Paarse bladeren bij de tomaten

Ter inleiding

Bij het lezen van de titel van dit kleine artikel zal er bij een aantal hobbytuinders DSC00197waarschijnlijk een lichtje gaan branden.

Mogelijks hebben sommige lezers er al mee te maken gehad, in min of meerdere mate en voornamelijk in het bovenste deel van de tomatenplant (de jongste bladeren dus).
Misschien is na verloop van tijd het verschijnsel geleidelijk aan verdwenen en heeft men er feitelijk geen last van gehad. In dat geval heb je geluk gehad want het kon veel slechter aflopen voor uw plant. Dat ondervond ik in 2008 dubbel en dik.

Dit artikeltje geeft aan wat mogelijke oorzaken kunnen zijn van de paarsverkleuring van de jonge bladeren en welke maatregelen en voorzorgen er kunnen genomen worden.

Omdat, bij mijn weten, in de literatuur of op internet, het verschijnsel nog niet besproken is, heb ik mijn ondervinding met de lezer(s) van “plantaardig.com” willen delen.

Het probleem

Ruime tijd geleden (in de loop van 2007) kwam het verschijnsel ter sprake. Luc Dedeene had tijdens een bezoek aan een volkstuin, het verschijnsel opgemerkt en vroeg zich af of dit in mijn teelt ook het geval was. Bij nader onderzoek op mijn buitentomaten waren, in beperkte mate, paars wordende bladeren te vinden op een paar planten aan de rand van het teeltbed.

Tijdens het opkweken van het plantgoed had ik ten andere al geconstateerd dat de stengels van het plantgoed soms lichtpaars kleurden na een periode van koude tijdens het opkweken.

Luc en ikzelf waren, gezien het feit dat de teelt gebeurde in een koude periode, van oordeel dat het verschijnsel te maken had met koude.

Vandaag moet ik concluderen dat inderdaad lage temperaturen tijdens de teelt de oorzaak is maar eveneens koude wind of langdurige tocht waaraan de tomatenplant blootgesteld wordt

Sinds onze eerste conclusie in 2007 heb ik,telkens ik een tomatenteelt van een andere hobbytuinder kon bezoeken,aandachtig nagegaan of het verschijnsel nog te vinden was en dit bleek het geval…

Al naargelang de ernst van de aantasting gaat het over paars wordende bladeren (beginnend aan de onderkant van het blad) van het bovenste deel van de plant (de meest recente bladeren dus) of slechts enkele kleinere jonge blaadjes in de kop van de plant.

Ik vond het verschijnsel terug in volgende gevallen:

  • In de kop van de buitenste planten van een buitenteelt(onbeschermd) van mijzelf en een bevriende hobbytuinder. Dit was in 2007. Het ging hier telkens om een aantasting van de buitenste planten van het bed die, weliswaar in volle zomer, regelmatig blootgesteld waren aan koude NO-wind.
  • Op één plant van een kasteelt bij een andere collega. De plant bevond zich achteraan de kas waar de collega een ventilator liet draaien wanneer het echt héél warm werd. Bij nader inzien zag ik de plant, telkens de ventilator draaide, met de bladeren wuiven. Tocht dus tijdens een zonnige periode.
  • Bij mijzelf op bijna alle niet-geënte tomatenplanten van de onbeschermde buitenteelt. Het betrof nog steeds hetzelfde perceel dat sterk onderhevig was aan de kwalijke NO-wind en de lage temperaturen van het teeltseizoen 2008. Omdat het slechte weer zo lang aanhield, gingen de meeste buitenteelt-planten (Hobby F1) in een bijna volledige groeistop en moest ik al heel vlug aftoppen en was de productie laag. Eigenaardig genoeg bleken 7 geënte planten daar echt duidelijk minder last van te hebben terwijl ze evengoed in dezelfde omstandigheden groeiden.
  • Bij mijzelf in 2008, op een niet geënte potplant(Hobby F1),die dicht bij de ingangsdeur van de kas stond. Tocht dus. De plant ging uiteindelijk ook in volledige groeistop. Het bovenste deel (30 tot 40 cm)  van de plant was aangetast. Alle andere bladeren verloren de blank die typisch is voor een gezonde plant. De tomaten tot en met de 3de tros dikten niet meer aan en werden op het eind van het seizoen onrijp geoogst.

Om het verschijnsel, in zijn ergste vorm, duidelijk te illustreren zijn 3 foto’s van deze potplant toegevoegd.

