vond ik in de serre. Wat voor beest kan dit aanrichten? Er is ook van de bladeren gegeten en er liggen hele fijne zwarte keuteltjes op de bladeren. De keuteltjes lijken wel op zaad van papaver.
    Groetjes

    Antwoord
    Beste Carin,
    dit is duidelijk schade van rupsen! De keuteltjes lijken dit te bevestigen. Meestal is er slechts één of twee rupsen op een verspreide plant. Ze houden zich goed verborgen en vallen niet op, maar als je aan de plant schudt vallen ze er gemakkelijk uit.
    Het zijn alle nachtvlinders die voor rupsen in de kas zorgen.

    Wederantwoord
    Beste Luc, bedankt voor uw antwoord, ik heb ondertussen de daders gevonden. Ik kan zelf niet begrijpen dat het zolang geduurd heeft voor ik de beestjes ontdekte. Ze kunnen zich inderdaad zéér goed verbergen. Ik voeg hierbij een foto van de rups in de tomaat en een macro opname tijdens de etenstijd.
    groetjes Carin

    [img]http://www.plantaardig.com/groenteninfo/wp-content/uploads/IMG_0008a.JPG[/img]
    [img]http://www.plantaardig.com/groenteninfo/wp-content/uploads/IMG_0010a.JPG[/img]
    [img]http://www.plantaardig.com/groenteninfo/wp-content/uploads/IMG_0035a.JPG[/img]

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.