Gietwater
Gietwater kan regenwater zijn, kan grondwater zijn, kan leidingwater zijn of nog van andere oorsprong (vb condensvloeistof uit de droogkast) enz.
Water, het allerbelangrijkste voor de groei van onze gewassen. Waarom vertrouwen wij dan blindelings de kwaliteiten ervan?
Voor een groot stuk uit onwetendheid gaan wij er van uit dat de kwaliteit van water (gietwater) steeds goed is. Water is toch water! Water is toch altijd water! Water is toch alleen maar water! Niets is minder waar, regenwater kan via ons dak pollutie vanuit de lucht bevatten, grondwater kan via de grond worden bevuild door omliggende gronden, leidingwater kan gemaakt worden voor andere doeleinden dan planten gieten. Water om planten te gieten heeft specifieke eigenschappen zelfs nog volgens de soort plant welke we willen begieten. Geen leidingwater welke veel kalk bevat voor zuurminnende planten, geen leidingwater voor vleesetende planten. enz.
Water is per definitie water (H2O) met: zuurstof, voeding, scheikundige stoffen, leven (positief en negatief) kortom een mengsel van delen en elke dag kan de mengeling anders zijn. Licht heeft zeer zeker ook een invloed hierop. De pH van water is vroeg in de morgen niet gelijk aan hetzelfde water op de middag. Al deze factoren zorgen samen voor goed gietwater.
Mijn methode: ik heb een bovengrondse regenton van 500 l water welke ik kan afdekken zodat er geen licht in kan. Deze ton vul ik met het water dat ik ter beschikking heb. Als het regent en ik heb regenwater in mijn regenput dan vul ik die ton ermee. Na een zeer lange regenloze periode moet ik bijvullen met leidingwater. Grondwater kan ook. Zuurstof brengt leven. Om deze reden belucht ik mijn regenton door middel van een luchtpomp (24 op 24). Elke week breng ik in dit beluchtende water een goede handvol compost van een goede kwaliteit. Elke week een paar koffielepels zeewierkalk. Elke week breng ik in dit water een flesje appelsap of een paar koffielepels druivensuiker. Wat wil ik bereiken of wat creëer ik nu. Via het beluchten breng ik zuurstof in het water, het warmt ook langzaam op tot omgevingstemperatuur. Met de goede compost breng ik leven in het water(bacteriën en schimmels) en via de fruitsuikers (enkelvoudige suikers) breng ik voeding voor al dit ontwikkelende leven. Zeewierkalk heeft dan de eigenschap dat het minder goede scheikundige stoffen kan bufferen. Dit is pas levend water. We kunnen in deze regenton ook nog vloeibare meststoffen toevoegen zodat bij elk gebruik van dit water er ook voeding wordt meegegeven. Gebruik van dit water voor al je planten om ze naar believen te gieten en 1 maal per week vul je alles terug bij volgens de hoeveelheid welke reeds is opgebruikt. Zo een regenton in elke tuin is een haard van groei en natuurlijk leven.
Gebruik je nu dit water in je serre, op je terras, voor je kamerplanten of in de tuin, beter kan niet. Eén keer per week dit opvolgen en je hebt een explosie van leven welke onze plantjes alleen maar ten goede komt. Mag je dit water ook aan dieren geven? Ja, maar dan doe je er geen vloeibare mest bij. Gezond water is goed voor alle leven. Waarschijnlijk stond je nog nooit stil bij de kwaliteit van gietwater, het is heel belangrijk om dit eens te doen.
Vijvermensen weten dat vijverwater moet behandeld worden om tot een goed resultaat te komen, wij toch ook.
De foto’s tonen een luchtpomp voor een vijver, de andere foto’s tonen mijn regenton met borrelend water, het lijkt wel stroperig, het voelt tussen de vingers zeer zacht aan. Levend water waar mijn waterkers op groeit.
Groetjes Tuinman Peter
Tuinman Peter
Laatste berichten van Tuinman Peter (toon alles)
- Winterpostelein telen, vijf methodes - 20/12/2016
- Is fermenteren -Bokashi- een milieuvriendelijk alternatief voor composteren? - 03/12/2016
- De teelt van knoflook tot een goed einde brengen is niet eenvoudig. - 31/05/2016
- Het is nu Basilicum tijd, ook voor in de bloemenborder! - 15/05/2016
- Heel eenvoudig zelf paddenstoelen kweken - 04/09/2015