Meloenpeer maakt comeback voor de hobbyteler

Deze week verscheen in Het Laatste Nieuws het artikel Meloenpeer is primeur in nieuwe zaaigids Vlaams Zaadhuis.
Dit artikel deed mij denken aan 1991, want toen groeiden er in de serres (kassen) van VABI pepino’s, in die tijd in samenwerking met POVLT. Ze groeiden er tussen de tomaten en werden geteeld op hydrocultuur. Al bij al bleek het voor de professionele tuinbouw niet echt een succes. De kwantitatieve productie viel wat tegen en de commercialisering verliep stroef.

Vijftien jaar later staat deze plant opnieuw in de belangstelling voor de liefhebber.
In de serres van de Provinciale Proeftuin voor Kleinfruit in Pamel stonden deze zomer 45 planten. De smaak houdt het midden tussen een meloen en een peer. Een meloenpeer past in fruitsla, bij een koude schotel of men kan er confituur mee maken.
Op de website van Easyplant kan men een pepinoplant kopen. Het zijn zaailingen. Op het forum van Groeninfo uit Paul zijn twijfels over de soortechtheid van deze zaailingen. Alhoewel de reacties van sommige andere gebruikers positiever zijn en één iemand zelfs spreekt over ‘ze hangen vol met vruchten’. Vlaams Zaadhuis verkoopt geen zaailingen, maar stekken van deze plant. Ook Bakker verkoopt deze plant maar noemt ze eigenaardig genoeg appelmeloen. Vreeken’s Zaden verkoopt geen pepinoplanten maar zaden.
Toch blijkt uit deze discussie en ook de discussie op het forum van Tuinkrant dat de vruchtzetting niet altijd even makkelijk verloopt.

Ik kreeg daarover een vraag van een pepinoteler uit Spanje.
Ik heb drie planten in mijn moestuin maar weet absoluut niet hoe ze te behandelen. Toevallig kwamen die mij in mijn bezit. Ik liet echter na het adres van de verkoper te noteren omdat ik dacht dat het op dezelfde wijze zou zijn waarop je andere meloenen teelt. Nu blijkt dat niet zo te zijn, bloempjes komen en zijn na een paar dagen verwelkt… de plant heeft meerdere uitschieters en heeft een gezond voorkomen dus hier geen probleem mee doch er komen geen vruchten aan. Wat moet ik doen kan u mij helpen a.u.b.

Daarop stuurde ik het volgende antwoord
Meloenpeer is voor mij geen onbekende. Reeds verschillende malen heeft men deze proberen te introduceren hier in Belgie. I
Het is dus geen familie van meloenen, noch van peren. Het is een nachtschadige en dus familie van tomaat en paprika. Misschien nog het dichtst aanleunend bij paprika wat betreft groeiwijze
Het verwondert mij dat de vruchtzetting achterwege blijft, normaal is dit een zelfbestuiver. En aangezien u buiten teelt doet de wind zijn werk en hoeft er niet getrild te worden.
Lees eens de teksten op dit adres waar ik ook eens een vraag over meloenpeer beantwoordde.
Daar schrijft Bieke dat pepino’s onder glas te geweldig groeien. Blijkbaar moet de groei wat geremd worden voor een betere vruchtzetting. Dus minder water geven eventueel…
Ik hoop u alvast op weg gezet te hebben.

Heel wat weken later volgde een reactie
Als antwoord op uw verwijzing naar de door u bijgevoegde site kan ik u nu met fierheid zeggen “De vruchten doen het ” Ik heb van gesnoeide takken een soort scherm gemaakt en die op redelijke afstand van de plantjes geplaatst zodat ze niet meer in volle zonlicht staan en zie de vruchten komen eraan. Vriendelijk bedankt voor deze tip.
En dit nog wat later
In verband met de Peer-meloenen u weet nog wel mijn mail een goede maand of zoiets terug, nu dat het weer zachter is en de temperatuur rond de 27 º ligt hangen de peer-meloenen in trossen op de plantjes. Ge ziet hevige zonnestralen en de hitte verdragen de plantjes blijkbaar niet..het plantje dat ik toen beschutte met allerhande snoeihout deed het al wel en geeft nu vruchten alsof het de winnaar wil zijn !

