GroentenInfo, nieuwsbrief 17 november.

In deze nieuwsbrief
– Prijsvermindering ter gelegenheid van de lancering van de vijfde druk van de Groente en Fruit Encyclopedie.
– Het inzetten, intafelen van witloofwortels, witlofpennen.
– Rode spitskool, een nieuwe groente
– Wokken met groenten
– Nachtvorst in de herfst
– Pastinaak
– Twee lookalike herfstgroenten
– De vierkante moestuin : groentebollen planten.
– Knoflook planten en bedekken met stro?
– Snijbiet, een prachtgroente in pot.
– Zoete puntpaprika en andere kleinvruchtige paprikasoorten.
– Oogsten en bewaren van groenten in of naast het veld.
– Groenten en wild, receptensite.
– Tomatenrassen 2012, foto’s en evaluaties (wordt vervolgd)

Ter gelegenheid van de lancering van De Groente & Fruit Encyclopedie, vijfde druk, wordt een korting toegekend van 5 euro, althans als u het boek koopt voor 30 november. Voor slechts €29,95 hebt u het perfecte boek in handen om u te verdiepen in de teelttechnieken van groenten en fruit of om te gebruiken als naslagwerk. Voor slechts €29,95 hebt u een boek zonder mooie verhaaltjes, maar met alle kennis over groenten en fruit die u nodigt hebt om succesvol uw eigen groenten en fruit te telen.
Lees meer over de Groente en Fruit Encyclopedie en hoe u van de korting kunt genieten op http://groenten-boek.plantaardig.com. De eindejaarsfeesten zijn niet ver meer af. Met de Groente en Fruit Encyclopedie als geschenk voor uw geliefde tuinliefhebber zal je vast en zeker een goed figuur slaan!
Tijdens  de opendeurdagen bij  Standaard Boekhandel was de Groente en Fruit Encyclopedie één van de blikvangers bij de natuurboeken. Klik hier voor meer info over het boek en hoe je het aan verlaagde prijs kan bekomen.

Witloof, Witlof
Over witloof vindt u al heel wat info op de website. Zo is er het artikel over de “forcerie van witloof” en het artikel “Witloof telen zonder groentetuin” met duidelijke instructiefoto’s. Goede foto’s over het telen van witloof in de grond, die ontbraken nog. Daar heeft Sofie, die regelmatig haar adviezen en weetjes deelt op de facebook pagina van GroentenInfo voor gezorgd.
Het is een mooi, stap-voor-stap artikel geworden over het telen van witloof in de grond, meer bepaald in de koude bak. Zowel op facebook als op de website is het artikel ondertussen al aangevuld met de nuttige tips van andere lezers
.
bx2opr05
Eén van de foto’s uit het stap-voor-stap artikel
Witloof intafelen in de koude bak. Door Sofie Devalckeneer. Je vindt er ook de link naar het eveneens van veel foto’s voorziene artikel witloof telen zonder groentetuin. Je kan het artikel lezen  via deze link. Witloof intafelen in de koude bak.

Wokken met rode spitskool.
De laatste tijd is wokken hier een fijne en gezonde bezigheid. Zeker omdat we dit jaar heel wat groenten in de tuin hebben met een zeer lang oogsttraject. En nu nog volop kunnen oogsten.
Ik schreef al eerder een artikel over de torentjesbloemkool of Romanesco. Alhoewel de eerste daarvan al geoogst werden in augustus, kan er nu nog steeds torentjesbloemkool gesneden worden. De aspergebroccoli, waar ik straks een artikel over maak, die is nog volop in productie, maar was dat 3 maanden geleden ook al. De rode spitskool is nu toch wel ten einde, maar is toch ook bijna 3 maanden beschikbaar geweest in de tuin. De rode spitskool brengt kleur en variatie in de wok.

Rode spitskool.
jiuoyt0lWie van de moderne groentebereiding houdt, moet zeker eens rode spitskool proberen.
Lees het artikel Rode spitskool is geen rode kool…

 

 

 

 

 

 

 

 

Hieronder een foto van een mooie oogst groenten uit de tuin in november. Allemaal lekker voor de wok.

Ook in november kan je nog volop oogsten uit eigen tuin. Sommige groenten hebben een lang oogsttraject, andere groenten werden bewust tegen de deadline aan gezaaid en geplant. Enkele zijn typische wintergroenten.
Lang oogsttraject (meerdere maanden) : stengelui, spruitbroccoli, rode spitskool, snijselder, romanesco
Bewust laat gezaaid : bloemkool, broccoli, snijbiet.
Wintergroente : pastinaak, boerenkool
Kijk ook eens op de miniwebsite “
Groenten in de wok

Jawel, we oogsten nu nog volop broccoli en bloemkool uit de tuin. Misschien herinnert u zich nog het berichtje “bloemkool en broccli telen tegen de deadline aan Ook dit jaar konden we dit opnieuw met succes toepassen. En is er sinds begin november nog atlijd broccoli en bloemkool uit de moestuin.

