Radijs, daikon, rettich en rammenas zijn variëteiten van de soort Raphanus sativus. Ook de winterrammenas behoort tot deze bonte groep van radijsachtigen.
Bij iedere variëteit is er een mooie variatie aan kleuren en vormen.
De uitwendige kleuren zijn rood, wit of een combinatie daarvan. Bij winterrammenas is de uitwendige kleur zwart. Van binnen zijn ze allemaal wit. Soms zijn de wortels kegelvormig, soms zijn ze rond. Het eetbare deel, de knol, is een verdikking van het stukje stengel tussen wortel en kiemblaadjes.
De teelt stelt weinig eisen. Zomerse temperaturen en droogte (bij radijs) kunnen, net zoals de koolvlieg, de teelt dwarsbomen. Op lichte grond is het makkelijker om lange, rechte rammenas of daikon te oogsten. De soort Raphanus sativus behoort tot de familie van de kruissbloemigen (Brassicaceae), waartoe ook alle koolsoorten behoren. Daar moet terdege rekening gehouden mee worden bij de vruchtafwisseling.
Radijs en zomerrammenas wordt meestal rauw verbruikt, bijvoorbeeld in salades. Maar rammenas kan ook worden gekookt of gebruikt in roerbakschotels. In de Aziatische keuken is de daikon heel populair. Zomerrammenas heeft een sterkere smaak dan radijs. Zwarte winterrammenas is pittig en peperachtig.
Lees het vervolg in het nieuwe artikel over teelt van radijs, rammenas en daikon.
Waar vind ik biologisch zaad van Daikon in grotere hoeveelheden?
Tuin Plus Nederland. Groeten Tuinman Peter
Het lukt mij juist nooit om zwarte rammenas te kweeken.
Bladeren worden heel groot, maar rammenas zelf blijft erg klein onder de grond.
Wat voor soort grond hou die rammenas?
Ik heb zand grond.
Ik verbouw ook rammenas op zandgrond.De rammenas is groot ( 25 – 30 cm).De grond bemest ik elk jaar met organische mest. 14 Jaar geleden heb ik ze op zware kleigrond verbouwd dat ging ook heel goed! Ik zaai ze en daarna dun ik ze uit op ongeveer 20 cm
De zaaitijd moet je goed in het oog houden, het is een betrekkelijk korte teelt maar toch heeft de wortel voldoende tijd nodig om uit te groeien tot een volwaardige ramenas. De teeltschema’s goed in het oog houden is de boodschap. Groetjes Tuinman Peter.
Het is eigenlijk de eenvoudigst kweek die ik in de tuin heb.