Ik denk te mogen besluiten met het feit dat pepino wat in zijn groei moet beheerst worden (geen zware bemesting) en ook wat bestuiving nodig heeft. Dit is wind, maar in de kas ook beweging van de plant of bloemen (=trillen). Andere oorzaak kan de temperatuur zijn. Volgens deze website moet de temperatuur minstens 18°C zijn voor een goede vruchtzetting. Dit is ook zo bij de bevruchting van aubergine. Volgens dezelfde webpagina verschillen de vruchtvormen en -kleuren zeer sterk binnen dezelfde soort (Solanum muricatum). Vandaar dat Paul wat weigerachtig staat tegenover zaailingen…

Update
Nog vragen van lezers over meloenpeer

Ik heb gisteren enkele struikjes \’meloenpeer – pepino -\’ aangekocht, maar weet nu nog precies niet op hoeveel afstand van elkaar ik ze moet planten.
Graag tot wederhoren & alvast hartelijk dank bij voorbaat !
Met vriendelijke groeten,
Denis

Antwoord :
Beste Denis,
Plant zodanig dat je ongeveer twee planten per m² hebt. Dus je kan bijvoorbeeld planten 80 x 60 of bijvoorbeeld 70 x 70.

Ik heb nog een vraagje ivm die plant : nu ik zie dat de plant dezelfde groei heeft of gewone tomateplant & er in de bladeren ook scheuten (luizen) komen, is mijn vraag of die ‘zogenaamde scheuten’ ook moeten verwijderd worden.
Graag tot wederhoren,
Vriendelijke groeten,
Denis

Antwoord
Alhoewel niet altijd zo gezegd, zou ik voor onder glas lichtjes snoeien, maar niet echt dieven. Ik zou de zijscheuten niet helemaal weghalen, maar intoppen op enkele bladeren. Voor de rest de plant langs touw of stok telen zoals tomaat. Ik vrees dat als je de scheuten helemaal wegdoet dat er dan te weinig bladeren overblijven om een sterke plant te hebben. Ik zou dan wel twee stengels (touwen) per plant aanhouden. Een beetje zoals bij paprika dus.
Voor in open lucht (terrasplant) wordt er niet gesnoeid, maar meer meer struikvormig opgekweekt. Dat zou je ook onder glas zo kunnen doen. Maar dan zouden de vruchten minder goed kleuren.

Een reactie van Danny, blijkbaar kan je pepino heel lang bewaren!

Ik ben in 1986 aan enkele pepinoplantjes geraakt.Deze stek ik elk jaar in september en houd ik over in de veranda op een 10 graden.De eerste jaren in een grote pot op het terras, nu plant ik een 6-tal planten in volle grond vanaf 10 mei.Jaarlijks heb ik van deze planten een oogst van 80 tot 200 vruchten al dan niet volledig rijp. Voor de eerste vorst worden alle vruchten geplukt en in kistjes in de berging bewaard waar ze naargelang ze afrijpen worden verorbert, de laatste meestal einde maart.

90 gedachten over “Meloenpeer maakt comeback voor de hobbyteler”

  1. Hoi ik heb een pepino plant en groeit echt super goed. Er zitten veel bloemen aan echter vallen die als ze uitgebloeid zijn eraf. Staan niet te nat en niet te droog ook niet overbemest en hebben genoeg ruimte. Iemand een idee hoe dit kan?

  2. Hallo, wat doe ik eigenlijk verkeerd. Het is nu al 3 jaar dat ik probeer vruchten te krijgen aan mijn solanum. Maar de planten bloeien maar na een tijd vallen de bloemen af.Dus geen sprake van vruchten.

    1. Heb vorig jaar 1 plantje bij de Lidl gekocht. Deze in een veel te kleine pot geplant aan de regenpijp. 5 vruchten geoogst. Geprobeerd moederplant te laten overwinteren, niet gelukt, maar wel enkele stekjes in potjes op zolder gekweekt. Deze hebben allen overleefd. Heb nu 2 grote potten met div. vruchten, maar de stekjes die ik aan mijn kinderen heb gegeven dragen geen vruchten, deze bloemen zijn ook afgevallen. Die van mij heb ik wel regelmatig gemest met kippenkorrels. Misschien baat praten of knuffeen ook!!!

      1. Van dit bewuste plantje van 3 jaar geleden heb ik momenteel door stekjes 3 grote planten in potten en eveneens 3 in de koude grond, allen dragen nu al diverse vruchten. Doe er niets bijzonders mee.

  3. Beste mensen,

    Ik heb dit voorjaar voor het eerst pepinos gezaaid. In een warme kas (20 graden). De plantjes zijn nu 10-20 cm groot. De eerste maand waren ze normaal groen. Echter nu zijn 3 van de 4 plantjes verkleurd. Alle bladen (en de steel) zijn grotendeels paars geworden in enkele weken tijd. Er is er één die zo paars als een rode kool is. Geen stukje groen meer te zien. De plantjes blijven groeien. Kan iemand hier iets over zeggen? Is dit een ziekte? Is het te behandelen?