* De eerste foto is genomen in de kas op 20/06/08 toen de plant nog in volle groei was t.t.z. 3 trossen met tomaten en 4de bloementros in ontwikkeling. DSC00166

* De tweede foto dateert van 13/07/08 en toont de volledige plant na verwijdering uit de kas.DSC00197

* De derde foto dateert eveneens van 13/07/08 en is een detailfoto van het bovenste deel van de plant

DSC00198

Conclusies

Algemeen

* Het verschijnsel kan heel beperkt en nauwelijks merkbaar zijn en weinig invloed hebben op de groei van de plant; er zal misschien een minimale groeivertraging geweest zijn maar een gezonde plant zal daar zonder moeite doorheen groeien.

* Blijkbaar zijn ook kastomaten gevoelig voor het verschijnsel. Eigenlijk niet zo verwonderlijk omdat bij het opwekken van tocht door ventilators of door het maken van “tochtbanen” door het openen van vensters en deuren, men grote temperatuurschokken teweegbrengt voor het gebladerte van de planten. Daarenboven wordt de bladvochtigheid dunkt mij sterk beïnvloed in de kas-omgeving door tocht.

* Dat de geënte planten in de buitenteelt daar blijkbaar minder last van hadden zal wel te maken hebben met de groeikracht van het wortelgestel en het recuperatievermogen van deze planten. Alhoewel geënte planten normaal gezien terug te vinden zijn in een kas-omgeving, hebben ze, naast hun resistentie tegen wortelziekten, ook een nog een bijkomende waarde bij de openlucht-teelten.

* In elk geval heeft het probleem naast pure lage temperaturen ook duidelijk te maken met langdurige tocht (zelfs in de kas). Indien tegelijkertijd ook nog de watergift (door langdurige regen) buiten proportie is, kan het recuperatievermogen van de plant alleen maar kleiner worden…

Maatregelen en voorzorgen ter voorkoming van het probleem

In de kas-omgeving

windhaan

* Vermijden van “tochtbanen” als gevolg van het openen van vensters en deuren. Dit is de reden waarom  bovenop de kas een windhaan geplaatst werd. Ik beschik over 2 x 2 ramen in het dak en 2 ingangsdeuren. Bij het openen van deuren en ramen zorg ik ervoor dat langs de zijde van de windrichting de ramen en deuren minder wijd openstaan en meer langs de andere zijde, zodat er  niet teveel wind binnenkomt in de kas en anderzijds er toch nog voldoende ventilatie gebeurt langs de andere zijde. Dit is niet altijd evident om snel in te grijpen bij windrichting-wijziging.Met uitzondering van het scharnierpunt(in brons) is de volledige windhaan uitgevoerd in pvc en werkt uitstekend.

* Gebruik van ventilatoren voor ventilatie

Zelf heb ik er geen ondervinding mee maar  de plaatsing van een ventilatorsysteem moet wel degelijk goed doordacht gebeuren om tochtproblemen te vermijden.

– In de onbeschermde buitenteelt

* Een welbewuste keuze van de inplanting van het teeltbed is belangrijk, zeker ingeval van moeilijke weersomstandigheden gedurende het teeltseizoen.

* Afscherming langs de kritische zijde van het teeltbed ingeval de inplanting niet ideaal is.Opletten hier dat de planten nog voldoende licht krijgen en ook niet gaan verbranden bij sterke zon.

Het probleem is hiermee op tafel geworpen. Aan de lezer om te reageren met vragen,eigen oplossingen,…. —> Van mekaar kunnen we leren!!

41 gedachten over “Paarse bladeren bij de tomaten”

  1. Ik heb bij al mn tomatenplantjes nu paarse bladeren. Ze staan inderdaad wel beetje in de wind. Geef ze bij regenachtige dagen geen extra water. Heb ook zo’n waterbolletje in de bak staan.
    De planten geven nog gewoon mooi grote vruchten. Zijn de paarse bladeren nog schadelijk voor het eten van de vrucht?

    Groeten,
    Reeuwerd

  2. Dank voor de info. Mijn vraag is nu: in hoeverre kunnen de paarse bladeren kwaad. Zijn de tomaten die eraan groeien gewoon eetbaar? Bij mij staan ze redelijk op de tocht, maar geven nog mooi grote tomaten. Die smaken overigens ook nog lekker!

  3. Ik heb een vraag over iets anders nl. Ik heb van een vriend prei gekregen die hij behandeld heeft met bleekwater (javel) tegen ongedierte. Mijn vraag is of die prei goed is voor consumptie?
    Met dank bij voorbaat voor een antwoord.
    PS Ik heb voor die vraag nog geen antwoord ontvangen in het verleden
    Groetjes
    Roger

    1. Bleekwater is niet geschikt voor de behandeling van voedingswaren. En laat omzettingsstoffen (chloraat) achter die schadelijk zijn voor de gezondheid. Helemaal geen goed idee!