Nachtvorst.
De vorst heeft, althans in deze regio, eind oktober dan toch minder hard toegeslagen dan gedacht. Bij de iets minder vorstgevoelige
groenten kan je één of twee nachten vrieskou overbruggen door een goede bescherming en dan gewoon verder gaan in de moestuin alsof er niets gebeurt is. Via
de snelle nieuwsbrief stuurden we dan ook een waarschuwing uit. In deze waarschuwing vond je ook een tabel met de vorstgevoeligheid van de groenten bij de overgang van herfst naar winter. Het artikel en de betreffende tabel vind je via de volgende link :
rweaixoaTabel vorstgevoeligheid groenten najaar en winter.

Trouwens, elk nadeel heeft zijn voordeel, de eerste kou heeft ervoor gezorgd dat boerenkool en pastinaak zoeter gaan smaken. Waarom, dat lees je in het artikel Vorst doet boerenkool smaken

Pastinaak.
Na de kou werden de eerste pastinaken geoogst. De wortels zijn nog jong en niet houtig. Er werd dan ook pas gezaaid rond 10 juni. De smaak zit goed. De kruidige (selder)smaak is aan het overgaan naar zoet. Dit zijn de laatste kansen om de jonge smaak van pastinaak te proeven, de zoete smaak zal stilaan overheersen naarmate het kouder wordt.
Lees het artikel over de teelt van pastinaak

Twee ‘lookalikes’
Op mijn voordrachten/lezingen worden de foto’s van deze twee typische herfstgroenten, die al ontdaan zijn van het omblad, dikwijls door elkaar gehaald. Ken jij ze?

Ook op Facebook was er grote verwarring als deze vraag gesteld werd. De uiterlijke gelijkenis is dan ook opvallend. Nochtans hebben deze groenten slechts één iets echt gemeen, namelijk dat ze het beste gedijen tijdens de herfst.
Links zie je de chinese kool (artikel) en rechts het groenlof (artikel)

De vierkante moestuin
Ook de vierkante moestuin vergt nog steeds wat aandacht. Op de valreep werden diverse soorten winterplantui, knoflook en sjalot geplant. Ondertussen werd ook een voorlopige folie over de tunnel gespannen in afwachting van de bevestiging van een stevige folie. Bescherming van de vierkante moestuin is vooral nodig om de vele winterregen er wat af te houden. Zowel de kruiden, de veldsla, als de geplante bollen houden niet van natte voeten.

Een leuk bijverschijnsel van de vierkante moestuin was dat ik ineens een idee kreeg om iets te doen met het overschot van het plantgoed. Ik vond niet direct een plaatsje in de tuin, die nog vol met groenten stond. Dus eerst geplant in die typische bollenmanden waar men bloembollen in plant. Eindelijk hebben ze deze week een plaats gevonden. Niet in de moestuin, maar in het nieuwe bloembollenperk dat ik aanlegde!


De rest van de groentebollen werd eerst in een bollenmandje geplant. als de topjes zichtbaar werden en de wortels door de kieren van het mandje kwamen was het tijd om uit te planten.
Volg hier het verhaal van de vierkante moestuin.
Lees hier meer over ‘groentebollen’ planten voor de winter.

Trouwens, je kan nu nog wel knoflook planten, als je het nog niet gedaan zou hebben. Iets vroeger is beter, maar het kan nog deze maand. Lees het artikel over knoflook planten

Knoflook onder stro.

Als je tuiniert in de Haut Savoie zoals deze moestuinder, dan weet je het wel dat je knoflook best afdekt met stro om ze te beschermen tegen de vrieskou. Het vriest er dikwijls tot -15°C
Bij ons is het niet altijd nodig, maar verleden winter natuurlijk wel. Zo schrijven enkele lezers op de website dat afdekking hun teelt gered heeft. En je doet er ook geen nadeel mee zeggen ze, laat het stro gewoon liggen en het is in het voorjaar ook een mooie onkruidbestrijding. Toch moet ik ook Hannie Kruidenfee gelijk geven, het stro moet er tijdig af zodat de grond in het voorjaar kan opwarmen. Eénmaal er onkruid komt, dan kan het terug.Zie
http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/knoflook-telen/#comment-36830 Snijbiet in pot, een pracht van een najaarsgroente.
Wie mooie groenten wil op het terras moet soms wel wat geduld oefenen. Tussen deze twee foto’s zit bijna vier maanden verschil, maar het resultaat mag er zijn!
uhbhsmpyhzoykddn1ateably
In de late herfst mooie gezonde en groeikrachtige snijbiet? Zaai wat later. Gezaaid 10 juli, geplant 7 augustus, resultaat kan je zien. De laatste foto is vorige woensdag genomen Snijbiet in pot blijft tot lang in de winter een blikvanger!. Op de website staat een uitgebreide reeks artikels met als thema “groenten in pot”.Zowel met voorbeelden als met algemene tips bij het telen van groenten in pot. Je kan ze daar doorbladeren, de nieuwste artikels staan bovenaan.
Klik hier voor de artikelreeks “Groenten in pot”.