  4. ik ben nu begonnen met oogsten. wat een aparte smaak hebben ze. ik heb er nu een liggen die bijna 500 gram weegt! wat me opvalt is dat er geen pitjes inzitten.
    stekken gaat echt heel makkelijk. binnen een week beginnen de wortels al te groeien.
    is het met de pepino net zoals de tomaat mogelijk het vel te verwijderen door de vrucht even in kokend water te houden?

  5. dr is er nu een duidelijk aan het geelkleuren. en deze wordt ook duidelijk zachter. de rest is nog keihard.
    ik zou wel een willen proberen, maar ik wil niet te ongeduldig zijn, dus ik bekijk het per 1 a 2 dagen.
    ik wil nu wel op korte termijn gaan stekken, want ik wil deze plant graag volgend jaar weer. ik vind het een byzonder ding. of ik de vruchten nu lekker ga vinden of niet.

    1. stekken kan al van eind augustus. Je kan ook de plant heel kort af te snijden en de wortelkluit in een grote pot op een koele plaats vorstvrij laten overwinteren en volgend voorjaar terug uitplanten. stekken gaat ook goed, wel niet te nat dan rotten ze snel ( dat is mijn ervaring) veeel succes;;

  6. meen je dat? ik zie ze nog steeds niet!
    maar goed, als iedereen ze verder ziet, is er geen probleem. ze zijn wel paars gestreept, maar tussen de strepen begint het nu ook paarsig te worden. zie je dat niet op de foto’s dan?

  7. ik heb eindelijk eens foto’s gemaakt van mijn pepinoplant.
    bij mij worden de vruchten niet geel, maar paars. is dat normaal? zoals te zien is, is het echt een joekel van een plant geworden


      1. Hoezo lukt het je niet? Ik hoef maar aan te klikken en ik krijg duidelijk alle 3 foto’s te zien. Ik zie ook geen paarse vruchten maar paarse strepen. Nog effe geduld hebben zou ik zeggen!

  8. Beste, ik doe dit al jaren zo. Geen probleem van takken af breken. Het enige nadeel is dat de pot door het gewicht van de vruchten wat scheef begint te hangen, waardoor je niet zoveel water per beurt kan geven.

  9. Ik lees hier ergens op dit forum dat je ze ook in een hangpot aan de muur kan hangen,wat vinden jullie daarvan?
    Ik denk dat dan de takken gaan breken van het gewicht van de vruchten.
    Irene

  10. Hoe moet het nu verder met de pepino’s met dit weer?
    Zet ik die nu beter in de serre om verder te rijpen? Of lukt het nu ook nog buiten ? Sorry veel vragen in 1 keer maar het is m’n eerste jaar en zou het dood jammer vinden die nu te laten kapot komen.

    1. Heb er nu ook nog in een bak buiten staan. Ik kan die bak niet in de serre zetten, dus moeten ze buiten verder afrijpen. Bij veel regen zorg ik dat de vruchten een beetje van de grond liggen ( bloempotje onder..) hopelijk rijpen ze nog af. Blijkbaar kunnen ze binnen ook nog verder rijpen als ze geplukt zijn…

      1. dank je wel. ik zal binnenkort dan maar eens gaan stekken.
        de vruchten aan mijn plant zijn nu behoorlijk aan het kleuren en de paarse strepen worden elke dag duidelijker
        ik zal er binnenkort eens een foto van maken
        de struik zelf is echt heel groot geworden. de vruchten stut ik nu, de takken dreigen te knakken onder het gewicht

  11. Meloenperen zijn oogstbaar vanaf dat de paarse strepen zich tonen op de vrucht. Dit wil echter nog niet zeggen dat ze eetklaar zijn, daarvoor dient de vrucht echt geel te kleuren. Ze zijn op hun lekkerste wanneer hier en daar wat donkere plekjes verschijnen en ze eigenlijk overrijp lijken te zijn.
    Stekken gebeurt best in zaai en stekgrond: snij een gezond takje af en verwijder de onderste bladeren. Steek het takje 1/3 tot 1/2 van de lengte in de grond, en halveer eventueel de grootste resterende bladeren. Zorg bij aanvang dat de luchtvochtigheid rond de 100% ligt, want het takje heeft nog geen wortels om zelf vocht op te nemen, dus het beperken van de verdamping is n noodzakelijk, zet de stekken zeker niet in te felle zon of warmte. Na enkele weken kan de luchtvochtigheid verlaagd worden van zodra de wortels gevormd zijn.

  12. Over stekken zou ik ook graag het e.e.a. willen weten en wel in duidelijke taal! Tot nog toe sneed ik een takje (of meerdere) van een plant af en zette dat in een flesje met water en hoopte dat er wortels aan kwamen. Als dit het geval was zette ik dit stekje in potgrond en hoopte dat het ging groeien. Ik vrees, dat dit niet de juiste methode is, maar het is wel div. malen gelukt.