      1. Bedankt voor de info. De prei gaat de vuilbak in.

        Groetjes

        Roger

  4. Ik heb een vraag over iets anders nl. Ik heb van een vriend prei gekregen die hij behandeld heeft met bleekwater (javel) tegen ongedierte. Mijn vraag is of die prei goed is voor consumptie?
    Met dank bij voorbaat voor een antwoord.
    Groetjes
    Roger

  5. Hallo,
    Mijn tomatenplantjes verschijnen een witte lijn aan de rand van de bladeren. Is dit een ziekte? Heeft er iemand dat al eens meegemaakt? Is het mogelijk dat ze nu al meeldauw hebben. S’nachts staan ze in een verwarmde veranda en bij goede dagen gaan ze naar de glazen serre.
    Gr de tomatenkweker

    1. Beste,

      dit is geen schimmel, bacterie of virus. Het is een fysiologische verschijnsel, veroorzaakt door klimaat of voeding. Ik denk (zonder de foto te zien) dat dit gaat in de richting van een plotse overdosis zon, een lichte zonneslag (verbranding) als het ware. Nu zijn de planten daar doorheen en zijn ze de zon gewend. Je zal zien dat de nieuwe blaadjes gezond blijven.

  6. Ik heb dit jaar nieuwe tomatenplantjes gezaaid, maar ik zie alleen paarse uitslag op de onderkant van het blad. Hoort dit verschijnsel hier ook bij?

  7. Bedankt Peter, Met deze mooie dagen zijn de tomaten toch beginnen te groeien. Ik geef ze nu veel water ’s avonds. Ook de courgetten schijnen te “vertrekken”. Zou het dan toch nog lukken ?? Groetjes uit je eigen tuin zijn toch lekkerder hé.
    Roger

    1. Groenten, vers geoogst en vers verwerkt uit onze tuin zijn als goudklompjes in onze handen. Ik kan haast niet wachten, doch veel van onze nieuwe oogst laat op zich wachten, maar ja geduld is dit jaar zeker een goede deugd. Groetjes Tuinman Peter.

  8. Beste mensen,
    Mijn tomatenplanten in mijn tuin groeien niet of nauwelijks en de bladeren worden geel !! Wat kan ik doen om ze nog te “redden” ??

    1. Warmte, warmte hebben we nodig. Woon je in het binnenland of aan de kust? Aan de kust zijn de nachttemperaturen nog steeds niet hoger dan 10 graden. Te laag voor tomaten. Vandaar de gebrekkige groei.

      1. Neen, ik woon in Leuven en heb lichte grond.
        De boontjes zijn ook niet goed en de aardappelen zijn ook niet wat moet.

      2. Het is en het blijft te koud voor de tijd van het jaar, de enige boosdoener voor de teelt van warmteminnende groenten. Groetjes Tuinman Peter.

  9. Ik had ook het idee dat de koude nachten, en mijn planten heel erg op de wind staan (wat ze wel goed deed opdrogen dit jaar) voor het eerst blauwe bladeren vertonen. Zou ik nu het best de top uitbreken? Heb vaak contact met Guy de Kinder.
    Maar was er nog niet aan toe gekomen het hem te vragen. Zolang ik tomaten kweek had ik dit nog nooit gezien. Ik houd ze graag ook volledig biologisch, dus spuiten doe ik in principe nooit. Maar fijn dat er bevestiging was van mijn idee, de koude nachten.

  10. Beste Jane,
    Het is zeer eigenaardig, maar de vloeibare roze korrels hebben niet de goede NPK verhouding voor tomaten.
    Verder is er roze korrel met 16-8-25, zie

    http://www.brico.be/wabs/nl/catalogus/p482119/universele-meststof-roze-korrels.do

    maar zie ik inderdaad op internet ook soms de andere formule vermeld, die toch minder goed is wegen slechts 25% extra kalium.
    Maar dat mag ook een andere meststof zijn, waarbij de hoeveelheid K minstens 50 en tot 100 % hoger is dan de hoeveelheid N.
    zoals deze tomatenmeststof http://www.brico.be/wabs/nl/catalogus/p482112/tomaten-meststof.do, maar de vermelding tomaten is absoluut niet noodzakelijk. Je zal dus op zoek moeten naar vloeibare of wateroplosbare meststof met een een minstens 50% hoger Kaliumgehalte Een vloeibare van 5-5-8 zou dus ook kunnen….
    Je staat er van versteld welk gamma meststoffen in de tuincentra is. En laat je niet misleiden door de verpakking, een meststof voor bloemen zou ook wel kunnen, mits de goede verhoudingen.