Zoete puntpaprika uit de vierkante moestuin narijpen.

“Zoete puntpaprika” is een aan te bevelen paprikasoort. Culinair omdat de schil iets dunner is en minder zwaar op de maag ligt en het vruchtvlees net iets zoeter is. Teelttechnisch omdat de plant meer groeikracht heeft dan de geblokte paprika, ook zonder vruchtdunning. In openlucht doet deze soort het ook goed, en kan goed geteeld worden in een pot of in de vierkante moestuin.
Dit jaar echter was het seizoen net iets te koud opdat de vruchten nog tot rijping konden komen. Net voor de vorst werden ze geoogst. Maar dat komt
nog wel goed binnenshuis, nu de er al een puntje rood te zien is.
Lees meer over het telen van kleinvruchtige (punt)paprika’s.

Oogst en bewaring van sluitkool en knolselder.
Daarover kan je meer lezen in het artikel
http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/oogst-sluitkool-en-knolselderij/
Lees eventueel het al iets ouder artikel over
bewaren van de groenten in of naast het veld.

Rode en Groene spruitjes.
Het is spruitjesseizoen. Trouwe lezers van GroentenInfo weten misschien nog dat er twee jaar geleden hier een artikel verscheen met de titel
Rode en groene spruiten kweken en vergelijken. Rode spruiten zijn zeker de moeite om te telen!

Groenten bij wild.
November is ook wildseizoen. Op GroentenInfo vind je ook de mini-website over het gebruik van groenten bij wild en ook enkele recepten van wild met groenten. Bekijk de website
http://groenten-wild.plantaardig.com

Tomatenrassen 2012
Ondertussen zijn we ook volop bezig met de foto’s en de gegevens te verwerken van de vele tomatenrassen die door GroentenInfo in 2012 geteeld werden. Alles verschijnt in een facebook-album en op de website. Dit zijn de rassen die tot nu toe al besproken werden. Deze zullen verder aangevuld worden en dan ook nog uitgebreid worden met enkele rassen die interessant bevonden werden tijdens de vorige jaren.

Tomatenrassen 2012 – Orange Queen

***

Tomatenrassen 2012 – Tigerella

***

Tomatenrassen 2012 – Conqueror – Pruimtomaat

***

Tomatenrassen 2012 – Ananas

***

Tomatenrassen 2012 : Paola F1

***

Tomatenrassen 2012 : Palmiro geënt.

***

Tomatenrassen 2012 Noire de Crimée

Tomatenrassen 2012 Virgilio F1


 

GroentenInfo volgen?
De nieuwsbrief (maandelijks)
De snelle nieuwsbrief (telkens een artikel verschijnt)
Op Facebook
Op Twitter.

De Groente en Fruit Encyclopedie, vijfde druk.

De Groente en Fruit Encyclopedie staat op één bij Libris en BLZ. De tijdelijk lagere prijs zit hier natuurlijk ook voor iets tussen.

Profiteer van de prijsvermindering (5 euro) tot eind november en koop de Groente en Fruit Encyclopedie nu. Alle info op http://groenten-boek.plantaardig.com

De prijsvermindering is geldig in alle boekhandels in Vlaanderen en Nederland, bij afhaling in de winkel.

Je hebt wel de actiecode nodig, die vind je ook via http://groenten-boek.plantaardig.com

Schrijf nu in voor de snelle nieuwsbrief en ontvang binnenkort het artikel over aspergebroccoli, een nieuwe groente in de tuin.

Facebook[1]GroentenInfo op Facebook
Twitter[1]GroentenInfo op Twitter

5 gedachten over “GroentenInfo, nieuwsbrief 17 november.”

  1. mevr.butteling .
    scrol even naar boven.klik op de regel schrijf nu in voor de nieuwe nieuwsbrief……. klik er op daarna klik je op inschrijven en geef je je email adres de rest wijst zijn eigen .ook de code intikken.
    met vriedelijke groeten.
    fil

  2. beste seeten,
    witloof zaaien hangt een beetje af van de soort (vroege rassen moeten vroeger gezaaid dan latere) en het weder af.Opkomende witloofplantjes zijn namelijk gevoelig voor
    nachtvorst, Dus ik zaai indien mogelijk vanaf eind april voor vroeg tot half mei voor late soorten. Ook witloof zaaien op magere en diep los gemaakte grond zaaien.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.