  13. Ik heb twee planten met aardig wat meloenperen er aan.
    Hoe kan ik zien wanneer ze echt rijp zijn?
    Wie kan mij dat vertellen?
    Met vr gr Leo

  14. wat voor mest heeft pepino nodig?
    kan ik een gewone plantenmest gebruiken of is er speciale mest te koop?

    1. Vooreerst een opmerking. Ik zie dikwijls weelderig groeiende pepinoplanten. Dus niet overdrijven met bemesting. Planten in pot moeten natuurlijk wel wat meer krijgen, maar ook daar kan een geel blaadje geen kwaad. Te weelderig groeiende planten steken teveel energie in blad en te weinig in de vruchtgroei. Waardoor de oogst/vruchtgroei later komt. Gebruik een kaliumrijke bemesting. Een bijbemesting voor tomaat is dan goed als je merkt dat het blad van de plant wat bleker wordt.

  15. Bij ons op het bedrijf zijn we volop testen aan het doen met de Pepino ism Hogeschool Gent, voorlopig alleen met de ‘gewone’ pepino en hopelijk volgend jaar ook met de paarse pepinio. Ik stuur enkele foto’s door met onze aanplant op anti-worteldoek. Door het koude voorjaar hebben de plantjes wel wat groeiachterstand opgelopen en begint de vruchtzetting nu pas. Hopelijk rijpen ze op tijd af. Heeft iemand een idee hoeveel groeidagen een pepino nodig heeft om rijp/oogstbaar te zijn?

    1. Hierbij de foto’s van deze pepino’s op anti-worteldoek.
      [img]http://www.plantaardig.com/groenteninfo/wp-content/uploads/pepino-open-lucht.jpg[/img]
      [img]http://www.plantaardig.com/groenteninfo/wp-content/uploads/pepino-open-lucht2.jpg[/img]
      [img]http://www.plantaardig.com/groenteninfo/wp-content/uploads/pepino-open-lucht3.jpg[/img]

    2. oktober 2013
      Hierbij nog een berichtje met foto als aanvulling op de foto’s van DrBessus hierboven.

      Bij deze stuur ik je nog eens een foto door voor bij mijn post te zetten. We mogen ons gelukkig prijzen dat we nog zo’n mooi najaar hebben want anders waren ze door het slechte voorjaar nooit zo mooi afgerijpt.

      Ik heb in het verleden thuis ook pepino’s gekweekt, steeds in pot, Maar zo grote vruchten had ik zelf nog nooit gezien, volgens mij heb ik er hangen die toch dicht bij de kg zullen zitten
      [img]http://www.plantaardig.com/groenteninfo/wp-content/uploads/simmertens.jpg[/img]

  16. De meloenpeer groei hard bloemetjes komen er aan maar verdrogen en geven geen vruchten, ze staan in pot. Maar heb een problemen de bladeren kleuren bruin,
    En de onderste geel en vallen af. Wie kan mij advies geven, alvast bedankt

  17. Hallo,

    Ik heb ook een pepino in de Lidl gekocht , en die staat in een grote pot op ons terras en die doet het uitstekend met veel bloemen, ben benieuwd wat hij zal geven van vruchten. Had daar nog nooit van gehoord maar vond het een mooie vrucht. Nu afwachten maar hoeveel vruchten ik er van zal krijgen.

    Grtjs Violette

    1. Hoi,
      Moet je bekennen dat die van mij waarschijnlijk in een veel te kleine pot staat. Het is nl. zo’n bak, die je aan de regenpijp kunt bevestigen. In het begin dacht ik: dit wordt niks, allemaal gele blaadjes. Die heb ik er allemaal afgehaald en toen kwamen er paarse bloemetjes. Een groot deel is er afgevallen, maar nu zitten er al 3 grotere vruchten aan en er komen er zo te zien beslist nog meer. Krijg overigens van div. mensen die deze plant zien leuke reacties en vragen.

      1. op google vond ik dat pepino veel ruimte nodig heeft. hij staat bij mij in de grootste plantenbak die ze bij de action verkopen en dat was in het begin geen gezicht want het was een heel miezerig plantje in die grote bak, maar nu een paar maanden later zou hij wel een speciekuip kunnen vullen zo groot is hij gegroeid

  18. Hoi Thea
    dat heb ik vorig jaar ook gedaan, toen veel ,oeite gedaan bij de lidl om na te gaan of ze eetbaar waren: nee zeiden ze uiteindelijk. Echter er bestaat maar één soort meloenpeer , mogelijk met wat variëteiten, maar ze zijn allen eetbaar. Vorig jaar heb ik verschillende vruchten gehad van twee planten, ze waren smakelijk, heb alleen de plant niet over kunnen houden…
    heb ze in Nederland dit jaar nog niet bij de LIdl gezien, anders zou ik ze zeker gekocht hebben.