  11. Ik heb jullie advies opgevolgd en de planten groeien goed, de top is nog wel gedraaid en paars maar de planten groeien goed door. De eerste 3 bloemetjes staan aan de planten maar gaan verleppen, helaas zonder vruchten.

    Ik tik elke dag tegen de planten dus dat kan het euvel niet zijn.
    Tot zover de groei van de stress-planten.

    Nu mijn vraag: u heeft het over de roze korrel als bijvoeding vanaf de 3e bloemtros. Ik ben al bij de Makro geweest maar daar is deze meststof niet te koop in Nederland. Ik moet dus op zoek naar een ander verkooppunt.

    U vermeldt in eerdere artikels de roze korrel met de N-P-K waarde van 16-18-25. Als ik op internet zoek kom ik uit op de Compo roze korrel met verschillende
    N-P-K waarden, namelijk 16-9-20 of vloeibaar 7-5-6.

    Is de roze korrel die u bedoelt wel van het merk Compo en welke N-P-K waarde moet ik nu hebben?

  12. Beste Jane,
    Na overleg met Luc Dedeene komen we gezamenlijk tot volgende aanbevelingen en uitleg.
    Remedie:
    1)zo vlug mogelijk alle volgroeide planten uitplanten in de defintieve potten gevuld met de (50%) potgrond zonder bijvoeging van verdere meststoffen.
    2) opletten met water geven, alvast de eerste twee weken, om een te natte potkluit te vermijden.
    3)bijvoeding vanaf de 3de bloemtros,bij voorkeur met roze korrel, zoals in mijn artikels
    Onze diagnose:
    De stevige planten blijken,gezien hun grootte,tekort aan voedingsstoffen te hebben.Niet alleen hebben ze de weinige meststoffen in hun 9cm potje practisch opgebruikt maar hebben de hoge dagtemperaturen gevolgd door extra koude nachten van de voorbije weken een schokeffect veroorzaakt zodat de wortels onvoldoende water en voedingsstoffen gaan opvoeren bovenaan de plant.Een echte wortelstress-situatie dus.
    Het paars worden van de nerven is dan weer een duidelijk teken van gebrek aan fosfor op bladniveau en dus ook een gevolg van die stress.
    Opkrullen van bladeren wijst er op dat de plant te weinig water aanvult naar het blad om de verdamping,te wijten aan de hoge dagtemperaturen,te compenseren.Water geven was,omwille van de wortel-stress,hier geen oplossing.Voor de gedraaide bladeren (twisted leafs) is dan niet onmiddelijk een uitleg gevonden maar heeft vermoedelijk ook te maken met de stress situatie.
    Slappe afhangende bladeren wijzen opnieuw op te weinig aanvoer van voeding(stikstof) voor een normale bladgroei;lichtgroene bladeren zijn hiervan,al vlug,ook het resultaat.
    Conclusie:stress-situatie tgv extra hoge dagtemperaturen gevolgd door koude nachten.
    Bij opkweken van het plantgoed in de kas is het beter de planten tijdens de koude nachten terug in een ruimte te brengen met “normale” temperatuur”(20°C is zeer ok) en ze laat op de avond te voorzien van water.

    Hopelijk komt alles,na verplanten,in orde.
    Veel succes gewenst en hou ons op de hoogte.
    Met vriendelijke groeten,
    Herman…

  13. Beste Herman,

    Ik heb een foto gemaakt van de wortels van de plant die nog in een 9 cm pot staat. Ze zien er mooi wit uit.

    Ook heb ik vanochtend de verpotte plant die hetzelfde probleem heeft vergeleken met de plant die nog in een 9 cm pot staat van dezelfde tomatensoort. De verpotte plant ziet er dan al frisser uit en het blad begint langzaam te draaien, de nerven zijn nog helemaal paars en het blad is nog gekruld.
    Ook beginnen de dieven in de verpotte plant te komen.

    Als er nog meer vragen zijn, dan hoor ik het wel.

