Een bericht gekregen van bericht van Prof. Dr. Willem Van Cotthem. Deze zomer deed hij een oproep om zaden van vruchtgroenten op te sturen. (zie dit artikel) Het initiatief werd een succes, heel veel mensen stuurden al zaden op. Er is dan ook goed nieuws : het gaat schitterend met de groentetuintjes in de vluchtelingenkampen van de Sahrawis. Je kan nog steeds zaden inzenden.
Maar de professor doet ook een andere oproep.
Hij vroeg mij even na te gaan of sommige mensen niet wat zaadoverschotjes van courante groenten in hun bewaardoos zouden zitten hebben. Hij wil er een nieuw experiment mee opzetten.
Misschien twijfel je aan de kiemkracht van de zaden?
De kiemkracht van zaden kan je testen door
een deel (zeker tien, beter nog wat meer) op vochtabsorberend papier of watten te leggen bij kamertemperatuur en dit papier samen te vouwen en continu vochtig te houden (doorzichtige plastic doos of plastieken zak, met enkele kleine gaatjes). Kiemt minder dan de helft , dan is dit toch wel een indicatie van slechte kiemkracht. De datum op het zaadzakje is een uiterste “veilige” datum. Meestal zijn ze wel nog wat langer kiemkrachtig.
Bewaar de zaden in droge en koele omstandigheden. Vocht, warmte en temperatuursschommelingen versnellen het verouderingsproces. Bewaar zaden in een goed sluitende metalen doos, en leg er wat vochtabsorberend materiaal bij zoals silicagel.
Hierbij een schatting van de bewaarduur, sterk afhankelijk van de bewaaromstandigheden en kwaliteit van het zaad, door het gemiddelde te nemen van verschillende bronnen. Lookachtigen zoals prei en ajuin bewaren niet zo lang (2j), ook peterselie en kervel zijn geen bewaarzaden (2j). Witlof, bonen en erwten kunnen toch 3-4 jaar bewaren. Tomaten, paprika, aubergine, wortelen halen makkelijk 4 tot 5 jaar. Sla, andijvie, spinazie, selder, veldsla, komkommer, koolgewassen en rode biet gaan 5 tot 6 jaar mee. |
Hieronder het bericht van Prof. Dr. Willem Van Cotthem
“Uit de opgedane ervaringen van dit jaar blijkt dat sommige klasssieke groentesoorten van bij ons het ook goed doen in de Sahara tijdens het herfst- en winterseizoen. Vandaar mijn vraag naar jou toe : zou het voor u mogelijk zijn om langs je website om beroep te doen op onze tuinders om “overschotjes” van groentezaden naar ons te sturen. Wij zullen dan in de herfst van 2008 daarmee proeven opzetten om na ter gaan wat lukt en niet lukt. We willen allerlei groenten uitproberen : omdat het winterklimaat gelijkt op onze lente en omdat we niet weten wat de Sahrawis bevalt of helemaal niet bevalt. Verder gaan we nog door met het inzamelen van vruchtensoorten tot eind 2008.
Bij voorbaat dank voor de online berichten, waarin het sturen van zaadoverschotjes me wel belangrijk lijkt.”Prof. Dr. Willem Van Cotthem
Beeweg 36 – B 9080 Zaffelare (Belgium)
Tel. +32 9 356 86 16
Fax. +32 9 356 86 16
mail: willem.vancotthem@googlemail.com
www.zadenvoorleven.wordpress.com
Heeft er iemand ervaring met het bewaren van zaden in de diepvries? Ik lees links en rechts dat dit de levensduur aanzienlijk zou verlengen. Normaal is dit niet van toepassing omdat de zaadhoeveelheid in een zakje klein is maar ik heb nu een rest wortelzaad van schijfwortelen gekregen van een landbouwer en voor mij is dit zeker voldoende zaad voor meerdere jaren. Dus zo ik de beste bewaarmethode willen gebruiken om nog jaren van dit zaad te kunnen zaaien.
groeten
Piet
Ik had tomatenzaad die ikzelf gedroogd had van mijn tomaten bewaard in een leeg margarinebakje van het jaar 2006 dit jaar uitgezaaid in mijn serre en nooit gedacht dat het nog zou kiemen ,maar tot mijn grote verbazing toch nog een redelijke opkomst en mooie planten gehad ,dus na 10 jaar ongelofelijk !!
Ik bewaar mijn zaden in koffiefilterzakjes, die ik samenvouw tot rechthoeken . event. nietje door de bovenkant. Het is een ademende verpakking die me al jaren goed bevalt.
Volgens mij wel, op voorwaarde dat dit op een koele, en droge plaats gebeurt. In papieren (postzegel)zakjes, of in de originele zakejs, bijvoorbeeld in een klassieke blikken doos. Eventueel voorzien van een zakje silicagel om droog te houden.
Er wordt soms aangeraden te bewaren in een doos in de koelkast. Daar heb ik geen ervaring mee en vraag mij eigenlijk af of het daar niet te vochtig is?
In het artikel hierboven staat aangegeven hoelang zaad kiemkrachtig blijft. Geldt dat aantal jaren ook voor aangebroken zakjes zaad?