    1. ik heb dit jaar inderdaad een meloenpeer gekocht bij de lidl.
      ik had de plant bijna weggegooid omdat er opstond dat hij niet eetbaar zou zijn.
      gelukkig had ik op google gekeken en daar bleek dat hij wel degelijk eetbaar is, dus nu staat pepino bij mij in een megaplantenbak te bloeien en met vruchten al zo groot als een tomaat!
      ik ga zeker stekken want ik wil er best meer van hebben, ze zijn mooi om te zien

      1. De vermelding niet eetbaar is voor de plant, niet voor de vruchten.
        Zelfde voor tomaten, paprika enz……..

    2. Jawel, ze zijn er geweest en ik heb ze voor het derde jaar gekocht en ik wil ze deze keer proberen over te houden. Van twee exemplaren heb ik al 10 rijpe vruchten kunnen oogsten en er hangen nog 4 groene aan.Marianne

  19. Ook ik heb een plantje met div. vruchten, onlangs gekocht bij de Lidl. Op de verpakking staat mes en vork als verbodsbord, neem aan: niet eten!

  20. Bij ons staan de meloenperen in de volle zon maar ze doen het uitstekend.
    Er hangen nu veel vruchten aan maar ik weet niet of je ze zo kan eten.
    Kan iemand mij daar een tip over geven?

  21. Bij mijn laatste reis naar Maleisië ben ik pepino’s in verschillende kleuren tegengekomen: de gele met paarse strepen, maar ook een paarse met donker paarse strepen. De smaak en het vruchtvlees van beide was gelijk. Ik heb zaadjes meegenomen en deze worden deze week nog gezaaid, hopelijk zijn ze een beetje zaadvast en kan ik dit jaar paarse pepino’s kweken.
    Ik denk dat het nu ongeveer het 5de jaar op rij is dat ik pepino’s heb staan, met wisselend succes. In serre lukt de bestuiving niet goed en ook bij warm of nat weer valt de bestuiving tegen. Uit ervaring merk ik dat pepino’s geplukt kunnen worden vanaf dat de paarse strepen zichtbaar worden. Ze zijn nog niet rijp op dat moment maar zijn vanaf dan wel capabel om af te rijpen. Het lekkerst vind ik ze als er hier en daar een zacht plekje op de vrucht begint te verschijnen, dan zijn ze het rijkst aan smaak. Vorige week heb ik mijn laatste vrucht opgegeten en volgens mij kan je ze nog veel langer bewaren indien je ze koel bewaard

      1. Heb ik geprobeerd maar zonder zichtbaar resultaat, ik denk dat het vooral ligt aan de hogere temperaturen in de serre die de bevruchting bemoeilijken

    1. Als je die plekjes op de schil ziet, is de schil dan nog hard?
      En wanneet rmoeten de pepino’s naar binnen?

  22. Had er ook 3 dit jaar en ze staan nu nog buiten en er zitten 2 vruchten aan van ongeveer 6 cm doorsnede. Denk dat de pot waar het in zat te klein was dus volgend jaar ga ik het in de volle grond zetten. Ik laat ze wel in deze pot overwinteren, daar heb ik een goede plek voor waar ook mijn brugmansia en afrikaanse lelies staan. Begint al kouder te worden dus ik denk dat ik hem binnenkort wel binnen zet. Ben benieuwd of het lukt.

  23. Ik heb de meloenpeer geschild en in partjes opgegeten, zoals bij een meloen of een appel of peer. NB ik had zaadjes gekocht, daar zijn er enkele van uitgekomen maar die zijn nu niet verder dan het stadium van de paarse bloemen. Ik heb echter bij de Lidl twee planten gekocht (niet eetbaar stond er op) Oa via deze site heb ik informatie dat er maar een soort meloenpeer is, en dat deze allen eetbaar zijn. Van een plant had ik maar 1 grote vrucht, welke mijn vrouw 2 maanden geleden onrijp geplukt heeft, deze lag buiten in de regen en zon en blijkt nu zacht aan de buitenzijde te zijn en hij smaakte best wel. Zin van dit verhaal: alle solano’s zijn eetbaar en ze rijpen ook goed na, niet aan de plant, dus al die onrijpe vruchten straks binnen na laten rijpen. Aantal zaadjes in de vrucht vielen tegen.