    Groet, Jane

  14. Beste Jane,
    Hier ben ik toch nog eens terug.
    Is het mogelijk om eens een foto te nemen van de wortelkluit van een plant die het probleem heeft?
    Dus gewoon de plant uit de pot halen en foto nemen en
    sturen naar lezersbijdrage@plantaardig.com .
    Luc Dedeene zal ook eens in detail het probleem bekijken
    en overleggen met mij.
    Bekijk ook nog eens of de verplantte plant terug in gang geschoten is.Makkelijkst zie je dit doordat er terug vers diefjes bijkomen.
    Met vrienelijke groeten,
    Herman…

  15. Beste Jane,
    Nog één detail:
    Wat is de dosis van de NPK 14-16-18 in kg/m3 die op de verpakking staat van de gebruikte potgrond(punt 7)?
    Vriendelijke groeten,
    Herman..

  16. Beste Herman,

    Bedankt voor de reactie. Ik zal je vragen zo duidelijk mogelijk proberen te beantwoorden.
    1. De planten zijn 25-30 cm en stevig, alleen het bovenste gedeelte (de top) waar de bladeren dus verkleuren en draaien is het slapper
    2. Ze zijn goed doorworteld. Bij sommige planten zie je al worteltjes onder de potten uitkomen
    3. Het probleem doet zich voor bij meerdere soorten
    4. De bladkleur is niet licht en niet heel donkergroen. Een normale kleur groen. Enkele planten (ook niet allemaal) hebben alleen de onderste 2 bladeren (de eerste blaadjes boven de kiemblaadjes) wat gelere vlekken op de bladeren (zie foto Renee van 18 juli maar dan zonder de paarse vlekken/randen)
    5. Ik weet niet precies wanneer het is ontstaan, het ontstaat geleidelijk.
    Als de zon gaat schijnen is het al gauw boven de 30 graden in de kas, ondanks het aangebrachte witte schermdoek.
    6. Een enkele keer heeft de deur en een raam opengestaan maar ik let wel op tocht, dan sluit ik de deur. Soms ontkom je daar niet aan, het raam opent vanzelf bij 24 graden.
    7. De planaten staan in de 9 cm potten in potgrond, N-P-K verhouding 14-16-18 en geen extra bijvoeding
    8.De nerven van de bladeren die nog niet gekruld zijn zijn groen, bij de top gaan de bladeren dan eerst opkrullen en de nerven verkleuren dan paars, daarna draait de bovenkant van het blad beneden en de onderkant van het blad draait zich naar boven.

    Ik hoop dat ik alle vragen een beetje duidelijk voor je heb beantwoord. Ik ben erg benieuwd naar de reactie.

    Mocht je nog foto’s willen hebben, ik ben altijd bereid deze voor je te maken.

  17. Beste Jane,
    Ik heb de foto’s eens goed bekeken en ben er alvast van overtuigd dat dit géén krulkoppen zijn.
    Dit is geen gemakkelijke diagnose daarom alvast nog enkele belangrijke vragen.
    1-Hoe groot zijn de planten en eerder dun of stevig?
    2-Zijn ze voledig doorworteld(dus klaar om te planten)?
    3-Alleen problemen bij één bepaalde soort?
    4-Hoe is bladkleur(lichtgroen,donkergroen,geelachtig,)?
    5-Is het opgetreden kort na hoge temp in de kas?
    6-Heb je tocht veroorzaakt bij grote warmte?
    7-Welke grondsoort is er gebruikt in de 9cm potten en
    gaf je ook enige vorm van bijvoeding?
    8-Zijn de nerven van het blad paars of zijn het de randen van het blad en alle bladeren of alleen in de top

    Met een antwoord op deze vragen hoop ik jou alsnog te kunnen helpen.Hoe meer info hoe beter.
    Met vriendelijke groeten,
    Herman

  18. Beste tuinvrienden,

    Zo vroeg al in het seizoen en nu al problemen. Mijn planten kweek ik in potten in de kas. Momenteel staan de planten nog in 9 x 9 cm potten, een paar alvast verzet in 15 liter potten. Ze staan allemaal in de kas waar de temperatuur aardig kan oplopen. Wit schaduwdoek heb ik er al in aangebracht.

    Nu het probleem. Ik heb planten die krullende, slappe bladeren in de kop van de plant krijgen. Eerst dacht ik nog watertekort dus extra water gegeven. Geen verandering te bespeuren. Volgende gedachte was te kleine pot, maar alvast verpoten in 15 liter pot.
    Blad blijft gekruld, gedraaid en wat paars van kleur.
    Krulkoppen? Zelf denk ik van niet omdat als ik het zo lees dan ’s ochtends het blad er beter bij moet staan en dat is niet het geval.
    Ik heb foto’s gemaakt. De plant in de kleine pot is dezelfde soort tomaat en gelijk gezaaid met de plant die ik inmiddels verpot heb in een grotere pot. Deze staat nu een week in een grotere pot, deze lijkt wel te groeien maar het blad verandert niet.