  24. leuk al die ervaringen op de site,heb er ook,zelfs hele grote,die al gelig worden met bruine strepen,maar mijn vraag is,moet je ze schillen en kan je ze dan zo eten,wanneer weet je dat ze rijp zijn?

    gr.sophia

  25. hoe moet ik stekjes nemen, zijn dat stukjes van de plant en die in stekpoeder zetten en dan in de aarde?

  26. zijn alle pepinos eetbaar?

    ik heb zaad en planten van drie verschillende adressen.
    de ene gaf uitdrukkelijk aan dat het eetbaar is, de andere weten het niet of zeggen nee

      1. hallo ik heb 3 pepino planten en ook veel vruchten maar zijn er ook ergens recepten te vinden wat ik er allemaal mee kan doen
        m.v.g
        THEO

  27. Mijn pepino is helemaal bruin, en de stekjes zijn
    helemaal verrot,die ik in dec gestekt had, dus na 3 jaar heb ik helaas
    weinig resultaat met deze plant gehad.
    Vindt het een moeilijke plant (tenminste bij mij).
    Houdt het maar bij m,n Courgette en komkomer.
    Dit lukt me elk jaar wel goed. Groetjes Els

  28. Hallo,
    ik heb een vraagje. Ik heb zes pepinos aangekocht vorige zomer. Ik heb deze binnen, op een tamelijk donkere plaats, laten overwinteren. Ik heb ze niet teruggesnoeid en nu zijn ze al hun bladeren verloren. Verder zijn sommige planten hun takken geel-bruin geworden en sommigen heel licht dus eerder geel groen. Kan ik ze nog redden bv. door herplanting of is het hopeloos. Dank u voor uw advies.

    1. Er is nog groen blijkbaar, dus is er nog hoop. Een dode plant is helemaal bruin. De plant terugsnoeien tot op op zo’n dertig centimeter van de grond en verse grond geven. Opletten met water, want de plant verdampt niet veel. En dan in een warme ruimte zetten. Afwachten tot je kleine groene scheutjes ziet verschijnen, of niet, maar ik denk het wel!

      1. Bedankt voor het vlugge antwoord en bij deze wil ik u ( jullie ) complimenteren met de website. Proficiat en nog eens bedankt.

  29. Het is leuk te zien dat er zoveel over de meloenpeer geschreven is op deze site.Het is alleen jammer dat er geen recpten bij staan van de meloenpeer,of waneer ze geoogst moeten worden,moeten ze zacht zijn of juist hard.Die van ons is wit van kleur,wij noemen die ook wel eieren vrucht.
    Of is dat weer iets anders,wie kan ons dat vertellen.

    Groetjes van Jaap en Aafke

  30. Sta mij toe hier nog één tip aan toe te voegen, aangzien je schrijft dat je drie stekjes geplant hebt.

    Van die drie stekjes zou je dan beter enkel de hoofdstam laten doorgroeien en ondersteunen met stok, een beetje zoals bij tomaat, en de zijscheuten die daarop komen intoppen, zodat je een overzichtelijker plant bekomt.

    Succes gewenst!

  31. bedankt voor je reactie.
    Heb toch maar 3 stekjes geplant (oude plant is in de winter afgestorven en had gelukkig 3 stekjes gestekt)
    Ik heb pokon gegeven aan de plant dus is dit misschien ook niet goed geweest.
    En in het voorjaar toch veel bladeren eraf gehaald omdat hij zo dicht begroeid was.
    Probeer het volgend jaar weer opnieuw en hoop dan wel op een beter resultaat.
    groetjes Els

  32. @ber45
    Als ze in pot staan, zet je ze best in de zon.
    @Els
    Een weelderige plant inderdaad,
    vruchtzetting lijkt zeer wisselend bij diverse tuinders.
    Alhoewel niet gebruikelijk bij de meeste liefhebbers, zou ik toch, bij problemen met vruchtzetting, van in het begin slechts een vijftal stengels per plant overhouden per pot en deze ondersteunen met een stof of een raamwerk.
    En de zijscheuten daarop wat intoppen, zoals bij paprika.
    Het is ook zo dat de bloemen van pepino best wat getrild worden bij windarme omstandigheden, zoals in de kas of als deze op een windluwe plaats op het terras staat. Verder kan ik nog verwijzen naar wat hierboven beschreven staat in verband met vegetatieve groei. Daarbij kan de keuze van de meststof ook belangrijk zijn. Kies een kaliumrijke meststof met een laag stikstofcijfer, dat kan bijvoorbeeld zo’n commerciële meststof voor aardappelen of aardbeien zijn. Deze bevatten meestal ook een hoog kaliumcijfer.
    De vruchten hebben toch wel 2 tot 3 maanden nodig om te rijpen, dus wordt het vanaf nu inderdaad moeilijk om nog volledig uitgegroeide vruchten te bekomen.

  33. De foto’s die Els ons stuurde :
    [img]http://www.plantaardig.com/groenteninfo/wp-content/uploads/pepino_bloei_vruchten.jpg[/img]
    [img]http://www.plantaardig.com/groenteninfo/wp-content/uploads/pepino_bloei_vruchtzetting1.jpg[/img]

  34. Hallo
    Ik heb 2 foto,s erbij gedaan.
    De plant staat nu weer volop in bloei met kleine bloempjes, maar het is nu toch te laat om nog volgroeide vruchten te krijgen denk ik.
    Op 1 foto staat een takje waar al de bloempjes eraf zijn gevallen.Misschien een beetje onduidelijk maar hopelijk
    weet iemand waarom ze toen er allemaal afgevallen zijn.
    De plant staat er inderdaad weelderig bij en je kunt er niet goed doorheen kijken.
    Hoop op een reactie
    groetjes Els

  35. Ook bij mij vallen de bloemetjes of knopjes er af, geen vruchten dus! Plant is ongeveer 60 cm hoog en zit vol in het blad , dat wel ja. Kan ik er nog iets van verwachten dit jaar ? Kan ik de plant nog verplaatsen naar een andere plek met meer zon ?

  36. @Els @Raf
    Geen vruchten of weinig vruchten?
    Misschien is de groei van de plant nogal weelderig en is er een heel dicht gebladerte waarin de bloempjes verscholen zitten? Een te vegetatieve groei dus? Bladvorming benadeelt de vruchtvorming. Moest ik de plant kunnen zien, dan zou ik kunnen zeggen of mijn veronderstelling klopt. In dat geval eventjes wachten met bemesten.
    Zijn jullie planten dicht opeen gegroeid? Of kun je toch nog wel goed door de plant heen kijken?

    groetjes
    Luc
    http://groenten-boek.plantaardig.com

  37. heb een pepinoplantje gekregen het begin dit seizoen,
    die heel goed groeide en noal wat bloempjes kreeg maar na de bloei vallen ze bijna allemaal af en tot nu heb ik nog maar vier kleine vruchtjes. Ik geef alle dagen een beetje water en ook regelmatig een beetje meststof. De plant staat bijna de ganse dag in de zon, wat doe ik verkeerd? Graag zou ik toch meer vruchten willen.
    Kan ik daar ook confituur van maken en hoe?

    Raf

  38. Heb vorig jaar een pepino plant gekocht, met vruchten eraan die goed rijp zijn geworden.
    In de winter stekjes eraf gehaald en heb nu een mooie groene plant.
    Alleen al de bloemen die eraan zaten worden na een tijdje bruin en vallen eraf.
    Hij staat in een grote bloempot en krijgt elke dag water met regelmatig voeding.
    Plant staat in de zon.
    Wie weet waarom al de bloemetjes eraf vallen en ik nu dus geen vruchten krijg???

    1. Ik heb dit jaar 2012 ook een pepino plant in de serre geplant. Alles ging goed, mooie groei bloemvorming. Een gezonde plant lijkt mij. Maar de bloemen worden bruin en vallen af , dus geen vruchtvorming. Misschien te warm/ weinig bestuiving??

  39. Vorig jaar drie planten gehad, via Easyplant. Die in mijn voortuin is helemaal door de slakken opgegeten en kwam later niet meer tot rijping, te laat in het jaar. Twee op mijn volkstuin kregen veel vruchten tot zwaar op de grond. Grote planten met veel en grote vruchten, maar inderdaad geen rijpe. Ik heb de vruchten in oktober eraf gehaald en in de vensterbank getracht te rijpen. Ik heb er maar enkele kunnen eten. Ze hebben allen de winter niet overleefd in tegenstelling tot de Gojibes, die al volop in het groen staat.

  40. Beste Renaat,

    ik kweek mijn pepino’s in hangpotten, daardoor heb ik geen probleem dat vruchten op de grond hangen.

    Hierbij enkele foto’s van de pepino’s die ik in hangpotten teel:
    pepino, meloenpeer hangpot
    pepino meloenpeer

  41. Beste,

    meloenpeer wordt niet echt zacht, je moet op de kleur betrouwen (strepen en vrucht beetje geel). De pel is maar zo dik als van eeen aardappel en binnen zitten bijna geen zaatjes. smakelijk.
    PS pepino plantjes kan je bij mij verkrijgen (Guido Gezellelaan 24, 9820 Merelbeke)

  42. Hallo,

    Ik heb 3 prachtige meloenperen aan mijn plant.
    1 nog wat groen en 2 prachtig geel met mooie bruine strepen en zo groot, dat je je hand kunt vullen.