    Weet iemand of dit krulkoppen zijn, is dit hetzelfde probleem als hierboven omschreven wordt of is het heel iets anders.

    Graag zou ik reacties krijgen omdat steeds meer planten dit probleem krijgen en ik het zonde vindt als in het begin van het seizoen alle planten verloren gaan.

  19. Hallo,

    Ik kweek nu twee jaar Maja struiktomaatjes en de paarse bladeren die ken ik wel. De plantjes staan bij mij in potten buiten, zonder kas of bescherming, tegen de gevel van het huis, pal op het zuiden en vol op de zon. Nu blijft het hier Nederland en dus kan het nog wel eens hard waaien en tocht is ook onvermijdelijk buiten. Nu kweekte ik vorig jaar ook cayennepepers en je zou verwachten dat die gevoeliger zijn, maar die zagen er tegen de winter nog perfect uit. Ik geef in principe elke dag water en elke week vloeibare voeding (pokon groente en fruit).

    Wat ik waarneem aan de tomaten is dat tegen het eind van het seizoen, zo september/oktober, de planten er nogal armzalig uit beginnen te zien. Ze groeien dan niet meer (logisch want het is een zelftoppend ras), ze gaan wat blad verliezen, nieuw blad wordt paars en oud blad wordt bruin, de bladeren gaan een beetje krampachtig naar beneden buigen. Als dan de laatste tomaten rijp zijn, zijn de planten totaal uitgeblust en op sterven na dood. Ik ging er altijd vanuit dat dat normaal gedrag is.

    Groeten,

    Theo

  20. Beste Luc,

    Hartelijk bedankt voor het antwoord.

    Ik zal volgend jaar verse tuingrond mengen met wat potgrond. Ik dacht potgrond daar zit veel voedingswaarde in, maar dat blijkt dus niet goed te zijn om dat alleen te gebruiken.

    De hoeveelheid water zal ik minderen tot 1 keer per dag met zonnig weer en 3 keer in de week bij bewolkt weer. Nogmaals hartelijk dank

    Met vriendelijke groet

    Renee Dekker

  21. Beste Renee,
    Dank voor uw nauwkeurige beschrijving. Het bevestigt wel wat ik schreef over plantgoed of jonge planten die een groeistilstand krijgen.

    Twee dingen vallen mij op
    – de vervanging van kasgrond door potgrond. Wat dus inderdaad verklaart dat ik deze symptomen nog gezien had bij planten in pot met potgrond. Het is beter niet de grond te vervangen door potgrond, maar eventueel wel te vervangen door verse tuingrond, en eventueel wat potgrond er door te mengen.
    – de watergift, tot twee keer per dag, lijkt mij vrij hoog. Maar is moeilijk van hieruit te beoordelen.
    Het lijkt mij dat de combinatie van een sommige soorten potgrond die te nat worden (en een slechte lucht/water verhouding hebben), samen met een ruime watergift een hoofdoorzaak is van deze symptomen.

    vriendelijke groeten
    Luc
    http://groenten-boek.plantaardig.com

  22. Beste Luc,

    Bedankt alvast voor je/jullie reactie. In het kasje heb ik aan twee kanten 10 rijen met tomaten planten. Aan de zuidzijde zijn aan weerkanten 3 rijen met tomaten planten “aangetast”. De rest van de tomaten planten zijn perfect groen en hebben veel tomaten en zijn nu 2,2 hoog (nu getopt).

    Bij de aangetaste tomaten planten zijn over de gehele plant de bladeren aangetast. Het begint met een beetje aantasting maar na verloop van tijd worden de bladeren meer paars. De top bladeren staan ook meer tegen elkaar aan ahw. Bij de andere tomaten planten “liggen” de bladeren.

    Ik heb in het voorjaar de aarde in het gehele kasje vervangen door potgrond (20 tot 30 cm). Ik heb twee keer tomaten voeding gegeven (in mei en in juni) en één keer kali. De aangetaste planten zijn 1,4 meter hoog, ze hebben een stuk of 4 trossen met groene tomaten. Er komen echter geen nieuwe bladeren meer aan, het lijkt of de planten gestopt zijn met groeien.

    Ik geef bij zonnig weer 2 keer per dag water (koud kraanwater), bij bewolkt weer 1 keer. Ik schat per m2 circa 1,5 liter water. Het water geef ik dicht bij de grond. Ik denk eerlijk gezegd (nu ik er over na denk) dat ik de aangetaste planten meer water geef dan de rest.

    Met vriendelijke groet,
    Renee

  23. Dag Renee
    ik had het over deze foto’s met Herman en hij denkt, net zoals ik, niet dat dit hetzelfde als in het artikel beschreven wordt.
    Waarschijnlijk is dit eerder een probleem van voedingstekort in de bladeren, aangezien de bladeren ook verbleekt zijn. Het kan zijn dat het voedingstekort te maken heeft met voedingsgebrek in de grond, maar waarschijnlijk zal het eerder een probleem aan de wortels zijn die het voedingsgebrek veroorzaakt. Zonder de omstandigheden te kennen waarbij er geteeld wordt bij zou ik dan ook volgende oorzaken kunnen aanhalen
    – te veel zout in de grond
    – te natte grond
    – zwak wortelstelsel
    – te weinig voeding in de grond.

    Tot nu toe zag ik dit (zoals op de foto’s) wel eens op plantgoed of jonge planten die wat van een groeistilstand te lijden hadden omdat ze eigenlijk al lang moesten geplant zijn, als die na het uitplanten goed konden doorgroeien verdween dit. Dan was dit ook een groeistilstand veroorzaakt door uitputting van de grond.
    Ik zag het vroeger ook wel eens bij planten die in te natte, zuurstofloze potgrond staan.

    Om verder te kunnen gaan :
    Kunt u enige info geven over het volgende
    -welke bladeren op de plant aangetast zijn? De onderste, bovenste, of zowat alle op de plant.
    – Hoe groot zij de planten nu? (hoeveel trossen bloeiden al?)
    – hoe is de bemesting vooraf en tijdens de teelt
    – hoe is de watergift? De methode van water geven, alsook de hoeveelheid die ongeveer gegeven wordt.

    groetjes
    Luc
    http://groenten-boek.plantaardig.com

  24. Ik heb in mijn kas(je) op drie rijen tomaten planten staan met paarse bladeren. Zie bijgaande foto’s. Ze staan volgens mij niet in een luchtstroom. Verder zijn de stengels van de planten gewoon groen.

    Mijn vraag is of dit nu dezelfde paarse bladeren zijn waarover Herman en Luc het hebben in dit artikel of zijn het “andere” paarse bladeren. Zo ja, wat zou ik er aan kunnen doen.

    Met vriendelijke groeten

    Renee

    nvdr
    de foto’s die renee opstuurde naar lezersbijdrage@plantaardig.com werden hieronder toegevoegd

  25. Ik sluit mij aan bij de vraag van Marc. zijn ze besmettelijk? en wordt het nog wat met de tomaat??.

    Wonderlijk genoeg zijn mijn planten, na in de volle grond zetten ineens groen aan het worden en de groei zit erin, wondertje?
    Mijn eerdere vraag was ook hoe tomaten te drogen in de zon, nou ik denk dat het mij is gelukt.
    Strooide er zeezout over en legde ze, in 1/4 gesneden (1 1/2 kg.) op een plat dienblad bedekt met alluminium folie, heldere kant naar boven voor de reflectie. nu na 5dgn. liggen ze in de olijfolie in de pot, toevoeging naar believe zoals basilicum, peper, knoflook en oregano. dit alles kan ook in de oven op een lage stand????, worden ze wel wat duurder.
    Letwel ik woon op Kreta en er kan hooguit wat zeezand in zitten. Kruiden zijn goed te drogen in een pantyknieknausje aan de waslijn. gekke constatering dat er hier geen asperges te koop zijn terwijl ze geïmporteerd van/uit hier op de groente afdeling bij AH, al vroeg voor de Hollandse liggen. niet dat ik daarover kan gillen. gr. van zonnig Kreta

  26. Beste Marc,
    Voor het antwoord op de krulkoppen:zie volgende link :

    http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/gekrulde-bladeren-in-de-kop-van-de-tomatenplant-krulkoppen/

    Krulkoppen zijn dus géén ziekte maar een verschijnsel dat verdwijnt tijdens de groei.Het is ook niet overdraagbaar van de ene plant naar de andere maar de ene varieteit heeft er wel meer last van dan de andere.