    Mijn vraag is: Hoe kan ik voelen wanneer ze rijp zijn.
    Wordt de schil dan zacht of moet ik maar op de gok er 1 afhalen en doorsnijden.

    Ik ben benieuwd.

    Hartelijke groet,

    An

  43. Hallo,
    Ik ben een absolute nieuwkomer, heb dit jaar voor het eerst een échte tuin, met tomaten en pepino.
    Kan ik deze laatste nu het best stekken of laten overwinteren, welke stekken neem ik dan en / of terugsnoeien, zoals beschreven, moet ik dan 2/3 van de plant wegknippen, of 1/3 wegknippen, en dat rondom?
    Want de 3 planten die ik in de volle grond had staan zijn enorm (ca. 1/1m !!) en zitten barstensvol met bloesem, met hier en daar een trosje vruchten.
    En ik heb 2 plaatsen om te overwinteren, 1 is op zolder en zal dus veel te warm zijn, aangezien de verwarmingsketel daar hangt, maar de schuur, (1 steensmuurtje) lijkt me weer veel te koud, want als het vriest, bevriest frisdrank en dergelijke ook!
    Dus moet ik kiezen uit 2 kwaden, maar welke??

  44. Dag,
    het weer blijft nog een tijdje goed, nog even geduld hebben lijkt mij het beste. Toch zeker tot begin oktober. Dan kan je doen wat al eerder bij de de reacties op deze pagina beschreven werd.
    Buiten overleven de pepino’s niet.
    Graag ze eind oktober uit met een zo groot mogelijke kluit aarde en zet ze in een pot. Eers de plant flink insnoeien zoals ook hierboven beschreven. Dan moet de overwintering wel lukken.

  45. Hoi, ook bij mij in de moestuin staan 3 meloenperen vol met fruit maar nog geen enkele die rijp is. Nu lijken ze wel wat paarser te worden maar nog altijd niet geel.
    Is het normaal dat ze laat rijpen? Is normaal oktober de oogsttijd ervoor? en tevens de vraag ze staan in de volle grond, verdragen ze verplanting?

  46. Beste,
    Ik heb één peermeloenplant met vruchten. Kan ik deze in de huiskamer laten overwinteren en brengt hij dan volgend jaar terug vruchten op.

    Mvg

    Stefan

    1. Dag Stefan,
      je kan de meloenpeer overwinteren. Snoei de plant tot 2/3 terug, maar laat takken van 20 cm minimum en voldoende blad op de plant.
      Een goede overwintering is dat je plant veel licht geeft, niet te warm zet, (vorstvrij houden) en net voldoende water geeft dat er geen bladval of bladvergeling optreedt.
      Misschien is de huiskamer net iets te warm om te overwinteren. Dan krijg je wat minder sterke scheuten tijdens de winter. In het voorjaar komt dit dan wel weer goed.

  47. hoi,ik heb aan mijn 1e meloenpeerplant vruchten.
    sommige zijn zo zwaar en groot dat ik ze moet ondersteunen,nu is mijn vraag;
    ze zijn nog hard en groen, moet ik wachten tot ze rijp zijn, of kan ik ze er af halen, en laten rijpen op de schaal?zo ja, wanneer kan ik ze dan plukken?
    alvast bedankt van een hobby-ist

    1. Beste Renate,
      Het is best ze aan de plant te laten rijpen. Dit geeft de beste smaak. Veel hangt af van welk weer er nog aankomt in september en of ze buiten of in de kas staan. Indien in pot, kan je ze op een beschutte plaats zetten. Vanaf oktober, als ze buiten staan, kan je ze laten narijpen bij kamertemperatuur. Lees even de laatste paragraaf van het bovenstaande artikel, geschreven door Danny, daar vind je de nodige info terug.
      groetjes
      Luc
      http://groenten-boek.plantaardig.com

  48. Ik heb 5 meloenpeerplanten en deze groeien goed, alleen er zitten gaatjes in de bladeren en ik kan geen ongedierte ontdekken. Wat zou dit kunnen zijn? Ik heb ze wel op luizen gespoten, verder nog niets gedaan.

    1. Beste Lydia,
      waar bevinden die gaatjes zich? In de kop? In de jongste blaadjes? Dan zouden, het wantsen kunnen zijn, die een aantal weken geleden schade gedaan hebben (prikschade in de jonge kop van de plant) en waarvan de prikschade nu mee aan het uitgroeien is tot gaatjes samen met het blad. Hou het in de gaten, maar het zou goed kunnen dat er geen schade meer bijkomt.

      Of zijn het gaatjes op de volwassen bladeren? dan denk ik aan rupsen of slakken. Bij slakken zou je wat blinkend slijm moeten opmerken, bij rupsen dikwijls zwarte uitwerpselen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.