    Wat de 2 planten met groeiproblemen betreft.Het is zeer moeilijk om zomaar een reden aan te duiden,vandaar een aantal belangrijke vragen :

    Kastomaten of buitentomaten ?
    Tomaten in pot , geent in volle grond of niet geent in volle grond?
    Is het één bepaalde soort of zijn het 2 planten uit een reeks gezonde planten?
    Is er voldoende gebladerte en normaal van kleur?
    Waren er slappe bladeren bij warme dagen?
    Geen andere zichtbare aantastingen van blad of stengel?
    Staan ze op een plaats waar mogelijks tocht is?
    Is er toevallig een (betonnen) pad naast die planten?
    Zijn de trossen normaal ontwikkeld qua hoeveelheid bloemen en vruchten?
    Heb je al kurkwortelaantasting in het verleden gehad?

    Heb je mogelijks digitale foto’s van die 2 planten?

    Sorry voor de hoeveelheid vragen maar je zal begrijpen dat diagnoses op afstand niet evident zijn.
    Speciaal voor een eventuele “rasonzuiverheid” of virusaantasting zijn foto’s van het probleem
    echt onontbeerlijk om de juiste diagnose te stellen.

    Met vriendelijke groeten,
    Herman…

  27. Door Marc vt op 28 Jun Beantwoorden

    Beste Luc en Herman.
    Ik volg al twee jaar de methode van Herman en met succes,maar dit jaar heb ik ook te maken gehad met paarse krulkoppen en de tomaten groeien niet meer sterven af .Ik heb ook mooie planten staan die normmaal groeien maar ik heb 2planten staan die in de 5 bloem staan en de tomaten zijn een knikker groot en verdikken niet, nog thans het is een mooie grote plant.Die krul koppen kan dat ook de andere planten aantasten.Kunnen Jullie mij daar de oorzaak van zeggen dat die tomaten niet meer verdikken.Ik geef ook 1maal in de week roze korrel volgens Herman .
    Ik dank U en de groetjes Marc

  28. Hallo Wineke,
    Als de tomatenplantjes geheel paars zijn er er geen enkele groei meer te bespeuren is,vrees ik dat dit het
    einde van de kweek zal betekenen.

    Met drogen van tomaten heb ikzelf geen ondervinding maar
    via google (zoektermen waren “tomaten drogen”,viel ik op volgende link http://forum.tuinadvies.be/forum_topic.php?hid=1&sid=15&page=3&tid=10456
    Daar kan je naast het recept voor drogen in de oven ook lezen dat iemand in Turkije ook tomaten gedroogd heeft in de buitenlucht.

    Misschien kunnen andere lezers jou nog beter helpen?

    Nog veel succes gewenst daar in Kreta,
    Met vriendelijke groeten,
    Herman..

  29. ik heb zaad gewonnen uit vleestomaten op Kreta, vroeger in Nl. deed ik dat ook en dat lukte daargaans geweldig en had ook geen last van paarse kruinen. ik liet ze ontkiemen in de serre. op Kreta zag ik mijn kans schoon en deed hetzelfde maar alleen wel buiten waarbij ik geconfronteerd werd met totaal paarse plantjes heb ze uitgezet, later op een windvrije plek (hier aan zee) tamelijk lastig vanwege de voortdurende wind en Maltemi in de zomer. nu weet ik dus dat daar (wind) de oorsprong in ligt. vraag van mij; is er nog toekomst voor mijn stekken??,of kan ik ze beter eruit rukken??. waarom ik uw webside bezocht??, ik wilde graag weten of iemand ervaring heeft met het drogen van tomaten in de buitenlucht.het is hier al 4wkn. onbewolkt en warm ik heb ze op een dienblad ge 4rendeeld en er zeezout op gastrooid. kosten nu €.0,30 de kilo. wacht in spanning op een reaktie groeten van zonnig Kreta.

  30. HAllo tuinvrienden,

    Met aandacht heb ik dit artikel gelezen en dit fenomeen heb ik ook voor gehad ( reeds enkele keer ) De serre staat met haar openingen noord zuid gericht. Wat je hierdoor ook kan tegen komen als de planten te jong zijn en ze een tocht vangen is dat bij het ontwikkelen van de eerste bloemtros er een grote misvormde bloem ontstaat en de tros haar vruchtjes laat afsterven. Dit is waarschijnlijk het gevolg van het recuperatieproces na een koudeperiode.

    Met groeten,

    Gerd.

    P.S. Heeft er iemand ervaring met het telen van tomaten en courgettes op een melksillo folie – wit vanboven en zwart onderaan – om het onkruid tegen te houden. ) Ben nu bezig met een test over geheel mijn serre ( 30 m L op 8 m breed ) Heb er reeds enkele planten gehad met Phytophthora¨in de plaatsen waar er een plasje water bleef staan onder deze folie. Nu zijn ze volledig aan de groei.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.